logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...
" "

Ledivalaistus tarjoaa monia mahdollisuuksia energiatehokkuuteen ja innovatiiviseen valaistussuunnitteluun, mutta näiden mahdollisuuksien toteuttaminen vaatii älykästä tehonsyöttöä ja ohjausta.

Artikkelin kirjoittaja Fionn Sheerin toimiii Microchipillä analogia- ja liitäntäpiirien divisioonan vanhempana tuotemarkkinoinnin insinöörinä. Hänen vastuullaan on esimerkiksi PWM-ohjaimien, analogiaohjaimien mosfetien, LDO-piirien ja mosfet-ohjaimien tekninen markkinointi.

Ledivalaistus lupaa visuaalisesti häikäiseviä tuotteita, joiden tehohäviöt ovat pienempiä ja elinkaaret pidempiä, mutta lopulta pelkkä ledi ei riitä tähän: koko piiriratkaisun pitää vastata lupaukseen. Sovelluksissa, joissa elinkaari on lyhyt, alhaisen virran ledejä voidaan helposti ohjata resistorilla. Mutta sovelluksissa, joilta halutaan suurta luotettavuutta, pitkää elinkaarta, tehokkuutta tai laadukasta valoa, on parempi tapoja sähköistää ja monitoroida diodia.

Jatkuvana virranlähteenä toimiva teholähde voi komponsoida suuritehoisille ledeille ominaista vaihtelua, mikä varmistaa valon luotettavuuden ja paremman kokemuksen käyttäjlle. Näiden sovellusten kasvava kysyntä luo yhä tehokkaampia ledin ajuriratkaisua: PWM-ohjaimet, integroidut jatkuvan virran regulaattorit ja hakkuriteholähteet pystyvät hallitsemaan ledisovellusten ainutlaatuisia tarpeita. Microchipin MCP19114-piiri suunniteltiin vastaamaan moniin näistä vaatimuksista ja sen avulla voidaan kehittää visuaalisesti näyttäviä, uusia ja innovatiivisia käyttäjien toivomia valaistusratkaisuja.

Johdonmukaisuus ja laatu

Ikävä kyllä ledipiirien tuotanto tuottaa laajaa vaihtelua kynnysjännitteessä (piirin virta tietyllä jännitteellä), valovoimassa (valoteho tietyllä virralla) ja kromaattisuudessa (valon laatu). Ledivalmistajat näkevät paljon vaivaa lajitellakseen tuotteensa, jotta voivat taata yhtenäisen laadun. Mikäli niitä ei soviteta kunnolla, rinnakkain sijoitetut ledit voivat tuottaa nähtävästi erilaista valoa samalla virralla. Monissa tapauksissa tulokset voivat olla visuaalisesti häiritseviä. Vaikka ledien lajittelu (ns. binning) on aina toivottavaa, hyvin suunniteltu teholähde voi myös kompensoida ledien tuotantoprosessin rajoituksia.

Lopulta piirin tavoite on tuottaa ennalta määriteltyä valoa. Ledin tuottama valo ei ole lineaarisesti suhteessa sen läpi kulkevaan virtaan. Ledin virta ei ole lineaarisesti suhteessa kynnysjännitteeseen. Ledin fkynnysjännite ei ole lineaarisesti suhteessa sen lämpötilaan. Kaikki nämä suhteet muuttuvat piirin elinaikana. Piirin suunnitteleminen tuottamaan johdonmukaista valoa ja laadukasta väriä ei ole triviaalia. Tämä ongelma on vieläkin monimutkaisempi väriä sekoittavissa sovelluksissa, joissa ueita ledejä pitää ohjata suhteessa toisiinsa. Tehokkaan teholähteen pitää kyetä tarkasti reguloimaan lähtövirtoja ja valikoivasti himmentämään valon PWM-signaalilla. Sen pitää kompensoida muutokset antovirrassa ja kuormassa koko eliniän ja lämpötilan vaihdellessa varmistaakseen laadukkaan toiminnan. MCP19114-piirille on integroitu 8-bittinen mikro-ohjain, AD-muunnin ja useita yleiskäyttöisiä I/O-nastoja. Nämä voidaan firware-ohjelmistolla ohjelmoida monitoroimaan ja säätämään avainparametreja. Jos esimerkiksi valoteho riippuu lämpötilasta, ja AD-muunnin lukee ledin lämpötilan ulkoisesta termistorista, ohjain voi pienentää virtaa tai moduloida teholähteen antovirtaa kompensoidakseen lämpötila-arvoa ja säilyttääkseen tasaisen valotehon. Tämä on harvinainen ominaisuus teholähdeohjaimissa ja yksinkertaisten kytkinregulaattoreiden kykyjen ulottumattomissa.

Luotettavuus ja elinikä

Ledivalonlähteillä on erittäin pitkä elinikä, joskus puhutaan jopa 100 000 tunnista (kun toimitaan oikeilla virroilla ja oikeissa lämpötiloissa). Tämä tuo mukanaan kaksi potentiaalista ongelmaa: ajuripiirin pitää kestää yhtä kauan kuin ledin ja ajuripiirin täytyy pitää ledi operoimassa hyväksyttävissä olosuhteissa. Hyvin suunniteltu teholähde voi tehdä nämä molemmat.

Kun lediä ajetaan ylivirralla (eli suuremmalla kuin valmistajan suosittelemalla maksimivirralla) ne kärsivät monista negatiivisista vaikutuksista. Piirin valovoimatehokkuus putoaa, joten se tuottaa vähemmän valoa suhteessa syöttötehoon. Värilämpötila ja kromaattisuus vaihtelevat, ja komponentin elinikä lyhenee. Korkeammilla virroilla valoteho voi itse asiassa pudota, kun virtaa kasvatetaan. Äärimmäisissä tapauksissa ledin johdinlankojen sekoittuminen voi johtaa piirin ennenaikaiseen pettämiseen.

Liika lämpö myös lyhentää komponentin elinikää. Ensiksi se näkyy alentuneena valotehona, mutta johtaa lopulta laitteen pettämiseen. Jotkut ledit on arvioitu toimimaan jopa sadan asteen lämpötilassa, mutta niillä kaikilla on lämpötilaraja, jossa diodi pitäisi kytkeä pois päältä. Tämän takia erittäin kirkkaat ledit eli HB-ledit (high brightness) asennetaan usein jäähdytyselementin päälle, jonka koko määräytyy huonoimpien ajateltavissa olevien (eli ns. worst case) olosuhteiden mukaisesti. On muitakin keinoja ratkaista tämä ongelma. Älykkäämpi lediajuri voi mitata ledin lämpötilan termistorilla tai lämpötila-anturilla, ja antoteho voidaan säätää sen mukaisesti.

Microchipin digitaalisesti parannellut analogiset teho-ohjainpiirit MCP19114 ja MCP19115 sisältävät AD-muuntimen, jota voidaan käyttää ledin lämpötilan seurantaan. Sovelluksesta riippuen ohjain voidaan ohjelmoida himmentämänää ledi, mikäli se alkaa ylikuumentua. Äärimmäisissä lämpötiloissa ohjain voi sulkea sovelluksen, jotta vahinkoa ei pääse syntymään. Sekä raja-arvo että haluttu toiminto voidaan konfiguroida ohjaimen firmware-ohjelmistossa. Joissakin tapauksessa tämä mahdollistaa pienempien jäähdytyselementtien käytön, kun tiedetään että teholähde pystyy reguloimaan ledin lämpötilaa äärimmäisissä olosuhteissa. Ohjaimessa itsessään on sisäänrakennettu lämpötilakytkin, joka suojaa teholähdettä ja kuormaa. Nämä ominaisuudet tekevät loppusovelluksesta paljon luotettavamman, sillä ne varmistavat että sekä ledi että ajuripiiri kestävän tuotteen suunnitellun eliniän.

Teholähdesovelluksissa halutaan yhä useammin viantunnistusta ja vikaraportointia. Älykäs teholähderatkaisu kuten MCP19114 tukee tällaisia vaatimuksia. Ledivalaistussovelluksissa tämä voi tarkoittaa avoimien piirien, oikosulkujen tai kynnysjännitteiden muutoksia ledinauhassa, mitkä voisivat aiheuttaa ledin pettämisen tai suorituskyvyn heikkenemiseen. Integroidun I2C-liitännän kautta MCP19114-ohjain voi raportoida tämän datan ledin teholähteestä järjestelmään, ja näin tunnistaa virran ja mahdolliset tulevat ongelmat.

Järjestelmissä, joissa vaaditaan suurta luotettavuutta tai jopa turvallisuuskriittisiä ominaisuuksia, tämä voi olla erittäin arvokasta informaatiota. Järjestelmä voidaan konfiguroida mittaamaan jatkuvasti piirin suorituskykyä tai se voidaan asettaa ajamaan diagnostiikka halutessa. Monikäyttöinen ohjain kuten MCP19114 auttaa suunnittelemaan kestävämmän valaistusjärjestelmän. Ilman tietoliikenneliitäntää olevalla ohjaimella ei voida raportoida näitä suorituskykymittauksia.

Tehokkuus

Kuluttajat haluavat usein korvata ledivalaistuksen korkeammat asennuskustannukset asteittaisella säästämisellä energiankulutuksessa. Samoin kannettavissa ja sulautetuissa sovelluksissa, kuten kulutuselektroniikan laitteissa ja automoduuleissa rajoitetusta käytettävissä olevasta tehosta pitää ottaa optimaalinen hyöty. Tämä onnistuu vain suuren hyötysuhteen teholähteen avulla. Asiakas ei voi tietää eikä hän edes välitä siitä, kuluuko tehoa tehonmuunnoksessa vain ledin liitoskohdassa, mutta he välittänät sähkölaskustaan, akkukestostaan ja polttoaineen kulutuksesta. Jotta lediliitoksen suuresta muunnostehokkuudesta saisi täyden hyödyn, valoa pitää säätää tehokkaalla teholähteellä.

 

MCP19114-ohjain tulee boost-, SEPIC-, Cuk- ja flyback-topologioita. Se mahdollistaa erittäin joustavan kompensaation valinnan sopimaan haluttuun topologiaan, konfiguroitavan kulmakertoimen asettamisen, sekä täsmällisesti valitut kuolleet ajat (dead-time). Firmware voidan ohjelmoida säätämään kytkentätaajuutta, ja optiona voidaan valita kiinteä taajuus tai kvasiresonanttista toimintaa. Mikä tärkeintä, nämä kaikki voidaan säätää sovellusohjelmistossa MCP19114-ohjaimella. Piirisuunnittelu voidaan uudelleenohjelmoida erilaisia ledikuormia varten, joten teholähdesuunnittelua voidaan käyttää erilaisissa lopputuotteissa ilman, että komponenttivalikoimaa tai sijoittelua tarvitsee muuttaa. Lisäksi firmware-ohjelmisto voidaan päivittää myöhäisemmässä vaiheessa suunnitteluprosessia, minkä avulla voidaan vastata odottamattomiin ongelmiin ilman kortin uudelleensuunnittelua tai komponenttien vaihtamista, mikä pienentää suunnittelun riskejä.

Erittäin kirkkaat HB-ledit ovat kalliita. Valon laatu ja laitteen pitkäikäisyys voi perustella suuremmat kustannukset, mutta vain erittäin laadukkaan lediajuriratkaisun avulla. Kestävät ja monipuoliset lediajurit kuten MCP19114 ovat välttämättömiä, jotta HB-ledien täydet hyödyt saadaan siirrettyä kuluttajalle asti.

MORE NEWS

Kännykkämarkkina kasvoi vain 3 prosenttia alkuvuonna

Älypuhelinmarkkinoiden globaali kasvu jäi vaatimattomaksi vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä, kertoo tutkimusyhtiö Counterpoint Research tuoreessa raportissaan. Markkinatulot nousivat vain 3 prosenttia vuoden takaisesta, mikä vastaa kasvua myös toimitusmäärissä.

Uuden polven SiC-tekniikka kutistaa sähköauton invertterin

Infineon esittelee tehoelektroniikan PCIM-messuilla Nürnbergissä uraauurtavan piikarbidikomponentin, joka tehostaa sähköautojen vetojärjestelmiä – pienemmät, kevyemmät ja energiatehokkaammat invertterit ovat askeleen lähempänä.

Nokian privaattiverkko seuraa jatkossa Maerskin rahtilaivoja

Nokia on solminut merkittävän sopimuksen tanskalaisen logistiikkajätti Maerskin kanssa toimittaakseen privaattiverkkoratkaisunsa yhtiön 450 rahtialukseen. Kyseessä on osa Maerskin uutta IoT-alustaa, OneWirelessia, jonka tavoitteena on parantaa reaaliaikaista rahtiseurantaa, toimitusketjun näkyvyyttä ja operatiivista tehokkuutta.

Piinanolanka-akku siirtyy vihdoin tuotantoon

Kalifornialainen vuonna 2008 perustettu Amprius Technologies on valmis siirtymään sarjatuotantoon uudenlaisen akkukenno­tekniikkansa kanssa. Yhtiön "Sicore"-niminen kenno käyttää pii-nanopilareihin perustuvaa anoditeknologiaa ja saavuttaa huipputason energiatiheyden: 450 Wh/kg painon mukaan ja 950 Wh/l tilavuuden mukaan.

6G vaatii uutta radiotaajuussuunnittelua

Suomalaiset huippuyritykset ja tutkimuslaitokset ovat yhdistäneet voimansa uuden sukupolven mobiiliverkkojen kehittämiseksi. Oulun yliopiston vetämä RF ECO3 -hanke tähtää tulevaisuuden 6G-teknologian kriittiseen osa-alueeseen: tehokkaampaan ja kestävämpään radiotaajuussuunnitteluun.

Yksinkertainen ratkaisu kasvattaa sähköauton akun eliniän jopa 19-kertaiseksi

Korelaisten POSTECHin (Pohang University of Science and Technology) ja Sungkyunkwanin yliopiston tutkijat ovat löytäneet uuden tavan pidentää sähköautojen litiumioniakkujen käyttöikää jopa 19-kertaiseksi – ilman uusia materiaaleja tai teknologioita. Ratkaisu on yksinkertainen: siinä pitää välttää akun täydellistä tyhjentämistä.

GaN tekee moottorinohjauksesta tehokkaampaa

GaN-teknologian edelläkävijä Navitas Semiconductor on julkistanut uuden GaNSense Motor Drive IC -piirisarjan, joka mullistaa moottorinohjauksen tehokkuuden ja integraation. Uusi ratkaisu yhdistää kaksi galliumnitridi-FET-transistoria (GaN FET), ohjauksen, suojaukset ja virranmittauksen yhteen, täysin integroituun piiriin.

DigiKey alkaa myymään vakiotyökaluja

DigiKey on lanseerannut oman, yksinoikeudella myytävän tuotesarjansa nimeltä DigiKey Standard. Uusi vakiokomponenttien valikoima koostuu sähkö- ja elektroniikkasuunnittelun perustyökaluista ja tarvikkeista, jotka ovat heti saatavilla nopeaan toimitukseen.

Kuutiosentin kokoinen projektori AR-laseihin

Itävaltalainen teknologiayhtiö TriLite tuo markkinoille uuden, vallankumouksellisen Trixel 3 Cube -projektorin, joka esitellään ensi kertaa yleisölle Display Week 2025 -tapahtumassa San Josessa, Kaliforniassa. Trixel 3 Cube on maailman pienin ja kevyin laserkeilaukseen perustuva projektionäyttö.

Lightning-liitäntä katosi Suomesta

Älypuhelinmarkkina Suomessa on käännekohdassa, kun sekä kuluttajakäyttäytyminen että uusi EU-lainsäädäntö muovaavat sitä nopeassa tahdissa. Vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä puhelinten ja oheislaitteiden myynti laski kappalemäärissä 1,1 %, mutta myynti euroissa nousi 2,7 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan.

200 miljoonan käyttäjän avoin ODF täyttää 20 vuotta

Open Document Format (ODF), maailman ainoa laajasti käytetty avoin standardi toimistodokumenteille, on täyttänyt 20 vuotta OASIS-järjestön virallisena standardina. Yli 200 miljoonaa käyttäjää turvautuu ODF:ään arjessaan.

Realme näyttää, että kännykkäakuissa on paljon kehitettävää

Älypuhelinvalmistaja realme julkaisee ensi viikolla uudet realme 14 5G- ja realme 14T -mallit, jotka nostavat erityisesti akunkeston uudelle tasolle. Uutuusmallit on suunniteltu tarjoamaan poikkeuksellisen pitkän käyttöajan, ja ne haastavat kilpailijat keskiluokan älypuhelinmarkkinoilla.

EU:n Chips Act saa kovaa kritiikkiä: tavoitteet epärealistisia

Euroopan tilintarkastustuomioistuin on esittänyt voimakasta kritiikkiä EU:n puolijohdestrategiaa, eli niin sanottua Chips Actia, kohtaan. Tuoreessa raportissaan tuomioistuin toteaa, että ohjelman keskeinen tavoite – nostaa EU:n osuus kehittyneiden ja energiatehokkaiden puolijohteiden maailmanlaajuisesta tuotannosta 20 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä – on nykymenolla saavuttamattomissa.

C++ sopii piirien suunnitteluun, mutta ei aina

Diplomi-insinööri Sakari Lahden tuore väitöskirjatutkimus Tampereen yliopistosta osoittaa, että korkean tason synteesi voi jopa puolittaa piirien kehitystyöhön kuluvan ajan verrattuna manuaaliseen RTL-suunnitteluun. Erityisesti FPGA-pohjaisissa projekteissa HLS tarjoaa huomattavan tuottavuushyödyn, kun aikaa vievät mikroarkkitehtuurin yksityiskohdat jätetään automaattisen työkalun huoleksi.

Uudenlainen valoanturi kiihdyttää optisen datansiirron nopeuden jopa 10-kertaiseksi

Elektroniikka- ja materiaaliteknologiayhtiö TDK on esitellyt vallankumouksellisen uuden valoanturin, joka lupaa kiihdyttää optisen datansiirron nopeuden jopa kymmenkertaiseksi nykyisiin teknologioihin verrattuna. Kyseessä on Spin Photo Detector – niminen muunnoselementti, joka yhdistää optiikan, elektroniikan ja magneettisuuden täysin uudella tavalla.

Tämän piti olla melkein mahdotonta – Wi-Fi 7 tulee IoT-käyttöön

Synaptics on rikkonut odotuksia tuomalla Wi-Fi 7 -teknologian kevyisiin ja vähävirtaisiin IoT-laitteisiin. Yhtiön uusi Veros-sarjan piiri tarjoaa huippunopeuden, matalan latenssin ja monipuolisen yhdistettävyyden, mikä avaa uusia mahdollisuuksia älylaitteille.

Uusi eSIM tulee Telenorin IoT-verkkoon

Telenor IoT ottaa käyttöön uuden sukupolven SGP.32-eSIM-standardin syksyllä 2025, vahvistaen asemaansa edelläkävijänä teollisen IoT-yhteyksien hallinnassa. Uusi standardi tuo merkittäviä parannuksia skaalautuvuuteen, hallinnan helppouteen ja energiankulutuksen optimointiin verrattuna aiempiin eSIM-ratkaisuihin.

Olisiko UWB parempi kuulokkeisiin kuin Bluetooth?

UWB-teknologia, joka lähettää dataa nopeina purskeina erittäin laajalla taajuusalueella (3,1–10,6 GHz), tarjoaa useita etuja perinteiseen Bluetoothiin verrattuna. Siinä missä Bluetoothin parhaatkin koodekit, kuten aptX Lossless ja LDAC, jäävät 1–1,2 megabitin sekuntinopeuksiin, UWB voi teoriassa tarjota yli 100 Mbps siirtonopeuden jopa 10 metrin säteellä.

Click-lisäkortti tarkkaan moottorinohjaukseen

MIKROE on julkaissut uuden Power Step 2 Click -lisäkortin, joka tuo erittäin tarkan ja tehokkaan moottorinohjauksen osaksi mikroBUS-ekosysteemiä. Uutuus sopii vaativiin sovelluksiin, kuten robotiikkaan, lääkintälaitteisiin, antennien suuntaukseen sekä turvajärjestelmiin.

​Intelin uusi pomo laittaa tuulemaan – joka viides saa lähteä

Intel on ilmoittanut suunnittelevansa vähentävänsä jopa yli 20 prosenttia henkilöstöstään. San Francisco Chroniclen raportoimat vähennyksen olisivat samalla yhtiön historian suurin irtisanomisaalto.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article