logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Maailma verkottuu yhä vahvemmin IoT:n ja muiden viestintätekniikoiden kautta. Yleensä sovelluksissa halutaan hyödyntää hinnaltaan edullisia kompakteja moduuleja, joihin on integroitu 32-bittinen mikro-ohjain ja tarvittavat RF-osat sekä useita tuloliitäntöjä erilaisille antureille. 8-bittisillä mikro-ohjaimilla on kuitenkin tärkeä rooli IoT-maailmassa.

Artikkelin kirjoittaja Bob Martin toimii teknisen henkilöstön vanhempana sovellusinsinöörinä Microchip Technology -yhtiössä.

32-bittiset ratkaisut toimivat hyvin yhteen WiFin, NB IoT:n (Narrow Band) ja Bluetoothin tietoliikennepinojen kanssa. Ne myös hyötyvät suuresta laskentatehosta, joka varmistaa RF-kanavien turvallisuuden. Vaikeudet alkavat, kun järjestelmän suunnittelu muuttuu monimutkaisemmaksi anturikanavien määrän kasvaessa tai kun useammissa etäkohteissa on tarvetta alhaiselle tehonkulutukselle. Silloin 8-bittisen mikro-ohjaimen lisääminen voi olla kannattavaa (kuva 1).

Tuki 5 voltin IO:lle ja antureille

Vaikka teollisuudessa suositaan 5 voltin teholähteisiin perustuvia järjestelmiä, tämä voi muodostua ongelmaksi, sillä useimmat integroidut 32-bittiset MCU/RF-moduulit eivät ole yhteensopivia viiden voltin syöttöjännitteen kanssa, vaan soveltuvat yleensä vain 3,3 voltin syöttöjännitteelle. Tavanomainen ratkaisu on käyttää useita tasonsiirtimiä tai skaalata analogiset jännitetulot 3,3 V tasolle. Tämä ongelma voidaan välttää käyttämällä GPIO:n suhteen (General Purpose I/O) tehokkaampaa 8-bittistä mikro-ohjainta, joka tarjoaa suoran liitännän 5 V -pohjaisiin antureihin, toimilaitteisiin ja kytkinkontakteihin.

Tasonsiirron tai skaalauksen tarve koskee tällöin vain 8-bittisen MCU:n ja 32-bittisen MCU/RF-moduulin välistä viestintäkanavaa. Silloinkaan tasonsiirtoa ei välttämättä tarvita (mahdollisesti riittää vain eristys sarjavastuksella), jos 32-bittisessä MCU-moduulissa on 5 voltin jännitteen sietävät tuloliitännät. Vaikka tarvittaisiin myös galvaaninen eristys, kustannukset voidaan minimoida vähentämällä järjestelmän RF-lohkon suojaamiseen tarvittavien erikoispiirien määrää.

Kahdeksanbittisten mikro-ohjainten käytöllä on etäisissä kohteissa lukuisia etuja. Erityinen hyöty on se, että ne vähentävät tarvetta vahvaan viansietokykyyn hyödyntämällä useiden anturien tai toimilaitteiden ohjausta, jolloin järjestelmä voi oppia kentällä ilmenevistä vikatilanteista. Lisäksi 8-bittisissä mikro-ohjaimissa on yleensä tarjolla suuri määrä liitäntänastoja, toisin kuin nastamäärältään rajoitetuissa 32-bittisissä MCU/RF-moduuleissa.

Anturiliitäntöjen pienempi määrä merkitsee enemmän ongelmia tulo/lähtönastojen allokointiin, kun taas 8-bittiset MCU:t mahdollistavat älykkään viansietokyvyn lisäämisen etupään anturiryhmiin. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi päätös siitä, mikä kolmesta lämpötila-anturista on viallinen, voidaan tehdä paikallisesti (ja siten nopeammin).

Järjestelmän osiointi

Toinen etu ulkopuolisen 8 bitin mikro-ohjaimen käyttämisestä useiden anturien liittämiseen on se, että toimivaksi todetun analogisen/digitaalisen etupään liittäminen eri RF-moduulien lähtöasteisiin on hyvin vaivatonta. Jos taas käytetään integroitua 32-bittistä MCU/RF-moduulia, asiaan liittyy yleensä toimittajasta riippumatta valtava määrä vaihtoehtoisia esimerkkisovelluksia, joiden tarkoituksena on osoittaa, kuinka helppoa on kytkeytyä pilveen. Sovellusesimerkkejä voi kuitenkin olla huomattavasti vähemmän, jos anturit tai toimilaitteet liitetään I2C- tai SPI-standardiväylän ulkopuolella.

Samoin tunnetusti validoitu anturi/ohjausosan etuaste, jonka liitäntä on luotettava ja hyvin määritelty, tarjoaa myös enemmän vapautta valittaessa sopivia RF-moduuleja, koska porttauksen vaatima työ tulee minimoiduksi. Uuden järjestelmän integrointityö on käytännössä valmis siinä vaiheessa, kun kahden MCU:n välinen protokollakerros on kopioitu uuden RF-moduulin fyysiseen kerrokseen. Kun nämä ongelmat on ratkaistu, huomio voidaan kääntää uuden RF-kanavan oikeaan toteuttamiseen.

Etä- tai teollisuusympäristöissä olevat käyttäjät voivat hyötyä mahdollisuudesta ottaa käyttöön kytkettyjä järjestelmiä, joissa on mukana vikasietoisia hot swap -liitäntöjä. Joskus ei voida välttää täydellistä järjestelmän vaihtoa, mutta on paljon parempi minimoida kokonaisvaltaiset muutokset tunnetusti luotettavaan järjestelmään. Löyhä kytkentä tarkoittaa myös sitä, että tunnetusti luotettavalla RF-alustalla voidaan tukea laajennettuja järjestelmävaatimuksia aloittamatta uudelleen alusta. Tämä tarkoittaa, että käyttäjät voivat työstää vain sitä osaa, jota on parannettava, ja säilyttää sen osan, johon luottavat.

Älykäs tehonhallinta

Edellä mainittujen seikkojen lisäksi yksi 8-bittisen MCU-maailman tärkeä piirre on, että sitä hallitsevat väljemmät prosessiteknologiat. Ne varmistavat erinomaiset staattisen vuodon lukemat ja eliminoivat väistämättömän kompromissin käytettäessä suurempia porttitiheyksiä hyödyntäviä IC-valmistustekniikoita, joiden staattiset vuotovirrat kasvavat aina nopeuden mukaan. Uusissa valmistusprosesseissa hilaoksidien paksuudet voidaan todennäköisesti mitata helpommin atomien lukumäärinä kuin nanometreinä.

Ottamalla mukaan älykäs niukkatehoinen hallintapiiri voidaan järjestelmän toimintaa tehostaa alhaisilla tehotasoilla. Joissakin 8-bittisissä mikro-ohjaimissa on tarjolla tavallisen 32 kHz kellon ohjauksella toimivia aktiivivirtoja, jotka ovat suuruudeltaan samaa luokkaa kuin 32-bittisten RF-moduulien valmiustilan virrat.

Tämän tarkan aikaperusteisen tehonhallintajärjestelmän lisääminen yksinkertaistaa akkujen lataamista ja kunnonvalvontaa. 32-bittisten RF-moduulien aktiivivirrat erityisesti WiFi-pohjaisissa yksiköissä voivat olla jopa useita satoja milliampeereja. Akuilla voi elinkaarensa loppupuolella olla siten vaikeuksia pitää yllä käynnistys- ja lähetysvirtoja, joita verkkoon liittyminen vaatii.

8-bittiseen mikro-ohjaimeen perustuvalla tehonhallintajärjestelmällä RF-päämoduuli voidaan ’herättää’ erityiskomennolla, mikä vähentää nykyisten järjestelmien tarvetta liittää moduuli verkkoon vaiheittain. Tämä erityinen herätystapa pystyy hyödyntämään alhaisempaa lähetystehoa (TX) verkkoon liityttäessä.

8-bittiseen mikro-ohjaimeen perustuvan tehonhallintajärjestelmän keskeinen ominaisuus on, että se pystyy valvomaan käynnistysvirtojen huippuarvoja ja jännitteiden pudotuksia säännöllisinä jaksoina ja välittämään tiedot eteenpäin jokaisen herätysjakson yhteydessä. Näiden tietojen avulla pilvessä sijaitsevat oppimiskoneet voivat profiloida akkujärjestelmiä paljon tehokkaammin ja ennakoida vikoja.

MCU-ohjelmointi helpommaksi

Viime vuosina on saatu aikaan merkittävää kehitystä 32-bittisten MCU/RF-moduulien ohjelmoinnin yksinkertaistamiseksi. Useilla näistä moduuleista on Arduino-pohjainen tuki, joka voi auttaa lyhentämään kehitysaikoja. Tämä lähestymistapa voi kuitenkin olla ongelmallinen, jos mukana on tavallista enemmän tehonhallintaa, asiakaskohtaisia anturiliitäntöjä tai muita oheislaiteliitäntöjä. Arduino-tukikoodi on tietysti mahtava ominaisuus, mutta se on monissa tapauksissa epätäydellinen ja tuottaa ammattikäyttäjien keskuudessa luottamusongelmia.

Vaikka IC-piirien toimittajat tarjoavat tukea, integroidut 32-bittiset RF-moduulit ovat suhteellisen monimutkaisia metallikerroksen tasolla. 32-bittisen rakenteen käyttäminen saattaa tuntua vahvalta ylilyönniltä vähäisille ohjausten tai toimintatilojen määrille. On kaikkea muuta kuin intuitiivista löytää esimerkiksi väärä bitti oheislaitteen ohjausarvosta 0x23AA123C.

8-bittinen MCU-ohjelmointimalli sen sijaan tarjoaa tutun käyttöliittymän 8-bittisinä datapaloina (mahdollisesti 16-bittisinä ajastinrekistereitä varten). Bittikehysten virheenkorjaus on helpompaa ja 8-bittisten mikro-ohjaimien oheislaitevalikoimat ovat yleensä paljon helpompia ymmärtää. Tärkein syy tähän on se, ettei niiden tarvitse sisältää tai esittää monimutkaisempia tehonsäästöön tai väylärajapintojen synkronointiin liittyviä toimintoja. Lisäksi 8-bittisten MCU-piirien kellopuurakenteet ovat helpompia omaksua.

Tämä pohjimmiltaan tiivistää tärkeimmät syyt 8-bittisen mikro-ohjaimen käyttämiseen, kun tarkoituksena on luoda edullinen, vähävirtainen ja älykäs (mutta ei IoT-dedikoitu) ratkaisu, joka pystyy käsittelemään yksitoikkoisia tehtäviä kuten tehonhallintaa ja kodin elektronisia toimintoja.

Microchipin 8-bittisten MCU-piirien tuotevalikoimassa PIC18-Q41 ja AVR DB -perheet tarjoavat laajan valikoiman analogisia toimintoja. Näitä ovat muun muassa sirulle sijoitetut operaatiovahvistimet ja jännitteeltään monitasoinen GPIO. Viimeksi mainittu minimoi ulkoisten analogisten komponenttien tai tasonsiirtimien tarpeen.

Yhteenvetona voidaan todeta, että vaikka nykyään on saatavissa entistä enemmän 32-bittisiä MCU/RF-moduuleja, 8-bittisen mikro-ohjaimen lisääminen järjestelmään tarjoaa suuria etuja, kun suunnitellaan kestäviä ja vähävirtaisia solmulaitteita verkon reunoille IoT-maailmassa. Kattavan anturivalikoiman ja tehonhallinnan tarjoaminen näin pienessä paketissa tarkoittaa, että 8-bittiset MCU-piirit ovat jatkossakin keskeisessä asemassa 32-bittisissä IoT-ympäristöissä.

MORE NEWS

Kiinalaistutkijat kehittivät piilolinssin, jolla näkee pimeässä

Kiinalaiset tutkijat ovat onnistuneet kehittämään maailman ensimmäisen piilolinssin, jonka avulla ihminen voi nähdä pimeässä – ainakin tietyissä olosuhteissa. Innovaatio perustuu infrapunavaloon ja sen muuntamiseen näkyväksi valoksi silmälle.

ST:ltä kova saavutus: kaksi kiihtyvyysanturia samaan koteloon

STMicroelectronics on tehnyt merkittävän teknologisen läpimurron julkaisemalla uuden sukupolven älyanturin, joka yhdistää kaksi erillistä kiihtyvyysanturia samaan poikkeuksellisen pieneen (3 x 2,5 mm) koteloon. Tämä on ensimmäinen kerta, kun samassa moduulissa yhdistyy laajalle G-voima-alueelle skaalautuva mittauskyky, sulautettu tekoäly ja erittäin tarkka liikkeentunnistus.

Näin QR-huijaus toimii

QR-koodit ovat tulleet osaksi arkea: niitä käytetään ravintolamenuihin tutustumiseen, maksamiseen ja nopeaan kirjautumiseen eri palveluihin. Mutta juuri tämä tuttuus tekee niistä vaarallisia. Rikolliset ovat alkaneet hyödyntää QR-koodeja huijauksiin, joissa ihmiset johdatellaan huomaamatta väärennetyille sivustoille. Näillä sivuilla uhrilta kalastellaan henkilökohtaisia tietoja – kuten pankkitunnuksia – tai pyritään asentamaan haittaohjelmia hänen laitteelleen.

Halvoissa Android-televisiobokseissa vakavia tietoturvariskejä

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom kehottaa kuluttajia olemaan tarkkana Android TV -medialaitteiden hankinnassa. Markkinoilla liikkuu erityisesti tuntemattomien valmistajien edullisia laitteita, joissa on havaittu vakavia tietoturvaongelmia – osa laitteista on jopa sisältänyt haittaohjelmia suoraan pakkauksesta.

3D-tulostus on tie kestävään elektroniikkavalmistukseen

ETN - Technical articlePerinteinen elektroniikan valmistus perustuu prosesseihin, jotka johtavat usein materiaalihävikkiin, korkeisiin työkalukustannuksiin ja merkittäviin varastointikuluihin. Viime vuosina lisäävä valmistus (additive), erityisesti 3D-tulostus, on kuitenkin alkanut nousta varteenotettavaksi vaihtoehdoksi elektroniikan valmistuksessa, sillä se tarjoaa lisää suunnittelun joustavuutta sekä mahdollisia ympäristö- ja taloudellisia etuja.

Xiaomi yllättää tehokkaalla kännykkäprosessorillaan

Xiaomi on julkistanut uuden huipputehokkaan älypuhelinprosessorinsa, XRING O1:n, joka merkitsee yhtiön suurta askelta kohti siruomavaraisuutta ja teknologista johtajuutta. Uutuus esiteltiin yhtiön "A New Beginning" -lanseeraustapahtumassa Pekingissä, jossa esillä olivat myös Xiaomi 15S Pro -älypuhelin, Pad 7 Ultra -tabletti sekä useita AIoT-laitteita.

Nyt se tapahtui: BYD ohitti Teslan

BYD on ohittanut Teslan Euroopan myydyimpänä täyssähköautojen valmistajana ensimmäistä kertaa historiassa, kertoo tuore JATO Dynamicsin raportti. Huhtikuussa 2025 Euroopassa rekisteröitiin 7231 täyssähköistä BYD-mallia, kun Tesloja myytiin 7165 kappaletta.

Yksi piiri pidentää langattoman laitteen käyttöaikaa

Elektroniikan komponenttien jakelija Rutronik on lisännyt tuotevalikoimaansa Nordic Semiconductorin uuden nPM2100-virranhallintapiirin, joka on suunniteltu erityisesti ensisijaisilla paristoilla toimivien laitteiden energiatehokkaaseen virranhallintaan.

Autoon tulee tekoäly ja suoja kvanttihyökkäyksiä vastaan

Autojen ohjelmistoistuminen ja jatkuva verkkoyhteys tekevät niistä alttiita yhä kehittyneemmille kyberuhille. NXP:n uusi OrangeBox 2.0 -kehitysalusta vastaa tähän haasteeseen yhdistämällä tekoälypohjaisen kyberturvan, kvanttikestävän salauksen ja ohjelmisto-ohjatun verkkoinfrastruktuurin yhteen järjestelmään.

Näin otat tekoälyn käyttöön teollisuudessa

Vaikka monet organisaatiot ovat jo ottaneet käyttöön perinteisiä tekoälyagentteja, tie täysin autonomisiin tekoälyagentteihin voi sisältää haasteita. Tekemällä strategisia investointeja ja omaksumalla metodisen lähestymistavan agenttien skaalaamiseen, sekä niiden erityisten roolien määrittelyyn, teollisuusyritykset voivat päästä loputtomalta tuntuvien kokeilujen yli ja alkaa nauttia tekoälyagenttien hyödyistä todellisessa elämässä, kirjoittaa teollisuuden ohjelmistoja kehittävän IFS:n tekoälyjohtaja Bob De Cuax.

Kaikista Intelin prosessoreista löytyi täysin uusi haavoittuvuus

Tietoturvatutkijat Sveitsin ETH Zürichin yliopistosta ovat löytäneet uuden, vakavan haavoittuvuuden Intelin prosessoreista. Kyseessä on täysin uusi haavoittuvuusluokka, jota kutsutaan nimellä Branch Privilege Injection. Se perustuu tapaan, jolla prosessorit ennakoivat tulevia laskentatehtäviä suorituskyvyn parantamiseksi.

Suomesta halutaan kvanttiturvallinen

Suomi ottaa merkittävän askeleen kohti kvanttiturvallista digitaalista tulevaisuutta. Uusi laaja tutkimushanke, Beyond the Limits of Post-Quantum Cryptography (BLimPQC), pyrkii varmistamaan, että suomalainen yhteiskunta ja teollisuus kykenevät puolustautumaan kvanttitietokoneiden aiheuttamia tietoturvauhkia vastaan.

Suosittu kehittäjäkortti sai neljä ydintä ja grafiikkaprosessorin

BeagleBoard.orgin tunnettu PocketBeagle-kehittäjäkortti on saanut merkittävän päivityksen uudessa PocketBeagle 2 -versiossa. Uudistuksessa laitteeseen on lisätty neliytiminen suoritin ja ensimmäistä kertaa myös grafiikkaprosessori, mikä avaa entistä laajempia mahdollisuuksia sulautettujen järjestelmien kehittämiseen.

Tehoa ja tarkkuutta teolliseen skannaukseen

Saksalainen piirivalmistaja iC-Haus tuo markkinoille uuden iC-LFMB-lineaarikuvakennon, joka vastaa teollisuuden kasvaviin vaatimuksiin tarkkuuden, suorituskyvyn ja helpon integroitavuuden osalta. Uutuustuote esitellään Laser World of Photonics 2025 -messuilla Münchenissä.

Lidarin moottori yhdelle sirulle

Analogiatekniikan edelläkävijä Silanna Semiconductor on lanseerannut uuden FirePower-sarjan laserajuripiirit, jotka yhdistävät ensi kertaa korkean jännitteen latauksen ja laserin laukaisun yhdelle sirulle. Uutuus mahdollistaa merkittävän tilansäästön ja tehohäviöiden pienentämisen esimerkiksi autojen ADAS-järjestelmien lidareissa.

Virve 2 saa suojatut ryhmävideopuhelut

Erillisverkkojen operoima viranomaisverkko Virve 2 saa merkittävän lisäpalvelun, kun Modirumin kehittämä NSC3 Group Video Service otetaan käyttöön. Kyseessä on reaaliaikainen, tietoturvallinen ryhmävideopalvelu, joka on suunniteltu erityisesti viranomaisten ja muiden turvallisuustoimijoiden tarpeisiin.

Kenttälaitteita helposti teollisuusverkkoon

STMicroelectronics on julkaissut uuden modulaarisen IO-Link-kehityspaketin, jonka tavoitteena on tehdä älykkäiden kenttälaitteiden liittäminen teollisuusverkkoon helpommaksi kuin koskaan. Uusi P-NUCLEO-IOD5A1-paketti tarjoaa kaiken tarvittavan IO-Link-yhteensopivan sensorin tai toimilaitteen (aktuaattorin) kehittämiseen – sekä laitteiston että ohjelmiston.

Silmää seuraavat lasit teollisuuteen

Tukholmalainen teknologiayritys Tobii on lanseerannut uuden Glasses X -silmänseurantatuotteen, joka on suunnattu erityisesti teollisuuden ja muiden vaativien alojen tarpeisiin. Uutuuslaseilla voidaan seurata käyttäjän katsetta reaaliajassa, mikä tarjoaa yrityksille arvokasta tietoa esimerkiksi koulutuksen, laadunvalvonnan ja turvallisuuden kehittämiseen.

Kovien olojen läppäri laitetaan kovaan testiin

Panasonicin kenttäkäyttöön suunniteltu Toughbook G2 altistetaan äärimmäiselle rasitukselle, kun seikkailujuoksija Jukka Viljanen juoksee halki Islannin suurimman jäätikön, Vatnajökullin, ilman tukitiimiä. Hänellä on ainoana henkilökohtaisena varusteenaan mukana kyseinen kannettava tietokone.

Kvanttitason salaus laitetasolla

Tietoturvassa valmistaudutaan kvanttikauteen. Microchip Technology on julkaissut uuden MEC175xB-sarjan sulautetut ohjaimet, jotka sisältävät laitetasolla toteutettua kvanttiturvallista salausta. Uutuustuote vastaa nopeasti kehittyvän kyberturvallisuusympäristön tarpeisiin, kun kvanttitietokoneiden mahdollinen uhka nykyisille salausmenetelmille kasvaa.

3D-tulostus on tie kestävään elektroniikkavalmistukseen

ETN - Technical articlePerinteinen elektroniikan valmistus perustuu prosesseihin, jotka johtavat usein materiaalihävikkiin, korkeisiin työkalukustannuksiin ja merkittäviin varastointikuluihin. Viime vuosina lisäävä valmistus (additive), erityisesti 3D-tulostus, on kuitenkin alkanut nousta varteenotettavaksi vaihtoehdoksi elektroniikan valmistuksessa, sillä se tarjoaa lisää suunnittelun joustavuutta sekä mahdollisia ympäristö- ja taloudellisia etuja.

Lue lisää...

Näin otat tekoälyn käyttöön teollisuudessa

Vaikka monet organisaatiot ovat jo ottaneet käyttöön perinteisiä tekoälyagentteja, tie täysin autonomisiin tekoälyagentteihin voi sisältää haasteita. Tekemällä strategisia investointeja ja omaksumalla metodisen lähestymistavan agenttien skaalaamiseen, sekä niiden erityisten roolien määrittelyyn, teollisuusyritykset voivat päästä loputtomalta tuntuvien kokeilujen yli ja alkaa nauttia tekoälyagenttien hyödyistä todellisessa elämässä, kirjoittaa teollisuuden ohjelmistoja kehittävän IFS:n tekoälyjohtaja Bob De Cuax.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article