Electronica – Israelilainen Nano Dimension on ensimmäinen yritys, joka on saamassa markkinoille piirikorttien 3D-tulostamiseen kykenevän laitteiston. Toimitusjohtaja Simon Friedin mukaan ensimmäiset kaupalliset laitteistot toimitetaan ensi vuoden kolmannella neljänneksellä. - Tämä on vasta alkua, Fried hehkuttaa.
Tähän asti Nano Dimension on toimittanut asiakkaille kaksi beetalaitteistoa: toinen israelilaiselle puolustustekniikkaa kehittävälle yritykselle ja toinen 3D-tulostuksen osaamiskeskukseen San Franciscoon. Mistään halvoista purkeista ei ole kyse.
- Emme ole vielä lyöneet laitteiden tulevia hintoja lukkoon, mutta puhutaan muutamasta sadasta tuhannesta dollarista. Hinta ei ole iso kysymys, vaan se, mitä FireFly-tulostimellamme saa aikaan, Fried perustelee.
Yleensä 3D-tulostusta pidetään hitaana pikamallintamisena, mutta NanoDimension myy mustesuihkutulostintaan nopeudella. - Jos teettää protopiirilevyn jossakin, se vie lyhimmilläänkin useita päiviä. Meidän tulostimellamme sama onnistuu muutamassa tunnissa tai yön yli.
Fried näkee myös, että jatkossa tulostin skaalautuu hyödyntämään kymmentä tai sataa tulostinpäätä. Se tarkoittaa suoraan 10- tai 100-kertaista nopeutta. Kaiken ytimessä ovat kuitenkin algoritmit, jotka kääntävät kaksiulotteisen Gerber-tuotantotiedoston 3D-tulostimen ymmärtämään muotoon. Ja tietenkin muste, jolla voidaan tulostaa paitsi johdin, myös sitä ympäröivä eriste.
- Jos tulostetaan ohut subtraatti, tulee joustava flex-kortti. Rigid-tyyppinen ratkaisu tulee, kun tulostetaan paksumpi pohja, Fried kuvaa yksinkertaista periaatetta.
3D-tulostaminen ei tietenkään sovi nopeaan massatuotantoon eikä aivan tiheimpien high end -korttien tulostamiseen. Jos puhutaan protokortista, jossa johtivat ja niiden välit ovat noin 100 mikronin levyisiä, FireFly sopii valmistukseen hienosti.