Analog Devices järjesti eilen verkkotapahtuman, jossa asiantuntijat pohtivat avoimien verkkojen eli O-RAN-tekniikan etuja ja haasteita. Haasteita tekniikassa edelleen on, esimerkiksi suorituskyvyn pitää parantua.
ADI:n tilaisuudessa olivat mukana yhtiön langattoman tietoliikenteen liiketoiminnasta vastaava Joe Barry, Vodafonen verkkosuunnittelun johtaja Paco Martin, Facebook Connectivityn johtaja Jaydeep Ranade ja Marvellin prosessorikehitystä johtava Raj Singh. Martin kertoi, että operaattorilla on Iso-Britanniassa jo kentällä 2600 O-RAN-tukiasemaa, joten kyse on nopeasti yleistyvästä trendistä.
O-RAN-verkkojen eduksi nähdään ennen kaikkea se, että sen myötä verkkotekniikan innovaatiovauhti voi kasvaa. ADI:n Joe Barryn mukaan 5G mahdollistaa monenlaisia uusia sovelluksia ja O-RAN-arkkitehtuurin avulla näitä voidaan toteuttaa nopeammin.
Facebookin Jaydeep Ranaden mukaan operaattorit hyötyvät siitä, ettei verkkoja enää ole lukittu yhden toimittajan laitteisiin tai ohjelmistoihin. -Virtualisoinnin kasvaessa operaattorit voivat nopeammin kehittää uusia rahavirtoja.
Marvellin Raj Singhin mukaan toimintojen virtualisointi johtaa myös haasteisiin esimerkiksi latenssin osalta. Fyysistä tasoa eli varsinaista radiota ei voida virtualisoida. – Jos halutaan pitää kiinni 5G:n yhden millisekunnin latenssilupauksesta radiosta radioon, fyysinen raja yhteyksille on 112 kilometriä, Singh muistutti.
Vodafonen Paco Martinin mukaan tässä on vielä yrityksille työsarkaa. – Esimerkiksi mMIMO-ratkaisuissa (massive MIMO) O-RAN ei vielä yllä dedikoitujen verkkoratkaisujen ja antennien tasolle.
Marvellin Singhin mukaan O-RAN-verkkojen pitää toteuttaa sama peitto, sama suorituskyky ja samat toiminnot, joihin kuluttajat ovat tottuneet. Perinteisillä laitevalmistajille on takanaan 40 vuotta mobiilitekniikan tuotekehitystä ja palkkalistoillaan 15-20 tuhatta kehittäjää, eikä mikään O-RAN-ekosysteemiin kuuluva uusi verkkolaiteyritys pysty tähän tuotekehitysresurssiin vastaamaan.
Facebookin Ranade vaatikin, että O-RAN-tekniikkaa kehitetään laajan yhteistyön kautta. – Tarvitaan standardeja ja sertifiointeja, jotta riittävän laaja valmistajien ekosysteemi rakentuu ja jotta idea plug-and-play -tyyppisistä komponenteista toteutuu.
O-RAN puhuttaa nyt monia, eikä vähiten niitä operaattoreita, jotka miettivät 5G-investointeja tai vaikkapa Huawein laitteiden korvaamista verkoissaan. Tällä hetkellä verkon RAN-osa on edelleen tiukasti perinteisten valmistajien hallussa, mutta etumatkan pitäminen edellyttää Nokialta ja Ericssonilta jatkuvia panostuksia tuotekehitykseen.