Useampi meistä on varmaan turvautunut samaan kikkaan älypuhelimen jumiutuessa ja hidastuessa: tehdasasetusten palauttamiseen. Se tekeekin laitteen nopeammaksi, mutta tietoturvayhtiö Blancco muistuttaa, että kaiken datan pyyhkimiseen laitteen resetoiminen ei auta.
Tehdasasetusten palauttaminen itse asiassa vain poistaa viittaukset dataan. Se makaa edelleen laitteen massamuistissa – ja SD-kortilla. Laitteen käyttöjärjestelmä ei vain näytä löytävän tietoja.
Kuitenkin jokainen, jolla on oikea ohjelmisto ja riittäävt tiedot, äpäsee käsiksi tähän käyttöjärjestelmältä piilotettuun dataan. Viime vuonna Blancco osti testimielessä yli 120 käytettyä kiintolevyä ja mobiililaitetta Amazonista ja kolmasosa niistä sisälsi edelleen edellisen käyttääjn dataa.
Löydetystä datasta 76 prosenttia oli vanhoja tekstiviestejä, 15 prosenttia sähköposteja, 8 prosenttia puhelutietoja ja prosentti videoita ja kuvia. Totuus on, ettei kukaan halua luovuttaa mitään näistä tiedoista jonkun asiattoman käsiin.
Laitteiden ja käyttöjärjestelmien välillä on eroja. iOS-laitteissa data on salattu vuodesta 2009 lähtien 256-bittisellä AES-salauksella. Tehdasasetukset poistavat kaikki salausavaimet, joten data on aina käyttökelvotonta.
Androidissa kiintolevyn salaaminen tuli pakolliseksi vasta Marshmellow´n eli Androdi 6.0:n myötä. 5.0-laitteissa salaus piti laittaa päälle manuaalisesti. Qualcomm-prosessoriin perustuvissa laitteissa salausavain tallennetaan ohjelmistoon, joten se on osaavan hakkerin helposti löydettävissä. Avainten myötä kaikki laitteen data on käytettävissä.
Blanccon raportin voi ladata yrityksen sivuilta.