logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Autojen sähköistymisen edetessä 12 voltin järjestelmät ovat tulleet käytettävyytensä rajoille, kun yhä useammat ajoneuvon mekaaniset toiminnot halutaan suorittaa sähköisesti. 48 voltin sähköjärjestelmän käyttöönotto tarjoaa käyttäjille enemmän suoritustehoa, mutta korkeampi toimintajännite vaatii myös uudenlaisia suojausratkaisuja.

Artikkelin kirjoittajista Ralf Hickl toimii Rutronikin Automotive-yksikön tuotemyyntipäällikkönä ja Uwe Rahn yksikön johtajana.

Autoelektroniikkaan erikoistunut Bosch Semiconductors kehittää parhaillaan mikropiiriä, joka on erityisesti tarkoitettu ajoneuvojen 12 – 48 voltin sähköjärjestelmien suojaukseen. Suojauspiiristä kiinnostuneet ensikäyttäjät voivat jo tilata Rutronikilta näytekappaleita piiristä testaamista varten.

48 voltin sähköjärjestelmä tarkoittaa muutakin kuin neljä kertaa 12 volttia. Se avaa samalla tietä hybridiautoille, mikä on merkittävä edistysaskel kohti sähköautoilua ja itseohjautuvia ajoneuvoja.

Lyhimmät sallitut johtimien väliset ilmaraot ja eristevälit ovat avaintekijöitä 48 voltin sähköjärjestelmissä. Riskialtista kipinöintiä ja valokaaria alkaa syntyä, kun yli 20 voltin jännitetasolla tapahtuu oikosulkuja, kaapelikatkoksia tai kuormitetun linjan kytkentätapahtumia.

Valokaaret ovat erittäin kuumia ja muodostavat siten merkittävän tulipaloriskin. Tämän riskin tehokkaaseen hallintaan tarvitaan lujarakenteisia sekä lämpöominaisuuksiltaan vakaita erikoisreleitä ja liitinjärjestelmiä.

Toinen teknisesti monimutkaisempi mutta järkevä ratkaisu valokaarien estämiseksi on niiden varhainen havaitseminen mittaamalla sekä arvioimalla virta- ja jännitekaavioita älykkäiden anturien keräämien tietojen avulla.

Valokaarien tuottamat riskit

Yli 20 voltin jännitetasojen lisäksi ilmenee toinenkin tilanne, jolloin pysyviä valokaaria saattaa syntyä. Virrasta ja jännitteestä riippuen vaaditaan noin sadan watin kuormitusteho, jotta syntyvä valokaari jäisi palamaan.

48 voltin sähköjärjestelmät luokitellaan siksi valokaarien suhteen korkean riskin virtapiireiksi, sillä ne sisältävät useita käyttäjille tarjottavia toimintoja, joiden tehovaatimukset ovat korkeita: sähköiset turboahtimet, sähköisesti tehostetut ohjauslaitteet ja dynaamiset ajovakauden hallintajärjestelmät.

Valokaaririskin vuoksi sopivat suojausratkaisut ovat korvaamattomia. Periaatteessa valokaarien syntymiseen on kaksi eri mahdollisuutta.

Valokaaren syntymisen mahdolliset syyt (lähde: Bosch).

Yksinkertaisin tapaus on kuorman rinnalla esiintyvä valokaari, joka syntyy jännitteellisen johtimen oikosulusta maatasoon esimerkiksi viallisen johdineristeen vuoksi. Jos vikavirran kulkureitin resistanssi on suhteellisen alhainen, syntyvä oikosulkuvirta tai valokaarivirta on erittäin suuri ja se summautuu kuormavirtaan.

Suuri virta polttaa sulakkeen tai laukaisee muun suojauspiirin, katkaisee virrankulun ja sammuttaa valokaaren. Luonnollisesti sulakkeen on myös kyettävä sammuttamaan oman kotelonsa sisälle syntyvä valokaari.

Toinen valokaarityyppi, joka syntyy sarjamuodossa kuormituksen kanssa, on paljon vaikeampi havaita. Se syntyy, kun aktiivisena oleva virtapiiri katkaistaan. Esimerkkejä tästä tilanteesta ovat relekontaktien avautuminen ja sulkeutuminen sekä liittimien irrottaminen, kun niiden kautta kulkee virtaa. Valokaaria voi syntyä myös viallisten johtimien, löysien kontaktien tai huonon maadoitusliitännän vuoksi.

Kun valokaari on sarjassa kuorman kanssa, ylimääräinen jännitepudotus valokaaren kohdalla pienentää kuormavirtaa. Tämän vuoksi tavanomaiset sulakkeet tai muut suojauspiirit eivät kykene tunnistamaan sarjamuodossa esiintyviä valokaaria. Sulakkeen tai suojauspiirin katkaisurajaa ei silloin ylitetä.

Tavanomaisissa sähköjärjestelmissä suojakomponenttina toimii tyypillisesti sulake, joka estää sähkökaapelia syttymästä ylikuumenemisen, ylivirran tai oikosulun vuoksi. Tulevaisuudessa se tullaan loogisesti korvaamaan elektronisella ratkaisulla, joka varmistaa, että kaikentyyppiset valokaaret kyetään tunnistamaan ja sammuttamaan luotettavasti ja tehokkaasti.

Elektroninen sulake lisää vaihtoehtoja

Valokaarilta suojautumisen lisäksi puolijohdekytkimistä koostuvat elektroniset sulakkeet tarjoavat lisäetuja. Toisin kuin perinteiset sulakkeet, elektroniset sulakkeet voidaan nollata ja käyttää uudelleen. Laukeamisen jälkeen elektroninen sulake voidaan diagnosoida ja resetoida ajoneuvoväylän kautta ilman työkaluja.

Elektroniselle sulakkeelle voidaan melko vapaasti suunnitella sulakekanavan suojausominaisuudet. Esimerkiksi puhtaan ylivirtasuojauksen kapasiteetti voidaan määritellä erittäin suurille virroille, kun taas I²t-ominaisuutta voidaan käyttää katkaisurajana keskisuurille ja pienille virroille.

Suojaustoiminto voidaan siten sovittaa joustavasti kytkettävän johtimen virtakapasiteettiin ja kuorman dynaamiseen käyttäytymiseen. Sen sijaan käytettäessä perinteisiä sulakkeita on välttämätöntä varastoida runsaasti sulakeversioita eri kuormavirroille ja katkaisunopeuksille (viivästetty katkaisu).

Elektroninen sulake yhdistää suojaus- ja kytkentätoiminnot, mikä tarjoaa lisäedun. Perinteinen sulake voi ainoastaan katkaista virtapiirin, kun taas väyläohjattu elektroninen sulake voi sekä katkaista että kytkeä virtapiirin. Tämä voi poistaa tarpeen käyttää erillistä virrankatkaisupiiriä, jollainen pitää aina olla suojapiirinä, jos käytetään tavallista sulaketta.

Seuraava näkökohta liittyy turvallisuuteen. Väyläliitännällä varustettu elektroninen sulake voi myös katkaista kuormavirran tarkoituksellisella ja hallitulla tavalla. Elektroninen järjestelmänhallinta voi siten saada aktiivisen roolin järjestelmän sähköenergian jakelussa esimerkiksi keskittämällä tehosyötön turvallisuustasoltaan asianmukaisille piirinosille.

iFuse korvaa sulakkeen

Autoelektroniikkaan keskittyvä Bosch kehittää parhaillaan 12, 24 ja 48 voltin sovelluksille erittäin pitkälle integroitua ASIC-piiriä, joka tunnetaan nimellä iFuse. Mikro-ohjaimeen ja N-kanavaisiin MOSFET-tehotransistoreihin perustuvaa piiriä voidaan soveltaa nelikanavaisen puolijohdesulakkeen suunnitteluun. Toimiessaan iFuse integroi mikro-ohjaimelle asiakaspiiriin halutut eri toiminnot kuten teholähteen, vahtikoiratoiminnon ja syöttöjännitteen valvontapiirin.

Lisäksi mukana ovat N-kanavaisen mosfetin hilaohjaimet, joita käytetään kytkiminä. Tämä on nerokasta, sillä virtamittaukset voidaan näin tehdä ilman ulkoisia antureita kuten rinnakkaisia shunttivastuksia.

Perustoiminto ’ylivirtakatkaisu’ tapahtuu myös itsenäisesti ilman mikro-ohjaimen väliintuloa. Ohjaimen SPI-liitäntää käytetään moduulin konfigurointiin, lähtönastojen ohjaamiseen, vahtikoira-toimintoon sekä tila- ja diagnoosidatan takaisin lukemiseen.

Jännitteen muodostaminen

iFuse-piiri sisältää buck-tyyppisen hakkurimuuntimen, joka mahdollistaa suoran kytkennän ajoneuvon sähköjärjestelmään sekä sisäisen teholähteen alempien jännitteiden lineaariregulaattoreihin ja mikro-ohjaimen ulkoiseen teholähteeseen.

Kytkintransistorien hilajännitteet muodostetaan sisäisen boost-tyyppisen hakkurimuuntimen avulla. Kummassakin hakkuriregulaattorissa on oma sisäinen tehofetti, joten ulkopuolisia komponentteja ei juuri tarvita.

iFuse-piiri voidaan suojata jännitteen väärää napaisuutta vastaan ulkoisella mosfetilla. Piiri toimii 3,5 voltin syöttöjännitteen yläpuolella pysyvästi, jopa heti päälle kytkemisen jälkeen ja myös kylmäkäynnistyksen tapahtuessa.

Valokaarien tunnistus

Yhdessä väyläliitännällä varustetun älykkään kuorman kanssa iFuse mahdollistaa valokaarien tunnistuksen. Tämän toteuttamiseksi sekä iFusen kautta toimiva mikro-ohjain että älykäs kuorma määrittävät syöttöjännitteen ja -virran sekä vertaavat näitä arvoja mikro-ohjaimen kautta iFusen ohjausyksikössä.

Jos kuorman määrittämä virta on pienempi kuin iFusen mittaama virta, niin tämä ilmaisee kuorman rinnalla esiintyvän valokaaren. Jos taas kuorman määrittämä syöttöjännite on pienempi kuin iFusen mittaama jännite, niin syynä saattaa olla kuorman kanssa sarjassa esiintyvä valokaari.

Toinen menetelmä valokaaren määrittämiseen onnistuu käyttämällä syöttöjännitteen tai kuormavirran spektrianalyysiä. Tämä voidaan suorittaa mikro-ohjaimella, joka tarjoaa mahdollisuuden digitaaliseen signaalinkäsittelyyn (DSP) iFuse-piirin ohjausyksikössä.

Piiri tarjoaa tarvittavat mittaussignaalit, jotka yltävät suurille taajuuksille asti. Tämä on yleensä riittävä tapa yhdessä ylivirran valvonnan kanssa sellaisilla kuormilla, joihin ei ole rakennettu sisäistä ’älykkyyttä’ tai jotka eivät kykene kommunikoimaan.

Suojaustoiminnot
  • Suojaus ylivirralta omatoimisesti ilman mikro-ohjaimen väliintuloa
  • Täysi suojaustoiminto jopa 3,5 V syöttöjännitteeseen asti
  • Ylivirran tunnistus ja virtapiirin katkaisu alle 10 mikrosekunnissa
  • Jännitteen väärän napaisuuden tunnistus ja suojaus
  • Ylivirran tunnistus ja virtapiirin katkaisu aktiivi- ja lepotilassa
  • Sisäisten hilaohjainten ylikuumenemisen yksilöllinen tunnistus
  • Tuki valokaarten tunnistukselle vaarantamatta suojaustoimintoja
Edut pähkinänkuoressa
  • Yksi perusratkaisu kaikkien pienjännitejärjestelmien älykkäille sulakkeille
  • Vähäinen tilantarve korkean integraatioasteen ansiosta
  • Vankka autoteollisuuden vaatimukset täyttävä teholähde
  • Virransäästötilat energiatehokkuuden takaamiseksi
  • Helppokäyttöinen järjestelmän diagnosointi
  • Nopea ja tarkka virranmittaus ilman ulkopuolisia komponentteja
  • Mahdollisuus kaksisuuntaiseen katkaisuun kuten perinteisillä sulakkeilla
MORE NEWS

Pii on edelleen voimissaan sähköautoissa

Sähköautojen yleistyminen kiihtyy kovaa vauhtia, ja samalla kasvaa tarve tehokkaille ja luotettaville tehoelektroniikkaratkaisuille. Vaikka markkinoilla on viime vuosina puhuttu paljon piikarbidin (SiC) ja galliumnitridin (GaN) kaltaisista uusista puolijohdemateriaaleista, Infineon Technologies osoittaa, että myös perinteisellä piillä on edelleen merkittävä rooli sähköajoneuvojen voimansiirroissa.

Canatu haluaa kalvonsa laajemmille markkinoille

Canatu haluaa viedä läpinäkyvät, johtavat kalvonsa uusille markkina-alueille. Toimitusjohtaja Juha Kokkosen mukaan yhtiön tavoitteena on laajentaa hiilinanoputkikalvojen käyttöä ADAS-sovellusten ulkopuolelle kohti uusia, korkean lisäarvon markkinoita. - Tämä yhteiskehityshanke DENSOn kanssa on merkittävä askel kohti parempaa suorituskykyä, ja se avaa ovia aivan uudenlaisiin käyttökohteisiin, kuten esimerkiksi aurinkokennoihin, Kokkonen sanoo.

Varo Bluetoothin piilotettuja vaaroja!

Bluetooth on monelle tuttu ja kätevä tapa yhdistää laitteita langattomasti, olipa kyse sitten kuulokkeista, kaiuttimista tai älykodin laitteista. Mutta harva tietää, että tämä arkipäiväinen teknologia voi myös altistaa käyttäjänsä vakaville tietoturvauhkille.

Claude yrittää Google-käyttäjien Copilotiksi

OpenAI:n entisten työntekijöiden perustama Anthropic tuo tekoälyavustajansa syvälle Google Workspace -ympäristöön. Käytännössä Claude-tekoäly pyrkii tarjoamaan saman, mitä Microsoftin Copilot tekee 365-käyttäjille.

6,9 miljardin dollarin kauppa peruuntui

Amerikkalainen puolijohdevalmistaja onsemi on vetäytynyt yritysostoaikeistaan Allegro MicroSystemsin suhteen. Yhtiö ilmoitti tänään, ettei se enää jatka 6,9 miljardin dollarin arvoisen yrityskaupan tavoittelua. Tarjouksen mukaan onsemi olisi maksanut 35,10 dollaria käteisellä jokaisesta Allegron osakkeesta.

Jo 1800 laajennuskorttia mikroBUS-väylään

Sulautettujen ratkaisujen kehittäjä MIKROE on saavuttanut merkittävän virstanpylvään julkistamalla järjestyksessään 1800. Click-laajennuskortin mikroBUS-väylään. Uutuus on Stephano-I Click, ja se tuo WiFi- ja Bluetooth Low Energy -yhteydet helposti liitettäväksi mihin tahansa sulautettuun sovellukseen.

Ledivalojen hallinta täysin yhdelle sirulle

Novosense Microelectronics on julkaissut uuden NSUC1500-Q1 -piirin, joka integroi autojen ledipohjaisten valaistusjärjestelmien hallinnan täysin yhdelle sirulle. Uutuus tuo merkittäviä etuja autonvalmistajille ja moduulikehittäjille, jotka hakevat entistä pienempiä, älykkäämpiä ja energiatehokkaampia ratkaisuja sisä- ja ulkovalaistukseen.

Windows 10 -tuen loppuminen tuo kissanpäivät verkkorikollisille

Microsoftin ilmoitus Windows 10 -käyttöjärjestelmän tuen päättymisestä lokakuussa 2025 merkitsee suurta murroskohtaa tietoturvassa – mutta ei pelkästään käyttäjien näkökulmasta. Verkkorikollisille luvassa on nimittäin todelliset kissanpäivät, mikäli yritykset eivät nopeuta siirtymistä uudempiin järjestelmiin.

Auto tunnistaa digiavaimen pian pidemmän matkan päästä

STMicroelectronics on julkaissut uuden sukupolven NFC-lukijat, jotka mahdollistavat auton oven avaamisen digitaalisella avaimella jopa 70 % pidemmältä etäisyydeltä kuin aiemmat ratkaisut. Uudet ST25R500- ja ST25R501-vastaanottimet ovat suunniteltu erityisesti autoteollisuuteen, ja ne täyttävät Car Connectivity Consortiumin (CCC) Digital Key -standardin tiukat vaatimukset.

Piirisuunnittelun työkalujen myynti kasvoi lähes 5 miljardiin dollariin

Elektroniikkasuunnittelun (Electronic System Design, ESD) työkalujen maailmanlaajuinen myynti nousi ennätykselliseen 4,93 miljardiin dollariin vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä, kertoo SEMI-teknologiayhteisöön kuuluva ESD Alliance tuoreessa EDMD-raportissaan. Kasvua edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon nähden kertyi 11 prosenttia.

Intel myy yli puolet Alterasta, tekee isot tappiot

Intel on ilmoittanut myyvänsä 51 % omistuksestaan FPGA-valmistaja Alterassa pääomasijoitusyhtiö Silver Lakelle. Kaupan arvo perustuu 8,75 miljardin dollarin kokonaisarvostukseen Alteralle. Tämä tarkoittaa, että Intelin osuus myynnistä on noin 4,46 miljardia dollaria – huomattavasti vähemmän kuin yhtiö maksoi koko Alterasta vuonna 2015.

Eurooppalaiset autonvalmistajat lopettivat viennin Yhdysvaltoihin

Yhdysvaltojen autokauppa koki järistyksen, kun useat eurooppalaiset ja japanilaiset autonvalmistajat, kuten Audi, Jaguar Land Rover ja Mitsubishi, ilmoittivat keskeyttävänsä ajoneuvojen viennin Yhdysvaltoihin. Syynä on Trumpin hallinnon 2. huhtikuuta voimaan astunut 25 prosentin tullimaksu tuontiautoille ja osille.

Linux sopii kriittiseen sulautettuun laitteeseen

Yhä tiiviimmin verkottuneessa maailmassa, jossa kyberuhat ovat jatkuvasti läsnä, yritykset kohtaavat yhä enemmän haasteita suojellessaan järjestelmiään ja tietojaan kyberhyökkäyksiltä. KontronOS on IoT-turvallisuuteen kehitetty käyttöjärjestelmä.

FakeUpDates jatkaa riesojen kärjessä

Check Pointin tietoturvatutkijoiden mukaan FakeUpdates ja RansomHub hallitsivat haittaohjelmatilastoja maaliskuussa 2025. Samalla Lumma Stealer levisi ympäri maailmaa PDF-tiedostojen ja väärennettyjen Robloxpelien kautta.

Lisää huonoja uutisia Nokialle: verkkoihin investoidaan entistä vähemmän

Televerkkoinvestoinnit jatkoivat laskuaan vuonna 2024, mikä tuo lisää paineita alan laitevalmistajille – myös suomalaiselle Nokialle. Markkinatutkimusyhtiö Dell’Oro Groupin mukaan maailmanlaajuinen operaattoreiden langattomiin ja kiinteisiin verkkoihin tekemien investointien kokonaismäärä putosi viime vuonna 8 prosenttia. Samalla tietoliikennelaitteiden valmistajien tulot laskivat 11 prosenttia.

Uusi akku taipuu mihin muotoon tahansa

Linköpingin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet pehmeän, venyvän ja muotoiltavan akun, joka toimii jopa nestemäisenä. Akkua voi puristaa, venyttää tai muotoilla haluamaansa muotoon – ja se säilyttää silti toimivuutensa. Uusi materiaali mahdollistaa esimerkiksi sen, että akku voidaan pursottaa ulos 3D-tulostimesta ja valaa suoraan osaksi laitteen muotoilua.

OnePlus toi Watch 3:n “uudelleen”

OnePlus aloitti Watch 3 -älykellonsa virallisen myynnin Suomessa ja muualla Euroopassa viime viikolla, hieman yllättävästi uudelleen. Julkaisun alkuperäinen aikataulu helmikuussa meni uusiksi, kun kellon takakannesta löytynyt kirjoitusvirhe viivästytti toimituksia. Nyt korjattu versio on saapunut jälleenmyyjille.

Ruotsalaisyritys tuo Rust-kielen Volvoon

Ruotsalainen teknologiayritys Grepit on auttanut Volvoa ja Polestaria tuomaan uuden ohjelmointikielen, Rustin, osaksi sähköautojensa sisäisiä järjestelmiä. Kyseessä on maailman ensimmäinen sarjatuotannossa käytettävä ECU (ajoneuvon ohjausyksikkö), joka on ohjelmoitu kokonaan Rustilla.

GaN voittaa taistelun tehomarkkinoista

SiC vai GaN vai MOSFET vai IGBT:t? Jokaisella on oma paikkansa. Power Integrations uskoo galliumnitridiin teknologiana. Lopulta se valtaa markkinat aina satojen kilowattien teholuokkiin asti.

Aurinkosähkö hiipui alkuvuonna

Sähköteknisten tuotteiden tukkumyynnin arvo laski alkuvuonna 1,1 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen ajanjaksoon, kertoo Sähköteknisen Kaupan Liitto ry (STK) tuoreessa tilastossaan. Tammi–maaliskuussa 2025 tukkumyynnin arvo oli 255 miljoonaa euroa.

Linux sopii kriittiseen sulautettuun laitteeseen

Yhä tiiviimmin verkottuneessa maailmassa, jossa kyberuhat ovat jatkuvasti läsnä, yritykset kohtaavat yhä enemmän haasteita suojellessaan järjestelmiään ja tietojaan kyberhyökkäyksiltä. KontronOS on IoT-turvallisuuteen kehitetty käyttöjärjestelmä.

Lue lisää...

Joskus yksittäinen komponentti voi olla vaarallinen takaovi

Yritykset investoivat valtavasti kyberturvallisuuteen suojatakseen verkkojaan ja sovelluksiaan. Silti, kaikista suojaustoimista huolimatta, verkkorikolliset onnistuvat vuosi vuodelta entistä paremmin. Miten tämä on mahdollista, kysyy Lenovon tietoturva-asiantuntija Steven Antoniou?

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article