logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Covid-19-pandemialla on ollut oma vaikutuksensa sulautettujen järjestelmien markkinakehityksessä ja se on merkittävästi lisännyt koneoppimiseen liittyvän automaation, ilmaisun ja edge-prosessoinnin suosiota.

Kirjoittaja Rod Drake toimii tuotekehityksen johtajana Microchip Technologyllä. Hän on olut yhtiön palveluksessa vuodesta 1990 lähtien. 

Samalla aikaan, kun asiakaskunnan keskuudessa digitalisaation liittyviä suunnitelmia on vauhditettu, puolijohdeteollisuudella on ollut vaikeuksia vastata kasvaneeseen kysyntään. Joustavuutta vaaditaankin tästä syystä koko tuotantoketjulta aina kortti- ja järjestelmäsuunnittelusta alkaen. Tämä on ollut jatkuvasti suuri haaste alan teollisuudelle koko kuluneen vuoden aikana.

Haasteeseen vastaamiseen ei riitä pelkästään se, että joustavuutta on edge-prosessoinnin toteuttamisen sekä laitetyyppien ja tekniikoiden käytön suhteen, vaan että myös joustavuutta löytyy tavoissa, miten edge-järjestelmät saadaan toimimaan eri puolilla IoT-verkkoja. Microchipin tarjonnassa on laaja valikoima teknologioita ja omaa valmistuskapasiteettia, joita hyödyntäen on mahdollista tarjota loppukäyttäjälle hänen haluamallaan teknologialla toteutettuja ratkaisuja.

Yhtenä esimerkkinä voidaan mainita ohjelmoitavilla FPGA-piireillä toteutettavat älykkäät kuvasensorit, joissa on mukana paikallista koneoppimista. Tämä edellyttää, että kuvankäsittelyn tarvitsemat koneoppimisen avainalgoritmit ovat itse kamerassa sen sijaan, että datastriimejä lähetettäisiin pilveen. Tällä tavoin saadaan vasteaikoja lyhennettyä, tehonkulutusta pienennettyä ja IoT-verkossa tarvittavia datavaatimuksia vähennettyä.

FPGA-teknologian käyttö mahdollistaa myös sen, että suunnittelijat voivat kehittää omia koneoppimisen sovelluksia tai virittää olemassa olevia koneoppimissovelluksia omia erikoistarpeitaan varten. Tällä tavoin on mahdollista saada enemmän suorituskykyä reunalaitteissa toimiviin erityissovelluksiin tuotantolinjalla suoritettavasta laadunvarmistuksen vianilmaisusta tuotantolinjan ohjausjärjestelmiin.

Esimerkiksi uusimpaan Microchipin FPGA-kehitysalustaan on lisätty uusia antureita, jotka on yhdistettävissä teollisuusstandardin mukaisiin kameroihin 1 Gb/s:n liitännällä ja enimmillään 1,5 Gb/s:n vastaanotolla kaistaa kohden. Tarve yhä suorituskykyisemmille liitännöille kasvaa, kun suunnittelijat ovat siirtymässä käyttämään entistä suuremmilla resoluutioilla varustettuja kameroita yhä tarkempien yksityiskohtien taltioimiseksi ja paikallisesti tapahtuvan prosessoinnin tehostamiseksi. Näin pyritään estämään paikallisverkon ylikuormittumista ja mahdollistamaan tuottavuuden parantuminen olemassa olevassa infrastruktuurissa.

Siinä missä nopeat ethernet-verkot ovat yhä yleisemmin käytössä teollisissa edge-sovelluksissa, reunalaitteessa oleva FPGA-ratkaisu mahdollistaa, että suunnittelijat voivat konfiguroida järjestelmän eri teollisuusverkoille kuten Profibus- tai Hart-verkolle. Verkkoprotokollien joustavasti tapahtuva lisääminen FPGA-suunnitteluun vähentää verkkosolmujen ja yhdyskäytävien tarvitseman koon ja monimutkaisuuden määrää, mikä onkin ollut pääasiallinen suuntaus nyt ja ensi vuonna.

Koneoppiminen on myös mahdollista toteuttaa laajassa valikoimassa mikro-ohjaimia, joita käytetään esimerkiksi reunalaitteiden ennakoivan huollon ja ylläpidon sovelluksissa. Microchip on läheisessä yhteistyössä ohjelmistokehittäjien kanssa, jotka kehittävät algoritmeja edistyneiden kuviontunnistuksen ohjelmistojen suorittamiseksi sensoreiden välittömässä läheisyydessä olevissa mikro-ohjaimissa. Näin on mahdollista toteuttaa yhä paikallisemmin tapahtuva laitteistojen valvonta tunnistamalla datasta ne kuviot, jotka indikoivat laitteen olevan vaarassa mennä epäkuntoon ja jopa laitteessa olevan ongelmakohdan sijainnin.

Tämä taas mahdollistaa laitteiden poistamisen verkosta hallitusti osana ennalta aikataulutettua ylläpito- tai huoltotoimea, jolloin tarvittavat varaosat on voitu tilata jo valmiiksi etukäteen. Näin eivät pääse yllättämään ennalta-arvaamattomat vikatilanteet, jotka saattaisivat pysäyttää tuotantolinjat aiheuttaen miljoonien dollarien tuotantomenetykset ja toimitusten viivästymisten mukanaan tuomat ongelmat asiakaskunnalle.

Koneoppimisen ohjelmoinnin integroitu tukiympäristö on jatkuvassa kehitysvaiheessa, jossa hyödynnetään toimittajilta tai itse sovelluksista saatavaa dataa, lisätään signaalin tunnistuksen ja luokittelun tarkkuutta sekä parannetaan koko järjestelmän suorituskykyä.

Korkean tason data näistä edge-järjestelmistä välitetään myös pilvipalveluihin, joiden merkitys on lisääntynyt vuoden 2022 aikana, minkä seurauksena näiden järjestelmien turvallisuudesta on tullut avainkysymys.

Mitä useampia laitteita ollaan yhdistämässä IoT-järjestelmään, tulee suunnittelijoiden ottaa huomioon sovellusten lisääntyvä haavoittuvuus vihamielisille kaappauksille ja se, että edge-solmut ovat yleisesti varsin alttiita turvallisuutta uhkaaville hakkeroinneille. Tästä syystä on ilmeinen tarve langattomasti (OTA) suoritettaville päivityksille, jotta edge-järjestelmän IoT-laitteiden turvallisuusominaisuudet pysyvät ajan tasalla.

OTA-päivitykset ovat jo nyt pääosin käytössä turvallisuudeltaan kriittisissä järjestelmissä, muutoinhan verkkoon olisi helppo ujuttaa haitallista koodia edge-solmusta käsin. Microchip on yhteistyössä kaikkien merkittävien pilvipalveluiden toimittajien kanssa takaamassa, että noudatetaan viimeisimpiä turvallisuusstandardeja. Tällä toimialalla markkinat kasvavat nopeasti tällä hetkellä.

Toiminnallisesta turvallisuudesta on myös tulossa tärkeä asia teollisuussovelluksissa, jolloin kuljettajaa avustavissa ADAS-teknologoissa ja itseohjautuvissa autoissa käytettävät suunnittelumenetelmät ovat löytämässä tiensä teollisuuden tuotantotiloihin.

Monet teollisuudenalat ovat seuranneet autoelektroniikan viitoittamaa tietä ottamalla käyttöön ISO9000-laatustandardit ja Microchipin näkemyksen mukaan sama kehityskulku on meneillään myös ISO26262-standardin käyttöönotossa teollisuussovellusten suunnitteluissa. Tieto ja ymmärrys siitä, miten järjestelmätasolla jokin asia voi mennä vikaan, mitä seurauksia siitä on ja miten vikaantumistapahtuma saadaan hoidettua hallitusti ja turvallisesti, on parhaiten hallussa autoelektroniikan toimijoilla ja siitä on parhaillaan tulossa tärkeä teknologia verkon reunalla toimivan IoT:n alueella.

Tällä hetkellä pullonkaulana on vielä komponenttien saatavuuden rajallisuus, mutta tilannetta voidaan parantaa yhteistyöllä eri toimijoiden kanssa. Microchipin periaatteena on aina toimia läheisessä yhteistyössä asiakkaiden suunnitteluprojekteissa ja näin tullaan toimimaan vastaisuudessakin. Microchipin omien tuotantotilojen tarjoaman kapasiteetin ansiosta yhtiöllä on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa komponenttien saatavuuteen ja mikro-ohjainten ohjelmointiosaaminen yhdistettynä FPGA-teknologian käyttöön antaa suunnittelijoille mahdollisuuksia joustavasti välttää tarjonnassa esiintyvät pullonkaulat.

On selvää, että digitalisaatio on tärkeä osa nyt ja tulevaisuudessa teollisuuden suunnitteluissa ja erityisesti edge-järjestelmien suunnittelussa. Asiakaskunnalle on tarjolla suuri valikoima vaihtoehtoja alkaen edge-järjestelmissä tarvittavista nopeilla liitännöillä varustetuista älysensoreista ja FPGA-prosessoinnista päätyen mikro-ohjaimilla suoritettaviin koneoppiviin algoritmeihin.

Läheinen yhteistyö puolijohdevalmistajien kuten Microchipin kanssa on paras keino taata sujuva pääsy edge IoT -järjestelmien markkinoille. Aikaisessa vaiheessa aloitettu tiedonvaihto ja yksityiskohtainen suunnittelu yhteistyökumppanin kanssa auttaa toimitusketjun rakentamisessa sellaiseksi, että edge IoT:n toteuttamisessa tarvittavat teknologiat ovat saatavissa juuri silloin kun niitä tarvitaan voimakkaasti lisääntyvästä kysynnästä huolimatta.

MORE NEWS

Tesla kiertää työsaartoa Ruotsissa suomalaisyrityksen kautta

Tesla on ajautunut erikoiseen selkkaukseen Ruotsin ay-liikkeen kanssa, ja yhtiö on nyt ryhtynyt kiertämään työtaistelutoimia suomalaislähtöisen yrityksen avulla. Kyseessä on ahvenanmaalainen ACS-konserni (Automation & Charger Solar), joka on aloittanut Teslan superlatureiden asennukset Ruotsissa kesken laajaa ay-liikkeen tukemaa saartoa.

Tehoelektroniikan PCIM oli suurempi kuin koskaan aikaisemmin

Nürnbergissä tällä viikolla järjestetty PCIM Expo & Conference 2025 ylitti odotukset niin laajuudeltaan kuin sisällöltään. Tapahtuma kasvoi tänä vuonna kuuteen näyttelyhalliin ja kattoi yhteensä 41 500 neliömetriä – enemmän kuin koskaan aiemmin. Näyttely houkutteli paikalle 685 näytteilleasettajaa ja noin 16 500 kävijää eri puolilta maailmaa.

Tuki uudelle USB4:lle laajenee

Testaus- ja simulaatiojärjestelmistään tunnettu Keysight Technologies on julkaissut päivitetyn version System Designer for USB -työkalustaan. Uusin versio tukee nyt USB4 v2-standardia, mikä mahdollistaa uusimpien USB-teknologioiden hyödyntämisen jo suunnitteluvaiheessa.

Python jyrää: Suosio ennätyslukemissa

Python ei ole vain suosituin ohjelmointikieli maailmassa – se on nyt suositumpi kuin yksikään kieli yli 20 vuoteen. Samalla kieli kehittyy entisestään, sillä toukokuussa julkaistu Python 3.14 -beta tuo mukanaan nipun merkittäviä uudistuksia, jotka tekevät kielen käytöstä entistäkin miellyttävämpää ja tehokkaampaa.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Infineon sai vihreää valoa Dresdenin uudelle tehtaalle

Infineon Technologies on saanut Saksan liittovaltion talousministeriöltä lopullisen rahoituspäätöksen uuden, huipputeknologiaan keskittyvän puolijohdetehtaan rakentamiseksi Dresdeniin. Yritys investoi Smart Power Fab -nimiseen tuotantolaitokseen yli viisi miljardia euroa omia varojaan. Hanke tuo arviolta 1000 uutta työpaikkaa alueelle.

Nokian uusi kuituratkaisu korvaa kuparikaapelit

Nokia on julkistanut uuden Aurelis Optical LAN -ratkaisunsa, joka tarjoaa yrityksille kehittyneen ja pitkäikäisen vaihtoehdon perinteisille kuparipohjaisille lähiverkoille. Uusi kuitutekniikka vähentää merkittävästi kaapelointia ja energiankulutusta, tarjoten samalla huippunopeaa ja luotettavaa verkkoyhteyttä tulevaisuuden tarpeisiin.

Aurinkosähköä rakennettiin ennätysmäärä viime vuonna

Viime vuonna maailmassa rakennettiin ennätykselliset 597 gigawattia (GW) uutta aurinkosähkökapasiteettia, selviää SolarPower Europen tuoreesta Global Market Outlook for Solar Power 2025–2029 -raportista. Kasvua edellisvuodesta kertyi peräti 33 prosenttia, mikä tekee vuodesta 2024 historian parhaan aurinkosähkön asennusvuoden.

EU saa oman alustan piirien suunnitteluun

Euroopan unioni panostaa vahvasti puolijohteiden kehitykseen ja ottaa uuden askeleen kohti teknologista omavaraisuutta. Belgialaisen tutkimuskeskus Imecin johdolla käynnistyy European Chips Design Platform -niminen hanke, jonka tavoitteena on luoda yhteiseurooppalainen alusta integroitujen piirien suunnitteluun.

Uusi atomikello jätättää sekunnin 100 miljoonassa vuodessa

Yhdysvaltain kansallinen standardi- ja teknologiainstituutti (NIST) on ottanut käyttöön uuden sukupolven atomikellon, joka määrittää ajan ennenäkemättömällä tarkkuudella. NIST-F4-nimeä kantava kellojärjestelmä pystyy käymään virheettömästi jopa 100 miljoonan vuoden ajan heittäen enintään sekunnin.

Euroopan komponenttikauppa odottaa vieläkin käännettä kasvuun

Euroopan komponenttien jakelumarkkinoilla ei vieläkään näy merkkejä käänteestä parempaan. DMASS Europen tuoreiden tilastojen mukaan vuoden 2025 ensimmäinen neljännes toi mukanaan tuntuvan 14,3 prosentin laskun koko markkinalle, ja kokonaismyynti jäi 3,92 miljardiin euroon. Erityisesti puolijohteet jatkoivat jyrkkää laskuaan, romahtaen lähes 20 prosenttia 2,37 miljardiin euroon.

Kontronilla erinomainen alkuvuosi

Kontron aloitti vuoden 2025 vahvasti, raportoidessaan merkittävää kasvua kannattavuudessa ja tilauskannassa. Samalla yhtiö laajentaa IoT-tuotevalikoimaansa uudella LTE-yhteyksiä hyödyntävällä teollisuuslaitteella.

Nopeutuvat signaalit vaativat parikaapelilta yhä enemmän

Signaalinsiirron kehitys kiihtyy – kirjaimellisesti. Uusimmat datakeskus- ja verkkosovellukset siirtyvät käyttämään jopa 224 Gbps PAM4 -modulaatiota, jossa jokainen bittikanava kuljettaa neljää jännitetasoa äärimmäisen tiiviissä aikakehyksessä. Tällainen signalointi vaatii kaapeleilta ennen näkemätöntä tarkkuutta.

MEMS-pohjainen tahdistus tulee nyt älypuhelimeen

Piilaaksolainen SiTime tuo markkinoille ensimmäisen mobiilikäyttöön suunnitellun MEMS-kellopiirin, joka haastaa perinteiset kvartsikiteet älypuhelimissa.

Tilaäänikoodekki on hyvä esimerkki uudesta Nokiasta

Maailman ensimmäinen tilaäänipuhelu kuulostaa tieteiselokuvalta – mutta se on todellisuutta. Kesällä 2024 Nokia esitteli uuden Immersive Voice -teknologian avulla toteutetun puhelun, jossa ääni ei vain kuulu, vaan ympäröi kuulijan kuin keskustelukumppani olisi fyysisesti läsnä. Tämän mahdollisti uusi 3GPP-standardiin hyväksytty IVAS-koodekki (Immersive Voice and Audio Services), joka vie mobiiliviestinnän täysin uudelle tasolle.

Tinahiukkaset anodissa vauhdittavat latausta ja kasvattavat energiatiheyttä

Eteläkorealaiset tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen akun anodimateriaalin, joka yhdistää nopean latauksen, suuren energiatiheyden ja pitkän käyttöiän – läpimurto voi mullistaa sähköautojen ja energiavarastojen markkinat.

Kännykkämarkkina kasvoi vain 3 prosenttia alkuvuonna

Älypuhelinmarkkinoiden globaali kasvu jäi vaatimattomaksi vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä, kertoo tutkimusyhtiö Counterpoint Research tuoreessa raportissaan. Markkinatulot nousivat vain 3 prosenttia vuoden takaisesta, mikä vastaa kasvua myös toimitusmäärissä.

Uuden polven SiC-tekniikka kutistaa sähköauton invertterin

Infineon esittelee tehoelektroniikan PCIM-messuilla Nürnbergissä uraauurtavan piikarbidikomponentin, joka tehostaa sähköautojen vetojärjestelmiä – pienemmät, kevyemmät ja energiatehokkaammat invertterit ovat askeleen lähempänä.

Nokian privaattiverkko seuraa jatkossa Maerskin rahtilaivoja

Nokia on solminut merkittävän sopimuksen tanskalaisen logistiikkajätti Maerskin kanssa toimittaakseen privaattiverkkoratkaisunsa yhtiön 450 rahtialukseen. Kyseessä on osa Maerskin uutta IoT-alustaa, OneWirelessia, jonka tavoitteena on parantaa reaaliaikaista rahtiseurantaa, toimitusketjun näkyvyyttä ja operatiivista tehokkuutta.

Piinanolanka-akku siirtyy vihdoin tuotantoon

Kalifornialainen vuonna 2008 perustettu Amprius Technologies on valmis siirtymään sarjatuotantoon uudenlaisen akkukenno­tekniikkansa kanssa. Yhtiön "Sicore"-niminen kenno käyttää pii-nanopilareihin perustuvaa anoditeknologiaa ja saavuttaa huipputason energiatiheyden: 450 Wh/kg painon mukaan ja 950 Wh/l tilavuuden mukaan.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article