Electronica – Puolitoista vuotta sitten espoolaisen BlueGigan ostanut Silicon Labs esittelee messuilla bluetooth-moduulin, jota se kehuu maailman pienimmäksi. BGM12x-moduuli on kooltaan 6,5 x 6,5 -millinen ja pitää sisällään myös integroidun antennin.
Oheisessa kuvassa näkyy vasemmanpuoleisesta moduulista, mitä bluetoothin toteuttaminen IoT-laitteessa tällä hetkellä fyysisesti vaatii. SiLabsin uusi SiP-moduuli (system-in-package) oikealla jää kooltaan vain murto-osaan.
Moduulin keskiössä on norjalaisen Energy Micron Gecko-ohjain, joka sekin päätyi SiLabsin omistukseen yrityskaupassa. Moduuliin voidaan liittää myös ulkoinen antenni, jos sovellus sitä vaatii. Electronicassa piiriä demottiin rannesykemittarissa, joka ei tietenkään lisäantennia vaadi.
SiLabsin ohjelmistojen kehityksestä vastaava Skip Ashton uskoo edelleen vahvasti bluetoothiin esimerkiksi kotiautomaation IoT-tekniikkana. - Jos jotain laitetta halutaan ohjata älypuhelimella, niin valinta on itsestäänselvästi bluetooth. Se löytyy jo jokaisen taskusta, Ashton perustelee.
Kotiautomaatioon on moni ollut tuomassa myös zigbeetä tai Thread-tekniikkaa sekä lukuisia muista asiakaskohtaisia virityksiä. Niitä ei ryhdytä älypuhelimella suoraan ohjaamaan. - Ei yksikään älypuhelinvalmistaja halua yhtäkään ylimääräistä radiota laitteisiinsa.
Ashton myöntää, että 2000-luvun alussa bluetoothilla oli yhteensopivuusongelmia, mikä näkyi esimerkiksi laitteiden parituksessa. Sitten oli useamman vuoden helpompi aika, mutta nyt ongelmia on taas ilmaantunut. - Näin käy aina, kun tekniikalla yritetään toteuttaa enemmän ja enemmän. Pitäisi pysyttäytyä standardissa, hän evästää.
Itse bluetooth-pino (tällä hetkellä versio 4.2) linkkikerroksineen sopii piirillä 90 kilon tilaan, joten tämä ei estä erittäin pienikokoisten moduulien toteutusta. Tästä SiLabsin uusi SiP-moduuli on tietysti erinomainen esimerkki. Lisätietoja moduulista löytyy yhtiön verkkosivuilta.