Kansainväliset tutkijat ovat kehittäneet muistisiruja, jotka suorittavat perinteisesti prosessorille kuuluvia laskentatehtäviä. Tämä tarkoittaa, että dataa voidaan käsitellä samalla paikalla, johon se on tallennettu. Uusin tällainen laskentapiiri kehitettiin Nanyangin teknillisessä korkeakoulussa (NTU Singapore) yhteistyössä saksalaisten RWTH Aachenin yliopiston ja Jülichin tutkimuskeskuksen kanssa.
Piiri on rakennettu käyttäen alan uusinta muistitekniikkaa, joka tunnetaan Redox-pohjaisena resistiivisen kytkennän ReRAM-muisteina (Random Access Memory). Näitä muistipiirejä on piakkoin saatavissa kaupallisesti muun muassa SanDiskin ja Panasonicin kehittäminä.
NTU:n tutkijat kumppaneineen osoittivat, kuinka ReRAMia voidaan käyttää myös prosessoimaan dataa pelkän datan tallentamisen sijaan.
Kun muistisiru suorittaa sille sopivia laskentatehtäviä, voidaan säästää tilaa ja energiaa laittamalla se tekemään osan prosessorin hommista. Kehitys voi johtaa myös uusiin mahdollisuuksiin kulutuselektroniikan ja puettavan teknologian parissa.
ReRAM-rakenteissa kyetään hyödyntämään useita muistitiloja ja nyt tutkijat saivat aikaan seitsentilaisen titaanioksidisen piirirakenteen. Tämä mahdollistaa modulaarisen aritmetiikan realisoinnin käyttäen kolmikantaista numerojärjestelmää.
Tutkijoiden mukaan ReRAMin käyttö laskentaan on kustannustehokkaampaa kuin muilla näköpiirissä olevilla laskentateknologioilla, koska ReRAMit ovat pian saatavilla markkinoilla.
ReRAM-muistin hyvät ominaisuudet kuten pitkän aikavälin tallennuskapasiteetti, alhainen energiankulutus, nopeus ja mahdollisuus valmistaa niitä nanomittakaavan tasolla on saanut monet puolijohdeyritykset investoimaan tutkimaan tätä lupaavaa tekniikkaa.
Veijo Hänninen