logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...
" "

Sulautettujen laitteiden kehitykseen on olemassa laaja valikoima valmiita korttimoduuleja, mutta milloin valita valmis kortti ja milloin suunnitella kaikki alusta asti itse? Ja pitääkö valita ARM- vai x86-arkkitehtuuri?

Artikkelin on kirjoittanut Tobias Zilly, joka työskentelee Rutronikilla tallennus-, näyttö- ja korttituotteiden myyntipäällikkönä. Tobias aloitti uransa sähköteknikkona. Rutronikin palvelukseen hän tuli 2007 ja nykyisessä tehtävässään hän on työskennellyt vuodesta 2012 alkaen.

Pitäisikö nykyään valta toiminnoiltaan optimoitu peruskortti ja siihen liitettävät lisämoduulit vai suunnitella koko ratkaisu täysin itse? Tämä on vaikeampi kysymys kuin koskaan aikaisemmin. Markkinoilta löytyy sekä x86- että ARM-moduuliratkaisuja, joilla kaikilla on omat erityiset etunsa ja vaatimuksensa.

Täysin omat kehityshankkeet – prosessoreja myöten – ovat paljon monimutkaisempia ja siksi paljon laajempia ja kalliimpia hankkeita kuin korttimoduulit, jotka on suunniteltu tukemaan erilaisia moduuleja. Yleensä muutaman kerroksen kortti riittää tuomaan moduulien vaatimat liitännät, mikä yksinkertaistaa suunnittelua ja alentaa kustannuksia.

Räätälöidyt suunnittelut

Jos valitaan täysin räätälöity suunnittelu, tärkeään rooliin nousevat sovellusten koko ja monimutkaisuus, mutta myös vaadittavien liitäntöjen sijoittelu, määrä ja tyyppi. Päätös suosia erikoisliittimiä on usein kriittinen koko järjestelmän suunnittelun ja johdotusten hallinnan kannalta. Myös valitulle prosessoritekniikalle ja sen suorituskyvylle asettuu hyvin monimutkaisia vaatimuksia. Nämä edellyttävät erikoisliitäntöjen tai vaatimuksista riippuvaisia teholähteitä, jotka myös pitää optimoida kulloistenkin vaatimusten mukaan.

Koska näin pitkälle räätälöidyt korttiprojektit on yleensä suunniteltu yhtä sovellusta varten, ne voidaan kustannusten suhteen optimoida hyvin aikaisin, joka suunnitteluvaiheessa. Mikäli tarkoitus on kattaa mahdollisimman paljon sovelluksia, mikä vaatii monia eri liitäntöjä, tämä optimointi on mahdollista vain rajoitetusti.

Toisaalta räätälöidyn ratkaisun kehityskustannukset ovat erityisen korkeita. Vaaditaan paljon aikaa ja erikoistunutta osaamista erityisesti prosessoreissa ja sen liitännöissä, CPU:n käynnistämisessä laitteistossa ja ohjelmistossa, käynnistyslataimissa ja laiteajureissa. Pitää varmistaa kaikkien tarvittavien komponenttien saanti ja niiden eliniän päättyminen pitää ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Tarvitaan myös erittäin monimutkaisia PCB-suunnittelutyökaluja impedanssin valvontatyökaluineen ja monikerroskorttien suunnittelun työkaluineen. Ilmaiset työkalut eivät nykyään enää riitä. Sen jälkeen kun protopiirit on suunniteltu ja valmistettu testaukseen, ne pitää analysoida mittauslaitteilla, kuten spektri-, USB- ja CAN-analysaattoreilla, sekä ARM-DS5-debuggaustyökaluilla ja/tai DSTREAM-laitteistolla. Sovellusvaatimuksista riippuen voidaan edellisten lisäksi tarvita erikoistestilaitteita. Mikäli kortit aiotaan valmistaa itse, tarvitaan myös pintoliitosrobotteja, jotka kykenevät käsittelemään ainakin liitinnastoitukseltaan 0,5-millisiä BGA-koteloita.

Näin tiukat vaatimukset oikeuttavat oman kehitystyön taloudellisesti vain, mikäli tuotantomäärät ovat suuremmat. Riippuen kokonaisratkaisun saavutettavasta hintatasosta puhutaan yleensä tuhansien volyymeistä.

Moduulipohjaiset suunnittelut

Täysin kustomoituihin suunnitteluihin verrattuna moduulipohjaiset sunnittelut päätyvät markkinoille nopeammin. Tuotteiden saatavuus on suhteellisen pitkä – 7-10 vuotta prosessoriarkkitehtuurista riippuen – ja päivityksiä voi tehdä myös vaihtamalla moduuleja peruskortilla. Esimerkiksi lisää suorituskykyä saadaan vaihtamalla Inteli Core i3 -moduuli Intel Core i7 -moduuliin. Olettaen että molemmat moduulit ovat x86-pohjaisia, ohjelmistoon tarvitaan vain pieniä muutoksia, jos niitäkään. Moduulin valmistaja antaa suunnittelutukea peruskortin kehityksessä ja apua ongelmien kuten sijoittelun kanssa. Tämä osoittaa, kuinka paljon lähestymistavassa yhdistyy maksimaalinen joustavuus laajaan tuotevaihteluun.

Moduulipohjainen suunnittelu onnistuu paljon alhaisimmilla vaatimuksilla kuin täysin kustomoitu ratkaisu, koska useimmat kriittiset järjestelmät kuten nopeat väylät ja prosessoriliitännät toteutetaan kokonaan moduulein. Asiakkaan ei näin tarvitse tehdä töitä niiden parissa. Yleiset liitännät kuten ethernet, USB, GART-grafiikkaliitäntä, videoliitännät ja monet muut voidaan toteuttaa suhteellisen pienellä työmäärällä.

Avainominaisuuksien ja kustannusten arviointi mahdollisissa toteutuksissa on helpompaa, mikäli suunnittelijalla on tietty tietämys markkinasta. Käyttöjärjestelmien ja binääriajurien toimintaan liittyvä osaaminen on sen sijaan täysin keskeistä.

Nämä tekevät yksinkertaisemman peruskortin kehityskustannuksista huomattavasti alhaisemmat kuin täysin räätälöidyissä suunnitteluissa.

X86 vai ARM?

Mikäli päätetään käyttää moduulipohjaista ratkaisua, on tehtävä päätös siitä mitä alustaa käytetään. X86-pohjaiset ratkaisut tunnetaan hyvin esimerkiksi COM Express- ja Qseven-standardien kautta. Erityisesti COM Express on ollut suosittu vuosia ja sen markkinaosuus on suuri. Standardointi takaa sen, että perusratkaisu voidaan päivittää uusimpiin teknologioihin pitän aikaa vaihtamalla moduulit.

X86-alueen standardimoduulit hyötyvät erityisen laajasta korttientarjonnasta koko piirisarjojen elinkaaren ajan. Niitä on joustavaa sekä ylös- että alaspäin. Suuri markkinaosuus todistaa jo itsessään niiden suuresta luotettavuudesta ja siitä, että suunnitteluosaamista on tarjolla paljon. Jokaista moduulityyppiä valmistaa useampi yritys ja yleensä standardin sisällä tuotteet ovat nastoitukseltaan yhteensopivia. Standardin ansiosta moduuleja voi verrata toisiinsa jo suunnitteluvaiheessa, mikä helpottaa asiakkaan valintaprosessia.

ARM-leirin standardimoduulit eivät millään tapaa häviä vertailussa x86-ratkaisuihin verrattuna. Tarjolla on valtava, tuotteen koko elinkaaren kattava tuotevalikoima sekä useita päivitysvaihtoehtoja. ARM-korteilla on myös suuri markkinaosuus, mikä todistaa niiden luotettavuuden puolesta.

Qseven- ja SMARC-standardeissa on erilaiset kokoonpanot ja niihin liittyvät BSP-paketit (board support packages) ajureineen. Vaikka kortit standardien sisällä ovat mekaanisesti vaihdettavia, ohjelmistotuki vaihtelee valmistajien välillä suuresti. Yleisesti ottaen tarjolla on vain muutama erilainen järjestelmäpiiri, joiden pitkäaikainen saatavuus on taattu. Tämä rajoittaa korttien joustavuutta x86-kortteihin verrattuna merkittävästi.

Epästandardit ARM-moduulit

Standardiratkaisujen ulkopuolelta markkinoilta löytyy monia asiakaskohtaisia ARM-pohjaisia moduuleja. Kuluttajille ja opiskelijoille suunnitellut Raspberry Pi -kortin lisäksi on olemassa ammattitason teollisuus- ja lääketieteellisiin projekteihin suunnitteltuja kortteja, joissa tuotteen elinkaari on keskimääräistä pidempi. Esimerkiksi ARM-spesialisti F&S takaa jopa 15 vuoden saatavuuden omalle Freescale-pohjaiselle efusA9-moduulilleen. Joustavuus taataan päivitysmahdollisuudella ylös- ja alaspäin suorituskyvyn, liitäntävaatimusten ja kulloisenkin tuoteperheen mukaisesti.

Eri valmistajilta tulevat moduulit eivät kuitenkaan ole keskenään yhteensopivia, eivät sähköisesti, mekaanisesti eivätkä ohjelmistoiltaan. Parhaimmillaan valmistajan tuotteet tietyn tuoteperheen sisällä ovat sähköisesti ja mekaanisesti yhteensopivia. Ammattitason ARM-pohjaisten moduulien valmistajat toimittavat itse BSP-paketit ja ajurit useimmille käyttöjärjestelmille ja ne myös tarjoavat tukea laite- ja ohjelmistosuunnitteluun.

Oli ratkaisu sitten kehitetty kokonaan talon sisällä tai tehty peruskortin ja lukuisten lisämoduuleista varaa, kaikille vaatimuksille löytyy oikea ratkaisu. Kaikkiin vaihtoehtoihin pätee yksi sääntö: ne vaativat optimointiosaamista kulloisenkin sovelluksen vaatimusten mukaisesti, mit ei saa aliarvioida. Jos suoraan hyllyltä tulevat korttitietokoneeseen tai standardiemolevyyn erustuva ratkaisu riittää, sitä kannattaa ilman muuta harkita. Valitsi asiakas lopulta minkä ratkaisun tahansa, Rutronik on valmiina tukemaan suunnittelua komponenteilla ja pitkälle integroiduilla valmiilla ratkaisuilla.

MORE NEWS

Infineon sai vihreää valoa Dresdenin uudelle tehtaalle

Infineon Technologies on saanut Saksan liittovaltion talousministeriöltä lopullisen rahoituspäätöksen uuden, huipputeknologiaan keskittyvän puolijohdetehtaan rakentamiseksi Dresdeniin. Yritys investoi Smart Power Fab -nimiseen tuotantolaitokseen yli viisi miljardia euroa omia varojaan. Hanke tuo arviolta 1000 uutta työpaikkaa alueelle.

Nokian uusi kuituratkaisu korvaa kuparikaapelit

Nokia on julkistanut uuden Aurelis Optical LAN -ratkaisunsa, joka tarjoaa yrityksille kehittyneen ja pitkäikäisen vaihtoehdon perinteisille kuparipohjaisille lähiverkoille. Uusi kuitutekniikka vähentää merkittävästi kaapelointia ja energiankulutusta, tarjoten samalla huippunopeaa ja luotettavaa verkkoyhteyttä tulevaisuuden tarpeisiin.

Aurinkosähköä rakennettiin ennätysmäärä viime vuonna

Viime vuonna maailmassa rakennettiin ennätykselliset 597 gigawattia (GW) uutta aurinkosähkökapasiteettia, selviää SolarPower Europen tuoreesta Global Market Outlook for Solar Power 2025–2029 -raportista. Kasvua edellisvuodesta kertyi peräti 33 prosenttia, mikä tekee vuodesta 2024 historian parhaan aurinkosähkön asennusvuoden.

EU saa oman alustan piirien suunnitteluun

Euroopan unioni panostaa vahvasti puolijohteiden kehitykseen ja ottaa uuden askeleen kohti teknologista omavaraisuutta. Belgialaisen tutkimuskeskus Imecin johdolla käynnistyy European Chips Design Platform -niminen hanke, jonka tavoitteena on luoda yhteiseurooppalainen alusta integroitujen piirien suunnitteluun.

Uusi atomikello jätättää sekunnin 100 miljoonassa vuodessa

Yhdysvaltain kansallinen standardi- ja teknologiainstituutti (NIST) on ottanut käyttöön uuden sukupolven atomikellon, joka määrittää ajan ennenäkemättömällä tarkkuudella. NIST-F4-nimeä kantava kellojärjestelmä pystyy käymään virheettömästi jopa 100 miljoonan vuoden ajan heittäen enintään sekunnin.

Euroopan komponenttikauppa odottaa vieläkin käännettä kasvuun

Euroopan komponenttien jakelumarkkinoilla ei vieläkään näy merkkejä käänteestä parempaan. DMASS Europen tuoreiden tilastojen mukaan vuoden 2025 ensimmäinen neljännes toi mukanaan tuntuvan 14,3 prosentin laskun koko markkinalle, ja kokonaismyynti jäi 3,92 miljardiin euroon. Erityisesti puolijohteet jatkoivat jyrkkää laskuaan, romahtaen lähes 20 prosenttia 2,37 miljardiin euroon.

Kontronilla erinomainen alkuvuosi

Kontron aloitti vuoden 2025 vahvasti, raportoidessaan merkittävää kasvua kannattavuudessa ja tilauskannassa. Samalla yhtiö laajentaa IoT-tuotevalikoimaansa uudella LTE-yhteyksiä hyödyntävällä teollisuuslaitteella.

Nopeutuvat signaalit vaativat parikaapelilta yhä enemmän

Signaalinsiirron kehitys kiihtyy – kirjaimellisesti. Uusimmat datakeskus- ja verkkosovellukset siirtyvät käyttämään jopa 224 Gbps PAM4 -modulaatiota, jossa jokainen bittikanava kuljettaa neljää jännitetasoa äärimmäisen tiiviissä aikakehyksessä. Tällainen signalointi vaatii kaapeleilta ennen näkemätöntä tarkkuutta.

MEMS-pohjainen tahdistus tulee nyt älypuhelimeen

Piilaaksolainen SiTime tuo markkinoille ensimmäisen mobiilikäyttöön suunnitellun MEMS-kellopiirin, joka haastaa perinteiset kvartsikiteet älypuhelimissa.

Tilaäänikoodekki on hyvä esimerkki uudesta Nokiasta

Maailman ensimmäinen tilaäänipuhelu kuulostaa tieteiselokuvalta – mutta se on todellisuutta. Kesällä 2024 Nokia esitteli uuden Immersive Voice -teknologian avulla toteutetun puhelun, jossa ääni ei vain kuulu, vaan ympäröi kuulijan kuin keskustelukumppani olisi fyysisesti läsnä. Tämän mahdollisti uusi 3GPP-standardiin hyväksytty IVAS-koodekki (Immersive Voice and Audio Services), joka vie mobiiliviestinnän täysin uudelle tasolle.

Tinahiukkaset anodissa vauhdittavat latausta ja kasvattavat energiatiheyttä

Eteläkorealaiset tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen akun anodimateriaalin, joka yhdistää nopean latauksen, suuren energiatiheyden ja pitkän käyttöiän – läpimurto voi mullistaa sähköautojen ja energiavarastojen markkinat.

Kännykkämarkkina kasvoi vain 3 prosenttia alkuvuonna

Älypuhelinmarkkinoiden globaali kasvu jäi vaatimattomaksi vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä, kertoo tutkimusyhtiö Counterpoint Research tuoreessa raportissaan. Markkinatulot nousivat vain 3 prosenttia vuoden takaisesta, mikä vastaa kasvua myös toimitusmäärissä.

Uuden polven SiC-tekniikka kutistaa sähköauton invertterin

Infineon esittelee tehoelektroniikan PCIM-messuilla Nürnbergissä uraauurtavan piikarbidikomponentin, joka tehostaa sähköautojen vetojärjestelmiä – pienemmät, kevyemmät ja energiatehokkaammat invertterit ovat askeleen lähempänä.

Nokian privaattiverkko seuraa jatkossa Maerskin rahtilaivoja

Nokia on solminut merkittävän sopimuksen tanskalaisen logistiikkajätti Maerskin kanssa toimittaakseen privaattiverkkoratkaisunsa yhtiön 450 rahtialukseen. Kyseessä on osa Maerskin uutta IoT-alustaa, OneWirelessia, jonka tavoitteena on parantaa reaaliaikaista rahtiseurantaa, toimitusketjun näkyvyyttä ja operatiivista tehokkuutta.

Piinanolanka-akku siirtyy vihdoin tuotantoon

Kalifornialainen vuonna 2008 perustettu Amprius Technologies on valmis siirtymään sarjatuotantoon uudenlaisen akkukenno­tekniikkansa kanssa. Yhtiön "Sicore"-niminen kenno käyttää pii-nanopilareihin perustuvaa anoditeknologiaa ja saavuttaa huipputason energiatiheyden: 450 Wh/kg painon mukaan ja 950 Wh/l tilavuuden mukaan.

6G vaatii uutta radiotaajuussuunnittelua

Suomalaiset huippuyritykset ja tutkimuslaitokset ovat yhdistäneet voimansa uuden sukupolven mobiiliverkkojen kehittämiseksi. Oulun yliopiston vetämä RF ECO3 -hanke tähtää tulevaisuuden 6G-teknologian kriittiseen osa-alueeseen: tehokkaampaan ja kestävämpään radiotaajuussuunnitteluun.

Yksinkertainen ratkaisu kasvattaa sähköauton akun eliniän jopa 19-kertaiseksi

Korelaisten POSTECHin (Pohang University of Science and Technology) ja Sungkyunkwanin yliopiston tutkijat ovat löytäneet uuden tavan pidentää sähköautojen litiumioniakkujen käyttöikää jopa 19-kertaiseksi – ilman uusia materiaaleja tai teknologioita. Ratkaisu on yksinkertainen: siinä pitää välttää akun täydellistä tyhjentämistä.

GaN tekee moottorinohjauksesta tehokkaampaa

GaN-teknologian edelläkävijä Navitas Semiconductor on julkistanut uuden GaNSense Motor Drive IC -piirisarjan, joka mullistaa moottorinohjauksen tehokkuuden ja integraation. Uusi ratkaisu yhdistää kaksi galliumnitridi-FET-transistoria (GaN FET), ohjauksen, suojaukset ja virranmittauksen yhteen, täysin integroituun piiriin.

DigiKey alkaa myymään vakiotyökaluja

DigiKey on lanseerannut oman, yksinoikeudella myytävän tuotesarjansa nimeltä DigiKey Standard. Uusi vakiokomponenttien valikoima koostuu sähkö- ja elektroniikkasuunnittelun perustyökaluista ja tarvikkeista, jotka ovat heti saatavilla nopeaan toimitukseen.

Kuutiosentin kokoinen projektori AR-laseihin

Itävaltalainen teknologiayhtiö TriLite tuo markkinoille uuden, vallankumouksellisen Trixel 3 Cube -projektorin, joka esitellään ensi kertaa yleisölle Display Week 2025 -tapahtumassa San Josessa, Kaliforniassa. Trixel 3 Cube on maailman pienin ja kevyin laserkeilaukseen perustuva projektionäyttö.

Rekoistakin pitää tulla hiilivapaita

Maantiekuljetukset ovat elintärkeitä talouselämälle. Kuorma-autoilla kuljetetaan ruokaa, tarvikkeita, materiaaleja ja monia muita tavaroita mihin tahansa paikkaan. Vaikka keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen osuus maailman ajoneuvoista on vain neljä prosenttia, niiden osuus tieliikenteen hiilidioksidipäästöistä on 40 prosenttia, tehden niistä kasvihuonekaasupäästöjen päälähteen, joka on otettava huomioon pyrittäessä kohti hiilivapautta.

Lue lisää...

Kovaa käyttöä kestävät koneet voi ostaa palveluna

Kenttätyö vaatii kovia koneita – ja nyt ne saa palveluna. Panasonicin uusi Toughbook Mobile-IT As-A-Service (MaaS) -ratkaisu mullistaa tavan, jolla liikkuvaa työtä tukevat laitteet ja IT-palvelut hankitaan ja hallitaan. Ei enää isoja kertahankintoja, pitkiä IT-projekteja tai laitteiden elinkaaren miettimistä – nyt saat kaiken tarvittavan helposti ja kuukausimaksulla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article