logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

CAN-väylää ja suoritinytimestä riippumattomia oheislaitteita hyödyntävät 8-bittiset mikro-ohjaimet tarjoavat suunnittelijoille helppokäyttöiset välineet suorituskykyisten ajoneuvojärjestelmien rakentamiseen. Piireille on saatavissa myös kattava valikoima monipuolisia kehitystyökaluja.

Artikkelin kirjoittaja Edwin Romero toimii Microchipin 8-bittisten mikro-ohjainten tuotemarkkinointipäällikkönä.

Autoteollisuudelle 1980-luvun puolivälissä kehitetty CAN-protokolla (Controller Area Network) suunniteltiin vähentämään ajoneuvojen johdotusten monimutkaisuutta (painoa, määrää ja hintaa) tiedonsiirron sovelluksissa, jotka yhä useammin kytkeytyvät toisiinsa.

CAN-protokollan tarjoamat edut on hyväksytty ja otettu käyttöön monilla muillakin markkinoilla kuten tehdasautomaatiossa ja lääketieteen sovelluksissa. Nykyään toimitetaan vuosittain erilaisiin järjestelmiin jo reilusti yli miljardi CAN-solmua. Vastaavasti toimitetaan vuosittain yli miljardi 8-bittistä mikro-ohjainta (MCU). Vaikka näissä lukemissa on tällä hetkellä vain jonkin verran päällekkäisyyttä, se tulee merkittävästi kasvamaan tulevaisuudessa.

CAN täyttää autoalan toiveet

Perinteinen CAN-tietoliikenne on tapahtumapohjaista, jolloin mikro-ohjaimet ja sovelluskohtaiset IC-piirit (ASIC) kommunikoivat suoraan keskenään sovelluksissa, joissa ei ole isäntäkonetta mukana. Puolijohdevalmistajien integrointityö on lisännyt merkittävästi CAN-järjestelmän kustannustehokkuutta ja yhteensopivuutta monien muiden ajoneuvojärjestelmien kanssa.

Vuosituhannen vaihteesta lähtien 8-bittiset mikro-ohjaimet ovat myös sisältäneet valmiudet CAN-protokollan soveltamiseen. Vuonna 2015 esitelty mikro-ohjainten suunnittelun uusi lähestymistapa puolestaan hyödyntää ohjainytimestä riippumattomia CIP-oheislaitteita (Core Independent Peripheral), joiden avulla uudet 8-bittiset mikro-ohjaimet voivat ottaa huomioon lukuisia CAN-sovellusten järjestelmätason näkökohtia.

Kustannustehokkuuden lisäksi CAN-järjestelmän etuja ovat

  • Kestävyys
  • Luotettava datansiirto
  • Melko yksinkertainen toteutus

Kuten hyvin tiedetään, 8-bittisillä mikro-ohjaimilla on nämä samat edut kustannustehokkuuden lisäksi. Niinpä CAN-ominaisuuksilla varustettu 8-bittinen MCU-piiri on luonteva yhdistelmä monenlaistenajoneuvoihin suunniteltujen datansiirtojärjestelmien vaatimusten täyttämiseksi.

Vuosien mittaan CAN-protokolla on osoittautunut kykeneväksi täyttämään monenlaisten ohjausjärjestelmien asettamat vaatimukset. Ajoneuvoihin tarkoitetut datansiirtoverkot ovat jatkuvasti saaneet uusia ominaisuuksia. Näitä ovat esimerkiksi ajallisesti liipaistut, vikasietoiset ja yhden johtimen väylätoteutukset sekä joustavan datanopeuden järjestelmät (CAN FD). Tästä syystä CAN-määrityksiä on vastaavasti laajennettu. Taulukkoon 1 on koottu CAN-varianttien ominaisuuksia, joita on vuosien varrella lisätty protokollaan sen ensijulkaisun jälkeen yli 30 vuotta sitten.

Taulukko 1. CAN-protokollaan vuosien varrella lisättyjä ominaisuuksia erilaisiin autoteollisuuden tarpeisiin.

Autoteollisuuden suunnittelijat ovat aiemmin käyttäneet paikallisverkon anturien ja toimilaitteiden yhdistämiseen LIN-protokollaa (Local Inteconnect Network) kustannusten vähentämiseksi. Yksijohtiminen LIN vaatii kuitenkin isäntä-renki-tyyppisenä verkkona muutoksia sekä CAN-laitteiston että -ohjelmiston puolella.

Joissakin uusimmissa CAN-ajoneuvosovelluksissa on mukana pääsynvalvonta, akun lataus- ja hallintatoimintoja sekä diagnostiikkalaitteita. Nämä ynnä muut ajoneuvojen asettamat vaatimukset puoltavat 8-bittisen CAN-mikro-ohjaimen käyttöä. Tämä koskee erityisesti niitä toimintoja, jotka tarvitsevat datan siirtämistä toisista CAN-ohjausjärjestelmistä. Kuvasta 1 nähdään, kuinka helposti 8-bittinen MCU-CAN-solmu voidaan liittää tavanomaiseen CAN-väylään.

Kuva 1. Erilaiset CAN-toteutukset voivat toimia CAN-väylän rinnalla ja lisätä väylän joustavuutta. (1) highspeed -mode on optio.

Edullinen ratkaisu CAN-CIP-ohjaimilla

CAN-väylään kytkeytyminen on suunniteltavan järjestelmän vähimmäisominaisuus ja kaikki lisälaitteet, jotka erityisesti käsittelevät muita järjestelmävaatimuksia, yksinkertaistavat suunnittelijan tehtävää. Nämä järjestelmätehtävät voivat sisältää yhden tai kahden parametrin mittaamista ohjaustarkoituksiin, moottorin pyörittämiseksi, solenoidin aktivoimiseksi tai jonkin muun toiminnon suorittamiseksi.

Ytimestä riippumaton CIP-lähestymistapa voi vähentää ohjelmiston monimutkaisuutta ja tarjota lyhyempiä vasteaikoja alhaisemmilla kellotaajuuksilla, kun tehonkulutusta halutaan vähentää. Microchipin PIC18 K83 -perheen CIP-oheislaitteet kattavat seuraavat järjestelmäkategoriat:

  • Älykkäät analogiaosat (mukaan lukien anturiliitännät)
  • Aaltomuotojen hallinta
  • Ajoitus- ja mittaus
  • Logiikka- ja matematiikka
  • Tietoturva ja valvonta
  • Tietoliikenne
  • Tehonsäästö ja järjestelmän joustavuus

Näihin kategorioihin kuuluvat erityiset oheislaitteet:

  • CRC-tarkistus (Cyclic Redundancy Check), jossa mukana muistinskannaus, jotta haihtumattoman muistin eheys voidaan varmistaa
  • Suora muistihaku (DMA), jonka avulla datansiirto muistin ja oheislaitteiden välillä hoidetaan ilman keskusyksikköä
  • WWDT-ajastin (Windowed Watchdog Timer), jolla voidaan liipaista järjestelmän nollaukset
  • ADC2-muunnin (Analog-to-Digital Converter with Computation) analogisten signaalien analysoinnin automatisoimiseksi järjestelmän reaaliaikaista vastetta varten
  • CWG-generaattori (Complementary Waveform Generator) moottorinohjauksen energiatehokasta synkronikytkentää varten
  • Mikro-ohjaimeen integroitu CAN-ohjain on CAN 2.0B -protokollan lisäksi täysin yhteensopiva aiempien CAN-versioiden (CAN 1.2 ja CAN 2.0A) kanssa. Sen ominaisuuksia ovat muun muassa MAP (Memory Access Partition), joka tukee käynnistyslataus- ja tietosuojaohjelmien suunnittelua. DIA (Device Information Area) puolestaan tarjoaa erillisen muistitilan tehtaalla ohjelmoiduille ID-tunnuksille ja oheislaitteiden kalibrointiarvoille.

Koska tiedonsiirto on ensisijainen tavoite CAN-solmuille, 8-bittiset mikro-ohjaimet parantavat sarjamuotoisen tietoliikenteen käyttömahdollisuuksia. Mukana on esimerkiksi UART, joka tukee asynkronisia ja LIN-protokollia kuten myös suuremmilla taajuuksilla itsenäisesti toimivia I2C- ja SPI-sarjaliitäntöjä. Taulukkoon 2 on koottu PIC18 K83 -ohjainperheen sisältämien CIP-oheislaitteiden ominaisuuksia järjestelmien erityisvaatimusten täyttämiseksi.

Taulukko 2. PIC18 K83 -perheen tarjoamat ohjainytimestä riippumattomat oheislaitteet (CIP) täyttävät suuren joukon järjestelmävaatimuksia.

Näiden sirulle integroitujen rakenteiden ansiosta - joita ei aiemmin osattu edes ajatella sijoitettavaksi 8-bittisiin mikro-ohjaimiin - nykyiset MCU-piirit voivat toimia aivan eri tavoin kuin monet suunnittelijat ovat odottaneet. Näin uudet ohjainpiirit voivat tarjota valtavasti enemmän ominaisuuksia kuin runsaat kymmenen vuotta sitten kehitetyt mikro-ohjaimet.

8-bittisen mikro-ohjaimen ohjelmointi on yksinkertaista ja helppoa, ja CAN-CIP-pohjalta vieläkin helpompaa. Koska yhdistelmä tarjoaa riittävän suoritustehon etenkin etäsolmuille, nämä 8-bittiset mikro-ohjaimet tarjoavat mainion vaihtoehdon 16-bittisille MCU-piireille, jotka ovat kalliimpia ja vaikeampia ohjelmoida. CIP-oheislaitteiden ansiosta tarjolla on jopa enemmän prosessointitehoa, minkä vuoksi valittavissa on entistä enemmän 8-bittisiä MCU-vaihtoehtoja.

Monipuolisesti konfiguroitavat sirulle integroidut moduulit kykenevät käsittelemään toistuvia sulautettuja toimintoja aiempaa tehokkaammin ja deterministisemmin. Itse asiassa, jos mikro-ohjain ajautuu silmukkatilaan, CAN-protokollan deterministisen luonteen ansiosta CIP-oheislaite voi edelleen jatkaa toimintaansa ohjainytimestä piittaamatta.

Uusimpien 8-bittisten CAN-CIP-mikro-ohjaimien ja LIN-protokollan avulla suunnittelijat pääsevät käsiksi aiempaa suurempaan joustavuuteen ja CAN-LIN-tiedonsiirron toteuttamisen vaihtoehtoihin. Itse asiassa jotkin tyypilliset 8-bittiset MCU-LIN-sovellukset ovat nyt potentiaalisia CAN-sovelluksia.

Jos moduulin tulee esimerkiksi olla tietoinen jostain muusta verkon datasta kuten ajoneuvon nopeudesta, CAN voi olla parempi valinta tai ainakin vaihtoehto LIN-protokollalle. Tämä voi olla käyttökelpoista esimerkiksi tuulilasinpyyhkimien ohjauksessa, kun pyyhkimien nopeutta halutaan säätää ajonopeuden mukaan käyttämättä CAN-LIN-yhdyskäytävää. Lisäksi järjestelmätason CIP-oheislaitteet voivat tehdä ylimääräisen ASIC-piirin käyttämisen tarpeettomaksi.

Samanlaisia CIP-tyyppisiä aaltomuotogeneraattori- ja PWM-oheislaitteita on käytetty jo vuosia monivärisin ledein toteutetuissa melko monimutkaisissa ajoneuvon sisustusvaloissa. Niissä ohjaimet liitettiin LIN-väylään, koska mikro-ohjaimissa ei tuolloin vielä ollut CAN-väylää. Tämä toiminnallisuus liitettynä kustannustehokkaaseen 8-bittiseen CAN-mikro-ohjaimeen voi tarjota joustavan ja yksinkertaisen vaihtoehdon suunnittelun lähestymistapaan.

Vaikka suurin osa markkinoilla olevista 8-bittisistä mikro-ohjaimista luottaa ohjainytimeen oheistoimintojen suorittamisessa, tarjolla on useita muita järjestelmän suunnitteluratkaisuja, jotka voidaan toteuttaa CIP-oheislaittein rasittamatta juurikaan ohjaimen CPU-lohkoa. Näitä ovat esimerkiksi erilaisten anturien suurta tarkkuutta vaativat liitännät, teholedien ohjaimet ja suhteellisen monimutkaiset moottorinohjausratkaisut.

Jotta voitaisiin määrittää, mitkä näistä ratkaisuista ja muista mahdollisuuksista soveltuvat tietylle verkkotyypille, käytettävissä on useita erilaisia kehitystyökaluja. Esimerkiksi MPLAB Code Configurator (MCC) on ilmainen ohjelmistoliitännäinen, joka tarjoaa graafisen käyttöliittymän sovelluksiin liittyvien oheislaitteiden ja toimintojen määrittämiseen. Tämän työkalun avulla järjestelmien suunnittelijat voivat helposti konfiguroida sirulle integroituja oheislaitteita sen sijaan, että joutuisivat kirjoittamaan ja validoimaan koko ohjelmistorutiinin tiettyä tehtävää varten.

Suunnitteluasenteeksi ’CAN-Do’

Ajoneuvo- ja teollisuusjärjestelmien suunnittelijoilla on varmasti useita vaihtoehtoja väyläarkkitehtuuriksi. Järjestelmän asettamien erityisvaatimusten käsittelemiseen tarvittavilla lisätoiminnoilla varustettu mikro-ohjain tekee kuitenkin CAN-väylästä erinomaisen vaihtoehdon erityisesti silloin, kun kohdeverkossa tarvitaan anturein tapahtuvia mittauksia ja ohjaustoimintoja. CIP-oheislaitteiden avulla 8-bittinen MCU-CAN-piiriperhe mahdollistaa CAN-väylän laajennukset aiempaa edullisemmin verkon kustannuskriittisiin solmuihin.

Uudet 8-bittiset CAN-CIP-mikro-ohjaimet soveltuvat jatkuvasti kehittyviin ajoneuvojen verkkosovelluksiin, jotka vaativat joustavaa, kustannustehokasta, yksinkertaista ja luotettavaa tiedonsiirtoa. Lisäksi ne tarjoavat entistä enemmän suorituskykyä ja järjestelmätukea käyttöoikeuksien valvontaan ja akunlatauksen sekä diagnostiikkalaitteiden hallintaan.

Lisätietoja

PIC18 K83 -tuoteperhe: http://www.microchip.com/promo/pic18f-k83
Kehitystyökalu MPLAB Code Configurator (MCC): http://www.microchip.com/mplab/mplab-code-configurator

MORE NEWS

Google siirtää sovelluskehityksen selaimeen – tekoäly isossa roolissa

Google esitteli Cloud Next -tapahtumassaan uuden sukupolven sovelluskehitysalustan, Firebase Studion, joka siirtää koko kehitysprosessin selaimeen – suunnittelusta julkaisuun. Uutuus rakentuu vahvasti tekoälyavusteisuuden ympärille ja hyödyntää Googlen omaa Gemini-mallia läpi koko kehityksen.

Trumpin tullit iskevät rankasti suuriin amerikkalaisiin autonvalmistajiin

Yhdysvallat asetti viime viikolla 25 prosentin tuontitullit useista maista tuotaville autoille ja varaosille. Presidentti Trumpin hallinnon ilmoittamat laajat tuontitullit ovat tuomassa autoalalle uudenlaisia haasteita. Vaikka toimenpiteet on nimellisesti suunnattu vahvistamaan kotimaista teollisuutta, tuoreen analyysin mukaan myös Yhdysvaltain omat jättivalmistajat – General Motors, Ford ja Stellantis – ovat merkittävästi alttiita tullien vaikutuksille.

Nokian ja Telian 5G-viipale kattoi kolme maata

Nokia, Telia ja Puolustusvoimat ovat saavuttaneet maailmanlaajuisesti merkittävän teknologisen virstanpylvään toteuttamalla ensimmäisen saumattoman 5G Standalone -verkkoviipaleen (slice) siirron kolmen eri maan välillä toimivassa verkossa. Kokeilu osoittaa, kuinka 5G-teknologiaa voidaan hyödyntää viranomaisviestinnässä myös kansainvälisesti.

Optinen liitäntä tuotiin ensimmäistä kertaa SSD-levylle

Tallennustekniikan kehityksessä saavutettiin merkittävä virstanpylväs, kun KIOXIA, AIO Core ja Kyocera julkistivat ensimmäisen toimivan SSD-levyn, jossa käytetään optista liitäntää. Uusi prototyyppi yhdistää PCIe 5.0 -väylän ja valoon perstuvan optisen tiedonsiirron, mikä tekee siitä maailman ensimmäisen laatuaan.

Joskus yksittäinen komponentti voi olla vaarallinen takaovi

Yritykset investoivat valtavasti kyberturvallisuuteen suojatakseen verkkojaan ja sovelluksiaan. Silti, kaikista suojaustoimista huolimatta, verkkorikolliset onnistuvat vuosi vuodelta entistä paremmin. Miten tämä on mahdollista, kysyy Lenovon tietoturva-asiantuntija Steven Antoniou?

Trump haluaa nopeuttaa miljardi-investointeja Yhdysvaltain puolijohdeteollisuuteen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on antanut uuden presidentin asetuksen, jolla perustetaan United States Investment Accelerator -niminen virasto vauhdittamaan miljardiluokan investointeja maahan. Tavoitteena on houkutella sekä kotimaisia että ulkomaisia yrityksiä sijoittamaan erityisesti strategisesti tärkeisiin aloihin, kuten puolijohdeteollisuuteen.

Ethernet aikoo vallata autot

CAN-väylä on hallinnut autoja pitkään, mutta moni uskoo kaistatarpeen vaativan jatkossa Ethernetiä. Tätä silmällä pitäen Infineon on ostanut Marvellin aujoneuvojen Ethernet-liiketoiminnan 2,5 miljardilla dollarilla. Kauppa kattaa Marvellin Brightlane-tuotesarjan ja siihen liittyvät varat, ja sen odotetaan toteutuvan vuoden 2025 aikana.

STMicroelectronics julkisti kevyemmän version MP25-prosessorista

STMicroelectronics on tuonut markkinoille uuden STM32MP23-mikroprosessorisarjan, joka täydentää viime vuonna julkaistua MP25-sarjaa. Uutuusprosessori tarjoaa tehokkaan ja taloudellisen vaihtoehdon teollisuuden ja esineiden internetin (IoT) älykkäisiin reunalaitteisiin, koneoppimiseen ja kehittyneisiin käyttöliittymäratkaisuihin.

Androidin avustin voi muuttua vaaralliseksi takaoveksi

Androidin esteettömyyspalvelu – jonka tarkoitus on auttaa käyttäjiä käyttämään puhelinta paremmin esimerkiksi näkö- tai liikuntarajoitteiden kanssa – voi muuttua tietoturvariskiksi. Tuore Georgia Techin tutkimus esittelee uuden analyysityökalun, DVa:n, joka paljastaa, kuinka haittaohjelmat hyödyntävät tätä avustinta päästäkseen käsiksi käyttäjän tietoihin ja sovelluksiin.

Ruotsalaisinnovaatio mahdollistaa kiinteät litiumakut

Ruotsissa on otettu merkittävä askel kohti turvallisempia ja kestävämpiä akkuja. Luleån teknillisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen materiaalin, joka voi mahdollistaa kiinteiden litiumakkujen eli ns. solid-state-akkujen laajemman käytön esimerkiksi sähköautoissa ja energian varastoinnissa.

Suomalaiset startupit keräsivät 1,4 miljardia euroa

Suomen startup-yritykset keräsivät vuonna 2024 yhteensä 1,4 miljardia euroa sijoituksia, mikä on 56 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna, selviää Pääomasijoittajat ry:n tuoreista tilastoista. Kasvua vauhdittivat erityisesti loppuvuoden muutamat suuremmat rahoituskierrokset.

Murtamaton kvanttisalaus ja 33 terabitin linkki samaan kuituun

KDDI Research ja Toshiba Digital Solutions ovat tehneet merkittävän edistysaskeleen kvanttitietoturvan ja korkean kapasiteetin tiedonsiirron yhdistämisessä. Yritykset onnistuivat siirtämään 33,4 terabittiä dataa sekunnissa ja kvanttisalausavaimia yhtä aikaa yhdessä optisessa kuituyhteydessä.

GPS:lle korvaaja: Bosch haluaa kaupallistaa kvanttianturit

Bosch syventää panostustaan kvanttiteknologiaan ja tähtää nyt kvanttianturien kaupalliseen läpimurtoon. Yhtiö perustaa yhdessä synteettisiä timantteja valmistavan Element Sixin kanssa yhteisyrityksen, jonka tavoitteena on tuoda kvanttianturit teolliseen tuotantoon ja käytännön sovelluksiin.

Tuxera tähtää 100 miljoonan euron liikevaihtoon

Suuri yleisö ei tunne suomalaista Tuxeraa, jonka asiakaskunta on varsin nimekäs: joukossa ovat esimerkiksi ABB, LG, NASA, Rockwell, Siemens ja Weka. Uuden toimitusjohta Stefan Schumacherin johdolla viime vuonna 24 miljoonan euron liikevaihdon tehnyt yritys pyrkii kasvamaan sadan miljoonan euron taloksi viiden vuoden kuluessa.

Generatiiviseen tekoälyyn investoidaan 644 miljardia dollaria tänä vuonna

Gartnerin tuoreen ennusteen mukaan maailmanlaajuiset generatiivisen tekoälyn (GenAI) investoinnit nousevat 644 miljardiin Yhdysvaltain dollariin vuonna 2025. Tämä merkitsee 76,4 prosentin kasvua vuoteen 2024 verrattuna.

Vanhoista Windows-koneista tulee romurautaa? Iso mahdollisuus Linuxille

Microsoft muistuttaa käyttäjiä Windows 10 -käyttöjärjestelmän tuen päättymisestä 14. lokakuuta 2025. Tämän jälkeen yli 240 miljoonaa tietokonetta jää ilman tietoturvapäivityksiä, mikä tekee niistä yhtiön mukaan vakavan kyberturvariskin. Microsoftin blogin mukaan jatkaminen vanhentuneella käyttöjärjestelmällä on kuin "jättäisi ulko-oven auki tuntemattomille". Käytännössä koneista tulee lokakuussa romurautaa, jos niille ei tee mitään, Microsoft katsoo.

Kiinassa kehitettiin HDMI:n tappaja

Kiinassa on esitelty uusi monikäyttöinen kaapelistandardi, joka saattaa horjuttaa HDMI:n, DisplayPortin ja Thunderboltin asemaa. Yli 50 kiinalaisen teknologiajätin muodostama Shenzhen 8K UHD Video Industry Cooperation Alliance on kehittänyt General Purpose Media Interface -standardin (GPMI), jonka tekniset ominaisuudet tekevät siitä varteenotettavan kilpailijan nykypäivän yleisimmille liitännöille.

Xiaomin uusin on erinomainen kuvaajan laite

Xiaomi hehkuttaa uutta 15 Ultra -lippulaivaansa kuvaajien älypuhelimena, joten väite piti laittaa testiin. Leican optiikkaan perustuva neljän kennon yhdistelmä onnistuukin vakuuttamaan. Myös Xiaomin kameraohjelmisto ansaitsee kiitokset.

Galvaaninen erotus on yhä tärkeämmässä roolissa

Teollisuus- ja ajoneuvosovelluksissa siirtyminen kohti kestävämpiä energiaratkaisuja ja tehokkaampia moottoreita tuo mukanaan uudenlaisia vaatimuksia elektroniikkasuunnittelulle. Järjestelmät yhdistävät yhä useammin laajan kaistaeron komponentteihin perustuvat suurjännitealijärjestelmät ja herkät pienjännitepiirit, kuten mikro-ohjaimet. Näiden yhdistäminen samassa kokonaisuudessa lisää sekä suorituskykyä että riskejä – galvaaninen erotus ja häiriösuojaus ovatkin nyt tärkeämpiä kuin koskaan, sanoo Toshiba Electronics Europe.

PDF:stä tuli suosittu tapa hyökätä sähköpostiin

Kyberrikolliset ovat löytäneet uuden, tehokkaan keinon kiertää tietoturvasuojaukset: PDF-tiedostot. Check Point Researchin tuoreen tutkimuksen mukaan jo 22 % haitallisista sähköpostiliitteistä on PDF-muodossa. Samalla 68 % kyberhyökkäyksistä alkaa edelleen sähköpostista, mikä tekee PDF:stä entistä houkuttelevamman hyökkäysvälineen.

Galvaaninen erotus on yhä tärkeämmässä roolissa

Teollisuus- ja ajoneuvosovelluksissa siirtyminen kohti kestävämpiä energiaratkaisuja ja tehokkaampia moottoreita tuo mukanaan uudenlaisia vaatimuksia elektroniikkasuunnittelulle. Järjestelmät yhdistävät yhä useammin laajan kaistaeron komponentteihin perustuvat suurjännitealijärjestelmät ja herkät pienjännitepiirit, kuten mikro-ohjaimet. Näiden yhdistäminen samassa kokonaisuudessa lisää sekä suorituskykyä että riskejä – galvaaninen erotus ja häiriösuojaus ovatkin nyt tärkeämpiä kuin koskaan, sanoo Toshiba Electronics Europe.

Lue lisää...

Joskus yksittäinen komponentti voi olla vaarallinen takaovi

Yritykset investoivat valtavasti kyberturvallisuuteen suojatakseen verkkojaan ja sovelluksiaan. Silti, kaikista suojaustoimista huolimatta, verkkorikolliset onnistuvat vuosi vuodelta entistä paremmin. Miten tämä on mahdollista, kysyy Lenovon tietoturva-asiantuntija Steven Antoniou?

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

ETNinsta

THIS SPACE TEMPORARILY LEFT BLANK
 
article