Piilolinssi voisi toimia esimerkiksi silmäsairauden lääkeannostelijana, mutta siihen on hankala integroida tarvittava äly. Nyt belgialaisen IMEC-tutkimuskeskuksen tutkijat ovat yhdessä linssivalmistaja SEEDin kanssa toteuttaneet tällaisen linssin.
Perinteisesti piilolinssit koostuvat muoveista, mutta IMECIn teknologiafoorumissa Japanissa esitelty linssi on valmistettu vettä sisältävästä geelistä. Rakenteen ansiosta linssiin on mahdollista integroida antureita ja lääkkeen annostelun vaatimia järjestelmiä.
Noin 130 miljoonaa ihmistä käyttää piilolinssejä, mutta yleensä niillä parannetaan näkökykyä. Elektroniikan kutistuessa jatkuvasti linssille avautuu myös uudenlaisia käyttötapoja esimerkiksi silmän hoidon diagnostiikan alueella. Haaste on tehdä linssistä taipuisa, läpinäkyvä ja happea läpäisevä.
IMECin uudessa linssissä on sininen ledi, joka saa virtansa RF-liitännästä. RF-linkin avulla voidaan virransyötön lisäksi kalibroida inssiin integroidut anturi ja lukea anturien data sekä lähettää se mobiililaitteeseen.
Linssi perustuu geelimäiseen TPU-materiaaliin (thermoplastic polyuretane) eli polyuretaaniin. Sen joustavuuden ansiosta elektroniikka voidaan muodostaa lämmön avulla kaarevalla pinnalle. Tästä huolimatta rakenne pysyy happea läpäisevänä, mikä on välttämätöntä silmän terveyden kannalta.
Jatkossa tutkijat kehittävät aktiivilinssejä, jotka voisivat itse kehittää tarvitsemansa virran antureiden ajamiseen ja datanlähetykseen.