logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Kun harkitsemme akkukäyttöisen laitteen ostamista, yksi tärkeimmistä mittareista on sen toiminta-aika yhdellä latauksella. Akun kestosta on tullut keskeinen myyntivaltti monille puetettaville laitteille, mutta se on myös merkittävä näkökohta teollisten IoT-anturien ja muiden vastaavien sovellusten kasvavalle määrälle.

Artikkelin on kirjoittanut Mouser Electronicsin Mark Patrick. Hän tuli Mouserin palvelukseen kesällä 2014 työskenneltyään aiemmin RS Componentsilla markkinointitehtävissä ja sitä ennen Texas Instrumentsissa sovelluskehityksen tuessa. Hänellä on elektroniikkainsinöörin tutkinto Coventryn yliopistosta. 

Akun käyttöiän pidentäminen ei tarkoita pelkästään isomman akun käyttämistä. Muototekijät ja mitat asettavat monenlaisia rajoituksia. Sulautettujen laitteiden suunnittelijoiden on perehdyttävä sovelluksensa virrankulutusprofiilin yksityiskohtiin ymmärtääkseen täysin sen reaaliaikaiset tehotarpeet ja siihen vaikuttavat tekijät. Tässä artikkelissa käsitellään IIoT-anturin virrankulutusprofiilin mittaamista ja käytännön toimia, joilla suunnittelijat voivat vähentää tehonkulutusta.

Akkutehoinen maailmamme

Saatamme pitää kodissamme käytettävän langattoman termostaatin tai turva-anturin satunnaista paristonvaihtotarvetta pienenä haittana. Se vie vain muutaman minuutin ja maksaa hyvin vähän. Useimmissa tapauksissa laite hälyttää meille älypuhelinsovelluksen kautta, että paristo on vaihdettava. Meitä suojaavat laitteet kuten palovaroitin ilmoittavat uuden pariston tarpeesta ja auttavat näin ylläpitämään anturin toimintaa ja potentiaalisesti ehkäisemään kuolemantapauksia.

Kannattaa kuitenkin harkita asia uudestaan, jos joutuu hallitsemaan satojen teollisuusanturien pariston vaihtoa useissa eri paikoissa. Vaikka pariston vaihto kestää vain muutaman minuutin, jokaiseen paikkaan ajamisesta, yksittäisten antureiden löytämisestä ja seuraavaan anturin luokse siirtymisestä voi tulla kallista kokopäivätyötä. Tämä haaste on ollut piilotettu ja kallis puoli kaikissa IIoT-käyttöönotoissa.

Akkukäyttöisten laitteiden valmistajien on tiedettävä, kuinka heidän tuotteensa kuluttaa virtaa käytön aikana, jotta pariston vaihtoväliä voidaan pidentää. Näiden tietojen avulla voidaan laskea pariston todennäköinen käyttöikä. Tämä lähestymistapa on myös tärkeä ensimmäinen askel kohti pariston korvaamista vaihtoehtoisella energialähteellä.

Esimerkkinä toimii energiankeruutekniikoiden toteuttaminen energian varastoimiseksi superkondensaattoriin. Mahdollisia energialähteitä ovat tärinä, aurinko ja lämpö. Laitteen virrankulutusprofiilin ja käyttösuhteen perusteellinen tutkimus määrittää, voidaanko kerätä ja varastoida riittävästi energiaa säännöllisen käytön mahdollistamiseksi.

Paristolla toimivan anturin arkkitehtuuri

Kuva 1 havainnollistaa langattomasti yhdistetyn, paristokäyttöisen lämpötila- ja kosteusanturin toiminnallista arkkitehtuuria. Arkkitehtuuri on tyypillinen monille IoT/IIoT-laitteille, joita käytetään eri ympäristöparametrien mittaamiseen ja raportointiin.

Kuva 1. Tyypillisen IoT/IIoT-anturin yksinkertaistettu toiminnallinen arkkitehtuuri (lähde Mouser).

Anturin toiminta sisältää mikro-ohjaimen (MCU) sekvensoinnin seuraavien vaiheiden kautta:

  • herääminen unesta
  • lämpötila- ja kosteuslukemien pyytäminen anturielementeiltä
  • anturidatan pakkaaminen viestintäprotokollamuotoon
  • langaton lähetinvastaanotin, joka muodostaa linkin langattomaan tukiasemaan
  • tiedon siirtäminen isäntäjärjestelmään
  • koko laitteen asettaminen lepotilaan

Tehonsäätö ja paristovirran muunnos saadaan aikaan virranhallinta- eli PMIC-piirin avulla, ja lisäpiirit mittaavat jännitteen ja virran. Nämä tiedot voidaan pakata yhdessä anturin tietojen kanssa isäntäsovellukseen.

Erittäin pitkälle integroidut SoC_pohjaiset langattomat mikro-ohjaimet sisältävät yleensä useimmat kuvassa 1 korostetut toiminnot. Esimerkiksi käy Nordic Semiconductorin mobiiliverkkojen nRF9160-piiri.

Kuva 2. Nordic Semiconductorin nRF9160 on pitkälle integroitu mobiiliverkkojen SiP-koteloitu vastaanotinohjain.

Suunnittelun viimeistelyyn vaaditaan vain anturit ja niihin liittyvät signaalinkäsittelykomponentit. Ohjainpiirin datalehdessä on korostettu mikro-ohjaimen ja langattoman lähetin-vastaanottimen yksittäiset virrankulutusparametrit eri lepotiloissa. Kuvassa 3 on esitetty ohjaimen tyypillinen virrankulutus eri tiloissa arvoilla 0,1 µA - 600 µA.

Kuva 3. Nordic Semiconductorin nRF9160-ohjaimen virrankulutus eri lepotiloissa.

Langaton lähetin-vastaanotin on itsenäisesti ohjattu, mikä tarjoaa mahdollisuuden hallita sen kulutusprofiilia. Esimerkiksi sulautettu laiteohjelmisto voi varmistaa, että lähetin-vastaanotin on käytössä vain tarvittaessa. Jotkut ohjaimen oheislaitteista voidaan asettaa lepotilaan tämän toimenpiteen aikana, mikä alentaa yleistä kulutusprofiilia.

Tehonkulutuksen mittaamisen haasteet ja resurssit

Anturin pariston toiminta-ajan arvioiminen edellyttää laitteen virrankulutuksen huolellista analysointia. Kun keskikulutuksen vertailuarvo on määritetty, kehitystiimi voi kokeilla erilaisia ​​menetelmiä akun ennustetun käyttöiän parantamiseksi. Tekniikat voivat sisältää:

  • MCU:n ja lähetin-vastaanottimen huolellinen prosessoinnin järjestäminen eli sekvensointi.
  • Oheislaitteiden sammuttaminen, kun niitä ei tarvita.
  • Laitteen käyttöjakson muuttaminen.
  • Erilaisten unitilojen kokeilu.
  • MCU:n kellon hidastaminen, kun dataa ei käsitellä.

Virran tarkka mittaaminen näin suurella dynaamisella alueella on kuitenkin monimutkaista, eikä se onnistu tyypillisen digitaalisen multimittarilla.

Virta lasketaan tyypillisesti Ohmin lain mukaan mittaamalla jännitehäviö vastuksen yli. Vastuksen yli menevä jännitehäviö - jota kutsutaan kuormitusjännitteeksi - vähentää kuorman syöttämää jännitettä. Havaittavia, tarkkoja matalan mikroampeerien virtamittauksia varten kuormitusjännitteen on oltava riittävän korkea, jotta multimittari (DMM, digital multimeter) voi mitata ilman, että se vähentää syöttöä siinä määrin, että se aiheuttaa testattavan laitteen virheellisen käyttäytymisen. Tätä vaikeuttaa entisestään mitattavan laitteen toiminnan dynaaminen luonne, joka muuttuu välittömästi, kun siirrytään matalista mikroampeerilukemista mikroampeereihin. Tyypillisillä 1,8 V:n tai 3,3 V:n SoC-syöttövirroilla kuormitusjännitteen dynaaminen muutos johtaisi mitattavan laitteen nollautumiseen käytön aikana.

Joitakin tarkkoja DMM-mittareita on saatavana vastaamaan tätä erityistä vaatimusta. Nämä kalliit laitteet käyttävät kuitenkin relekytkentää shunttivastuksen arvojen muuttamiseksi käytön aikana, mutta siihen kuluva aika johtaa jopa puolijohdekytkimien kanssa mittauksen yksityiskohtien ja tarkkuuden menettämiseen.

Ratkaistakseen suuren dynaamisen virta-alueen mittaushaasteen valmistajat ovat kehittäneet tehoprofilointityökaluja, joilla mitataan ja tallennetaan kulutusta tarkasti reaaliajassa. Esimerkkejä ovat Nordic Power Profiler Kit 2 (PPK) ja Qoitech Otti Arc.

Power Profiler 2

USB-virralla toimivan Nordic Semiconductor Power Profiler Kit 2:n mittauskapasiteetti vaihtelee 200 nanoampeerista 1 ampeeriin, ja resoluutio on välillä 100 nA - 1 mA. Se voi toimia lähdetilassa, jossa se syöttää mitattavalle laitteelle jännitettä, tai ampeerimittaritilassa, jossa se puhtaasti mittaa virtaa. PPK tarjoaa ohjelmistolla konfiguroitavan lähdön 0,8 VDC - 5 V, enintään 1 A.

Kuva 4. Nordic Semiconductorin Power Profiler 2.

Reaaliaikainen virranmittauskyky on 100 kS/s, ja se vaihtaa automaattisesti viiden virranmittausalueen välillä optimaalisen resoluution ylläpitämiseksi.

PC-pohjainen Nordic Power Profiler -sovellus muodostaa yhteyden PPK:hen ja tarjoaa käyttöliittymän PPK:n määrittämiseen ja mittaustietojen tallentamiseen. Kuvassa 5 on esimerkki reaaliaikaisesta kuvakaappauksesta.

Kuva 5. Kuvakaappauksessa Power Profiler -sovellus suorittaa reaaliaikaista virtamittausta.

Näytteenottoresoluution pienentäminen 100 kS/s:sta 1 näytteeseen sekunnissa pidentää maksimilokijakson 7 minuutista 500 päivään.

PPK2 sisältää myös joukon digitaalisia GPIO-nastoja, jotka soveltuvat testattavan laitteen kytkemiseen sekvenssiohjausominaisuuksiin tai logiikka-analysaattoriin virranmittausten synkronoimiseksi testilaitteen sovelluskoodin mukaisesti.

Qoitech Otti

Qoitech Otti Arc on kompakti, kannettava ja monipuolinen tehoanalysaattori, joka pystyy mittaamaan kahdeksan suuruusluokkaa 50 nA:n resoluutiolla ylöspäin, kymmenistä nanoampeereista 5 ampeeriin asti.

Kuva 6. Qoitech Otti Arc on tarkka alhaisten virtojen mittauslaite.

Otti Arc voidaan konfiguroida vakiojännite- tai virtalähteeksi ja virtanieluksi. Virtanielu tarjoaa menetelmän emuloida ja profiloida erilaisia akkuja ja sovellusskenaarioita enintään 2,5 A asti. Laitteen näytteenottotaajuus on 4 kS/s. Se voi saada virran isäntätietokoneen USB-portista tai ulkoisesta virtalähteestä.

Otti Arc -ohjelmisto sisältää kaikki ominaisuudet virranmittauslähteen ja nielun toiminnan konfigurointiin sekä testattavan laitteen virrankulutuksen tallentamiseen. Kuva 7 esittää esimerkkikuvakaappauksen. Aikajana mahdollistaa nykyisten lukemien tarkkuuden lisäämisen, ja keskimääräisen virtaprofiilin arvo näkyy näytön yläosassa.

Kuva 7. Otti Arc -pöytäkoneohjelmisto on saatavilla Ubuntu Linuxille, Microsoft Windowsille ja Applen macOS:lle.

Etupaneelista on saatavana GPIO-nastat loogisten tilojen seuraamiseen ja DUT-toiminnan ohjaamiseen analyysitarkoituksiin.

Profiloi suunnittelusi tehonkulutus

Akun käyttöiän maksimoimiseksi sinun on ymmärrettävä täysin laitteesi virrankulutusprofiili. Sen kuluttama keskimääräinen virta auttaa arvioimaan akun käyttöikää, mutta huiput vaikuttavat voimakkaasti keskiarvoon säännöllisen käytön aikana. Ennen kuin voit aloittaa laitteen laiteohjelmiston optimoinnin, sinun on määritettävä virrankulutusprofiili laitteen täydellisten toimintajaksojen kautta.

Tässä artikkelissa korostetut kaksi laitetta voivat mitata tarkasti erittäin alhaiset virta-arvot, joilla on suuri dynaaminen alue. Ne voivat tallentaa ja piirtää mitatut tiedot laitteen laiteohjelmistoon synkronoitua aikajanaa vasten. Näiden yksityiskohtaisten tietojen avulla sulautettu kehittäjä ja laitteistosuunnittelija voivat alkaa tutkia koodia löytääkseen mahdollisuuksia alentaa virtahuippuja.

 

MORE NEWS

Traficom varoittaa: myös .fi-pääte voi viedä huijaussivulle

Suomalaiset verkkosivustot, joilla on .fi-pääte, koetaan usein turvallisiksi. Aika ajoin ilmenee kuitenkin tapauksia, joissa tätä luottamusta on pyritty hyväksikäyttämään. Kyberturvallisuuskeskus kehottaakin tarkkaavaisuuteen myös .fi-osoitteiden kanssa.

Haluatko murtautua yrityksen verkkoon? Se maksaa vain 500 dollaria

Pimeässä verkossa käydään vilkasta kauppaa yritysverkkoihin murtautumisesta ja hinnat ovat yllättävän edullisia. Tietoutrvayritys Check Pointin uunituoreen raportin mukaan rikolliset voivat ostaa pääsyn yritysten sisäverkkoihin jopa 500 dollarilla.

Maailman pienin lidar painaa vain 50 grammaa

Sony Image Sensing Solutions on julkistanut maailman pienimmän ja kevyimmän lidar-etäisyysanturin. Uusi AS-DT1-malli hyödyntää dToF-teknologiaa (Direct Time of Flight) ja painaa vain 50 grammaa. Moduulin mitat ovat vain 29 x 29 x 31 millimetriä.

Apple aikoo kiertää Trumpin tullimaksut

Apple pyrkii välttämään jopa 145 prosentin tullit Kiinasta tuoduista tuotteista siirtämällä iPhone-tuotantoaan Intiaan ja nopeuttamalla logistiikkaansa, kertovat Reuters ja MarketWatch. Yhtiö on Reutersin mukaan lennättänyt viime viikkojen aikana noin 600 tonnia iPhoneja – arviolta 1,5 miljoonaa kappaletta – Intiasta Yhdysvaltoihin. Tarkoituksena on kasvattaa Yhdysvaltain varastoja ennen kuin tullit nostavat laitteiden hintoja dramaattisesti.

Uusi anturi tuo elokuvatason kuvanlaadun huippupuhelimiin

Piilaaksolainen Omnivision on julkistanut uuden kuva-anturin, joka tuo ennennäkemättömän laajan dynaamisen alueen ja elokuvatason videokuvauksen älypuhelimiin. OV50X-uutuusanturi on suunnattu huippuluokan puhelimiin, jotka tavoittelevat parasta mahdollista kuvanlaatua kaikissa valaistusolosuhteissa.

Yllättävä tutkimus: ChatGPT tekee samanlaisia päättelyvirheitä kuin ihminen

Tuore kansainvälinen tutkimus paljastaa, että tekoäly ei ole niin rationaalinen kuin usein uskotaan. OpenAI:n kehittämä ChatGPT tekee monissa tilanteissa samanlaisia päättelyvirheitä kuin ihmiset – ja joskus vielä pahempia.

Näin Teslan ja BYD:n akut eroavat toisistaan

Saksalaisen RWTH Aachenin yliopiston tutkijat ovat tehneet perusteellisen purkuanalyysin kahdesta maailman johtavan sähköautovalmistajan, Teslan ja BYD:n, litiumioniakusta. Tutkimuksessa verrattiin Teslan 4680-sylinterikennoa ja BYD:n Blade-prismaattista kennoa kennotasolla.

Suomalaisyritys tuo yrityksille oman tekoälyn

Suomalainen konsulttitalo Y4 Works on lanseerannut uuden tekoälyratkaisun, Suunta.ai:n, joka tuo organisaatioille niiden oman, asiantuntijamaisen tekoälyn. Toisin kuin yleiset kielimallit, kuten ChatGPT, Suunta.ai oppii yrityksen omasta datasta, haastaa käyttäjäänsä ja toimii kuin digitaalinen liiketoimintakonsultti.

Piikarbidi vähentää tehohäviöitä datakeskuksessa

ON Semiconductor on julkaissut uuden sukupolven tehomoduulin, joka lupaa merkittävästi pienempiä tehohäviöitä ja energiatehokkaampaa käyttöä erityisesti datakeskuksissa ja teollisuussovelluksissa.

Boreo ostaa Elfa Distrelecin Suomen ja Baltian toiminnot

Boreo Oyj on allekirjoittanut sopimuksen Elfa Distrelecin myyntitoimintojen ostamisesta Suomessa, Latviassa, Virossa ja Liettuassa. Kaupan myötä Elfa siirtyy näissä samaan yritysryhmään kuin Yleiselektroniikan toiminnot. Kauppahinnaksi ilmoitetaan 5,5 miljoonaa euroa.

Ruotsalaistutkijoiden vahvistin nostaa kuidun kapasiteetin 10-kertaiseksi

Göteborgilaisen Chalmersin teknillisen korkeakoulun tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen optisen vahvistimen, joka voi moninkertaistaa kuituverkkojen tiedonsiirtokyvyn. Uusi vahvistin mahdollistaa jopa kymmenen kertaa enemmän dataa sekunnissa verrattuna nykyisiin teknologioihin.

Google siirtää sovelluskehityksen selaimeen – tekoäly isossa roolissa

Google esitteli Cloud Next -tapahtumassaan uuden sukupolven sovelluskehitysalustan, Firebase Studion, joka siirtää koko kehitysprosessin selaimeen – suunnittelusta julkaisuun. Uutuus rakentuu vahvasti tekoälyavusteisuuden ympärille ja hyödyntää Googlen omaa Gemini-mallia läpi koko kehityksen.

Trumpin tullit iskevät rankasti suuriin amerikkalaisiin autonvalmistajiin

Yhdysvallat asetti viime viikolla 25 prosentin tuontitullit useista maista tuotaville autoille ja varaosille. Presidentti Trumpin hallinnon ilmoittamat laajat tuontitullit ovat tuomassa autoalalle uudenlaisia haasteita. Vaikka toimenpiteet on nimellisesti suunnattu vahvistamaan kotimaista teollisuutta, tuoreen analyysin mukaan myös Yhdysvaltain omat jättivalmistajat – General Motors, Ford ja Stellantis – ovat merkittävästi alttiita tullien vaikutuksille.

Nokian ja Telian 5G-viipale kattoi kolme maata

Nokia, Telia ja Puolustusvoimat ovat saavuttaneet maailmanlaajuisesti merkittävän teknologisen virstanpylvään toteuttamalla ensimmäisen saumattoman 5G Standalone -verkkoviipaleen (slice) siirron kolmen eri maan välillä toimivassa verkossa. Kokeilu osoittaa, kuinka 5G-teknologiaa voidaan hyödyntää viranomaisviestinnässä myös kansainvälisesti.

Optinen liitäntä tuotiin ensimmäistä kertaa SSD-levylle

Tallennustekniikan kehityksessä saavutettiin merkittävä virstanpylväs, kun KIOXIA, AIO Core ja Kyocera julkistivat ensimmäisen toimivan SSD-levyn, jossa käytetään optista liitäntää. Uusi prototyyppi yhdistää PCIe 5.0 -väylän ja valoon perstuvan optisen tiedonsiirron, mikä tekee siitä maailman ensimmäisen laatuaan.

Joskus yksittäinen komponentti voi olla vaarallinen takaovi

Yritykset investoivat valtavasti kyberturvallisuuteen suojatakseen verkkojaan ja sovelluksiaan. Silti, kaikista suojaustoimista huolimatta, verkkorikolliset onnistuvat vuosi vuodelta entistä paremmin. Miten tämä on mahdollista, kysyy Lenovon tietoturva-asiantuntija Steven Antoniou?

Trump haluaa nopeuttaa miljardi-investointeja Yhdysvaltain puolijohdeteollisuuteen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on antanut uuden presidentin asetuksen, jolla perustetaan United States Investment Accelerator -niminen virasto vauhdittamaan miljardiluokan investointeja maahan. Tavoitteena on houkutella sekä kotimaisia että ulkomaisia yrityksiä sijoittamaan erityisesti strategisesti tärkeisiin aloihin, kuten puolijohdeteollisuuteen.

Ethernet aikoo vallata autot

CAN-väylä on hallinnut autoja pitkään, mutta moni uskoo kaistatarpeen vaativan jatkossa Ethernetiä. Tätä silmällä pitäen Infineon on ostanut Marvellin aujoneuvojen Ethernet-liiketoiminnan 2,5 miljardilla dollarilla. Kauppa kattaa Marvellin Brightlane-tuotesarjan ja siihen liittyvät varat, ja sen odotetaan toteutuvan vuoden 2025 aikana.

STMicroelectronics julkisti kevyemmän version MP25-prosessorista

STMicroelectronics on tuonut markkinoille uuden STM32MP23-mikroprosessorisarjan, joka täydentää viime vuonna julkaistua MP25-sarjaa. Uutuusprosessori tarjoaa tehokkaan ja taloudellisen vaihtoehdon teollisuuden ja esineiden internetin (IoT) älykkäisiin reunalaitteisiin, koneoppimiseen ja kehittyneisiin käyttöliittymäratkaisuihin.

Androidin avustin voi muuttua vaaralliseksi takaoveksi

Androidin esteettömyyspalvelu – jonka tarkoitus on auttaa käyttäjiä käyttämään puhelinta paremmin esimerkiksi näkö- tai liikuntarajoitteiden kanssa – voi muuttua tietoturvariskiksi. Tuore Georgia Techin tutkimus esittelee uuden analyysityökalun, DVa:n, joka paljastaa, kuinka haittaohjelmat hyödyntävät tätä avustinta päästäkseen käsiksi käyttäjän tietoihin ja sovelluksiin.

Galvaaninen erotus on yhä tärkeämmässä roolissa

Teollisuus- ja ajoneuvosovelluksissa siirtyminen kohti kestävämpiä energiaratkaisuja ja tehokkaampia moottoreita tuo mukanaan uudenlaisia vaatimuksia elektroniikkasuunnittelulle. Järjestelmät yhdistävät yhä useammin laajan kaistaeron komponentteihin perustuvat suurjännitealijärjestelmät ja herkät pienjännitepiirit, kuten mikro-ohjaimet. Näiden yhdistäminen samassa kokonaisuudessa lisää sekä suorituskykyä että riskejä – galvaaninen erotus ja häiriösuojaus ovatkin nyt tärkeämpiä kuin koskaan, sanoo Toshiba Electronics Europe.

Lue lisää...

Joskus yksittäinen komponentti voi olla vaarallinen takaovi

Yritykset investoivat valtavasti kyberturvallisuuteen suojatakseen verkkojaan ja sovelluksiaan. Silti, kaikista suojaustoimista huolimatta, verkkorikolliset onnistuvat vuosi vuodelta entistä paremmin. Miten tämä on mahdollista, kysyy Lenovon tietoturva-asiantuntija Steven Antoniou?

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article