Sonyn eilinen ilmoitus siitä, että sen tytäryhtiö Altair Semiconductor avaa tutkimus- ja tuotekehityskeskuksen Ouluun osoittaa, että maailmalla suomalaista radio-osaamista pidetään edelleen arvossaan. Sen mainetta ei edes surullinen seikkailu Microsoftin kanssa ole vienyt.
Altair on israelilainen modeemitalo, joka on keksittynyt LTE-modeemeihin. Yhtöin piirejä on käytetty Chromebookeissa ja tableteissa. Yhtiö on myös kertonut kehittävänsä radiosiruja IoT-laitteisiin.
Sony osti Altairin alkuvuonna 212 miljoonalla dollarilla. Alun perin Sonyn katsottiin haluavan kehittää omaa älypuhelinmodeemia, mutta tässä ei välttämättä olisi ollut paljon järkeä.
Sen sijaan esineiden internet on alue, jossa kilpailuasetelmat ovat edelleen auki. Modeemeissa vaatimukset ovat aivan toiset kuin huippukännyköissä, joissa datayhteys tavoittelee jo gigabitin nopeutta. IoT-modeemin pitää lähettää nopeasti pieniä purskeita dataa mahdollisimman pienellä tehonkulutuksella.
Esimerkiksi 3gPP:n Release 13 -määrityksissä hyväksytty NB-IoT-tekniikka käyttää vain 180 kilohertsin siivua operaattorin LTE-kanavien välissä anturidatan lähettämiseen, tyypillisesti pilvipalveluun. Anturilaitteen pitää tulla toimeen pitkään pienillä paristoratkaisuilla, joten järjestelmän kokonaistehonkulutus on suunnittelun tärkein elementti.
Tämä on juuri se alue, jossa suomalainen insinööri on aina erottunut kilpailijoistaan. On erittäin hyvä, että ulkomaalaiset yritykset eivät ole tätä unohtaneet.