Monille viime vuosi näyttäytyy vuotena, jolloin päällepuettavien laitteiden markkinat lähtivät toden teolla liikkeelle. Suunnittelijoiden ja yritysten on otettava aktiivinen rooli näillä markkinoilla nyt. On ratkaisevan iskun aika!
Tuoreet markkinaennusteet arvioivat, että seuraavan viiden vuoden aikana myydään jopa 250 miljoonaa päällepuettavaa terveyslaitetta, joten yrityksillä on mainio tilaisuus johtaa kehitystä kehittämällä uusia ratkaisuja, jotka kannustavat terveisiin elintapoihin ja jotka saattavat jopa säästää henkiä.
Tästä syystä element14 haastoi verkkoyhteisönsä yli 260 tuhatta suunnittelijaa tulemaan mukaan hankkeeseen. Kehittäjille käynnistettiin suunnittelukilpailu “Sudden Impact” Wearable Design Challenge. Lisätietoja löytyy kilpailun verkkosivuilta.
Ideasta prototyyppiin
Olemme antaneet 12 osallistujille eri puolilta maailmaan tehtäväksi pohtia, kuinka päällepuettavat elektroniikkalaitteet voivat tuoda merkittäviä reaaliaikaisia tietoja käyttäjäryhmälle, joka niitä toden teolla tarvitsee eli urheilijoille. Jokainen kehittäjä ehdotti nerokkaita ja ainutlaatuisia laitteita, joiden jatkokehitystä todella odotamme. Mukana ovat:
Joshua Bayfield, Englanti: Maahockey - Langaton ECG-sykemittari, otsan lämpötila-anturi, jalkavammojen ja -iskujen voimakkuuden monitori, sekä kiihtyvyysanturiin pohjaava kaatumisen hälytys.
Ravi Butani, Intia: Jalkapallo, pyöräily, moottoriurheilu ja hiihto - Elintoimintojen monitorointi, pää- rinta- ja selkäydinvammojen monitorointi, ECG-sykemittari ja ruumiin lämpötila-anturit.
Shubham Garg, India: Jalkapallo ja hiihto - sydänpysähdyksen, sisäisen verenvuoron ja lihasvammojen monitorit.
Austin Horning, USA: Yliopistourheilu - Älypuhelinpohjainen ratkaisu, joka mittaa päähän kohdistuvia iskuja ja sykettä.
Md. Kamrul Hussain, Bangladesh: Jalkapallo, kriketti ja koripallo - Anturijärjestelmä, joka mittaa ruumiin lämpötilaa, päävammoja, hengitystä ja pohjelihaksen rasitusta.
Cosmin Iorga, USA: Tennis - Jalka-, käsivarsin ja päämoduulit, jotka mittaavat sykettä, lämpötilaa, veren happitasoja, hengitystiheyttä, kuivumista ja rasitusta.
Dragan Knezevic, Serbia: Kaikki lajit - Konfiguroitava kypärä ja anturit, jotka mittaavat elintärkeitä toimintoja.
Norbert Kovács, Unkari: Pyöräily - Älyvaatteet, jotka rekisteröivät sykettä, ruumiin lämpötilaa, kiihtyvyyttä, nopeutta ja kuljetun matkan profiilia.
Kas Lewis, Kanada: Kaikki lajit - Kypärä, joka mittaa sykettä, sydänkohtauksia ja aivotärähdyksiä.
Hendrik Lipka, Saksa: Jalkapallo ja hiihtäminen - Sykemittari harjoituksia varten sekä kypärään asennettava iskujen monitori.
Robert Waters, USA: Kaikki lajit - Sykemittari ja vyölle asennettava hengitystä mittaava anturi.
Douglas Wong, Kanada: Jääkiekko - Rasitus- ja sykemittari, sekä kypärään asennettava iskuja mittaava monitori.
Analog Devicesin, Tektronixin ja Electroluben tuella kaikille kilpailijoille toimitetaan kaikki tarvittavat työkalut ja laitteet ideoiden toteuttamiseksi. Näihin kuuluvat kiihtyvyysanturi, yksielektrodinen sykemittari, lämpötilaanturi sekä suojaavat polymeerit. Tarjoamme heille myös 500 dollarin budjetin lisäosien hankkimista varten. Toivomme, että haaste tuottaisi ratkaisuja, jotka voidaan joskus viedä käyttöön koulujen pihoille ja urheilukentille ympäri maailmaa.
Protosta käytäntöön
Jotta innovaatioita voitaisiin käyttää oikeissa ympäristöissä pitää urheilijoiden luottaa siihen, että laitteet keräävät dataa luotettavasti. Yksikin virhe datankeruussa voi vaikuttaa urheilijan suorituskykyyn ja jopa terveyteen.
Tämän takia Leeds Beckettin yliopiston tietotekniikan, luovan tekniikan ja suunnittelun laitos testaa jokaista valmiiksi saatua ratkaisua tiukasti. Keksintöjä arvioidaan sen mukaan, miten ne vastaavat neljään vaatimukseemme: kuinka tehokkaasti ratkaisu hyödyntää annettuja komponentteja, kuinka kestävä laite on urheilukäytössä, onko se riittävän yksinkertaisen toisen asteen opiskelijoiden käytettäväksi ja - mikä tärkeintä - mikä on kriittisen diagnostisen informaation laatu, joka päätyy valmentaille, urheilijoille ja lääkintähenkilöstölle.
Osallistujat tulevat lataamaan blogeja, videoita ja kuvia suunnittelujensa ja projektiensa edistymisestä element14:n Sudden Impact Challenge -verkkosivuille.
Itse aion tässä blogisarjassa pohtia niitä kysymyksiä ja haasteita, joihin kilpailijat törmäävät, sekä muita päällepuettaviin laitteisiin liittyviä haasteita.
Kirjoittaja Christian DeFeo on Farnellin 260 tuhannen suunnittelijan ja tekniikasta kiinnostuneen element14-verkkoyhteisön innovaatiojohtaja. Vastikään hän veti Beyond the Phone -haastetta, jossa element14-jäsenet keittivät langattomia lääketieteen laitteita. Tällä hetkellä hän toimii Sudden Impact -suunnittelukilpailun johtajana.
“Sudden Impact” Wearable Design Challenge -kilpailun verkkosivut.