ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

ETNtv

 
ECF24 videos
  • Timo Poikonen, congatec
  • Petri Sutela, Testhouse Nordic
  • Tomi Engdahl, CVG Convergens
  • Henrik Petersen, Adlink Technology
  • Dan Still , CSC
  • Aleksi Kallio, CSC
  • Antti Tolvanen, Etteplan
ECF23 videos
  • Milan Piskla & David Gustafik, Ciklum
  • Jarno Ahlström, Check Point Software
  • Tiitus Aho, Avnet Embedded
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Pasi Suhonen, Rohde & Schwarz
  • Joachim Preissner, Analog Devices
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

TMSNet  advertisement
ETNdigi
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn

TECHNICAL ARTICLES

Lisää tehoa robotteihin

Tietoja
Kirjoittanut Veijo Ojanperä
Julkaistu: 24.01.2022
  • Automation
  • Devices

Vaikka robotit yleisesti yhdistetäänkin massavalmistuksen tuotantotiloihin, ovat ne tuotantokustannuksissa saatavien säästöjen vuoksi lisäämässä suosiotaan myös muilla sovellusalueilla, missä tarkkuus, toistettavuus ja kustannusten pienuus ovat tärkeässä asemassa. Autonomisten ajoneuvojen ja cobot-sovellusten suosion kasvu edellyttää niiden tuotekehitykseen soveltuvia ratkaisuja ja puolijohteita helpottamaan toteutusta ja prototyyppien tekoa.

Artikkelin kirjoittaja Frank Malik työskentelee Toshiba Electronics Europen insinöörinä Kölnissä. Hän on ollut Toshiban palveluksessa aina vuodesta 1995 lähtien.

Ihmisen taipumuksesta suunnitella omaa työtä helpottavia koneita löytyy dokumentteja jo muinaisen Kreikan ajoista alkaen. Etsiessään keinoja puolustaa Kreetan saarta kreikkalainen jumala Hephaestus asetti jättiläismäisen ’pronssimiehen’ Taloksen suojelemaan saarta. Kesti kuitenkin 1920-luvulle saakka ennen kuin sana ’robotti’ tuli käyttöön tshekkiläisen Karel Čapekin keksittyä sanan, jota alettiin viljellä etenkin tieteiskirjallisuudessa.

Nykyisin tehokkaat robottivarret liikuttelevat auton osien paneeleja ja kohdistavat pistehitsauslaitteita paikoilleen. Robottiratkaisut, joissa suurten massojen liikuttelu yhdistyy nopeisiin liikkeisiin, ympäröidään turvahäkeillä lähellä olevien työntekijöiden suojaamista varten. Yleistymässä ovat kuitenkin tilanteet, joissa kanssakäyminen ihmisen ja robotin välillä edellyttää yhä läheisempää vuorovaikutusta. Tällöin puhutaan yhteistyöroboteista eli coboteista ja itseohjautuvista ajoneuvoista (AGV). Jälkimmäisiä on ollutkin koekäytössä joissakin kaupungeissa ravintoloiden ja ruokakauppojen tuotteiden asiakasjakelutehtävissä. Lineaarisesti liukuhihnalla eteneviä tuotantoprosesseja on voitu korvata työasemilla, jotka suorittavat valmistusprosessin vaatimat vaiheet. Näissä itseohjautuvat ajoneuvot liikuttelevat työstettäviä kappaleita työasemien välillä saattaen silloin tällöin käydä yksittäisellä työasemalla useammankin kerran, jolloin on mahdollista tuottaa asiakkaalle räätälöityjä tuotteita hyvinkin kustannustehokkaasti.

Tässä artikkelissa esitellyt servo-ohjaimen referenssimallin laaja teknologiavalikoima, kuten moottorinohjaukseen optimoidut mikro-ohjainyksiköt, suorituskykyiset MOSFET:t ja ohjelmistokehitysympäristö, tarjoaa tuotekehitystiimeille kaiken tarvittavan robottisuunnittelun aloittamista varten.

Robotiikan toteutuksen kolminaisuus

Robotiikan järjestelmien ytimen muodostaa kolme perusosaa, joita tarvitaan ohjaamaan akseleita servomoottoreilla: ohjain, tehonsyöttö ja takaisinkytkentäsilmukka. Ohjaimen tehtävänä on varmistaa, että moottori reagoi liikeohjaimen komentoihin ja asemoi servon tarkalleen oikeaan sijaintikohtaan. Moottori voi olla joko harjaton tasavirtamoottori (BLDC) tai askelmoottori, joten moottorinohjausalgoritmin on oltava sen mukainen, että se tarjoaa parhaimman mahdollisen sähköisen suorituskyvyn. Ohjaimeen liittyy läheisesti myös tehovahvistinaste, jonka tulee syöttää tehoa moottorin käämeihin niin tehokkaasti kuin mahdollista muodostaen mahdollisimman vähän hukkalämpöä. Jos tämä on saavutettavissa, sillä on myönteisenä vaikutuksena lopputuotteen koon ja painon pieneneminen, jolloin on mahdollista sisällyttää robottivarsien ja SCARA-robottien vaatimat ohjausjärjestelmät niihin itseensä eikä tarvita erillisiä ulkoisia ohjainkoteloita.

Kolmas perusasia liittyy robottivarsien yksittäisten akselien sijainnin tarkkuuteen tai itseohjautuvan ajoneuvon pyörien rotaatioon. Koko, paino, hinta ja haluttu tarkkuus ovat tällöin tekijöitä, jotka ohjaavat suunnittelijan anturiratkaisujen. Nämä järjestelmän osat saattavat edellyttää signaalin käsittelyä ja jännitetason muunnosta ennen käytettävään ohjaimeen liittämistä.

Joustavasti liikkeelle

Optimaalisen ratkaisun kehittäminen robotiikan servoja varten edellyttää, että suunnittelija voi joustavasti, nopeasti ja helposti vuorotellen testata kutakin mainittua kolmea perusosaa. Tällöin on mahdollista nopeasti arvioida ohjainta, tehoratkaisua ja kooderia optimiratkaisua varten. Tunnistaen tällä alueella olevan lisääntyvää kiinnostusta etenkin start-up-yritysten sovellusten osalta, Toshiba on kehittänyt konfiguroitavan Servo Drive -referenssisuunnittelukortin, jossa tarvittavat osat on koottu yksittäiselle alustalle (kuva 1).

Alusta käsittää peruskortin ja sillä olevat tarvittavat liitännät kolmen toiminnallisen peruselementin välille. Peruskortin päälle sijoitetaan vaihdettavissa olevat mikro-ohjainkortit, jotka tuottavat kooderin tai pyörimiskulman anturin (resolver) tuloon ja liikeohjaimen tulon vasteeseen perustuvan ohjauksen. Enimmillään kolme tehonsyöttökorttia voidaan sijoittaa kortille ohjaamaan moottorin käämien tehonsyöttöä, samalla kun joukko kooderikortteja sovittaa koodereilta tai pyörimiskulman antureilta tulevia signaaleja mikro-ohjainyksikön käyttöön sopiviksi.

Kuva 1: Servo Drive -referenssikortti on modulaarinen ja sillä voidaan testata ja toteuttaa erilaisia servomoottoriratkaisuja.

Mikro-ohjainyksikön liitäntäalueen lisäksi peruskortilla on myös liitäntä Arduino-yhteensopiville lisälaitteille. Sen avulla voidaan integroida CAN-, ethernet- ja muut verkkoprotokollat. Bluetooth-yhteyden peittoalue aikaan saadaan Toshiban teknologiaan perustuvalla PAN1762-moduulilla. Järjestelmäanalyysin helpottamiseksi mikro-ohjainyksiköstä eristetty USB-UART-konvertteri on saatavissa. Samoin tarvittavat tehonsyötöt, napaisuuden suojaukset ja tason siirtimet ovat saatavissa (kuva 2).

Kuva 2: Servo Drive -peruskortin lohkokaavio.

Optimoitu tarkkaan ohjaukseen

Mikro-ohjainyksikkökortilla on MK4-sarjan Arm Cortex M4F -piirejä. Sen 160 MHz:llä toimiva liukulukuyksikkö käsittää 256 kt flash-muistia ja 24 kt SRAM-muistia ja soveltuu erityisesti monimutkaisten moottorinohjauksen algoritmien suorittamiseen. Lisäksi mikro-ohjainyksikköön on pitävästi liitettävissä laaja valikoima moottorinohjausta tukevia oheispiirejä: AV-E+ -vektoriydinmoduuli, 12-bittinen AD-muunnin ja A-PMD-ajastinlohko. Kun A-VE+ -moduulia käytetään yhden moottorin FOC-ohjaukseen, M4K voi tukea kahta muuta moottoria suorittamalla ohjelmallisesti FOC-algoritmit (kuva 3).

Kuva 3: M4K MCU:n mikro-ohjainkortin 100-nastainen versio, jolla voidaan FOC-ohjata enintään kolmea moottoria: yhtä laitteistollisesti A-VE+ -moduulilla ja kahta ohjelmallisesti FOC-algoritmilla.

AV-E+ -lohko helpottaa moottorinohjaussovellusten toteutusta lisäämällä ohjelmistoon kaivattua ennalta määräytyvyyttä ja piilottamalla käytettävien Clark-Park-muunnosten laskennallista monimutkaisuutta. Kooderilta tai pyörimiskulman anturilta saatavaa sijaintitietoa kerätään AD-muuntimella, jossa se muunnetaan kolmivaiheisesta kaksivaiheiseksi esitykseksi laitteistolla prosessointia varten ja prosessoinnin jälkeen muunnetaan takaisin kolmivaiheiseksi A-PMD-ajastinlohkoa varten. Tämän laitteistollisesti suoritettavan lähestymistavan ansiosta vältytään keskeytysten tai käyttöjärjestelmän tehtävävaihdosten aiheuttamilta huojunnasta (jitter) ja kääntimen optimointien vaikutus algoritmien suoritusaikaan jää mahdollisimman vähäiseksi. Kolmen oheislaitteen saumattoman integroinnin ansiosta FOC-moottorinohjaus tapahtuu likipitäen autonomisesti, kun järjestelmä on kerran konfiguroitu.

Muunnosajan 1 µs omaavaa AD-muunninta voidaan myös käyttää valitun pyörimiskulman anturin tai kooderin yhteydessä. Kompleksisemmat anturit, kuten Hiperface-liitännällä varustetut, voidaan yhdistää UART-piiriin sopivan lähetinvastaanottimen kanssa. Pulssiantureita tuetaan A-END32-kooderitulomoduulilla ja siihen integroidulla kohinanvaimentimella, joka on tarpeen erityisesti kohinaisissa sähköisten ympäristöjen roboteissa ja autonomisissa ajoneuvoissa, sekä 32-bittisellä T32A-ajastintapahtumalaskurilla (Timer Event Counter). Differentiaalikooderi- ja pyörimiskulman anturin kooderikortti helpottaa tällaisten anturien prototyyppien tekemistä (kuva 4).

Kuva 4: Differentiaalikooderi (vasemmalla) ja pyörimiskulman anturin kooderi (oikealla) voidaan asentaa tehonsyöttökortille ja ne helpottavat anturien integroimista servo-ohjaimen referenssialustalle.

Tehokasta tehon siirtoa

Pienjännitteinen tehonsyöttökortti muodostaa tehoasteen valittavalle moottorille. Se ottaa vastaan enintään 48 V:n tulojännitteen ja integroi TPW3R70APL 100V MOSFET -pohjaisen kolmivaiheisen invertterin (kuva 5). Se voi käsitellä enimmillään 10 W:n lämpöhävikkiä ja tarvittaessa siihen voidaan sovittaa jäähdytyslevy. MOSFET pohjautuu U-MOS IX-H -sukupolven prosessiteknologiaan, joka tarjoaa hyvän kompromissin pienen päästöresistanssin ja Qg:n välillä sekä QSW:n ja QOSS:n välillä. Piiri on osa laajempaa piirivalikoimaa, jotka tukevat 20-250 V:n jännitteitä sekä SMD- että THD-koteloituna ja joista osa, kuten DSOP, on varustettu yläpuolella olevilla jäähdytyslevyjen asennusanturoilla.

Mainittujen ominaisuuksien vuoksi kortti soveltuu 20-200 W:n luokan harjattomien tasavirtamoottorien yhteydessä käytettäviksi. Virranmittaus on toteutettavissa alapuolelta käsin TC75W58FU-komparaattorilla, jonka tarkoituksena on tuottaa virhetakaisinkytkentäsignaali peruskortille. Lämpötila-anturit ovat myös lisäämässä turvallisuutta. Moottorin vaihevirrat myös linkitetään takaisin peruskortille mikro-ohjainten käyttöä varten.

Kuva 5: Pienjännitteinen tehokortti on toteutettu uusimman sukupolven U-MOSIX-H TPW3R70APL MOSFET-piireillä, jotka tukevat enimmillään 200 W:n moottoreita.

Pakettiin kuuluu myös RTOS-pohjainen demo-ohjelmisto ja yksityiskohtaisesti dokumentoidut ohjelmistorajapinnat. Graafinen käyttöliittymä helpottaa tuotekehitystyötä korostamalla reaaliaikaisesti laiteohjelmiston tilaa ja robottitoteutuksen jokaisen akselin parametreja (kuva 6).

Kuva 6: AR3-robottivarsi on konvertoitu käyttämään Hall-anturikoodereilla varustettuja harjattomia tasavirtamoottoreita. Se voidaan toteuttaa servo-ohjaimen referenssimallin graafisen käyttöliittymän ja laiteohjelmisto- eli firmware-rajapinnat käsittävällä demoalustalla.

MORE NEWS

Rohde ajatteli spektrianalyysin uusiksi

Rohde & Schwarz on mullistanut signaali- ja spektrianalyysin tuomalla markkinoille täysin uudenlaisen FSWX-analysaattorin. Uutuuslaite haastaa perinteisen arkkitehtuurin yhdistämällä monikanavaisen mittauksen, sisäisen ristiinkorrelaation ja laajakaistaisen analyysin. Aiemmin näitä ominaisuuksia ei ole nähty yhdessä ja samassa laitteessa.

Elisa kiihdyttää 5G:tä, mutta kovemmat nopeudet ovat harvojen herkkua

Elisa ja Nokia laajentavat 5.5G-verkon eli 5G Advancedin kattavuutta Suomessa ja Virossa, mutta verkon hyödyt jäävät vielä harvojen käyttöön päätelaitteiden puutteen vuoksi. Elisan teknologiajohtaja Sami Komulaisen mukaan uusi verkko on jo käytössä tietyillä alueilla. - Elisan 5.5G kattaa tällä hetkellä osan pääkaupunkiseudusta sekä Tampereen, Turun ja Jyväskylän aluetta, Komulainen sanoo.

USA pelkää, että kiinalaiset aurinkokennotkin vakoilevat

Yhdysvaltalaiset turvallisuusviranomaiset varoittavat, että kiinalaisissa aurinkosähköjärjestelmissä voi piillä dokumentoimatonta viestintälaitteistoa – ja että nämä voivat mahdollistaa vakoilun tai jopa sabotaasin sähköverkkoon.

AMD:n uusi tekoälyprosessori nostaa riman korkealle

AMD on julkistanut uuden sukupolven Instinct MI350 -sarjan grafiikkaprosessorit, jotka on suunniteltu erityisesti generatiivisen tekoälyn ja huipputason laskennan vaatimuksiin. Uutuudet lupaavat jopa nelinkertaista laskentatehoa ja merkittäviä parannuksia energiatehokkuudessa aiempiin sukupolviin verrattuna.

Trian uusin tukee Windowsia, Androidia ja Linuxia

Sulautettujen tietokonealustojen valmistukseen erikoistunut Tria on julkistanut uuden perheen laskentamoduuleja, jotka perustuvat Qualcommin Dragonwing-prosessoreihin ja tukevat nyt kolmea eri käyttöjärjestelmää: Windows 11 IoT Enterprisea, Androidia sekä Yocto Linuxia.

Yksi koodi, monta laitteistoa

ETN - Technical articlePrototyyppien kehitystyössä nopeus on valttia. Markkinoilla menestyvät sovellukset, joilla aikaan saadaan uusia ja virtaviivaistetaan jo olemassa olevia palveluita. Nykyisin käytössä oleviin sulautettuihin järjestelmiin saadaan lisää toimintoja hyödyntämällä data-analytiikan ja koneoppimisen kaltaisia tekniikoita reaaliaikaisen sensoridatan käsittelyn tehostamisessa. Myös käyttöliittymien kehittymisen tuomien etujen hyödyntäminen helpottaa automaattisten järjestelmien kasaamista ja ohjausta.

Varo matoja kekseissä!

Harvoin tietoturvatiedotteet osuvat näin ytimekkäästi: HP:n varoitus matkailijoille paljastaa evästehuijauksen, joka saattaa päätyä laitteeseesi troijalaisena. Kesälomakauden kynnyksellä matkailijoita vaanii uusi, ovelasti naamioitu tietoturvauhka.

Kaikkein nopeimpien langattomien signaalien testaaminen onnistuu nyt tabletilla

Saksalainen Aaronia esittelee San Franciscon IMS 2025 -messuilla maailman nopeimmat kannettavat reaaliaikaiset spektrianalysaattorit, jotka mahdollistavat jopa yli 3 000 GHz/s pyyhkäisyn – ja kaiken tämän voi tehdä kentällä suoraan tabletilla.

Nokialle tärkeä 5G-sopimus Tšekkiin

Nokia on solminut merkittävän 5G Standalone -verkkosopimuksen Tšekin suurimman operaattorin, O2 Czech Republicin, kanssa. O2 ottaa käyttöön Nokian pilvinatiivin 5G SA Core -ratkaisun, mahdollistaen kehittyneet 5G-palvelut, kuten verkkoleikkaukset, alhaisen viiveen sovellukset ja korkean tietoturvan.

Tamperelainen Unikie voi kasvaa suureksi robottirekkojen ohjaajaksi

Tamperelainen ohjelmistoyhtiö Unikie on ottamassa merkittävän askeleen kohti eurooppalaista läpimurtoa robottiajoneuvojen ohjauksessa. Yritys on solminut globaalin kumppanuuden Deutsche Telekomin kanssa. Tavoitteena on tuoda älykästä automaattista ajoneuvologistiikkaa teollisuusalueille, varikoille ja tuotantolaitoksiin ympäri Eurooppaa – ja mahdollisesti myös sen ulkopuolelle.

Uutuuspiiri vahvistaa tulevia PCIe 6 -signaaleja

Diodes Incorporated on esitellyt ensimmäisen PCI Express 6.0 -nopeuksiin (jopa 64 GT/s) yltävän vahvistinpiirin, joka parantaa signaalin laatua uusimman sukupolven liitäntätekniikoissa. Uusi PI3EQX64904 on lineaarinen, nelikanavainen PAM4-vahvistin, jonka tehtävänä on varmistaa luotettava tiedonsiirto vaativissa sovelluksissa, kuten datakeskuksissa, tekoälyjärjestelmissä ja suurteholaskennassa.

Nokia luottaa AMD:n uusimpaan 5G-pilvilaskennassa

Nokia ottaa käyttöön AMD:n 5. sukupolven EPYC-prosessorit osana 5G-verkkonsa pilvi-infrastruktuuria. AMD:n suorituskyky ja energiatehokkuus tukevat Nokian Cloud Platformia, joka toimii 5G-runkoverkon eli 5G Coren laskenta-alustana.

10 wattia sokeripalan kokoisesta teholähteestä raiteille

Traco Powerin uusi TMR 10WIR -sarja tarjoaa jopa 10 watin tehon vain sokeripalan kokoisessa SIP-8-metallikotelossa. Poweri on kvalifioitu käyttöön rautateillä. Kompakti DC/DC-muunnin on suunniteltu erityisesti vaativiin liikenne- ja teollisuussovelluksiin, joissa tila on kortilla, mutta laatuvaatimukset korkealla.

Datan lähettäminen näkyvällä valolla on turvallisempaa

Langattoman tiedonsiirron uusin läpimurto perustuu näkyvään valoon. Skotlantilainen pureLiFi on julkaissut uuden Kitefin XE -järjestelmän, joka mahdollistaa nopean ja erittäin turvallisen langattoman yhteyden ilman perinteisiä radiotaajuuksia, kuten WiFi- tai mobiiliverkkoja.

LUMI on nyt maailman yhdeksänneksi tehokkain

Suomen CSC:n ylläpitämä LUMI-supertietokone on rankattu maailman yhdeksänneksi tehokkaimmaksi supertietokoneeksi tuoreessa kesäkuun 2025 TOP500-listauksessa. Samalla se on koko kärkikymmenikön energiatehokkain järjestelmä.

Samaa koodia Arm- ja RISC-V-prosessoreille

Sulautettujen järjestelmien ohjelmistokehittäjille koittaa helpotus. Ruotsalainen IAR on julkaissut päivitetyt versiot työkaluistaan, jotka mahdollistavat saman lähdekoodin hyödyntämisen sekä Arm- että RISC-V-arkkitehtuureissa. Tämä avaa merkittäviä mahdollisuuksia kustannustehokkaaseen ja skaalautuvaan tuotekehitykseen erityisesti auto-, teollisuus-, lääketekniikka- ja IoT-markkinoilla.

Yksi ainoa siru optimoi sähköauton akuston

Sveitsiläinen LEM on lanseerannut uuden virranmittausyksikön sähköajoneuvojen  akkujen hallintaan. Ensimmäistä kertaa markkinoilla LEM on yhdistänyt shuntti- ja avoimen silmukan Hall-ilmiöteknologiat yhteen osaan, jota kutsutaan hybridivalvontayksiköksi (HSU). Uutuudella yhtiö vastaa pienen tilantarpeen, alhaisen kustannustason ja korkeimman turvallisuustason haasteisiin sähköautojen akkujen hallintajärjestelmissä.

Pieni parannus pidentää langattomien hiirten käyttöaikaa merkittävästi

Renesas esittelee ensimmäisen mikropiirin, joka tukee uutta USB-C 2.4 -standardia – vaikutukset ulottuvat suoraan langattomien pelihiirten virrankulutukseen ja yhteensopivuuteen. Langattomien pelihiirten yksi suurimmista haasteista on ollut virrankulutuksen ja suorituskyvyn tasapainottaminen. Uusin päivitys USB-C-standardiin voi vaikuttaa tähän yllättävän paljon.

Uusi RTOS alkaa vallata pieniä mikro-ohjaimia

Sulautettujen järjestelmien maailma on saamassa uuden suunnan, kun PX5 RTOS – uusi reaaliaikakäyttöjärjestelmä ThreadX:n alkuperäiseltä kehittäjältä William Lamielta – alkaa nousta esiin vaihtoehtona pieniin ja vaativiin mikro-ohjainympäristöihin. Viimeisin merkittävä askel tässä kehityksessä on saksalaisen debuggausjätti Lauterbachin ilmoitus täysimittaisesta TRACE32-tuesta PX5:lle.

Tässä toukokuun pahimmat haittaohjelmat

Tietoturvayritys Check Pointin toukokuun haittaohjelmakatsaus paljastaa, että FakeUpdates on yhä yleisin sekä Suomessa ja maailmalla. Raportin mukaan FakeUpdates vaikutti 5,41 prosenttiin organisaatioista maailmanlaajuisesti. Suomessa sen esiintyvyys oli 3,80 prosenttia.

ETNdigi 1/2025 is out
TMSNet  advertisement

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Yksi koodi, monta laitteistoa

ETN - Technical articlePrototyyppien kehitystyössä nopeus on valttia. Markkinoilla menestyvät sovellukset, joilla aikaan saadaan uusia ja virtaviivaistetaan jo olemassa olevia palveluita. Nykyisin käytössä oleviin sulautettuihin järjestelmiin saadaan lisää toimintoja hyödyntämällä data-analytiikan ja koneoppimisen kaltaisia tekniikoita reaaliaikaisen sensoridatan käsittelyn tehostamisessa. Myös käyttöliittymien kehittymisen tuomien etujen hyödyntäminen helpottaa automaattisten järjestelmien kasaamista ja ohjausta.

Lue lisää...

OPINION

Onko tekoäly nyt uusin uhka tietoturvalle?

Tekoäly on tullut jäädäkseen – siitä ei ole epäilystäkään. Mutta mitä tapahtuu, kun siitä tulee myös kyberturvallisuuden suurin uhka?

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Rohde ajatteli spektrianalyysin uusiksi
  • Elisa kiihdyttää 5G:tä, mutta kovemmat nopeudet ovat harvojen herkkua
  • USA pelkää, että kiinalaiset aurinkokennotkin vakoilevat
  • AMD:n uusi tekoälyprosessori nostaa riman korkealle
  • Trian uusin tukee Windowsia, Androidia ja Linuxia

NEW PRODUCTS

  • 10 wattia sokeripalan kokoisesta teholähteestä raiteille
  • Bluetoothin uudet ominaisuudet käyttöön pienellä USB-tikulla
  • Yksi piiri pidentää langattoman laitteen käyttöaikaa
  • Tehoa ja tarkkuutta teolliseen skannaukseen
  • Kenttälaitteita helposti teollisuusverkkoon
 
 

Section Tapet