Elisa on ensimmäisenä operaattorina ryhtynyt myymään 5G:tä aktiivisesti, mutta muut operaattorit seuraavat taatusti pian perässä. Mutta milloin käyttäjän kannattaa siirtyä uuteen verkkoon? Testin perusteella ei aivan vielä.
ETN mittasi Elisan vielä pilottivaiheessa olevan 5G-verkon suorituskykyä Helsingin ydinkeskustassa viime viikonloppuna. Testissä käytössä oli Elisan gigabitin liittymä. Päätelaitteena oli OnePlus 7 Pro 5G, jota Elisa myy karvan alle 900 eurolla. Verrokkina käytettiin saman valmistajan 4G-verkkoihin valmistettua sisarmallia, joten myös 4G-yhteyksiä päästiin vertaamaan reaalitilanteessa.
Mittaustuloksista voi lukea enemmän täällä. Tuloksista nousi esille muutama huomionarvoinen seikka. Ensinnäkin Elisan 5G-verkko on ns. ensimmäisen polven verkko eli NSA-verkko (non standalone). Tämä tarkoittaa, että siinä ei päästä 5G-lupausten mukaisiin millisekuntiluokan latenssiin vaan lukemat ovat hyvää 4G-tasoa.
Toinen pettymys on datanopeus päätelaitteesta verkkoon päin. Siinä 5G-laite jäi vaatimattomiin lukemiin parinkymmenen megabitin luokkaan. Samaan aikaan ”kypsässä” LTE-verkossa yllettiin selvästi parempiin keskimäärin 50 megabitin nopeuksiin.
4G:ssä on edelleen paljon potentiaalia. Testissä Elisan 5G-peiton ulkopuolella (Varsapuistikko Kruununhaassa) OnePlussan 5G-puhelin latasi yhtäkkiä dataa 342 megabitin nopeudella, vaikka puhelin ilmoitti olevansa 4G+-verkossa. Tämä selittyi Elisan testiliittymällä, jossa LTE-yhteyden datanopeus on rajoittamaton. Ilmeisesti puhelin sai käyttöönsä niin paljon taajuuksia, että mittaustulos (latenssi 13 ms/ DL 342 Mbps / UL 58,4 Mbps) oli oikeastaan koko testin paras.
OnePlussan mukaan 5G-mallin antennisuunnittelun ei pitäisi vaikuttaa 4G-suorituskykyyn, vaan lukemien pitäisi olla vastaavanlaisia. Kyse oli siis optimaalisista verkko-olosuhteista. Tai sitten Elisan 5G-verkko ylsikin kauemmaksi, kuka tietää?
Testissä kävi myös niin, että Senaatintorilla 5G-puhelin putosi 5G-verkosta suoraan 3G-verkkoon (HSPA+). OnePlussan mukaan tämä voi olla sattumaa. Ehkäpä 3G-verkko oli juuri tuolla kohtaa voimakkaampi ja siksi laite liittyi siihen. Ikävä tietysti oli, että datanopeus putosi 12,9 megabittiin sekunnissa.
Elisan 5G-verkko on – ainakin Helsingissä – vielä kovasti kehitysvaiheessa. Seuraava iso hyppäys on siirtyminen SA-verkkoon (standalone) eli ns. todelliseen 5G-tekniikkaan, jossa kaikki data signalointia myöten menee 5G:n puolella. Tätä joudutaan odottamaan joskus ensi vuoteen, ehkä kauemmankin aikaa.
5G on kehitysprojekti, jossa tiivistä yhteistyötä tekevät niin päätelaitevalmistajat, tukiasemavalmistajat ja operaattorit. Esimerkiksi OnePlussan mukaan yhteydenpito operaattoriin on vähintään viikoittaista.
Veijo Ojanperä, ETN