ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT
Oct 29/9 30/9 # Rohde supersquare
Jun # TME (2) square

ETNtv

Watch ECF videos

 
ECF23 videos
  • Milan Piskla & David Gustafik, Ciklum
  • Jarno Ahlström, Check Point Software
  • Hans Andersson, Acal BFi
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

 2022  # square  (4)
TMSNet  advertisement
ETNdigi
May # Farnell sajt skyskrapa
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Tweet

TECHNICAL ARTICLES

Kuinka pidentää toiminta-aikaa akkuvirralla?

Tietoja
Kirjoittanut Veijo Ojanperä
Julkaistu: 30.09.2022
  • Devices
  • Power

Kun harkitsemme akkukäyttöisen laitteen ostamista, yksi tärkeimmistä mittareista on sen toiminta-aika yhdellä latauksella. Akun kestosta on tullut keskeinen myyntivaltti monille puetettaville laitteille, mutta se on myös merkittävä näkökohta teollisten IoT-anturien ja muiden vastaavien sovellusten kasvavalle määrälle.

Artikkelin on kirjoittanut Mouser Electronicsin Mark Patrick. Hän tuli Mouserin palvelukseen kesällä 2014 työskenneltyään aiemmin RS Componentsilla markkinointitehtävissä ja sitä ennen Texas Instrumentsissa sovelluskehityksen tuessa. Hänellä on elektroniikkainsinöörin tutkinto Coventryn yliopistosta. 

Akun käyttöiän pidentäminen ei tarkoita pelkästään isomman akun käyttämistä. Muototekijät ja mitat asettavat monenlaisia rajoituksia. Sulautettujen laitteiden suunnittelijoiden on perehdyttävä sovelluksensa virrankulutusprofiilin yksityiskohtiin ymmärtääkseen täysin sen reaaliaikaiset tehotarpeet ja siihen vaikuttavat tekijät. Tässä artikkelissa käsitellään IIoT-anturin virrankulutusprofiilin mittaamista ja käytännön toimia, joilla suunnittelijat voivat vähentää tehonkulutusta.

Akkutehoinen maailmamme

Saatamme pitää kodissamme käytettävän langattoman termostaatin tai turva-anturin satunnaista paristonvaihtotarvetta pienenä haittana. Se vie vain muutaman minuutin ja maksaa hyvin vähän. Useimmissa tapauksissa laite hälyttää meille älypuhelinsovelluksen kautta, että paristo on vaihdettava. Meitä suojaavat laitteet kuten palovaroitin ilmoittavat uuden pariston tarpeesta ja auttavat näin ylläpitämään anturin toimintaa ja potentiaalisesti ehkäisemään kuolemantapauksia.

Kannattaa kuitenkin harkita asia uudestaan, jos joutuu hallitsemaan satojen teollisuusanturien pariston vaihtoa useissa eri paikoissa. Vaikka pariston vaihto kestää vain muutaman minuutin, jokaiseen paikkaan ajamisesta, yksittäisten antureiden löytämisestä ja seuraavaan anturin luokse siirtymisestä voi tulla kallista kokopäivätyötä. Tämä haaste on ollut piilotettu ja kallis puoli kaikissa IIoT-käyttöönotoissa.

Akkukäyttöisten laitteiden valmistajien on tiedettävä, kuinka heidän tuotteensa kuluttaa virtaa käytön aikana, jotta pariston vaihtoväliä voidaan pidentää. Näiden tietojen avulla voidaan laskea pariston todennäköinen käyttöikä. Tämä lähestymistapa on myös tärkeä ensimmäinen askel kohti pariston korvaamista vaihtoehtoisella energialähteellä.

Esimerkkinä toimii energiankeruutekniikoiden toteuttaminen energian varastoimiseksi superkondensaattoriin. Mahdollisia energialähteitä ovat tärinä, aurinko ja lämpö. Laitteen virrankulutusprofiilin ja käyttösuhteen perusteellinen tutkimus määrittää, voidaanko kerätä ja varastoida riittävästi energiaa säännöllisen käytön mahdollistamiseksi.

Paristolla toimivan anturin arkkitehtuuri

Kuva 1 havainnollistaa langattomasti yhdistetyn, paristokäyttöisen lämpötila- ja kosteusanturin toiminnallista arkkitehtuuria. Arkkitehtuuri on tyypillinen monille IoT/IIoT-laitteille, joita käytetään eri ympäristöparametrien mittaamiseen ja raportointiin.

Kuva 1. Tyypillisen IoT/IIoT-anturin yksinkertaistettu toiminnallinen arkkitehtuuri (lähde Mouser).

Anturin toiminta sisältää mikro-ohjaimen (MCU) sekvensoinnin seuraavien vaiheiden kautta:

  • herääminen unesta
  • lämpötila- ja kosteuslukemien pyytäminen anturielementeiltä
  • anturidatan pakkaaminen viestintäprotokollamuotoon
  • langaton lähetinvastaanotin, joka muodostaa linkin langattomaan tukiasemaan
  • tiedon siirtäminen isäntäjärjestelmään
  • koko laitteen asettaminen lepotilaan

Tehonsäätö ja paristovirran muunnos saadaan aikaan virranhallinta- eli PMIC-piirin avulla, ja lisäpiirit mittaavat jännitteen ja virran. Nämä tiedot voidaan pakata yhdessä anturin tietojen kanssa isäntäsovellukseen.

Erittäin pitkälle integroidut SoC_pohjaiset langattomat mikro-ohjaimet sisältävät yleensä useimmat kuvassa 1 korostetut toiminnot. Esimerkiksi käy Nordic Semiconductorin mobiiliverkkojen nRF9160-piiri.

Kuva 2. Nordic Semiconductorin nRF9160 on pitkälle integroitu mobiiliverkkojen SiP-koteloitu vastaanotinohjain.

Suunnittelun viimeistelyyn vaaditaan vain anturit ja niihin liittyvät signaalinkäsittelykomponentit. Ohjainpiirin datalehdessä on korostettu mikro-ohjaimen ja langattoman lähetin-vastaanottimen yksittäiset virrankulutusparametrit eri lepotiloissa. Kuvassa 3 on esitetty ohjaimen tyypillinen virrankulutus eri tiloissa arvoilla 0,1 µA - 600 µA.

Kuva 3. Nordic Semiconductorin nRF9160-ohjaimen virrankulutus eri lepotiloissa.

Langaton lähetin-vastaanotin on itsenäisesti ohjattu, mikä tarjoaa mahdollisuuden hallita sen kulutusprofiilia. Esimerkiksi sulautettu laiteohjelmisto voi varmistaa, että lähetin-vastaanotin on käytössä vain tarvittaessa. Jotkut ohjaimen oheislaitteista voidaan asettaa lepotilaan tämän toimenpiteen aikana, mikä alentaa yleistä kulutusprofiilia.

Tehonkulutuksen mittaamisen haasteet ja resurssit

Anturin pariston toiminta-ajan arvioiminen edellyttää laitteen virrankulutuksen huolellista analysointia. Kun keskikulutuksen vertailuarvo on määritetty, kehitystiimi voi kokeilla erilaisia ​​menetelmiä akun ennustetun käyttöiän parantamiseksi. Tekniikat voivat sisältää:

  • MCU:n ja lähetin-vastaanottimen huolellinen prosessoinnin järjestäminen eli sekvensointi.
  • Oheislaitteiden sammuttaminen, kun niitä ei tarvita.
  • Laitteen käyttöjakson muuttaminen.
  • Erilaisten unitilojen kokeilu.
  • MCU:n kellon hidastaminen, kun dataa ei käsitellä.

Virran tarkka mittaaminen näin suurella dynaamisella alueella on kuitenkin monimutkaista, eikä se onnistu tyypillisen digitaalisen multimittarilla.

Virta lasketaan tyypillisesti Ohmin lain mukaan mittaamalla jännitehäviö vastuksen yli. Vastuksen yli menevä jännitehäviö - jota kutsutaan kuormitusjännitteeksi - vähentää kuorman syöttämää jännitettä. Havaittavia, tarkkoja matalan mikroampeerien virtamittauksia varten kuormitusjännitteen on oltava riittävän korkea, jotta multimittari (DMM, digital multimeter) voi mitata ilman, että se vähentää syöttöä siinä määrin, että se aiheuttaa testattavan laitteen virheellisen käyttäytymisen. Tätä vaikeuttaa entisestään mitattavan laitteen toiminnan dynaaminen luonne, joka muuttuu välittömästi, kun siirrytään matalista mikroampeerilukemista mikroampeereihin. Tyypillisillä 1,8 V:n tai 3,3 V:n SoC-syöttövirroilla kuormitusjännitteen dynaaminen muutos johtaisi mitattavan laitteen nollautumiseen käytön aikana.

Joitakin tarkkoja DMM-mittareita on saatavana vastaamaan tätä erityistä vaatimusta. Nämä kalliit laitteet käyttävät kuitenkin relekytkentää shunttivastuksen arvojen muuttamiseksi käytön aikana, mutta siihen kuluva aika johtaa jopa puolijohdekytkimien kanssa mittauksen yksityiskohtien ja tarkkuuden menettämiseen.

Ratkaistakseen suuren dynaamisen virta-alueen mittaushaasteen valmistajat ovat kehittäneet tehoprofilointityökaluja, joilla mitataan ja tallennetaan kulutusta tarkasti reaaliajassa. Esimerkkejä ovat Nordic Power Profiler Kit 2 (PPK) ja Qoitech Otti Arc.

Power Profiler 2

USB-virralla toimivan Nordic Semiconductor Power Profiler Kit 2:n mittauskapasiteetti vaihtelee 200 nanoampeerista 1 ampeeriin, ja resoluutio on välillä 100 nA - 1 mA. Se voi toimia lähdetilassa, jossa se syöttää mitattavalle laitteelle jännitettä, tai ampeerimittaritilassa, jossa se puhtaasti mittaa virtaa. PPK tarjoaa ohjelmistolla konfiguroitavan lähdön 0,8 VDC - 5 V, enintään 1 A.

Kuva 4. Nordic Semiconductorin Power Profiler 2.

Reaaliaikainen virranmittauskyky on 100 kS/s, ja se vaihtaa automaattisesti viiden virranmittausalueen välillä optimaalisen resoluution ylläpitämiseksi.

PC-pohjainen Nordic Power Profiler -sovellus muodostaa yhteyden PPK:hen ja tarjoaa käyttöliittymän PPK:n määrittämiseen ja mittaustietojen tallentamiseen. Kuvassa 5 on esimerkki reaaliaikaisesta kuvakaappauksesta.

Kuva 5. Kuvakaappauksessa Power Profiler -sovellus suorittaa reaaliaikaista virtamittausta.

Näytteenottoresoluution pienentäminen 100 kS/s:sta 1 näytteeseen sekunnissa pidentää maksimilokijakson 7 minuutista 500 päivään.

PPK2 sisältää myös joukon digitaalisia GPIO-nastoja, jotka soveltuvat testattavan laitteen kytkemiseen sekvenssiohjausominaisuuksiin tai logiikka-analysaattoriin virranmittausten synkronoimiseksi testilaitteen sovelluskoodin mukaisesti.

Qoitech Otti

Qoitech Otti Arc on kompakti, kannettava ja monipuolinen tehoanalysaattori, joka pystyy mittaamaan kahdeksan suuruusluokkaa 50 nA:n resoluutiolla ylöspäin, kymmenistä nanoampeereista 5 ampeeriin asti.

Kuva 6. Qoitech Otti Arc on tarkka alhaisten virtojen mittauslaite.

Otti Arc voidaan konfiguroida vakiojännite- tai virtalähteeksi ja virtanieluksi. Virtanielu tarjoaa menetelmän emuloida ja profiloida erilaisia akkuja ja sovellusskenaarioita enintään 2,5 A asti. Laitteen näytteenottotaajuus on 4 kS/s. Se voi saada virran isäntätietokoneen USB-portista tai ulkoisesta virtalähteestä.

Otti Arc -ohjelmisto sisältää kaikki ominaisuudet virranmittauslähteen ja nielun toiminnan konfigurointiin sekä testattavan laitteen virrankulutuksen tallentamiseen. Kuva 7 esittää esimerkkikuvakaappauksen. Aikajana mahdollistaa nykyisten lukemien tarkkuuden lisäämisen, ja keskimääräisen virtaprofiilin arvo näkyy näytön yläosassa.

Kuva 7. Otti Arc -pöytäkoneohjelmisto on saatavilla Ubuntu Linuxille, Microsoft Windowsille ja Applen macOS:lle.

Etupaneelista on saatavana GPIO-nastat loogisten tilojen seuraamiseen ja DUT-toiminnan ohjaamiseen analyysitarkoituksiin.

Profiloi suunnittelusi tehonkulutus

Akun käyttöiän maksimoimiseksi sinun on ymmärrettävä täysin laitteesi virrankulutusprofiili. Sen kuluttama keskimääräinen virta auttaa arvioimaan akun käyttöikää, mutta huiput vaikuttavat voimakkaasti keskiarvoon säännöllisen käytön aikana. Ennen kuin voit aloittaa laitteen laiteohjelmiston optimoinnin, sinun on määritettävä virrankulutusprofiili laitteen täydellisten toimintajaksojen kautta.

Tässä artikkelissa korostetut kaksi laitetta voivat mitata tarkasti erittäin alhaiset virta-arvot, joilla on suuri dynaaminen alue. Ne voivat tallentaa ja piirtää mitatut tiedot laitteen laiteohjelmistoon synkronoitua aikajanaa vasten. Näiden yksityiskohtaisten tietojen avulla sulautettu kehittäjä ja laitteistosuunnittelija voivat alkaa tutkia koodia löytääkseen mahdollisuuksia alentaa virtahuippuja.

 

back to top
MORE NEWS

Et ole ainoa - suomalainen pudottaa puhelimensa 60 kertaa vuodessa

Suomalaiset tiputtavat puhelimensa 60 kertaa vuodessa, selviää HMD Globalin teettämästä kyselystä, jossa haastateltiin yli tuhatta suomalaista. Keskimäärin puhelin putosi käyttäjältään viisi kertaa kuussa, eli puhelin ottaa vastaan jopa 60 iskua vuoden aikana. Vaikka uuden kännykän saadessaan sitä varjellaan erityisen huolellisesti, huolellisuus unohtuu nopeasti. Uusi puhelin putosi ensimmäistä kertaa keskimäärin 83 päivän päästä ostosta.

Traficom varoittaa: myös tekstarit ja puhelut voivat tulla huijareilta

Rikolliset esiintyvät usein pankkien nimissä ja huijaustavat kehittyvät jatkuvasti. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus varoittaa, että vanhojen sähköpostien lisäksi myös tekstiviestejä ja puheluita käytetään huijaamiseen.

Simulaattori viilaa auton valotutkan

Valotutka eli lidar on yksi tärkeä komponentti autojen ADAS-järjestelmissä ja tulevissa autonomisissa ajoneuvoissa. Mittaustalo Keysight Technologies esittelee ensi viikolla Stuttgartin autotestaamisen näyttelyssä uutta lidar-simulaattoriaan.

Missä se taivuteltava viipyy, Apple?

Motorola esitteli eilen kaksi taivuteltavaa älypuhelinta razr 40 -malliston muodossa. Samalla se liittyi useimpien muiden valmistajien joukkoon, jotka houkuttelevat ostajia kasaan taittuvilla puhelimilla. Kun Googlekin on jo julkistanut omansa, vain yksi on joukosta poissa: Apple.

Oikean 5G-IoT:n testaus etenee

RedCap eli Reduced Capacity on se on 5G-standardointia, joka käytännössä mahdollistaa IoT-datan siirtämisen 5G-verkon yli. Nyt alueen testaus on ottanut askeleita eteenpäin. Mittaustaloa Rohde & Schwarz kertoo olevansa RedCap-testitapausten ykkönen.

Ponssen kuormatraktoriin fossiilivapaata terästä

Teräsyhtiö SSAB haluaa mullistaa teräksen valmistusprosessin. SSAB aikoo toimittaa fossiilivapaata terästä markkinoille kaupallisessa mittakaavassa vuoden 2026 aikana. Yksi ensimmäisiä asiakkaita on metsäkonevalmistaja Ponsse.

Sähköautotavoite karkaa Suomelta

Suomessa olisi tarkoitus olla 700 000 sähköautoa vuoteen 2030 mennessä. Nyt näyttää siltä, että tavoite on karkaamassa kauaksi. Uusia autoja tulee markkinoille taas hieman parempaan tahtiin, mutta liian suuri osa niistä kulkee edelleen fossiilisilla polttoaineilla.

Suomalainen maailman pienin turvallinen tietokone vietiin avaruuteen

WithSecuren USB armory on maailman pienin turvallinen tietokone. Organisaatiot ympäri maailman käyttävät sitä moniin eri tarkoituksiin – ja nyt sitä on testattu myös avaruudessa. Tämä tapahtui Saksan ilmailu- ja avaruuskeskuksen johtamassa tutkimusrakettiohjelmassa. 

KUKA toi nopeat ja tarkat robotit puhdastiloihin

Saksalainen KUKA on esitellyt kaksi nopeaa, tarkkaa ja pienikokoista robottia, jotka soveltuvat erityisesti puhdastilakäyttöön. Uutuudet tulivat DELTA- ja SCARA-sarjoihin.

Suomen kolmas Internet-yhdyspiste perustuu Nokian laitteisiin

Saksalainen DE-CIX on avannut uuden Internetin yhdysliikennepisteen Suomeen. Uusi yhdysliikennepiste on aluksi käytettävissä Equinixin datakeskuksissa Helsingissä, mutta saatavuus laajenee myöhemmin uusiin kohteisiin. DE-CIX:n yhteydet ovat jo kolmas netin iso solmupiste Suomessa.

Kolmen nanometrin jälkeen tulee kaksi nanometriä

Taiwanilainen TSMC tunnetaan monien edistyneimpien puolijohdesirujen sopimusvalmistajana. Tällä hetkellä volyymituotantoon ovat siirtymässä 3 nanometrin prosessissa valmistetut piirit. Vuonna 2025 edessä ovat ensimmäiset isot sarjat N2-prosessissa, jossa viivanleveys on enää kaksi nanometriä.

Tekoälyn mahdollisuudet päihittävät sen uhat

Capgemini Research Instituten julkaiseman tutkimuksen mukaan lähes 60 prosenttia opettajista uskoo, että vuorovaikutusosaaminen tekoälyn kanssa nousee keskeiseksi työelämätaidoksi tulevaisuudessa. Vaikka monet tunnustavat generatiivisen tekoälyn mahdollisuudet, 78 prosenttia opettajista maailmanlaajuisesti jakaa huolen sen mahdollisista negatiivisista vaikutuksista oppimistuloksiin.

Nokia esittelee jo 6G-piirejä

Yleisesti arvioidaan, että 6G-verkot voisivat tulla käyttöön joskus ensi vuosikymmenen vaihteessa. Alueen tutkimus etenee jo kovaa vauhtia, kuten Nokian Bell Labs -tutkimuskeskuksen ja mittaustalo Keysightin demot kansainvälisessä mikroaaltotekniikan symposiumissa kesäkuussa osoittavat.

ECF23: RedCap saattaa kaupallistua ensi vuonna

3G on käytännössä kadonnut. 90 prosenttia verkoista tukee 4G-tekniikkaa. 4G tulee olemaan käytössä vielä pitkän aikaa ja 5G on suunniteltu toimimaan 4G:n rinnalla. 5G-NR on yhtenäinen, suorituskykyisempi radiorajapinta. Pian sen päällä alkaa kulkemaan IoT-data, sanoi AcalBFi:n myyntipäällikkö Hans Andersson ECF23-konferenssin esityksessään.

Maailman ensimmäinen vesitiivis MEMS-paineanturi

STMicroelectronics on esitellyt markkinoiden ensimmäisen vesi- ja nestetiiviin MEMS-pohjaisen paineanturin. Samalla ST lupaa komponentille pitkän käyttöiän eli teollisuuskomponenteille vaaditun 10 vuoden eliniän.

Tekoälystä kaikki hyöty irti: ilmainen kurssi opettaa promptaamaan

Tekoälystä on lyhyessä ajassa tullut jokaiselle tärkeä apuri. Siitä on jo nyt hyötyä kaikille arjessa ja työelämässä. Tulevaisuuden mahdollisuudet ovat rajattomat. Tekoäly voidaan valjastaa keventämään hallinnollista työtä, tukemaan oppimista ja luovuutta sekä vapauttamaan aikaa inhimillisiin kohtaamisiin.

”Suomeen tarvitaan nopeasti kattava valokuituverkko”

- Suomi on ollut mobiilimaana hurja edelläkävijä, mutta samalla kiinteiden yhteyksien puoli on jäänyt täysin paitsioon. Suuri osa ei edes tiedä, miltä tuntuu olla valokuituyhteyden päässä, kun esimerkiksi videopuhelu tai -peli on aidosti reaaliaikainen, sanoo valokuituyhtiö Valoon liiketoiminnan kehityksestä vastaavaksi johtajaksi nimitetty Vesa Kemppainen.

Turvallista Linuxin verkon reunalle

NXP Semiconductors on julkistanut uuden i.MX 91 -sovellusprosessorien perheen. Sarja tarjoaa optimoidun yhdistelmän suojausta, ominaisuuksia ja energiatehokasta suorituskykyä, joita tarvitaan seuraavan sukupolven Linux-pohjaisessa IoT:ssä ja teollisuuden sovelluksissa.

Suomalaiset kehittivät sentintarkan kaivuurobotin kiskotöihin

Ensi viikolla Espanjan Tarragonassa järjestetään raidetekniikan tutkimukseen keskittyvä näyttely. Siellä esitellään suomalaista demoa, joka vie kiskojen automatisoidun rakentamisen ja korjaamisen uudelle tasolle. Tampereen yliopiston ja Novatronin yhteisdemossa robotti skannaa ympäristöään ja liikkuu ja toimii sentintarkasti.

Arm esitteli tulevien puhelimien prosessorit - 32-bittiset sovellukset jäävät historiaan

Arm valitsi Taiwanin Computex-näyttelyn paikaksi, jossa sen seuraavan polven älypuhelinprosessorit esiteltiin. Luvassa on lisää tehoa kaikkiin laiteluokkiin, kun suorittimissa siirrytään TCS23-alustalle. Samalla tuki 32-bittisille sovelluksille loppuu.

2023 # 50 år box
 2022  # mobilbox
TMSNet  advertisement
Mar Apr May Jun # Rohde mobilbox
May  # Farnell  mobilbox f skyskrapa
2023 # 50 år mobilbox

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Elintoimintojen kliiniset mittaukset yhdellä piirillä

Moni fyysisen kunnon ja terveyden seurantaan tarkoitettu laite sisältää erilaisia elintoimintojen mittauksia, mutta niiden tarkkuus ja luotettavuus eivät täytä terveydenhoidon ammattilaisten vaatimuksia. Pitkälle integroidun AFE-piirin avulla voidaan kuitenkin rakentaa jopa iholle kiinnitettävän tarralapun muotoon mittausjärjestelmä, joka hoitaa kaikki tärkeät elintoimintojen mittaukset kliinisellä tasolla.

Lue lisää...

OPINION

Ennakkoluulot estävät tekoälyn täyden hyödyntämisen

Tekoäly on valloittanut kahvipöytäkeskustelut. Keskusteluista voimme kiittää ChatGPT:n kaltaisia tekoälyjä, jotka loistavat kyvyllään laatia tekstejä – niin pätevästi kirjoitettuja artikkeleita kuin toimivaa koodiakin, kirjoittaa Lenovolla globaalin monimuotoisuustoimiston johtajana työskentelevä Ada Lopez.

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Et ole ainoa - suomalainen pudottaa puhelimensa 60 kertaa vuodessa
  • Traficom varoittaa: myös tekstarit ja puhelut voivat tulla huijareilta
  • Simulaattori viilaa auton valotutkan
  • Missä se taivuteltava viipyy, Apple?
  • ECF23: Kyberhyökkäys ilman yhtään kirjoitettua koodiriviä

NEW PRODUCTS

  • KUKA toi nopeat ja tarkat robotit puhdastiloihin
  • Navitasin ihmetehopiirit Mouserin valikoimaan
  • 5 wattia neliötuuman powerista
  • 3,5 kilowattia erittäin korkealla hyötysuhteella
  • Automaattisesti varavirran varaan
 

NEWSFLASH

twitter
ETN_fi @ETN_fi
ETN_fi UK Semiconductor Strategy https://t.co/MABHzsSaK4
toukokuu 10 • reply • retweet • favorite
ETN_fi RT @joeprkns: Last night I used GPT-4 to write code for 5 micro services for a new product. A (very good) dev quoted £5k and 2 weeks. G…
maalis 17 • reply • retweet • favorite
ETN_fi This is why Nokia lost the game in mobile phones - an insiders view https://t.co/NB5Wndkx5p
joulu 12 • reply • retweet • favorite
ETN_fi @OnePlus_FI lahjoittaa Pelastusarmeijalle 50 puhelinta jouluapuun. Iso- Britanniassa samanlainen lahjoitus tehdään… https://t.co/LKdl2Pywie
joulu 07 • reply • retweet • favorite
ETN_fi Finnish PM Sanna Marin: We need to cut our dependence on China. https://t.co/598gQXKvlj #Slush2022 #China #electronics #semiconductors
marras 17 • reply • retweet • favorite
web design services
 

Section Tapet