logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Nykyaikaisissa ajoneuvoissa on lukuisia järjestelmiä ja vimpaimia, ja niiden määrä kasvaa joka vuosi. Joillakin niistä pyritään houkuttelemaan ostajia tai lisäämään mukavuutta. Yleisiä esimerkkejä ovat tunnelmavalot, huippuluokan viihdejärjestelmät, erilaiset suorituskykytilat, esiasetetut istuinasetukset, peilien asennot jne. Muut järjestelmät ovat kuljettajan ja matkustajien turvallisuutta varten, joita kutsutaan yleisesti nimellä ADAS (Advanced Driver Assistance Systems). Yleisiä esimerkkejä näistä ovat mukautuva vakionopeussäädin, automaattinen hätäjarrutus, peruutuskamerat, eteenpäin tunnistus ja surround-kamerat.

Artikkelin on kirjoittanut onsemin vanhempi sovellusmarkkinoinnin insinööri Dan Clement. Hän analysoi markkinoita ja trendejä sovellustasolta, luo teknisiä myynnin dokumentteja, kouluttaa, määrittelee järjestelmäratkaisuja ja osallistuu tuotteiden tiekarttojen suunnitteluun. Clementillä on takanaan yli 20 vuotta puolijohdealalla. Hänellä on sähköinsinöörin tutkinto Utahin yliopistosta.

Viimeisen 100 vuoden aikana nämä kuljettajaa avustavat järjestelmät ovat kehittyneet dramaattisesti mekaanisen vakionopeudensäätimen vaatimattomasta alusta visioon, jossa ajoneuvosta tulee ohjelmiston määrittämä, lisättyyn ja virtuaaliseen todellisuuteen eli metaversumiin uppoutunut järjestelmä, joka päätyy täysin autonomiseen ajamiseen.

Tällä hetkellä ajoneuvot ovat SAE Internationalin määrittelemällä autonomiatasolla 2+. Tasolla 2 osittainen automatisointi on sallittua, mutta kuljettajan on silti oltava tarkkaavainen ja valmis ottamaan ajoneuvo haltuunsa milloin tahansa. 2+-taso viittaa siihen, että todellisuudessa autonominen ajaminen on erittäin monimutkaista ja siihen pääseminen kestää kauemmin kuin ala odottaa. SAE-määrityksissä taso 5 tarkoittaa täyttää autonomiaa ja tasolla 0 ei ole mitään autonomiaa.

Tämä artikkeli on osa ADASin historiaa käsittelevää artikkelisarjaa. Tässä moniosaisessa sarjassa tarkastellaan eri järjestelmien tilejä. Viimeisessä artikkelissa käsitellään tulevaisuuden ADAS-järjestelmiä ja sitä, miten auto muuttuu mekaanisesta koneesta täysin digitaaliseksi kokemukseksi.

Vakionopeudensäädin

Ehkä varhaisin kuljettajan apujärjestelmä oli Speedostatin järjestelmä. Speedostat oli ensimmäinen versio nopeudensäätöjärjestelmästä (Steinken, 2020), jonka suunnitteli Ralph Teetor. Mielenkiintoista on, että hän sokeutui lapsena. Hän käytti tätä näön puutetta kehittääkseen yli-inhimillistä kosketusaistia ja keskittymiskykyä. Itse hän sanoi näiden ansiosta tulleensa niin hyväksi keksijäksi ja insinööriksi. Smithsonian Magazinessa (Sears, 2018) ilmestynyt artikkeli sisälsi kiehtovan katsauksen hänen elämäänsä.

Speedostat - jota usein kutsutaan nimellä "Stat" ja on patentoitu 22. elokuuta 1950 - koostui kojelaudan nopeudenvalitsimesta, joka oli yhdistetty mekaaniseen säätömekanismiin, joka oli peräisin ajoneuvon vetoakselista. Säätimen ohjaama tyhjiöpumppu nostaisi kaasupoljinta, antaen kuljettajalle haptisen signaalin hidastaa vauhtia.

Viisi vuotta patentin jälkeen Speedostatin sisältävä Popular Mechanics (Sears, 2018) sanoi, että se oli "eräänlainen sähkökäyttöinen kiihdytin tai säädin lisäominaisuuksineen. ”Se vie meitä useita kilometrejä lähemmäksi robottiautoja”, lehti visioi.

Chrysler oli ensimmäinen autonvalmistaja, joka otti käyttöön Speedostatin, ja he nimesivät sen "autopilotiksi" vuonna 1958. Cadillac käytti myös sitä, mutta he kutsuivat sitä nimellä "Cruise Controliksi". Tämä nimi yleistyi vakionopeudensäätimelle (Teetor, 2020).

Kuva 1. Ralph Teetor vuonna 1957 kädessään vakionopeudensäädin (kuva: Automotive Hall of Fame).

Pian sen jälkeen, kun Teetorin Speedostat saavutti menestystä tuotantoajoneuvoissa, toinen teknologiavallankumous oli käynnistynyt: piitransistorin keksimisen myötä syntyivät integroidut piirit. Kun yksittäiset transistorit kehittyivät kokonaisiksi piireiksi sirulla, Daniel Wisner keksi ja patentoi (1971) ensimmäisen elektronisen vakionopeudensäätimen, jota kutsuttiin "moottoriajoneuvojen nopeudensäätimeksi" (Niemeier, 2016). Tämä uusi elektroninen nopeudensäädin pystyi säätelemään ajoneuvon nopeutta itsenäisesti, jopa ylä- ja alamäissä ensimmäistä kertaa. Tämä keksintö, joka tunnetaan lopulta vakionopeudensäätimenä, muutti ajoneuvoja ikuisesti. Kun sen suosio kasvoi, Motorola suunnitteli ja valmisti 1980-luvun lopulla piisirun, joka toteutti Wisnerin algoritmin. Monet ajoneuvot käyttivät tätä sirua pitkään. Sen osanumero oli MC14460, ja algoritmia käytetään edelleen yleisesti, vaikka MC14460-siru on kauan sitten poistettu käytöstä.

 

Kuva 2. MC14460-vakionopeusohjaimen datalehti (lähde: hackaday.com).

Kuva 3. GM:n vakionopeudensäädinmoduuli vuodelta 1996 (kuva: LS Engine DIY). Kuva esittää kaasuvaijerin elektronisen ohjauksen. Vasemmalla edeltänyt tyhjiöpohjainen järjestelmä.

Seuraava suuri innovaatio vakionopeudensäätimessä oli mukautuva vakionopeudensäädin, joka ilmestyi markkinoille 1990-luvun alussa. William Chundrlik ja Pamela Labuhn keksivät mukautuvan vakionopeudensäätimen (Steinken, 2020). Järjestelmä toimi samalla tavalla kuin tavallinen vakionopeussäädin, mutta otti käyttöön etäisyysmittausanturin, jonka avulla ajoneuvo voi hidastaa hitaampien autojen takana, mutta silti säilyttää nopeudenhallinnan. Ensimmäiset järjestelmät käyttivät lasereita, mutta useissa ratkaisuissa hyödynnettiin erilaisia antureita, mukaan lukien tutka, lidar ja kamerat.

ABS

Lukkiutumattomilla jarrujärjestelmillä (ABS), joiden juuret ovat ilmailussa, on myös mielenkiintoinen historia. ABS, kuten vakionopeudensäädin, aloitti myös mekaanisina järjestelminä. (Wikipedia, 2021)

Vuonna 1920 Gabriel Voisin, lentokoneiden ja autojen pioneeri, suunnitteli ja kokeili mekaanisia ABS-järjestelmiä lentokoneille. Järjestelmässä käytettiin vauhtipyörää, joka pyörii pyörän mukana ja ohjaa jarrujärjestelmän hydrauliventtiiliä. Kun sekä pyörä että vauhtipyörä pyörivät samalla nopeudella, järjestelmä vapauttaa jarrut. Jos pyörä äkillisesti hidastuisi, luultavasti pyörän luistaessa, vauhtipyörä jatkaisi pyörimistä nopeammin ja tämä suhteellinen pyörimisero avaisi hydraulisen jarruventtiilin vapauttaen renkaan pyörimään uudelleen. Tämä järjestelmä lyhensi jarrutusmatkaa jopa 30 prosenttia ja teki mahdolliseksi lennot olosuhteissa, joissa lentokoneet eivät voisi muuten lentää. Järjestelmän aiheuttama luiston väheneminen vähensi myös merkittävästi renkaiden kulumista.

Lentokoneiden lisäksi Royal Enfield Super Meteor -moottoripyörässä kokeiltiin ABS:ää vuonna 1958. Täysin mekaaninen järjestelmä osoitti, että ABS vähensi huomattavasti moottoripyörien luistoa, joka on yleinen onnettomuuksien syy. Valitettavasti yritys luopui järjestelmästä, koska sen tekninen johtaja ei nähnyt idealla arvoa.

Toisella täysin mekaanisella järjestelmällä tehtiin rajoitetusti kokeita 1960-luvulla Ferguson P99:ssä, Jensen FF:ssä ja nelivetoisessa Ford Zodiacissa. Tämä järjestelmä oli epäluotettava ja liian kallis, eikä se lähtenyt kunnolla lentoon.

Ensimmäinen täysin elektroninen ABS kehitettiin 1960-luvun lopulla – ei ajoneuvoja varten vaan Concordelle. Concorde oli paljon julkisuutta saanut innovatiivinen tekninen kehitys, joka vangitsi maailman huomion. Concorde tarvitsi pitkän kiitotien nousua ja laskeutumista varten, ja ABS:ää vaadittiin estämään luisuminen ulos kiitotieltä onnettomuuden sattuessa. Sitä vaadittiin myös normaalissa käytössä. Concorden lentoonlähtönopeus oli 250 solmua, paljon suurempi kuin keskimäärin kaupallisissa matkustajakoneissa sekä silloin että nyt (Heritage Concorde, 2021). Keskeytetty lentoonlähtö märällä kiitotiellä olisi vaarallista ilman ABS-jarrutusta.

Elektroninen ABS pääsi ensimmäiseen kuluttajille myytävään ajoneuvoon vuoden 1971 Chrysler Imperialissa. Bendix Corp. patentoi ratkaisun vuonna 1970 ja Chrysler antoi ratkaisulle nimeksi "Sure Brakeksi", jota kutsutaan yleisesti "luistonestoksi" (Schafer, 1971). Järjestelmä oli luotettava, ja muut valmistajat alkoivat tuoda markkinoille omia versioitaan.

Bendixin kannalta ikävästi kunnia modernin ABS:n keksimisestä kuuluu Mario Palazzettille Fiat Research Centerissä. Palazzetti paransi järjestelmää ja tuli myöhemmin tunnetuksi nimellä "Mister ABS". Bosch Mobility Solutions osti Palazzettin järjestelmän, nimesi sen uudelleen "ABS:ksi" ja jatkoi sen parantamista tuotantoajoneuvoissa, kunnes siitä tuli vakio-ominaisuus (Did You Know Cars).

ABS-järjestelmästä tuli vakio-ominaisuus kaikille autonvalmistajille, ja lähes jokainen tiellä liikkuva ajoneuvo käyttää sitä. Kuten vakionopeudensäädin, ABS on nykyään yleinen termi.

Kuva 4. Mercedes-Benzin ABS-testausta 1970-luvulla (kuva: stuff).

Luistonesto

Luistonestojärjestelmät (TCS) säätelevät pyörien pyörimiseen käytettävän tehon määrää. Aluksi vetävät pyörät käyttivät luistoarajoittavaa tasauspyörästöä rajoittamaan mekaanisesti luistavan pyörän tehoa. 1970-luvun alussa ajoneuvoihin lisättiin elektroninen luistonesto. Se valvoo pyörien nopeutta ja pyörien välisiä eroja ohjatakseen, kuinka paljon voimaa kullekin pyörälle menee. Jotkut järjestelmät ohjasivat ajoneuvon kaasua tai sytytystä, mutta useimmat päätyivät keskittymään ajoneuvon jarrujärjestelmän käyttöön. Itse asiassa useimmissa luistonestojärjestelmissä käytetään edellä kuvattua ABS:ää. Luistonestojärjestelmä, kuten ABS, on nykyään vakiovaruste.

Ajonvakautus

Vakautusjärjestelmät alkoivat ilmestyä markkinoille 1990-luvun alussa. Bosch esitteli järjestelmän vuoden 1995 Mercedes-Benz S600 coupéssa. (Markus, 2020)

Ajonvakautusjärjestelmä on myös integroitu ABS-järjestelmään ja luistonestojärjestelmään. Se lisää antureita, jotka ymmärtävät, kuinka ajoneuvo reagoi kuljettajan toimintoihin (kaasu ja ohjaus). Ohjauspyörän anturin dataa verrataan käännösanturiin ja kiihtyvyysantureihin ajoneuvon kulloisenkin ajotavan laskemiseksi. Vakautusjärjestelmä voi säätää jarrutusta, kaasua tai jousitusta parantaakseen ajettavuutta näiden tietojen avulla.

Ajonvakautusjärjestelmä tuli vakiovarusteeksi Yhdysvalloissa vuonna 2012. Luistonesto- ja ajonvakautusjärjestelmät ovat tärkeitä järjestelmiä, mutta ne eivät ole yhtä tunnettuja tai näkyviä kuin ABS ja mukautuva vakionopeudensäädin.

Lopuksi

Tässä artikkelissa esittelimme vakionopeudensäätimen, ABS:n, luistoneston ja ajonvakautusjärjestelmän historian ja kehityksen. Jokaisen järjestelmän historia on ainutlaatuinen ja mielenkiintoinen, ja aikaisempien suunnittelujen juuret ovat usein mekaanisia. Yhteistä eri järjestelmille on, että uusien järjestelmien kehittäminen, testaaminen ja hyväksyminen markkinoille vie usein vuosikymmeniä.

Seuraava artikkeli tutkii muita ADAS-järjestelmiä ja niiden historiaa. Viimeinen artikkeli keskittyy tulevaisuuden järjestelmiin ja kehitykseen kohti ohjelmistolla määriteltyä ajoneuvoa.

Viitteet

Blackstone, S. (2012, August 28). Business Insider. Retrieved from Adaptive Cruise Control Will Change Driving In America: https://www.businessinsider.com/how-adaptive-cruise-control-will-change-driving-in-america-2012-8

Cuffari, B. (2018, November 6). Back-Up Cameras – Why They Have Become U.S. Law. Retrieved from AZO Materials: https://www.azom.com/article.aspx?ArticleID=15688

Howard, B. (2021, October 21). Blind spot detection: Car tech that watches where you can’t. Retrieved from Extreme Tech: https://www.extremetech.com/extreme/165742-blind-spot-detection-car-tech-that-watches-where-you-cant

Kingston, L. (2018, June 11). Piston Heads. Retrieved from PH Origins: Autonomous emergency braking: https://www.pistonheads.com/features/ph-features/ph-origins-autonomous-emergency-braking/38171

Markus, F. (2020, June 9). Traction Control vs. Stability Control Systems: What Is the Difference? Retrieved from Motortrend: https://www.motortrend.com/features/traction-control-vs-stability-control/

Niemeier, H. (2016, February 11). The Collegian. Retrieved from Hillsdale alumnus inventor of cruise control: http://hillsdalecollegian.com/2016/02/hillsdale-alumnus-inventor-of-cruise-control/

Schafer, T. a. (1971, Feb 1). SAE Mobilus. Retrieved from The Chrysler “Sure-Brake” - The First Production Four-Wheel Anti-Skid System: https://saemobilus.sae.org/content/710248/#abstract

Sears, D. (2018, March 8). Smithsonian Magazine. Retrieved from The Sightless Visionary Who Invented Cruise Control: https://www.smithsonianmag.com/innovation/sightless-visionary-who-invented-cruise-control-180968418/

Steinken, M. (2020, January 27). Adapt Automotive. Retrieved from Timeline: Milestones in ADAS Before 2010: https://www.adaptautomotive.com/articles/51-timeline-milestones-in-adas-before-2010

Teetor, J. (2020, October 15). The Classic Cars Journal. Retrieved from Who was Ralph Teetor and why is he in the Automotive Hall of Fame?: https://player.vimeo.com/video/269276416?h=d6ae7e96c2

Unknown. (2021, October 21). Cameron Gulbransen. Retrieved from Kids and Cars: https://www.kidsandcars.org/child_story/cameron-gulbransen/

Unknown. (2021, October 11). Heritage Concorde. Retrieved from Concorde Landing Gear Braking Systems: https://www.heritageconcorde.com/landing-gear-braking-systems

Unknown. (2021, October 21). Lovering Volvo Cars Nashua. Retrieved from Blind Spot Information System: https://www.loveringnashua.com/blind-spot-information-system.htm

Unknown. (2021, October 11). Wikipedia. Retrieved from Anti-lock braking system: https://en.wikipedia.org/wiki/Anti-lock_braking_system

Unknown. (2021, October 8). Wikipedia. Retrieved from CMOS: https://en.wikipedia.org/wiki/CMOS

Unknown. (2021, October 11). Wikipedia. Retrieved from Traction control system: https://en.wikipedia.org/wiki/Traction_control_system

Unknown. (2021, October 21). Wikipedia. Retrieved from Backup Camera: https://en.wikipedia.org/wiki/Backup_camera

Unknown. (n.d.). Did You Know Cars. Retrieved Dec 16, 2021, from The History of Anti-Lock Brakes: https://didyouknowcars.com/history-of-anti-lock-brakes/

 

 

 

 

 

MORE NEWS

Tesla kiertää työsaartoa Ruotsissa suomalaisyrityksen kautta

Tesla on ajautunut erikoiseen selkkaukseen Ruotsin ay-liikkeen kanssa, ja yhtiö on nyt ryhtynyt kiertämään työtaistelutoimia suomalaislähtöisen yrityksen avulla. Kyseessä on ahvenanmaalainen ACS-konserni (Automation & Charger Solar), joka on aloittanut Teslan superlatureiden asennukset Ruotsissa kesken laajaa ay-liikkeen tukemaa saartoa.

Tehoelektroniikan PCIM oli suurempi kuin koskaan aikaisemmin

Nürnbergissä tällä viikolla järjestetty PCIM Expo & Conference 2025 ylitti odotukset niin laajuudeltaan kuin sisällöltään. Tapahtuma kasvoi tänä vuonna kuuteen näyttelyhalliin ja kattoi yhteensä 41 500 neliömetriä – enemmän kuin koskaan aiemmin. Näyttely houkutteli paikalle 685 näytteilleasettajaa ja noin 16 500 kävijää eri puolilta maailmaa.

Tuki uudelle USB4:lle laajenee

Testaus- ja simulaatiojärjestelmistään tunnettu Keysight Technologies on julkaissut päivitetyn version System Designer for USB -työkalustaan. Uusin versio tukee nyt USB4 v2-standardia, mikä mahdollistaa uusimpien USB-teknologioiden hyödyntämisen jo suunnitteluvaiheessa.

Python jyrää: Suosio ennätyslukemissa

Python ei ole vain suosituin ohjelmointikieli maailmassa – se on nyt suositumpi kuin yksikään kieli yli 20 vuoteen. Samalla kieli kehittyy entisestään, sillä toukokuussa julkaistu Python 3.14 -beta tuo mukanaan nipun merkittäviä uudistuksia, jotka tekevät kielen käytöstä entistäkin miellyttävämpää ja tehokkaampaa.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Infineon sai vihreää valoa Dresdenin uudelle tehtaalle

Infineon Technologies on saanut Saksan liittovaltion talousministeriöltä lopullisen rahoituspäätöksen uuden, huipputeknologiaan keskittyvän puolijohdetehtaan rakentamiseksi Dresdeniin. Yritys investoi Smart Power Fab -nimiseen tuotantolaitokseen yli viisi miljardia euroa omia varojaan. Hanke tuo arviolta 1000 uutta työpaikkaa alueelle.

Nokian uusi kuituratkaisu korvaa kuparikaapelit

Nokia on julkistanut uuden Aurelis Optical LAN -ratkaisunsa, joka tarjoaa yrityksille kehittyneen ja pitkäikäisen vaihtoehdon perinteisille kuparipohjaisille lähiverkoille. Uusi kuitutekniikka vähentää merkittävästi kaapelointia ja energiankulutusta, tarjoten samalla huippunopeaa ja luotettavaa verkkoyhteyttä tulevaisuuden tarpeisiin.

Aurinkosähköä rakennettiin ennätysmäärä viime vuonna

Viime vuonna maailmassa rakennettiin ennätykselliset 597 gigawattia (GW) uutta aurinkosähkökapasiteettia, selviää SolarPower Europen tuoreesta Global Market Outlook for Solar Power 2025–2029 -raportista. Kasvua edellisvuodesta kertyi peräti 33 prosenttia, mikä tekee vuodesta 2024 historian parhaan aurinkosähkön asennusvuoden.

EU saa oman alustan piirien suunnitteluun

Euroopan unioni panostaa vahvasti puolijohteiden kehitykseen ja ottaa uuden askeleen kohti teknologista omavaraisuutta. Belgialaisen tutkimuskeskus Imecin johdolla käynnistyy European Chips Design Platform -niminen hanke, jonka tavoitteena on luoda yhteiseurooppalainen alusta integroitujen piirien suunnitteluun.

Uusi atomikello jätättää sekunnin 100 miljoonassa vuodessa

Yhdysvaltain kansallinen standardi- ja teknologiainstituutti (NIST) on ottanut käyttöön uuden sukupolven atomikellon, joka määrittää ajan ennenäkemättömällä tarkkuudella. NIST-F4-nimeä kantava kellojärjestelmä pystyy käymään virheettömästi jopa 100 miljoonan vuoden ajan heittäen enintään sekunnin.

Euroopan komponenttikauppa odottaa vieläkin käännettä kasvuun

Euroopan komponenttien jakelumarkkinoilla ei vieläkään näy merkkejä käänteestä parempaan. DMASS Europen tuoreiden tilastojen mukaan vuoden 2025 ensimmäinen neljännes toi mukanaan tuntuvan 14,3 prosentin laskun koko markkinalle, ja kokonaismyynti jäi 3,92 miljardiin euroon. Erityisesti puolijohteet jatkoivat jyrkkää laskuaan, romahtaen lähes 20 prosenttia 2,37 miljardiin euroon.

Kontronilla erinomainen alkuvuosi

Kontron aloitti vuoden 2025 vahvasti, raportoidessaan merkittävää kasvua kannattavuudessa ja tilauskannassa. Samalla yhtiö laajentaa IoT-tuotevalikoimaansa uudella LTE-yhteyksiä hyödyntävällä teollisuuslaitteella.

Nopeutuvat signaalit vaativat parikaapelilta yhä enemmän

Signaalinsiirron kehitys kiihtyy – kirjaimellisesti. Uusimmat datakeskus- ja verkkosovellukset siirtyvät käyttämään jopa 224 Gbps PAM4 -modulaatiota, jossa jokainen bittikanava kuljettaa neljää jännitetasoa äärimmäisen tiiviissä aikakehyksessä. Tällainen signalointi vaatii kaapeleilta ennen näkemätöntä tarkkuutta.

MEMS-pohjainen tahdistus tulee nyt älypuhelimeen

Piilaaksolainen SiTime tuo markkinoille ensimmäisen mobiilikäyttöön suunnitellun MEMS-kellopiirin, joka haastaa perinteiset kvartsikiteet älypuhelimissa.

Tilaäänikoodekki on hyvä esimerkki uudesta Nokiasta

Maailman ensimmäinen tilaäänipuhelu kuulostaa tieteiselokuvalta – mutta se on todellisuutta. Kesällä 2024 Nokia esitteli uuden Immersive Voice -teknologian avulla toteutetun puhelun, jossa ääni ei vain kuulu, vaan ympäröi kuulijan kuin keskustelukumppani olisi fyysisesti läsnä. Tämän mahdollisti uusi 3GPP-standardiin hyväksytty IVAS-koodekki (Immersive Voice and Audio Services), joka vie mobiiliviestinnän täysin uudelle tasolle.

Tinahiukkaset anodissa vauhdittavat latausta ja kasvattavat energiatiheyttä

Eteläkorealaiset tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen akun anodimateriaalin, joka yhdistää nopean latauksen, suuren energiatiheyden ja pitkän käyttöiän – läpimurto voi mullistaa sähköautojen ja energiavarastojen markkinat.

Kännykkämarkkina kasvoi vain 3 prosenttia alkuvuonna

Älypuhelinmarkkinoiden globaali kasvu jäi vaatimattomaksi vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä, kertoo tutkimusyhtiö Counterpoint Research tuoreessa raportissaan. Markkinatulot nousivat vain 3 prosenttia vuoden takaisesta, mikä vastaa kasvua myös toimitusmäärissä.

Uuden polven SiC-tekniikka kutistaa sähköauton invertterin

Infineon esittelee tehoelektroniikan PCIM-messuilla Nürnbergissä uraauurtavan piikarbidikomponentin, joka tehostaa sähköautojen vetojärjestelmiä – pienemmät, kevyemmät ja energiatehokkaammat invertterit ovat askeleen lähempänä.

Nokian privaattiverkko seuraa jatkossa Maerskin rahtilaivoja

Nokia on solminut merkittävän sopimuksen tanskalaisen logistiikkajätti Maerskin kanssa toimittaakseen privaattiverkkoratkaisunsa yhtiön 450 rahtialukseen. Kyseessä on osa Maerskin uutta IoT-alustaa, OneWirelessia, jonka tavoitteena on parantaa reaaliaikaista rahtiseurantaa, toimitusketjun näkyvyyttä ja operatiivista tehokkuutta.

Piinanolanka-akku siirtyy vihdoin tuotantoon

Kalifornialainen vuonna 2008 perustettu Amprius Technologies on valmis siirtymään sarjatuotantoon uudenlaisen akkukenno­tekniikkansa kanssa. Yhtiön "Sicore"-niminen kenno käyttää pii-nanopilareihin perustuvaa anoditeknologiaa ja saavuttaa huipputason energiatiheyden: 450 Wh/kg painon mukaan ja 950 Wh/l tilavuuden mukaan.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article