ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

ETNtv

 
ECF24 videos
  • Timo Poikonen, congatec
  • Petri Sutela, Testhouse Nordic
  • Tomi Engdahl, CVG Convergens
  • Henrik Petersen, Adlink Technology
  • Dan Still , CSC
  • Aleksi Kallio, CSC
  • Antti Tolvanen, Etteplan
ECF23 videos
  • Milan Piskla & David Gustafik, Ciklum
  • Jarno Ahlström, Check Point Software
  • Tiitus Aho, Avnet Embedded
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Pasi Suhonen, Rohde & Schwarz
  • Joachim Preissner, Analog Devices
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

TMSNet  advertisement
ETNdigi
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn

TECHNICAL ARTICLES

Kone näkee aina tarkemmin

Tietoja
Kirjoittanut Veijo Ojanperä
Julkaistu: 11.07.2017
  • Sulautetut

Sulautetun konenäön järjestelmät yleistyvät nopeasti erityisesti IoT-ryntäyksen seurauksena. Kaikkialle halutaan lisää laiteälyä ja kuva-antureita. Suunnittelijoille kaikki tarvittavat elementit ja työkalut ovat jo valmiina.

Artikkelin kirjoittaja Michaël Uyttersprot toimii Avnet Silican sulautettujen konenäkötuotteiden markkinointipäällikkönä.

Visuaalinen data on todennäköisesti sisällöltään rikkainta kaikesta mahdollisesta anturi-informaatiosta. Tästä syystä tiedemiehet ja insinöörit ovat jo vuosikymmeniä yrittäneet ymmärtää ja hyödyntää erilaisia kuvantamistekniikoita sekä kehittää sovelluksille algoritmeja, jotka auttavat koneita ’näkemään’. Ensimmäiset kaupalliset reaalimaailman sovellukset, joita alettiin kutsua konenäköjärjestelmiksi, analysoivat yleensä nopeasti liikkuvia kohteita tavoitteenaan tarkkailla ja ilmaista virheitä erilaisissa tuotteissa. Myöhemmin merkittävät parannukset prosessointitehossa, tehonkulutuksessa, kuva-antureissa, tietokonealgoritmeissa ja koneoppimisessa ovat kuitenkin nostaneet konenäkötekniikat paljon tätä korkeammalle tasolle.

Nykyään sulautetun elektroniikan ja konenäön yhdistäminen on käytännössä tarkoittanut laitteisiin sulautettujen näköjärjestelmien toteuttamista. Lähivuosina nämä sulautetun konenäön tekniikat tulevat nopeasti yleistymään. Niihin kuuluvat myös heikossa valaistuksessa toimivat ja teräväpiirtoiseen toistoon yltävät sekä huippuluokan kuvantamisjärjestelmiin erityisesti suunnitellut kuvankäsittelytoiminnot. Ripeästi kasvava joukko konenäköä hyödyntäviä tuotteita syntyy erittäin laajalle sovellusalueelle esimerkiksi kulutus- ja teollisuuselektroniikassa, ajoneuvoissa, terveydenhuollossa ja kotiautomaatiossa.

Uusi aalto nousee

Esineiden internet (IoT) tulee lähivuosina muuttamaan koko elektroniikkateollisuutta dramaattisesti, kun miljardeja laitteita kytketään netin välityksellä yhteen. Tavoitteena on tehdä kaikista laitteista älykkäitä ja netin kautta tavoitettavia mistä päin maailmaa tahansa. Laitteita pidetään yleensä älykkäinä silloin, kun ne merkittävästi helpottavat elämäämme. Hyvä esimerkki tällaisesta on kulunvalvontajärjestelmä, joka tunnistaa videopuhelimen kautta henkilön ja päästää hänet sisään haluttuun rakennukseen.

Yleisesti ottaen laitteet ovat selvästi arvokkaampia silloin, kun ne kykenevät vuorovaikuttamaan fyysisen maailman kanssa. Ja visuaalinen informaatio on erityisen tehokasta: kerätyn tiedon määrä on valtava ja sitä hyödyntämällä voidaan merkittävästi helpottaa vuorovaikutusta fyysisen ympäristön kanssa. Klassinen esimerkki on robotiikka, jossa kuva-antureita on käytetty kehityksen alkuajoista lähtien. Visuaalisen tuloinformaation järjestelmälle tuottavat kuva-anturit toimivat robotin ’silminä’, jotka auttavat sitä käyttämään mahdollisimman tehokkaasti järjestelmän lähtönä toimivia ohjausmoottoreita.

Lisäksi viimeaikaiset kehitysaskeleet konvoluutioneuroverkoissa (CNN, Convolutional Neural Network) ja muissa neuroverkkotekniikoissa tarjoavat uusia mahdollisuuksia kehittää itseoppivia älykkäitä konenäköjärjestelmiä.

Haasteita riittää

Sulautetulla konenäöllä on vahva potentiaali luoda valtavasti lisäarvoa lähes kaikilla elektroniikan markkinasektoreilla, ja sen merkitys kasvaa jatkuvasti laitteiden ja ohjelmistojen kehittyessä. Sulautetun konenäkösovelluksen kehittämisellä koko järjestelmän kattavaksi on kuitenkin lukuisia haasteita.

Olivat kyseessä sitten videot tai yksittäiskuvat, kerätyn kuvadatan raakamateriaali on laatunsa vuoksi aina optimoitava ja prosessoitava. Ellei esimerkiksi kuvauksessa käytettävien linssien laatu ole riittävän hyvä, se vaikuttaa koko kuvankäsittelyprosessiin. Lisäksi kerätyn datan määrä voi olla valtavan suuri erityisesti korkean resoluution videoissa ja reaaliaikaisessa prosessoinnissa.

Monet huippuluokan konenäkösovellukset vaativatkin rinnakkaisprosessointijärjestelmiä tai erittäin pitkälle kehitettyjä erikoispiiriratkaisuja kuten GPU-, DSP- ja FPGA-piirejä tai oheissuorittimia. Kustannukset, fyysinen koko ja tehonkulutus kuitenkin rajoittavat yleensä voimakkaasti sulautetun näköjärjestelmän suunnittelua. Vaikka riittävän tehokkaasti toimiva huipputason kuvankäsittelymoottori olisikin saatavilla, se saattaa olla kaavailtuun sovellukseen liian suuri, kallis tai tehosyöppö.

On tärkeää, että sulautettu konenäkö suunnitellaan toimimaan todellisissa olosuhteissa, jotka saattavat jatkuvasti muuttua sekä valaistuksen, liikkeen että asennon suhteen. Erikoistuneiden kuva-algoritmien käyttöönotto datanhallinnassa on avainasia näissä tilanteissa. Pelkkiin simulaatioihin tukeutuminen ei riitä, vaan tarvitaan reaalimaailman testausta, mikä voi olla aikaa vievää. Tämä koskee erityisesti ajoneuvojen, turvajärjestelmien ja robotiikan sovelluksia.

Konenäön elementit

Sulautetut konenäköjärjestelmät sisältävät laajan valikoiman erilaisia elementtejä ja niiden integroimiseen on lukuisia eri tapoja, mutta ennen kaikkea järjestelmään tarvitaan kuvantamisen, kuvankäsittelyn ja tietokonenäön tekniikoita.

Kuva 1. Tyypillinen korkealuokkainen sulautettu konenäköjärjestelmä.

Järjestelmän tulopuolella kuvainformaation keräämiseen käytetään nykyään eniten CMOS- ja CCD-pohjaisia (Charge Coupled Device) kuva-antureita. Vaikka CCD-kennot tarjoavat kaiken kaikkiaan parempaa kuvanlaatua, CMOS-kuvakennojen ripeä kehitys on viimeisen kymmenen vuoden aikana kuronut laatueroa kiinni. Lisäksi CMOS-kennon toimintakyky hämärässä, alhainen tehonkulutus ja edullinen hinta ovat jo johtaneet niiden käytön yleistymiseen CCD-anturien ohi.

CMOS-teknologiaa kehitetään edelleen ja jatkuvia parannuksia saadaan kennojen pikselimäärään ja -tiheyteen, toimintanopeuteen sekä kaistaleveyteen. Myös entistä pienempiä anturikoteloita ja -moduuleja on tullut saataville, mikä helpottaa entisestään kompaktien kaksoiskamera- ja stereonäkösovellusten toteuttamista. Niiden avulla voidaan kompensoida kuvasignaalin häiriöitä, lisätä kuvan syvyyttä, laajentaa dynamiikka-aluetta ja parantaa terävyyttä.

Järjestelmän prosessorin valinnan lähtökohtina tulisivat olla reaaliaikainen suorituskyky, tehonkulutus, kuvan tarkkuus sekä käytettävien algoritmien monimutkaisuus. Prosessointitehot ja kuva-algoritmit ovat kehittyneet jatkuvasti kuten myös järjestelmään integroitavat paikannuksen ja kartoituksen SLAM-tekniikat (Simultaneous Localisation And Mapping) esimerkiksi ajoneuvoja, robotteja ja drooneja varten.

Järjestelmään tarvitaan myös paikallinen muisti kuvien vertailemiseksi sekä kuvadatan tallentamiseksi tulevia analyysejä varten. Tallennetaan sitten ainoastaan joitakin osia kuvista tai kaikki kerätty kuvadata, tallennukseen tarvitaan sekä haihtuvaa että haihtumatonta muistia. Myös erityiset kuva-algoritmit ovat keskeinen osa näköjärjestelmää. Algoritmeilla voidaan hallita kuvainformaation syöttöä järjestelmään sekä kohentaa kuvanlaatua erityistarpeita varten esimerkiksi parantamalla kuvan värisisältöä ja kohteen havainnointia.

Muutaman vuoden takaisesta käyttöönotostaan lähtien konenäön avoimen lähdekoodin kirjasto OpenCV on dramaattisesti helpottanut järjestelmien kehitystyötä ja algoritmien toteutusta. OpenCV sisältää kaikki kuvapohjaisiin sovelluksiin tarvittavat ohjelmakoodit C/C++-funktioineen, mikä tekee algoritmien luomisen ja ajamisen sulautetuissa prosessoreissa huomattavasti aiempaa helpommaksi. Lukuisat kolmannet osapuolet tarjoavat kuvien ja videoiden prosessointiin OpenCV-pohjaisia ratkaisuja tai vastaavanlaisia koodikirjastoja tai jopa ohjelmistokehyksiä lukuisiin eri sovelluksiin. Myös mikropiirien toimittajat tarjoavat omille piireilleen kuvankäsittelyyn optimoituja koodikirjastoja, joiden avulla piirien kuvankäsittelyominaisuuksia voidaan eri sovelluksissa parantaa.

Toinen yhä tärkeämmäksi käyvä elementti, erityisesti näin IoT-järjestelmien nopean yleistymisen aikakaudella, on liitettävyys. Se voidaan toteuttaa joko langallisesti tai langattomasti kunkin sovelluksen asettamista vaatimuksista riippuen. Monissa tapauksissa kannattaa lisäksi harkita algoritmianalyysiä suorittavien ohjelmistojen käyttöönottoa pilvipohjaisissa palvelimissa.

Kaiken kaikkiaan on tärkeää valita ensin oikeat elementit järjestelmään ja sen sovelluksiin, ja siirtyä sitten hienosäätämään näitä osia, joihin lukeutuvat sekä laitteistot, ohjelmistot että algoritmit. Tämä ei ole aina kovin helppoa sulautetun konenäköjärjestelmän monimutkaisuuden vuoksi. Kehittäjien tuleekin ehdottomasti käyttää ammattitason työkaluja vähentämään kehitystyön kustannuksia, kestoaikaa ja riskejä, jotta sulautetun konenäön projektit saadaan nopeasti markkinoille.

Valmiita kokonaisratkaisuja

Avnet Silicalla on laaja kokemus asiakkaiden auttamisesta sulautettujen konenäkösovellusten kehitystyössä. Yhtiö tarjoaa lähes kaikki tarvittavat rakennuspalikat täydellisen sulautetun konenäköjärjestelmän toteuttamiseksi. Näitä rakennelohkoja ovat optimoidut laitteet, ohjelmistot ja ajurit eri sovelluksiin. Saatavilla oleva valikoima sisältää muun muassa järjestelmän tulopuolen kuva-antureita ja kameramoduuleja, edistyneitä laiteosia kuten suorittimia sekä muisti- ja tehokomponentteja, joita tarvitaan prosessoinnin ja tehonkulutuksen kriittisten vaatimusten täyttämiseen. Kaikkia rakenneosia tuetaan ohjelmistonkehitystyökaluilla, kamera-ajureilla, monipuolisilla suunnitteluesimerkeillä ja kattavilla tietopaketeilla kuvankäsittelyn ohjelmistoista ja algoritmeista.

 

Kuva 2. Sulautetun konenäön ratkaisut.

Asiakkaiden itse suunnittelemien sulautettujen konenäköalustojen ja -tuotteiden kehitystyön tukemisen lisäksi Avnet Silica tarjoaa myös laajan valikoiman kehittämiään tasokkaita kamerasovelluksia, jotka ovat valmiita otettavaksi suoraan käyttöön. Esimerkiksi Picozed on valmis sulautetun konenäön SoM-kehityskortti (System on Module), joka puolestaan perustuu Xilinxin ohjelmoitavaan SoC-järjestelmäpiiriin Zynq 7000. Picozed-moduuli on ideaalinen kehityskortti konenäkösovelluksiin, sillä se sisältää kaikki tarvittavat piirit, ohjelmistot ja IP-lohkot, joita asiakkaat tarvitsevat omien videosovellustensa kehittämiseen. Kortti tukee reVISION-alustaa, joka on kehitystyön nopeuttamiseen tarkoitettu, konenäön ja koneoppimisen sovelluksiin optimoitu uudelleenkonfiguroitava kiihdytyspino. Se sisältää kaikki resurssit konenäön alustojen, algoritmien ja sovellusten kehittämiseksi. Mukana on myös joukko raudalla kiihdytettyjä OpenCV-funktioita sekä tuki suosituimmille neuroverkoille.

Kuva 3. Picozed on monipuolinen sulautetun konenäön kehityskortti.

Toinen esimerkki on Avnet Silican kamerankehityssarja STM32F7. Mbed-yhteensopiva edullinen kehityssarja tarjoaa alhaisen virrankulutuksen, USB-liitännän, 4,3-tuumaisen kapasitiivisen kosketusnäytön sekä kaikki tarvittavat piirit ja ohjelmistot sulautetun konenäköjärjestelmän nopeaan kehitykseen IoT-sovelluksissa, kotiautomaatiossa ja muissa videosovelluksissa.

Kolmas monipuolinen kehitysväline on tehopihi Kinetis-paketti, joka perustuu NXP:n mikro-ohjaimeen Kinetis K82F Cortex-M4. Se sisältää taipuisalla kiinnityksellä varustetun minikokoisen VGA-kameramoduulin, 90 asteen vaakanäkymän tarjoavan objektiivin sekä IR-suotimen. Kamera pystyy kuvaamaan sekä yksittäisotoksia että reaaliaikaista VGA-tason videokuvaa.

Avnet Silica jatkaa edelleen tämän alueen kehitystyötä ja aikoo tuoda jatkossa saataville lisää valmiita kehityssarjoja, joiden avulla asiakkaat voivat toteuttaa laajan valikoiman erilaisia edistyneitä sulautetun konenäön ratkaisuja.

Lisätietoja Avnet Silican sulautetun konenäön sovelluksista on saatavissa osoitteessa: https://www.avnet-silica.com/embedded-vision

MORE NEWS

Tässä alkuvuoden luetuimmat uutiset

Vuoden 2025 ensimmäiset kuukaudet ovat tuoneet esiin selkeitä teknologian ja arjen muutostrendejä, jotka kiinnostavat suomalaisia lukijoita. Turvallisuus, energiatehokkuus, älylaitteiden käyttö ja tulevaisuuden laiteratkaisut ovat nousseet voimakkaasti esiin sekä yksilön että yhteiskunnan tasolla. Kuluttajat haluavat nyt ymmärtää laitteidensa riskit, hyödyntää teknologian koko potentiaalia – ja tehdä entistä järkevämpiä valintoja arjessaan.

Luetuimmat: GPMI uhkaa HDMI:n asemaa

Kiinassa on esitelty uusi monikäyttöinen kaapelistandardi, joka saattaa horjuttaa HDMI:n, DisplayPortin ja Thunderboltin asemaa. Yli 50 kiinalaisen teknologiajätin muodostama Shenzhen 8K UHD Video Industry Cooperation Alliance on kehittänyt General Purpose Media Interface -standardin (GPMI), jonka tekniset ominaisuudet tekevät siitä varteenotettavan kilpailijan nykypäivän yleisimmille liitännöille.

Luetuimmat: Näin sähköauton akun elinikä kasvaa 19-kertaiseksi

Korelaisten POSTECHin (Pohang University of Science and Technology) ja Sungkyunkwanin yliopiston tutkijat ovat löytäneet uuden tavan pidentää sähköautojen litiumioniakkujen käyttöikää jopa 19-kertaiseksi – ilman uusia materiaaleja tai teknologioita. Ratkaisu on yksinkertainen: siinä pitää välttää akun täydellistä tyhjentämistä.

Luetuimmat: Tämän takia litium-nikkeliakut hajoavat

Dallasin Texasin yliopiston (UTD) tutkijat ovat löytäneet syyn, miksi litium-nikkelioksidi (LiNiO₂) -akut menettävät kestävyyttään ja rappeutuvat toistuvien lataussyklien aikana. Löydös voi avata tietä pitkäikäisemmille ja tehokkaammille akuille, jotka voisivat parantaa esimerkiksi sähköautojen ja älylaitteiden suorituskykyä.

Luetuimmat: Pian aurinkopaneeli tulee pakolliseksi

EU:n uusi rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (EPBD) on nyt virallisesti hyväksytty ja aikataulutettu. Sen mukaan 31. joulukuuta 2029 jälkeen rakennusluvan saaneissa uusissa asuinrakennuksissa – mukaan lukien omakotitalot – on oltava soveltuvat aurinkoenergiajärjestelmät.

Luetuimmat: Bluetooth kannattaa aina sammuttaa älypuhelimesta

Bluetooth-yhteys on monelle arkipäiväinen apuväline langattomissa kuulokkeissa, kaiuttimissa tai paikannuslaitteissa. Harva kuitenkaan muistaa, että tämä näennäisesti harmiton toiminto voi kuluttaa akkua ja muodostaa merkittävän tietoturvariskin – erityisesti silloin, kun se on päällä turhaan.

Sudo vaihtuu Ubuntussa

Ubuntun takana oleva Canonical on ilmoittanut, että tulevassa Ubuntu 25.10 -versiossa perinteinen sudo korvataan uudella versiolla nimeltä sudo-rs. Tämä uusi komento on kirjoitettu Rust-ohjelmointikielellä ja se toimii lähes identtisesti vanhan sudon kanssa, mutta sen sisäinen toteutus on turvallisempi ja modernimpi.

Pian tietokoneesi tietää, oletko paikalla

STMicroelectronics on esitellyt uudenlaisen Human Presence Detection (HPD) -ratkaisun, joka yhdistää lentoaikaa mittaavia ToF- eli Time-of-Flight-antureita ja tekoälyä parantaakseen kannettavien tietokoneiden käyttökokemusta, akunkestoa ja turvallisuutta. Ratkaisu ei vaadi kameroita tai kuvien tallennusta.

WithSecure: telemetriatiedot tunnistavat 0-päiväuhkat tehokkaammin

Kyberturvallisuusyhtiö WithSecure on kehittänyt uuden, ennakoivan tavan tunnistaa nollapäivähaavoittuvuuksia hyödyntämällä päätelaitteiden käyttäytymistelemetriaa. Yrityksen mukaan kyseessä on merkittävä läpimurto, joka siirtää haavoittuvuuksien tunnistamisen reaktiivisesta mallista kohti ennakoivaa analytiikkaa – jopa ennen kuin haavoittuvuus on yleisesti tiedossa tai hyväksikäytetty.

Pian se vihdoin tapahtuu: Windows 11 nousee suosituimmaksi

Windows 11 on ennennäkemättömässä nousukiidossa. Vielä toukokuussa Windows 10 hallitsi selvästi maailmanlaajuista käyttöjärjestelmämarkkinaa, mutta tuoreimmat tilastot kertovat selkeästä käänteestä: Windows 11 on ohittamassa edeltäjänsä – mahdollisesti jo kesäkuun aikana.

Suunnittele RISC-V-piiri muutamassa minuutissa

Piirisuunnittelu, joka perinteisesti vie kuukausia ja vaatii monen hengen asiantuntijatiimin, voi nyt onnistua minuuteissa yksittäiseltä suunnittelijalta. Intialainen startup InCore Semiconductors on esitellyt SoC Generator -alustan, joka automatisoi järjestelmä- eli SoC- piirien suunnittelun ennennäkemättömällä tavalla.

Rakettitiede lentää onnistuneilla rekrytoinneilla

Helsinkiläinen ohjelmistokehitykseen erikoistunut IT-yhtiö Rakettitiede jatkoi kannattavaa kasvuaan viime vuonna. - Olemme onnistuneet rekrytoimaan kokeneita osaajia ja tarjoamaan heille juuri oikeanlaisia toimeksiantoja, sanoo toimitusjohtaja Juha Huttunen.

Maailman ensimmäinen lisälaitesovitin, joka säilyttää IP65-luokituksen

Sotilaskäytössä kentällä tarvitaan IP65-luokitusta – eli täyttä suojaa pölyä ja roiskevettä vastaan – jotta laitteet kestävät vaativissa ja vaihtelevissa olosuhteissa. Mutta entä jos laitteeseen täytyy liittää lisälaitteita, kuten radiot, LAN-verkot tai muut kenttävarusteet? Usein suojaus menetetään heti, kun portit avataan. Panasonic on ratkaissut tämän ongelman esittelemällä maailman ensimmäisen lisälaitesovittimen, joka säilyttää IP65-luokituksen myös käytön aikana.

Tekoälyn aikakaudella mikro-ohjain pitää ajatella uusiksi

ETN - Technical articleTekoälyä tuodaan nyt vauhdilla mikro-ohjaimiin. Ajan myötä kaikista päätelaitteiden ML-sovelluksiin tarkoitetuista mikro-ohjaimista tulee hybridilaitteita, joissa yhdistyvät CPU ja NPU. Tämä kehitys on väistämätöntä.

Suomalainen startup Ovido kesyttää tuotetiedon tekoälyn avulla

Helsinkiläinen teknologiayritys Ovido haluaa mullistaa tavan, jolla tuotetietoa hallitaan kansainvälisissä toimitusketjuissa. Yritys kehittää tekoälypohjaista SaaS-alustaa, joka auttaa valmistajia vastaamaan kiristyviin sääntelyvaatimuksiin, kertovat toimitusjohtaja Suvi Haimi ja toinen perustaja Antti Toponen.

VTT kehitti maatuvan aurinkokennon maatalouteen

VTT on kehittänyt maailman ensimmäisten joukossa täysin biohajoavan aurinkokennomoduulin, joka voidaan kiinnittää suoraan viljelykasvin lehteen tai varteen. Maatuvan kennon avulla maatalouteen voidaan tuoda uutta mittauselektroniikkaa ilman huolta jätteistä tai ympäristöhaitoista.

Uusi GaN-transistori voi mullistaa 6G-verkkojen radiotaajuuspiirit

Bristolin yliopiston ja Northrop Grummanin tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen galliumnitridiin (GaN) perustuvan transistoriarkkitehtuurin, joka voi merkittävästi parantaa tulevien 6G-verkkojen nopeutta, tehokkuutta ja signaalinlaatua. Löydös julkaistiin Nature Electronics -lehdessä.

OnePlussan Nord-sarja ottaa harppauksen lippulaivojen suuntaan

OnePlus valmistautuu isoon kesälanseeraukseen, kun se julkistaa 8. heinäkuuta viisi uutta laitetta, ajoitetusti keskelle lomakautta. Tuotteisiin kuuluvat uudet puhelinmallit OnePlus Nord 5 ja Nord CE 5, langattomat kuulokkeet Buds 4, älykello Watch 3 (43 mm) sekä edullinen tablettiuutuus OnePlus Pad Lite.

Lopulta tekoäly lopettaa koodaamisen

AWS:n Principal Developer Advocate Gunnar Grosch esitti AWS Summit Stockholm 2025 -tapahtumassa rohkean näkemyksen ohjelmistokehityksen tulevaisuudesta. - Lopulta tekoäly lopettaa koodaamisen. Hänen mukaansa kehittäjien rooli on jo nyt siirtymässä koodin kirjoittajista kohti koodintarkastajaa – asiantuntijaa, joka ohjaa, tarkistaa ja optimoi tekoälyn tuottamaa koodia.

Mullistava muunninpiiri nostaa datansiirron nopeuden kolminkertaiseksi

Belgialainen mikroelektroniikan tutkimuskeskus IMEC on esitellyt digitaalista datansiirtoa mullistavan uutuuden. 150 giganäytetty sekunnissa näytteistävä DA-muunnin 300 gigabitin tiedonsiirtoon sekunnissa yhdellä kaistalla. Tämä on merkittävä harppaus verrattuna nykyisiin markkinoilla oleviin PAM-4-pohjaisiin ratkaisuihin.

ETNdigi 1/2025 is out
TMSNet  advertisement

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Tekoälyn aikakaudella mikro-ohjain pitää ajatella uusiksi

ETN - Technical articleTekoälyä tuodaan nyt vauhdilla mikro-ohjaimiin. Ajan myötä kaikista päätelaitteiden ML-sovelluksiin tarkoitetuista mikro-ohjaimista tulee hybridilaitteita, joissa yhdistyvät CPU ja NPU. Tämä kehitys on väistämätöntä.

Lue lisää...

OPINION

Onko tekoäly nyt uusin uhka tietoturvalle?

Tekoäly on tullut jäädäkseen – siitä ei ole epäilystäkään. Mutta mitä tapahtuu, kun siitä tulee myös kyberturvallisuuden suurin uhka?

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Tässä alkuvuoden luetuimmat uutiset
  • Luetuimmat: GPMI uhkaa HDMI:n asemaa
  • Luetuimmat: Näin sähköauton akun elinikä kasvaa 19-kertaiseksi
  • Luetuimmat: Tämän takia litium-nikkeliakut hajoavat
  • Luetuimmat: Pian aurinkopaneeli tulee pakolliseksi

NEW PRODUCTS

  • Maailman ensimmäinen lisälaitesovitin, joka säilyttää IP65-luokituksen
  • Uudenlainen termistori on iso askel sähköautoille
  • 10 wattia sokeripalan kokoisesta teholähteestä raiteille
  • Bluetoothin uudet ominaisuudet käyttöön pienellä USB-tikulla
  • Yksi piiri pidentää langattoman laitteen käyttöaikaa
 
 

Section Tapet