logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Raspberry Pi on alusta, jota asiakkaat kysyvät enemmän ja enemmän. Kontron Austia Electronicsin asiakkaat toteuttavat jopa tiukasti säädeltyjä lääketieteen laitteita korttimoduulin pohjalta.

Artikkelin on kirjoittanut Farnellin Saksan, Itävallan ja Sveitsin markkinoinnista vastaava Michael Starker.

Jo vuosien ajan lääketieteen laitteiden suunnitteluun erikoistunut Kontron Austria Electronics (aiemmin exceet electronics) on käyttänyt Raspberry Pi -kortteja antaakseen asiakkailleen eli suurille lääketieteen laitteiden OEM-valmistajille mahdollisuuden kehittää markkinoiden johtavia laitteita. Kontron Austria Electronics näyttää tietä lääketieteellisessä elektroniikassa ja niiden liittämiseen esineiden internetiin samalla kun laitteisiin on lisätty liitettävyyttä, tietoturvaa, skaalattavuutta ja kestävää kehitystä.

Työskentelemällä läheisesti asiakkaidensa kanssa yritys auttaa niitä lisäämään arvoa potilaiden hoitoon samalla, kun tämän hoidon kustannuksia pienennetään. Tässä artikkelissa katsotaan, miksi Kontron Austria Electronics ryhtyi tarjoamaan Raspberry Pi -pohjaisia ratkaisuja ja miten sen asiakkaat hyötyvät tästä lähestymistavasta.

Saksan Augsburgista tuleva, mutta globaalisti toimiva Kontron, johon Kontron Austria Electronics kuuluu, on osa S&T-teknologiaryhmää ja luonut maineen johtavana sulautetun tietotekniikan yrityksenä. Erityisesti Kontron on turvatun laitteiston, middleware-ohjelmiston tai IoT-palvelujen avulla vastannut OEM-valmistajien tarpeisiin eri teollisuudenaloilla tarjoamalla yhdistelmää standardituotteita ja räätälöityjä ratkaisuja, jotka perustuvat erittäin luotettaviin edistyneimpiin sulautettuihin teknologioihin.

Laajan Intelin ja AMD:n X86-prosessoreihin perustuvan ja NXP:n ja STMicroelectronicsin Arm-pohjaisten prosessorien tuotevalikoiman lisäksi Kontron täydentää nyt portfoliotaan Kontron Austria Electronicsin Raspberry Pi -pohjaisilla tuotteilla saavuttaakseen uudenlaisia asiakkaita ja sovelluksia. Tämä tarkoittaa, että asiakkaat, jotka haluavat kehittää standardiin Raspian OS -käyttöjärjestelmään perustuvia toimivia prototyyppejä tai investoida ohjelmistojen kehittämiseen tälle alustalla, voivat tehdä niin samalla kun voivat käyttää tehokkaita toimintoja, joita on vaikeampi toteuttaa esimerkiksi Yoctolla tai Linuxin avulla.

Kantava voima Kontronin lähestymistavan takana on ollut halu tarjota asiakkaille sellaisia kilpailuetuja kuin markkinoille pääsyn kiihdyttäminen, alemmat kokonaiskustannukset ja tuotteen pidempi elinikä, sekä täysin integroidut sovellukset. Yksi tärkeimpiä syitä, miksi OEM-yritykset ovat kääntyneet Kontronin puoleen ja pysyneet sen tuotekehityskumppaneina on yrityksen kyky tarjota sovellusvalmiita alustoja, joiden avulla ne voivat kehittää kestäviä ja uskottavia sulautettuja ja IoT-ratkaisuja nopealla aikataululla.

Yksi Kontron Austria Electronicsin keskeisiä tarjoamia OEM-yrityksille, jotka haluavat kehittää edistyneimpiä lääketieteen laitteita, on ollut ratkaisujen pohjaaminen Farnellin Raspberry Pin ympärille. Lyhentyneen markkinoille pääsyn ja siten lyhyempien kehitysaikojen lisäksi Kontronin Raspberry Pi-tuotteiden suurimpiin etuihin kuuluu pitkäaikainen käytettävyys ja valtavat tuki, joka on tarjolla alustan maailmanlaajuisen yhteisön kautta.

Kontron Austria Electronics voi siksi varmistaa laitteiden pitkäaikaisen saatavuuden laajennetun tuotteen elinkaaren hallinnan kautta, sekä korkean tason luotettavuuden ja laatuvarmistuksen, yksittäisiä sovelluksia varten optimoidut räätälöidyt ratkaisut, helpon pääsyn uusimpaan teknologiaan ja alentuneet tuotekehityskustannukset lisäarvoa tuottavan laitteiston ja ohjelmistopalvelujen kautta.

Miksi Raspberry Pi?

Miksi Kontron Austria Electronics sitten valitsi Raspberry Pi -aloituspaketin yhdeksi mahdolliseksi lääketieteen ratkaisujen perustaksi? Mitä sellaista alusta tuo Kontron Austria Electronicsin tarjontaan, johon muut alustat eivät pysty?

Kontron Austria Electronics operoi sekä teollisuuden (60 prosenttia) että lääketieteen (40 prosenttia) markkinoilla. 32 vuoden aikana erikoistuttuaan elektroniikkatuotteiden suunnitteluun, kehitykseen ja valmistukseen se on työskennellyt useiden eri alustojen ja ratkaisujen parissa, jotka perustuvat klassisiin sulautettuihin järjestelmiin. Näihin kuuluu Kontronin itse suunnittelemia CPU-piirejä, jotka ovat perustuneet Arm Cortex-M3- ja M4.prosessoreihin, I.MX6-prosessoreihin sekä Cortex-A8- ja A9-sovellusprosessoreihin.

Raspberry Pi on kuitenkin alusta, jota asiakkaat kysyvät enemmän ja enemmän. Asiakkaat ovat lähestyneet Kontron Austria Electronicsia Raspberry Pi Compute Module 3 -pohjaisilla toimivilla protoilla ilman halua siirtyä toisella alustalle tuotannossa. Tämän yhden kortin tietokoneen suosion takia Kontron Austria Electronics on lisännyt Raspberry Pin tarjontaansa, mikä on täydentänyt sen olemassa olevaa korttien ja tuotteiden valikoimaa.

Raspberry Pin suunnitteleminen sisään laitteisiin ja siinä pysyttäytyminen tuotannossa antaa Kontronin asiakkaille mahdollisuuden siirtyy tuotteensa eteenpäin ilman, että ohjelmistoon tarvitsee tehdä merkittäviä muutoksia. Samaan aikaan, koska lääketieteen laitteissa vaaditaan niin ankaria laitemäärityksiä, Raspberry Pi Moduulit 3 ja 3+ ovat paljon soveltuvampia tälle alueelle kuin alkuperäinen Raspberry Pi 3.

Ensimmäinen Raspberry Pi -tietokone luotiin auttamaan yliopistoon meneviä opiskelijoita opettelemaan tietotekniikkaa ja rakentamaan ymmärryksen laitteistosta. Muihin alustoihin verrattuna Raspberry Pitä arvostetaan erittäin suuresti yliopistoissa ja teknisissä korkeakouluissa ympäri maailmaa. Tämän seurauksena yhä useampi suunnittelija on halunnut viedä tutun Raspberry Pin koulutuksesta valitsemalleen ammattisektorille. Nämä nuoret suunnittelijat työskentelevät nyt yrityksissä, jotka lähestyvät Kontronia tuotetukea varten ja ovat luonnostaan turvanneet Raspberry Pi -korttiin protoa rakentaessaan. Raspberry Pi Foundation toi kortin opiskelijoille ja nyt nuo opiskelijat ovat ammattirooleissaan tuomassa Raspberry Pin teknisiin sovelluksiin eri teollisuudenaloilla.

Suurin yksittäinen etu Raspberry Pin käytössä ammattisovelluksissa on hinnan ja laskentatehon suhde, joka on selvästi muita alustoja parempi. Toinen Raspberry Pin ominaisuus, joka tekee sen ihanteelliseksi lääketieteen tuotteissa ja monissa teollisuuden tuotteissa, on korttimoduulin erinomainen EMC-yhteensopivuus, joka on elintärkeää lääketieteen laitteissa, joita käytetään kriittisissä ympäristöissä.

Yksi Kontron Austria Electronicsin Raspberry Pi 3:n pohjalta kehittämä lääketieteen tuote on laboratoriosovelluksiin tarkoitettu Bluetooth-yhdyskäytävä. Bluetooth-antureilla yksikkö kerää dataa laboratorion läpi kulkevista näytteistä analyysiä varten ja prosessoi tätä dataa sellaisella dokumentaatiolla, jota nykyaikaisessa laboratoriossa tarvitaan. Tämän tuotteen, joka tallentaa näytteiden tuottamia parametreja, kuten kosteutta, UV-arvoa ja lämpötilaa, ominaisuuksiin kuuluvat USBC-portti ja LAN-portti sekä kaksi standardia USB-porttia, langaton LAN-yhteys ja kaksi Bluetooth 5.0 -porttia.

Terveyden monitorointijärjestelmä Cubile

Kuitenkin ehkäpä paras esimerkki Raspberry Pi 3:n pohjalta kehitetystä markkinoiden johtavasta tuotteesta on jatkuvaan potilaan monitorointiin kehitetty Cubile-järjestelmä, jolla on täysi 2b-luokan lääketieteellinen sertifiointi.

Ballistokardiografialla Cubile kerää terveysdataa, kuten hengitys- ja sykedataa, sekä dataa sängystä noustessa, mikä auttaa estämään putoamisia ja nopeuttamaan toipumista. Kaikki data kerätään sänkyyn integroidulla anturityynyllä ja informaatio voidaan lähettää valikoimaan mobiililaitteita tai PC:lle. Jatkuvan syke- ja hengityksen monitorointi auttaa tunnistamaan kipua, kuumetta tai univaikeuksia samalla, kun yksikkö havaitsee myös vuoteen kosteudesta, josta se hälyttää välittömästi. Tänä vuonna lisätyt ominaisuudet mahdollistavat sen, että Cubile pystyy monitoroimaan munuaisten toimintaa, pidätyskykyä ja tekemään automaattisesti dokumentaatiota.

Tehokkaan CPU-prosessorin ja laajan integroitujen toimintojen valikoiman ansiosta Cubile käytännössä muodostaa älykkään sairaalasängyn, joka tukee hoitohenkilöstöä työssään samalla kun tuo potilaille turvallisen ympäristön, vähentää ahdistusta ja stressiä, sekä optimoi kalliiden resurssien käytön. Huomaamaton yksikkö säästää aikaa, lisää turvallisuutta, maksimoi henkilökohtaisen vapauden ja suojaa yksityisyyttä. Valmistajansa CubileHealthin mukaan edistyksellinen valvontajärjestelmä "tukee lääketieteellistä henkilöstöä, havaitsee terveysriskit ajoissa ja auttaa varmistamaan hoidon optimaalisen laadun". Se tekee tämän havaitsemalla vaaralliset tilanteet ennen niiden syntymistä ja siirtämällä ilmoitukset sairaanhoitajakutsujärjestelmään integroitu Compute Model 3:een.

Raspberry Pi Compute -moduulin ansiosta Cubile-yksikön lisäominaisuuksiin kuuluu toinen tiedonkeruun suoritin, 4 kV:n eristyksellä varustettu lähiverkkoliitäntä, erittäin nopea USB-liitäntä, langaton LAN ja Bluetooth-ominaisuudet ja sisäänrakennettu akku laturilla.

Pitkän ajan saatavuus

Kuten aiemmin mainittiin, monet Kontron Electronicin OEM-asiakkaat joutuvat miettimään käytetyn alustan saatavuutta pitkällä aikavälillä. Tämä johtuu siitä, että joidenkin heidän tarjoamiensa lääketieteellisten tekniikan tuotteiden käyttöikä on 10-15 vuotta. Vaikka Compute Module 3:n taattu käyttöikä on viisi vuotta, Compute Module 3+ tarjoaa jopa seitsemän vuoden elinkaaren. Tämä tarkoittaa, että asiakkaat voivat olla varmoja siitä, että he voivat ostaa Compute Module 3+:n ainakin vuoteen 2026 saakka käytettäväksi tuotteissaan. Kontron Austria Electronicsilla on myös huomattava suuri typellä täytetty varastotila, jonka avulla komponentteja voidaan pitää varastossa jopa seitsemän vuoden ajan ikääntymättä, jolloin asiakkaiden on helpompaa suunnitella ja toteuttaa tuotesukupolviaan.

Kaikki ratkaisut, joita Kontron Austria Electronics tarjoaa asiakkailleen markkinoiden johtavien lääkinnällisten laitteiden tuottamiseksi, räätälöidään erityisiin vaatimuksiin tuotteen loppukäytöstä riippuen. Esimerkiksi alkuperäisen testin suorittamiseksi Kontron Austria Electronics tarjoaa Farnellin tuella Raspberry Pi Compute Module 3 -teollisuuskäynnistyspakettia, jossa on enemmän lisärajapintoja kuin normaalisti. Näihin kuuluvat analogiset / digitaaliset tulo- ja lähtöportit, toinen 10/100 megabitin Ethernet-portti, 24 voltin virtalähde, CAN-väylä, yksijohdinliitäntä, RS485/RS232-sarjaliitännät ja Raspian OS ohjaimen ja demojen kanssa esiasennettuna.

Kaikilla näillä lisäominaisuuksilla asiakkaat voivat saada toiminnallisen prototyypin käyttönsä nopeasti käyttämällä samaa ohjelmistoa kuin tavallisessa 3-korttimoduulissa, mutta lisäksi heillä on mahdollisuus räätälöidä tuote tarjoamaan mitä tahansa asiakkaan etsimää ominaisuutta.

Vaikka Kontron on kehittänyt useita varastossa olevia kortteja, joissa on standardiliitännät ja jotka voidaan tilata luettelosta vastaamaan kasvavien IoT-markkinoiden vaatimuksia, suurin osa hankkeista, joiden parissa se on työskennellyt, on perustunut räätälöityjen tuotteiden ympärille. Kun Kontron Austria Electronics toimii aluksi konsulttina ja sitten suunnittelijana tai kehittäjänä, asiakkaat tulevat yritykseen spesifeillä vaatimuksilla, ja Kontronin insinöörit antavat panoksensa ja neuvojaan siitä, mikä olisi paras ratkaisu. Kumppanuus on osoittautunut erittäin tehokkaaksi ja sen myötä OEM-valmistajat hyötyvät erittäin tehokkaista ratkaisuista hintahaitarin eri päissä.

Tulevaisuus

Monet Kontron Austria Electronicsin lääketieteellisen tekniikan asiakkaista määrittelevät Raspberry Pi Compute Module -alustan, koska ne vaativat laitteilleen suoraviivaista kehityspolkua. Raspberry Pi täyttää tämän kriteerin tarjoamalla ohjelmistoyhteensopivan järjestelmän, joka toimii tehokkaasti ja täyttää kaikki lääketieteellisten laitteiden ympäristössä vaadittavat sertifikaatit. Lisäksi Raspberry Pi Compute Module 3/3+ tarjoaa laajasti tunnustetusti markkinoiden parhaan hinnan ja suorittimen suorituskyvyn suhteen. Samalla se tarjoaa elinkelpoisen, pitkäaikaisen ratkaisun, joka vastaa jatkuvasti vaatimuksiaan tiukentavan alan tarpeita.

Raspberry Pin käytön odotetaan kasvavan tasaisesti lääketieteen elektroniikan sovelluksissa. Kasvu ei tule olemaan kovin dramaattista, koska alusta on vakiinnuttanut asemansa tällä sektorilla. Kontronin mukaan Compute Module 3:n ja 3+:n käyttö todennäköisesti lisääntyy jatkossa teollisissa sovelluksissa, joissa moduulit ovat osoittautuneet erittäin monipuolisiksi ja tehokkaiksi vaihtoehdoiksi.

Raspberry Pi -alustalla koulutettujen insinöörien määrä kasvaa. Vaikka useimmilla nykyisillä tekniikan tutkinnon suorittaneilla on jonkin verran kokemusta Intelin, AMD:n, NXP:n ja vastaavien prosessoreista, suurin osa on työskennellyt erilaisissa projekteissa Raspberry Pin kanssa. Tämä tarkoittaa, että kun he alkavat työskennellä uuden projektin parissa, he hyvin todennäköisesti aloittavat joko 3- tai 3+-korttimoduulilla. Alusta toimii, suunnittelija tuntee alustan ja sen ominaisuudet ja haluaa pysyä alustalla, johon hän voi luottaa ja ota hän osaa käyttää.

Ei ole liioiteltua sanoa, että vuonna 2019 useimmat protoja kehittävät suunnittelijat – oli kyse sitten lääketieteellisestä elektroniikasta tai teollisuudesta – saavat positiivisia kokemuksia Raspberry Pistä ja tästä tulee yhä laajemmin käytetty tuotekehityksen alusta tulevaisuudessa.

Kontron uskoo, että Raspberry Pi täyttää jatkossa vuosien ajan sen tuotekehitystarpeet ja yritys odottaa muutoksia markkinoilla. Näihin muutoksiin kuuluvat Compute Module 3:n ja 3+:n valmistaminen suuremmissa volyymeissä ja Raspberry Pi Compute Module 4:n tulo markkinoille.

MORE NEWS

Haittaohjelma yritti ensimmäistä kertaa manipuloida tekoälyä

Tietoturvayhtiö Check Point Research on paljastanut ensimmäisen dokumentoidun tapauksen, jossa haittaohjelma yritti harhauttaa tekoälyyn perustuvaa haittaohjelmatunnistusta käyttämällä niin sanottua prompt injection -tekniikkaa. Kyseessä on merkittävä käänne kyberuhkien kehityksessä: tekoäly ei ollut vain väline, vaan itse hyökkäyksen kohde.

Bosch kehitti maailman pienimmän hiukkasanturin

Bosch Sensortec on esitellyt maailman pienimmän hiukkasanturin, BMV080:n, joka mullistaa ilmanlaadun mittaamisen erityisesti kannettavissa ja IoT-laitteissa. Uutuusanturi tunnistaa tehokkaasti ilmassa leijuvia hiukkasia (PM2.5) ja mahdollistaa tarkan mittauksen aiempaa pienemmässä koossa ja alhaisemmalla energiankulutuksella.

VTT mukana kehittämässä Euroopan fotoniikkapiirejä

VTT on liittynyt mukaan eurooppalaiseen integroitujen fotoniikkapiirien PIXEurope-pilottilinjahankkeeseen, tuoden siihen oman vahvan osaamisensa paksun SOI-teknologian (silicon-on-insulator) saralla. EU:n Chips Act -sääntelyn tukema hanke investoi 400 miljoonaa euroa huipputeknologian kehitykseen, jolla rakennetaan pohjaa 6G:lle, tekoälylle, liikkumiseen, kuvantamiseen, anturiteknologiaan ja muihin vaativiin sovelluksiin.

Muisteista kasvaa 300 miljardin dollarin jättibisnes

Muistiteollisuus elää ennennäkemätöntä nousukautta. Vuonna 2024 alan globaalit tuotot nousivat jo 170 miljardiin dollariin, ja vuoden 2025 odotetaan rikkovan 200 miljardin rajan. Tavoite: 300 miljardia ennen vuosikymmenen loppua.

Siemens tuo tekoälyn kaikkiin piirisuunnittelun työkaluihinsa

Siemens Digital Industries Software on esitellyt tekoälyllä vahvistetun EDA-järjestelmänsä Design Automation Conference -tapahtumassa. Uuden järjestelmän myötä tekoäly otetaan käyttöön koko Siemensin piirisuunnittelun työkalukokonaisuudessa, se kattaa puolijohdesuunnittelun, piirilevyjen (PCB) suunnittelun ja järjestelmätason integroinnin.

PCIe 5.0 tulee datakeskusten tallennukseen

Tallennusteknologian siirtyminen PCIe 4.0:sta PCIe 5.0:aan on käynnissä, ja se tuo mukanaan huomattavan suorituskykyloikan: PCIe 5.0 -väylä tuplaa kaistanleveyden 32 gigatransferiin sekunnissa (GT/s) per kaista. Tämä kehitys on erityisen merkittävä datakeskuksille, joissa SSD-levyjen tiedonsiirtokyky vaikuttaa suoraan palvelinten ja erityisesti tekoälyyn ja laskentatehoon perustuvien järjestelmien suorituskykyyn.

Yleistyvä tekoäly tuo haasteita sulautettujen suunnitteluun

ETN - Technical articleTekoälyn yleistyminen kaikkien saataville asettaa uusia haasteita sulautettujen järjestelmien suunnittelijoille. Tämä koskee erityisesti verkon reunalla toimivia, koneoppimista (ML) hyödyntäviä IoT-sovelluksia. Niiden on toimittava hyvin tehokkaasti mahdollisimman alhaisella syöttövirralla sekä täytettävä prosessorien ja muistien vähimmäisvaatimukset.

Tässä alkuvuoden luetuimmat uutiset

Vuoden 2025 ensimmäiset kuukaudet ovat tuoneet esiin selkeitä teknologian ja arjen muutostrendejä, jotka kiinnostavat suomalaisia lukijoita. Turvallisuus, energiatehokkuus, älylaitteiden käyttö ja tulevaisuuden laiteratkaisut ovat nousseet voimakkaasti esiin sekä yksilön että yhteiskunnan tasolla. Kuluttajat haluavat nyt ymmärtää laitteidensa riskit, hyödyntää teknologian koko potentiaalia – ja tehdä entistä järkevämpiä valintoja arjessaan.

Luetuimmat: GPMI uhkaa HDMI:n asemaa

Kiinassa on esitelty uusi monikäyttöinen kaapelistandardi, joka saattaa horjuttaa HDMI:n, DisplayPortin ja Thunderboltin asemaa. Yli 50 kiinalaisen teknologiajätin muodostama Shenzhen 8K UHD Video Industry Cooperation Alliance on kehittänyt General Purpose Media Interface -standardin (GPMI), jonka tekniset ominaisuudet tekevät siitä varteenotettavan kilpailijan nykypäivän yleisimmille liitännöille.

Luetuimmat: Näin sähköauton akun elinikä kasvaa 19-kertaiseksi

Korelaisten POSTECHin (Pohang University of Science and Technology) ja Sungkyunkwanin yliopiston tutkijat ovat löytäneet uuden tavan pidentää sähköautojen litiumioniakkujen käyttöikää jopa 19-kertaiseksi – ilman uusia materiaaleja tai teknologioita. Ratkaisu on yksinkertainen: siinä pitää välttää akun täydellistä tyhjentämistä.

Luetuimmat: Tämän takia litium-nikkeliakut hajoavat

Dallasin Texasin yliopiston (UTD) tutkijat ovat löytäneet syyn, miksi litium-nikkelioksidi (LiNiO₂) -akut menettävät kestävyyttään ja rappeutuvat toistuvien lataussyklien aikana. Löydös voi avata tietä pitkäikäisemmille ja tehokkaammille akuille, jotka voisivat parantaa esimerkiksi sähköautojen ja älylaitteiden suorituskykyä.

Luetuimmat: Pian aurinkopaneeli tulee pakolliseksi

EU:n uusi rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (EPBD) on nyt virallisesti hyväksytty ja aikataulutettu. Sen mukaan 31. joulukuuta 2029 jälkeen rakennusluvan saaneissa uusissa asuinrakennuksissa – mukaan lukien omakotitalot – on oltava soveltuvat aurinkoenergiajärjestelmät.

Luetuimmat: Bluetooth kannattaa aina sammuttaa älypuhelimesta

Bluetooth-yhteys on monelle arkipäiväinen apuväline langattomissa kuulokkeissa, kaiuttimissa tai paikannuslaitteissa. Harva kuitenkaan muistaa, että tämä näennäisesti harmiton toiminto voi kuluttaa akkua ja muodostaa merkittävän tietoturvariskin – erityisesti silloin, kun se on päällä turhaan.

Sudo vaihtuu Ubuntussa

Ubuntun takana oleva Canonical on ilmoittanut, että tulevassa Ubuntu 25.10 -versiossa perinteinen sudo korvataan uudella versiolla nimeltä sudo-rs. Tämä uusi komento on kirjoitettu Rust-ohjelmointikielellä ja se toimii lähes identtisesti vanhan sudon kanssa, mutta sen sisäinen toteutus on turvallisempi ja modernimpi.

Pian tietokoneesi tietää, oletko paikalla

STMicroelectronics on esitellyt uudenlaisen Human Presence Detection (HPD) -ratkaisun, joka yhdistää lentoaikaa mittaavia ToF- eli Time-of-Flight-antureita ja tekoälyä parantaakseen kannettavien tietokoneiden käyttökokemusta, akunkestoa ja turvallisuutta. Ratkaisu ei vaadi kameroita tai kuvien tallennusta.

WithSecure: telemetriatiedot tunnistavat 0-päiväuhkat tehokkaammin

Kyberturvallisuusyhtiö WithSecure on kehittänyt uuden, ennakoivan tavan tunnistaa nollapäivähaavoittuvuuksia hyödyntämällä päätelaitteiden käyttäytymistelemetriaa. Yrityksen mukaan kyseessä on merkittävä läpimurto, joka siirtää haavoittuvuuksien tunnistamisen reaktiivisesta mallista kohti ennakoivaa analytiikkaa – jopa ennen kuin haavoittuvuus on yleisesti tiedossa tai hyväksikäytetty.

Pian se vihdoin tapahtuu: Windows 11 nousee suosituimmaksi

Windows 11 on ennennäkemättömässä nousukiidossa. Vielä toukokuussa Windows 10 hallitsi selvästi maailmanlaajuista käyttöjärjestelmämarkkinaa, mutta tuoreimmat tilastot kertovat selkeästä käänteestä: Windows 11 on ohittamassa edeltäjänsä – mahdollisesti jo kesäkuun aikana.

Suunnittele RISC-V-piiri muutamassa minuutissa

Piirisuunnittelu, joka perinteisesti vie kuukausia ja vaatii monen hengen asiantuntijatiimin, voi nyt onnistua minuuteissa yksittäiseltä suunnittelijalta. Intialainen startup InCore Semiconductors on esitellyt SoC Generator -alustan, joka automatisoi järjestelmä- eli SoC- piirien suunnittelun ennennäkemättömällä tavalla.

Rakettitiede lentää onnistuneilla rekrytoinneilla

Helsinkiläinen ohjelmistokehitykseen erikoistunut IT-yhtiö Rakettitiede jatkoi kannattavaa kasvuaan viime vuonna. - Olemme onnistuneet rekrytoimaan kokeneita osaajia ja tarjoamaan heille juuri oikeanlaisia toimeksiantoja, sanoo toimitusjohtaja Juha Huttunen.

Maailman ensimmäinen lisälaitesovitin, joka säilyttää IP65-luokituksen

Sotilaskäytössä kentällä tarvitaan IP65-luokitusta – eli täyttä suojaa pölyä ja roiskevettä vastaan – jotta laitteet kestävät vaativissa ja vaihtelevissa olosuhteissa. Mutta entä jos laitteeseen täytyy liittää lisälaitteita, kuten radiot, LAN-verkot tai muut kenttävarusteet? Usein suojaus menetetään heti, kun portit avataan. Panasonic on ratkaissut tämän ongelman esittelemällä maailman ensimmäisen lisälaitesovittimen, joka säilyttää IP65-luokituksen myös käytön aikana.

Yleistyvä tekoäly tuo haasteita sulautettujen suunnitteluun

ETN - Technical articleTekoälyn yleistyminen kaikkien saataville asettaa uusia haasteita sulautettujen järjestelmien suunnittelijoille. Tämä koskee erityisesti verkon reunalla toimivia, koneoppimista (ML) hyödyntäviä IoT-sovelluksia. Niiden on toimittava hyvin tehokkaasti mahdollisimman alhaisella syöttövirralla sekä täytettävä prosessorien ja muistien vähimmäisvaatimukset.

Lue lisää...

Onko tekoäly nyt uusin uhka tietoturvalle?

Tekoäly on tullut jäädäkseen – siitä ei ole epäilystäkään. Mutta mitä tapahtuu, kun siitä tulee myös kyberturvallisuuden suurin uhka?

Lue lisää...

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article