logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Monimutkaisen ja tehosyöpön tietotekniikan energiatehokkuutta pitää vielä parantaa, jotta asiakkaiden vaatimukset järjestelmien kustannustehokkuudesta ja ympäristövaikutuksista voidaan täyttää. Digitaalisesti toimivat tehomuuntimet ovat tärkeä osa näitä ratkaisuja.

 Artikkelin kirjoittaja Bob Cantrell toimii sovellusinsinöörinä Ericsson Power Modules -yhtiössä.

Energian hinnan yleinen nousukehitys vaatii entistä energiatehokkaampaa datankäsittelyä esimerkiksi teollisuuden säätöjärjestelmissä, pilvipalveluissa, yritysten tietojärjestelmissä ja tietoliikenteessä. Yhtenä vastauksena tähän kysyntään ovat digitaaliset tehomuuntimet, jotka vähentävät tehokkaasti energiahäviöitä läpi koko tehonsyöttöjärjestelmän aina AC-DC-etuasteista palvelinyksiköiden kuormapisteiden PoL-muuntimiin (Point-of-Load).

Perinteiset tehomuuntimet, kuten analogiset PoL-kuormapistemoduulit, on suunniteltu kiinteiden parametrien mukaisesti. Näin ne voivat tarjota suorituskykynsä eri kuormitustilanteisiin vain niihin haettuna kompromissiratkaisuna, kun datajärjestelmän laskentakuorma ja sen myötä tehonkulutuksen tarve vaihtelevat laajasti minimin ja maksimin välillä.

Tämän päivän digitaaliset muuntimet sen sijaan valvovat ja digitoivat kaiken aikaa lähtöjännitettään sekä syöttävät digitoidut arvot mikro-ohjaimessa ajettavalle algoritmille, joka muodostaa tarvittavat ohjaussignaalit. Ohjausstrategiaa voidaan siten muuttaa dynaamisesti suorituskyvyn optimoimiseksi eri käyttötilanteiden mukaan minä ajankohtana hyvänsä.

Digitaalisen tehon edut

Tämä digitaalisten tehomuuntimien ylimääräinen mukautuvuus tarjoaa useita arvokkaita etuja. Muuntimen hyötysuhde voi olla paljon tasaisempi koko kuormitusalueella, etenkin keveillä kuormilla, joilla analogiset muuntimet toimivat melko huonolla hyötysuhteella. Lähtöjännitettä voidaan myös säätää järjestelmän hyötysuhteen optimoimiseksi.

Lisäksi niihin sovelluksiin, joilla on hyvin erikoinen tulo- tai lähtöjännite tai kapasitiivinen kuorma, digitaalisen muuntimen säätösilmukka voidaan optimoida tuottamaan vankka ja stabiili toiminta, jolla kuormituksen transienttivastekin saadaan entistä paremmaksi. Tämä optimointi myös minimoi lähtöasteessa tarvittavien erotuskondensaattoreiden lukumäärän järjestelmän vaatimuksissa annetulla transienttivasteella. Tämän ansiosta päästään optimoituihin kustannuksiin ja minimoituun piirilevyalaan.

DLC-ominaisuudella (Dynamic Loop Compensation) varustetut digitaaliset PoL-muuntimet (kuten Ericssonin 60 A BMR466) mittaavat tehonsiirron ominaisuuksia ja laskevat sopivasti kompensoivan PID-säädön kertoimet. Kun lähtöjännitteen nousu on päättynyt, DLC-algoritmi aloitetaan ja uusi optimoitu kompensointiratkaisu (PID-asetus) löydetään ja otetaan käyttöön. DLC eliminoi kokonaan tarpeen suunnitella erityisiä stabilointipiirejä muuntimelle ja minimoi samalla suodinkondensaattorien tarpeen.

Suunnittelun yksinkertaistamisen lisäksi digitaalinen tekniikka vähentää muunninkomponenttien lukumäärää, mikä puolestaan alentaa palvelimien piirilevyalan tarvetta ja nopeuttaa samalla koko järjestelmän tuontia markkinoille. Levyalan supistuminen on ensiarvoisen tärkeää, sillä kyseessä ovat erittäin kalliit monikerroksiset emolevyt, joille on joissakin monimutkaisissa järjestelmissä voitu sijoittaa jopa kymmeniä PoL-muuntimia, jotka syöttävät tehoa useisiin eri jännitetason syöttölinjoihin esimerkiksi suorittimille, FPGA-lohkoille ja sovelluskohtaisille ASIC-piireille. Esimerkiksi mainittu BMR466-muunnin voi toimia puolella kuormalla jopa 94,4 prosentin hyötysuhteella, kun tulojännite on 5 volttia ja lähtöjännite 1,8 volttia.

Digitaalimuuntimien myötä vähenevä komponenttimäärä parantaa myös järjestelmän luotettavuutta. BMR466-muuntimen keskimääräiseksi vikaväliksi (MTBF) on laskettu 50 miljoonaa tuntia teollisuusstandardin mukaisella Telcordia-menetelmällä. Lisäksi kyseisen muuntimen edistynyt lämpötalous varmistaa, että moduuli säilyttää erittäin korkean luotettavuustasonsa myös ilman lisäjäähdytystä.

Kun moduulin LGA-koteloratkaisua vielä tehostetaan optimoidulla juotospisteiden sijoittelulla, se kykenee haihduttamaan hukkalämpöä erittäin tehokkaasti ja yltää erinomaiseen lämpösuorituskykyyn. Moduulin sisäinen rakenne on optimoitu edistämään häviötehon tehokasta siirtymistä pois teho-FET-transistoreilta, jotka ovat PoL-moduulin ensisijaisia lämmönlähteitä.

BMR466-moduuli on profiililtaan vain 0,276 tuumaa korkea, mikä vähentää merkittävästi kotelon haittavaikutusta jäähdytysilman kiertoon. Korkea hyötysuhde yhdessä huippuluokan lämpöominaisuuksien kanssa antaa mahdollisuuden syöttää moduulin kautta huomattavasti suurempia virtoja merkittävästi pienemmällä levyalalla kuin muilla vastaavilla muuntimilla.

Moduulin viemä levyala on ainoastaan 0,98 x 0,55 tuumaa, joten sen voi helposti sijoittaa hyvin lähelle kuormaa, mikä auttaa parantamaan tehonsyötön transienttiominaisuuksia. Yli 60 ampeerin virtoja tarvitseville järjestelmille voidaan enimmillään kytkeä rinnakkain jopa kahdeksan BR466-moduulia, jotka yhdessä kykenevät syöttämään 480 A virran kuormaan. Kun käytetään useita moduuleja, kaksi tai useampia yksivaiheisia muunninmoduuleja voidaan synkronoida ulkoisella kellosignaalilla vaiheen jakamiseksi, mikä alentaa merkittävästi tulovirran värinää ja vähentää vastaavasti kapasitanssivaatimuksia sekä ehkäisee hyötysuhteen heikentymistä.

Korkeamman hyötysuhteen, yksinkertaisemman rakenteen ja paremman luotettavuuden lisäksi BR466:n kaltaiset kuormapistemuuntimet antavat analogisia moduuleja paremman mahdollisuuden valvoa tulo- ja lähtöjännitteitä, sisäistä lämpötilaa, toimintajaksoja (duty cycle) ja kytkentätaajuuksia. Muuntimen asetusten nopean ja tarkan säätämisen lisäksi tämä antaa mahdollisuuden koko isäntäjärjestelmän valvontaan ongelmien havaitsemiseksi tehonsyötössä tai emolevyllä sekä huolto- ja ylläpitotoimien vaatimusten määrittelemiseksi.

Suunnittelu ja konfigurointi

Ericssonin 3E-sarjan muiden digitaalisten PoL-moduulien tapaan BR466-muunninta tuetaan Power Designer -työkaluohjelmistolla. Työkalupaketin välineet kattavat sekä kehitystyön että prototyyppien tuottamisen ja moduulien konfiguroinnin asettamat vaatimukset tuotantoympäristössä. Suunnittelijat voivat ohjelmiston avulla rakentaa järjestelmänsä valmiiksi jo ennen moduulien ja muiden komponenttien hankkimista sekä käyttää ohjelmistopaketin työkaluja yhdessä evaluointikorttien kanssa.

Power Designer -ohjelmisto helpottaa huomattavasti digitaalisten tehomoduulien asennusta ja alustusta esimerkiksi tarjoamalla pääsyn muuntimen säätösilmukkaan kuorman transienttivasteen ja vakauden optimoimiseksi. Lisäksi tulo- ja lähtösuotimet voidaan optimoida käyttäen mahdollisimman vähän kondensaattoreita, minkä ansiosta päästään koko järjestelmässä alhaisempiin materiaalikuluihin ja nopeampaan markkinoille tuomiseen.

Ohjelmiston työkalujen avulla voidaan konfiguroida sekä yksinkertaisia järjestelmiä että useita moduuleja ja monivaiherakenteita sisältäviä laajoja järjestelmiä. Suunnittelijat voivat välineiden avulla hallita myös järjestelmän virranjakoa, jaksotus- ja seurantatoimia, synkronointia sekä vaiheenjakamista.

Lisäksi on mahdollista valvoa reaaliajassa tärkeimpiä parametreja kuten lämpötilaa, jännitettä ja virtaa, mikä auttaa tunnistamaan ja korjaamaan kaikkia mahdollisia vikoja ja toimintavirheitä. Kun järjestelmä on saatu valmiiksi, käyttäjät voivat helposti tuottaa konfigurointitiedostot, jotka voidaan suoraan syöttää eri yksiköihin tuotantolinjalla.

Digitaalimuuntimien sovellukset

Kaikenlaisten laitteiden suunnittelijat ovat kiinnostuneita PoL-muuntimista, jotka voivat tarjota entistä korkeamman hyötysuhteen aiempaa pienemmällä piirilevyalalla säilyttäen samalla järjestelmän luotettavuuden ja vakaan toiminnan. BMR466-moduuli on oivallinen sovelluksissa, jotka vaativat tavallista suuremman tehon syöttämistä entistä pienemmässä tilassa ilman kompromisseja luotettavuudessa sekä vailla tarvetta lisävarusteisiin kuten tuulettimiin ja jäähdytyslevyihin.

BMR466-moduulin parannetut lämpöominaisuudet antavat kohdelaitteille mahdollisuuden toimia luotettavasti pitkiä aikoja. Muunnin pystyy syöttämään kuormaan 60 ampeerin virtaa 1,8 voltin lähtöjännitteellä, kun ympäristön lämpötila on +70 astetta ja ilman virtausnopeus yksi metri sekunnissa. Lähtövirran alenemiskäyrä (derating) kuvassa 1 osoittaa, että tämä muunnin yltää samoilla ilmanvirtausarvoilla merkittävästi parempiin lämpöominaisuuksiin kuin muut vastaavat PoL-muuntimet.

Kuva 1. BMR466-muuntimen lähtövirran aleneminen verrattuna tavanomaisiin muuntimiin ilman lisäjäähdytystä. Parannetut lämpöominaisuudet lisäävät käytön luotettavuutta.

Pian ohjelmisto määrää tehon

BMR466-moduuli on yhteensopiva PMBus-käskykannan kanssa, mikä tekee siitä käyttövalmiin seuraavan sukupolven ohjelmallisesti ohjatuissa tehonhallinnan arkkitehtuureissa. Seuraavan polven järjestelmät pystyvät tehokkaasti hyödyntämään digitaalisten muuntimien sopeutumiskykyä, mikä tarjoaa hyvin monipuolisia toimintatapoja. Ohjelmallisesti ohjattu tehonhallinta saavuttaa mukautumisessa ja reagointikyvyssä tasoja, joita ei ole koskaan aiemmin nähty.

Nyt kun BMR466:n kaltaiset moduulit ovat kohottaneet hyötysuhteen entistä korkeammalle tasolle, ohjelmistollinen tehonmäärittely auttaa löytämään muita lisäetuja järjestelmätasolle asti. Dynaaminen välijännitteiden säätö ja vaiheenjakaminen ovat hyviä esimerkkejä tekniikoista, joita voidaan soveltaa muokkaamalla muuntimien toimintaa reaaliaikaisesti PMBus-komentojen avulla. Näin voidaan edelleen parantaa järjestelmien hyötysuhdetta, luotettavuutta ja ohjattavuutta huomispäivän hajautetuissa tehonsyöttöjärjestelmissä.

MORE NEWS

Jättirahoitus GenAI-softakehitykseen

Business Finland on myöntänyt Jyväskylän yliopistolle merkittävän, 840 000 euron rahoituksen tutkimushankkeelle, jonka tavoitteena on tutkia generatiivisen tekoälyn (GenAI) hyödyntämistä ohjelmistokehityksen eri vaiheissa. Hanke kantaa nimeä Generative AI for the Software Development Life Cycle, ja sen kokonaisbudjetti Jyväskylän yliopiston osalta on 1,2 miljoonaa euroa, josta 30 prosenttia katetaan yliopiston omarahoituksella.

Raidejokerin lähestymisestä varoitetaan sanallisesti

Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki on käynnistänyt vuoden mittaisen pilottikokeilun, jossa testataan uudenlaista varoitusjärjestelmää Viikin pikaraitiotien ylityspaikalla. Järjestelmä varoittaa jalankulkijoita ja pyöräilijöitä sekä äänimerkein että sanallisesti lähestyvästä raidejokerin junasta.

Ensimmäistä kertaa grafiikka- ja AI-laskenta samalla RISC-V-prosessorilla

Imagination Technologies on esitellyt uuden E-Series-arkkitehtuurin, joka yhdistää grafiikka- ja tekoälylaskennan ensimmäistä kertaa samaan RISC-V-prosessoriin pohjautuvaan IP-lohkoon. Uutuus avaa tietä tehokkaammille, joustavammille ja energiaa säästäville reunalaitteille – älypuhelimista robottiautoihin.

Aurinkokennokalvo voi tehdä rakennuksista sähköntuottajia

Rakennusten ikkunat ja julkisivut voivat tulevaisuudessa toimia sähköntuottajina, kiitos Luulajan teknillisen yliopiston tutkimukselle. Uudenlainen ohut aurinkokennokalvo yhdistää sähköntuotannon, ympäristöystävällisyyden ja läpinäkyvyyden – ilman kompromisseja rakennusten estetiikassa tai luonnonvalon hyödyntämisessä.

Kenelle Samsungin veitsenterävä uutuus on tarkoitettu?

Samsungin odotettu Galaxy S25 Edge on virallisesti julkaistu, ja 5,8 millimetrin paksuisena se ottaa haltuunsa tittelin "maailman ohuimpana täysiverisenä älypuhelimena". Kyse on hienosta insinööritaidon näytöstä: titaanirunko, keraaminen lasi ja huipputason kamera- sekä tekoälyominaisuudet on mahdutettu hämmästyttävän solakkaan koteloon.

Selain on yritysten tietoturvan sokea piste

Yritykset nojaavat yhä enemmän verkkoselaimiin päivittäisessä työssään, mutta samalla altistuvat vakaville tietoturvauhille. NordLayerin kyberturva-asiantuntijan mukaan perinteiset selaimet muodostavat tietoturvan sokean pisteen, jota on vaikea valvoa ja suojata – erityisesti pienemmissä organisaatioissa, sanoo NordLayerin asiantuntija Edvinas Buinovskis.

FakeUpdates vaikutti 6 prosentissa organisaatioita

Tietoturvayritys Check Point Software Technologies on julkaissut huhtikuun 2025 haittaohjelmakatsauksensa. Raportin mukaan FakeUpdates jatkoi maailman yleisimpänä haittaohjelmana, vaikuttaen 6 prosenttiin organisaatioista maailmanlaajuisesti. Suomessa sen esiintyvyys oli 4,02 prosenttia.

Yksi ainoa molekyyli parantaa kennon suorituskykyä 0,6 prosenttia – ja sillä on merkitystä

Uusi kansainvälinen tutkimus osoittaa, että synteettinen molekyyli nimeltä CPMAC voi merkittävästi parantaa perovskiittipohjaisten aurinkokennojen tehokkuutta ja käyttöikää. Vaikka hyötysuhde parani vain 0,6 prosenttia, sillä on todellista merkitystä: suuressa mittakaavassa, kuten yhden gigawatin aurinkovoimalassa, se voi tuottaa tarpeeksi lisäenergiaa jopa 5000 kotitaloudelle.

Intel katkaisee linkin grafiikan ja CPU:n väliltä

Intel on virallisesti lopettanut Deep Link -teknologiansa kehityksen ja tuen, lopettaen näin kunnianhimoisen yrityksen yhdistää prosessorin ja näytönohjaimen voimat tiiviimmäksi kokonaisuudeksi.

Autojen tutkapiiri kutistui, teho kasvoi kaksinkertaiseksi

NXP Semiconductors on julkaissut uuden sukupolven tutkapiirin, joka mullistaa autonomisten ajoneuvojen tutkajärjestelmät. Uusi S32R47-imaging-tutkaprosessori tarjoaa jopa kaksinkertaisen suorituskyvyn edeltäjäänsä verrattuna ja mahtuu silti 38 prosenttia pienempään fyysiseen tilaan.

Vuoden lopulla jo 240 watin USB-lataus suoraan pistokkeesta

Pistorasiaan integroitava USB-lataus on siirtymässä täysin uudelle aikakaudelle. Brittiläinen tehoelektroniikkayritys Pulsiv on kehittänyt ensimmäisen valmiin ratkaisun, joka mahdollistaa jopa 240 watin USB-C-latauksen suoraan tavallisesta seinäpistokkeesta. Kyseessä on merkittävä tekninen läpimurto, joka voi muuttaa tapaa, jolla kannettavat tietokoneet, älypuhelimet ja jopa pienet kodinkoneet tai sähkötyökalut ladataan kotona ja työpaikoilla.

Omdia: Puolijohteet uuteen ennätykseen

Vuosi 2024 oli puolijohdeteollisuudelle historiallinen, sillä alan liikevaihto nousi Omdian mukaan 25 prosenttia edellisvuodesta ja ylsi ennätykselliseen 683 miljardiin dollariin. Kasvun moottorina toimi erityisesti tekoälyyn liittyvä kysyntä, joka nosti muistipiirien myynnin huikeaan 74 prosentin kasvuun.

Uusi standardi parantaa Bluetoothin tietoturvaa

Bluetooth-teknologia on saanut merkittävän päivityksen, joka parantaa käyttäjien yksityisyyttä ja laitteiden virrankulutusta. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut uuden Bluetooth Core Specification 6.1 -version, jossa keskeisenä uutuutena on satunnaistettu laiteosoitteiden päivitys – askel kohti vaikeammin jäljitettävää langatonta viestintää.

Tesla kiertää työsaartoa Ruotsissa suomalaisyrityksen kautta

Tesla on ajautunut erikoiseen selkkaukseen Ruotsin ay-liikkeen kanssa, ja yhtiö on nyt ryhtynyt kiertämään työtaistelutoimia suomalaislähtöisen yrityksen avulla. Kyseessä on ahvenanmaalainen ACS-konserni (Automation & Charger Solar), joka on aloittanut Teslan superlatureiden asennukset Ruotsissa kesken laajaa ay-liikkeen tukemaa saartoa.

Tehoelektroniikan PCIM oli suurempi kuin koskaan aikaisemmin

Nürnbergissä tällä viikolla järjestetty PCIM Expo & Conference 2025 ylitti odotukset niin laajuudeltaan kuin sisällöltään. Tapahtuma kasvoi tänä vuonna kuuteen näyttelyhalliin ja kattoi yhteensä 41 500 neliömetriä – enemmän kuin koskaan aiemmin. Näyttely houkutteli paikalle 685 näytteilleasettajaa ja noin 16 500 kävijää eri puolilta maailmaa.

Tuki uudelle USB4:lle laajenee

Testaus- ja simulaatiojärjestelmistään tunnettu Keysight Technologies on julkaissut päivitetyn version System Designer for USB -työkalustaan. Uusin versio tukee nyt USB4 v2-standardia, mikä mahdollistaa uusimpien USB-teknologioiden hyödyntämisen jo suunnitteluvaiheessa.

Python jyrää: Suosio ennätyslukemissa

Python ei ole vain suosituin ohjelmointikieli maailmassa – se on nyt suositumpi kuin yksikään kieli yli 20 vuoteen. Samalla kieli kehittyy entisestään, sillä toukokuussa julkaistu Python 3.14 -beta tuo mukanaan nipun merkittäviä uudistuksia, jotka tekevät kielen käytöstä entistäkin miellyttävämpää ja tehokkaampaa.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Infineon sai vihreää valoa Dresdenin uudelle tehtaalle

Infineon Technologies on saanut Saksan liittovaltion talousministeriöltä lopullisen rahoituspäätöksen uuden, huipputeknologiaan keskittyvän puolijohdetehtaan rakentamiseksi Dresdeniin. Yritys investoi Smart Power Fab -nimiseen tuotantolaitokseen yli viisi miljardia euroa omia varojaan. Hanke tuo arviolta 1000 uutta työpaikkaa alueelle.

Nokian uusi kuituratkaisu korvaa kuparikaapelit

Nokia on julkistanut uuden Aurelis Optical LAN -ratkaisunsa, joka tarjoaa yrityksille kehittyneen ja pitkäikäisen vaihtoehdon perinteisille kuparipohjaisille lähiverkoille. Uusi kuitutekniikka vähentää merkittävästi kaapelointia ja energiankulutusta, tarjoten samalla huippunopeaa ja luotettavaa verkkoyhteyttä tulevaisuuden tarpeisiin.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Lue lisää...

Selain on yritysten tietoturvan sokea piste

Yritykset nojaavat yhä enemmän verkkoselaimiin päivittäisessä työssään, mutta samalla altistuvat vakaville tietoturvauhille. NordLayerin kyberturva-asiantuntijan mukaan perinteiset selaimet muodostavat tietoturvan sokean pisteen, jota on vaikea valvoa ja suojata – erityisesti pienemmissä organisaatioissa, sanoo NordLayerin asiantuntija Edvinas Buinovskis.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article