ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT
Sep # TME square

ETNtv

Watch ECF videos

 
ECF23 videos
  • Milan Piskla & David Gustafik, Ciklum
  • Jarno Ahlström, Check Point Software
  • Tiitus Aho, Avnet Embedded
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Pasi Suhonen, Rohde & Schwarz
  • Joachim Preissner, Analog Devices
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

 2022  # square  (4)
TMSNet  advertisement
ETNdigi
Sep # Farnell sajt skyskrapa
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Tweet

TECHNICAL ARTICLES

Näin syötät tehoa ethernetin yli

Tietoja
Kirjoittanut Veijo Ojanperä
Julkaistu: 13.06.2022
  • Networks
  • Power

Power over ethernet -tekniikka eli PoE sopii erinomaisesti älyrakennusten ratkaisuksi. Tässä onsemin artikkelisarjan toisessa osassa pureudutaan tarkemmin tekniikan käytännön kysymyksiin.

Artikkelin kirjoittaja Bob Card toimii onsemi Americasilla edistyneiden ratkaisujen markkinointipäällikkönä. Artikkeli on ensimmäinen osa kaksiosaisesta sarjasta.

Yhdysvaltain kansallisen palontorjuntaliiton (NFPA) mukaan sähkö- ja valaistuslaitteista aiheutuu kolmanneksi eniten tulipaloja. Tavallisimpia perussyitä ovat vanha tai viallinen johdotus, kytkentöjen ylikuormitus, irtoavat liitännät, vialliset sulakkeet, epävakaat sähkökuormat ja monet muut sähköön tai valaistukseen liittyvät ongelmat. Näiden ongelmien seurauksena voi syntyä ylikuumenemista ja siitä johtuvaa kipinöintiä, joka äärimmäisessä tapauksessa voi sytyttää tulipalon.

Verkkojännite kuljettaa kauas ja lähelle AC-tehoa kolmea eristettyä kuparijohdinta (jännitteinen, nolla ja maadoitus) pitkin. Jännitteinen johdin kuljettaa vaihtuvaa potentiaalieroa (120 V tai 230 V). Nollajohdin täydentää piirin ja sen arvo pidetään maapotentiaalissa tai lähellä sitä, tai se on nolla volttia. Maadoitusjohdin on suojausjohdin, jolla piiri maadoitetaan vikatapauksissa. Tiivistetysti voidaan todeta, että kun mukaan luetaan sulakkeet ja suojalaukaisimet maadoitusjohtimien, siis suojauksen, osuus verkon kaikista johtimista on kolmannes.

Kuva 1: Vasemmalla poikkileikkauskuva 2,5 mm2 verkkokaapelista ja oikealla samassa mittakaavassa oleva poikkileikkaus 23 AWG CAT6 -kaapelista (Lähde: Ethernet Alliance).

PoE eli Power over Ethernet -teknologia mahdollistaa lyhyillä enintään sadan metrin matkoilla tapahtuvan DC-tehon kuljettamisen ethernet-kaapelia pitkin tehoa syöttävän PSE-laitteen ja tehoa vastaanottavan PD-laitteen välillä. PoE-standardista riippuen enimmillään kahdeksalla kuparijohtimella voidaan siirtää DC-tehoa paluusuunta mukaan lukien. Lyhyesti sanottuna, PoE-teknologia ei kuluta lainkaan kuparijohtimia suojaustoimintoja varten. Filosofisesti ja arkkitehtuurin kannalta ajatellen PoE-standardissa suojaustoiminnot on siirretty verkkokaapelin osalta elektroniikan hoidettavaksi. Tästä on kaksi hyötyä: piipuolijohde on merkittävästi hinnaltaan edullisempaa kuin kupari ja piin käyttö mahdollistaa ohjelmoinnin. Kuparia ei voi ohjelmoida.

2-parinen vai 4-parinen

Ethernet käyttää RJ45-liitintä, jossa on kahdeksan kosketinta. Ne on jaoteltu neljään erilliseen differentiaalipariin (Kuva 2). 10BASE-T (10 Mb/s) ja 100BASE-TX (100 Mb/s) verkoissa ainoastaan kaksi neljästä parista on käytettävissä datansiirtoon, jolloin kaksi jää käyttämättömäksi. Gigabitin Ethernet (1 Gb/s) -verkoissa kaikki neljä paria ovat käytettävissä datansiirtoon.

Hyödyntämällä olemassa olevaa 10/100/1000 Ethernet -infrastruktuuria IEEE 802.3af (tunnetaan nyt PoE:na), joka tuottaa 350 mA/pari, enimmillään 57 V, ja IEEE 802.3at, joka tuottaa 600 mA/pari, enimmillään 57 V (tunnetaan PoE 1:nä) jakavat tehoa käyttäen noita kahta käyttämätöntä paria kahdessa vaihtoehtoisessa tilassa; vaihtoehdossa A tai B:

  1. Vaihtoehdossa A (PSE) tai tilassa A (PD) teho siirtyy pareissa 2 ja 3
  2. Vaihtoehdossa B (PSE) tai tilassa B (PD) teho siirtyy pareissa 1 ja 4

Kun taas IEEE 802.3bt (tunnetaan PoE 2:na) toimii neliparisena käyttäen kaikkia neljää paria tuottamaan 960 mA/pari, enimmillään 57 V. Tämä merkitsee, että PSE-laite pystyy tuottamaan tehoa 90 wattia.

 

Kuva 2: 2- ja 4-parisen tehonsyötön vertailua.

IEEE 802.3bt (90 W) -luokitus

Ethernet Alliance jakaa standardissaan määrittelemät neljä tyyppiä kuvassa 3 esitetysti edelleen kahdeksaksi erilliseksi luokaksi. Tehoa syöttävissä PSE-laitteissa jokainen PoE 2 -luokka (5-8) muodostaa 15 W:n viipaleen kun taas jokainen PoE 2 -luokka muodostaa 11 W:n viipaleen tehoa vastaanottavalle PD-laitteelle. Luokkien edelleen jakaminen kutakin tyyppiä kohden optimoi moniporttisen PSE-laitteen suorituskyvyn tuottaa erisuuruisia tehonsyöttöjä liitetyille PD-laitteille, etenkin kun liitettävien PSE-porttien määrä kasvaa.

Kuva 3: IEEE 802.3bt -luokitus.

IEEE 802.3af/at/bt:n mukaiset tehon tuottamisen vaiheet

PoE:n mukainen tehonsyötön tuottaminen PSE- ja PD-laitteiden välillä tapahtuu viiden erillisen vaiheen kautta kuten kuvassa 4 esitetään.

  • Vaihe 1: Tunnistaminen
  • Vaihe 2: Luokittelu
  • Vaihe 3: Käynnistäminen
  • Vaihe 4: Toiminta
  • Vaihe 5: Katkaisu

PSE-laitteessa on Rsense-vastus kytkettynä sarjaan paluuvirtatiehen mittaamassa kaikkia PD-laitteella esiintyviä laskevia virta-arvoja. PD-laitteella on myös 25 kilo-ohmin alasvetoluokitusvastus, jonka tehtävänä on suorittaa PSE-laitteen tunnistaminen.

 

Kuva 4: PoE-standardin mukaiset tehon tuottamisen vaiheet (Lähde: Ethernet Alliance).

Vaihe 1. Tunnistaminen

Kun PSE- ja PD-laite liitetään yhteen ethernet-kaapelilla, PD-laite jakaa 25 kilo-ohmin alasvetoresistanssin (kuvassa 4 oikealla) PSE-laitteelle. Tämän jälkeen PSE suorittaa kaksi virtamittausta 500 ms:n aikaikkunassa:

1) valitse V 2,8 V ja mittaa I

2) valitse V 10 V ja mittaa I

Laskemalla ΔV/ΔI, kun PSE:n mittaukset ovat 19 kilo-ohmista 26,5 kilo-ohmiin, PSE hyväksyy onnistuneen tunnistamisen. Muussa tapauksessa PSE hylkää tunnistamisyrityksen. Erillisten mittausten suorittamisen etuna on se, että mikä tahansa ympärillä oleva kohina (ärsyke) on mukana molemmissa mittauksissa, jolloin sen vaikutus eliminoituu (yhteismuotoinen vaimennus).

Vaihe 2. Luokittelu

Luokitteluvaiheessa PD-laite esittää pyynnön luokittelun hyväksymisestä tai tehonsyöttövaatimuksista PSE-laitteelle. Luokitteluvaihe jakautuu viideksi luokitustapahtumaksi tai aikaväliksi kuvassa 5 esitetyn mukaisesti.

1) Luokan hyväksyntä 0: 1-4 mA

2) Luokan hyväksyntä 1: 9-12 mA

3) Luokan hyväksyntä 2: 17-20 mA

4) Luokan hyväksyntä 3: 26-30 mA

5) Luokan hyväksyntä 4: 36-44 mA

 

Kuva 5: PD:n tuottama luokkien hyväksyntä.

Tässä kuvassa on esitetty mikä luokan hyväksyntä (rivi) vaaditaan minkäkin luokkatapahtuman (kolumni) aikana PD-luokan (1-8) tunnistamista varten. Esimerkiksi luokan 7 PD-laite tuottaa 40 mA luokkatapahtuman 1 aikana, 40 mA luokkatapahtuman 2 aikana ja 18 mA luokkatapahtumien 3-5 aikana. PSE-laite mittaa PD-laitteen virta-aleneman jokaisella aikavälillä saadakseen selville PD-luokan.

PSE-laitteen tehtävänä on aikaansaada kuvassa 6 esitetyt jännitteet, kun taas PD-laitteen tehtävänä on muodostaa alemmat viisi virtatasoa, joita nimitetään luokkahyväksynnöiksi.

Kuva 6: Luokkahyväksynnät ja virtatasot.

Automaattiluokka

Kuten kuvasta 5 nähdään luokkatapahtuma 1 kestää pidempään kuin muut luokkatapahtumat. Tämä on ainutlaatuinen 802.3bt:n piirre, jota ei ole 802.3at:lla eikä 802.3af:llä. Jos myös PD on 802.3bt-yhteensopiva, PD voi muuttaa luokkahyväksynnän 0 (1-4 mA) 81 millisekunnissa luokkatapahtumaksi 1, jolloin 802.3bt-mukainen PSE saa tiedon, että PD-laite on myös 802.3bt-mukainen ja tukee automaattiluokkaa.

Kun PD-laite kytketään päälle, PD:n käytettävissä on enimmäisteho noin 1,2 sekunnin ajan. PSE mittaa PD:n tehoa ja lisää siihen tietyn marginaalin, jolloin tuloksena on PSE:n tuottama uusi optimoitu tehotaso.

Automaattiluokka optimoi PSE:n tehon jakautuman. Esimerkiksi jos PD:n vaatima suurin teho toiminnan aikana on 65 wattia, sen pitää ilmaista itsensä luokan 8 laitteena PSE:lle saadakseen varmistettua itselleen 65 watin tehonsyötön. Ilman automaattiluokkaa PSE saattaisi jakaa 90 wattia varmistaakseen, että PD saa 65 wattia. Automaattiluokkaa käyttäen PSE lukee tarpeeksi vain 66,5 wattia (lyhyt kaapelipituus) ja lisää marginaaliksi 1,75 wattia, jolloin sen jakama teho on 68,25 wattia. Tällöin tehoa säästyy 21,75 wattia eli noin 25 prosenttia. Vaikkei tämä kuulostaisi kovin merkittävältä ensi alkuun, kuitenkin jos PSE-kytkimessä on kahdeksan 802.3bt-porttia, automaattiluokka pystyy optimoimaan kutakin porttia (eri kaapelipituuksilla) ja kokonaistehon säästöissä päästäänkin jo satoihin watteihin.

Vaihe 3: Käynnistäminen

Käynnistysvaiheessa PSE-laite rajoittaa käynnistyssysäysvirran 450 milliampeeriin luokille 1-4 ja 900 milliampeeriin luokille 5-8.

Käynnistysvaiheessa PD-laite rajoittaa kuormitusvirran 400 milliampeeriin luokille 1-6 ja 800 milliampeeriin luokille 7-8.

Vaiheet 4-5: Toiminta, katkaisu ja MPS

MPS (Maintain Power Signature) on vikatoiminto, jossa PD vaimentaa PSE:ltä tulevia jaksollisia virtapulsseja ilmoittaakseen PSE:lle, että PD ei ole kytkeytynyt irti. Ellei PSE ole vastaanottanut PD:ltä tulevaa MPS-signaalia 400 ms:n kuluessa, silloin PSE:n täytyy katkaista tehonsyöttö PD:lle.

IEEE 802.3bt PD-sovelluksen lohkokaavio

Kuvassa 7 on esitetty tyypillinen 802.3bt-sovelluksen piirikaavio PD-laitteelle. Katsottaessa vasemmalta oikealle muuntajat AC-kytkevät ethernet 10/100/100 -dataa lähellä olevaan prosessoriin. Kokoaaltotasasuuntaus suoritetaan GreenBridge 2:lla, jolloin tehoa kulutetaan vähemmän kuin tavanomaisessa piidiodisillassa. Onsemin NCP1095 (nasta 7) toimii 25 kilo-ohmin alasvetovastusilmaisimena, kun nastat 2 ja 3 määrittävät PD:n luokan mukaiset tehovaatimukset (vastusarvot) ja jotka välitetään PSE:lle liittämisen jälkeisessä luokittelutapahtumassa. Nastat 6, 8, 9 ja 10 ohjaavat kollektiivisesti sysäysvirtaa ja ylivirtasuojausta (OCP) ulkoisen Rsense:n ja ohitushilan avulla. Kolmebittinen tiedonsiirto oheisprosessoriin tapahtuu nastojen 13, 15 ja 16 kautta. Nastan 4 PGO kautta annetaan ilmoitus seuraavalle DC/DC-muuntimelle, kun teholähtö on riittävä. Nasta 4 sallii NCP1095:n vastaanottaa tehoa paikallisesta lisäteholähteestä, kun taas nasta 6 ohjaa automaattiluokkaa, joka on 802.3bt:n uusi ominaisuus.

Kuva 7: 802.3bt-sovelluksen piirikaavio.

Onsemin valikoimissa on myös NCP1096-ohjain, jossa sekä ulkoinen fetti että Rsense on integroitu ohjainpiiriin.

Piille ohjelmointi

Sulakkeet, suojalaukaisimet ja maattojohtimet ovat suhteellisen yksinkertaisia laitteita ehkäisemään sähköpaloja, erityisesti verrattuna IEEE 802.3bt:n tarjoamiin ominaisuuksiin. Sen tarjoamat tehotalousominaisuudet, kuten luokittelu, automaattiluokka, sysäysvirta ja MPS, ovat vailla vertaa. Esimerkiksi sähköverkkojen tapauksessa seinissä ja katoilla piileksivät jyrsijät saattavat aiheuttaa yllättäen sähkötulipaloja. Sitä vastoin, jos PD-laite ei muodosta MPS-signaalia PSE-laitteelle 400 millisekunnin välein, PSE automaattisesti lopettaa tehonsyötön PD:lle.

On helposti ajateltavissa, että koodaamalla PSE havaitsemaan yllättäviä katkoksia ja ilmoittamaan niistä varoituslipulla IT-osastoa voidaan potentiaalisesti estää onnettomuuksia kuten rakennuspaloja. Luokittelun ja automaattiluokan ansiosta kuormalle voidaan älykkäästi syöttää juuri sen tarvitsema määrä tehoa. Tämä on erittäin turvallinen ja tehokas tapa jakaa tehoa. Kuten aikaisemmin on jo mainittu, pii on huomattavasti edullisempaa kuin kupari ja piitä voidaan ohjelmoida mutta kuparia ei.

back to top
MORE NEWS

Pian lentokentän skannerista voi kävellä suoraan läpi

Millimetriaalloilla voi siirtää dataa nopeasti, mutta tekniikka auttaa myös nopeuttamaan esimerkiksi lentokenttien turvatarkastusta. Frankfurtin lentokentällä kokeillaan skanneria, jonka läpi matkustajat voivat kävellä. Laite on ensimmäinen laatuaan maailmassa.

Suositusta ohjaimesta suojattu yhteys pilveen

STMicroelectronics on esitellyt ohjelmistot, joiden avulla sen uusimpiin STM32H5-mikro-ohjaimiin perustuvat IoT-laitteet voidaan yhdistää suojatusti ja turvallisesti Microsoftin Azure IoT Hubiin tai Amazonin AWS IoT -alustalle.

Melkoinen yllätys: Nvidia nousee suurimmaksi tänä vuonna

Intel on ollut suurin puolijohdetalo niin pitkään kuin muistaa, mitä nyt Samsung välillä kävi kärjessä muistiensa ansiosta. Tänä vuonna puolijohdetalojen listan kärkeen nousee kuitenkin pitkästä aikaa uusi nimi: Nvidia.

Mitä tarkoittaa halogeeniton kaapelissa?

Kaapeleiden ja johtojen ominaisuuksien luetteloista löytyy usein ”halogeenittomuus”, ”itsestään sammuva” tai kaikenlaisia ”salaisia” lyhenteitä, kuten LSZH. Mitä ne oikein tarkoittavat?

Joko nyt MEMS korvaa kiteet ajastuksessa?

Laitteita on iät ja ajat tahdistettu kvartsikiteillä, mutta tulevaisuus kuuluu MEMS-kellopiireille. Näin ainakin uskoo alueen pioneeri SiTime, joka sanoo uuden Epoch-alustansa mullistavan ajatuksen niin mobiiliverkoissa, teollisuudessa kuin kulutuselektroniikassa.

Tehokas teollisuustietokone luottokortin puolikkaalla

AMD tunnetaan toki ennen kaikkea PC-prosessoreistaan, mutta yhtiöllä on tuotevalikoimassaan myös erittäin tehokkaita valmiita kortteja teollisuuteen. Yhtiö kehuu niistä termillä järjestelmämoduuli eli SOM (system-on-module). Uusin tehopaukkaus on kooltaan vain puolet luottokortista.

Suomalainen tekniikka suojaa kvanttihyökkäyksiltä

Loppusyksystä espoolainen Xiphera julkisti ensimmäisen kvanttiturvallisen tuotteensa, joka voidaan IP-lohkona integroida FPGA- ja ASIC-piireille. Nyt yhtiö kertoo ensimmäisestä asiakkaastaan xQlve-tuotteelle: QuickLogic aikoo tuoda sen eFPGA-piireilleen.

Vanha troijalainen iskee päivittämättömään Exceliin

Kyberturvallisuusyhtiö Fortinet on julkaissut raportin, joka käsittelee pahamaineisen Agent Tesla -troijalaisen uutta versiota. Tämä tunnettu haittaohjelmaperhe tunkeutuu koneelle .NET-pohjaisen etäohjattavan troijalaisen ja niin sanotun tietovarkaan avulla.

Röntgen kertoo, kuinka hyvin litiumionit virtaavat

Vaikkapa sähköauton akku latautuu sitä tehokkaammin, mitä paremmin litiumionit virtaavat sen sisällä. Ionien reaktiivisuutta parantamalla voidaan parantaa latauksen tehokkuutta. MIT:n tutkijat ovat tarttuneet haasteeseen röntgenkuvauksella.

USB ja Bluetooth samassa pienessä paketissa

Ranskalainen Insight SiP on tunnettu pienikokoisten RF_moduulien kehittäjänä. Nyt yhtiö on lanseerannut ISP3080-moduuliin, jossa samaan koteloon on integroitu sekä UWB- että BLE-radiot Moduuli hyödyntää myös Insight SiP:n patentoitua "Antenna-in-Package" -tekniikkaa.

Efecte tuo tekoälyn it-tukeen

Suomalainen ohjelmistotalo Efecte on esitellyt generatiiviseen tekoälyyn pohjautuvan tekoälyn yritysten it-tukeen ja it-ongemien ratkaisuun. Työkalu on nimeltään Effie AI. Tekoälyominaisuudet ovat käyttäjien saatavilla yhdellä klikkauksella, ja käyttäjä voi aina itse päättää käyttääkö tekoälyä, jonka hyödyntämän datan sijainti on aina organisaation tiedossa.

DNA: suomalaiset mobiilidatan suurkuluttajia

Tämä ei oikeastaan ole mikään uutinen, mutta suomalaiset kuuluvat maailman kärkeen mobiilidatan kuluttajina. Alkuvuonna DNA:n ja Elisan tilaajat käyttivät lähes 50 gigatavua mobiilidataa kuukaudessa.

Netgear lupaa, että Wi-Fi 7 yltää joka paikkaan

Reitittimistään tunnettu Netgear on esitellyt Orbi 970 -mallistonsa, joka on samalla yhtiön ensimmäinen uuden polven Wi-Fi 7 -tekniikkaa tukeva reititinperhe. Laite lupaa jopa 27 gigabitin yhteydet kodin verkossa ja kaikkialle ulottuvan signaalin, mutta miinuksena tulee varsin suolainen hinta.

Qualcommilta 4 nanometrin siru keskihintaluokkaan

Qualcomm on pitkään hallinnut Android-luurien high end -mallien prosessorimarkkinoita, mutta keskihintaluokassa kilpailu on kovempaa. Nyt yhtiö haluaa saada lisää markkinoita MediaTekiltä uudella Snapdragon 7s Gen 2 -piirillä, joka on valmistettu TSMC:n 4 nanometrin prosessissa.

Maailman energiatehokkain järjestelmäpiiri tulee nyt Norjasta

Nordic Semiconductor hehkuttaa, että sen nRF54H-sarjan ensimmäinen järjestelmäpiiri on saanut tähän asti parhaat lukemat EEBMC:n energiatehokkuutta mittaavassa ULPMark-testissä. Pisteet osoittavat, että nRF54H20:n sovellusprosessori tarjoaa ainutlaatuisen yhdistelmän käsittelytehokkuutta ja suorituskykyä.

Anturin rooli kasvaa sähköautoissa

Uusimmat anturit eivät ainoastaan auta estämään ajoneuvojen tulipaloja tehokkaammin kuin koskaan, vaan ne myös auttavat vastaamaan sähköajoneuvojen markkinoita hallitseviin ajokantamahaasteisiin. Pian anturit tekevät vielä paljon enemmän.

Jos teet työtä näppäimistöllä, tekoäly muuttaa sen

OpenAI:n ChatGPT lanseerattiin vajaa vuosi sitten ja se on jo ehtinyt mullistaa monen työtehtäviä. Ei ihme, että aihe oli laajasti esillä myös Dell Technologies Forum -tapahtumassa eilen. Keynoten aiheesta piti tekoälyasiantuntija Antti Merilehto.

Sentintarkka paikannus pienellä datamäärällä

Perinteisellä satelliittipaikannuksella päästään jo varsin hyvään tarkkuuteen, mutta jos tarvitaan sentintarkkaa paikannusta, sijaintitietoa pitää parantaa mobiiliverkon signaalin ja liikeanturien avulla. Nyt tämä onnistuu aiempaa pienemmällä määrällä dataa.

Tulevaisuuden piirit makaavat lasin päällä

Kymmenen vuotta sitten Intel ajautui ongelmiin, kun se jäi valmistuksessa TSMC:n, Samsungin ja sitten myös AMD:n jälkeen. Nyt yhtiö aikoo ottaa uudelleen kärkipaikan ja se tapahtuu vuosikymmenen lopulla uuden piirialustan avulla.

Generaattori seuraavan polven laajakaistasignaaleille

Keysight Technologies on esitellyt kompaktin, nelikanavaisen vektorisignaaligeneraattorin, joka pystyy tuottamaan signaalia jopa 8,5 gigahertsin taajuudella 960 MHz:n modulaatiokaistanleveydellä kanavaa kohti. N5186A MXG on Keysightin X-sarjan signaaligeneraattorivalikoimaan kuuluva seuraavan sukupolven laite.

22/8 34 35 36 37 38 39 # pcbway
37 38 39 40  # pc-box
2023 # 50 år pc-box
 2022  # mobilbox
Sep  # Farnell  mobilbox f skyskrapa
22/8 34 35 36 37 38 39 # pcbway klar
37 38 39 40 # mobilbox
Sep # mobilbox
2023 # 50 år mobilbox
TMSNet  advertisement

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Anturin rooli kasvaa sähköautoissa

Uusimmat anturit eivät ainoastaan auta estämään ajoneuvojen tulipaloja tehokkaammin kuin koskaan, vaan ne myös auttavat vastaamaan sähköajoneuvojen markkinoita hallitseviin ajokantamahaasteisiin. Pian anturit tekevät vielä paljon enemmän.

Lue lisää...

OPINION

Kolme tapaa pidentää tietokoneiden käyttöikää

Ilmastokriisin ratkaiseminen edellyttää teknologian käyttöiän pidentämistä ja laitteiden kierrättämistä jatkuvan uusien laitteiden ostelun ja pois heittämisen sijaan, kirjoittaa Panasonic TOUGHBOOKin Pohjoismaiden maajohtaja Stefan Lindau.

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Pian lentokentän skannerista voi kävellä suoraan läpi
  • Suositusta ohjaimesta suojattu yhteys pilveen
  • Melkoinen yllätys: Nvidia nousee suurimmaksi tänä vuonna
  • Mitä tarkoittaa halogeeniton kaapelissa?
  • Joko nyt MEMS korvaa kiteet ajastuksessa?

NEW PRODUCTS

  • USB ja Bluetooth samassa pienessä paketissa
  • 65 wattia tehoa useammasta USB-portista
  • Markkinoiden suosituin korttitietokone nyt Mouserilta
  • Tähän asti tarkin anturi sähköautojen akustoihin
  • Mouserilta Würthin ohjelmoitava liikeanturi
 

NEWSFLASH

Tweets by ETN_fi
 

Section Tapet