logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Kesän helteillä on erittäin tärkeää pysyä selvillä, mitä elintarvikkeiden kylmäketjussa tapahtuu. Uusilla anturitageilla voidaan edullisesti ja tarkasti valvoa pilaantuvien tavaroiden kuljetusta.

Kirjoittaja Shawn Rezaei on vanhempi sovellusinsinööri itävaltalaisella ams:llä. Hänellä on laaja tietämys RDIF-teknikoista. Shawn vastaa asiakkaiden teknisestä useissa ams:n langattomissa tuotteissa. Hänellä on elektroniikkasuunnittelun tutkinto Wentworthin teknologiainstituutista Bostonista.

Ruuan ja lääkkeitten valmistajilla, tukkukauppiailla ja vähittäismyyjillä on paljon rahaa sidottuna tavaroihin, joista tulee arvottomia mikäli niitä ei pidetä tarkasti kontrolloidussa viileässä ympäristössä. Logiikka-ala on siksi kehittänyt edistyneitä ja kalliita ratkaisuja kylmäketjun hallimtaan. Nämä auttavat pilaantuvien tavaroiden jakelijoita seuraamaan jatkuvasti olosuhteita, joissa tavaroita pidetään, ja nopeasti puuttumaan kun olosuhteet eivät täytä määriteltyjä raja-arvoja.

Puolijohdeala sen sijaan on usein tehnyt tällaisia suuria, kalliita ja vaivalloisia teknologioita tarpeettomiksi korvaamalla ne pienemmillä, halvemmilla ja paremmilla vaihtoehdoilla.Tämä voisi nyt olla mahdollista myös kylmäketjun hallinnassa uuden komponentin myötä. Tämä artikkeli selittää, miten anturikäyttöön sopiva RFID-tagi voi muuttaa kylmäketjun hallintaa.

RTLS-pohjaiset järjestelmät: liian suuria epäonnistumaan?

Useita vuosia kestäneessä prosessissa logistiikka-ala on kuluttanut miljardeja dollareita luodakseen teknologian ja sitä tukevan infrastruktuurin pilaantuvien tavaroiden jatkuvaan valvontaan varastoinnissa ja liikkeellä. Nyt tämä investointi voi käydä tarpeettomaksi, sillä uudet RFID-anturitagit ja RFID-lukimet maksavat vain muutamia kymmeniä dollareita.

Suurilla yrityksillä on tietenkin varaa pitää yllä monimutkaisia valvontajärjestelmi, jotka yhdistävät reaaliaikaista paikannusta (RTLS, real-time location systems), ohjelmistoja, langattomia yhdyspisteitä ja GPS-paikannusta, vaikka järjestelmät ovatkin kalliita ja lisäksi vaativat jatkuvaa ylläpitoa. Kokonaiskustannuksiin kuuluvat myös GPS-satelliitit ja datayhteys matkapuhelinverkon kautta, sekä laite- ja ohjelmistokulut, jotka aiheutuvat jokaisen kuljetuskontin varustamisesta ja ylläpidosta. Samoin kustannuksia lisää langattoman yhdyspisteen lisääminen jokaiseen jakelupisteeseen.

Tällaiset järjestelmät antavat informaatiota, jonka perusteella voidaan välittömästi tarttua vikatilanteisiin. Valitettavasti, vaikka reaaliaikainen seuranta näyttäisi tuovan keinon varmistaa, ettei pilaantuvia tavaroita haaskata ollenkaan, käytännössä tällaista takuuta ei ole. Esimerkiksi vaikeudet kuljetuksissa johtavat nopean ratkaisun sijasta usein viivästyksiin, kun operaattorit etsivät ongelman lähdettä. Varajärjestelmät (kuten mobiilit ylläpitotiimit), joita kylmäketjun ongelmien ratkaisemiseen tarvitaan, ovat hyvin kalliita eivätkä aina toimi tehokkaasti.

Kun logistiikka-ala ensimmäisen kerran ryhtyi monitoroimaan kylmäketjua, tämä monimutkainen ja hankala infrastruktuuri oli ainoa käytettävissä oleva. Siihen aikaan se näytti tarjoavan keinot suojata kaikkea tavaraliikennettä kaiken aikaa.

Nyt olisi taloudellisesti järkevämpää ottaa käyttöön yksinkertaisempi menetelmä kylmäketjun seurantaan, joka perustuisi lämpötilan ja muiden parametrien aistimiseen yksittäisissä paketeissa. Tässä hyödynnettäisiin olemassaolevaa infrastruktuuria, jolle RFID-järjestelmät on rakennettu. Tällaisesta teknologiasta puuttuu RTLS-toiminnallisuus, joten käyttäjien täytyy hyväksyä se, että osa tavaroista pilaantuu kun jokin vikatilanne yllättää, eikä tavaroita ole mahdollista pelastaa nopealla puuttumisella. Halvan ja yksinkertaisen seurantajärjestelmän hyödyt ylittäisivät kuitenkin reillusti ne kustannukset, joita pienestä lisähävikistä aiheutuu.

Edullinen, paikallinen kylmäketjun seuranta

Edullisen, muutaman sentin arvoisen ja kertakäyttöisen passiivisen RFID-tagin idea on hyvin vakiintunut logistiikka-alalla. Passiiviset RFID-tagit voidaan lukea RFID-lukimella: kommunikaatiolinkki muodostuu, kun passiivinen tagi moduloi takaisinheijastuneen RFID-energian, jonka lukulaite lähettää. Passiiviset tagit eivät siksi tarvitse erillistä teholähdettä, ja niiden käyttöikä on teoriassa loputon.

Perinteiset pssiiviset RFID-tagit pitävät sisällään pienen haihtumattoman muistin, johon - tähän nimi RFID jo viittaa - tallennetaan ainutlaatuinen tunnistuskoodi.

Mutta entäpä jos RFID-tagi voisi toimia myös datanloggauslaitteena? Tähän pystyy ams:n kehittämä uusi anturipohjainen RFID-tagi. Tällainen laite voisi monitoroida yksittäisten pakettien tilaa kuljetuksen tai varastoinnin aikana. Olosuhdeinformaatio kuten lämpötila, tärinä tai kosteus mitattaisiin ja tallennettaisiin muistiin (ks. kuvaa 1).


Kuva 1. Tyypillinen kylmäketjun seurantasovellus.

Koska järjestelmä käyttäisi olemassaolevaa RFID-teknologiaa ja laitteita, sen käyttöönotto olisi yksinkertaista ja edullista yrityksille. Lisäämällä tagiin lämpötila-anturin ja EEPROM-muistin datan tallennukseen, sekä vähävirtaisen liitännän ulkoisille antureille (ks. kuvaa 2) sillä voitaisiin seurata jokaisen pakkauksen tilaa yksilöllisesti.

Kun nykyinen teknologia seuraa olosuhteita kuljetuslaatikoiden tai jäähdytyskonttien tasolla tai varaston sisällä, anturitagi voi mitata lämpötilaa ja muita muuttujia yksittäisen pakkauksen tasolla, mikä antaa paljon tarkempia mittaustuloksia.

Tämä parantuneen suorituskyvyn ja halvemman hinnan yhdistelmä - jota puolijohdeala niin usein tarjoaa muille teollisuudenaloille - voi nyt mullistaa pilaantuvien tavaroiden kylmäketjun hallinnan tuomalla käyttöön edullisen tavan hallita kylmäketjua säilyttäen samalla tehokkuuden ja laadun korkeat vaatimukset.

Kaksi toimintatapaa

Anturitagin konsepti voidaan toteuttaa kahdella erilaisella tavalla. Lähimpänä perinteistä RFID-tagi on täysin passiivinen toimintatapa. Siinä anturitagilla ei ole itsenäistä teholähdettä, mikä tarkoittaa ettei käytössä ole reaaliaikakellotoimintoa (RTC). Kun RFID-lukulaite herättää tagin, se sieppaa tyypillisesti 4 milliampeerin virran tulevasta RF-säteilystä kerätäkseen energiaa. Tästä virrasta vain 150 mikroampeeria käytetään anturiliitännän sekä sisäänrakennettujen toimintojen kuten lämpötila-anturin operointiin (ks. kuva 2).

Tässä moodissa datanloggaus kylmäketjun monitorointitarkoituksiin tapahtuu kun pakkaus tulee kosketuksiin lukulaitteen kanssa, mikä käynnistää lämpötilan seurannan ja merkitsee myös aikaleiman. Tagi kontrolloi sitä, ottaako se data sisäisestä vai ulkoisesta anturista. Tallennettu data suojataan salasanoilla, joilla estetään manipulointi tai datan auktorisoimaton käyttö.



Kuva 2. Anturitagi operoi perinteisen RFID-tagin tavoin, mutta siinä on sisäänrakennettu anturi ja liitäntä ulkoisen anturin vaihtoehtoiselle käytölle.

Anturitagit voivat toimia myös osittain passiivisessa (semi-passive) moodissa, mikä tunnetaan myös paristoavusteisena passiivisena toimintana eli BAP-moodina. Siinä pieni paristo antaa virran autonomiselle datanloggaukselle ja aikaleima tulee sirulla olevasta reaaliaikakellosta. Pariston tyypillinen käyttöaika on 1-1,5 vuotta, vaikkakin tämä riippuu pariston tyypistä ja datanloggauksen tiheydestä.

Anturitagien valinta

ams tarjoaa jo kahta anturitagia kylmäketjun seurantaan. Molemmissa on mukana lämpötila-anturi, joka voi mitata -40 - +125 asteen lämpötiloja.

13,56 megahertsin taajuudella toimiva SL13A on yhteensopiva ISO15693- ja NFC-V -standardien kanssa. UHF-alueella (860-960MHz) toimiva SL900A tukee EPC Gen 2-, Class 1- ja Class 3 -standardeja. Molemmat piirit tukevat myös cool-Log -komentoja.

Yksinkertaisin käyttötapa näille piireille on lämpötilan seuranta ja tunnistautuminen täysin passiivisessa tilassa, eli RFID-lukulaitteen läheisyydessä. Tämä edellyttää vakiokomentojen käyttämistä tagien erottelemiseen toisistaan ja vakioista "Get Sensor Value" -cool-Log -komentoa lämpötilan muunnokseen.

Jos tagin pitää tehdä datasta logimerkintä kun RF-kenttää ei ole läsnä, pitää SL13A- tai SL900A-piiriin liittää paristo. Tässä voidaan käyttää 1,5 tai 3 voltin paristoa.

Jos käytettävä akku on ohut ja taipuisa, voidan taipuisalle alustalle valmistaa läpipainopakkauksen tyyppinen lähetinvastaanotin. Tämä toteutus on valmistuskustannuksiltaan edullisin ja tällaiset tagit ovat kertakäyttöisiä. Jos lähetintä halutaan käyttää uudelleen, suositellaan nappipariston ja jäykän piirilevyalustan käyttämistä.

Lämpötilojen loggausta varten järjestelmä jäyttää standardeja RFID-komentoja tagien yksilöimiseen ja räätälöityjä cool-Log -komentoja, kuten:
Set Log Mode
Initialise
Start Logging
Stop Logging

SPI-liitäntä mikro-ohjaimelle

Sekä SL13A- että SL900A-tagilla on SPI-liitäntä (Serial Peripheral Interface) ulkoiseen laitteeseen kuten mikro-ohjaimeen liittymiseksi (ks. kuva 3). Tämä laajentaa kylmäketjun hallinnan toimintoja pelkän erillisen RF-tagin aistimisen, dataloggauksen ja tunnistustoimintojen ulkopuolelle.

Mikro-ohjaimen kautta RFID-tagiin voidaan jopa tuoda yhteys mobiiliverkon modeemiin, jolloin lämpötiladataan päästään käsiksi etäältä. Mikro-ohjaimen avulla tagin rekisterit ja toiminnot voidaan myös asettaa hyvin helposti. Mikro-ohjain voidaan myös ohjelmoida tukemaan hälytysjärjestelmää ja toimintoja, joilla lasketaan tagin varastointiaika.

SPI-liitäntää voidaan käyttää lukemaan ja kirjoittamaan dataa sulautetulta EEPROM-muistilta. Sitä voidaan käyttää myös tuotantolinjalla testiliitäntänä kalibrointia ja käyttäjän ID-ohjelmointia varten. SPI:n kautta tagi saadaan tarvittaessa myös tukemaan epästandardeja RF-protokollia.


Kuva 3. Mikro-ohjaimen liittäminen RFID-tagiin SPI-liitännällä tuo paljon monipuolisuutta kylmäketjusovelluksiin.

Lopuksi

ams:n anturitagien SL13A ja SL900A avulla kylmäketjuoperaattorit voivat automaattisesti seurata, valvoa ja tallentaa anturi-informaatiota kuten lämpötilaa, painetta, kosteutta tai tärinää. Ne voidaan myös konfiguroida tekemään automaattisesti hälytyksiä tai ilmoituksia, kun olosuhteet muuttuvat kriittisiksi.

Tämän tapahtumapohjaisuuden ansiosta nykyisille monimutkaisille kylmäketjun monitorointijärjestelmille saadaan selvästi yksinkertaisempi ja helvempi vaihtoehto.

MORE NEWS

CompactPCI-sarjaliitännän nopeus kasvoi kaksinkertaiseksi

PICMG-järjestö on julkaissut CompactPCI Serial -standardin kolmannen version, joka tuplaa liitännän nopeuden ja kaistanleveyden. Näin väylä tuo entistä parempaa suorituskykyä vaativiin teollisiin sovelluksiin.

Elisan 5G kiihtyy 2 gigabittiin, mutta se on vielä vain harvojen herkkua

Elisa laajensi eilen 5.5G-liittymien saatavuutta koko maassa, mutta supernopeiden yhteyksien todellinen hyöty jää toistaiseksi rajatulle joukolle. Syynä ovat rajoittunut alueellinen kattavuus ja harvat yhteensopivat päätelaitteet.

NIS2 on nyt täällä

Uusi NIS2-direktiivi tuo mukanaan tiukentuneet velvoitteet erityisesti kyberturvallisuuden raportointiin. - Isoimmat toimijat ovat varmasti hyvin varautuneet, mutta pienemmillä riittää tekemistä, arvioi Into Securityn toimitusjohtaja Niki Klaus, kun direktiivi astui virallisesti voimaan Suomessa.

DigiKeyn alkuvuosi: lähes satatuhatta uutta tuotetta

Elektroniikan komponenttien jakelija DigiKey on käynnistänyt vuoden 2025 vauhdikkaasti lisäämällä valikoimaansa 104 uutta toimittajaa ja peräti 98 320 uutta tuotetta vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Nokialle tärkeä jatko T-Mobilen 5G-toimittajana

Nokia ja T-Mobile US ovat solmineet uuden monivuotisen strategisen kumppanuuden jatkosopimuksen, jolla vahvistetaan T-Mobilen 5G-verkon kattavuutta ja kapasiteettia koko Yhdysvalloissa. Sopimus on Nokialle merkittävä päänavaus jatkossa 5G-toimittajana maailman suurimpiin kuuluvan operaattorin rinnalla.

Nyt se tapahtui – kiinteistä verkoista tuli Nokian suurin ryhmä

Nokian uusi toimitusjohtaja Justin Hotard on ollut yhtiön ruorissa vasta muutaman viikon ajan ja nyt hän esitteli ensimmäisen osavuosikatsauksensa. Ehkä osuvasti ensimmäistä kertaa Nokian kiinteiden verkkojen liiketoiminta eli verkkoinfrastruktuuri ohitti liikevaihdossa mobiiliverkot. Tämä heijastaa Nokian muuttuvaa fokusta.

Nyt voit kehittää tarkasti paikantavia Bluetooth-laitteita

Bluetooth-teknologia on ottanut merkittävän askeleen eteenpäin uuden version myötä, ja nyt myös kehittäjillä on entistä paremmat työkalut hyödyntää sen mahdollisuuksia. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut Bluetooth Core Specification -version 6.0, joka tuo mukanaan useita uusia ominaisuuksia – niistä kenties kiinnostavin on kanavan kuulostelu (Channel Sounding).

Ilmainen seminaari kalibroinnin perusteista

Rohde & Schwarz järjestää maksuttoman puolen päivän seminaarin, joka pureutuu mittaus- ja testauslaitteiden kalibroinnin perusteisiin. Tapahtuma on suunnattu kaikille, jotka työskentelevät kalibroinnin parissa tai haluavat syventää osaamistaan aiheesta – riippumatta käytössä olevasta laitevalmistajasta.

Sähköautojen latauslaitteiden myynti piristyi

Sähköauton latauslaitteiden myynti kasvoi alkuvuonna 9,2 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan, kertoo Sähköteknisen Kaupan Liitto (STK). Tammi–maaliskuussa myytiin yhteensä 6156 kiinteistöihin asennettavaa latauslaitetta.

DNA pärjäsi parhaiten Ooklan 5G-vertailussa

DNA on noussut selkeäksi voittajaksi Ooklan tuoreessa 5G-verkkojen vertailussa Suomessa. Speedtest Intelligence -datan perusteella DNA oli vuoden 2024 jälkimmäisellä puoliskolla nopein mobiilioperaattori Suomessa – sekä kokonaisuudessaan että erityisesti 5G-teknologiassa.

5G-yksityisverkko voi nyt ulottua usean operaattorin verkkoon

Vodafone, A1 Group ja Ericsson ovat tehneet historiaa muodostamalla maailman ensimmäisen 5G Standalone (SA) -roaming-yhteyden kahden eri operaattoriryhmän välillä. Uraauurtava tekninen saavutus mahdollistaa nyt myös yksityisten 5G-verkkojen laajentamisen usean operaattorin ja maan yli.

Renesas helpottaa siirtymistä 32-bittisiin

Renesas on julkaissut uuden RA0E2-mikro-ohjainsarjan, joka tekee siirtymästä 8- ja 16-bittisistä ohjaimista tehokkaampiin 32-bittisiin ratkaisuihin entistä sujuvampaa – ilman kustannusten tai suunnittelutyön merkittävää kasvua.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Nyt se tapahtui – Nvidia nousi suurimmaksi puolijohdetaloksi

Nvidia on noussut maailman suurimmaksi puolijohdeyritykseksi, ohittaen sekä Samsungin että pitkään kärkeä hallinneen Intelin. Gartnerin tuoreiden lukujen mukaan Nvidian liikevaihto kasvoi peräti 120 % vuodessa ja nousi 76,7 miljardiin dollariin. Markkinaosuus kohosi 11,7 prosenttiin.

Uusi muisti nopeuttaa sekä grafiikkakortteja että tekoälylaskentaa

Muistiteknologian kehitys ottaa jälleen harppauksen eteenpäin, sillä JEDEC on julkaissut uuden sukupolven High Bandwidth Memory -standardin. HBM4-muisti lupaa mullistaa suorituskyvyn erityisesti tekoälylaskennan ja huipputason grafiikkasuorittimien osalta.

Näin HDMI:n tappaja GPMI toimii

Kiinalaisten teknologiayritysten kehittämä GPMI-standardi on paitsi nopeampi kuin HDMI, se myös yksinkertaistaa laitearkkitehtuuria radikaalisti. Tässä artikkelissa pureudumme tarkemmin siihen, miten GPMI toimii ja mitä sen käyttöönotto tarkoittaa kuluttajalle.

Sulautettu tiedostojärjestelmä tukee nyt laajoja tietokantoja

Sulautettujen järjestelmien ohjelmistoratkaisuista tunnettu SEGGER on päivittänyt suositun emFile-tiedostojärjestelmänsä tukemaan suuria tietokantoja integroimalla siihen suositun SQLite-tietokantamoottorin. Uudistus hyödyntää SEGGERin BigFAT-laajennusta, jonka avulla yli 4 gigatavun tiedostojen käsittely onnistuu FAT-tiedostojärjestelmillä.

Uusi standardi poistaa avaimet ovista

NXP esittelee ratkaisun, joka vie älylukot ja digitaaliset avaimet uudelle tasolle – fyysisiä avaimia ei enää tarvita. Ratkaisun keskiössä on tuore Aliro-standardi, jota kehitetään Connectivity Standards Alliancen alaisuudessa. Sen tavoitteena on mahdollistaa yhteensopiva, turvallinen ja helppokäyttöinen digitaalinen pääsy niin koteihin kuin ajoneuvoihin – riippumatta siitä, minkä valmistajan laitteita käytetään.

Kännykkämarkkina kasvoi hieman alkuvuonna

Vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä maailmanlaajuiset älypuhelintoimitukset kasvoivat 1,5 prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Kansainvälisen markkinatutkimusyhtiö IDC:n mukaan toimituksia kertyi yhteensä 304,9 miljoonaa kappaletta. Markkina kehittyi pitkälti ennakoiden mukaisesti, vaikka taustalla oli merkittäviä geopoliittisia jännitteitä, erityisesti Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasota sekä siihen liittyvät tullikiistat.

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article