logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...
" "

Maailma verkottuu yhä vahvemmin IoT:n ja muiden viestintätekniikoiden kautta. Yleensä sovelluksissa halutaan hyödyntää hinnaltaan edullisia kompakteja moduuleja, joihin on integroitu 32-bittinen mikro-ohjain ja tarvittavat RF-osat sekä useita tuloliitäntöjä erilaisille antureille. 8-bittisillä mikro-ohjaimilla on kuitenkin tärkeä rooli IoT-maailmassa.

Artikkelin kirjoittaja Bob Martin toimii teknisen henkilöstön vanhempana sovellusinsinöörinä Microchip Technology -yhtiössä.

32-bittiset ratkaisut toimivat hyvin yhteen WiFin, NB IoT:n (Narrow Band) ja Bluetoothin tietoliikennepinojen kanssa. Ne myös hyötyvät suuresta laskentatehosta, joka varmistaa RF-kanavien turvallisuuden. Vaikeudet alkavat, kun järjestelmän suunnittelu muuttuu monimutkaisemmaksi anturikanavien määrän kasvaessa tai kun useammissa etäkohteissa on tarvetta alhaiselle tehonkulutukselle. Silloin 8-bittisen mikro-ohjaimen lisääminen voi olla kannattavaa (kuva 1).

Tuki 5 voltin IO:lle ja antureille

Vaikka teollisuudessa suositaan 5 voltin teholähteisiin perustuvia järjestelmiä, tämä voi muodostua ongelmaksi, sillä useimmat integroidut 32-bittiset MCU/RF-moduulit eivät ole yhteensopivia viiden voltin syöttöjännitteen kanssa, vaan soveltuvat yleensä vain 3,3 voltin syöttöjännitteelle. Tavanomainen ratkaisu on käyttää useita tasonsiirtimiä tai skaalata analogiset jännitetulot 3,3 V tasolle. Tämä ongelma voidaan välttää käyttämällä GPIO:n suhteen (General Purpose I/O) tehokkaampaa 8-bittistä mikro-ohjainta, joka tarjoaa suoran liitännän 5 V -pohjaisiin antureihin, toimilaitteisiin ja kytkinkontakteihin.

Tasonsiirron tai skaalauksen tarve koskee tällöin vain 8-bittisen MCU:n ja 32-bittisen MCU/RF-moduulin välistä viestintäkanavaa. Silloinkaan tasonsiirtoa ei välttämättä tarvita (mahdollisesti riittää vain eristys sarjavastuksella), jos 32-bittisessä MCU-moduulissa on 5 voltin jännitteen sietävät tuloliitännät. Vaikka tarvittaisiin myös galvaaninen eristys, kustannukset voidaan minimoida vähentämällä järjestelmän RF-lohkon suojaamiseen tarvittavien erikoispiirien määrää.

Kahdeksanbittisten mikro-ohjainten käytöllä on etäisissä kohteissa lukuisia etuja. Erityinen hyöty on se, että ne vähentävät tarvetta vahvaan viansietokykyyn hyödyntämällä useiden anturien tai toimilaitteiden ohjausta, jolloin järjestelmä voi oppia kentällä ilmenevistä vikatilanteista. Lisäksi 8-bittisissä mikro-ohjaimissa on yleensä tarjolla suuri määrä liitäntänastoja, toisin kuin nastamäärältään rajoitetuissa 32-bittisissä MCU/RF-moduuleissa.

Anturiliitäntöjen pienempi määrä merkitsee enemmän ongelmia tulo/lähtönastojen allokointiin, kun taas 8-bittiset MCU:t mahdollistavat älykkään viansietokyvyn lisäämisen etupään anturiryhmiin. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi päätös siitä, mikä kolmesta lämpötila-anturista on viallinen, voidaan tehdä paikallisesti (ja siten nopeammin).

Järjestelmän osiointi

Toinen etu ulkopuolisen 8 bitin mikro-ohjaimen käyttämisestä useiden anturien liittämiseen on se, että toimivaksi todetun analogisen/digitaalisen etupään liittäminen eri RF-moduulien lähtöasteisiin on hyvin vaivatonta. Jos taas käytetään integroitua 32-bittistä MCU/RF-moduulia, asiaan liittyy yleensä toimittajasta riippumatta valtava määrä vaihtoehtoisia esimerkkisovelluksia, joiden tarkoituksena on osoittaa, kuinka helppoa on kytkeytyä pilveen. Sovellusesimerkkejä voi kuitenkin olla huomattavasti vähemmän, jos anturit tai toimilaitteet liitetään I2C- tai SPI-standardiväylän ulkopuolella.

Samoin tunnetusti validoitu anturi/ohjausosan etuaste, jonka liitäntä on luotettava ja hyvin määritelty, tarjoaa myös enemmän vapautta valittaessa sopivia RF-moduuleja, koska porttauksen vaatima työ tulee minimoiduksi. Uuden järjestelmän integrointityö on käytännössä valmis siinä vaiheessa, kun kahden MCU:n välinen protokollakerros on kopioitu uuden RF-moduulin fyysiseen kerrokseen. Kun nämä ongelmat on ratkaistu, huomio voidaan kääntää uuden RF-kanavan oikeaan toteuttamiseen.

Etä- tai teollisuusympäristöissä olevat käyttäjät voivat hyötyä mahdollisuudesta ottaa käyttöön kytkettyjä järjestelmiä, joissa on mukana vikasietoisia hot swap -liitäntöjä. Joskus ei voida välttää täydellistä järjestelmän vaihtoa, mutta on paljon parempi minimoida kokonaisvaltaiset muutokset tunnetusti luotettavaan järjestelmään. Löyhä kytkentä tarkoittaa myös sitä, että tunnetusti luotettavalla RF-alustalla voidaan tukea laajennettuja järjestelmävaatimuksia aloittamatta uudelleen alusta. Tämä tarkoittaa, että käyttäjät voivat työstää vain sitä osaa, jota on parannettava, ja säilyttää sen osan, johon luottavat.

Älykäs tehonhallinta

Edellä mainittujen seikkojen lisäksi yksi 8-bittisen MCU-maailman tärkeä piirre on, että sitä hallitsevat väljemmät prosessiteknologiat. Ne varmistavat erinomaiset staattisen vuodon lukemat ja eliminoivat väistämättömän kompromissin käytettäessä suurempia porttitiheyksiä hyödyntäviä IC-valmistustekniikoita, joiden staattiset vuotovirrat kasvavat aina nopeuden mukaan. Uusissa valmistusprosesseissa hilaoksidien paksuudet voidaan todennäköisesti mitata helpommin atomien lukumäärinä kuin nanometreinä.

Ottamalla mukaan älykäs niukkatehoinen hallintapiiri voidaan järjestelmän toimintaa tehostaa alhaisilla tehotasoilla. Joissakin 8-bittisissä mikro-ohjaimissa on tarjolla tavallisen 32 kHz kellon ohjauksella toimivia aktiivivirtoja, jotka ovat suuruudeltaan samaa luokkaa kuin 32-bittisten RF-moduulien valmiustilan virrat.

Tämän tarkan aikaperusteisen tehonhallintajärjestelmän lisääminen yksinkertaistaa akkujen lataamista ja kunnonvalvontaa. 32-bittisten RF-moduulien aktiivivirrat erityisesti WiFi-pohjaisissa yksiköissä voivat olla jopa useita satoja milliampeereja. Akuilla voi elinkaarensa loppupuolella olla siten vaikeuksia pitää yllä käynnistys- ja lähetysvirtoja, joita verkkoon liittyminen vaatii.

8-bittiseen mikro-ohjaimeen perustuvalla tehonhallintajärjestelmällä RF-päämoduuli voidaan ’herättää’ erityiskomennolla, mikä vähentää nykyisten järjestelmien tarvetta liittää moduuli verkkoon vaiheittain. Tämä erityinen herätystapa pystyy hyödyntämään alhaisempaa lähetystehoa (TX) verkkoon liityttäessä.

8-bittiseen mikro-ohjaimeen perustuvan tehonhallintajärjestelmän keskeinen ominaisuus on, että se pystyy valvomaan käynnistysvirtojen huippuarvoja ja jännitteiden pudotuksia säännöllisinä jaksoina ja välittämään tiedot eteenpäin jokaisen herätysjakson yhteydessä. Näiden tietojen avulla pilvessä sijaitsevat oppimiskoneet voivat profiloida akkujärjestelmiä paljon tehokkaammin ja ennakoida vikoja.

MCU-ohjelmointi helpommaksi

Viime vuosina on saatu aikaan merkittävää kehitystä 32-bittisten MCU/RF-moduulien ohjelmoinnin yksinkertaistamiseksi. Useilla näistä moduuleista on Arduino-pohjainen tuki, joka voi auttaa lyhentämään kehitysaikoja. Tämä lähestymistapa voi kuitenkin olla ongelmallinen, jos mukana on tavallista enemmän tehonhallintaa, asiakaskohtaisia anturiliitäntöjä tai muita oheislaiteliitäntöjä. Arduino-tukikoodi on tietysti mahtava ominaisuus, mutta se on monissa tapauksissa epätäydellinen ja tuottaa ammattikäyttäjien keskuudessa luottamusongelmia.

Vaikka IC-piirien toimittajat tarjoavat tukea, integroidut 32-bittiset RF-moduulit ovat suhteellisen monimutkaisia metallikerroksen tasolla. 32-bittisen rakenteen käyttäminen saattaa tuntua vahvalta ylilyönniltä vähäisille ohjausten tai toimintatilojen määrille. On kaikkea muuta kuin intuitiivista löytää esimerkiksi väärä bitti oheislaitteen ohjausarvosta 0x23AA123C.

8-bittinen MCU-ohjelmointimalli sen sijaan tarjoaa tutun käyttöliittymän 8-bittisinä datapaloina (mahdollisesti 16-bittisinä ajastinrekistereitä varten). Bittikehysten virheenkorjaus on helpompaa ja 8-bittisten mikro-ohjaimien oheislaitevalikoimat ovat yleensä paljon helpompia ymmärtää. Tärkein syy tähän on se, ettei niiden tarvitse sisältää tai esittää monimutkaisempia tehonsäästöön tai väylärajapintojen synkronointiin liittyviä toimintoja. Lisäksi 8-bittisten MCU-piirien kellopuurakenteet ovat helpompia omaksua.

Tämä pohjimmiltaan tiivistää tärkeimmät syyt 8-bittisen mikro-ohjaimen käyttämiseen, kun tarkoituksena on luoda edullinen, vähävirtainen ja älykäs (mutta ei IoT-dedikoitu) ratkaisu, joka pystyy käsittelemään yksitoikkoisia tehtäviä kuten tehonhallintaa ja kodin elektronisia toimintoja.

Microchipin 8-bittisten MCU-piirien tuotevalikoimassa PIC18-Q41 ja AVR DB -perheet tarjoavat laajan valikoiman analogisia toimintoja. Näitä ovat muun muassa sirulle sijoitetut operaatiovahvistimet ja jännitteeltään monitasoinen GPIO. Viimeksi mainittu minimoi ulkoisten analogisten komponenttien tai tasonsiirtimien tarpeen.

Yhteenvetona voidaan todeta, että vaikka nykyään on saatavissa entistä enemmän 32-bittisiä MCU/RF-moduuleja, 8-bittisen mikro-ohjaimen lisääminen järjestelmään tarjoaa suuria etuja, kun suunnitellaan kestäviä ja vähävirtaisia solmulaitteita verkon reunoille IoT-maailmassa. Kattavan anturivalikoiman ja tehonhallinnan tarjoaminen näin pienessä paketissa tarkoittaa, että 8-bittiset MCU-piirit ovat jatkossakin keskeisessä asemassa 32-bittisissä IoT-ympäristöissä.

MORE NEWS

Euroopan komponenttikauppa odottaa vieläkin käännettä kasvuun

Euroopan komponenttien jakelumarkkinoilla ei vieläkään näy merkkejä käänteestä parempaan. DMASS Europen tuoreiden tilastojen mukaan vuoden 2025 ensimmäinen neljännes toi mukanaan tuntuvan 14,3 prosentin laskun koko markkinalle, ja kokonaismyynti jäi 3,92 miljardiin euroon. Erityisesti puolijohteet jatkoivat jyrkkää laskuaan, romahtaen lähes 20 prosenttia 2,37 miljardiin euroon.

Kontronilla erinomainen alkuvuosi

Kontron aloitti vuoden 2025 vahvasti, raportoidessaan merkittävää kasvua kannattavuudessa ja tilauskannassa. Samalla yhtiö laajentaa IoT-tuotevalikoimaansa uudella LTE-yhteyksiä hyödyntävällä teollisuuslaitteella.

Nopeutuvat signaalit vaativat parikaapelilta yhä enemmän

Signaalinsiirron kehitys kiihtyy – kirjaimellisesti. Uusimmat datakeskus- ja verkkosovellukset siirtyvät käyttämään jopa 224 Gbps PAM4 -modulaatiota, jossa jokainen bittikanava kuljettaa neljää jännitetasoa äärimmäisen tiiviissä aikakehyksessä. Tällainen signalointi vaatii kaapeleilta ennen näkemätöntä tarkkuutta.

MEMS-pohjainen tahdistus tulee nyt älypuhelimeen

Piilaaksolainen SiTime tuo markkinoille ensimmäisen mobiilikäyttöön suunnitellun MEMS-kellopiirin, joka haastaa perinteiset kvartsikiteet älypuhelimissa.

Tilaäänikoodekki on hyvä esimerkki uudesta Nokiasta

Maailman ensimmäinen tilaäänipuhelu kuulostaa tieteiselokuvalta – mutta se on todellisuutta. Kesällä 2024 Nokia esitteli uuden Immersive Voice -teknologian avulla toteutetun puhelun, jossa ääni ei vain kuulu, vaan ympäröi kuulijan kuin keskustelukumppani olisi fyysisesti läsnä. Tämän mahdollisti uusi 3GPP-standardiin hyväksytty IVAS-koodekki (Immersive Voice and Audio Services), joka vie mobiiliviestinnän täysin uudelle tasolle.

Tinahiukkaset anodissa vauhdittavat latausta ja kasvattavat energiatiheyttä

Eteläkorealaiset tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen akun anodimateriaalin, joka yhdistää nopean latauksen, suuren energiatiheyden ja pitkän käyttöiän – läpimurto voi mullistaa sähköautojen ja energiavarastojen markkinat.

Kännykkämarkkina kasvoi vain 3 prosenttia alkuvuonna

Älypuhelinmarkkinoiden globaali kasvu jäi vaatimattomaksi vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä, kertoo tutkimusyhtiö Counterpoint Research tuoreessa raportissaan. Markkinatulot nousivat vain 3 prosenttia vuoden takaisesta, mikä vastaa kasvua myös toimitusmäärissä.

Uuden polven SiC-tekniikka kutistaa sähköauton invertterin

Infineon esittelee tehoelektroniikan PCIM-messuilla Nürnbergissä uraauurtavan piikarbidikomponentin, joka tehostaa sähköautojen vetojärjestelmiä – pienemmät, kevyemmät ja energiatehokkaammat invertterit ovat askeleen lähempänä.

Nokian privaattiverkko seuraa jatkossa Maerskin rahtilaivoja

Nokia on solminut merkittävän sopimuksen tanskalaisen logistiikkajätti Maerskin kanssa toimittaakseen privaattiverkkoratkaisunsa yhtiön 450 rahtialukseen. Kyseessä on osa Maerskin uutta IoT-alustaa, OneWirelessia, jonka tavoitteena on parantaa reaaliaikaista rahtiseurantaa, toimitusketjun näkyvyyttä ja operatiivista tehokkuutta.

Piinanolanka-akku siirtyy vihdoin tuotantoon

Kalifornialainen vuonna 2008 perustettu Amprius Technologies on valmis siirtymään sarjatuotantoon uudenlaisen akkukenno­tekniikkansa kanssa. Yhtiön "Sicore"-niminen kenno käyttää pii-nanopilareihin perustuvaa anoditeknologiaa ja saavuttaa huipputason energiatiheyden: 450 Wh/kg painon mukaan ja 950 Wh/l tilavuuden mukaan.

6G vaatii uutta radiotaajuussuunnittelua

Suomalaiset huippuyritykset ja tutkimuslaitokset ovat yhdistäneet voimansa uuden sukupolven mobiiliverkkojen kehittämiseksi. Oulun yliopiston vetämä RF ECO3 -hanke tähtää tulevaisuuden 6G-teknologian kriittiseen osa-alueeseen: tehokkaampaan ja kestävämpään radiotaajuussuunnitteluun.

Yksinkertainen ratkaisu kasvattaa sähköauton akun eliniän jopa 19-kertaiseksi

Korelaisten POSTECHin (Pohang University of Science and Technology) ja Sungkyunkwanin yliopiston tutkijat ovat löytäneet uuden tavan pidentää sähköautojen litiumioniakkujen käyttöikää jopa 19-kertaiseksi – ilman uusia materiaaleja tai teknologioita. Ratkaisu on yksinkertainen: siinä pitää välttää akun täydellistä tyhjentämistä.

GaN tekee moottorinohjauksesta tehokkaampaa

GaN-teknologian edelläkävijä Navitas Semiconductor on julkistanut uuden GaNSense Motor Drive IC -piirisarjan, joka mullistaa moottorinohjauksen tehokkuuden ja integraation. Uusi ratkaisu yhdistää kaksi galliumnitridi-FET-transistoria (GaN FET), ohjauksen, suojaukset ja virranmittauksen yhteen, täysin integroituun piiriin.

DigiKey alkaa myymään vakiotyökaluja

DigiKey on lanseerannut oman, yksinoikeudella myytävän tuotesarjansa nimeltä DigiKey Standard. Uusi vakiokomponenttien valikoima koostuu sähkö- ja elektroniikkasuunnittelun perustyökaluista ja tarvikkeista, jotka ovat heti saatavilla nopeaan toimitukseen.

Kuutiosentin kokoinen projektori AR-laseihin

Itävaltalainen teknologiayhtiö TriLite tuo markkinoille uuden, vallankumouksellisen Trixel 3 Cube -projektorin, joka esitellään ensi kertaa yleisölle Display Week 2025 -tapahtumassa San Josessa, Kaliforniassa. Trixel 3 Cube on maailman pienin ja kevyin laserkeilaukseen perustuva projektionäyttö.

Lightning-liitäntä katosi Suomesta

Älypuhelinmarkkina Suomessa on käännekohdassa, kun sekä kuluttajakäyttäytyminen että uusi EU-lainsäädäntö muovaavat sitä nopeassa tahdissa. Vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä puhelinten ja oheislaitteiden myynti laski kappalemäärissä 1,1 %, mutta myynti euroissa nousi 2,7 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan.

200 miljoonan käyttäjän avoin ODF täyttää 20 vuotta

Open Document Format (ODF), maailman ainoa laajasti käytetty avoin standardi toimistodokumenteille, on täyttänyt 20 vuotta OASIS-järjestön virallisena standardina. Yli 200 miljoonaa käyttäjää turvautuu ODF:ään arjessaan.

Realme näyttää, että kännykkäakuissa on paljon kehitettävää

Älypuhelinvalmistaja realme julkaisee ensi viikolla uudet realme 14 5G- ja realme 14T -mallit, jotka nostavat erityisesti akunkeston uudelle tasolle. Uutuusmallit on suunniteltu tarjoamaan poikkeuksellisen pitkän käyttöajan, ja ne haastavat kilpailijat keskiluokan älypuhelinmarkkinoilla.

EU:n Chips Act saa kovaa kritiikkiä: tavoitteet epärealistisia

Euroopan tilintarkastustuomioistuin on esittänyt voimakasta kritiikkiä EU:n puolijohdestrategiaa, eli niin sanottua Chips Actia, kohtaan. Tuoreessa raportissaan tuomioistuin toteaa, että ohjelman keskeinen tavoite – nostaa EU:n osuus kehittyneiden ja energiatehokkaiden puolijohteiden maailmanlaajuisesta tuotannosta 20 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä – on nykymenolla saavuttamattomissa.

C++ sopii piirien suunnitteluun, mutta ei aina

Diplomi-insinööri Sakari Lahden tuore väitöskirjatutkimus Tampereen yliopistosta osoittaa, että korkean tason synteesi voi jopa puolittaa piirien kehitystyöhön kuluvan ajan verrattuna manuaaliseen RTL-suunnitteluun. Erityisesti FPGA-pohjaisissa projekteissa HLS tarjoaa huomattavan tuottavuushyödyn, kun aikaa vievät mikroarkkitehtuurin yksityiskohdat jätetään automaattisen työkalun huoleksi.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article