logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Ledivalaistus tarjoaa monia mahdollisuuksia energiatehokkuuteen ja innovatiiviseen valaistussuunnitteluun, mutta näiden mahdollisuuksien toteuttaminen vaatii älykästä tehonsyöttöä ja ohjausta.

Artikkelin kirjoittaja Fionn Sheerin toimiii Microchipillä analogia- ja liitäntäpiirien divisioonan vanhempana tuotemarkkinoinnin insinöörinä. Hänen vastuullaan on esimerkiksi PWM-ohjaimien, analogiaohjaimien mosfetien, LDO-piirien ja mosfet-ohjaimien tekninen markkinointi.

Ledivalaistus lupaa visuaalisesti häikäiseviä tuotteita, joiden tehohäviöt ovat pienempiä ja elinkaaret pidempiä, mutta lopulta pelkkä ledi ei riitä tähän: koko piiriratkaisun pitää vastata lupaukseen. Sovelluksissa, joissa elinkaari on lyhyt, alhaisen virran ledejä voidaan helposti ohjata resistorilla. Mutta sovelluksissa, joilta halutaan suurta luotettavuutta, pitkää elinkaarta, tehokkuutta tai laadukasta valoa, on parempi tapoja sähköistää ja monitoroida diodia.

Jatkuvana virranlähteenä toimiva teholähde voi komponsoida suuritehoisille ledeille ominaista vaihtelua, mikä varmistaa valon luotettavuuden ja paremman kokemuksen käyttäjlle. Näiden sovellusten kasvava kysyntä luo yhä tehokkaampia ledin ajuriratkaisua: PWM-ohjaimet, integroidut jatkuvan virran regulaattorit ja hakkuriteholähteet pystyvät hallitsemaan ledisovellusten ainutlaatuisia tarpeita. Microchipin MCP19114-piiri suunniteltiin vastaamaan moniin näistä vaatimuksista ja sen avulla voidaan kehittää visuaalisesti näyttäviä, uusia ja innovatiivisia käyttäjien toivomia valaistusratkaisuja.

Johdonmukaisuus ja laatu

Ikävä kyllä ledipiirien tuotanto tuottaa laajaa vaihtelua kynnysjännitteessä (piirin virta tietyllä jännitteellä), valovoimassa (valoteho tietyllä virralla) ja kromaattisuudessa (valon laatu). Ledivalmistajat näkevät paljon vaivaa lajitellakseen tuotteensa, jotta voivat taata yhtenäisen laadun. Mikäli niitä ei soviteta kunnolla, rinnakkain sijoitetut ledit voivat tuottaa nähtävästi erilaista valoa samalla virralla. Monissa tapauksissa tulokset voivat olla visuaalisesti häiritseviä. Vaikka ledien lajittelu (ns. binning) on aina toivottavaa, hyvin suunniteltu teholähde voi myös kompensoida ledien tuotantoprosessin rajoituksia.

Lopulta piirin tavoite on tuottaa ennalta määriteltyä valoa. Ledin tuottama valo ei ole lineaarisesti suhteessa sen läpi kulkevaan virtaan. Ledin virta ei ole lineaarisesti suhteessa kynnysjännitteeseen. Ledin fkynnysjännite ei ole lineaarisesti suhteessa sen lämpötilaan. Kaikki nämä suhteet muuttuvat piirin elinaikana. Piirin suunnitteleminen tuottamaan johdonmukaista valoa ja laadukasta väriä ei ole triviaalia. Tämä ongelma on vieläkin monimutkaisempi väriä sekoittavissa sovelluksissa, joissa ueita ledejä pitää ohjata suhteessa toisiinsa. Tehokkaan teholähteen pitää kyetä tarkasti reguloimaan lähtövirtoja ja valikoivasti himmentämään valon PWM-signaalilla. Sen pitää kompensoida muutokset antovirrassa ja kuormassa koko eliniän ja lämpötilan vaihdellessa varmistaakseen laadukkaan toiminnan. MCP19114-piirille on integroitu 8-bittinen mikro-ohjain, AD-muunnin ja useita yleiskäyttöisiä I/O-nastoja. Nämä voidaan firware-ohjelmistolla ohjelmoida monitoroimaan ja säätämään avainparametreja. Jos esimerkiksi valoteho riippuu lämpötilasta, ja AD-muunnin lukee ledin lämpötilan ulkoisesta termistorista, ohjain voi pienentää virtaa tai moduloida teholähteen antovirtaa kompensoidakseen lämpötila-arvoa ja säilyttääkseen tasaisen valotehon. Tämä on harvinainen ominaisuus teholähdeohjaimissa ja yksinkertaisten kytkinregulaattoreiden kykyjen ulottumattomissa.

Luotettavuus ja elinikä

Ledivalonlähteillä on erittäin pitkä elinikä, joskus puhutaan jopa 100 000 tunnista (kun toimitaan oikeilla virroilla ja oikeissa lämpötiloissa). Tämä tuo mukanaan kaksi potentiaalista ongelmaa: ajuripiirin pitää kestää yhtä kauan kuin ledin ja ajuripiirin täytyy pitää ledi operoimassa hyväksyttävissä olosuhteissa. Hyvin suunniteltu teholähde voi tehdä nämä molemmat.

Kun lediä ajetaan ylivirralla (eli suuremmalla kuin valmistajan suosittelemalla maksimivirralla) ne kärsivät monista negatiivisista vaikutuksista. Piirin valovoimatehokkuus putoaa, joten se tuottaa vähemmän valoa suhteessa syöttötehoon. Värilämpötila ja kromaattisuus vaihtelevat, ja komponentin elinikä lyhenee. Korkeammilla virroilla valoteho voi itse asiassa pudota, kun virtaa kasvatetaan. Äärimmäisissä tapauksissa ledin johdinlankojen sekoittuminen voi johtaa piirin ennenaikaiseen pettämiseen.

Liika lämpö myös lyhentää komponentin elinikää. Ensiksi se näkyy alentuneena valotehona, mutta johtaa lopulta laitteen pettämiseen. Jotkut ledit on arvioitu toimimaan jopa sadan asteen lämpötilassa, mutta niillä kaikilla on lämpötilaraja, jossa diodi pitäisi kytkeä pois päältä. Tämän takia erittäin kirkkaat ledit eli HB-ledit (high brightness) asennetaan usein jäähdytyselementin päälle, jonka koko määräytyy huonoimpien ajateltavissa olevien (eli ns. worst case) olosuhteiden mukaisesti. On muitakin keinoja ratkaista tämä ongelma. Älykkäämpi lediajuri voi mitata ledin lämpötilan termistorilla tai lämpötila-anturilla, ja antoteho voidaan säätää sen mukaisesti.

Microchipin digitaalisesti parannellut analogiset teho-ohjainpiirit MCP19114 ja MCP19115 sisältävät AD-muuntimen, jota voidaan käyttää ledin lämpötilan seurantaan. Sovelluksesta riippuen ohjain voidaan ohjelmoida himmentämänää ledi, mikäli se alkaa ylikuumentua. Äärimmäisissä lämpötiloissa ohjain voi sulkea sovelluksen, jotta vahinkoa ei pääse syntymään. Sekä raja-arvo että haluttu toiminto voidaan konfiguroida ohjaimen firmware-ohjelmistossa. Joissakin tapauksessa tämä mahdollistaa pienempien jäähdytyselementtien käytön, kun tiedetään että teholähde pystyy reguloimaan ledin lämpötilaa äärimmäisissä olosuhteissa. Ohjaimessa itsessään on sisäänrakennettu lämpötilakytkin, joka suojaa teholähdettä ja kuormaa. Nämä ominaisuudet tekevät loppusovelluksesta paljon luotettavamman, sillä ne varmistavat että sekä ledi että ajuripiiri kestävän tuotteen suunnitellun eliniän.

Teholähdesovelluksissa halutaan yhä useammin viantunnistusta ja vikaraportointia. Älykäs teholähderatkaisu kuten MCP19114 tukee tällaisia vaatimuksia. Ledivalaistussovelluksissa tämä voi tarkoittaa avoimien piirien, oikosulkujen tai kynnysjännitteiden muutoksia ledinauhassa, mitkä voisivat aiheuttaa ledin pettämisen tai suorituskyvyn heikkenemiseen. Integroidun I2C-liitännän kautta MCP19114-ohjain voi raportoida tämän datan ledin teholähteestä järjestelmään, ja näin tunnistaa virran ja mahdolliset tulevat ongelmat.

Järjestelmissä, joissa vaaditaan suurta luotettavuutta tai jopa turvallisuuskriittisiä ominaisuuksia, tämä voi olla erittäin arvokasta informaatiota. Järjestelmä voidaan konfiguroida mittaamaan jatkuvasti piirin suorituskykyä tai se voidaan asettaa ajamaan diagnostiikka halutessa. Monikäyttöinen ohjain kuten MCP19114 auttaa suunnittelemaan kestävämmän valaistusjärjestelmän. Ilman tietoliikenneliitäntää olevalla ohjaimella ei voida raportoida näitä suorituskykymittauksia.

Tehokkuus

Kuluttajat haluavat usein korvata ledivalaistuksen korkeammat asennuskustannukset asteittaisella säästämisellä energiankulutuksessa. Samoin kannettavissa ja sulautetuissa sovelluksissa, kuten kulutuselektroniikan laitteissa ja automoduuleissa rajoitetusta käytettävissä olevasta tehosta pitää ottaa optimaalinen hyöty. Tämä onnistuu vain suuren hyötysuhteen teholähteen avulla. Asiakas ei voi tietää eikä hän edes välitä siitä, kuluuko tehoa tehonmuunnoksessa vain ledin liitoskohdassa, mutta he välittänät sähkölaskustaan, akkukestostaan ja polttoaineen kulutuksesta. Jotta lediliitoksen suuresta muunnostehokkuudesta saisi täyden hyödyn, valoa pitää säätää tehokkaalla teholähteellä.

 

MCP19114-ohjain tulee boost-, SEPIC-, Cuk- ja flyback-topologioita. Se mahdollistaa erittäin joustavan kompensaation valinnan sopimaan haluttuun topologiaan, konfiguroitavan kulmakertoimen asettamisen, sekä täsmällisesti valitut kuolleet ajat (dead-time). Firmware voidan ohjelmoida säätämään kytkentätaajuutta, ja optiona voidaan valita kiinteä taajuus tai kvasiresonanttista toimintaa. Mikä tärkeintä, nämä kaikki voidaan säätää sovellusohjelmistossa MCP19114-ohjaimella. Piirisuunnittelu voidaan uudelleenohjelmoida erilaisia ledikuormia varten, joten teholähdesuunnittelua voidaan käyttää erilaisissa lopputuotteissa ilman, että komponenttivalikoimaa tai sijoittelua tarvitsee muuttaa. Lisäksi firmware-ohjelmisto voidaan päivittää myöhäisemmässä vaiheessa suunnitteluprosessia, minkä avulla voidaan vastata odottamattomiin ongelmiin ilman kortin uudelleensuunnittelua tai komponenttien vaihtamista, mikä pienentää suunnittelun riskejä.

Erittäin kirkkaat HB-ledit ovat kalliita. Valon laatu ja laitteen pitkäikäisyys voi perustella suuremmat kustannukset, mutta vain erittäin laadukkaan lediajuriratkaisun avulla. Kestävät ja monipuoliset lediajurit kuten MCP19114 ovat välttämättömiä, jotta HB-ledien täydet hyödyt saadaan siirrettyä kuluttajalle asti.

MORE NEWS

Kiinalaistutkijat kehittivät piilolinssin, jolla näkee pimeässä

Kiinalaiset tutkijat ovat onnistuneet kehittämään maailman ensimmäisen piilolinssin, jonka avulla ihminen voi nähdä pimeässä – ainakin tietyissä olosuhteissa. Innovaatio perustuu infrapunavaloon ja sen muuntamiseen näkyväksi valoksi silmälle.

ST:ltä kova saavutus: kaksi kiihtyvyysanturia samaan koteloon

STMicroelectronics on tehnyt merkittävän teknologisen läpimurron julkaisemalla uuden sukupolven älyanturin, joka yhdistää kaksi erillistä kiihtyvyysanturia samaan poikkeuksellisen pieneen (3 x 2,5 mm) koteloon. Tämä on ensimmäinen kerta, kun samassa moduulissa yhdistyy laajalle G-voima-alueelle skaalautuva mittauskyky, sulautettu tekoäly ja erittäin tarkka liikkeentunnistus.

Näin QR-huijaus toimii

QR-koodit ovat tulleet osaksi arkea: niitä käytetään ravintolamenuihin tutustumiseen, maksamiseen ja nopeaan kirjautumiseen eri palveluihin. Mutta juuri tämä tuttuus tekee niistä vaarallisia. Rikolliset ovat alkaneet hyödyntää QR-koodeja huijauksiin, joissa ihmiset johdatellaan huomaamatta väärennetyille sivustoille. Näillä sivuilla uhrilta kalastellaan henkilökohtaisia tietoja – kuten pankkitunnuksia – tai pyritään asentamaan haittaohjelmia hänen laitteelleen.

Halvoissa Android-televisiobokseissa vakavia tietoturvariskejä

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom kehottaa kuluttajia olemaan tarkkana Android TV -medialaitteiden hankinnassa. Markkinoilla liikkuu erityisesti tuntemattomien valmistajien edullisia laitteita, joissa on havaittu vakavia tietoturvaongelmia – osa laitteista on jopa sisältänyt haittaohjelmia suoraan pakkauksesta.

3D-tulostus on tie kestävään elektroniikkavalmistukseen

ETN - Technical articlePerinteinen elektroniikan valmistus perustuu prosesseihin, jotka johtavat usein materiaalihävikkiin, korkeisiin työkalukustannuksiin ja merkittäviin varastointikuluihin. Viime vuosina lisäävä valmistus (additive), erityisesti 3D-tulostus, on kuitenkin alkanut nousta varteenotettavaksi vaihtoehdoksi elektroniikan valmistuksessa, sillä se tarjoaa lisää suunnittelun joustavuutta sekä mahdollisia ympäristö- ja taloudellisia etuja.

Xiaomi yllättää tehokkaalla kännykkäprosessorillaan

Xiaomi on julkistanut uuden huipputehokkaan älypuhelinprosessorinsa, XRING O1:n, joka merkitsee yhtiön suurta askelta kohti siruomavaraisuutta ja teknologista johtajuutta. Uutuus esiteltiin yhtiön "A New Beginning" -lanseeraustapahtumassa Pekingissä, jossa esillä olivat myös Xiaomi 15S Pro -älypuhelin, Pad 7 Ultra -tabletti sekä useita AIoT-laitteita.

Nyt se tapahtui: BYD ohitti Teslan

BYD on ohittanut Teslan Euroopan myydyimpänä täyssähköautojen valmistajana ensimmäistä kertaa historiassa, kertoo tuore JATO Dynamicsin raportti. Huhtikuussa 2025 Euroopassa rekisteröitiin 7231 täyssähköistä BYD-mallia, kun Tesloja myytiin 7165 kappaletta.

Yksi piiri pidentää langattoman laitteen käyttöaikaa

Elektroniikan komponenttien jakelija Rutronik on lisännyt tuotevalikoimaansa Nordic Semiconductorin uuden nPM2100-virranhallintapiirin, joka on suunniteltu erityisesti ensisijaisilla paristoilla toimivien laitteiden energiatehokkaaseen virranhallintaan.

Autoon tulee tekoäly ja suoja kvanttihyökkäyksiä vastaan

Autojen ohjelmistoistuminen ja jatkuva verkkoyhteys tekevät niistä alttiita yhä kehittyneemmille kyberuhille. NXP:n uusi OrangeBox 2.0 -kehitysalusta vastaa tähän haasteeseen yhdistämällä tekoälypohjaisen kyberturvan, kvanttikestävän salauksen ja ohjelmisto-ohjatun verkkoinfrastruktuurin yhteen järjestelmään.

Näin otat tekoälyn käyttöön teollisuudessa

Vaikka monet organisaatiot ovat jo ottaneet käyttöön perinteisiä tekoälyagentteja, tie täysin autonomisiin tekoälyagentteihin voi sisältää haasteita. Tekemällä strategisia investointeja ja omaksumalla metodisen lähestymistavan agenttien skaalaamiseen, sekä niiden erityisten roolien määrittelyyn, teollisuusyritykset voivat päästä loputtomalta tuntuvien kokeilujen yli ja alkaa nauttia tekoälyagenttien hyödyistä todellisessa elämässä, kirjoittaa teollisuuden ohjelmistoja kehittävän IFS:n tekoälyjohtaja Bob De Cuax.

Kaikista Intelin prosessoreista löytyi täysin uusi haavoittuvuus

Tietoturvatutkijat Sveitsin ETH Zürichin yliopistosta ovat löytäneet uuden, vakavan haavoittuvuuden Intelin prosessoreista. Kyseessä on täysin uusi haavoittuvuusluokka, jota kutsutaan nimellä Branch Privilege Injection. Se perustuu tapaan, jolla prosessorit ennakoivat tulevia laskentatehtäviä suorituskyvyn parantamiseksi.

Suomesta halutaan kvanttiturvallinen

Suomi ottaa merkittävän askeleen kohti kvanttiturvallista digitaalista tulevaisuutta. Uusi laaja tutkimushanke, Beyond the Limits of Post-Quantum Cryptography (BLimPQC), pyrkii varmistamaan, että suomalainen yhteiskunta ja teollisuus kykenevät puolustautumaan kvanttitietokoneiden aiheuttamia tietoturvauhkia vastaan.

Suosittu kehittäjäkortti sai neljä ydintä ja grafiikkaprosessorin

BeagleBoard.orgin tunnettu PocketBeagle-kehittäjäkortti on saanut merkittävän päivityksen uudessa PocketBeagle 2 -versiossa. Uudistuksessa laitteeseen on lisätty neliytiminen suoritin ja ensimmäistä kertaa myös grafiikkaprosessori, mikä avaa entistä laajempia mahdollisuuksia sulautettujen järjestelmien kehittämiseen.

Tehoa ja tarkkuutta teolliseen skannaukseen

Saksalainen piirivalmistaja iC-Haus tuo markkinoille uuden iC-LFMB-lineaarikuvakennon, joka vastaa teollisuuden kasvaviin vaatimuksiin tarkkuuden, suorituskyvyn ja helpon integroitavuuden osalta. Uutuustuote esitellään Laser World of Photonics 2025 -messuilla Münchenissä.

Lidarin moottori yhdelle sirulle

Analogiatekniikan edelläkävijä Silanna Semiconductor on lanseerannut uuden FirePower-sarjan laserajuripiirit, jotka yhdistävät ensi kertaa korkean jännitteen latauksen ja laserin laukaisun yhdelle sirulle. Uutuus mahdollistaa merkittävän tilansäästön ja tehohäviöiden pienentämisen esimerkiksi autojen ADAS-järjestelmien lidareissa.

Virve 2 saa suojatut ryhmävideopuhelut

Erillisverkkojen operoima viranomaisverkko Virve 2 saa merkittävän lisäpalvelun, kun Modirumin kehittämä NSC3 Group Video Service otetaan käyttöön. Kyseessä on reaaliaikainen, tietoturvallinen ryhmävideopalvelu, joka on suunniteltu erityisesti viranomaisten ja muiden turvallisuustoimijoiden tarpeisiin.

Kenttälaitteita helposti teollisuusverkkoon

STMicroelectronics on julkaissut uuden modulaarisen IO-Link-kehityspaketin, jonka tavoitteena on tehdä älykkäiden kenttälaitteiden liittäminen teollisuusverkkoon helpommaksi kuin koskaan. Uusi P-NUCLEO-IOD5A1-paketti tarjoaa kaiken tarvittavan IO-Link-yhteensopivan sensorin tai toimilaitteen (aktuaattorin) kehittämiseen – sekä laitteiston että ohjelmiston.

Silmää seuraavat lasit teollisuuteen

Tukholmalainen teknologiayritys Tobii on lanseerannut uuden Glasses X -silmänseurantatuotteen, joka on suunnattu erityisesti teollisuuden ja muiden vaativien alojen tarpeisiin. Uutuuslaseilla voidaan seurata käyttäjän katsetta reaaliajassa, mikä tarjoaa yrityksille arvokasta tietoa esimerkiksi koulutuksen, laadunvalvonnan ja turvallisuuden kehittämiseen.

Kovien olojen läppäri laitetaan kovaan testiin

Panasonicin kenttäkäyttöön suunniteltu Toughbook G2 altistetaan äärimmäiselle rasitukselle, kun seikkailujuoksija Jukka Viljanen juoksee halki Islannin suurimman jäätikön, Vatnajökullin, ilman tukitiimiä. Hänellä on ainoana henkilökohtaisena varusteenaan mukana kyseinen kannettava tietokone.

Kvanttitason salaus laitetasolla

Tietoturvassa valmistaudutaan kvanttikauteen. Microchip Technology on julkaissut uuden MEC175xB-sarjan sulautetut ohjaimet, jotka sisältävät laitetasolla toteutettua kvanttiturvallista salausta. Uutuustuote vastaa nopeasti kehittyvän kyberturvallisuusympäristön tarpeisiin, kun kvanttitietokoneiden mahdollinen uhka nykyisille salausmenetelmille kasvaa.

3D-tulostus on tie kestävään elektroniikkavalmistukseen

ETN - Technical articlePerinteinen elektroniikan valmistus perustuu prosesseihin, jotka johtavat usein materiaalihävikkiin, korkeisiin työkalukustannuksiin ja merkittäviin varastointikuluihin. Viime vuosina lisäävä valmistus (additive), erityisesti 3D-tulostus, on kuitenkin alkanut nousta varteenotettavaksi vaihtoehdoksi elektroniikan valmistuksessa, sillä se tarjoaa lisää suunnittelun joustavuutta sekä mahdollisia ympäristö- ja taloudellisia etuja.

Lue lisää...

Näin otat tekoälyn käyttöön teollisuudessa

Vaikka monet organisaatiot ovat jo ottaneet käyttöön perinteisiä tekoälyagentteja, tie täysin autonomisiin tekoälyagentteihin voi sisältää haasteita. Tekemällä strategisia investointeja ja omaksumalla metodisen lähestymistavan agenttien skaalaamiseen, sekä niiden erityisten roolien määrittelyyn, teollisuusyritykset voivat päästä loputtomalta tuntuvien kokeilujen yli ja alkaa nauttia tekoälyagenttien hyödyistä todellisessa elämässä, kirjoittaa teollisuuden ohjelmistoja kehittävän IFS:n tekoälyjohtaja Bob De Cuax.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article