ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

ETNtv

 
ECF24 videos
  • Timo Poikonen, congatec
  • Petri Sutela, Testhouse Nordic
  • Tomi Engdahl, CVG Convergens
  • Henrik Petersen, Adlink Technology
  • Dan Still , CSC
  • Aleksi Kallio, CSC
  • Antti Tolvanen, Etteplan
ECF23 videos
  • Milan Piskla & David Gustafik, Ciklum
  • Jarno Ahlström, Check Point Software
  • Tiitus Aho, Avnet Embedded
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Pasi Suhonen, Rohde & Schwarz
  • Joachim Preissner, Analog Devices
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

TMSNet  advertisement
ETNdigi
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn

TECHNICAL ARTICLES

Kumpi valita: kide vai MEMS-oskillaattori?

Tietoja
Kirjoittanut Veijo Ojanperä
Julkaistu: 16.05.2025
  • Devices
  • Embedded

ETN - Technical articleOletko koskaan miettinyt miten kokonaiskustannukset eroavat käyttäessäsi kideresonaattoria tai MEMS-oskillaattoria? Tämä kysymys ei ehkä tule ensimmäisenä mieleen valintaprosessissa, koska kide näyttäisi olevan hinnaltaan niin paljon halvempi – ainakin pintapuolisesti tarkasteltuna. Vaikka kiteiden yksikkökustannukset ovat yleensä oskillaattoreita halvempia, niin kokonaiskustannuksia laskettaessa tilanne näyttääkin aivan toiselta.

Artikkelin kirjoittaja Bruce Potvin on SiTimen globaalista myynnistä vastaava johtaja.

 Monet asiakkaat ovat esittäneet SiTimelle kidesuunniteluun liittyviä kysymyksiä ongelmakohdista, kuten kylmäkäynnistyksen epäonnistumisista, keskenään epäsopivista kiteistä johtuvista oskillaattoripiirien ongelmista tai läpäisemättömistä EMI-testeistä. Tällaiset ongelmat lisäävät suunnittelukustannuksia tuotekehityksen aikana ja voivat aiheuttaa kalliiksi käyviä laatuongelmia. Tuotejulkistusten viivästymisistä aiheutuu myös liikevaihdon menetyksiä. Seuraavassa käydään läpi kolme tilannetta, joissa asiakas on kääntynyt SiTimen puoleen saadakseen apua kustannusten hillitsemiseksi, kun halutaan selättää kidesuunnitteluun liittyvät ongelmakohdat.

Kideresonaattorin ja oskillaattorin erot

Aluksi selvitetään perusteet: miten kvartsikideresonaattori (XTAL) eroaa kideoskillaattorista (XO). Yksinkertaistetuin termein kuvattuna kide (jota kutsutaan joskus myös resonaattoriksi) on liikkuva tai resonoiva passiivinen komponentti, joka on liitetty erillisellä SoC-, mikro-ohjain- tai prosessorisirulla olevaan ulkoiseen ajastavaan oskillaattoripiiriin (kuva 1).

Kuva 1: Kiteen ja oskillaattorin ero.

Oikealla oleva oskillaattori on integroitu ajastusratkaisu, joka sisältää sekä resonaattorin että oskillaattorin samalla aktiivisella puolijohdekomponentilla. SiTimen oskillaattoreissa resonaattori perustuu piipohjaiseen mikromekaaniseen (MEMS) tekniikkaan perinteisen kvartsikiteen sijaan. Integroidun arkkitehtuurin ansiosta oskillaattorit ovat kestäviä ja asennusvalmiita ja ne ovat joustavasti ja helposti sovitettavissa järjestelmään.

Kokonaiskustannusten muodostuminen

Oskillaattorien suunnitteleminen järjestelmään on helpompaa, koska ne sisältävät toiminnallisuutta ja ominaisuuksia, joilla voidaan ratkaista yleisiä ja usein hankalia ajastukseen liittyviä ongelmakohtia. SiTime on julkistanut joitakin kokonaiskustannuksin varustettuja esimerkkiratkaisuja, jotka perustuvat Digi-Keyn ja SiTimeDirectin hinnoittelemiin samalla lähtötaajuudella, vakaudella ja pakkauskoolla varustettuihin XTAL- ja XO-piireihin. Lisäksi SiTime laskuttaa ongelmakohtien ratkaisuista syntyvät aikaperusteiset suunnittelukustannukset (100 dollaria tunnilta).

SiTimeDirect: https://www.sitime.com/sitimedirect

Jokaisella käyttötapauksella on oma läpimurtopisteensä, joka määräytyy tuotantomäärien ja suunnitteluaikojen perusteella. Yleensä kiteellä tapahtuvan suunnittelun kustannukset ovat halvemmat silloin, kun kyseessä ovat suuret volyymit ja suunnittelukustannukset tasoittuvat määrien kasvaessa. Vastaavasti oskillaattorin käyttökustannukset ovat alempia silloin, kun tuotantomäärät eivät saavuta kymmeniä tuhansia. Mutta asioilla on myös muita puolia.

Se mitä EI OLE otettu huomioon seuraavissa esimerkeissä ovat vaihtoehtokustannukset (menetetyt tulot) projektin suunnittelun viivästymisistä aiheutuvista kuluista, jotka voivat olla merkittäviä joillakin markkinoilla. Joissakin tapauksissa merkittäviä lisäkustannuksia syntyy ulkoisten palvelujen käytöstä ja testauksista. On myös muita seuraamuksia, joista voi aiheutua lisäkustannuksia. Tällaisia ovat uudelleen suunnittelussa lisämateriaaleista ja -komponenteista kertyvät kustannukset, kiteiden (mutta ei oskillaattorien) vaatimien kuormakondensaattorien kustannukset ja kondensaattorien vaatiman korttitilan kasvun kustannuksista – vaa’an kielen kääntyessä näiltä osin oskillaattorin eduksi, koska silloin kaikki nämä kustannukset jäävät pois.

Yksinkertaisuuden vuoksi seuraavassa esitettäviin esimerkkeihin on sisällytetty AINOASTAAN ajastinkomponenteista ja kiteen ongelmakohtien korjaamisesta aiheutuvat kustannukset.

1.Kylmäkäynnistyksen häiriö

Kideresonaattoreista poiketen MEMS-oskillaattoreihin ei liity käynnistyshäiriöitä. Tässä asiakkaan käyttötapauksessa tarvittiin 15 tuntia suunnittelutyötä kiteen käynnistysongelma korjaamiseen. Suhteellisen nopeasti käyttökelpoiseksi asennettavaa MEMS-oskillaattoria käytettäessä kustannukset käyvät edullisemmaksi, kun tuotantomäärät ovat enintään 6500 yksikköä. Toisin sanoen, ellei kyseessä ole hyvin suurten tuotantomäärien valmistaminen, pitkässä juoksussa kidepohjaiset ajastusratkaisut tulevat kalliimmaksi.

2. Epäsovitetun kiteen aiheuttama oskillaattorin häiriö

Koska oskillaattorit ovat integroituja ratkaisuja (resonaattori- ja oskillaattoripiirit samalla sirulla) sovitusvirheet eliminoituvat. Suunnittelijoiden ei tarvitse välittää kiteen liikeimpedanssista, aaltomuodon resonanssista, ohjaustasosta, oskillaattorin negatiivisesta resistanssista tai muista komponenttien liittämisestä aiheutuvista tilanteista. Tässä asiakastapauksessa tarvittiin 40 tuntia suunnittelutyötä sovitusongelmien korjaamiseksi, jolloin tulee edullisemmaksi käyttää oskillaattoria tuotantomäärien ollessa enimmillään 17000 kappaletta.

3. EMI-yhteensopivuushäiriöt

Kello on usein suurin sähkömagneettisten EMI-häiriöiden aiheuttaja järjestelmässä, mikä voi olla syynä siihen, ettei prototyyppi läpäise testejä onnistuneesti. SiTimen MEMS-oskillaattoreissa on käytössä useita tekniikoita, joilla voidaan nopeasti ja helposti vähentää EMI-häiriöitä. Yksi tällainen on hajaspektrikelloajastus. Toinen SiTimen kehittämä ominaisuus on ohjelmoitava FlexEdge, jolla voidaan säätää kellosignaalin nousu- ja laskuaikaa (muutosnopeutta) EMI-häiriöiden vähentämistä varten.

Passiivisina komponentteina kideresonaattoreissa ei ole tällaisia EMI-häiriöitä hillitseviä ominaisuuksia. Tällöin voi olla tarvetta käyttää suojauksia tai lisätä kiteen yhteyteen hajaspektrikellogeneraattoripiiri, mikä lisää kustannuksia ja tilantarvetta kortilla. Lisäksi kaiuttomien tilojen vuokraaminen ylimääräisten testausten suorittamiseksi lisää kustannuksia entisestään vähintään 3000 dollarilla. Kortin uudelleen suunnitteluun ja uusintatesteihin kuluu suunnittelijalta helposti 50 tuntia, jolloin MEMS-oskillaattorien käyttö on kannattavampaa enintään 23500 yksikön tuotantomäärillä. Ja tässä ei ole huomioitu edellä mainittuja materiaaleista ja testaustiloista aiheutuvia kuluja.

Tulosta syntyy – säästöjä kautta linjan

Välittömien kustannusten lisäksi on myös muita tekijöitä vaikuttamassa kideresonaattorien suunnittelukustannuksiin. Esimerkiksi oskillaattoreilla voidaan ohjata useita kuormia. Tämä tarkoittaa, että yhdellä oskillaattorilla voidaan korvata useita resonaattoreita, jotka muodostavat ajastussignaalin yhtä laitetta varten. 

Koska SiTimen oskillaattorit perustuvat ohjelmoitavaan arkkitehtuuriin, ne ovat käyttövalmiina saatavissa mille tahansa taajuus-, stabiilius- ja jännitealueelle. Suunnittelija voi joustavasti optimoida suunnittelun haluamakseen. Itse asiassa SiTimen oskillaattorit ovat ohjelmoitavissa jälleenmyyjien tai jopa asiakkaiden itsensä toimesta omissa tiloissaan käyttämällä Time Machine II -työkalua.

Ohjelmoitavuuden avulla voidaan myös vähentää toimivuuden tarkastamisesta johtuvia kustannuksia spesifikaation muutosten yhteydessä. Kustannussäästöt ja lyhyemmät suunnitteluajat ovat mahdollisia, koska MEMS-oskillaattori (ennen sen ohjelmointia) pystyy generoimaan miljoonia komponenttivariaatioita. Kun peruskomponentti on kerran kvalifioitu, se voidaan konfiguroida tukemaan suurta määrää eri spesifikaatioita.

Ehkä yksi suurimmista välillisistä kustannussäästöistä syntyy, kun laatu ja luotettavuus parantuvat. SiTimen MEMS-oskillaattorien vikaantumisluku on alle yksi viallinen kappale miljoonaa kohti (DPPM) ja keskimääräinen vikaantumisväli (MTBF) yli kaksi miljardia tuntia, mikä on jopa 50 kertaa parempi kuin kidelaitteilla. Lisäksi SiTimen MEMS-oskillaattorien iskun- ja tärinänkestävyys takaavat kvartsikiteitä pidemmän toimintaiän.

Kvartsikiteiden suurempi vikaantumistaajuus voi lisätä kustannuksia monilla tavoin, kuten perussyyanalyysin, lisäpalveluiden tai korjausten vaatimista lisäresursseista syntyvistä kustannuksista. Edelleen laatukysymyksissä ilmenevät ongelmat voivat vahingoittaa brändin mainetta pitkäksi aikaa, millä on vaikutuksensa yrityksen viivan alle jäävään tulokseen.

Käyttämällä oskillaattoreita kideresonaattorien sijaan voidaan alentaa kustannuksia eri tavoin. Murheilta ja lisäkuluilta välttyäkseen kannattaa siis suosia oskillaattoreita. Kun hankinnan tarkoituksena on vähentää komponenttikustannuksia, kokonaisuuden kannalta tarkastelu auttaa yritystä säästämään kustannuksissa ajan oloon. Oskillaattorien vaikutuksesta kustannusten alentamiseen on saatavissa lisätietoa SiTimen nettisivuilta:

The top 8 reasons to use an oscillator instead of a crystal resonator

MORE NEWS

Uudenlainen termistori on iso askel sähköautoille

Murata on esitellyt maailman ensimmäisen hartsivaletun ja wire-bonding- eli lankabondausyhteensopivan NTC-termistorin. Sen tuoma tarkempi lämpötilanhallinta mahdollistaa pienemmät ja tehokkaammat moduulit sähköautoihin.

Eurooppalaiset viranhaltijat hylkäävät Windowsia

Useat eurooppalaiset viranomaiset ovat aloittaneet historiallisen irtautumisen Microsoftin tuotteista. Tanskan digiministeriö sekä Saksan pohjoinen osavaltio Schleswig-Holstein ovat päättäneet siirtyä Windowsista ja Microsoft 365 -palveluista avoimen lähdekoodin ohjelmistoihin, kuten Linuxiin ja LibreOfficeen.

Rohde ajatteli spektrianalyysin uusiksi

Rohde & Schwarz on mullistanut signaali- ja spektrianalyysin tuomalla markkinoille täysin uudenlaisen FSWX-analysaattorin. Uutuuslaite haastaa perinteisen arkkitehtuurin yhdistämällä monikanavaisen mittauksen, sisäisen ristiinkorrelaation ja laajakaistaisen analyysin. Aiemmin näitä ominaisuuksia ei ole nähty yhdessä ja samassa laitteessa.

Elisa kiihdyttää 5G:tä, mutta kovemmat nopeudet ovat harvojen herkkua

Elisa ja Nokia laajentavat 5.5G-verkon eli 5G Advancedin kattavuutta Suomessa ja Virossa, mutta verkon hyödyt jäävät vielä harvojen käyttöön päätelaitteiden puutteen vuoksi. Elisan teknologiajohtaja Sami Komulaisen mukaan uusi verkko on jo käytössä tietyillä alueilla. - Elisan 5.5G kattaa tällä hetkellä osan pääkaupunkiseudusta sekä Tampereen, Turun ja Jyväskylän aluetta, Komulainen sanoo.

USA pelkää, että kiinalaiset aurinkokennotkin vakoilevat

Yhdysvaltalaiset turvallisuusviranomaiset varoittavat, että kiinalaisissa aurinkosähköjärjestelmissä voi piillä dokumentoimatonta viestintälaitteistoa – ja että nämä voivat mahdollistaa vakoilun tai jopa sabotaasin sähköverkkoon.

AMD:n uusi tekoälyprosessori nostaa riman korkealle

AMD on julkistanut uuden sukupolven Instinct MI350 -sarjan grafiikkaprosessorit, jotka on suunniteltu erityisesti generatiivisen tekoälyn ja huipputason laskennan vaatimuksiin. Uutuudet lupaavat jopa nelinkertaista laskentatehoa ja merkittäviä parannuksia energiatehokkuudessa aiempiin sukupolviin verrattuna.

Trian uusin tukee Windowsia, Androidia ja Linuxia

Sulautettujen tietokonealustojen valmistukseen erikoistunut Tria on julkistanut uuden perheen laskentamoduuleja, jotka perustuvat Qualcommin Dragonwing-prosessoreihin ja tukevat nyt kolmea eri käyttöjärjestelmää: Windows 11 IoT Enterprisea, Androidia sekä Yocto Linuxia.

Yksi koodi, monta laitteistoa

ETN - Technical articlePrototyyppien kehitystyössä nopeus on valttia. Markkinoilla menestyvät sovellukset, joilla aikaan saadaan uusia ja virtaviivaistetaan jo olemassa olevia palveluita. Nykyisin käytössä oleviin sulautettuihin järjestelmiin saadaan lisää toimintoja hyödyntämällä data-analytiikan ja koneoppimisen kaltaisia tekniikoita reaaliaikaisen sensoridatan käsittelyn tehostamisessa. Myös käyttöliittymien kehittymisen tuomien etujen hyödyntäminen helpottaa automaattisten järjestelmien kasaamista ja ohjausta.

Varo matoja kekseissä!

Harvoin tietoturvatiedotteet osuvat näin ytimekkäästi: HP:n varoitus matkailijoille paljastaa evästehuijauksen, joka saattaa päätyä laitteeseesi troijalaisena. Kesälomakauden kynnyksellä matkailijoita vaanii uusi, ovelasti naamioitu tietoturvauhka.

Kaikkein nopeimpien langattomien signaalien testaaminen onnistuu nyt tabletilla

Saksalainen Aaronia esittelee San Franciscon IMS 2025 -messuilla maailman nopeimmat kannettavat reaaliaikaiset spektrianalysaattorit, jotka mahdollistavat jopa yli 3 000 GHz/s pyyhkäisyn – ja kaiken tämän voi tehdä kentällä suoraan tabletilla.

Nokialle tärkeä 5G-sopimus Tšekkiin

Nokia on solminut merkittävän 5G Standalone -verkkosopimuksen Tšekin suurimman operaattorin, O2 Czech Republicin, kanssa. O2 ottaa käyttöön Nokian pilvinatiivin 5G SA Core -ratkaisun, mahdollistaen kehittyneet 5G-palvelut, kuten verkkoleikkaukset, alhaisen viiveen sovellukset ja korkean tietoturvan.

Tamperelainen Unikie voi kasvaa suureksi robottirekkojen ohjaajaksi

Tamperelainen ohjelmistoyhtiö Unikie on ottamassa merkittävän askeleen kohti eurooppalaista läpimurtoa robottiajoneuvojen ohjauksessa. Yritys on solminut globaalin kumppanuuden Deutsche Telekomin kanssa. Tavoitteena on tuoda älykästä automaattista ajoneuvologistiikkaa teollisuusalueille, varikoille ja tuotantolaitoksiin ympäri Eurooppaa – ja mahdollisesti myös sen ulkopuolelle.

Uutuuspiiri vahvistaa tulevia PCIe 6 -signaaleja

Diodes Incorporated on esitellyt ensimmäisen PCI Express 6.0 -nopeuksiin (jopa 64 GT/s) yltävän vahvistinpiirin, joka parantaa signaalin laatua uusimman sukupolven liitäntätekniikoissa. Uusi PI3EQX64904 on lineaarinen, nelikanavainen PAM4-vahvistin, jonka tehtävänä on varmistaa luotettava tiedonsiirto vaativissa sovelluksissa, kuten datakeskuksissa, tekoälyjärjestelmissä ja suurteholaskennassa.

Nokia luottaa AMD:n uusimpaan 5G-pilvilaskennassa

Nokia ottaa käyttöön AMD:n 5. sukupolven EPYC-prosessorit osana 5G-verkkonsa pilvi-infrastruktuuria. AMD:n suorituskyky ja energiatehokkuus tukevat Nokian Cloud Platformia, joka toimii 5G-runkoverkon eli 5G Coren laskenta-alustana.

10 wattia sokeripalan kokoisesta teholähteestä raiteille

Traco Powerin uusi TMR 10WIR -sarja tarjoaa jopa 10 watin tehon vain sokeripalan kokoisessa SIP-8-metallikotelossa. Poweri on kvalifioitu käyttöön rautateillä. Kompakti DC/DC-muunnin on suunniteltu erityisesti vaativiin liikenne- ja teollisuussovelluksiin, joissa tila on kortilla, mutta laatuvaatimukset korkealla.

Datan lähettäminen näkyvällä valolla on turvallisempaa

Langattoman tiedonsiirron uusin läpimurto perustuu näkyvään valoon. Skotlantilainen pureLiFi on julkaissut uuden Kitefin XE -järjestelmän, joka mahdollistaa nopean ja erittäin turvallisen langattoman yhteyden ilman perinteisiä radiotaajuuksia, kuten WiFi- tai mobiiliverkkoja.

LUMI on nyt maailman yhdeksänneksi tehokkain

Suomen CSC:n ylläpitämä LUMI-supertietokone on rankattu maailman yhdeksänneksi tehokkaimmaksi supertietokoneeksi tuoreessa kesäkuun 2025 TOP500-listauksessa. Samalla se on koko kärkikymmenikön energiatehokkain järjestelmä.

Samaa koodia Arm- ja RISC-V-prosessoreille

Sulautettujen järjestelmien ohjelmistokehittäjille koittaa helpotus. Ruotsalainen IAR on julkaissut päivitetyt versiot työkaluistaan, jotka mahdollistavat saman lähdekoodin hyödyntämisen sekä Arm- että RISC-V-arkkitehtuureissa. Tämä avaa merkittäviä mahdollisuuksia kustannustehokkaaseen ja skaalautuvaan tuotekehitykseen erityisesti auto-, teollisuus-, lääketekniikka- ja IoT-markkinoilla.

Yksi ainoa siru optimoi sähköauton akuston

Sveitsiläinen LEM on lanseerannut uuden virranmittausyksikön sähköajoneuvojen  akkujen hallintaan. Ensimmäistä kertaa markkinoilla LEM on yhdistänyt shuntti- ja avoimen silmukan Hall-ilmiöteknologiat yhteen osaan, jota kutsutaan hybridivalvontayksiköksi (HSU). Uutuudella yhtiö vastaa pienen tilantarpeen, alhaisen kustannustason ja korkeimman turvallisuustason haasteisiin sähköautojen akkujen hallintajärjestelmissä.

Pieni parannus pidentää langattomien hiirten käyttöaikaa merkittävästi

Renesas esittelee ensimmäisen mikropiirin, joka tukee uutta USB-C 2.4 -standardia – vaikutukset ulottuvat suoraan langattomien pelihiirten virrankulutukseen ja yhteensopivuuteen. Langattomien pelihiirten yksi suurimmista haasteista on ollut virrankulutuksen ja suorituskyvyn tasapainottaminen. Uusin päivitys USB-C-standardiin voi vaikuttaa tähän yllättävän paljon.

ETNdigi 1/2025 is out
TMSNet  advertisement

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Yksi koodi, monta laitteistoa

ETN - Technical articlePrototyyppien kehitystyössä nopeus on valttia. Markkinoilla menestyvät sovellukset, joilla aikaan saadaan uusia ja virtaviivaistetaan jo olemassa olevia palveluita. Nykyisin käytössä oleviin sulautettuihin järjestelmiin saadaan lisää toimintoja hyödyntämällä data-analytiikan ja koneoppimisen kaltaisia tekniikoita reaaliaikaisen sensoridatan käsittelyn tehostamisessa. Myös käyttöliittymien kehittymisen tuomien etujen hyödyntäminen helpottaa automaattisten järjestelmien kasaamista ja ohjausta.

Lue lisää...

OPINION

Onko tekoäly nyt uusin uhka tietoturvalle?

Tekoäly on tullut jäädäkseen – siitä ei ole epäilystäkään. Mutta mitä tapahtuu, kun siitä tulee myös kyberturvallisuuden suurin uhka?

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Uudenlainen termistori on iso askel sähköautoille
  • Eurooppalaiset viranhaltijat hylkäävät Windowsia
  • Rohde ajatteli spektrianalyysin uusiksi
  • Elisa kiihdyttää 5G:tä, mutta kovemmat nopeudet ovat harvojen herkkua
  • USA pelkää, että kiinalaiset aurinkokennotkin vakoilevat

NEW PRODUCTS

  • Uudenlainen termistori on iso askel sähköautoille
  • 10 wattia sokeripalan kokoisesta teholähteestä raiteille
  • Bluetoothin uudet ominaisuudet käyttöön pienellä USB-tikulla
  • Yksi piiri pidentää langattoman laitteen käyttöaikaa
  • Tehoa ja tarkkuutta teolliseen skannaukseen
 
 

Section Tapet