logotypen
 
 

IN FOCUS

Gallimnitridi tuo laatua, kestävyyttä ja luotettavuutta

Gallium-nitridi (GaN) tarjoaa merkittäviä etuja tehokkuuden ja tehotiheyden lisäämisessä, mikä mahdollistaa suunnittelijoille huomattavasti haastavampien virtalähdemääritysten täyttämisen verrattuna piipohjaisiin MOSFET-komponentteihin. Yksi kohtuullinen huolenaihe minkä tahansa uuden, merkittäviä etuja tarjoavan teknologian suhteen on sen kestävyys ja luotettavuus. Poistaaksemme mahdolliset epäilykset, joita käyttäjillä saattaa olla, tarkastellaan GaN-teknologian kestävyyttä, luotettavuutta ja laatua.

Lue lisää...

Teollisesta internetistä tai IIoT:stä on puhuttu jo pitkään, mutta kyse on aidosti teknologioista, jotka tulevat mullistamaan organisaatioiden toiminnan. IIoT mullistaa niiden huollon, korjaamisen kuin ylläpidonkin.

Artikkelin kirjoittaja Darren Hobbson S3 Semiconductorin markkinoinnista ja strategiasta vastaava johtaja. Hänellä on tutkinnot Corkin yliopistosta sekä Henleyn johtamiskoulusta. Darrenilla on yli 20 vuoden kokemus puolijohdealalta tuotemarkkinoinnista ja tuotehallinnasta sekä pienissä yrityksissä että suurissa monikansallisissa yrityksissä.

Hallitusten vetämillä teollisuuden automaatiohankkeilla kuten Teollisuus 4.0 ja laajemmin ymmärrettynä teollisella internetillä (IIoT, Industrial Internet of Things) on perustavanlaatuinen vaikutus tuotantoon. Lupaamalla muuttaa teolliset prosessit ja organisaatiot tehokkaimmiksi, kannattavimmiksi ja ketterimmiksi se nojaa datankeruuseen ja analyysiin, sekä tuotantoresurssien parempaan saavutettavuuteen. Parempi saavutettavuus tarkoittaa, että tehtaat täytyy pitää optimaalisessa toimintakunnossa ja kulumista ja mahdollista vikaantumista pitää jatkuvasti monitoroida. Seisokit täytyy hallita huolellisesti ja pitää mahdollisimman vähäisinä.

Tässä artikkelissa katsomme, miten IIoT-teknologia muuttavat ylläpitoa, korjaamista ja toimintaa (MRO, maintenance, repair and operations), sekä anturien kriittistä roolia tämän muutoksen mahdollistajana. Artikkeli on jaettu kahteen osaan, joista toinen ilmestyy ensi kuussa.

Teollisuus 4.0 ja MRO

Teollisuus 4.0perustuu ”älykkääseen tehtaaseen”, jossa kyberfysikaaliset järjestelmät monitoroivat tehtaan fyysisisä prosesseja ja tekevät keskitettyjä päätöksiä. Teollisuus 4.0 -tehtaan tai -järjestelmän klassisiin ominaisuuksiin kuuluvat:

  • Yhteistoiminta — koneet, laitteet, anturit ja ihmiset ovat yhteydessä ja kommunikoivat toistensa kanssa.
  • Informaation läpinäkyvyys — järjestelmät luovat anturidatan avulla virtuaalisen kopion fyysisestä maailmasta, minkä avulla informaatio voidaan kontekstualisoida.
  • Tekninen apu — sekä järjestelmien kykynä tukea ihmisiä päätöksenteossa ja ongelmanratkaisussa, että auttaa ihmisiä tehtävissä, jotka ovat liian vaikeita tai vaarallisia.
  • Koneoppiminen/tekoäly — kyberfyysisten järjestelmien kyky tehdä yksinkertaisia päätöksiä itsenäisesti ja tulla mahdollisimman autonomisiksi.

Teollisuus 4.0 -teknologioiden vauhdittama tuotantoprosessien kehittyminen kasvattaa myös huollon, korjaamisen ja toimintaprosessien vaatimuksia. Kun ympäristöstä tulee yhä kilpaillumpi, tarve saada enemmän arvoa laitteista kasvaa. Näin käy erityisesti pääomaintensiivisillä aloilla, kuten ilmailussa, öljy- ja kaasuteollisuudessa, kaivostoiminnassa, kemikaalien tuotannossa ja metallien prosessoinnissa. Katteiden maksimointi tarkoittaa sekä laitteiden eliniän pidentämistä että niiden käyttöasteen kasvattamista mahdollisimman suureksi samalla, kun kunnioitetaan lainsäädäntöä, sekä turva- ja muita määräyksiä. MRO-toiminnan (maintenance, repair and operations) merkityksen kasvu on lähtenyt liikkeelle ilmailuteollisuudesta, jossa sen osuus toimintakustannuksista on 12-15 prosenttia, ja sittemmin sen merkitys on laajentunut muille aloille.

MRO:n alue ja ajurit

Lentokoneteollisuuden voidaan katsoa johtaneen MRO-kehitystä, jossa sen alkuperä voidaan paikantaa 1950-luvun alkupuolelle. Tuolloin alalla kehitettiin innovatiivisia liiketoimintamalleja komponenttitoimittajien suuren määrän hallintaan. MRO-strategioiden ajurit vaihtelevat alasta toiseen, mutta yhteistä niille on toimintakustannusten pienentäminen ja tuottavuuden parantaminen. Muut tekijät kuten turvallisuus, lainsäädännön mukaisuus ja asiakastyytyväisyys voivat olla yhtä tärkeitä, alasta riippuen. Lentokoneteollisuudessa esimerkiksi turvallisuus on kriittinen tekijä ja tehtaassa odottamattomat tuotantokatkokset voivat johtaa tuotannon katoamiseen, mikä aiheuttaa liikevaihtotappioita ja/tai heikennyksiä asiakastyytyväisyyden tasoon.

Seuraava kuvaa määräävää ylläpitoskenaariota:

Moderni lentokone tuottaa lentäessään teratavuja dataa antureillaan. Pelkästään moottoreissa on jopa 5000 monitoroitavaa elementtiä joka sekunti. Tätä dataa voidaan jatkuvasti analysoida lennon aikana ja sen perusteella voidaan tunnistaa syntyviä ylläpitoa vaativia tekijöitä ja vaatimuksia. Varaosia voidaan tilata ja huoltohenkilöstöä varata, kun kone on vielä ilmassa, joten sen laskeutuessa on kaikki valmiina: dokumentaatio, osat, jne. varmistamaan, että kone huolletaan nopeasti niin, että se on pian valmiina seuraavaa lentoa varten ja aika maan pinnalla jää mahdollisimman lyhyeksi. Maassaoloaika, AOG eli Aircraft on Ground on kriittinen tekijä, sillä jokainen sekunti, jonka siviililentokone viettää maassa, tarkoittaa tappiota lentoyhtiölle.

Yllä kuvattu esimerkki myös korostaa MRO:n alaa, joka kattaa datankeruun, sen lähetyksen, tallennuksen ja analyysin, ylläpitoproseduurit, dokumentaation ja ERP-toiminnallisuuden, mukaan lukien resurssien ajoittamisen ja toimitusketjun toiminnot. Muita tähän kuvioon mahdollisesti mukaan tulevia alueita ovat älykäs inventointi ja myös asiakasprosessit kuten matkatavaroiden seuranta.

Samanlaisia skenaarioita voidaan nähdä muilla teollisuudenaloilla, joissa yhä laajempi IIoT-anturin käyttö mahdollistaa laitteiden heikentymisen tai pettämisen varhaisen näkemisen jo ennen kuin tilanteesta tulee kriittinen. Perinteiset MRO-lähestymistavat ehkäisevässä yläpidossa voivat olla kalliita niin vaadittavan työvoiman, lisäosien kuin seisokkien muodossa – esimerkiksi öljynjalostamon sulkeminen tunniksi voi maksaa jopa miljoona dollaria.  Työ tehdään, oli sille tarvetta tai ei, osia korvataan seisokkiajan aikana, on sille tarvetta tai ei, ja tuotantokyky menetetään tai se keskeytyy seisokin ajaksi.

IIoT-teknologioiden nousu luo siksi organisaatioille mahdollisuuden muuttaa MRO-strategiansa ja siirtyä lähemmäksi ylläkuvattua ennakoivan/ehkäisevän ylläpidon mallia. Avain tähän muutokseen on teknologioissa itsessään, mutta myös organisaatioiden kyvyssä integroida nämä teknologiat osaksi MRO-prosessejaan.

Artikkelin II-osa ilmestyy joulukuussa ETN:n sivuilla.

MORE NEWS

Uusi haittaohjelma kiertää MacOS-koneiden sisäisen suojauksen

Check Point Research (CPR) on havainnut uuden version Banshee-haittaohjelmasta, joka kohdistuu MacOS-käyttäjiin ja varastaa selainkirjautumisia, kryptovaluuttalompakoita sekä muuta arkaluontoista tietoa. Banshee-haittaohjelma on pysynyt havaitsematta yli kahden kuukauden ajan, mikä korostaa sen kehittyneitä kykyjä välttää tietoturvajärjestelmien tunnistus.

Facebook mullistaa AR-lasit maailman kirkkaimmalla punaisella ledillä

Meta Platforms  eli Facebook ja englantilainen Plessey Semiconductors ovat yhdessä kehittäneet maailman kirkkaimman punaisen mikroledi-näytön, joka on suunniteltu erityisesti lisätyn todellisuuden laseille. Tämä teknologinen läpimurto nostaa AR-lasien suorituskyvyn uudelle tasolle, tarjoten kirkkauden, joka ylittää kaikki aiemmat standardit.

ROHM nosti lidarin valotehon kilowattiin

Japanilainen ROHM on esitellyt uuden infrapunalaserin, joka mullistaa lidar-sovellusten suorituskyvyn. Uusi RLD8BQAB3-laserdiodi tuottaa jopa 1 kW:n valotehon, mikä merkittävästi parantaa etäisyyden mittauksen tarkkuutta ja resoluutiota. Tämä avaa uusia mahdollisuuksia muun muassa autonomisten ajoneuvojen, droonien ja robottien käyttöön.

Qualcommille ainakin erävoitto Arm:n kanssa

Qualcomm julistaa itsensä voittajaksi kiistassa Armin kanssa sen jälkeen, kun valamiehistö antoi päätöksen kahdessa kolmesta ratkaistavasta kysymyksestä. Tuomari ei salli uutta oikeudenkäyntiä ennen kuin yritykset ovat keskustelleet sovittelijan kanssa.

Vuoden Professori estää häiriöitä paikannussignaalissa

Professoriliitto on valinnut Vuoden Professoriksi 2025 tietotekniikan professori Heidi Kuusniemen Vaasan yliopistosta. Kuusniemi on kansainvälisesti tunnettu ja tunnustettu paikkatietotekniikan ja satelliittinavigoinnin asiantuntija, joka on tehnyt merkittävää työtä avaruusteknologian ja paikannusjärjestelmien parissa yli 20 vuoden ajan.

Miksi ohjelmoitavuus tekee MEMS-ajoituksesta kvartsia paremman?

Mikroelektromekaanisiin järjestelmiin eli MEMS-komponentteihin perustuvat piiajoituslaitteet päihittävät kvartsin elektroniikkasuunnittelun uudella aikakaudella. Yksi MEMS-ajoituspiirien vahvuuksista on ohjelmoitavuus.

Kvanttitekniikan läpimurto: Atomikello mullistaa puolustusteknologian

Englannissa kehitetty vallankumouksellinen kvanttitekniikkaan perustuva atomikello lupaa parantaa turvallisuutta ja tarkkuutta sotilasoperaatioissa. Puolustusministeriön salaisessa tutkimuslaitoksessa (Dstl) kehitetty kvanttitekniikkaa hyödyntävä atomikello on tarkkuudessaan täysin omaa luokkaansa.

Japanilaiset kehittävät jo softapohjaista autoa

Autonvalmistaja Honda Motor ja Renesas Electronics ovat ilmoittaneet yhteistyöstä, jonka tavoitteena on kehittää korkean suorituskyvyn järjestelmäpiiri (SoC) ohjelmallisesti määritettäville autoille (SDV, Software-Defined Vehicle). Uusi SoC tulee tarjoamaan huippuluokan tekoälysuorituskykyä (2000 TOPS) yhdistettynä maailmanluokan energiatehokkuuteen (20 TOPS/W).

Melkoinen yllätys - PC-myynti kääntyi kasvuun

PC-markkinoilla puhaltavat uudet tuulet: ensimmäistä kertaa neljään vuoteen myynti kääntyy nousuun. Stocklyticsin keräämien tuoreiden tilastojen mukaan PC-myynti kasvaa globaalisti 2,9 prosenttia ja saavuttaa 225 miljardin dollarin rajapyykin vuonna 2025. Tämä merkitsee merkittävää käännettä markkinoille, jotka ovat kärsineet viime vuosina mittavista laskuista.

Nokian 4G-verkko valmis kuumatkalle

Nokia ja Intuitive Machines ovat saaneet valmiiksi maailman ensimmäisen Kuuhun lähetettävän 4G-verkon integroinnin. Verkko lähtee matkalle helmikuun lopussa osana IM-2-missiota.

Japanilaisjätti investoi oululaiseen ruiskuvalettuun elektroniikkaan

Japanilainen teknologiayhtiö Kyocera on sijoittanut 5 miljoonaa euroa oululaisen TactoTekin kehittämään IMSE-teknologiaan (Injection Molded Structural Electronics). Investoinnin myötä Kyocera ja TactoTek laajentavat strategista yhteistyötään, jonka tavoitteena on kehittää entistä ohuempia, kevyempiä ja intuitiivisempia ihmisen ja koneen rajapintoja.

Suomalainen anturijärjestelmä osoitti tehonsa ammattikeittiössä

Ravintolakeittiö on varsin vihamielinen ympäristö paitsi työtään tekeville ammattilaisille, myös omistajan sähkölaskulle. Kiinteistösijoittaja Areim voitti viime vuoden Energianerokas 2024 -palkinnon onnistuttuaan puolittamaan ravintolakeittiöiden ilmanvaihdon aiheuttaman sähkölaskun. Temppu onnistui suomalaisella anturitekniikalla.

Murata kutisti induktorin hiekanjyvän kokoiseksi

Japanilainen Murata Manufacturing on esitellyt maailman pienimmän induktorin, jonka mitat ovat vain 0,16 x 0,08 millimetri. Tämä 006003-kokoinen siruinduktori, joka on kooltaan lähes hiekanjyvän luokkaa, julkistettiin maailman suurimmilla kulutuselektroniikan messuilla CES 2025 -tapahtumassa Las Vegasissa.

Nokia kiihdytti kuidun jo terabitin nopeuteen

Nokia ja Saudi-Arabian stc Group ovat yhdessä tehneet historiaa Lähi-idän ja Afrikan alueella suorittamalla ensimmäisen onnistuneen terabitin (1Tbps) pitkän matkan kenttäkokeen. Testi toteutettiin stc Groupin DWDM-verkossa (Dense Wavelength Division Multiplexing) ja siinä käytettiin Nokian kuudennen sukupolven PSE-6s-prosessoria (Photonic Service Engine).

HDMI-väylän nopeus kaksinkertaistuu

HDMI Forum on julkistanut uuden HDMI 2.2 -standardin, joka nostaa HDMI-väylän kaistanleveyden ennätykselliseen 96 gigabittiin sekunnissa. Tämä kaksinkertainen nopeus verrattuna edeltävään HDMI 2.1 -versioon mahdollistaa korkeammat resoluutiot, nopeammat virkistystaajuudet ja uuden sukupolven audiovisuaaliset kokemukset.

OnePlus astui lopullisesti premium-kisaan

OnePlus on julkistanut uuden lippulaivapuhelimensa. Eilen esitellyt 13-mallin myötä yhtiö viimeistään hyppää premium-laitteiden kisaan, sillä 16 gigatavun muistilla ja 512 gigatavun tallennustilalla laitteen hinta on 1149 euroa. Uutuutta pitääkin verrata lähes Applen ja Samsungin kalleimpiin malleihin.

OnePlus julkisti 13-sarjansa, tässä speksit

OnePlus ilmoitti tänään virallisesti uusimpien lippulaivalaitteidensa, OnePlus 13 -sarjan, globaalista lanseerauksesta. Tarjolla on uusi lippulaiva eli OnePlus 13 sekä sen edullisempi tytärmalli 13R.

Tektronixin mittauslaitteita saa jatkossa myös CN Roodilta

Hollantilainen ja mittaus- ja testausratkaisujen jakelija CN Rood laajentaa yhteistyötään Tektronixin kanssa ja alkaa edustaa yhtiötä nyt myös Suomessa, Tanskassa ja Norjassa. CN Rood on saavuttanut suuren menestyksen Tektronixin tuotteiden edustajana Alankomaissa, Belgiassa, Luxemburgissa ja Ruotsissa.

CES: Paristo lataa itsensä lamppujen valolla

Energian varastointiratkaisujen kehittävä japanilainen Nichicon ja ruotsalainen Epishine ovat esitelleet Las Vegasin CES-messuilla vallankumouksellisen itsestään latautuvan paristoratkaisun. Uusi SCB-EpNi-2500-000400-moduuli yhdistää Nichiconin huippuluokan LTO-paristot ja Epishinen ultrakevyet, joustavat orgaaniset aurinkokennot.

Nokialla jo 7000 5G-essentiaalipatenttien perhettä

Nokia ilmoitti tänään saavuttaneensa merkittävän rajapyykin, kun sen 5G-teknologiaan essentiaaleiksi julistettujen patenttiperheiden määrä on ylittänyt 7000. Yhtiön keskeiset keksinnöt, kuten innovaatiot 5G-radioiden protokollasuunnittelussa, 5G-turvallisuudessa ja käyttöliittymäteknologioissa määrittelevät, miten älypuhelimet, älyautot ja muut yhdistetyt laitteet kommunikoivat 5G-verkkojen kanssa.

Miksi ohjelmoitavuus tekee MEMS-ajoituksesta kvartsia paremman?

Mikroelektromekaanisiin järjestelmiin eli MEMS-komponentteihin perustuvat piiajoituslaitteet päihittävät kvartsin elektroniikkasuunnittelun uudella aikakaudella. Yksi MEMS-ajoituspiirien vahvuuksista on ohjelmoitavuus.

Lue lisää...

Tekoäly edellyttää yhä nopeampia verkkoja

Kestävä digitaalinen infrastruktuuri on kriittinen, jotta tietoliikenneverkot voidaan tehokkaasti valjastaa tekoälyinnovaatioiden ja pilvipohjaisten palveluiden tarpeisiin. Tekoälyyn liittyvien datarikkaiden sovellusten lisääntyvä kysyntä edellyttää tietoliikenneverkkoa, joka kykenee käsittelemään suuria tietomääriä alhaisella viiveellä, kirjoittaa Orange Businessin kumppaniratkaisuista vastaava Carl Hansson.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
Tapahtuma: Winter Satellite Workshop 2025
Espoo Otaniemi / Dipoli, 21. - 23.1.2025
Lisätietoja täällä
 
Tapahtuma: EMC -seminaari (Kotel)
Tampere 5. – 6.2.2025. Lisätietoja: asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com

R&S -seminaari: Demystifying SA and VNA
Oulussa 12.2.2024 ja Vantaalla 13.2.2024
Ilmoittautuminen: asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com

 
R&S -koulutus: RF Mittaustekniikan 2-päiväinen koulutus (huom. maksullinen)
Vantaalla 12.-13.3.2025
Ilmoittautuminen: RF Mittaustekniikka - Rohde & Schwarz Finland Oy
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

NEWSFLASH

 
article