Tietoturvayhtiö Check Pointin tutkijat kehottavat yrityksiä ja organisaatioita tarkistamaan ja päivittämään välittömästi kaikki Windows 7- ja Windows Server 2008 -järjestelmiä käyttävät laitteensa ja palvelimensa hiljattain havaitun BlueKeep-haavoittuvuuden (CVE-2019-0708) paikkaamiseksi. Päivitys pienenentää riskiä joutua kiristyshaittaohjelma- ja kryptolouhijahyökkäyksien kohteeksi.
Haavoittuvuus sijaitsee Windowsin Remote Desktop Service -etätyöpöytäyhteydessä. Vaarassa olevia verkkoon kytkettyjä laitteita on lähes miljoona, ja niiden lisäksi riski koskee yritysten ja organisaatioiden omien verkkojen laitteita, joissa on käytössä vanhempia Windows-versioita ja etätyöpöytäyhteys.
Haavoittuvuus on luokiteltu kriittiseksi, koska sen hyödyntäminen on mahdollista ilman käyttäjän myötävaikutusta. Etätyöpöytäyhteyden kautta on aikaisemmin levitetty esimerkiksi Samsam- ja Dharma-kiristyshaittaohjelmia.
Check Pointin tutkijaryhmä on viime päivinä havainnut useita verkon skannauksia, joiden tavoitteena on ollut tunnistaa laitteita, joissa on paikkaamaton BlueKeep-haavoittuvuus. Skannausyrityksiä on tehty globaalisti eri maista. Niiden tavoitteena on mahdollisesti ollut haittaohjelmahyökkäyksen valmistelu.
Check Pointin tutkimusjohtaja Maya Horowitzin mukaan BlueKeep on viime kuukausien merkittävin tietoturvauhka. - Haavoittuvuutta ei ole tiettävästi vielä käytetty, mutta julkisuudessa on esitetty useita mahdollisia hyödyntämisen tapoja. Olemme samaa mieltä Microsoftin ja muiden tietoturva-alan toimijoiden kanssa siinä, että BlueKeepiä on mahdollista käyttää yhtä suuriin hyökkäyksiin kuin vuoden 2017 massiiviset WannaCry- ja NotPetya -kampanjat. Yksikin tietokone, jossa on paikkaamaton vika, voi toimia porttina, jonka kautta koko yritysverkko saa haittaohjelmatartunnan, Horowitz varoittaa.
Suomen yleisimmät haittaohjelmat toukokuussa 2019:
- Jsecoin– Louhintaohjelma, joka on mahdollista upottaa verkkosivulle. Sivuston käyttäjä voi halutessaan esimerkiksi ostaa pelirahaa louhimalla kryptovaluuttaa. Esiintyvyys 9 % organisaatioista.
- Vidar – esiintyvyys 7 %.
- XMRig – Avoimen lähdekoodin laitteille tarkoitettu Monero-louhija, joka tunnistettiin ensi kertaa vuonna 2017. Esiintyvyys 6 %.
- Cryptoloot – Kryptovaluutan louhija, joka louhii Moneroa. Esiintyvyys 6 %.
- Nivdort – Troijalainen, joka kerää salasanoja ja tietoa käyttäjän asetuksista. Esiintyvyys 6 %.