logotypen
 
 

IN FOCUS

Tekoälypäättely siirtyy verkon reunalle

Tekoälyverkkojen kehityksestä yli vuosikymmen sitten lähtien ne ovat sulautuneet osaksi modernia elämää – robotiikasta suuriin kielimalleihin. Tekoälyssä "päättely" tarkoittaa mallin kykyä tehdä päätöksiä reaaliaikaisen datan perusteella. Kun datalähteen lähelle sijoitetaan vähävirtainen tietokone, jossa on päättelyä nopeuttava kiihdytin, paranevat nopeus, itsenäisyys, tietoturva ja yksityisyys.

Lue lisää...

Teollista internetiä (IIoT) käyttämällä voidaan parantaa ei-tuotannollisiin hankintoihin liittyviä MRO-prosesseja (Maintenance, Repair, Operating) eurooppalaisen Teollisuus 4.0 -ohjelman määrittämissä raameissa. Artikkelissa luodaan katsaus eräisiin IIoT-teknologioihin ja sovelluksiin, jotka ovat avainasemassa tässä murroksessa. (Artikkelin 1-osa ilmestyi marraskuussa.)

Artikkelin kirjoittaja Darren Hobbs vastaa markkinoinnista ja strategiasta S3 Semiconductorissa. Hänellä on tutkinnot Corkin yliopistosta sekä Henleyn johtamiskoulusta. Darrenilla on yli 20 vuoden kokemus puolijohdealalta tuotemarkkinoinnista ja tuotehallinnasta sekä pienissä yrityksissä että suurissa monikansallisissa yrityksissä.

Yhä useampien ja monipuolisempien ”esineiden” tarve teollisessa internetissä lisää innovatiivisuutta sulautettujen anturien suunnittelussa, minkä seurauksena antureihin saadaan tungettua yhä enemmän toimintoja yhä pienempään tilaan. Monissa sovelluksissa vaaditaan reaaliaikaista toimintaa, jolloin aina vain enemmän ja enemmän datankäsittelyä joudutaan suorittamaan nopeasti ”veitsen terällä”. Etäsovelluksissa laitteilta taas vaaditaan hyvin pientä tehontarvetta.

Tyypillinen anturi pitää sisällään seuraavat ominaisuudet:

  • ulkoisten muuttujien ilmaisu, jolloin usein tarvitaan analogiateknologian ja vahvistuksen hyödyntämistä
  • analogia-digitaalimuunnos
  • valmius paikalliseen prosessointiin
  • RF-lähetinvastaanottotoiminnot
  • pieni tehonkulutus ja tilantarve, esimerkiksi päälle puettavissa sovelluksissa

Yllä luetellut ominaisuudet asettavat, etenkin koon ja tehonkulutuksen osalta, suuria haasteita, jos käytetään erilliskomponentteja, ja yhä useammin anturitoteutukset perustuvatkin asiakaspiireihin tai SoC-suunnitteluihin. SoC-piiri on kooltaan vain hieman keskusyksikköä suurempi, mutta se käsittää paljon enemmän toimintoja ja tiheän integrointinsa ansiosta kuluttaa vähemmän tehoa kuin erilliskomponentteihin perustuvat ratkaisut – erityisesti monissa esineitten internetin sovelluksissa.

SoC-suunnittelujen tuotannosta vastaavat piirisuunnitteluun ja valmistustekniikoihin erikoistuneet toimijat. Esimerkiksi irlantilaisella S3 Semiconductorsilla on 20 vuoden kokemus anturipohjaisten IP-lohkojen toteutusteknologioista, joita voidaan lisensioida asiakassuunnitteluihin ja toteuttaa asiakasalustoille. Tällainen on esimerkiksi kuvassa 1 esitetty SmartEdge SoC.

 

Kuva 1: S3 Semiconductorsin SmartEdge-alusta.

Paikallisverkon tiedonsiirtoprotokollat

Anturien kehittymisen lisäksi myös kommunikointiprotokollien edistyminen on ollut merkittävä apu teollisen internetin voittokulussa. Sulautettujen anturien käyttämät tiedonsiirtoprotokollat ovat riippuvaisia laitteiden käyttöympäristöstä. Teollisen internetin antureille onkin käyttöympäristöstä johtuvia erilaisia vaatimuksia eikä mikään yksittäinen tiedonsiirtoteknologia täytä kaikkia toiminta-alueen, tehontarpeen, tilantarpeen ja kustannusten aiheuttamia vaatimuksia.

Vaikka Wi-Fi onkin ilmeinen valinta joihinkin sovelluksiin, monet uudet verkkotekniikat mahdollistavat kustannuksiltaan edullisempien ja vähemmän tehoa kuluttavien ratkaisujen kehittämisen. Uusien tekniikoiden myötävaikutuksella voidaan koota hyvin pienistä älylaitteista muodostuvia laajoja verkostoja. Kuvassa 2 esitetään katsaus tällaisiin langattomiin tiedonsiirron tekniikoihin. Niiden lisäksi on olemassa monia teollisuudenalakohtaisia langattomia verkkoja, kuten 6LoWPAN, ANT, Zigbee/Zigbee IP, Wireless M-Bus ja ISA100.

Kuva 2: Teollisen internetin tiedonsiirtotekniikoita.

Teollisen internetin alustat

Teollisuuden prosesseista ja järjestelmistä on saatavissa valtava määrä dataa ja haasteena alan toimijoille onkin, miten hyödyntää järkevästi tuota dataa reaaliaikaisten päätösten ja toimenpiteiden suorittamiseksi. Tätä helpottamaan on kehitetty valikoima IIoT-alustoja, joiden avulla voidaan esimerkiksi hallita teollisen internetin päätepisteitä ja liitettävyyttä, data-analyysia ja sovelluskehitystä sekä integrointityökaluja.

Teollisuusyritykset, joiden toimialoilta on saatavissa suuret määrät dataa jo pidemmän aikaa käytössä olleista MRO-prosesseista, investoivat tuon valtavan tietomäärän (big data) prosessointia tehostaviin ohjelmistoihin ja sovelluksiin, jotta saisivat syvällisempää tietoa prosesseista päätöksenteon tueksi.

Ilmailualalla esimerkkinä voidaan mainita Air Francen ja KLM:n yhteisyritys AFI KLM, joka on aloittanut ulkoistettujen MRO-huoltopalvelujen tarjonnan muille lentoyhtiöille. AFI KLM:n kehittämän Prognosis-nimisen alustan algoritmit käyttävät dataa, jota latautuu lentokoneesta automaattisesti Wi-Fi:n kautta pysähdyksen aikana Paris-CDG:n lentokentällä. Prognosis lähettää saamansa tulostiedot reaaliaikaisesti huoltokeskukseen, jossa asiantuntijat saavat hälytysviestit komponenteista, jotka vaativat huoltotoimenpiteitä.

Kaksi suurta japanilaista tuotannon- ja prosessinohjauksen alalla toimivaa yritystä Yokogawa Electric Corporation ja Iwaki Co. Ltd. ovat yhteistyössä tehneet soveltuvuusselvityksiä testaamalla etänä tapahtuvaa pumppujen valvontapalvelua. Yokogawa kehittää teollisen internetin yhdyskäytävälaitetta, joka vastaanottaa pumpun anturidataa pienellä tehontarpeella toimivan LPWAN- tai muun langattoman yhteyden kautta tai analogia-digitaalitiedonsiirtoliittymän kautta. Kun data on tallennettu pilvipalveluun, se saadaan käyttöön matkapuhelin- tai lankaverkon avulla. Soveltuvuusselvityksessä Yokogawan tavoitteena on aikaansaada teollisuusprosesseihin laaja-alaisesti soveltuva järjestelmä, joka yksinkertaistaa anturien ja muiden instrumenttien liitettävyyttä prosesseihin sekä datan tiedonsiirtoa pilvipalveluun.

Yhteenveto

Teollisen internetin teknologiat tukevat tehokkaiden MRO-liiketoimintaprosessien luomista. Kun tarkkaan ja luotettavaan datankeruuseen yhdistetään sulautettujen teknologioiden kehittymisen myötä lisääntyvä älyanturien käyttö, on MRO-prosesseista saatavissa olevan datan määrä kasvanut eksponentiaalisesti. MRO-toiminnoissa haasteena on ymmärtää, mitä johtopäätöksiä kerätyn datan perusteella voidaan tehdä ennen kuin lopulliset päätökset toimenpiteiden käynnistämisestä tehdään.

Perimmäinen päämäärä MRO-prosessin hyödyntämisessä on ennakoiva huollontarpeen ilmaisu, jolloin tarvittavat toimenpiteet voidaan tunnistaa ennen tarpeen ilmaantumista ja kaikki tarvittavat toimet huollon suorittamiseksi saadaan käynnistetyksi niin, että huollon vaikutus MRO-prosessin toimintaan jää mahdollisimman vähäiseksi. Monet merkittävät teollisuuden toimijat sijoittavat paukkujaan teollisen internetin alustoihin ja sovellusohjelmistoihin, joilla niiden omat MRO-prosessit saadaan liitettyä alustoihin. Useissa tapauksissa nämä toimijat tekevät yhteistyötä keskenään jakaakseen kustannuksia, osaamista ja teknologiaa.

Lue artikkelin 1. osa: Teollinen internet mullistaa huollon ja ylläpidon

MORE NEWS

Muutaman vuoden päästä puhumme läppärillemme

 

Kuvittele, että avaat läppärisi aamulla – ja juttelet sille. Et enää naputtele kysymyksiä hakukoneeseen, vaan sanot: “Laadi minulle tiivistelmä tästä raportista.” Ja läppärisi vastaa, kuin avustaja. Tämä ei ole enää scifiä, vaan teknologiaa, jonka korealainen puolijohdeyritys Deepx lupaa tuoda markkinoille muutamassa vuodessa.

Britit vaativat Applea asentamaan takaoven iCloudiin

Iso-Britannian hallitus on esittänyt vaatimuksen Applelle luoda takaovi yhtiön iCloud-palveluun, jotta viranomaiset voisivat päästä käsiksi käyttäjien salattuihin tietoihin. Vaatimus perustuu maan Investigatory Powers Act 2016 -lakiin, jota ollaan nyt päivittämässä entistä laajemmilla valvontavaltuuksilla.

Täysin murtamaton mannertenvälinen yhteys

Etelä-afrikkalaisen Stellenboschin yliopiston ja Kiinan tiede- ja teknologia­yliopiston tutkijat ovat onnistuneesti muodostaneet 12 900 kilometrin pituisen kvanttisatelliittiyhteyden, käyttäen matalalla kiertoradalla sijaitsevaa Jinan-1 -mikrosatelliittia. Kyseessä on merkittävä tieteellinen läpimurto ja ensimmäinen kvanttiviestintäyhteys, joka on koskaan toteutettu eteläiseltä pallonpuoliskolta käsin.

Mihin sulautetut ovat matkalla?

 

Mikä ohjaa innovoimista sulautettujen järjestelmien markkinoilla vuonna 2025. Tria Technologiesin toimitusjohtaja Thomas Staudinger antaa oman näkemyksensä siitä, mihin sulautetut ovat menossa.

Suomi edelleen vahva patentoija, Nokia omassa luokassaan

Tuoreiden Euroopan patenttiviraston (EPO) tilastojen mukaan Suomi säilyttää asemansa yhtenä Euroopan innovatiivisimmista maista. Vuonna 2024 Suomesta jätettiin 2 400 eurooppapatenttihakemusta, mikä tarkoittaa 428 hakemusta miljoonaa asukasta kohden – sijoitus tuo Suomelle kolmannen sijan koko Euroopan vertailussa.

Tekoälypiiri tulkitsee eleet tutkan avulla

Saksalainen Rutronik System Solutions on julkaissut uudenlaisen esittelydemon, jossa eleitä tunnistetaan tutkan avulla ja komentojen tulkinta tapahtuu paikallisesti tekoälyllä – täysin ilman internet- tai pilviyhteyttä. Demo perustuu Infineonin uuteen PSOC4 Edge E84 -mikro-ohjaimeen.

Pohjoismaat sähköautoilun kärjessä – Suomi tarvitsee lisää latausasemia

Pohjoismaat hallitsevat maailman sähköautoilun huippua, selviää yhdysvaltalaisen The Barber Law Firmin tuoreesta kansainvälisestä vertailusta. Norja, Tanska, Islanti, Ruotsi ja Suomi mahtuvat kaikki seitsemän kärkimaan joukkoon, kun tarkastelussa huomioitiin sähköautojen osuus uusista autokaupoista, latausasemien tiheys ja sähköautojen määrä suhteessa latauspisteisiin.

Uusi Java haluaa ajaa tekoälyä ja suuria kielimalleja

Oracle on julkaissut Java 24 -version, joka vie maailman suosituinta ohjelmointikieltä entistä pidemmälle tekoälyn ja suurten kielimallien aikakauteen. Uudessa versiossa painopiste on suorituskyvyssä, rinnakkaisuudessa ja turvallisuudessa. Nämä ovat juuri niitä ominaisuuksia, joita tekoälysovellukset tarvitsevat.

Uuden polven kytkin kovalla hyötysuhteella

Power Integrations on julkaissut viidennen sukupolven TinySwitch-5 -kytkinpiirit, jotka tarjoavat jopa 175 watin lähtötehon ja jopa 92 prosentin hyötysuhteen perinteisellä flyback-arkkitehtuurilla. Uutuus esiteltiin APEC 2025 -tapahtumassa Atlantassa.

Vaasan EnergyWeek rikkoi ennätykset

Vaasassa viime viikolla järjestetty EnergyWeek osoitti jälleen, että tapahtuma on keskeinen kohtaamispaikka energia-alan asiantuntijoille niin paikallisesti, kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Tapahtuma rikkoi aikaisemmat ennätykset, sillä viikon aikana mukana oli enemmän järjestäjiä, osallistujia, puhujia, matchmaking-tapaamisia ja kansainvälisiä vieraita kuin koskaan aiemmin.

Kännykkään radioaktiivinen akku 10 vuoden kuluessa?

Miltä kuulostaisi älypuhelin, jota ei tarvitse koskaan ladata? Sydämentahdistin, joka kestää ikuisesti? Tai anturi, joka mittaa lämpötilaa arktisella alueella vuodesta toiseen ilman pariston vaihtoa. Kuulostaa uskomattomalta, mutta saattaa olla lähempänä todellisuutta kuin arvaamme.

Auton 150 miljoonaa koodiriviä voi olla iso riski

IoT:n kasvu ei tuo pelkästään mahdollisuuksia, vaan kasvattaa myös tietoturvauhkia. Uusi Telenorin raportti varoittaa, että jopa vain yksi onnistunut kyberhyökkäys voi puolittaa autovalmistajan markkina-arvon.

DigiKey tukee avoimeen lähdekoodiin perustuvaa piirilevyohjelmistoa

Elektroniikkakomponenttien webbikaupan jätti DigiKey jatkaa yhteistyötään avoimen lähdekoodin KiCad-ohjelmiston kanssa tukemalla sen kehitystä ja ylläpitoa. KiCad on suosittu ja maksuton piirilevyjen suunnitteluohjelma, jota käyttävät ammattilaiset, opiskelijat ja harrastajat ympäri maailmaa.

BYD mullistaa sähköautojen latauksen: 400 kilometriä 5 minuutissa

Kiinalainen BYD on julkaissut maailman nopeimman sähköautojen latausjärjestelmän. Sen maksimiteho on 1 megawatti. Tällä teholla akustoon saadaan ladattua energiaa 2 kilometrin ajomatkaa varten yhdessä sekunnissa.

Tiheää tehoa 48-volttiseen syöttöön

Vicor on esitellyt uuden sukupolven DCM-tyyppisiä DC-DC-muuntimia, jotka tuovat entistä suuremman tehotiheyden 48-volttisiin järjestelmiin. DCM3717- ja DCM3735-muuntimet mahdollistavat jopa 2 kilowatin tehon erittäin kompaktissa muodossa, saavuttaen alan huipputehotiheyden eli 5 kW kuutiotuumaa kohden.

Timanttipohjaisen kvanttipiirin virhe putosi alle 0,1 prosenttiin

Delftin yliopistossa toimivan QuTechin tutkijat ovat tehneet läpimurron kvanttitietokoneiden tarkkuudessa. Timanttipohjaisella kvanttipiirillä toteutettu porttisarja saavutti virhetason, joka alittaa 0,1 prosentin rajan – ja parhaimmillaan jopa 0,001 prosentin.

Suomesta rahaa Ukrainan kyberpuolustamiseen

Suomen Kyberala ry eli Finnish Information Security Cluster (FISC) ilmoitti tänään, että 13 sen jäsenyritystä on yhdistänyt voimansa lahjoittaakseen 150 000 euroa Ukrainan kyberpuolustuskyvyn tukemiseksi. Lahjoitus edustaa Suomen kyberturvallisuussektorin sitoutumista ja osoittaa solidaarisuutta Ukrainalle sen turvallisuushaasteiden jatkuessa.

Uusi liitäntä tuo 224 gigabittiä sekunnissa suoraan sirulle

Samtecin uusi Si-Fly HD -liitäntätekniikka mahdollistaa ennennäkemättömän nopean tiedonsiirron suoraan sirulle. Ratkaisu voi mullistaa tekoälylaskennan ja suurten datakeskusten rakenteet.

Open RAN on ollut iso pettymys

Englantilainen RANsemi hehkutti eilen uutta yhteistyötään saudiarabialaisen ACES-operaattorin. Tavoitteena on kehittää pieniä 5G-soluja avoimien Open RAN -määritysten pohjalta. Tämä on tyypillinen pieni valonpilkahdus ORAN-markkinoilla. Tekniikka on osoittautunut suureksi pettymykseksi.

Kiristyshaittaohjelma viidellä tonnilla!

Kyberrikollisuuden kentälle on ilmestynyt uusi peluri: VanHelsing on uusi RaaS- eli Ransomware-as-a-Service -palvelu, joka käynnistyi 7. maaliskuuta 2025. Tietoturvayhtiö Check Pointin mukaan se tarjoaa mahdollisuuden osallistua kiristyshaittaohjelmahyökkäyksiin vaivaisella $5,000 alkupääomalla ilman erityistä teknistä osaamista.

Mihin sulautetut ovat matkalla?

 

Mikä ohjaa innovoimista sulautettujen järjestelmien markkinoilla vuonna 2025. Tria Technologiesin toimitusjohtaja Thomas Staudinger antaa oman näkemyksensä siitä, mihin sulautetut ovat menossa.

Lue lisää...

Kännykkään radioaktiivinen akku 10 vuoden kuluessa?

Miltä kuulostaisi älypuhelin, jota ei tarvitse koskaan ladata? Sydämentahdistin, joka kestää ikuisesti? Tai anturi, joka mittaa lämpötilaa arktisella alueella vuodesta toiseen ilman pariston vaihtoa. Kuulostaa uskomattomalta, mutta saattaa olla lähempänä todellisuutta kuin arvaamme.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

ETNinsta

THIS SPACE TEMPORARILY LEFT BLANK
 
article