ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

ETNtv

 
ECF24 videos
  • Timo Poikonen, congatec
  • Petri Sutela, Testhouse Nordic
  • Tomi Engdahl, CVG Convergens
  • Henrik Petersen, Adlink Technology
  • Dan Still , CSC
  • Aleksi Kallio, CSC
  • Antti Tolvanen, Etteplan
ECF23 videos
  • Milan Piskla & David Gustafik, Ciklum
  • Jarno Ahlström, Check Point Software
  • Tiitus Aho, Avnet Embedded
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Pasi Suhonen, Rohde & Schwarz
  • Joachim Preissner, Analog Devices
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

TMSNet  advertisement
ETNdigi
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn

TECHNICAL ARTICLES

8-bittisillä edelleen tärkeä rooli

Tietoja
Kirjoittanut Veijo Ojanperä
Julkaistu: 10.06.2022
  • Devices
  • Embedded

Maailma verkottuu yhä vahvemmin IoT:n ja muiden viestintätekniikoiden kautta. Yleensä sovelluksissa halutaan hyödyntää hinnaltaan edullisia kompakteja moduuleja, joihin on integroitu 32-bittinen mikro-ohjain ja tarvittavat RF-osat sekä useita tuloliitäntöjä erilaisille antureille. 8-bittisillä mikro-ohjaimilla on kuitenkin tärkeä rooli IoT-maailmassa.

Artikkelin kirjoittaja Bob Martin toimii teknisen henkilöstön vanhempana sovellusinsinöörinä Microchip Technology -yhtiössä.

32-bittiset ratkaisut toimivat hyvin yhteen WiFin, NB IoT:n (Narrow Band) ja Bluetoothin tietoliikennepinojen kanssa. Ne myös hyötyvät suuresta laskentatehosta, joka varmistaa RF-kanavien turvallisuuden. Vaikeudet alkavat, kun järjestelmän suunnittelu muuttuu monimutkaisemmaksi anturikanavien määrän kasvaessa tai kun useammissa etäkohteissa on tarvetta alhaiselle tehonkulutukselle. Silloin 8-bittisen mikro-ohjaimen lisääminen voi olla kannattavaa (kuva 1).

Tuki 5 voltin IO:lle ja antureille

Vaikka teollisuudessa suositaan 5 voltin teholähteisiin perustuvia järjestelmiä, tämä voi muodostua ongelmaksi, sillä useimmat integroidut 32-bittiset MCU/RF-moduulit eivät ole yhteensopivia viiden voltin syöttöjännitteen kanssa, vaan soveltuvat yleensä vain 3,3 voltin syöttöjännitteelle. Tavanomainen ratkaisu on käyttää useita tasonsiirtimiä tai skaalata analogiset jännitetulot 3,3 V tasolle. Tämä ongelma voidaan välttää käyttämällä GPIO:n suhteen (General Purpose I/O) tehokkaampaa 8-bittistä mikro-ohjainta, joka tarjoaa suoran liitännän 5 V -pohjaisiin antureihin, toimilaitteisiin ja kytkinkontakteihin.

Tasonsiirron tai skaalauksen tarve koskee tällöin vain 8-bittisen MCU:n ja 32-bittisen MCU/RF-moduulin välistä viestintäkanavaa. Silloinkaan tasonsiirtoa ei välttämättä tarvita (mahdollisesti riittää vain eristys sarjavastuksella), jos 32-bittisessä MCU-moduulissa on 5 voltin jännitteen sietävät tuloliitännät. Vaikka tarvittaisiin myös galvaaninen eristys, kustannukset voidaan minimoida vähentämällä järjestelmän RF-lohkon suojaamiseen tarvittavien erikoispiirien määrää.

Kahdeksanbittisten mikro-ohjainten käytöllä on etäisissä kohteissa lukuisia etuja. Erityinen hyöty on se, että ne vähentävät tarvetta vahvaan viansietokykyyn hyödyntämällä useiden anturien tai toimilaitteiden ohjausta, jolloin järjestelmä voi oppia kentällä ilmenevistä vikatilanteista. Lisäksi 8-bittisissä mikro-ohjaimissa on yleensä tarjolla suuri määrä liitäntänastoja, toisin kuin nastamäärältään rajoitetuissa 32-bittisissä MCU/RF-moduuleissa.

Anturiliitäntöjen pienempi määrä merkitsee enemmän ongelmia tulo/lähtönastojen allokointiin, kun taas 8-bittiset MCU:t mahdollistavat älykkään viansietokyvyn lisäämisen etupään anturiryhmiin. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi päätös siitä, mikä kolmesta lämpötila-anturista on viallinen, voidaan tehdä paikallisesti (ja siten nopeammin).

Järjestelmän osiointi

Toinen etu ulkopuolisen 8 bitin mikro-ohjaimen käyttämisestä useiden anturien liittämiseen on se, että toimivaksi todetun analogisen/digitaalisen etupään liittäminen eri RF-moduulien lähtöasteisiin on hyvin vaivatonta. Jos taas käytetään integroitua 32-bittistä MCU/RF-moduulia, asiaan liittyy yleensä toimittajasta riippumatta valtava määrä vaihtoehtoisia esimerkkisovelluksia, joiden tarkoituksena on osoittaa, kuinka helppoa on kytkeytyä pilveen. Sovellusesimerkkejä voi kuitenkin olla huomattavasti vähemmän, jos anturit tai toimilaitteet liitetään I2C- tai SPI-standardiväylän ulkopuolella.

Samoin tunnetusti validoitu anturi/ohjausosan etuaste, jonka liitäntä on luotettava ja hyvin määritelty, tarjoaa myös enemmän vapautta valittaessa sopivia RF-moduuleja, koska porttauksen vaatima työ tulee minimoiduksi. Uuden järjestelmän integrointityö on käytännössä valmis siinä vaiheessa, kun kahden MCU:n välinen protokollakerros on kopioitu uuden RF-moduulin fyysiseen kerrokseen. Kun nämä ongelmat on ratkaistu, huomio voidaan kääntää uuden RF-kanavan oikeaan toteuttamiseen.

Etä- tai teollisuusympäristöissä olevat käyttäjät voivat hyötyä mahdollisuudesta ottaa käyttöön kytkettyjä järjestelmiä, joissa on mukana vikasietoisia hot swap -liitäntöjä. Joskus ei voida välttää täydellistä järjestelmän vaihtoa, mutta on paljon parempi minimoida kokonaisvaltaiset muutokset tunnetusti luotettavaan järjestelmään. Löyhä kytkentä tarkoittaa myös sitä, että tunnetusti luotettavalla RF-alustalla voidaan tukea laajennettuja järjestelmävaatimuksia aloittamatta uudelleen alusta. Tämä tarkoittaa, että käyttäjät voivat työstää vain sitä osaa, jota on parannettava, ja säilyttää sen osan, johon luottavat.

Älykäs tehonhallinta

Edellä mainittujen seikkojen lisäksi yksi 8-bittisen MCU-maailman tärkeä piirre on, että sitä hallitsevat väljemmät prosessiteknologiat. Ne varmistavat erinomaiset staattisen vuodon lukemat ja eliminoivat väistämättömän kompromissin käytettäessä suurempia porttitiheyksiä hyödyntäviä IC-valmistustekniikoita, joiden staattiset vuotovirrat kasvavat aina nopeuden mukaan. Uusissa valmistusprosesseissa hilaoksidien paksuudet voidaan todennäköisesti mitata helpommin atomien lukumäärinä kuin nanometreinä.

Ottamalla mukaan älykäs niukkatehoinen hallintapiiri voidaan järjestelmän toimintaa tehostaa alhaisilla tehotasoilla. Joissakin 8-bittisissä mikro-ohjaimissa on tarjolla tavallisen 32 kHz kellon ohjauksella toimivia aktiivivirtoja, jotka ovat suuruudeltaan samaa luokkaa kuin 32-bittisten RF-moduulien valmiustilan virrat.

Tämän tarkan aikaperusteisen tehonhallintajärjestelmän lisääminen yksinkertaistaa akkujen lataamista ja kunnonvalvontaa. 32-bittisten RF-moduulien aktiivivirrat erityisesti WiFi-pohjaisissa yksiköissä voivat olla jopa useita satoja milliampeereja. Akuilla voi elinkaarensa loppupuolella olla siten vaikeuksia pitää yllä käynnistys- ja lähetysvirtoja, joita verkkoon liittyminen vaatii.

8-bittiseen mikro-ohjaimeen perustuvalla tehonhallintajärjestelmällä RF-päämoduuli voidaan ’herättää’ erityiskomennolla, mikä vähentää nykyisten järjestelmien tarvetta liittää moduuli verkkoon vaiheittain. Tämä erityinen herätystapa pystyy hyödyntämään alhaisempaa lähetystehoa (TX) verkkoon liityttäessä.

8-bittiseen mikro-ohjaimeen perustuvan tehonhallintajärjestelmän keskeinen ominaisuus on, että se pystyy valvomaan käynnistysvirtojen huippuarvoja ja jännitteiden pudotuksia säännöllisinä jaksoina ja välittämään tiedot eteenpäin jokaisen herätysjakson yhteydessä. Näiden tietojen avulla pilvessä sijaitsevat oppimiskoneet voivat profiloida akkujärjestelmiä paljon tehokkaammin ja ennakoida vikoja.

MCU-ohjelmointi helpommaksi

Viime vuosina on saatu aikaan merkittävää kehitystä 32-bittisten MCU/RF-moduulien ohjelmoinnin yksinkertaistamiseksi. Useilla näistä moduuleista on Arduino-pohjainen tuki, joka voi auttaa lyhentämään kehitysaikoja. Tämä lähestymistapa voi kuitenkin olla ongelmallinen, jos mukana on tavallista enemmän tehonhallintaa, asiakaskohtaisia anturiliitäntöjä tai muita oheislaiteliitäntöjä. Arduino-tukikoodi on tietysti mahtava ominaisuus, mutta se on monissa tapauksissa epätäydellinen ja tuottaa ammattikäyttäjien keskuudessa luottamusongelmia.

Vaikka IC-piirien toimittajat tarjoavat tukea, integroidut 32-bittiset RF-moduulit ovat suhteellisen monimutkaisia metallikerroksen tasolla. 32-bittisen rakenteen käyttäminen saattaa tuntua vahvalta ylilyönniltä vähäisille ohjausten tai toimintatilojen määrille. On kaikkea muuta kuin intuitiivista löytää esimerkiksi väärä bitti oheislaitteen ohjausarvosta 0x23AA123C.

8-bittinen MCU-ohjelmointimalli sen sijaan tarjoaa tutun käyttöliittymän 8-bittisinä datapaloina (mahdollisesti 16-bittisinä ajastinrekistereitä varten). Bittikehysten virheenkorjaus on helpompaa ja 8-bittisten mikro-ohjaimien oheislaitevalikoimat ovat yleensä paljon helpompia ymmärtää. Tärkein syy tähän on se, ettei niiden tarvitse sisältää tai esittää monimutkaisempia tehonsäästöön tai väylärajapintojen synkronointiin liittyviä toimintoja. Lisäksi 8-bittisten MCU-piirien kellopuurakenteet ovat helpompia omaksua.

Tämä pohjimmiltaan tiivistää tärkeimmät syyt 8-bittisen mikro-ohjaimen käyttämiseen, kun tarkoituksena on luoda edullinen, vähävirtainen ja älykäs (mutta ei IoT-dedikoitu) ratkaisu, joka pystyy käsittelemään yksitoikkoisia tehtäviä kuten tehonhallintaa ja kodin elektronisia toimintoja.

Microchipin 8-bittisten MCU-piirien tuotevalikoimassa PIC18-Q41 ja AVR DB -perheet tarjoavat laajan valikoiman analogisia toimintoja. Näitä ovat muun muassa sirulle sijoitetut operaatiovahvistimet ja jännitteeltään monitasoinen GPIO. Viimeksi mainittu minimoi ulkoisten analogisten komponenttien tai tasonsiirtimien tarpeen.

Yhteenvetona voidaan todeta, että vaikka nykyään on saatavissa entistä enemmän 32-bittisiä MCU/RF-moduuleja, 8-bittisen mikro-ohjaimen lisääminen järjestelmään tarjoaa suuria etuja, kun suunnitellaan kestäviä ja vähävirtaisia solmulaitteita verkon reunoille IoT-maailmassa. Kattavan anturivalikoiman ja tehonhallinnan tarjoaminen näin pienessä paketissa tarkoittaa, että 8-bittiset MCU-piirit ovat jatkossakin keskeisessä asemassa 32-bittisissä IoT-ympäristöissä.

MORE NEWS

Rohde ajatteli spektrianalyysin uusiksi

Rohde & Schwarz on mullistanut signaali- ja spektrianalyysin tuomalla markkinoille täysin uudenlaisen FSWX-analysaattorin. Uutuuslaite haastaa perinteisen arkkitehtuurin yhdistämällä monikanavaisen mittauksen, sisäisen ristiinkorrelaation ja laajakaistaisen analyysin. Aiemmin näitä ominaisuuksia ei ole nähty yhdessä ja samassa laitteessa.

Elisa kiihdyttää 5G:tä, mutta kovemmat nopeudet ovat harvojen herkkua

Elisa ja Nokia laajentavat 5.5G-verkon eli 5G Advancedin kattavuutta Suomessa ja Virossa, mutta verkon hyödyt jäävät vielä harvojen käyttöön päätelaitteiden puutteen vuoksi. Elisan teknologiajohtaja Sami Komulaisen mukaan uusi verkko on jo käytössä tietyillä alueilla. - Elisan 5.5G kattaa tällä hetkellä osan pääkaupunkiseudusta sekä Tampereen, Turun ja Jyväskylän aluetta, Komulainen sanoo.

USA pelkää, että kiinalaiset aurinkokennotkin vakoilevat

Yhdysvaltalaiset turvallisuusviranomaiset varoittavat, että kiinalaisissa aurinkosähköjärjestelmissä voi piillä dokumentoimatonta viestintälaitteistoa – ja että nämä voivat mahdollistaa vakoilun tai jopa sabotaasin sähköverkkoon.

AMD:n uusi tekoälyprosessori nostaa riman korkealle

AMD on julkistanut uuden sukupolven Instinct MI350 -sarjan grafiikkaprosessorit, jotka on suunniteltu erityisesti generatiivisen tekoälyn ja huipputason laskennan vaatimuksiin. Uutuudet lupaavat jopa nelinkertaista laskentatehoa ja merkittäviä parannuksia energiatehokkuudessa aiempiin sukupolviin verrattuna.

Trian uusin tukee Windowsia, Androidia ja Linuxia

Sulautettujen tietokonealustojen valmistukseen erikoistunut Tria on julkistanut uuden perheen laskentamoduuleja, jotka perustuvat Qualcommin Dragonwing-prosessoreihin ja tukevat nyt kolmea eri käyttöjärjestelmää: Windows 11 IoT Enterprisea, Androidia sekä Yocto Linuxia.

Yksi koodi, monta laitteistoa

ETN - Technical articlePrototyyppien kehitystyössä nopeus on valttia. Markkinoilla menestyvät sovellukset, joilla aikaan saadaan uusia ja virtaviivaistetaan jo olemassa olevia palveluita. Nykyisin käytössä oleviin sulautettuihin järjestelmiin saadaan lisää toimintoja hyödyntämällä data-analytiikan ja koneoppimisen kaltaisia tekniikoita reaaliaikaisen sensoridatan käsittelyn tehostamisessa. Myös käyttöliittymien kehittymisen tuomien etujen hyödyntäminen helpottaa automaattisten järjestelmien kasaamista ja ohjausta.

Varo matoja kekseissä!

Harvoin tietoturvatiedotteet osuvat näin ytimekkäästi: HP:n varoitus matkailijoille paljastaa evästehuijauksen, joka saattaa päätyä laitteeseesi troijalaisena. Kesälomakauden kynnyksellä matkailijoita vaanii uusi, ovelasti naamioitu tietoturvauhka.

Kaikkein nopeimpien langattomien signaalien testaaminen onnistuu nyt tabletilla

Saksalainen Aaronia esittelee San Franciscon IMS 2025 -messuilla maailman nopeimmat kannettavat reaaliaikaiset spektrianalysaattorit, jotka mahdollistavat jopa yli 3 000 GHz/s pyyhkäisyn – ja kaiken tämän voi tehdä kentällä suoraan tabletilla.

Nokialle tärkeä 5G-sopimus Tšekkiin

Nokia on solminut merkittävän 5G Standalone -verkkosopimuksen Tšekin suurimman operaattorin, O2 Czech Republicin, kanssa. O2 ottaa käyttöön Nokian pilvinatiivin 5G SA Core -ratkaisun, mahdollistaen kehittyneet 5G-palvelut, kuten verkkoleikkaukset, alhaisen viiveen sovellukset ja korkean tietoturvan.

Tamperelainen Unikie voi kasvaa suureksi robottirekkojen ohjaajaksi

Tamperelainen ohjelmistoyhtiö Unikie on ottamassa merkittävän askeleen kohti eurooppalaista läpimurtoa robottiajoneuvojen ohjauksessa. Yritys on solminut globaalin kumppanuuden Deutsche Telekomin kanssa. Tavoitteena on tuoda älykästä automaattista ajoneuvologistiikkaa teollisuusalueille, varikoille ja tuotantolaitoksiin ympäri Eurooppaa – ja mahdollisesti myös sen ulkopuolelle.

Uutuuspiiri vahvistaa tulevia PCIe 6 -signaaleja

Diodes Incorporated on esitellyt ensimmäisen PCI Express 6.0 -nopeuksiin (jopa 64 GT/s) yltävän vahvistinpiirin, joka parantaa signaalin laatua uusimman sukupolven liitäntätekniikoissa. Uusi PI3EQX64904 on lineaarinen, nelikanavainen PAM4-vahvistin, jonka tehtävänä on varmistaa luotettava tiedonsiirto vaativissa sovelluksissa, kuten datakeskuksissa, tekoälyjärjestelmissä ja suurteholaskennassa.

Nokia luottaa AMD:n uusimpaan 5G-pilvilaskennassa

Nokia ottaa käyttöön AMD:n 5. sukupolven EPYC-prosessorit osana 5G-verkkonsa pilvi-infrastruktuuria. AMD:n suorituskyky ja energiatehokkuus tukevat Nokian Cloud Platformia, joka toimii 5G-runkoverkon eli 5G Coren laskenta-alustana.

10 wattia sokeripalan kokoisesta teholähteestä raiteille

Traco Powerin uusi TMR 10WIR -sarja tarjoaa jopa 10 watin tehon vain sokeripalan kokoisessa SIP-8-metallikotelossa. Poweri on kvalifioitu käyttöön rautateillä. Kompakti DC/DC-muunnin on suunniteltu erityisesti vaativiin liikenne- ja teollisuussovelluksiin, joissa tila on kortilla, mutta laatuvaatimukset korkealla.

Datan lähettäminen näkyvällä valolla on turvallisempaa

Langattoman tiedonsiirron uusin läpimurto perustuu näkyvään valoon. Skotlantilainen pureLiFi on julkaissut uuden Kitefin XE -järjestelmän, joka mahdollistaa nopean ja erittäin turvallisen langattoman yhteyden ilman perinteisiä radiotaajuuksia, kuten WiFi- tai mobiiliverkkoja.

LUMI on nyt maailman yhdeksänneksi tehokkain

Suomen CSC:n ylläpitämä LUMI-supertietokone on rankattu maailman yhdeksänneksi tehokkaimmaksi supertietokoneeksi tuoreessa kesäkuun 2025 TOP500-listauksessa. Samalla se on koko kärkikymmenikön energiatehokkain järjestelmä.

Samaa koodia Arm- ja RISC-V-prosessoreille

Sulautettujen järjestelmien ohjelmistokehittäjille koittaa helpotus. Ruotsalainen IAR on julkaissut päivitetyt versiot työkaluistaan, jotka mahdollistavat saman lähdekoodin hyödyntämisen sekä Arm- että RISC-V-arkkitehtuureissa. Tämä avaa merkittäviä mahdollisuuksia kustannustehokkaaseen ja skaalautuvaan tuotekehitykseen erityisesti auto-, teollisuus-, lääketekniikka- ja IoT-markkinoilla.

Yksi ainoa siru optimoi sähköauton akuston

Sveitsiläinen LEM on lanseerannut uuden virranmittausyksikön sähköajoneuvojen  akkujen hallintaan. Ensimmäistä kertaa markkinoilla LEM on yhdistänyt shuntti- ja avoimen silmukan Hall-ilmiöteknologiat yhteen osaan, jota kutsutaan hybridivalvontayksiköksi (HSU). Uutuudella yhtiö vastaa pienen tilantarpeen, alhaisen kustannustason ja korkeimman turvallisuustason haasteisiin sähköautojen akkujen hallintajärjestelmissä.

Pieni parannus pidentää langattomien hiirten käyttöaikaa merkittävästi

Renesas esittelee ensimmäisen mikropiirin, joka tukee uutta USB-C 2.4 -standardia – vaikutukset ulottuvat suoraan langattomien pelihiirten virrankulutukseen ja yhteensopivuuteen. Langattomien pelihiirten yksi suurimmista haasteista on ollut virrankulutuksen ja suorituskyvyn tasapainottaminen. Uusin päivitys USB-C-standardiin voi vaikuttaa tähän yllättävän paljon.

Uusi RTOS alkaa vallata pieniä mikro-ohjaimia

Sulautettujen järjestelmien maailma on saamassa uuden suunnan, kun PX5 RTOS – uusi reaaliaikakäyttöjärjestelmä ThreadX:n alkuperäiseltä kehittäjältä William Lamielta – alkaa nousta esiin vaihtoehtona pieniin ja vaativiin mikro-ohjainympäristöihin. Viimeisin merkittävä askel tässä kehityksessä on saksalaisen debuggausjätti Lauterbachin ilmoitus täysimittaisesta TRACE32-tuesta PX5:lle.

Tässä toukokuun pahimmat haittaohjelmat

Tietoturvayritys Check Pointin toukokuun haittaohjelmakatsaus paljastaa, että FakeUpdates on yhä yleisin sekä Suomessa ja maailmalla. Raportin mukaan FakeUpdates vaikutti 5,41 prosenttiin organisaatioista maailmanlaajuisesti. Suomessa sen esiintyvyys oli 3,80 prosenttia.

ETNdigi 1/2025 is out
TMSNet  advertisement

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Yksi koodi, monta laitteistoa

ETN - Technical articlePrototyyppien kehitystyössä nopeus on valttia. Markkinoilla menestyvät sovellukset, joilla aikaan saadaan uusia ja virtaviivaistetaan jo olemassa olevia palveluita. Nykyisin käytössä oleviin sulautettuihin järjestelmiin saadaan lisää toimintoja hyödyntämällä data-analytiikan ja koneoppimisen kaltaisia tekniikoita reaaliaikaisen sensoridatan käsittelyn tehostamisessa. Myös käyttöliittymien kehittymisen tuomien etujen hyödyntäminen helpottaa automaattisten järjestelmien kasaamista ja ohjausta.

Lue lisää...

OPINION

Onko tekoäly nyt uusin uhka tietoturvalle?

Tekoäly on tullut jäädäkseen – siitä ei ole epäilystäkään. Mutta mitä tapahtuu, kun siitä tulee myös kyberturvallisuuden suurin uhka?

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Rohde ajatteli spektrianalyysin uusiksi
  • Elisa kiihdyttää 5G:tä, mutta kovemmat nopeudet ovat harvojen herkkua
  • USA pelkää, että kiinalaiset aurinkokennotkin vakoilevat
  • AMD:n uusi tekoälyprosessori nostaa riman korkealle
  • Trian uusin tukee Windowsia, Androidia ja Linuxia

NEW PRODUCTS

  • 10 wattia sokeripalan kokoisesta teholähteestä raiteille
  • Bluetoothin uudet ominaisuudet käyttöön pienellä USB-tikulla
  • Yksi piiri pidentää langattoman laitteen käyttöaikaa
  • Tehoa ja tarkkuutta teolliseen skannaukseen
  • Kenttälaitteita helposti teollisuusverkkoon
 
 

Section Tapet