Saksalainen Rohde & Schwarz on esitellyt täyden uuden vektoripiirianalysaattorin. ZNA-sarjan suorituskyky on tähdätty 5G-tuotekehitykseen, mutta mullistavinta siinä on uusi käyttöliittymä. Ensimmäistä kertaa analysaattoria ohjataan pelkästään kosketuksella. Ruutuja etupaneelissa on peräti kaksin kappalein.
Perinteisistä fyysisistä nappuloista ja säätimistä luopuminen tarkoittaa myö sitä, että ZNA-analysaattori näyttää erilaiselta. Etupaneelin vasenta reunaa hallitsee 12,1-tuumainen kosketusnäyttö, jossa mitattavat signaalit esitetään. Oikealla on 7-tuumainen ruutu, johon laitteen ohjaus on keskitetty.
Rohde & Schwarzille ZNA-sarja on iso julkistus, sillä edeltävä ZVA-tuoteperhe oli jo lähes 20 vuotta vanha. R&S:n markkinointipäällikkö Jarno Tervon mukaan tämä on normaalia. High-end -analysaattorit ovat pitkäikäisiä ja niitä julkaistaan tyypillisesti 10-20 vuoden välein.
- ZNA:n asiakaskuntaan kuuluvat 5G-tukiasema- ja matkapuhelinvalmistajat, ilmailu- ja puolustusteollisuus, tutkimus, autoteollisuus sekä komponenttienvalmistajat. Sovelluksia on lukuisia: esimerkiksi millimetriaaltoalueen tutkat ja antennit, materiaalimittaukset, satelliittijärjestelmät ja niidet osat, Tervo luettelee uutuuden käyttökohteita.
Rohde & Shwarz kutsuu uutta analysaattorikonseptiaan testauslaitekeskeiseksi. ZNA:n molemmat ruudut tukevat niin monen sormen ohjausta kuin erilaisia eleitä. Pitkä painallus avaa erilaisia valikoita näyttöön, lyhyillä näpäyksillä valitaan esimerkiksi parametreja ja zoomaaminen ja vierittäminen onnistuvat normaaliin tapaan. aLyhyesti sanottuna ZNA tuo uusimman tietotekniikan ohjaamisen kertaheitolla mittauslaitteiden maailmaan.
Tervon mukaan käyttöliittymää tullaan vielä kehittämään. Esimerkiksi tulevaisuudessa toisen ruudun sisältöä on mahdollista muuttaa sovelluksesta riippuen. Jo nyt käytössä on esimerkiksi velhotyökalu, jolla monien mittausten parametrit saa asetettua ohjatusti. Paneelista löytyy myös helppokäyttötoimintoja, jotka asettavat mittausparametrit sopiviksi ja luovat tarvittavat mittauskanavat automaattisesti.
Suorituskyvyltään ja ominaisuuksiltaan ZNA-analysaattorit eivät jätä paljoa toivomisen varaa. Tarjolla on 2- ja 4-kanavaiset mallit, jotka yltävät 10 megahertsistä 26,5 gigahertsiin tai jopa 43,5 gigahertsiin asti. Dynamiikka-ala on 146 desibeliä, mikä on erittäin kova lukema. Se perustuu osin ennätyksellisen alhaiseen mitattavan signaalin kohina-arvoon (trace noise), jonka lukemaksi R&S ilmoittaa 0,001 dB/1 kHz/IF-taajuus.
Sisäisiä signaalilähteitä on jopa neljä, joten esimerkiksi sekoittimien ja muuntimien vaihemittauksia voidaan tehdä ilman ulkoisia generaattoreita. Sisäisiä paikallisoskillaattoreita on kaksi, joten kahdessa portissa voidaan vastaanottaa samanaikaisesti signaalia kahdella eri taajuudella, esimerkiksi sekoitinpiirin RF- ja IF-signaalia. Tämä nopeuttaa mittausta ja tekee siitä myös tarkempaa kohinan pienentyessä.
Lisätietoa irrotettavalla kiintolevyllä varustettujen ZNA26- ja ZNA43-analysaattoreiden spekseistä löytyy Rohde & Schwarzin sivuilta.