ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

ETNtv

 
ECF24 videos
  • Timo Poikonen, congatec
  • Petri Sutela, Testhouse Nordic
  • Tomi Engdahl, CVG Convergens
  • Henrik Petersen, Adlink Technology
  • Dan Still , CSC
  • Aleksi Kallio, CSC
  • Antti Tolvanen, Etteplan
ECF23 videos
  • Milan Piskla & David Gustafik, Ciklum
  • Jarno Ahlström, Check Point Software
  • Tiitus Aho, Avnet Embedded
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Pasi Suhonen, Rohde & Schwarz
  • Joachim Preissner, Analog Devices
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

TMSNet  advertisement
ETNdigi
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn

TECHNICAL ARTICLES

Lennokeiden liittimiltä vaaditaan enemmän

Tietoja
Kirjoittanut Rory Jackson ja Bob Stanton, Omnetics Connector
Julkaistu: 14.09.2017
  • Komponentit

Miehittämättömät laitteet ja järjestelmät ovat tunkeutumassa lähes kaikille elämänalueille. Samalla ne asettavat aivan uudenlaisia haasteita liitäntätekniikoille.

Artikkelin ovat kirjoittaneet Omnetics Connector Corporationin Rory Jackson ja Bob Stanton.

Kehitämme kovaa vauhtia uusia järjestelmiä, jotka laajentavat toimintaanne ja kykyjämme etäohjattavilla laitteilla. Samalla lisäämme vaatimuksia ja haasteita sille elektroniikalla, joka palvelee ja käyttää näitä laitteita. Liittimet ja johdinjärjestelmät ovat muuttuneet nopeasti vastatakseen näihin vaatimuksiin. Mikä parasta, tämä sama teknologia on auttamaan suunnittelemaan uusia kaapeleita ja liittimiä sovelluskohtaisiin miehittämättömiin laitteisiin.

Etäohjattavat laitteet palvelevat meitä nyt maanpinnalla olevista roboteista kameroilla varustettuihin lennokeihin ja aina Mars-mönkijöihin asti. Jokainen uusi järjestelmä näyttää lähtevän liikkeelle valmiilla kaupallisilla ja standardeilla liitinvaihtoehdoilla protomoduuleissaan. Kun suunnittelu etenee ja ehtii järjestelmällistämisvaiheeseen asti, nousee esiin uusia suunnittelutarpeita. Painopiste siirtyy koon pienentämiseen, muodon sovittamiseen ja/tai liittämisvaatimuksiin. Erittäin kovaa käyttöä kestävien liittimien täytyy ehkä siirtää riittävästi virtaa raskaan, vaarallisissa oloissa käytettävän koneen pyörittämiseen. Hyvänä esimerkki toimii alla oleva kuva Harris T7 EOD -järjestelmästä, joka on räjähdysaineiden hävittämisjärjestelmä. Tämänkaltaiset laitteet suojaavat ja pelastavat elämiä niin militääri- kuin siviilikäytössä.

Pyöreät liittimet, joita on käytetty kovaan käyttöön suunnitelluissa laitteissa ja koneissa, ovat monin tavoin alkaneet kehittyä palvelemaan uusia aloja. Moni valmistaja skaalaa vanhoja suunnitteluja pienemmäksi tarjotakseen pienempiä liittimiä valikoimissaan. Suosittu pyöreä Mil-DTL-38999-liitin käyttää nastakokoja 18-20 siirtääkseen jopa 12 ampeeria 20 AWG -johdolla. Pienempää 38999-liitintä on moni valmistaja standardoimassa yhdessä DLA:n kanssa miitäärimääritykseksi, joka on fyysisesti pienempi, yleisemmin käytettävissä oleva pyöreä kolmelähtöinen liitin. Se yhdistää nopeasti ja on EMI-suojattu. Uudessa standardissa tulee todennäköisesti olemaan 23 nastaa ja se kykenee siirtämään 10 ampeeria 20-22 AWG -kokoista johtoa pitkin. Moni yritys tarjoaa jo nyt pienempää pyöreää mikroliitintä, joka tukee 3 ampeeria 24-30 AWG -koossa. Jotkin pienimmistä pyöreistä liittimistä mahdollistavat 30 nastan käyttöä ja tukevat yhden ampeerin siirtoa 30-32 AWG -johdolla. Tässä koossa nastojen väli lyhenee yli 75 milistä (tuuman tuhannesosa) 25 miliin. Tämä pienentää sekä liittimen että johdon halkaisijaa. Samalla johdon joustavuus paranee.

Monet uudet piirit tukevat hyvin alhaisempia jännitteitä ja virtoja ja mahdollistavat sen, että liittimet ovat kompaktimpia. Uudemmat ja pienemmät räikkäliittimet liittyvät helposti ja lukkiutuvat nopeasti, sekä tuovat lisäominaisuuksia kuten vesitiiviyden ja pienemmän paneelitarpeen laitteissa. Erikoismaadoitusjohtoja, sekä punottuja suojasukkia käytetään usein suojaamaan johtoja sekä sähköisiltä että fyysisiltä vaurioilta. Sukka taivutetaan nykyisin usein räikkätyylisen liittimen metallin päälle.

Miehittämättömien laitteiden suunnittelut kehittyvät nopeasti, ja monessa tapauksessa tarvitaan elektroniikkamoduulien helppoa irrotettavuutta ja uudelleen asennusta. Tiedostelutehtävissä kädestä lähetettävät alukset varustetaan usein moduuleilla esimerkiksi kuvien tallennusta tai ethernet-yhteyttä varten. Nopeasti kiinnittyvien liittimien avulla moduuleja voidaan maassa vaihtaa nopeasti uusiin. Pienemmät ja kevyemmät liittimet pidentävät lentoaikaa ja voivat lisätä liikkumiskykyä pienissä lennokeissa.

Monet ISR-järjestelmät (intelligence, surveillance and reconnaissance) käyttävät puolijohdepiirejä., jotka toimivat gigabittien nopeudella. Nopea tiedustelunäytöt vaativat myös liittimiltä korkeaa signaalin eheyttä. Lennokeilla kuvataan usein jo 20 megapikselin kuvia 60 ruudun sekuntinopeudella ja ne pakataan lähetystä tai tallennusta varten. Tämä merkitsee digitaalisen datan lähetystä yli 7 gigabitin sekuntinopeudella.

Miehittämättömien laitteiden liitinjärjestelmissä täytyy keskittyä suorituskykyyn kovissa oloissa ja käytössä. Liittimen liitäntäelementit ja kotelointi ovat usein kriittisiä. Liittimissä käytetään usein nikkelipinnoitettua 6061-T6 -alumiinia tai kovetettuja polymeerikuoria, joiden sisällä nastaelementit ovat. BeCu- eli berylliumkupari-nastat tehdään ASTM B194 -standardin mukaan ja karkaistaan (yli 17200 ksi) ja sen jälkeen päällystetään nikkelillä/kullalla. Alhainen resistanssi on kriittinen, jotta iskun ja tärinän sattuessa säilytetään kontakti usein liikkuvissa laitteissa. Johdoissa käytetään yleensä vahvistettua kuparia, joka on päällystetty Teflon-eristeellä. Liittimet esitestataan korkean luotettavuuden ja pitkän toimivuuden varmistamiseksi.

Onneksi vaatimus kevyemmistä ja pienemmistä kaapeleista ja liittimistä sopii hyvin yhteen muutoksiin piirijännitteissä ja -virroissa. Kestävämpiä (ruggerized) mikro- ja nanokokoisia suorakulmaisia liittimiä käytetään miehittämättömissä koneissa yhä enemmän. SWaP-vaatimukseen (smaller, light weight and power) on vastattu kahdella tavalla. Ensinnäkin suunnittelijat voivat aloittaa kovaan käyttöön tarkoitetuilla mikro- ja nano-d-liittimillä, ja räätälöidä niitä suunnittelun edetessä. Toinen tapa on käyttää malleja, jotka voidaan nopeasti sovittaa ja lähettää automatisoituun koneistukseen, jolloin ne rakennetaan sopivaan täysin uuteen sovellukseen.

Standardisuunnittelujen räätälöinnin lisäksi liitinten suunnittelijat tarjoavat nyt laajaa valikoimaa sekasignaalihybridiliittimiä. Usein niiden koko ja paino pienenevät merkittävästi, kun käytetään vain yhtä kaapelia ja liitin siirtää sekä sähkötehon että signaalin samassa järjestelmässä. Nämä uudet hybridiliittimet voidaan myös säätää vastaamaan erityisiä sovelluskohtaisia vaatimuksia. Uudet liitinnimitykset ovat vielä työn alla, mutta nimiksi näyttävät SWaP-R tai SWaP-C. Kirjaimet kuvaavat nopeutta, tehoa sekä luotettavuutta (R) tai kustannusta (C), mikä milloin katsotaan kriittisimmäksi.

Kun otetaan huomioon haasteet, miehittämättömiä aluksia tai lennokeita suunnittelevat kääntyvät yhä useammin Omnetics Connectorin kaltaisten yritysten puoleen valitessaan parhaita liittimiä. Yrityksellä on yli 25 vuoden kokemus suunnittelusta ja valmistuksesta painopisteen ollessa vahvasti Micro- ja Nano-kokoisten äärimmäisten luotettavien elektroniikan liittimien ja liitäntäjärjestelmien kehityksessä. Lisätietoja löytyy osoitteesta Omnetics.com.

 

MORE NEWS

Rohde ajatteli spektrianalyysin uusiksi

Rohde & Schwarz on mullistanut signaali- ja spektrianalyysin tuomalla markkinoille täysin uudenlaisen FSWX-analysaattorin. Uutuuslaite haastaa perinteisen arkkitehtuurin yhdistämällä monikanavaisen mittauksen, sisäisen ristiinkorrelaation ja laajakaistaisen analyysin. Aiemmin näitä ominaisuuksia ei ole nähty yhdessä ja samassa laitteessa.

Elisa kiihdyttää 5G:tä, mutta kovemmat nopeudet ovat harvojen herkkua

Elisa ja Nokia laajentavat 5.5G-verkon eli 5G Advancedin kattavuutta Suomessa ja Virossa, mutta verkon hyödyt jäävät vielä harvojen käyttöön päätelaitteiden puutteen vuoksi. Elisan teknologiajohtaja Sami Komulaisen mukaan uusi verkko on jo käytössä tietyillä alueilla. - Elisan 5.5G kattaa tällä hetkellä osan pääkaupunkiseudusta sekä Tampereen, Turun ja Jyväskylän aluetta, Komulainen sanoo.

USA pelkää, että kiinalaiset aurinkokennotkin vakoilevat

Yhdysvaltalaiset turvallisuusviranomaiset varoittavat, että kiinalaisissa aurinkosähköjärjestelmissä voi piillä dokumentoimatonta viestintälaitteistoa – ja että nämä voivat mahdollistaa vakoilun tai jopa sabotaasin sähköverkkoon.

AMD:n uusi tekoälyprosessori nostaa riman korkealle

AMD on julkistanut uuden sukupolven Instinct MI350 -sarjan grafiikkaprosessorit, jotka on suunniteltu erityisesti generatiivisen tekoälyn ja huipputason laskennan vaatimuksiin. Uutuudet lupaavat jopa nelinkertaista laskentatehoa ja merkittäviä parannuksia energiatehokkuudessa aiempiin sukupolviin verrattuna.

Trian uusin tukee Windowsia, Androidia ja Linuxia

Sulautettujen tietokonealustojen valmistukseen erikoistunut Tria on julkistanut uuden perheen laskentamoduuleja, jotka perustuvat Qualcommin Dragonwing-prosessoreihin ja tukevat nyt kolmea eri käyttöjärjestelmää: Windows 11 IoT Enterprisea, Androidia sekä Yocto Linuxia.

Yksi koodi, monta laitteistoa

ETN - Technical articlePrototyyppien kehitystyössä nopeus on valttia. Markkinoilla menestyvät sovellukset, joilla aikaan saadaan uusia ja virtaviivaistetaan jo olemassa olevia palveluita. Nykyisin käytössä oleviin sulautettuihin järjestelmiin saadaan lisää toimintoja hyödyntämällä data-analytiikan ja koneoppimisen kaltaisia tekniikoita reaaliaikaisen sensoridatan käsittelyn tehostamisessa. Myös käyttöliittymien kehittymisen tuomien etujen hyödyntäminen helpottaa automaattisten järjestelmien kasaamista ja ohjausta.

Varo matoja kekseissä!

Harvoin tietoturvatiedotteet osuvat näin ytimekkäästi: HP:n varoitus matkailijoille paljastaa evästehuijauksen, joka saattaa päätyä laitteeseesi troijalaisena. Kesälomakauden kynnyksellä matkailijoita vaanii uusi, ovelasti naamioitu tietoturvauhka.

Kaikkein nopeimpien langattomien signaalien testaaminen onnistuu nyt tabletilla

Saksalainen Aaronia esittelee San Franciscon IMS 2025 -messuilla maailman nopeimmat kannettavat reaaliaikaiset spektrianalysaattorit, jotka mahdollistavat jopa yli 3 000 GHz/s pyyhkäisyn – ja kaiken tämän voi tehdä kentällä suoraan tabletilla.

Nokialle tärkeä 5G-sopimus Tšekkiin

Nokia on solminut merkittävän 5G Standalone -verkkosopimuksen Tšekin suurimman operaattorin, O2 Czech Republicin, kanssa. O2 ottaa käyttöön Nokian pilvinatiivin 5G SA Core -ratkaisun, mahdollistaen kehittyneet 5G-palvelut, kuten verkkoleikkaukset, alhaisen viiveen sovellukset ja korkean tietoturvan.

Tamperelainen Unikie voi kasvaa suureksi robottirekkojen ohjaajaksi

Tamperelainen ohjelmistoyhtiö Unikie on ottamassa merkittävän askeleen kohti eurooppalaista läpimurtoa robottiajoneuvojen ohjauksessa. Yritys on solminut globaalin kumppanuuden Deutsche Telekomin kanssa. Tavoitteena on tuoda älykästä automaattista ajoneuvologistiikkaa teollisuusalueille, varikoille ja tuotantolaitoksiin ympäri Eurooppaa – ja mahdollisesti myös sen ulkopuolelle.

Uutuuspiiri vahvistaa tulevia PCIe 6 -signaaleja

Diodes Incorporated on esitellyt ensimmäisen PCI Express 6.0 -nopeuksiin (jopa 64 GT/s) yltävän vahvistinpiirin, joka parantaa signaalin laatua uusimman sukupolven liitäntätekniikoissa. Uusi PI3EQX64904 on lineaarinen, nelikanavainen PAM4-vahvistin, jonka tehtävänä on varmistaa luotettava tiedonsiirto vaativissa sovelluksissa, kuten datakeskuksissa, tekoälyjärjestelmissä ja suurteholaskennassa.

Nokia luottaa AMD:n uusimpaan 5G-pilvilaskennassa

Nokia ottaa käyttöön AMD:n 5. sukupolven EPYC-prosessorit osana 5G-verkkonsa pilvi-infrastruktuuria. AMD:n suorituskyky ja energiatehokkuus tukevat Nokian Cloud Platformia, joka toimii 5G-runkoverkon eli 5G Coren laskenta-alustana.

10 wattia sokeripalan kokoisesta teholähteestä raiteille

Traco Powerin uusi TMR 10WIR -sarja tarjoaa jopa 10 watin tehon vain sokeripalan kokoisessa SIP-8-metallikotelossa. Poweri on kvalifioitu käyttöön rautateillä. Kompakti DC/DC-muunnin on suunniteltu erityisesti vaativiin liikenne- ja teollisuussovelluksiin, joissa tila on kortilla, mutta laatuvaatimukset korkealla.

Datan lähettäminen näkyvällä valolla on turvallisempaa

Langattoman tiedonsiirron uusin läpimurto perustuu näkyvään valoon. Skotlantilainen pureLiFi on julkaissut uuden Kitefin XE -järjestelmän, joka mahdollistaa nopean ja erittäin turvallisen langattoman yhteyden ilman perinteisiä radiotaajuuksia, kuten WiFi- tai mobiiliverkkoja.

LUMI on nyt maailman yhdeksänneksi tehokkain

Suomen CSC:n ylläpitämä LUMI-supertietokone on rankattu maailman yhdeksänneksi tehokkaimmaksi supertietokoneeksi tuoreessa kesäkuun 2025 TOP500-listauksessa. Samalla se on koko kärkikymmenikön energiatehokkain järjestelmä.

Samaa koodia Arm- ja RISC-V-prosessoreille

Sulautettujen järjestelmien ohjelmistokehittäjille koittaa helpotus. Ruotsalainen IAR on julkaissut päivitetyt versiot työkaluistaan, jotka mahdollistavat saman lähdekoodin hyödyntämisen sekä Arm- että RISC-V-arkkitehtuureissa. Tämä avaa merkittäviä mahdollisuuksia kustannustehokkaaseen ja skaalautuvaan tuotekehitykseen erityisesti auto-, teollisuus-, lääketekniikka- ja IoT-markkinoilla.

Yksi ainoa siru optimoi sähköauton akuston

Sveitsiläinen LEM on lanseerannut uuden virranmittausyksikön sähköajoneuvojen  akkujen hallintaan. Ensimmäistä kertaa markkinoilla LEM on yhdistänyt shuntti- ja avoimen silmukan Hall-ilmiöteknologiat yhteen osaan, jota kutsutaan hybridivalvontayksiköksi (HSU). Uutuudella yhtiö vastaa pienen tilantarpeen, alhaisen kustannustason ja korkeimman turvallisuustason haasteisiin sähköautojen akkujen hallintajärjestelmissä.

Pieni parannus pidentää langattomien hiirten käyttöaikaa merkittävästi

Renesas esittelee ensimmäisen mikropiirin, joka tukee uutta USB-C 2.4 -standardia – vaikutukset ulottuvat suoraan langattomien pelihiirten virrankulutukseen ja yhteensopivuuteen. Langattomien pelihiirten yksi suurimmista haasteista on ollut virrankulutuksen ja suorituskyvyn tasapainottaminen. Uusin päivitys USB-C-standardiin voi vaikuttaa tähän yllättävän paljon.

Uusi RTOS alkaa vallata pieniä mikro-ohjaimia

Sulautettujen järjestelmien maailma on saamassa uuden suunnan, kun PX5 RTOS – uusi reaaliaikakäyttöjärjestelmä ThreadX:n alkuperäiseltä kehittäjältä William Lamielta – alkaa nousta esiin vaihtoehtona pieniin ja vaativiin mikro-ohjainympäristöihin. Viimeisin merkittävä askel tässä kehityksessä on saksalaisen debuggausjätti Lauterbachin ilmoitus täysimittaisesta TRACE32-tuesta PX5:lle.

Tässä toukokuun pahimmat haittaohjelmat

Tietoturvayritys Check Pointin toukokuun haittaohjelmakatsaus paljastaa, että FakeUpdates on yhä yleisin sekä Suomessa ja maailmalla. Raportin mukaan FakeUpdates vaikutti 5,41 prosenttiin organisaatioista maailmanlaajuisesti. Suomessa sen esiintyvyys oli 3,80 prosenttia.

ETNdigi 1/2025 is out
TMSNet  advertisement

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Yksi koodi, monta laitteistoa

ETN - Technical articlePrototyyppien kehitystyössä nopeus on valttia. Markkinoilla menestyvät sovellukset, joilla aikaan saadaan uusia ja virtaviivaistetaan jo olemassa olevia palveluita. Nykyisin käytössä oleviin sulautettuihin järjestelmiin saadaan lisää toimintoja hyödyntämällä data-analytiikan ja koneoppimisen kaltaisia tekniikoita reaaliaikaisen sensoridatan käsittelyn tehostamisessa. Myös käyttöliittymien kehittymisen tuomien etujen hyödyntäminen helpottaa automaattisten järjestelmien kasaamista ja ohjausta.

Lue lisää...

OPINION

Onko tekoäly nyt uusin uhka tietoturvalle?

Tekoäly on tullut jäädäkseen – siitä ei ole epäilystäkään. Mutta mitä tapahtuu, kun siitä tulee myös kyberturvallisuuden suurin uhka?

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Rohde ajatteli spektrianalyysin uusiksi
  • Elisa kiihdyttää 5G:tä, mutta kovemmat nopeudet ovat harvojen herkkua
  • USA pelkää, että kiinalaiset aurinkokennotkin vakoilevat
  • AMD:n uusi tekoälyprosessori nostaa riman korkealle
  • Trian uusin tukee Windowsia, Androidia ja Linuxia

NEW PRODUCTS

  • 10 wattia sokeripalan kokoisesta teholähteestä raiteille
  • Bluetoothin uudet ominaisuudet käyttöön pienellä USB-tikulla
  • Yksi piiri pidentää langattoman laitteen käyttöaikaa
  • Tehoa ja tarkkuutta teolliseen skannaukseen
  • Kenttälaitteita helposti teollisuusverkkoon
 
 

Section Tapet