logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Oli kyse sitten tuotantolaitteista, pilvipalveluista tai tietoliikenteen laitteista, sovelluksilta vaaditaan entistä tarkempaa tehonsäätöä. Yhä useammin vaatimukset täyttyvät vain digitaalisilla muuntimilla.

Artikkelin kirjoittaja Bob Cantrell on vanhempi sovellus- ja myynti-insinööri Ericsson Power Modulesissa, joka kuuluu Ericsson-konserniin. Hänellä on yli 30 vuoden työkokemus tehoelektroniikan alueella. Ennen Ericssonia Bob työskenteli Lucent Technologiesin teho järjestelmien divisioonassa, jossa hän vastasi markkinoinnista ja myynnistä. Hän on myös työskennellyt Power-Onella markkinoinnissa ja sovellussuunnittelun päällikkönä. Hän on ollut toteuttamassa maailman ensimmäistä älyverkkoon kytkettyä valaistusjärjestelmää.

 

Monimutkaisten ja paljon tehoa kuluttavien tuotannossa, pilvipalveluissa ja tietoliikenteessä käytettyjen sovellusten täytyy jatkaa energiatehokkuutensa parantamista vastatakseen asiakasvaatimuksiin kustannustehokkaasti ja minimoidakseen ympäristövaikutukset. Digitaaliset tehomuuntimet ovat tärkeä osa ratkaisua, ja viimeisimmän polven laitteet tuovat monia lisäetuja kuten suuremman virtatiheyden, parantuneen lämpösuorituskyky ja paremman luotettavuuden.

Digitaalisen tehon konsepti ja edut

Energian hinnan jatkuva nousu ajaa kohti yhä energiatehokkaampaa laskentaa esimerkiksi teollisuuden ohjauksen, pilvipalvelujen, yrityslaskennan ja tietoliikenteen sovelluksissa. Näihin haasteisiin esitettyjen ratkaisujen joukossa digtaalinen tehonmuunnos minimoi energian häviöt hyvin tehokkaasti koko teholähdearkkitehtuurissa AC-DC-lähdöistä palvelinkorttien kuormien muuntimiin.

Perinteiset analogiset tehomuuntimet, kuten POL-moduulit (point of load), on suunniteltu ennalta määrättyjen parametrien mukaisesti. Ne voivat tuottaa vain ”parhaiten sopivan” (best-fit) suorituskyvyn, kun laskentakuormat ja sitä myötä tehontarve vaihtelee minimin ja maksimin välillä. Uudet digitaaliset muuntimet sen sijaan aistivat ja digitoivat syöttöjännitteen ja syöttävät digitaalisen arvon mikro-ohjaimella suoritettavalle algoritmille, joka generoi tarvittavat ohjaussignaalit. Ohjausstrategiaa voidaan muuttaa dynaamisesti niin, että suorituskyky optimoidaan kulloistenkin toimintaolosuhteiden mukaan.

Tästä digitaalisten tehomuuntimien joustavuudesta seuraa joukko arvokkaita etuja. Muuntimen hyötysuhde voi olla paljon johdonmukaisempi – eli vakaampi - koko kuorma-alueella, erityisesti kevyissä kuormissa joissa analogiset muuntimet ovat usein hyötysuhteeltaan heikompia. Lisäksi syöttöjännitettä voidaan säätää järjestelmän tehokkuuden optimoimiseksi. Edelleen sovelluksessa, jolla on tietty tulojännite, lähtöjännite ja kapasitiivinen kuorma, voidaan digitaalisen muuntimen ohjaussilmukka optimoida vakaaseen toimintaan ja parannettuun kuorman vaihtelujen vasteisiin. Tämä optimointi minimoi niiden irtikytkentäkondensaattorien määrän, joka vaaditaan tietylle kuormanvaihtelulle. Tämä alentaa kustannuksia ja pienentää vaadittavaa korttialaa.

DLC-toiminto (Dynamic Loop Compensation), joka löytyy esimerkiksi uudesta 60 ampeerin BMR466-muuntimesta, mittaa teholinjan ominaisuuksia ja laskee oikeat PID-korjauskertoimet. Sen jälkeen kun syöttöjännite on nostettu ylös, DLC-algoritmi käynnistyy jaa uusi optimoitu korjauskerroin (PID-asetus) lasketaan ja otetaan käyttöön. DLC eliminoi tarpeen lisätä komponentteja muuntimen vakauttamiseksi, ja se myös minimoi suodinkondensaattorien tarpeen.

Digitaaliteknologia yksinkertaistaa suunnittelua, mutta myös pienentää muuntimen komponenttimäärää, mikä voi nopeuttaa tuotteen markkinoille saamista ja säästää tilaa palvelinkorteilla. Tilansäästö on erittäin tärkeää kalliilla, monikerroksisilla pääkorteilla, erityisesti monimutkaisemmissa järjestelmissä joissa voi olla 10, 15 tai enemmän POL-muuntimia syöttämässä tehoja laitteille kuten prosessoreille, FPGA- tai ASIC-piireille. BMR466-muunninta voidaan ajaa jopa 94,4 prosentin hyötysuhteella viiden voltin tulolla ja 1,8 voltin lähtöjännitteellä puolella kuormalla.

Digitaalisen muuntimen pienempi komponenttimäärä auttaa myös parantamaan sen luotettavuutta. BMR466-muuntimen laskennallinen toiminta-aika on 50 miljoonaa tuntia (laskettu standardilla Telcordia-menetelmällä). Lisäksi BMR466-muuntimen edistynyt lämpösuunnittelu takaa, että moduuli toimii hyvin luotettavasti ilman lämpötilasta aiheutuvaa alentunutta tehoa.

Moduulissa hyödynnetään Ericssonin LGA-koteloalustaa, jossa juotostyynyjen välit on optimoitu, minkä ansiosta moduuli johtaa lämpöä pois hyvin tehokkaasti ja sen lämpösuorituskyky (thermal performance) on erinomainen. Sisäinen sijoittelu on optimoitu siirtämään lämpöä pois teho-FETeiltä, jotka ovat suurin lämmönlähde missä tahansa POL-muuntimessa. BMR446-muuntimen korkeus on 0,276 tuumaa, minkä ansiosta se ei peitä alaspäin menevää ilmavirtaa. Korkea hyötysuhde ja hyvä lämpösuorituskyky yhdessä mahdollistavat sen, että BMR446 voi syöttää suurempaa virtaa pienemmästä alasta (footprint) kuin kilpailevat muuntimet.

Muuntimen koko on 0,98 x 0,55 tuumaa (2,49 x 1,40 cm), joten se voidaan helposti sijoittaa kuorman lähelle, mikä helpottaa hallitsemaan virranvaihteluita kuormassa. Järjestelmiin, jotka vaativat yli 60 ampeerin virtoja, voidaan jopa kahdeksan BMR466-muunninta liittää rinnan syöttämään jopa 480 ampeerin virtaa. Kun käytetään useampia moduuleita, kaksi tai useampi yksivaiheinen BMR466-muunnin voidaan synkronoida ulkoisella kellosignaalilla. Tämä mahdollistaa vaiheen jakamisen (phase spreading), mikä vähentää suuresti tulovirran värinää ja tätä vastaavia kapasitanssivaatimuksia ja tehohäviöitä.

Paremman hyötysuhteen, yksinkertaisuuden ja parantuneen luotettavuuden lisäksi Ericssonin digitaaliset muuntimet kuten BMR466 mahdollistavat tulo- ja lähtöjännitteiden ja virtojen, sisäisen lämpötilan, käyttöjakson ja kytkentätaajuuden monitoroinnin helpommin kuin perinteisissä analogisissa muuntimissa. Tämä paitsi nopeuttaa ja tarkentaa muunninasetusten säätämistä, myös mahdollistaa sen, että valvova isäntäjärjestelmä tunnistaa kortin teholähteen ongelmat ja määrittelee tarvittavat ylläpitovaatimukset.

Suunnittelu ja konfigurointi

Kuten muutkin Ericssonin digitaaliset 3E-uuntimet, myös BMR466:n suunnittelu onnistuu Ericssonin Power Designer -työkaluilla. Näillä työkaluilla onnistuu niin kehitys kuin prototypointi sekä moduulien konfigurointi tuotantolinjalla. Suunnittelija voi rakentaa järjestelmän työkaluilla ennen laitteiston ostamista, ja voi myös käyttää työkaluja yhdessä evaluointikortin kanssa.

Power Designer yksinkertaistaa huomattavasti digitaalisten tehomoduulien asetusten tekoa ja käynnistämistä. Se esimerkiksi antaa pääsyn muuntimen ohjaussilmukkaan kuormavaihtelujen vasteiden ja vakauden optimoimiseksi, sekä mahdollistaa tulo- ja lähtösuotimien optimoinnin mahdollisimman pienellä kondensaattorien määrällä. Tämä takaa mahdollisimman alhaiset materiaalikustannukset sekä laitteen nopean markkinoille saamisen. Työkalulla voidaan konfiguroida yksinkertaisia järjestelmiä tai monimoduuli/monivaihejärjestelmiä ja suunnittelija voi hallita virranjakoa, sarjoitusta ja seurantaa, synkronointia ja vaiheen siirtoja.

Lisäksi avainparametrien kuten lämpötilan, virran ja jännitteen reaaliaikainen tilanvalvonta auttaa tunnistamaan ja korjaamaan vikoja. Sen jälkeen kun suunnittelu on valmis, käyttäjät voivat helposti generoida konfigurointitiedostot, jotka voidaan asentaa suoraan yksikköihin tuotantolinjalla.

Digitaaliset muunninsovellukset

Kaikenlaisten laitteiden suunnittelijat kiinnostuvat tehomuuntimesta, joka lupaa paremman hyötysuhteen ja suurempia virtoja pienemmästä korttialasta samalla, kun laitteen luotettavuus ja vakaus säilyvät. BMR466-muunnin loistaa sovelluksissa, jotka vaativat lisättyä tehonsiirtoa pienemmässä alassa ilman, että luotettavuus kärsii ja ilman, että jäähdytykselle kuten tuulettimelle tai jäähdytyselementille pitää varata lisää tilaa.

BMR466-muuntimen parantunut lämpösuorituskyky mahdollistaa sen, että nämä laitteet toimivat luotettavasti pitkiä aikoja korkeilla virroilla. BMR466 pystyy tuottamaan 60 ampeerin virran 1,8 voltin kuormaan ympäröivän ilman lämpötilan ollessa 70 astetta ja ilmavirtauksen yksi metri sekunnissa. Allaoleva tehon heikkenemistä (derating) kuvaava kaavio osoittaa, että muunnin kykenee selvästi parempaan lämpösuorituskykyyn ja luotettavuuteen perinteisiin digitaalisiin muuntimiin verrattuna samalla jäähdytyksen ilmavirtauksella.

Parempi lämpösuorituskyky (thermal performance) auttaa parantamaan luotettavuutta verrattuna perinteisiin muuntimiin ilman, että tarvitaan lisäjäähdytystä.

Seuraava askel: ohjelmistollisesti määritelty teho

BMR466-muunnin tukee PMBus-komentoja, joten se on valmis seuraavan sukupolven ohjelmistoilla määriteltäviä tehoarkkitehtuureja varten. Nämä tulevat hyödyntämään digitaalisten muuntimien joustavuutta uusien ja monipuolisten toimintatilojen tuomiseen. Ohjelmiston ohjauksessa näissä muuntimissa päästään joustavuuteen ja reagointikykyyn, jota ei aiemmin ole nähty.

Nyt kun BMR466:n kaltaiset moduulit ovat nostaneet hyötysuhteen korkeammalle tasolle, ohjelmallisesti määritelty teho vie lisäetujen hakemisen järjestelmätasolle. Ominaisuudet kuten väyläjännitteen dynaaminen säätäminen ja vaiheen jakaminen (phase spreading) ovat tekniikoita, joiden avulla muuntimia voidaan ohjata reaaliaikaisesti PMBus-komennoilla. Tämä kasvattaa entisestään muuntimen hyötysuhdetta, parantaa luotettavuutta ja edistää tulevaisuuden jaettujen tehoarkkitehtuurien kontrolloitavuutta.

MORE NEWS

Jo 1800 laajennuskorttia mikroBUS-väylään

Sulautettujen ratkaisujen kehittäjä MIKROE on saavuttanut merkittävän virstanpylvään julkistamalla järjestyksessään 1800. Click-laajennuskortin mikroBUS-väylään. Uutuus on Stephano-I Click, ja se tuo WiFi- ja Bluetooth Low Energy -yhteydet helposti liitettäväksi mihin tahansa sulautettuun sovellukseen.

Ledivalojen hallinta täysin yhdelle sirulle

Novosense Microelectronics on julkaissut uuden NSUC1500-Q1 -piirin, joka integroi autojen ledipohjaisten valaistusjärjestelmien hallinnan täysin yhdelle sirulle. Uutuus tuo merkittäviä etuja autonvalmistajille ja moduulikehittäjille, jotka hakevat entistä pienempiä, älykkäämpiä ja energiatehokkaampia ratkaisuja sisä- ja ulkovalaistukseen.

Windows 10 -tuen loppuminen tuo kissanpäivät verkkorikollisille

Microsoftin ilmoitus Windows 10 -käyttöjärjestelmän tuen päättymisestä lokakuussa 2025 merkitsee suurta murroskohtaa tietoturvassa – mutta ei pelkästään käyttäjien näkökulmasta. Verkkorikollisille luvassa on nimittäin todelliset kissanpäivät, mikäli yritykset eivät nopeuta siirtymistä uudempiin järjestelmiin.

Auto tunnistaa digiavaimen pian pidemmän matkan päästä

STMicroelectronics on julkaissut uuden sukupolven NFC-lukijat, jotka mahdollistavat auton oven avaamisen digitaalisella avaimella jopa 70 % pidemmältä etäisyydeltä kuin aiemmat ratkaisut. Uudet ST25R500- ja ST25R501-vastaanottimet ovat suunniteltu erityisesti autoteollisuuteen, ja ne täyttävät Car Connectivity Consortiumin (CCC) Digital Key -standardin tiukat vaatimukset.

Piirisuunnittelun työkalujen myynti kasvoi lähes 5 miljardiin dollariin

Elektroniikkasuunnittelun (Electronic System Design, ESD) työkalujen maailmanlaajuinen myynti nousi ennätykselliseen 4,93 miljardiin dollariin vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä, kertoo SEMI-teknologiayhteisöön kuuluva ESD Alliance tuoreessa EDMD-raportissaan. Kasvua edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon nähden kertyi 11 prosenttia.

Intel myy yli puolet Alterasta, tekee isot tappiot

Intel on ilmoittanut myyvänsä 51 % omistuksestaan FPGA-valmistaja Alterassa pääomasijoitusyhtiö Silver Lakelle. Kaupan arvo perustuu 8,75 miljardin dollarin kokonaisarvostukseen Alteralle. Tämä tarkoittaa, että Intelin osuus myynnistä on noin 4,46 miljardia dollaria – huomattavasti vähemmän kuin yhtiö maksoi koko Alterasta vuonna 2015.

Eurooppalaiset autonvalmistajat lopettivat viennin Yhdysvaltoihin

Yhdysvaltojen autokauppa koki järistyksen, kun useat eurooppalaiset ja japanilaiset autonvalmistajat, kuten Audi, Jaguar Land Rover ja Mitsubishi, ilmoittivat keskeyttävänsä ajoneuvojen viennin Yhdysvaltoihin. Syynä on Trumpin hallinnon 2. huhtikuuta voimaan astunut 25 prosentin tullimaksu tuontiautoille ja osille.

Linux sopii kriittiseen sulautettuun laitteeseen

Yhä tiiviimmin verkottuneessa maailmassa, jossa kyberuhat ovat jatkuvasti läsnä, yritykset kohtaavat yhä enemmän haasteita suojellessaan järjestelmiään ja tietojaan kyberhyökkäyksiltä. KontronOS on IoT-turvallisuuteen kehitetty käyttöjärjestelmä.

FakeUpDates jatkaa riesojen kärjessä

Check Pointin tietoturvatutkijoiden mukaan FakeUpdates ja RansomHub hallitsivat haittaohjelmatilastoja maaliskuussa 2025. Samalla Lumma Stealer levisi ympäri maailmaa PDF-tiedostojen ja väärennettyjen Robloxpelien kautta.

Lisää huonoja uutisia Nokialle: verkkoihin investoidaan entistä vähemmän

Televerkkoinvestoinnit jatkoivat laskuaan vuonna 2024, mikä tuo lisää paineita alan laitevalmistajille – myös suomalaiselle Nokialle. Markkinatutkimusyhtiö Dell’Oro Groupin mukaan maailmanlaajuinen operaattoreiden langattomiin ja kiinteisiin verkkoihin tekemien investointien kokonaismäärä putosi viime vuonna 8 prosenttia. Samalla tietoliikennelaitteiden valmistajien tulot laskivat 11 prosenttia.

Uusi akku taipuu mihin muotoon tahansa

Linköpingin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet pehmeän, venyvän ja muotoiltavan akun, joka toimii jopa nestemäisenä. Akkua voi puristaa, venyttää tai muotoilla haluamaansa muotoon – ja se säilyttää silti toimivuutensa. Uusi materiaali mahdollistaa esimerkiksi sen, että akku voidaan pursottaa ulos 3D-tulostimesta ja valaa suoraan osaksi laitteen muotoilua.

OnePlus toi Watch 3:n “uudelleen”

OnePlus aloitti Watch 3 -älykellonsa virallisen myynnin Suomessa ja muualla Euroopassa viime viikolla, hieman yllättävästi uudelleen. Julkaisun alkuperäinen aikataulu helmikuussa meni uusiksi, kun kellon takakannesta löytynyt kirjoitusvirhe viivästytti toimituksia. Nyt korjattu versio on saapunut jälleenmyyjille.

Ruotsalaisyritys tuo Rust-kielen Volvoon

Ruotsalainen teknologiayritys Grepit on auttanut Volvoa ja Polestaria tuomaan uuden ohjelmointikielen, Rustin, osaksi sähköautojensa sisäisiä järjestelmiä. Kyseessä on maailman ensimmäinen sarjatuotannossa käytettävä ECU (ajoneuvon ohjausyksikkö), joka on ohjelmoitu kokonaan Rustilla.

GaN voittaa taistelun tehomarkkinoista

SiC vai GaN vai MOSFET vai IGBT:t? Jokaisella on oma paikkansa. Power Integrations uskoo galliumnitridiin teknologiana. Lopulta se valtaa markkinat aina satojen kilowattien teholuokkiin asti.

Aurinkosähkö hiipui alkuvuonna

Sähköteknisten tuotteiden tukkumyynnin arvo laski alkuvuonna 1,1 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen ajanjaksoon, kertoo Sähköteknisen Kaupan Liitto ry (STK) tuoreessa tilastossaan. Tammi–maaliskuussa 2025 tukkumyynnin arvo oli 255 miljoonaa euroa.

Traficom varoittaa: myös .fi-pääte voi viedä huijaussivulle

Suomalaiset verkkosivustot, joilla on .fi-pääte, koetaan usein turvallisiksi. Aika ajoin ilmenee kuitenkin tapauksia, joissa tätä luottamusta on pyritty hyväksikäyttämään. Kyberturvallisuuskeskus kehottaakin tarkkaavaisuuteen myös .fi-osoitteiden kanssa.

Haluatko murtautua yrityksen verkkoon? Se maksaa vain 500 dollaria

Pimeässä verkossa käydään vilkasta kauppaa yritysverkkoihin murtautumisesta ja hinnat ovat yllättävän edullisia. Tietoutrvayritys Check Pointin uunituoreen raportin mukaan rikolliset voivat ostaa pääsyn yritysten sisäverkkoihin jopa 500 dollarilla.

Maailman pienin lidar painaa vain 50 grammaa

Sony Image Sensing Solutions on julkistanut maailman pienimmän ja kevyimmän lidar-etäisyysanturin. Uusi AS-DT1-malli hyödyntää dToF-teknologiaa (Direct Time of Flight) ja painaa vain 50 grammaa. Moduulin mitat ovat vain 29 x 29 x 31 millimetriä.

Apple aikoo kiertää Trumpin tullimaksut

Apple pyrkii välttämään jopa 145 prosentin tullit Kiinasta tuoduista tuotteista siirtämällä iPhone-tuotantoaan Intiaan ja nopeuttamalla logistiikkaansa, kertovat Reuters ja MarketWatch. Yhtiö on Reutersin mukaan lennättänyt viime viikkojen aikana noin 600 tonnia iPhoneja – arviolta 1,5 miljoonaa kappaletta – Intiasta Yhdysvaltoihin. Tarkoituksena on kasvattaa Yhdysvaltain varastoja ennen kuin tullit nostavat laitteiden hintoja dramaattisesti.

Uusi anturi tuo elokuvatason kuvanlaadun huippupuhelimiin

Piilaaksolainen Omnivision on julkistanut uuden kuva-anturin, joka tuo ennennäkemättömän laajan dynaamisen alueen ja elokuvatason videokuvauksen älypuhelimiin. OV50X-uutuusanturi on suunnattu huippuluokan puhelimiin, jotka tavoittelevat parasta mahdollista kuvanlaatua kaikissa valaistusolosuhteissa.

Linux sopii kriittiseen sulautettuun laitteeseen

Yhä tiiviimmin verkottuneessa maailmassa, jossa kyberuhat ovat jatkuvasti läsnä, yritykset kohtaavat yhä enemmän haasteita suojellessaan järjestelmiään ja tietojaan kyberhyökkäyksiltä. KontronOS on IoT-turvallisuuteen kehitetty käyttöjärjestelmä.

Lue lisää...

Joskus yksittäinen komponentti voi olla vaarallinen takaovi

Yritykset investoivat valtavasti kyberturvallisuuteen suojatakseen verkkojaan ja sovelluksiaan. Silti, kaikista suojaustoimista huolimatta, verkkorikolliset onnistuvat vuosi vuodelta entistä paremmin. Miten tämä on mahdollista, kysyy Lenovon tietoturva-asiantuntija Steven Antoniou?

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article