logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Esineiden internet eli IoT on tärkeässä asemassa digitalisaatiossa, sillä se mahdollistaa infrastruktuurin osana olevien anturien asentamisen siten, että fyysisen liikenteen määrän tarve vähenee dataa siirrettäessä. Kuten odotettavissa onkin, tällä on merkittävä vaikutus pystytettäessä kestävän kehityksen mukaisia ekosysteemejä.

Artikkelin kirjoittanut Analog Devicesin tuotemarkkinoinnin päällikkö Erik Halthen. Hänellä on pitkä kokemus kyberturvauhkien parissa työskentelystä ja hän toimii esimerkiksi Etelä-Floridan yliopiston yritysjohdon kyberturvasertifiointiohjelman neuvonantajakomiteassa.

 Uusi iso asia on jo odottamassa nurkan takana! Tältä ainakin tuntuu, kun puhutaan IoT-turvallisuudesta. Juuri kun olet saanut hankittua uusimmat ja edistyneimmät laitteet ja vimpaimet, ollaankin jo julkistamassa seuraavan version tuotteita. Perinteisen infrastruktuurin ollessa kyseessä saattaa tulla turhan kalliiksi ottaa käyttöön uusimman teknologian tuotteet joka kerta, kun niitä tulee markkinoille.

Tämä ei tarkoita sitä, ettei teknologian kehittymisellä olisi vaikutusta. IoT on tärkeässä asemassa digitalisaatiossa, sillä se mahdollistaa infrastruktuurin osana olevien anturien asentamisen siten, että fyysisen liikenteen määrän tarve vähenee dataa siirrettäessä. Kuten odotettavissa onkin, tällä on merkittävä vaikutus pystytettäessä kestävän kehityksen mukaisia ekosysteemejä.

Elämme nykyisin keskellä suurta energiakriisiä, joka vaatii toimenpiteitä kestävämmän kehityksen aikaansaamiseksi ja hiilijalanjälkemme pienentämiseksi. Lawrence Livermore National Laboratoryn mukaan vuonna 20191 Yhdysvalloissa jäi energiaa hyödyntämättä 67,5 quadia. Se tarkoittaa, että yli puolet kaikesta tuotetusta energiasta menetettiin käyttämättömänä lämpöenergiana. Vertailun vuoksi mainittakoon, että 1 quad on yhtä paljon kuin 1,055 x 1018 joulea. Luvut osoittavat, että käsillä on vakava ongelma kyvyssämme käyttää tuotettua energiaa laajassa mittakaavassa. IoT tarjoaa välineet löytää energiatehokkuuden ongelmakohtia käyttämällä hyödyksi kerättyä dataa. Energian käytön mittaaminen edistyneimpien anturitekniikoiden avulla on ensimmäinen askel kohti parempaa energiatehokkuutta ja kestävämpää kehitystä.

Kuva 1: Arvioitu energian kulutus ja energiavirrat Yhdysvalloissa vuonna 2019.

Yleinen tahtotila on pyrkiä paremmin ymmärtämään millaiset vaikutukset ihmisillä, organisaatioilla ja lainsäätäjillä on ekosysteemeihin ja osallistumaan siihen muutostyöhön, jota tarvitaan, että maailmalla olisi parempi tulevaisuus. IoT-laitteiden avulla voidaan vähentää energian kysyntää ja tehostaa olemassa olevien resurssien hyödyntämistä. Innovaatiotoimintojen vauhdittaminen ja uuden teknologian saattaminen nopeasti markkinoille auttavat kestävällä tavalla tuotetun energian kehittämisessä, hiilijalanjälkemme pienentämisessä ja yhteiskunnallisen vaikutuksen edistämisessä.

Kohti parempaa tulevaisuutta

Kestävää kehitystä voidaan edistää kolmella tavalla. Ensinnäkin voidaan pyrkiä vähentämään energian kulutusta. Virtualisointi ja älykkäät ratkaisut ovat tässä avainasemassa. Toinen keino on pyrkiä lisäämään energiasta saatavaa hyötysuhdetta tehostamalla energian nykyisiä käyttötapoja. Esimerkiksi polttomoottorin korvaaminen sähkömoottorilla tai energian tuottaminen uusiutuvilla energialähteillä kuten tuulivoimalla hiilenpolton sijaan ovat ympäristön kannalta tehokkaita tapoja tuottaa energiaa. Kolmas tapa on pyrkiä hallitsemaan ympäristön saastumista, mitä voidaan toteuttaa valvomalla ja sitomalla kasvihuonekaasuja. Kaikki kolme tapaa edellyttävät innovaatioiden ja teknologioiden kehitystyötä.

Kuva 2: Kestävää kehitystä voidaan edistää kolmella tavalla.

Elektroniikka on käynyt läpi useita muutoksia pyrkiessään vastaamaan tehokkuuden kasvun asettamiin vaatimuksiin. Nyt on nähtävissä, että IoT:llä on suurimmat mahdollisuudet vaikuttaa myönteisesti kestävän kehityksen haasteisiin.

IoT:n ja reunalaskennan soveltaminen edustaa ajattelutavan muutosta, jossa energian käyttöä kuvataan fyysisten objektien siirtämisen sijaan datan siirtämisellä. Tämä muutos tapahtuu kahdella tavalla. IoT:tä voidaan käyttää optimoimaan nykyisiä prosesseja paremman tehokkuuden aikaansaamiseksi tai ottamalla käyttöön uusia prosesseja. Molempia tarvitaan kestävän kehityksen merkitykselliseen edistämiseen, mutta uusien prosessien tuominen on perustavanlaatuinen muutos.

Kuva 3: Uutta ajattelua kuvaa energian käytön muuttuminen fyysisten objektien siirtämisestä datan siirtämiseen.

Tärkeimmät megatrendit

IoT-ratkaisut ovat valtaamassa alaa kaikkialla teollisuudessa. Vaikka kulutustavaroita valmistava teollisuus tarjoaakin kaikkein kiinnostavimmat IoT-tuotteet kodin ja jopa vaatteiden varustamiseen, IoT:llä tulee olemaan valtava vaikutus kestävään kehitykseen ja yhteiskunnallisesti merkittäviin megatrendeihin.

5G-teknologia on olennaisesti muuttamassa tapaa operoida kriittistä infrastruktuuria. Uuden teknologian, kuten itseohjautuvien ajoneuvojen, mahdollistamisen lisäksi siihen voidaan yhdistää myös perinteisempää infrastruktuuria ilman, että tarvitsisi ryhtyä vetämään kuparikaapelia liittämistä varten. Kummassakin tapauksessa syntyvän jätteen määrä vähenee merkittävästi. Lisäksi se helpottaa infrastruktuurin toteuttamista alueille, joista se on aikaisemmin puuttunut, mahdollistaen yhteisöjen kukoistamisen myös syrjäisemmillä alueilla.

Pandemian jälkeisessä maailmassa on suuri tarve uusille digitaalisille terveydenhoitoratkaisuille ja lisääntyvää kysyntää terveydenhuollon etäpalveluille. Markkinoille on tullut niin puettavia kuin kotiin asennettavia ja kaikkea siltä väliltä olevia kliinisiä lääkintälaitteita auttamaan ihmisten omatoimista terveydentilan seurantaa. Terveydenhoidon kustannusten noustessa on tärkeää ennalta ehkäisevästi tarkkailla ja hoitaa terveyttään, jolloin sairaalahoidon tarve vähenee. Pitämällä ihmiset poissa sairaaloista ennalta ehkäisyn ja kotihoidon avulla on yksi merkittävimmistä keinoista hillitä hoitokustannusten kasvua ja parantaa elämän laatua.

Sähköistäminen ja itseohjautuvat ajoneuvot vaikuttavat suoraan suurimpien hiilipäästöjen määrään. Fossiilisten polttoaineiden käytön vähentäminen on yksi nopeimmin päästöjen pienenemiseen vaikuttavista asioista. Esimerkiksi toteuttamalla laajalla alueella toimiva itseohjautuvien ajoneuvojen yhteiskäyttöä tukeva hankeohjelma mahdollistetaan ihmisten saataville tilauspohjainen kuljetusjärjestelmä, jolloin liikenteen määrä ylipäänsä ja tarve hankkia omistusauto vähenisivät. Sen lisäksi käyttämällä uusiutuvia energialähteitä ja sähkömoottoreita saadaan hiilipäästöjä edelleen alennettua.

Neljäs tärkeä megatrendi on automaatio ja älykkäät toimitusketjut. Hyödyntämällä automaatiota parannetaan merkittävästi työturvallisuutta, koska ihmiskeholle turhan raskaat ja vaarallisissa ympäristöissä tehtävät työvaiheet voidaan automatisoida. Hyödyntämällä dataa toimitusketjujen tarkkuuden parantamiseksi vähennetään lisäksi energian kokonaiskulutusta ja jätteiden muodostumista.

Kuva 4: IoT:n markkinoille suunnattuja turvaratkaisuja.

Edellä mainitut megatrendit on mahdollista toteuttaa IoT-laitteissa liikkuvan datan ja reunalaskennan avulla. Haasteita kuitenkin vielä riittää. Markkinoilla on jatkuva tarve kehittää nopeampia ja dynaamisempia suunnitteluratkaisuja digitalisaation asettamien vaatimusten toteuttamiseksi. Kun kysyntä kasvaa, perinteiset markkinat hyötyvät saadessaan pääsyn suljettuihin ekosysteemeihin, jolloin nykyisten ja uusien toimijoiden vuorovaikutus suunnitteluratkaisuissa lisääntyy. Perinteisesti tällaiseen kysyntään on vastattu teollisuuden ja innovaatioyhteisöjen yhteenliittymien määrittelemillä avoimilla arkkitehtuureilla.

Innovointia edistämällä haasteet haltuun

On olemassa kaksi pääasiallista teollisuusstandardien ja liittoutumien muodostamista edistävää tekijää. Markkinoilla on tarve nopeampiin ja lyhyempiin suunnitteluaikoihin, jotta yhä useampi ekosysteemiin kuuluva kumppani voi tarjota ajallisesti kilpailukykyisiä ratkaisuja. Lisäksi IoT-laitteiden sulauttaminen fyysiseen infrastruktuuriin vaatii skaalattavissa olevien avointen arkkitehtuurien käyttöä. Molempien tarpeiden täyttäminen edellyttää teollisuusstandardien, yhteenliittymien ja sopimusten muodostamista.

Hyvä esimerkki on O-RAN (Open Radio Access Network) -allianssi. Se on tietoliikenneteollisuuden operaattorien lanseeraama allianssi, joka antaa operaattoreille kanavan vaikuttaa alan asioihin. Heidän tavoitteenaan on edesauttaa älykkäiden, avoimien, digitaalisten ja täysin keskenään yhteensopivien mobiiliverkkojen kehitystä. Sekä jäsenet että yhteistyökumppanit osallistuvat kehitystyöhön ja pyrkivät edistämään avoimen ”valkoisen laatikon” ekosysteemin kehittämistä 5G-infrastruktuurille.

Perinteisesti tätä markkinaa ovat hallinneet suuret tietoliikenneyhtiöt kehittämillään yksinoikeudella valmistetuilla ”musta laatikko” -ratkaisuillaan. O-RAN-allianssilla on tarjolla rajapintastandardit ja referenssisuunnittelut, jotka mahdollistavat mahdollisimman laaja-alaisen osanottajajoukon osallistumisen nopeaan ja monimuotoiseen 5G-suunnittelujen kehitystyöhön.

Teollisuusstandardien ja yhteenliittymien olennainen rooli on taata kunnossapitotoimintojen luotettavuus ja kehityskelpoisuus sekä suojaustoimet tulevaisuuden vaatimusten aiheuttamien mahdollisten epävakaustilojen varalta. Samanlaiset vaatimukset, jotka ovat olemassa 5G-ekosysteemeissä, ovat olemassa myös muilla markkinoilla ja niihin voidaan vastata vastaavalla tavalla. Standardeissa ja yhteenliittymissä myös määritellään turvallisuutta koskevat vaatimukset, joilla suojaudutaan tulevaisuudessa tahattomilta ja haitallisilta hyökkäysuhilta. Työryhmissä turvallisuusasioita pohditaan arvioimalla turvariskejä ja määrittelemällä yhteentoimivuutta.

Turvallisuuden vaikutus kestävään kehitykseen

Eräs turvallisuuteen vaikuttava perusperiaate on oikeanlaisen suojauksen asettaminen oikeisiin kohtiin järjestelmässä riskiarvion ja omaisuuden arvon mukaisesti. Sitä mukaa kun kehitetään perinteisiin tai uusiin fyysisiin laitteisiin yhdistettyjä ratkaisuja, uhkien rintama laajenee entisestään. Tästä syystä turvallisuus on yksi perustavaa laatua oleva elementti, jonka IoT mahdollistaa ja on vaikutukseltaan merkittävä yhteiskunnalliselta ja ympäristön kannalta.

Mukanaolo yhteenliittymissä, alliansseissa ja standardointielimissä on pääasiallinen keino vaikuttaa hyvien turvallisuuskäytäntöjen muodostamiseen. On olemassa kolme tapaa lähestyä turvallisuutta, mikä suoraan vaikuttaa kestävään kehitykseen.

Ensimmäinen on elektroniikkaromun vähentäminen. Elektroniikkaromua ei useinkaan pidetä erityisen merkittävänä ympäristön ongelmana, mutta sillä saralla on paljon mahdollisuuksia tarjolla. Nykyisin elektroniikkaromun kierrättäminen tulee hyvin kalliiksi, vaikka se olisi hyvin eroteltua. Tarvitaan parempia keinoja elektroniikkajätteen kierrättämiseksi, vaikkakin oikeilla turvallisuusratkaisuilla voidaan vähentää muodostuvan jätteen kokonaismäärää. Tätä voidaan edesauttaa pidentämällä tuotteiden käyttöikää ja kehittämällä laitteistoalustoja mahdollistamaan ohjelmistopohjaisten ratkaisujen käyttöä. Sisällyttämällä järjestelmään molempien lähestymistapojen mukaisia turvallisuuden osajärjestelmiä on mahdollista vähentää elektroniikkajätettä, koska laitteen käyttöikä pitenee ja voidaan hyödyntää menetelmiä laitteen uudelleen käyttämiseksi.

Jätteen vähentäminen on toinen tapa vaikuttaa turvallisuudella kestävään kehitykseen. Määrittelemällä kooltaan pienille IoT-sovelluksille turvallisuusstandardit, voidaan vähentää laitteen kokonaiskokoa ja -tehoa. On yleistä käyttää datakeskuksissa sovellettavaa lähestymistapaa määriteltäessä edge-laitteen rajapintoja turvavaatimuksilla, joihin sisältyy tarpeellisten algoritmien ja rajapintojen lisäksi ylimääräisiä algoritmeja ja rajapintoja. On olemassa mahdollisuus, että määritellään ainoastaan pienin määrä rajapintoja ja salausprosesseja tuotteen kokonaiskoon pienentämiseksi.

Turvallisuudella on myös suuri kanssakäymiseen liittyvä vaikutus turvallisen toiminnan takaamiseksi, käyttäjän yksityisyyden suojaamiseksi ja turvallisuuden tekemistä helppokäyttöiseksi niin loppukäyttäjän kuin suunnittelutiimien kannalta. Useimmat ihmiset eivät ole turvallisuusasiantuntijoita eivätkä ymmärrä turvakokoonpanojen ja -asetusten merkitystä. Sillä, miten saumattomasti turvallisuus on mukana käyttäjän näkökulmasta katsoen, on suuri vaikutus hänen yleiseen hyvinvointiin.

Kuva 5: Kolme yllättävää aluetta, joilla IoT:n turvaominaisuuksilla edistetään kestävää kehitystä.

Osana nykyistä nopeavauhtista innovointitoimintaa ADI on mukana myötävaikuttamassa kestävän kehityksen alueen teknologian kehitykseen. ADI:n langaton akunhallintajärjestelmä vaikuttaa autoteollisuuteen siten, että materiaalikustannuksia saadaan vähennettyä samalla kun voidaan lisätä joustavuutta suunnitteluun, jolloin on mahdollista tehokkaasti tuottaa erilaisia sähköautomalleja. ADI:n energianvarastointijärjestelmät (ESS) helpottavat uusiutuvien energialähteiden tuottaman energian integroimista pääasiallisesti käytettävän energian kanssa tasoittamalla mahdollisista energiantuoton katkoksista johtuvia ongelmia, jotka ovat luonteenomaisia uusiutuvien teholähteiden kuten tuulen ja aurinkoenergian yhteydessä.

Lisäksi ADI:n läsnäoloa monitoroivalla EagleEye-ratkaisulla saadaan käyttöön päätelmiä ja analyysejä, joilla voidaan tehostaa rakennusten hallintaa. Nämä ovat vain osa niistä monista sovelluksista, joissa käytetään ADI:n ratkaisuja parantamaan hyötysuhdetta ja alentamaan ympäristölle aiheutuvia vaikutuksia hyödyntämällä saatuja merkityksellisiä päätelmiä.

ADI:n turvallisuuteen tähtäävä lähestymistapa on mahdollistaa teknologia, jolla tuotetaan yhä parempaa kestävää kehitystä ekosysteemiin hyödyntämällä käytäntöjä, joilla innovointitahtia voidaan nopeuttaa ja jätteiden muodostumista vähentää. Nämä käytännöt pohjautuvat teollisuusstandardeihin samalla kun niiden avulla voidaan hahmotella uusia standardeja, jotta saadaan käyttöön turvallisuusratkaisuja ja kestävän kehityksen edge-ratkaisuja. ADI:n turvallisuusratkaisut on tarkoitettu uudelleen käytettäviksi monissa eri sovelluksissa, jolloin suunnittelutiimit voivat tehdä nopeasti innovaatioita ja varmistua, että turvallisuusratkaisu on standardien mukainen ja rakenteelliselta suunnittelultaan kestävä. Kun katsotaan tulevaisuuteen, ADI:n turvallisuusratkaisun arkkitehtuuri mahdollistaa dynaamiset käyttöiät ja uusia ominaisuuksia on mahdollista lisätä sen ohjelmistoihin sitä mukaa kun alan teollisuuden toimijat tuovat esiin uusia tarpeita. ADI on sitoutunut auttamaan vanhojen prosessien tekemisessä tehokkaammiksi, kun siirtymävaiheessa ollaan ottamassa uudenlaista ajattelutapaa käyttöön, jotta asiakkaat voivat helposti tuoda markkinoille uuden ajattelutavan mukaisia ratkaisuja.

 

Viite

1 ”Estimated U. S. Energy Consumption in 2019: 100.2 Quads.” Lawrence Livermore National Laboratory, March 2020.

MORE NEWS

Näin Teslan ja BYD:n akut eroavat toisistaan

Saksalaisen RWTH Aachenin yliopiston tutkijat ovat tehneet perusteellisen purkuanalyysin kahdesta maailman johtavan sähköautovalmistajan, Teslan ja BYD:n, litiumioniakusta. Tutkimuksessa verrattiin Teslan 4680-sylinterikennoa ja BYD:n Blade-prismaattista kennoa kennotasolla.

Suomalaisyritys tuo yrityksille oman tekoälyn

Suomalainen konsulttitalo Y4 Works on lanseerannut uuden tekoälyratkaisun, Suunta.ai:n, joka tuo organisaatioille niiden oman, asiantuntijamaisen tekoälyn. Toisin kuin yleiset kielimallit, kuten ChatGPT, Suunta.ai oppii yrityksen omasta datasta, haastaa käyttäjäänsä ja toimii kuin digitaalinen liiketoimintakonsultti.

Piikarbidi vähentää tehohäviöitä datakeskuksessa

ON Semiconductor on julkaissut uuden sukupolven tehomoduulin, joka lupaa merkittävästi pienempiä tehohäviöitä ja energiatehokkaampaa käyttöä erityisesti datakeskuksissa ja teollisuussovelluksissa.

Boreo ostaa Elfa Distrelecin Suomen ja Baltian toiminnot

Boreo Oyj on allekirjoittanut sopimuksen Elfa Distrelecin myyntitoimintojen ostamisesta Suomessa, Latviassa, Virossa ja Liettuassa. Kaupan myötä Elfa siirtyy näissä samaan yritysryhmään kuin Yleiselektroniikan toiminnot. Kauppahinnaksi ilmoitetaan 5,5 miljoonaa euroa.

Ruotsalaistutkijoiden vahvistin nostaa kuidun kapasiteetin 10-kertaiseksi

Göteborgilaisen Chalmersin teknillisen korkeakoulun tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen optisen vahvistimen, joka voi moninkertaistaa kuituverkkojen tiedonsiirtokyvyn. Uusi vahvistin mahdollistaa jopa kymmenen kertaa enemmän dataa sekunnissa verrattuna nykyisiin teknologioihin.

Google siirtää sovelluskehityksen selaimeen – tekoäly isossa roolissa

Google esitteli Cloud Next -tapahtumassaan uuden sukupolven sovelluskehitysalustan, Firebase Studion, joka siirtää koko kehitysprosessin selaimeen – suunnittelusta julkaisuun. Uutuus rakentuu vahvasti tekoälyavusteisuuden ympärille ja hyödyntää Googlen omaa Gemini-mallia läpi koko kehityksen.

Trumpin tullit iskevät rankasti suuriin amerikkalaisiin autonvalmistajiin

Yhdysvallat asetti viime viikolla 25 prosentin tuontitullit useista maista tuotaville autoille ja varaosille. Presidentti Trumpin hallinnon ilmoittamat laajat tuontitullit ovat tuomassa autoalalle uudenlaisia haasteita. Vaikka toimenpiteet on nimellisesti suunnattu vahvistamaan kotimaista teollisuutta, tuoreen analyysin mukaan myös Yhdysvaltain omat jättivalmistajat – General Motors, Ford ja Stellantis – ovat merkittävästi alttiita tullien vaikutuksille.

Nokian ja Telian 5G-viipale kattoi kolme maata

Nokia, Telia ja Puolustusvoimat ovat saavuttaneet maailmanlaajuisesti merkittävän teknologisen virstanpylvään toteuttamalla ensimmäisen saumattoman 5G Standalone -verkkoviipaleen (slice) siirron kolmen eri maan välillä toimivassa verkossa. Kokeilu osoittaa, kuinka 5G-teknologiaa voidaan hyödyntää viranomaisviestinnässä myös kansainvälisesti.

Optinen liitäntä tuotiin ensimmäistä kertaa SSD-levylle

Tallennustekniikan kehityksessä saavutettiin merkittävä virstanpylväs, kun KIOXIA, AIO Core ja Kyocera julkistivat ensimmäisen toimivan SSD-levyn, jossa käytetään optista liitäntää. Uusi prototyyppi yhdistää PCIe 5.0 -väylän ja valoon perstuvan optisen tiedonsiirron, mikä tekee siitä maailman ensimmäisen laatuaan.

Joskus yksittäinen komponentti voi olla vaarallinen takaovi

Yritykset investoivat valtavasti kyberturvallisuuteen suojatakseen verkkojaan ja sovelluksiaan. Silti, kaikista suojaustoimista huolimatta, verkkorikolliset onnistuvat vuosi vuodelta entistä paremmin. Miten tämä on mahdollista, kysyy Lenovon tietoturva-asiantuntija Steven Antoniou?

Trump haluaa nopeuttaa miljardi-investointeja Yhdysvaltain puolijohdeteollisuuteen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on antanut uuden presidentin asetuksen, jolla perustetaan United States Investment Accelerator -niminen virasto vauhdittamaan miljardiluokan investointeja maahan. Tavoitteena on houkutella sekä kotimaisia että ulkomaisia yrityksiä sijoittamaan erityisesti strategisesti tärkeisiin aloihin, kuten puolijohdeteollisuuteen.

Ethernet aikoo vallata autot

CAN-väylä on hallinnut autoja pitkään, mutta moni uskoo kaistatarpeen vaativan jatkossa Ethernetiä. Tätä silmällä pitäen Infineon on ostanut Marvellin aujoneuvojen Ethernet-liiketoiminnan 2,5 miljardilla dollarilla. Kauppa kattaa Marvellin Brightlane-tuotesarjan ja siihen liittyvät varat, ja sen odotetaan toteutuvan vuoden 2025 aikana.

STMicroelectronics julkisti kevyemmän version MP25-prosessorista

STMicroelectronics on tuonut markkinoille uuden STM32MP23-mikroprosessorisarjan, joka täydentää viime vuonna julkaistua MP25-sarjaa. Uutuusprosessori tarjoaa tehokkaan ja taloudellisen vaihtoehdon teollisuuden ja esineiden internetin (IoT) älykkäisiin reunalaitteisiin, koneoppimiseen ja kehittyneisiin käyttöliittymäratkaisuihin.

Androidin avustin voi muuttua vaaralliseksi takaoveksi

Androidin esteettömyyspalvelu – jonka tarkoitus on auttaa käyttäjiä käyttämään puhelinta paremmin esimerkiksi näkö- tai liikuntarajoitteiden kanssa – voi muuttua tietoturvariskiksi. Tuore Georgia Techin tutkimus esittelee uuden analyysityökalun, DVa:n, joka paljastaa, kuinka haittaohjelmat hyödyntävät tätä avustinta päästäkseen käsiksi käyttäjän tietoihin ja sovelluksiin.

Ruotsalaisinnovaatio mahdollistaa kiinteät litiumakut

Ruotsissa on otettu merkittävä askel kohti turvallisempia ja kestävämpiä akkuja. Luleån teknillisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen materiaalin, joka voi mahdollistaa kiinteiden litiumakkujen eli ns. solid-state-akkujen laajemman käytön esimerkiksi sähköautoissa ja energian varastoinnissa.

Suomalaiset startupit keräsivät 1,4 miljardia euroa

Suomen startup-yritykset keräsivät vuonna 2024 yhteensä 1,4 miljardia euroa sijoituksia, mikä on 56 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna, selviää Pääomasijoittajat ry:n tuoreista tilastoista. Kasvua vauhdittivat erityisesti loppuvuoden muutamat suuremmat rahoituskierrokset.

Murtamaton kvanttisalaus ja 33 terabitin linkki samaan kuituun

KDDI Research ja Toshiba Digital Solutions ovat tehneet merkittävän edistysaskeleen kvanttitietoturvan ja korkean kapasiteetin tiedonsiirron yhdistämisessä. Yritykset onnistuivat siirtämään 33,4 terabittiä dataa sekunnissa ja kvanttisalausavaimia yhtä aikaa yhdessä optisessa kuituyhteydessä.

GPS:lle korvaaja: Bosch haluaa kaupallistaa kvanttianturit

Bosch syventää panostustaan kvanttiteknologiaan ja tähtää nyt kvanttianturien kaupalliseen läpimurtoon. Yhtiö perustaa yhdessä synteettisiä timantteja valmistavan Element Sixin kanssa yhteisyrityksen, jonka tavoitteena on tuoda kvanttianturit teolliseen tuotantoon ja käytännön sovelluksiin.

Tuxera tähtää 100 miljoonan euron liikevaihtoon

Suuri yleisö ei tunne suomalaista Tuxeraa, jonka asiakaskunta on varsin nimekäs: joukossa ovat esimerkiksi ABB, LG, NASA, Rockwell, Siemens ja Weka. Uuden toimitusjohta Stefan Schumacherin johdolla viime vuonna 24 miljoonan euron liikevaihdon tehnyt yritys pyrkii kasvamaan sadan miljoonan euron taloksi viiden vuoden kuluessa.

Generatiiviseen tekoälyyn investoidaan 644 miljardia dollaria tänä vuonna

Gartnerin tuoreen ennusteen mukaan maailmanlaajuiset generatiivisen tekoälyn (GenAI) investoinnit nousevat 644 miljardiin Yhdysvaltain dollariin vuonna 2025. Tämä merkitsee 76,4 prosentin kasvua vuoteen 2024 verrattuna.

Galvaaninen erotus on yhä tärkeämmässä roolissa

Teollisuus- ja ajoneuvosovelluksissa siirtyminen kohti kestävämpiä energiaratkaisuja ja tehokkaampia moottoreita tuo mukanaan uudenlaisia vaatimuksia elektroniikkasuunnittelulle. Järjestelmät yhdistävät yhä useammin laajan kaistaeron komponentteihin perustuvat suurjännitealijärjestelmät ja herkät pienjännitepiirit, kuten mikro-ohjaimet. Näiden yhdistäminen samassa kokonaisuudessa lisää sekä suorituskykyä että riskejä – galvaaninen erotus ja häiriösuojaus ovatkin nyt tärkeämpiä kuin koskaan, sanoo Toshiba Electronics Europe.

Lue lisää...

Joskus yksittäinen komponentti voi olla vaarallinen takaovi

Yritykset investoivat valtavasti kyberturvallisuuteen suojatakseen verkkojaan ja sovelluksiaan. Silti, kaikista suojaustoimista huolimatta, verkkorikolliset onnistuvat vuosi vuodelta entistä paremmin. Miten tämä on mahdollista, kysyy Lenovon tietoturva-asiantuntija Steven Antoniou?

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article