logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Ethernet-standardiin saatavissa olevat aikakriittisen verkon laajennukset antavat laitevalmistajille ja integraattoreille mahdollisuuden käyttää nopeaa verkkoa reaaliaika- ja suoratoistosovelluksissa. Ethernet-verkon paikallisaika saadaan puristettua alle mikrosekuntiin, esittää Toshiba Electronics Europe artikkelissaan.

Autoteollisuuden ja teollisuusautomaation aloja yhdistää nykyisin yksi yhteinen piirre, nimittäin nopeasti tapahtunut digitalisaatio, mitä tehokkaiden puolijohteiden saatavuus on edesauttanut. Tekoäly ja koneoppiminen ovat tuoneet lisää toiminnallisuutta perinteisiin käyttötoimintoihin. Monien näiden arkkitehtuurien pääominaisuutena on niissä käytettävä hajautettu älykkyys ja hallintatoiminnot, jotka edellyttävät kykyä siirtää suuria määriä dataa paitsi nopeasti myös ennakoitavasti.

Autoalalla hajautetun älykkyyden suunnittelussa tärkeänä suuntauksena on vyöhykearkkitehtuurien (zonal architectures) lisääntyvä käyttö. Sen sijaan että käytetään spesifisiin toimintoihin erityisiä elektronisia ohjausyksikköjä (ECU), jotka yhdistetään toisiinsa käyttäen ethernetiä tai perinteistä kenttäväylää kuten CAN, pyrkivät ajoneuvovalmistajat yhdistämään sovelluksia kokonaisuuksiksi vähemmälle määrälle tehokkaita SoC-piirejä, joilla voidaan suorittaa monia sovelluksia.

Vyöhykearkkitehtuureissa kunkin sovelluksen toteutuksessa tarvittavat tehtävät hajautetaan SoC-piireille. Esimerkiksi tallentava solmu voi tallentaa sekä laitedataa ajoneuvon toiminnoista ja liikkeistä että multimediasisältöä, mitä autossa olijat haluavat katsoa tai kuunnella matkan aikana. Vyöhykkeiden yhdyskäytävät välittävät kaiken tietoliikenteen, mikä vahvistaa turvallisuutta eri sovellusten välillä siten, että tietoviihdesovelluksilla ei ole pääsyä moottorin, ohjauksen tai jarrujärjestelmien hallintatoimintoihin.

Kuva 1: Ajoneuvototeutuksissa yksi ohjainlaitteista on liitetty SSD-levyyn, jota käytetään emuloimaan ajoneuvon sisällä olevan langattoman massamuistielementin toimintaa.

Kuva 2: Teollisuussovellustoteutuksissa arvioidaan toimintojen laatua ja varmistetaan työkalun työstöpään oikea kohdistus.

Samanlainen arkkitehtuuri on yleistymässä myös teollisuusjärjestelmissä. Sen sijaan että kukin itsenäisenä yksikkönä toimiva työstökone kommunikoisi muiden kanssa kapeakaistaisen kenttäväylän kuten Profibusin kautta, koneet yhdistetään toisiinsa suuren datanopeuden ethernetillä. Tällöin on mahdollista lähettää video- ja muuta runsaasti tietoa sisältävää ns. dataa (rich data) verkon reunalla oleville edge-tietokoneille käsiteltäväksi. Edge-tietokoneella ajettava tekoälysovellus pystyy päättelemään nopeasti, toimiiko työstökone oikein tai pitääkö tehdä muutoksia lämpötilan tai muiden olosuhteista johtuvien muutosten kompensoimiseksi.

Vyöhykearkkitehtuureissa on haasteellista taata se, että hajautetut toteutukset pystyvät ylläpitämään reaaliaikaista suorituskykyä. Teollisuusautomaatiossa säätösilmukat on tyypillisesti suunniteltu vastaanottamaan antureilta tulevia päivityksiä vakionopeudella. Vaarana on epävakaisuuden lisääntyminen ja erittäin tärkeän paikkatiedon tarkkuuden väheneminen, jos säätöalgoritmien odottamat päivitykset ja anturitiedot viivästyvät käsittelyn edellyttämän aikaikkunan ulkopuolelle. Kone on tällöin pakotettu käyttämään dataa, joka ei ole enää todennäköisesti ajankohtaista eikä enää edusta reaalista todellisuutta.

Ennakoimattomat viivästymiset vaikuttavat myös käyttäjän kokemukseen autoympäristössä. Datavirrat voivat häiriintyä keskenään siten, että matkustajat autossa joutuvat katsomaan pätkivää videota. Ja yleisenä havaintona on se, että järjestelmä ei pysy ajan tasalla.

Eräs ratkaisu on lisätä liikkumavaraa siirtymällä käyttämään entistä nopeampia ethernet-versioita. Tämä kuitenkin osoittautuu yleensä riittämättömäksi toimenpiteeksi. Ongelman ydin on perus-ethernet-standardin best effort -velvoitteessa: jokaisella vertaisverkon toimintayksiköllä, jolla on valmis paketti lähetettäväksi, on oikeus päästä verkkoon ja pysäyttää muut toiminnot kyseisellä verkkosegmentillä siksi ajaksi, kun lähetys on suoritettu loppuun. Tämä arkkitehtoninen lähestymistapa on perua monien perinteisten ethernet-ohjausyksiköiden suunnitteluista. Niissä on käytetty yksinkertaisia jonotuspuskureita odottamaan paketteja, jotka eivät liikennöintityypiltään eroa toisistaan. Suuren prioriteetin käsky lyhyeen pakettiin kapseloituna voidaan helposti pakottaa odottamaan yhden tai useamman pitkähkön videokehyksen lähettämistä ennen kuin sen verkkoon pääsy sallitaan. Toshiba on tutkinut tämän tyyppistä käyttäytymistä referenssialustalla tarkoituksenaan saada selville, miten auto- ja teollisuusjärjestelmien sovelluksiin vaikuttaa ennustamattomien ilmiöiden ilmaantuminen verkoihin.

Toshiban suunnittelijoiden tekemässä testipenkissä sekä 1 Gb/s:n että 10 Gb/s:n verkkoliitännöillä varustetuista nopean ethernetin ohjausyksiköistä kukin on yhdistetty isäntänä toimivaan SoC-piiriin, joilla suoritettavat sovelluskoodit simuloivat erilaisten odotettavissa olevien käyttötilanteiden käyttäytymismalleja auto- ja teollisuusautomaatioympäristöissä.

Toshiban suorittamat testit referenssisuunnitteluilla ovat osoittaneet, miten perinteistä IEEE 802.1 -protokollaa sovellettaessa seurauksena voi olla, että pieni prosenttiosuus niistä paketeista, jotka on välttämättä ennakoivasti pystyttävä välittämään, voivat viivästyä niin merkittävästi, että reaaliaikaisten sovellusten suorittaminen häiriintyy vakavasti. Tapauksissa, joissa vähemmän kriittinen liikenne kuluttaa suhteellisen vähän - vähemmän kuin 1 Mb/s:ä 1 Gb/s:n verkossa - kaistanleveyttä, enemmän kriittisen liikenteen kuten moottorin ohjauksen käskyjä kuljettava paketin etenemisviiveeksi mitattiin enimmillään 60 µs kokeilussa, jossa paketit siirtyivät lähettäjältä vastaanottajalle kolmella hypyllä kahden kytkimen läpi. Suurilla määrillä vähäisen prioriteetin taustaliikennettä kulutettaessa kaistaa enimmillään 840 Mb/s suurin etenemisviive kasvoi yli seitsenkertaiseksi 440 mikrosekuntiin.

Etenemisviiveiden leviäminen osoittautui hyvin kaksipiippuiseksi asiaksi näissä olosuhteissa ja useisiin paketteihin kohdistui yli 300 µs:n viiveitä, vaikkakin suuri osa saavutti määränpäänsä alle 60 mikrosekunnissa. Näiden viiveiden vaikutuksia testattaessa teollisuuden näkökulmasta, jolloin ohjelmoimalla asetettua viimeistä saapumisaikaa myöhemmin saapumassa olleet paketit hylättiin sen sijaan, että niitä olisi hyödynnetty potentiaalisena virhedatana säätösilmukassa, tuloksena oli epäonnistuminen pyrkimyksessä saavuttaa tasainen siirtyminen ja ohjelmoidut kohdesijainnit.

Ethernet-standardiin saatavissa olevat aikakriittisen verkon (TNS) laajennukset antavat laitevalmistajille ja integraattoreille mahdollisuuden käyttää nopeaa verkkoa reaaliaika- ja suoratoistosovelluksissa. Tällaisia standardeja ovat IEEE 802.1AS, Generalized Precision Time Protocol (gPTP), joka määrittelee ethernetin ajastus- ja synkronointikäytännöt TNS-ympäristössä, ja IEEE 802.1Qbv, joka määrittelee laajennukset liikenteen lähettämisen sallimiseksi tiukan aikataulun mukaisesti.

Standardin gPTP mukaisesti ethernet-verkon päätelaitteet voivat sopia yhteisestä paikallisajasta alle mikrosekunnin tarkkuudella ja pitää huolta, että niitä yhdistävän verkon etenemisviiveet pitävät kutinsa. Yhteisen aikareferenssin ansiosta gPTP mahdollistaa ajasta riippuvan muotoilun ja pakettien aikataulutuksen käytön kriittisten pakettien jakamiseksi tietyssä aikakehyksessä.

IEEE 802.1Qbv:n mukainen ajasta riippuva vaiheittainen ohjaus erottelee siirtoikkunoita kiinteämittaisiksi jaksoiksi. Kullekin jaksolle voidaan allokoida eri aikaviipaleita yhdelle tai useammalle kahdeksasta IEEE 802.1Q:n prioriteettitasosta ja noille tasoille kohdistetuille paketeille annetaan yksinoikeus verkon käyttöön tuon aikaikkunan pituuden ajaksi.

Toshiban testipenkki käsittää ethernet-ohjausyksiköitä, joiden gPTP:n ja IEEE 802.1Qbv:n mukaisten toimintojen avulla on mahdollista tarkkailla näiden tekniikoiden vaikuttavuutta tyypillisiin auto- ja teollisuusohjelmistoilla suoritettaviin tehtäviin. Kun eräässä perinteisten protokollien mukaisessa kokoonpanossa etenemisviive vaihteli 50 mikrosekunnista 430:een, saatiin aikakriittisten gPTP:n ja IEEE 802.1Qbv:n ominaisuuksia käyttävien pakettien jakautumista pienennettyä paljon kapeammaksi normaalijakaumaksi, jonka keskuksena on 25,5 µs ja värinä (jitter) ainoastaan 0,3 µs. Tällöin kaikille työstökoneen akseleille saatiin tasainen säädettävyys, jolloin kaikki halutut kohdesijainnit saavutettiin.

Kuva 3: Etenemisviiveen vertailu standardi-ethernetin ja gPTP- sekä IEEE 802.1Qvb -laajennuksilla varustetun TSN-ethernetin välillä.

Koska mikropiireillä TC9562 ja TC9563 on tuki gPTP:lle, IEEE 802.1Qav:lle, IEEE 802.1Qvb:lle ja muille tärkeille reaaliaikaisen säädön vaatimuksille, ne soveltuvat komponenteiksi luotettaviin auto- ja teollisuusohjauksen järjestelmiin. TC9562 tukee 1 gigabitin ethernetiä ja TC9563 laajentaa verkkokapasiteettia kahdella portilla, jotka molemmat tukevat 10 gigabitin datanopeuksia. Nopean ethernet-kapasiteetin lisäksi molemmissa komponenteissa on ominaisuuksia, jotka virtaviivaistavat tiedonsiirtoa moniytimisen isäntä-SoC:n kanssa PCIe-liitäntöjen kautta, jolloinTC9563:ssa toteutuu Gen3-ominaisuudet yhdistettynä yksireittiseen I/O-virtualisointiin (SR IOV), jonka tarkoituksena on parantaa suorituskykyä ajettaessa ohjelmistoja virtualisointiympäristössä.

Sekä autoteollisuuden että teollisuusautomaation sovellusaloilla reaaliaikaisen suorituskyvyn ja suurikaistaisen tiedonsiirron yhdistelmästä on tulossa tärkeä kilpailutekijä. Ethernetin TSN-laajennuksilla toteutetut Toshiban TC9562- ja TC9563-komponentit tarjoavat laitevalmistajille ja integraattoreille sen, mitä tarvitaan suuren kaistanleveyden omaavien reaaliaikaisten verkkotoimintojen toteuttamiseksi uusissa ajoneuvoissa ja tehdasjärjestelmissä.

MORE NEWS

Pii on edelleen voimissaan sähköautoissa

Sähköautojen yleistyminen kiihtyy kovaa vauhtia, ja samalla kasvaa tarve tehokkaille ja luotettaville tehoelektroniikkaratkaisuille. Vaikka markkinoilla on viime vuosina puhuttu paljon piikarbidin (SiC) ja galliumnitridin (GaN) kaltaisista uusista puolijohdemateriaaleista, Infineon Technologies osoittaa, että myös perinteisellä piillä on edelleen merkittävä rooli sähköajoneuvojen voimansiirroissa.

Canatu haluaa kalvonsa laajemmille markkinoille

Canatu haluaa viedä läpinäkyvät, johtavat kalvonsa uusille markkina-alueille. Toimitusjohtaja Juha Kokkosen mukaan yhtiön tavoitteena on laajentaa hiilinanoputkikalvojen käyttöä ADAS-sovellusten ulkopuolelle kohti uusia, korkean lisäarvon markkinoita. - Tämä yhteiskehityshanke DENSOn kanssa on merkittävä askel kohti parempaa suorituskykyä, ja se avaa ovia aivan uudenlaisiin käyttökohteisiin, kuten esimerkiksi aurinkokennoihin, Kokkonen sanoo.

Varo Bluetoothin piilotettuja vaaroja!

Bluetooth on monelle tuttu ja kätevä tapa yhdistää laitteita langattomasti, olipa kyse sitten kuulokkeista, kaiuttimista tai älykodin laitteista. Mutta harva tietää, että tämä arkipäiväinen teknologia voi myös altistaa käyttäjänsä vakaville tietoturvauhkille.

Claude yrittää Google-käyttäjien Copilotiksi

OpenAI:n entisten työntekijöiden perustama Anthropic tuo tekoälyavustajansa syvälle Google Workspace -ympäristöön. Käytännössä Claude-tekoäly pyrkii tarjoamaan saman, mitä Microsoftin Copilot tekee 365-käyttäjille.

6,9 miljardin dollarin kauppa peruuntui

Amerikkalainen puolijohdevalmistaja onsemi on vetäytynyt yritysostoaikeistaan Allegro MicroSystemsin suhteen. Yhtiö ilmoitti tänään, ettei se enää jatka 6,9 miljardin dollarin arvoisen yrityskaupan tavoittelua. Tarjouksen mukaan onsemi olisi maksanut 35,10 dollaria käteisellä jokaisesta Allegron osakkeesta.

Jo 1800 laajennuskorttia mikroBUS-väylään

Sulautettujen ratkaisujen kehittäjä MIKROE on saavuttanut merkittävän virstanpylvään julkistamalla järjestyksessään 1800. Click-laajennuskortin mikroBUS-väylään. Uutuus on Stephano-I Click, ja se tuo WiFi- ja Bluetooth Low Energy -yhteydet helposti liitettäväksi mihin tahansa sulautettuun sovellukseen.

Ledivalojen hallinta täysin yhdelle sirulle

Novosense Microelectronics on julkaissut uuden NSUC1500-Q1 -piirin, joka integroi autojen ledipohjaisten valaistusjärjestelmien hallinnan täysin yhdelle sirulle. Uutuus tuo merkittäviä etuja autonvalmistajille ja moduulikehittäjille, jotka hakevat entistä pienempiä, älykkäämpiä ja energiatehokkaampia ratkaisuja sisä- ja ulkovalaistukseen.

Windows 10 -tuen loppuminen tuo kissanpäivät verkkorikollisille

Microsoftin ilmoitus Windows 10 -käyttöjärjestelmän tuen päättymisestä lokakuussa 2025 merkitsee suurta murroskohtaa tietoturvassa – mutta ei pelkästään käyttäjien näkökulmasta. Verkkorikollisille luvassa on nimittäin todelliset kissanpäivät, mikäli yritykset eivät nopeuta siirtymistä uudempiin järjestelmiin.

Auto tunnistaa digiavaimen pian pidemmän matkan päästä

STMicroelectronics on julkaissut uuden sukupolven NFC-lukijat, jotka mahdollistavat auton oven avaamisen digitaalisella avaimella jopa 70 % pidemmältä etäisyydeltä kuin aiemmat ratkaisut. Uudet ST25R500- ja ST25R501-vastaanottimet ovat suunniteltu erityisesti autoteollisuuteen, ja ne täyttävät Car Connectivity Consortiumin (CCC) Digital Key -standardin tiukat vaatimukset.

Piirisuunnittelun työkalujen myynti kasvoi lähes 5 miljardiin dollariin

Elektroniikkasuunnittelun (Electronic System Design, ESD) työkalujen maailmanlaajuinen myynti nousi ennätykselliseen 4,93 miljardiin dollariin vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä, kertoo SEMI-teknologiayhteisöön kuuluva ESD Alliance tuoreessa EDMD-raportissaan. Kasvua edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon nähden kertyi 11 prosenttia.

Intel myy yli puolet Alterasta, tekee isot tappiot

Intel on ilmoittanut myyvänsä 51 % omistuksestaan FPGA-valmistaja Alterassa pääomasijoitusyhtiö Silver Lakelle. Kaupan arvo perustuu 8,75 miljardin dollarin kokonaisarvostukseen Alteralle. Tämä tarkoittaa, että Intelin osuus myynnistä on noin 4,46 miljardia dollaria – huomattavasti vähemmän kuin yhtiö maksoi koko Alterasta vuonna 2015.

Eurooppalaiset autonvalmistajat lopettivat viennin Yhdysvaltoihin

Yhdysvaltojen autokauppa koki järistyksen, kun useat eurooppalaiset ja japanilaiset autonvalmistajat, kuten Audi, Jaguar Land Rover ja Mitsubishi, ilmoittivat keskeyttävänsä ajoneuvojen viennin Yhdysvaltoihin. Syynä on Trumpin hallinnon 2. huhtikuuta voimaan astunut 25 prosentin tullimaksu tuontiautoille ja osille.

Linux sopii kriittiseen sulautettuun laitteeseen

Yhä tiiviimmin verkottuneessa maailmassa, jossa kyberuhat ovat jatkuvasti läsnä, yritykset kohtaavat yhä enemmän haasteita suojellessaan järjestelmiään ja tietojaan kyberhyökkäyksiltä. KontronOS on IoT-turvallisuuteen kehitetty käyttöjärjestelmä.

FakeUpDates jatkaa riesojen kärjessä

Check Pointin tietoturvatutkijoiden mukaan FakeUpdates ja RansomHub hallitsivat haittaohjelmatilastoja maaliskuussa 2025. Samalla Lumma Stealer levisi ympäri maailmaa PDF-tiedostojen ja väärennettyjen Robloxpelien kautta.

Lisää huonoja uutisia Nokialle: verkkoihin investoidaan entistä vähemmän

Televerkkoinvestoinnit jatkoivat laskuaan vuonna 2024, mikä tuo lisää paineita alan laitevalmistajille – myös suomalaiselle Nokialle. Markkinatutkimusyhtiö Dell’Oro Groupin mukaan maailmanlaajuinen operaattoreiden langattomiin ja kiinteisiin verkkoihin tekemien investointien kokonaismäärä putosi viime vuonna 8 prosenttia. Samalla tietoliikennelaitteiden valmistajien tulot laskivat 11 prosenttia.

Uusi akku taipuu mihin muotoon tahansa

Linköpingin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet pehmeän, venyvän ja muotoiltavan akun, joka toimii jopa nestemäisenä. Akkua voi puristaa, venyttää tai muotoilla haluamaansa muotoon – ja se säilyttää silti toimivuutensa. Uusi materiaali mahdollistaa esimerkiksi sen, että akku voidaan pursottaa ulos 3D-tulostimesta ja valaa suoraan osaksi laitteen muotoilua.

OnePlus toi Watch 3:n “uudelleen”

OnePlus aloitti Watch 3 -älykellonsa virallisen myynnin Suomessa ja muualla Euroopassa viime viikolla, hieman yllättävästi uudelleen. Julkaisun alkuperäinen aikataulu helmikuussa meni uusiksi, kun kellon takakannesta löytynyt kirjoitusvirhe viivästytti toimituksia. Nyt korjattu versio on saapunut jälleenmyyjille.

Ruotsalaisyritys tuo Rust-kielen Volvoon

Ruotsalainen teknologiayritys Grepit on auttanut Volvoa ja Polestaria tuomaan uuden ohjelmointikielen, Rustin, osaksi sähköautojensa sisäisiä järjestelmiä. Kyseessä on maailman ensimmäinen sarjatuotannossa käytettävä ECU (ajoneuvon ohjausyksikkö), joka on ohjelmoitu kokonaan Rustilla.

GaN voittaa taistelun tehomarkkinoista

SiC vai GaN vai MOSFET vai IGBT:t? Jokaisella on oma paikkansa. Power Integrations uskoo galliumnitridiin teknologiana. Lopulta se valtaa markkinat aina satojen kilowattien teholuokkiin asti.

Aurinkosähkö hiipui alkuvuonna

Sähköteknisten tuotteiden tukkumyynnin arvo laski alkuvuonna 1,1 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen ajanjaksoon, kertoo Sähköteknisen Kaupan Liitto ry (STK) tuoreessa tilastossaan. Tammi–maaliskuussa 2025 tukkumyynnin arvo oli 255 miljoonaa euroa.

Linux sopii kriittiseen sulautettuun laitteeseen

Yhä tiiviimmin verkottuneessa maailmassa, jossa kyberuhat ovat jatkuvasti läsnä, yritykset kohtaavat yhä enemmän haasteita suojellessaan järjestelmiään ja tietojaan kyberhyökkäyksiltä. KontronOS on IoT-turvallisuuteen kehitetty käyttöjärjestelmä.

Lue lisää...

Joskus yksittäinen komponentti voi olla vaarallinen takaovi

Yritykset investoivat valtavasti kyberturvallisuuteen suojatakseen verkkojaan ja sovelluksiaan. Silti, kaikista suojaustoimista huolimatta, verkkorikolliset onnistuvat vuosi vuodelta entistä paremmin. Miten tämä on mahdollista, kysyy Lenovon tietoturva-asiantuntija Steven Antoniou?

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article