logotypen
 
 

IN FOCUS

IP suojaan ulkoiseen muistiin

Monet markkinoilla olevat mikro-ohjaimet tarjoavat tallennuskapasiteettia muutamien megatavujen verran, mikä vaikuttaa merkittävästi tuotteen hintaan. Sopiva vaihtoehtoinen ratkaisu on käyttää ulkoista muistia, jota voidaan hankkia suuremmissa määrissä selvästi edullisempaan hintaan ja useilla eri kapasiteettivaihtoehdoilla – yleensä muutamasta megatavusta satoihin megatavuihin.

Lue lisää...

Tulevaisuudessa kaupungit muuttuvat älykkäiksi kaikkialla maailmassa. Älykaupunki parantaa asukkaidensa elämänlaatua monin tavoin ja helpottaa myös paikallisten viranomaisten toimintaa. Ja ympäristökin kiittää.

Artikkelin kirjoittaja Diego Grassi toimii markkinoinnin kehitysjohtajana u-blox-yhtiössä.

Usein sanotaan, että datayhteyksin kytketyt nykyiset kaupungit alkavat tulevaisuudessa kehittyä älykaupungeiksi, mutta mitä älykkäällä kaupungilla tässä yhteydessä tarkoitetaan ja miten datayhteydet silloin hoidetaan? Vielä emme tiedä tarkkoja vastauksia näihin kysymyksiin, mutta lukuisat viranomaiset, yritykset, akateemiset laitokset, kansalaisjärjestöt ja yksityishenkilöt ovat viime vuosina yhdessä muodostaneet käsityksen siitä, millaisia älykaupunkien tulisi olla ja miten ne tulevat kehittymään tulevaisuudessa.

Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään ‘yksi koko sopii kaikille’ -skenaario. Maantieteelliset, kulttuurilliset, taloudelliset ja teknologiset lähtökohdat tulevat tapauskohtaisesti sanelemaan älykaupungin konseptiin liittyvien teknisten sovellusten prioriteetit.

IoT kohentaa elämänlaatua

Yhdistävänä ideana on kuitenkin se, että älykäs kaupunki parantaa merkittävästi asukkaidensa elämää. Tämä saattaa merkitä entistä vähemmän liikenneruuhkia ja ympäristöpäästöjä tai tehokkaampia tapoja saada käyttöön puhdasta vettä.

Tämä voi tarkoittaa myös kaupunkia, jonka energiankulutus ja hiilidioksidipäästöt on minimoitu tai jossa yrityksiä autetaan tehokkaasti menestymään ja jossa viranomaiset tarjoavat entistä parempia palveluja asukkaille. Älykäs, datayhteyksin tehokkaasti kytketty kaupunki onkin yksi jännittävimmistä visioista, joita on liitetty IoT-tekniikan (Internet of Things) tulevaan kehitykseen.

Vaikka älykkään kaupungin määritelmät ja sovellukset ovat vielä kehitysvaiheessa, on kuitenkin selvää, että älykaupungin konsepti kattaa energiansaannin ja vedenjakelun, kuljetustoiminnan, infrastruktuurin, rakennusten ylläpidon ja kunnallisten viranomaisten toimet. Kaikilla näillä alueilla monitahoinen IoT mahdollistaa datan keräämisen lähes äärettömän suuresta joukosta erilaisia antureita ja muita lähteitä sekä datankäsittelyn joko paikallisesti tai pilvipalveluna.

Tämä antaa myös mahdollisuuden käynnistää monenlaisia toimia, jotka perustuvat IoT-järjestelmien kautta kerättyyn informaatioon. Anturit, joista osa on paikkatietoisia, kommunikoivat langattomasti sekä keskenään että pilvipalveluihin linkitettyjen yhdyskäytävien kanssa.

Isoja säästöjä energiankäyttöön

Älykkäitä energiamittareita on jo asennettu monissa kunnissa eri puolilla maailmaa. Ne mahdollistavat sekä kuluttajille että sähkönjakelijoille entistä paremman tavan hallita ja valvoa energiankulutusta. Mittarien lukemat ovat välittömästi saatavissa kenelle tahansa, joka niitä tarvitsee.

Sähkön, kaasun, öljyn ja veden kulutusta voidaan seurata paikallisesti tai missä päin maailmaa tahansa netin välityksellä. Kuluttajat voivat lisäksi ohjelmoida sähkölaitteensa käyttämään energiaa aina silloin, kun se on halvimmillaan.

Näin voidaan säästää suoraan rahaa ja myös tasoittaa koko sähköverkon kuormitusta eri vuorokauden- ja vuodenaikoina. Energiayhtiöiden ei myöskään tarvitse enää lähettää henkilöstöä ajelemaan ympäriinsä lukemaan sähkömittareita, vaan data voidaan etäluennalla kerätä reaaliajassa tarkasti ja kevein kustannuksin.

Osaa kerätystä informaatiosta voidaan hyödyntää myös ennakoivan ylläpidon ohjelmissa, mikä parantaa sähkönjakelun luotettavuutta ja alentaa operointi- ja ylläpitokuluja. Osaa datasta voidaan lisäksi käyttää koko sähköverkon entistä älykkäämpään hallintaan, mikä sekin vähentää energianhaaskausta ja säästää selvää rahaa.

Valaistus ja liikenne keskiössä

Lähes viidesosa koko maailman sähkönkulutuksesta käytetään valaistukseen ja siitä ylivoimaisesti suurin osa kaupunkien valoihin. Älykkäässä kaupungissa valaistusta voidaan kuitenkin ohjata automaattisesti esimerkiksi katujen varsilla ja parkkipaikoilla.

Valaistusta voidaan tarjota vain silloin, kun sitä tarvitaan, ja kytkeä valot muulloin pois energian säästämiseksi. Anturit voivat lisäksi havainnoida sekä ympäristöoloja että liikennemääriä, minkä perusteella voidaan määritellä sopiva valaistus katuvaloille.

Liikenteenohjauksen automatisointi lupaa entistä nopeampia ja turvallisempia ajomatkoja sekä alhaisempia päästötasoja. Myös hätätilanteisiin tarkoitetut palvelut tavoittavat kohteensa nopeammin, minkä ansiosta ihmishenkiä voidaan pelastaa. Lisäksi kaikenlainen liiketoiminta hyötyy entistä tehokkaammasta toiminnasta, kun ajomatkoihin aiemmin haaskattua aikamäärää voidaan supistaa.

Kaupunkien asukkaatkin hyötyvät tästä: matkustamisen aiheuttama stressi kevenee ja lähimatkojen keston lyheneminen lisää ihmisten vapaa-aikaa. Älykkäät pysäköintipalvelut puolestaan antavat mahdollisuuden ajaa suoraan vapaaseen parkkiruutuun halutun kohteen läheisyydessä tarvitsematta ajella ympäriinsä etsimässä vapaata ruutua kadunvarsilta ja parkkialueita.

Valtavia datamääriä

Älykkäiden kaupunkien tuottama datamäärä on jo nyt valtava ja se kasvaa kaiken aikaa kiihtyvällä vauhdilla. Vaikka tietoturvasta ja yksilönsuojasta esitetään aivan aiheellista huolta, suuri osa näin luodusta tiedosta välitetään vain koneiden kesken M2M-tiedonsiirtona (Machine-to-Machine).

Osa informaatiosta välitetään myös paikallisille viranomaisille, jotta nämä voivat optimoida omaa työtään ja alentaa kustannuksia sekä helpottaa uusien, entistä parempien palvelujen tarjoamista kaupungin asukkaille. Esimerkiksi kemiallisten anturien avulla voidaan valvoa ilmanlaatua ja kameroiden avulla lisätä kansalaisten turvallisuutta.

Katujen induktiivisten anturien välityksellä voidaan puolestaan tarjota välittömiä päivityksiä liikenteenohjaukseen. Lisäksi jätehuoltoa voidaan tehostaa muun muassa älykkäillä roska-astioilla, joiden sijaintia ja täyttöastetta voidaan valvoa etäyhteyksin.

Muuta informaatiota voidaan toimittaa älykaupungin tietoverkoista asukkaille nettisivustojen ja älypuhelinsovellusten kautta. Julkisen liikenteen palveluista koottua reaaliaikaista tietoa voidaan esittää bussipysäkkien ja rautatieasemien näyttöruuduilla.

Älykaupungin datan pohjalta voidaan myös muodostaa uudenlaista liiketoimintaa hyödyntämällä kansalaisille kohdistettua mainontaa, jota voidaan jakaa esimerkiksi liikenneterminaalien, kauppakeskusten sekä urheilu- ja viihdekeskusten älykkäiden näyttöpaneelien kautta.

Älykaupungin tietojärjestelmään kytkettäviltä laitteilta vaaditaan luonnollisesti vankkaa ja turvallista tiedonvälitystä siirtoketjun jokaisessa pisteessä aina anturisolmuista pilvipalveluihin ja takaisin. Tässä kohtaa langattoman paikannuksen ja datanvälityksen valtava määrä tulee vahvasti mukaan kuvaan.

GNSS-paikannusjärjestelmät (Global Navigation Satellite System) kehittyvät yhä tarkemmiksi osittain datanyhdistelyn ansiosta. Datafuusiotekniikoilla voidaan yhdistää paikannussatelliittien lähettämien signaalien välittämää dataa paikallisen tason sijaintitietoihin, joita saadaan esimerkiksi matkapuhelin- ja Wifi-verkoista sekä ajoneuvojen nopeusantureista.

Kapeakaistainen NB-IoT avuksi

Ennestään tutut Wifi- ja Bluetooth-yhteydet monine muotoineen soveltuvat myös erilaisiin IoT-sovelluksiin, joiden määrä tulee lisääntymään valtavasti varsinkin kohteissa, joissa älypuhelinta käytetään internetin yhdyskäytävänä.

Lisäksi käytössä yleistyy esineiden internetiin suunnattu uusi kapeakaistainen NB-IoT, joka erittäin tehopihinä siirtotekniikkana soveltuu mainiosti pienten datamäärien välittämiseen nykyisten langattomien verkkojen kautta. NB-IoT on jo osoittanut toimivuutensa lukuisissa erityyppisissä sovelluksissa. Hyvä esimerkki on etämittaus, jossa voidaan sen avulla kokonaan välttää erillisenerityisverkon tarve.

Kapeakaistainen siirtotekniikka helpottaa älykkäiden mittarien nopeaa käyttöönottoa hyödyntämällä nykyisiä vakiintuneita matkapuhelinverkkoja, jotka tarjoavat luotettavaa ja korkealaatuista palvelutasoa. NB-IoT on lisäksi erittäin tehokas ratkaisu haastaviin sijoituskohteisiin esimerkiksi rakennusten sisäosissa ja jopa kellaritiloissa.

Videonsiirrossa ja muussa laajakaistaviestinnässä suureen nopeuteen ja alhaiseen latenssiin yltävä 4G LTE -tekniikka on jo vallannut tärkeän osan. Seuraavan polven 5G-tekniikkakin on jo näköpiirissä ja lähitulevaisuudessa se tulee kasvattamaan verkkojen siirtokapasiteetin ja nopeuden aivan uuteen luokkaan. Tiedonsiirtoyhteydet voivat silloin välittää dataa miljoonista uusista antureista, ja kuluttajat voivat ladata verkosta esimerkiksi UHD-tasoisia videofilmejä sekunneissa.

Monipuolista osaamista

Sveitsiläisen u-blox-yhtiön perinteinen tuotevalikoima yhdistää ainutlaatuisella tavalla vahvaa osaamista paikannuksessa, lyhyen kantaman langattomissa verkoissa sekä matkapuhelinjärjestelmissä. Tämän ansiosta u-blox on täydellisesti asemoitunut tulevien älykaupunkien langattomien verkkojen varustamiseen.

Yhtiön integroidut piirit ja moduulit tarjoavat vankan ja turvallisen tiedonsiirron missä tahansa ympäristössä. Yhtä tärkeää on, että moduulit ovat helposti asennettavia, skaalattavia ja laajennettavia standardien jatkuvasti kehittyessä. Niiden tehonkulutus on myös hyvin vähäistä, minkä ansiosta päästään pitkiin käyttöaikoihin ja minimaalisiin ylläpitotoimiin.

Langattomien standardien kehittyessä u-blox on saavuttanut vahvan aseman. Tähän yhtiö on päässyt osallistumalla kaikkiinteollisuuden tärkeimpiin kehitysyhteisöihin, mikä auttaa pitämään asiakkaat alan kehityksen eturintamassa.

Älykäs kaupunki tarjoaa sovelluksillaan parempaa elämänlaatua sadoille miljoonille asukkaille ympäri maailman. Ja näihin sovelluskohteisiin u-blox pystyy toimittamaan kaikki tarvittavat datayhteydet, jotka tekevät tästä esineiden internetin tärkeimmästä osasta todellisuutta.

Seuraavassa on esitetty viisi esimerkkiä älykkäiden kaupunkien kehityshankkeista.

Bristol, Iso-Britannia

Ison-Britannian Bristol Is Open -ohjelmaa perustellaan seuraavasti: ”Data-antureita hyödyntämällä älykaupungin teknologiat voivat vastata reaaliajassa jokapäiväisiin ilmiöihin kuten ruuhkiin, jätehuoltoon, viihdetapahtumiin, nettidemokratiaan, energiansaantiin ja moniin muihin”.

Ohjelman hankkeet vaihtelevat kaupungin metrotunneleiden rakentamisesta aina kuituoptisten verkkopalvelujen tarjoamiseen REPLICATE-projektin (Renaissance in Places with Innovative Citizenship And Technology) osallistujille. Kyseessä on eurooppalainen tutkimus- ja kehitysprojekti, joka tähtää integroitujen energia-, liikenne- ja ICT-ratkaisujen käyttöönottoon kaupunkialueilla.

Georgia, USA

Georgia Power -yhtiö käyttää energianjakelussa teknologiaa, joka tarjoaa älykkään tavan säädellä energiantuotantoa kysynnän vaihtelujen mukaan. Yhtiö tarjoaa asiakkailleen energian älykkääseen käyttöön perustuvaa Smart Usage Rate -hinnoittelupalvelua, jonka avulla käyttäjät voivat ohjailla omia energiakustannuksiaan kiinnittämällä huomiota siihen, mitkä laitteet ovat kulloinkin käynnissä ja milloin niitä kannattaa käyttää suhteessa energian kysynnän vaihteluihin.

Yinchuan, Kiina

Yinchuan kutsuu itseään Kiinan älykkäiden kaupunkien pääkaupungiksi. Kaupunkia hallinnoivat virkamiehet ovat asettaneet itselleen kolme tavoitetta: edistää asukkaiden toimeentuloa, tehostaa hallintoa ja johtaa alueen teollisuutta.

Yhteistyössä ZTE-yhtiön kanssa kaupunki on muodostanut ”Map-Network-Cloud” -nimellä kutsutun arkkitehtuurin, jonka avulla voidaan ohjailla muun muassa hallinnollisia asioita, älykästä liikennettä ja älykästä ympäristönsuojelua. Kaupungin keräämää dataa käsittelemään on valjastettu kaikkiaan 20 000 palvelinkonetta.

Kigali, Ruanda

Kigalista alkaneen maanlaajuisen Smart Ruanda -hankkeen tavoitteena on kehittää älykkäitä kaupunkeja ja kyliä, jotka hyödyntävät tieto- ja viestintätekniikoita taistelussa kehitystä jarruttavia haasteita kuten köyhyyttä, peruspalvelujen kehnoa saatavuutta ja heikkoa työllisyyttä vastaan.

Ruandalaisten idea on sittemmin alkanut levitä, ja Kigalissa vuonna 2013 järjestetyssä Transform Africa Summit -tapahtumassa lanseerattiin laaja Smart Africa -konsepti. Sen tavoitteena on saada liikkeelle 300 miljardin dollarin investoinnit ICT-sektorille vuoteen 2020 mennessä, jotta koko Afrikan manner saadaan muutettua entistä älykkäämmäksi.

Santiago, Chile

Chilen noin 18 miljoonasta asukkaasta 40 prosenttia asuu Santiagossa. Väistyessään vuonna 2012 presidentti Sebastián Piñera asetti tavoitteeksi, että maa siirtyy bruttokansantuotteella mitattuna kehittyneiden valtioiden joukkoon vuoteen 2020 mennessä.

Santiagon älykaupunkihankkeilla on tässä tärkeä osa. Niiden tavoitteena on ”parantaa asukkaiden elämänlaatua lisäämällä energian saatavuutta, rakentamalla ympäristöystävällisiä älykoteja ja korostamalla uusiutuvia energiamuotoja”. Hankkeiden keskeisiä osia ovat elektronisesti ohjatut kodinkoneet, kaksisuuntaiseen viestintään kykenevät älykkäät energiamittarit sekä elektroniset informaatiopaneelit bussipysäkeillä.

MORE NEWS

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Taivuteltavien älypuhelimien markkina kutistuu ensimmäistä kertaa

Taivuteltavien älypuhelimien maailmanlaajuinen markkina kutistuu tänä vuonna ensimmäistä kertaa historiassaan, kertoo Counterpoint Researchin tuore ennuste. Vuonna 2025 odotetaan neljän prosentin laskua, mikä katkaisee segmentin tähän asti kasvaneen trendin.

Tekoäly havaitsee poikkeamat avaruudessa

AMD on julkistanut uuden avaruuskelpoisen järjestelmäpiirin, Versal AI Edge XQRVE2302:n. Se vie tekoälypäättelyn (AI inferencing) avaruuteen. Piiri on nyt saavuttanut Class B -luokituksen, joka perustuu Yhdysvaltain puolustusvoimien MIL-PRF-38535-standardin vaatimuksiin.

Julkinen Wi-Fi altistaa hakkereille – silti miljoonat ottavat riskin

Julkiset Wi-Fi-verkot löytyvät lähes jokaisesta kahvilasta, junasta ja lentokentältä. Ne houkuttelevat nopeaan nettiyhteyteen liikkeellä ollessa, mutta uuden globaalin tutkimuksen mukaan kyseessä on digitaalinen miinakenttä. Kyberturvayhtiö NordVPN:n teettämä kysely paljastaa, että 69 % matkustajista on huolissaan kyberuhkista matkan aikana – ja pelko on perusteltu.

Uudenlainen fotonitutka sopii moneen käyttöön

Belgialainen mikroelektroniikan tutkimusorganisaatio IMEC on kehittänyt uraauurtavan tutkajärjestelmän, joka voi mullistaa niin autoteollisuuden kuin terveydenhuollonkin tarkan havainnoinnin ratkaisut. Kyseessä on maailman ensimmäinen fotoniikkaan pohjautuva, koherenttiin signaalinjakeluun kykenevä 144 gigahertsin tutkajärjestelmä.

Kvanttivallankumous yhdellä sirulla

Oak Ridge National Laboratory (ORNL) on saavuttanut merkittävän virstanpylvään matkalla kohti kvantti-internettiä. Tutkijoiden kehittämä uusi siru yhdistää ensimmäistä kertaa keskeiset kvanttifotoniikan toiminnot yhdelle piirille.

Amazon maksaa Nokian videopatenttien käytöstä

Amazon ja Nokia ovat päässeet sopuun patenttikiistassaan, ja Amazon maksaa jatkossa Nokialle korvauksia yhtiön videoteknologioiden käytöstä. Sopimus kattaa Nokian multimedia- ja videopatenttien hyödyntämisen Amazonin suoratoistopalveluissa, kuten Prime Videossa, sekä yhtiön suoratoistolaitteissa.

Rohde laajensi EMI-testausta 7,125 gigahertsiin

Saksalainen Rohde & Schwarz on laajentanut sähkömagneettisten häiriöiden (EMI) mittausratkaisujen tarjontaansa julkistamalla uudet R&S EPL1001 ja R&S EPL1007 -testivastaanottimet. Uutuudet esitellään virallisesti EMV 2025 -messuilla Stuttgartissa maaliskuussa, ja ne ovat tilattavissa vuoden 2025 toisella neljänneksellä.

Datakeskuksen teholähteeltä vaaditaan entistä enemmän

Uusi 80 PLUS Ruby -sertifiointi nostaa energiatehokkuuden vaatimukset uudelle tasolle, ja Navitas Semiconductor on ensimmäisten joukossa vastannut huutoon. Yritys esitteli APEC 2025 -messuilla uuden sukupolven teholähderatkaisujaan, jotka paitsi täyttävät, myös ylittävät Ruby-sertifikaatin kriteerit.

Pitäisikö peliohjaimen olla 20-30 kertaa nykyistä nopeampi?

Bluetooth ja Wi-Fi ovat olleet vuosikymmenten ajan vakiovalinnat langattomissa kuulokkeissa, peliohjaimissa ja oheislaitteissa. Nyt tilanne muuttuu nopeasti: yhdysvaltalainen Spark Micro tuo markkinoille UWB-pohjaisen (Ultra-Wideband) ratkaisun, joka tarjoaa huomattavasti paremman vasteajan, tiedonsiirtonopeuden ja energiatehokkuuden.

Sirutuotantoon investoidaan enemmän, TSMC kärjessä

Puolijohdealan investoinnit kääntyvät kasvuun vuonna 2025 TSMC:n ja Micronin vetämänä. Semiconductor Intelligence -tutkimusyhtiön mukaan puolijohdeteollisuuden pääomamenot (CapEx) laskivat 5 prosenttia vuonna 2024, ollen yhteensä 155 miljardia dollaria. Vuonna 2025 investointien ennustetaan kuitenkin nousevan jälleen 160 miljardiin dollariin eli kolme prosenttia suuremmaksi kuin viime vuonna.

Muutaman vuoden päästä puhumme läppärillemme

 

Kuvittele, että avaat läppärisi aamulla – ja juttelet sille. Et enää naputtele kysymyksiä hakukoneeseen, vaan sanot: “Laadi minulle tiivistelmä tästä raportista.” Ja läppärisi vastaa, kuin avustaja. Tämä ei ole enää scifiä, vaan teknologiaa, jonka korealainen puolijohdeyritys Deepx lupaa tuoda markkinoille muutamassa vuodessa.

Britit vaativat Applea asentamaan takaoven iCloudiin

Iso-Britannian hallitus on esittänyt vaatimuksen Applelle luoda takaovi yhtiön iCloud-palveluun, jotta viranomaiset voisivat päästä käsiksi käyttäjien salattuihin tietoihin. Vaatimus perustuu maan Investigatory Powers Act 2016 -lakiin, jota ollaan nyt päivittämässä entistä laajemmilla valvontavaltuuksilla.

Täysin murtamaton mannertenvälinen yhteys

Etelä-afrikkalaisen Stellenboschin yliopiston ja Kiinan tiede- ja teknologia­yliopiston tutkijat ovat onnistuneesti muodostaneet 12 900 kilometrin pituisen kvanttisatelliittiyhteyden, käyttäen matalalla kiertoradalla sijaitsevaa Jinan-1 -mikrosatelliittia. Kyseessä on merkittävä tieteellinen läpimurto ja ensimmäinen kvanttiviestintäyhteys, joka on koskaan toteutettu eteläiseltä pallonpuoliskolta käsin.

Mihin sulautetut ovat matkalla?

 

Mikä ohjaa innovoimista sulautettujen järjestelmien markkinoilla vuonna 2025. Tria Technologiesin toimitusjohtaja Thomas Staudinger antaa oman näkemyksensä siitä, mihin sulautetut ovat menossa.

Suomi edelleen vahva patentoija, Nokia omassa luokassaan

Tuoreiden Euroopan patenttiviraston (EPO) tilastojen mukaan Suomi säilyttää asemansa yhtenä Euroopan innovatiivisimmista maista. Vuonna 2024 Suomesta jätettiin 2 400 eurooppapatenttihakemusta, mikä tarkoittaa 428 hakemusta miljoonaa asukasta kohden – sijoitus tuo Suomelle kolmannen sijan koko Euroopan vertailussa.

Tekoälypiiri tulkitsee eleet tutkan avulla

Saksalainen Rutronik System Solutions on julkaissut uudenlaisen esittelydemon, jossa eleitä tunnistetaan tutkan avulla ja komentojen tulkinta tapahtuu paikallisesti tekoälyllä – täysin ilman internet- tai pilviyhteyttä. Demo perustuu Infineonin uuteen PSOC4 Edge E84 -mikro-ohjaimeen.

Pohjoismaat sähköautoilun kärjessä – Suomi tarvitsee lisää latausasemia

Pohjoismaat hallitsevat maailman sähköautoilun huippua, selviää yhdysvaltalaisen The Barber Law Firmin tuoreesta kansainvälisestä vertailusta. Norja, Tanska, Islanti, Ruotsi ja Suomi mahtuvat kaikki seitsemän kärkimaan joukkoon, kun tarkastelussa huomioitiin sähköautojen osuus uusista autokaupoista, latausasemien tiheys ja sähköautojen määrä suhteessa latauspisteisiin.

Uusi Java haluaa ajaa tekoälyä ja suuria kielimalleja

Oracle on julkaissut Java 24 -version, joka vie maailman suosituinta ohjelmointikieltä entistä pidemmälle tekoälyn ja suurten kielimallien aikakauteen. Uudessa versiossa painopiste on suorituskyvyssä, rinnakkaisuudessa ja turvallisuudessa. Nämä ovat juuri niitä ominaisuuksia, joita tekoälysovellukset tarvitsevat.

Uuden polven kytkin kovalla hyötysuhteella

Power Integrations on julkaissut viidennen sukupolven TinySwitch-5 -kytkinpiirit, jotka tarjoavat jopa 175 watin lähtötehon ja jopa 92 prosentin hyötysuhteen perinteisellä flyback-arkkitehtuurilla. Uutuus esiteltiin APEC 2025 -tapahtumassa Atlantassa.

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Lue lisää...

Mihin sulautetut ovat matkalla?

 

Mikä ohjaa innovoimista sulautettujen järjestelmien markkinoilla vuonna 2025. Tria Technologiesin toimitusjohtaja Thomas Staudinger antaa oman näkemyksensä siitä, mihin sulautetut ovat menossa.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

ETNinsta

THIS SPACE TEMPORARILY LEFT BLANK
 
article