ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT
Oct 29/9 30/9 # Rohde supersquare
6/2-15/5 # Period: start idag om möjligt 6/2—15/5 egen prenannons, över- och  underdeldel

ETNtv

Watch ECF videos

 
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Ziphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

 2022  # square  (4)
TMSNet  advertisement
ETNdigi
Mar Apr May Jun # Farnell sajt skyskrapa
Mar 1-9/4 # Ansys sajt
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Tweet

TECHNICAL ARTICLES

Näin suunnittelet pienen erillisteholähteen

Tietoja
Kirjoittanut Veijo Ojanperä
Julkaistu: 04.09.2020
  • Devices
  • Power

Hyötysuhteen kannalta kodinkoneiden pienitehoisia ohjausosia ei kannata syöttää samasta teholähteestä kuin varsinaisia teho-osia. Avuksi kannattaa ottaa pieni erillinen lisäteholähde, joka tarjoaa energiatehokkaan toiminnan myös laitteen ollessa valmiustilassa. Korkean integraatioasteen hakkuripiiri on valinta, joka säästää myös piirilevyalaa ja materiaalikuluja.

Artikkelin kirjoittaja James Lee toimii ON Semiconductor -yhtiössä valaistussegmentin tehopiirien markkinointipäällikkönä.

Tarve parantaa energiatehokkuutta vaikuttaa nykyään kaikkiin automaation osa-alueisiin. Niihin kuuluvat myös kodinkoneet, jotka on suunniteltu siihen aikaan, kun kotiautomaatiolla oli aivan eri merkitys kuin nykyään. Energiankäytön taloudellisuus ja ympäristökysymykset olivat kuluttajille paljon vähemmän tärkeitä kuin laitteiden käyttömukavuus muutama vuosikymmen sitten, kun ihmiset tulivat niistä riippuvaisiksi. Viime aikoina tämä epätasapaino on muuttunut ja nyt suuntaa halutaan korjata.

Kovista ponnisteluista huolimatta monilla kodinkoneilla on edelleen suuri energiantarve moninaisten toimintojensa vuoksi. Niihin voi sisältyä erilaisina yhdistelminä veden ja ilman kuumennusta (vedenkeitin, uuni, suihku, pesukone), ilman ja nesteiden jäähdytystä (jääkaappi), lämmönsiirtoa (leivänpaahdin, uuni) sekä mekaanista liikettä (pesukoneiden, kuivausrumpujen ja pölynimurien sähkömoottorit). Kuluttajien käytössä nämä laitteet vaativat energiaa kilowattien tehotasolla ja muodostavat yhdessä kotitalouksien suurimmat sähkökustannukset.

Lisäksi yhä useammat kuluttajalaitteet tarjoavat nykyään entistä kehittyneempiä ohjaustoimintoja ja käyttöliittymiä. Lisätoiminnot ovat yleensä tehonkulutukseltaan kuitenkin melko pieniä: antureita, näyttöjä ja kosketuspaneeleja. Käyttötehon tarjoaminen näille lisäominaisuuksille hyödyntämällä samoja isoja teholähteitä, jotka on suunniteltu syöttämään itse laitteelle suuria tehotasoja, on hyötysuhteen näkökulmasta hyvin tehotonta. Varsinkin jos kyseessä ovat toiminnot, joiden tulee olla käytettävissä silloin, kun paljon tehoa vaativat päätoiminnot eivät ole käytössä. Tämä on lisännyt kysyntää erillisille lisäteholähteille, jotka voivat syöttää suhteellisen pieniä, tyypillisesti alle 40 watin DC-tehotasoja vaihtovirtalähteestä.

Tärkein tavoite on tarjota tehonsyöttö, joka on mahdollisimman energiatehokas myös laitteiden ollessa valmiustilassa. Tämän päämäärän saavuttamiseksi lisäteholähteet on toteutettava mahdollisimman kustannus- ja energiatehokkaasti pieneen kokoon.

Suunnittelijoiden on otettava huomioon myös kodinkoneiden turvallisuusvaatimukset. Teholähteiden tapauksessa turvavaatimukset sanelevat usein täysin eristetyn ratkaisun. Joissakin tapauksissa spesifikaatioissa vaadittu sähköeristyksen taso voidaan kuitenkin saavuttaa myös laitteen fyysisen suunnittelun kautta. Tästä syystä sekä eristetyille että eristämättömille pienitehoisille SMPS-ratkaisuille (Switch Mode Power Supply) on kasvava kysyntä, joka kohdentuu erillisten pienten lisäteholähteiden sovellusalueelle.

Täysin integroidut ratkaisut

Yleinen kehitys kohti korkeampaa integraatiotasoa ja puolijohdesirujen vakaampia tuotantoprosesseja on antanut laitteiden valmistajille mahdollisuuden kehittää yhteen piisiruun perustuvia erillisratkaisuja verkkosähkön muuntamiseen ja käsittelyyn. Integroimalla MOSFET-kytkin ja ohjauspiirit samalle piisirulle on entistä helpompaa suunnitella hakkuriperiaatteella toimivia teholähteitä, joiden tehotiheys on hyvin suuri. Näin on mahdollista toteuttaa lisäteholähteitä, joita voidaan sijoittaa monenlaisiin valkoisen linjan kodinkoneisiin. Ne voidaan optimoida tehotasoille, joita laitteiden aiemmin mainitut lisätoiminnot vaativat.

Lisäteholähteeltä vaadittava tehotaso vaihtelee sovelluksesta ja laitteen toiminnasta riippuen alle watista jopa 70 wattiin. Tehopuolijohteisiin erikoistuneella ON Semiconductor -yhtiöllä on pitkä historia ratkaisujen kehittämisessä tälle sovellusalueelle laajan, alati kasvavan piirivalikoimansa avulla.

Hyvin pienitehoisten lisäteholähteiden kysynnän kasvaessa ON Semiconductor on tuonut markkinoille NCP1067x-perheen suurjännitekytkimet, jotka on kehitetty pienille erillisille hakkuriteholähteille, jotka voivat olla joko eristämättömiä (kuva 1) tai eristettyjä (kuva 2). Piirit tarjoavat täysin integroidun ohjaimen ja teho-MOSFETin SOIC7-kotelossa, joka on hyvin pienikokoinen.

Kuva 1. Tyypillinen eristämätön hakkurisovellus (Buck-muunnin).

 

Kuva 2. Tyypillinen eristetty hakkurisovellus (Flyback-muunnin).

Kun NCP1067X toimii kiinteän taajuuden tilassa, se siirtyy tehonkulutuksen vähentämiseksi automaattisesti valmiustilaan kuormituksen alentuessa jättämällä osan jaksoista väliin. Piirissä on mukana myös itsesyöttötoiminto, jonka ansiosta muuntajan lisäkäämiä ei tarvita. Mutta jos lisäkäämi on saatavilla, sitä voidaan käyttää ylijännitesuojauksessa automaattiseen palautumiseen. Automaattinen palautuminen lähdön oikosulkusuojauksesta on toteutettu aikaperusteisen tunnistuksen avulla.

ON Semiconductorin soveltaman VHV-teknologian (Very High Voltage) ansiosta NCP1067X-piiriin on voitu integroida 700 voltin teho-MOSFET, jonka RDS(on)-lukema on niinkin alhainen kuin 12 Ω. Sähköverkkoon kytketyn koteloimattoman rakenteen muodossa kehittäjät voivat toteuttaa teholähteen, joka pystyy syöttämään 15,5 watin tehon.

Sähkömagneettisten häiriöominaisuuksien (EMI) parantamiseksi piiri hyödyntää taajuustason värinää, joka antaa ± 6 % vaihtelun nimelliseen kytkentätaajuuteen. Piiri tuottaa värinän synnyttämiseen tarvittavan saha-aaltopyyhkäisyn sisäisesti. Eristämättömissä kohteissa hyödynnetään takaisinkytkentänastaa, joka syöttää pienen osan lähtöjännitteestä sisäiselle transkonduktanssi-vahvistimelle.

Korkeaa läpilyöntiarvoa halutaan

Toinen keskeinen suuntaus lisäteholähteiden suunnittelussa on teho-MOSFETin entistä korkeamman läpilyöntijännitteen kasvava kysyntä. Yleensä tämä BVDS-lukema liittyy MOSFET-transistorin fyysisiin mittoihin, eli korkeampi läpilyöntijännite vaatii suurikokoisemman transistorin. Monissa tapauksissa tämä kuitenkin johtaisi siihen, että koko ratkaisusta tulisi liian isokokoinen ja kallis useimpiin sovelluskohteisiin.

Suurimmalle osalle integroituun MOSFET-kytkimeen perustuvista SMPS-hakkureista soveltuu parhaiten planaarinen piiritekniikka. Markkinoiden asettamien kustannus- ja kokorajoitusten vuoksi tämä on johtanut piireihin, joiden BVDS-lukema on 700 volttia.

Korkeampi läpilyöntiarvo antaisi kuitenkin paremman suojan ylijännitteitä ja jännitepiikkejä vastaan, mikä parantaisi lopputuotteen kestävyyttä. Tästä syystä on syntynyt kasvava tarve entistä korkeampiin BVDS-lukemiin yltäville mutta kohtuuhintaisille hakkuripiireille, jotka pystyvät tarjoamaan ratkaisuja alhaisin materiaalikuluin (BoM).

Vastauksena tähän kysyntään ON Semiconductor on kehittänyt hakkurimoduulin, joka integroi SMPS-ohjaimen ja MOSFET-tehokytkimen, joka perustuu SUPERFET 2 Super Junction -teknologiaan. Näin on saatu aikaan moduuli, joka tarjoaa 800 voltin BVDS-arvon pakattuna muoviseen DIL-koteloon. Tämä vallankumouksellinen tuoteperhe on ensimmäinen, joka tarjoaa tämän alueen laitevalmistajille toteuttamiskelpoisen ratkaisun tuotteiden suorituskyvyn parantamiseen ja vastaa samalla markkinoiden kaupallisiin vaatimuksiin.

Virtamuodossa toimiva hakkuripiiriperhe FSL5x8 puolestaan on saatavissa PDIP-7-koteloituna. Piiri sisältää PWM-ohjaimen (Pulse Width Modulation) ja SUPERFET 2 -rakenteisen tehomosfetin. Normaalisti 800 voltin läpilyöntijännitteen saavuttaminen edellyttäisi ohjaimen ja erillisen MOSFET-kytkimen käyttöä, mutta ON Semiconductorin kehittämän SUPERFET 2 -teknologian ansiosta kumpikin osa on voitu integroida samaan pieneen koteloon.

Tämä antaa suunnittelijoille mahdollisuuden keskittyä pienitehoisten lisäteholähteiden suunnittelussa tehoalueen yläpäähän - 40 watin paikkeille - käyttäen vain yhtä piiriä, jota voidaan hyödyntää sekä eristetyissä (kuva 3) että eristämättömissä (kuva 4) hakkuriratkaisuissa.

Kuva 3. Eristetty hakkuriratkaisu, joka hyödyntää takaisinkytkennässä optokytkintä (linjantunnistus käytössä).

Kuva 4. Eristämätön hakkuriratkaisu, joka hyödyntää suoraa takaisinkytkentää (linjantunnistus ei käytössä).

Komparaattorina toimivan transkonduktanssi-vahvistimen lisääminen sekä NCP1067x- että FSL5x8-piireihin tarjoaa suunnittelijoille helpomman tien kehittää eristämätön flyback-tyyppinen hakkuriteholähde ja optimoida näin käytettävissä oleva piirilevytila sekä alentaa BoM-kustannuksia

Koska valtaosa pienistä erillisteholähteistä toimii flyback-periaatteella, nämä kaksi uutta lisäystä ON Semiconductorin teholähderatkaisuihin tuovat uusia etuja entistä paremman suorituskyvyn ja luotettavuuden sekä korkeamman integraatioasteen muodossa. Näin sovelluskohteessa päästään entistä suurempaan tehotiheyteen ja alhaisempiin materiaalikuluihin.

Kaikilla eristämättömillä teholähteillä on rajallinen syöttöteho. Edellä kuvattu kehitys kuitenkin osoittaa, että on mahdollista suunnitella hakkuriteholähde, jota voidaan hyödyntää pienitehoisten erillisteholähteiden sovellusalueella sekä tehoalueen ala- että yläpäässä. Ja koska eristämättömät flyback-muuntimet ovat yleensä hyötysuhteeltaan parempia kuin eristetyt versiot, myös käyttökustannukset jäävät aiempaa alhaisemmalle tasolle.

Erillisten lisäteholähteiden käytön päätavoitteena on vähentää lopputuotteen valmiustilan tehonkulutusta. Kehittäjät voivat nyt saavuttaa tämän päämäärän valitsemalla kohdesovellukseen optimoidun korkean integraatiotason teholähdepiirin, joka vähentää tarvittavaa piirilevyalaa ja alentaa BoM-kustannuksia.

back to top
MORE NEWS

Vuoden teknologiajohtajat Wärtsilästä ja kvanttitietokoneyrityksestä

Suomalaisista teknologiavaikuttajista koostuva tuomaristo valitsi vuoden 2023 teknologiajohtajiksi Wärtsilän Juha Kytölän (kuvassa) ja IQM Quantum Computersin Kuan Yen Tanin. Vuoden 2023 innovaatioprofessorin palkinto myönnettiin Tampereen yliopiston Mircea Guinalle.

Tekoäly tulee perustason valvontakameraan

Piilaaksosta ponnistava Arbarella on jo saanut nimeä energiatehokkaista kuvantamispiireistään, joilla voidaan ajaa myös koneoppimismalleja. Yhtiön uusin tulokas on CV72S-järjestelmäpiiri, joka tuo tekoälyn myös perustason valvontakameroihin.

Oskilloskooppitietoa ilmaiseksi

Kuinka käytetään oskilloskoopin mittapäitä? Mikä on paras tapa suunnitella tehoelektroniikan suotimet? Miten virranlaatu vaikuttaa signaalin eheyteen? Mitä työkaluja voidaan käyttää virheenkorjaukseen? Nämä ja paljon muuta selviävät huhtikuussa Rohde & Schwarzin ilmaisissa Oscilloscope Days -virtuaalitapahtumassa.

Silicon Labs kutisti Bluetooth-radion

Teksasilainen Silicon Labs on esitellyt kaksi uutta piiriperhettä, jotka on suunniteltu markkinoiden pienimpien IoT-laitteiden toteutukseen. Uutuudet ovat xG27-radiopiiri ja BB50-mikro-ohjainyksikkö. Sirujen koot vaihtelevat kahdesta neliömillistä viiteen.

CanSat-tölkkisatelliitteja kilometrin korkeuteen

ESERO Finland ja Tiedekeskus Heureka järjestävät nuorille suunnatun CanSat-kilpailun, jossa lähetetään tölkkisatelliitteja pienoiskantoraketin kyydissä ensimmäistä kertaa kilometrin korkeuteen. CanSat on juomatölkkiin koottu täysin toimiva satelliitin pienoismalli, joka yläilmoissa kerää tutkimuksellista havaintotietoa ilmakehän ilmiöistä.

Ohjaa Raspberry Pi -korttia ajatuksen voimalla

Lontoolaisen Imperial Collegen tutkimusassistentti Ildar Rakhmatulin on työstänyt Raspberry Pi -korttiin lisäosan, jonka avulla korttia voidaan käyttää EEG-mittaukseen. Kovimmissa visioissa suosittua Pi-korttia voidaan käyttää laitteiden ohjaamiseen ajatuksen voimalla.

Nämä kiintolevyt pettävät useimmin

Uudessa läppärissä data tallennetaan jo pääosin flash-piireihin perustuville SSD-levyille, mutta esimerkiksi varmuuskopioinnissa tai edullisemmassa lisätallennustilassa perinteinen mekaaninen HDD-levy on edelleen suosittu. Mutta ovatko ne kestäviä? Uusimman selvityksen mukaan levyissä on selviä eroja ja osa pettää selvästi muita useammin.

Yhä tarkempi ohjaus kännykkälataamiseen

Navitas Semiconductor tunnetaan huippunopeiden galliumnitridi-pohjaisten laturipiirien kehittäjänä. Yhtiö on nyt esitellyt APEC 2023 -tapahtumassa uuden ohjainpiiriperheen GaNSense Control -sarjaan. Ne lisäävät latauspiirien suorituskykyä ja nostavat laitteiston integrointiastetta entisestään.

Valmis työkalupaketti RISC-V-kehitykseen

Yksi viime viikon Embedded World -messujen kuumia puheenaiheita oli avoin RISC-V-arkkitehtuuri ja sen kasvava tarjonta sulautetuissa sovelluksissa. Kehitystyökaluja tarjoava Imperas esitteli messuilla paketin, jolla voidaan kehittää RISC-V-pohjainen suunnittelu konseptista piille.

100 wattia useasta portista

Latureista tulee yhä tehokkaampia ja monikäyttöisempiä. Sandiegolainen Silanna Semiconductor on nyt esitellyt laitevalmistajille referenssialustan, jonka avulla voidaan ensimmäistä kertaa suunnitella moniporttisia 100 watin USB-latureita.

 2022  # mobilbox
TMSNet  advertisement
6/2—15/5 # egenannons mobilbox ecf
Mar Apr May Jun # Rohde mobilbox
Mar Apr May Jun  # Farnell  mobilbox f skyskrapa
Mar 1-9/4 # Ansys sajt

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Valitse langaton teknologia oikein - osa 1

Nykyisin on käytössä useita erilaisia langattoman tiedonsiirron standardeja ja protokollia, jolloin saattaa olla vaikea valita oikeanlainen, tiettyyn sovellukseen soveltuva teknologia. Tässä artikkelissa tuodaan esiin eräitä tärkeimpiä kriteerejä, joita on syytä ottaa tarkastelun kohteeksi, kun valittavana on neljä suosittua vaihtoehtoa: Wi-Fi, Bluetooth Low Energy, valmistajakohtainen RF-tekniikka ja Connectivity Standards Alliancen protokolla Green Power.

Lue lisää...

OPINION

Poliitikot eivät kykene ratkaisemaan autoalan verotusta

Autoalan tiedotuskeskus järjesti tänään Nollasta sataan -paneelikeskustelun, jossa poliitikot keskustelivat sekä liikenteen päästöistä että sen verottamisesta. Paneeli osoitti ennen kaikkea, että poliitikoilla tulee olemaan suuria vaikeuksia laatia kestäviä, tasapuolisia ja järkeviä ratkaisuja ongelmiin.

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Vuoden teknologiajohtajat Wärtsilästä ja kvanttitietokoneyrityksestä
  • Tekoäly tulee perustason valvontakameraan
  • Oskilloskooppitietoa ilmaiseksi
  • Silicon Labs kutisti Bluetooth-radion
  • CanSat-tölkkisatelliitteja kilometrin korkeuteen

NEW PRODUCTS

  • Lähes gigatavu sekunnissa muistikorteille
  • 65 watin laturiproto nopeasti
  • Intelin ARC-näytönohjaimen saa nyt Rutronikilta
  • Sovellus lataa sähköauton automaattisesti halvimmalla sähkönhinnalla
  • Farnellilta nyt tekoälyä verkon reunalle
 

NEWSFLASH

twitter
ETN_fi @ETN_fi
ETN_fi RT @joeprkns: Last night I used GPT-4 to write code for 5 micro services for a new product. A (very good) dev quoted £5k and 2 weeks. G…
maalis 17 • reply • retweet • favorite
ETN_fi This is why Nokia lost the game in mobile phones - an insiders view https://t.co/NB5Wndkx5p
joulu 12 • reply • retweet • favorite
ETN_fi @OnePlus_FI lahjoittaa Pelastusarmeijalle 50 puhelinta jouluapuun. Iso- Britanniassa samanlainen lahjoitus tehdään… https://t.co/LKdl2Pywie
joulu 07 • reply • retweet • favorite
ETN_fi Finnish PM Sanna Marin: We need to cut our dependence on China. https://t.co/598gQXKvlj #Slush2022 #China #electronics #semiconductors
marras 17 • reply • retweet • favorite
ETN_fi https://t.co/ugg6A09vln Need cm level accuracy in your positioning device? Now you can explore this with #ublox two… https://t.co/5rQNxsAu5V
loka 07 • reply • retweet • favorite
web design services
 

Section Tapet