Linköpingin yliopisto kertoo, että sen kansalliseen superkonekeskukseen NSC-keskukseen asennetaan Pohjoismaiden tehokkain supertietokone. Tetralith-nimisen koneen laskentateho on hieman yli neljä petaflopsia eli 4 000 000 000 000 000 liukulukuoperaatiota sekunnissa.
Tetralith on näin selvästi tehokkaampi kone kuin aiemmin Ruotsin ennätystä hallussaan pitänyt Triolith. Lokakuussa 2013 käynnistetyn koneen suorituskyky ylsi 0,45 petaflopsiin.
Maailman tehokkaimpiin koneisiin verrattuna Tetralith on toki melkoinen nuhapumppu. Marraskuussa kiinalainen Sunway Taihulight -kone saavutti 125,4 petaflopsin huippulaskentatehon. Listan kymmenes oli Fujitsin RIKEN-laboratorioiden K-kone, joka ylsi 11,3 petaflopsiin. Suomen nopein kone on CSC:n keskuksessa toimiva Sisu, joka yltää 1,2 petaflopsin tehoon.
Tetralith määritellään kansalliseksi resurssiksi, joka on eri alojen tutkijoiden käytössä. Ruotsin kansallisessa superlaskentaorganisaatiossa (SNIC, Swedish National Infrastructure for Computing) on kaikkiaan kuusi superkonekeskusta.
Tetralith maksaa noin 150 miljoonaa kruunua eli 15 miljoonaa euroa. Rahoitus tulee yliopistoilta ja maan tiedeneuvostolta. Raudaltaan kone koostuu 1892 Intel-palvelimesta, joissa on yhteensä 60 544 prosessoriydintä.