Boulderissa sijaitsevan Coloradon yliopiston ja Northwestern-yliopiston tutkijat ovat kehittäneet pienen, pehmeän ja iholle kiinnitettävän anturin, joka mittaa ihmiskehon värinää. Anturilla voidaan monitoroida sydämen tilaa, mutta sen avulla voidaan myös tunnistaa puhetta.
Venyvä anturilappu sieppaa kehon lähettämiä fysiologisia äänisignaaleja. Se voidaan kiinnittää lähes mihin tahansa iholla. Anturi muistuttaa pientä laastaria, painaa gramman murto-osia ja voi kerätä dataa jatkuvasti.
Boulderin professori Jae-Woong Jeongin mukaan anturia voisi ajatella eräänlaisena pienenä, puettavana stetoskooppina. Sen avulla voidaan kuunnella elimien tuottamaa ääntä esimerkiksi keuhkoista tai sydämestä.
Tutkijoiden mukaan anturi kykenee ”kuulemaan” mekaanisia aaltoja, jotka liikkuvat kudosten ja nesteiden läpi. Esimerkiksi sydämen läppien avautuminen ja sulkeutuminen tuottavat äänen, joka anturilla voidaan siepata.
Samoin anturi ”kuulee” äänihuulten värinän. Anturiin voidaan yhdistää ECG-signaalien mittaus sekä lihasten aktiivisuutta kuvaava EMG-signaalin mittaus.
Professori Jeongin mukaan anturi on helppo muuttaa langattomaksi. Tällöin voitaisiin sydämen tilaa tai puhetta tulkita etäältä myös äänekkäissä ympäristöissä.
Anturin ”kuuleman” puheen avulla voitaisin ohjata robotteja, ajoneuvoja tai robottilennokkeja. Anturi mahdollistaa myös sellaisten ihmisten puheen parantamisen, jotka kärsivät ongelmista puheentuottamisessa.