Tämä päivä on kulunut samaan kuin aina lokakuun lopulla tai marraskuun alussa kahden vuoden välein, lentokoneessa matkalla Münchenin Electronicaan. Suomestakin tähän ammattielektroniikan tärkeimpään messutapahtumaan mennään sankoin joukoin. Mutta vieläkö matka kannattaa tehdä?
Kysymys on hyvä esittää, kun itsellä on vuorossa juhlallinen 10. kerta messuilla. Moni on ollut paikalla jo Münchenin vanhassa messukeskuksessa, mutta se oli joskus viime vuosituhannella.
Electronicasta jää aina päällimmäisenä mieleen se, ettei kaikkea ehdi nähdä. Näyttelyhalleihin tutustui 73189 vierasta, 2725 yritystä. Vaikka latoisi kalenterinsa kuinka täyteen tapaamisia, onnistuu tekemään vain ohuen pintaraapaisun.
Itse asiassa toimistosta käsin messujen raportointi onnistuisi todennäköisesti paremmin. Tapahtumasta lähetetään livefeediä useasta teknisestä seminaarista ja palveleepa moni mediakin lukijoitaan videoyhteyksien avulla.
Uusien teknisten innovaatioiden perässä Electronicaan ei oikein kannata mennä. Yritykset ovat lähestyneet sadoin ennakkotiedottein, joten tarjonnasta on jonkinlainen kuva. Sen perusteella kuumiksi aiheiksi nousevat esineiden internet ja sähköautojen ratkaisut, mikä ei ole ihme, kun Saksassa ollaan.
Kyllä messuilta jää mieleen monia tapahtumia. Hyvin on muistissa STMicroelectronicsin värikkään pääjohtajan Pasquale Pistorion tapaamiset ja keskustelut. Pistorio kuvasi aina ST:tä albatrossiksi: linnun ei pitänyt koskaan lentää, eikä ST:nkään pitänyt siihen kyetä.
Pistorion johdolla ST kuitenkin nousi isojen puolijohdetalojen joukkoon ja esimerkiksi kännyköiden komponenttien hivotoimittajaksi. Pistorion eläköitymisen jälkeen yhtiö ajautui jatkuvaan kriisiin, joka on edelleen päällä. Enää ei tunnu olevan näkemystä keksiä itseään uudelleen, mitä ST tarvitsisi.
Seuraavan muutaman päivän ajan luvassa on joka tapauksessa pintaraapaisuja maailman suurimmilta elektroniikkamessuilta.