ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT
Oct 29/9 30/9 # Rohde supersquare
Jun # TME (2) square

ETNtv

Watch ECF videos

 
ECF23 videos
  • Milan Piskla & David Gustafik, Ciklum
  • Jarno Ahlström, Check Point Software
  • Hans Andersson, Acal BFi
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

 2022  # square  (4)
TMSNet  advertisement
ETNdigi
May # Farnell sajt skyskrapa
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Tweet

TECHNICAL ARTICLES

Energiankeruu uusille alueille

Tietoja
Kirjoittanut John Donovan, Mouser Electronics
Julkaistu: 07.02.2014
  • Sulautetut

Energian keruu tai louhinta (energy harvesting) on valtavan nopeasti kasvava markkina. Se myös mahdollistaa sovelluksia, joita aiemmin ei osattu edes kuvitella. Langattomille anturiverkoille energiankeruu tuo aivan uusia mahdollisuuksia.

Kirjoittaja John Donovan on www.low-powerdesign.com -sivuston julkaisija ja Portable Design -lehden entinen päätoimittaja, EDN Asian toimituspäällikkö sekä Circuits Assembly and Printed Circuit Fabrication -lehden Aasian toimittaja. Hänellä on 30 vuoden kokemus teknisten artikkelien kirjoittamisesta. Aiemmin hän toimi C-ohjelmoijana ja mikroaaltoteknikkona. Hän on IEEE:n jäsen ja on julkaisut kaksi kirjaa, kymmeniä manuaaleja ja satoja teknisiä artikkeleita.

Kun matkapuhelin kehittyi analogisesta kännykästä kämmentietokoneeksi, käyttäjät ryhtyivät vaatimaan lisää ja lisää sähköä kuluttavia toimintoja kuten nettiselaamista, videoita, peleä ja sähköpostia, ja samalla myös pidempiä toiminta-aikoja. Koska akkujen valmistajista ei ollut apua, puolijohdevalmistajat keksivät lukuisia energiaa säästäviä tekniikoita mahdollistaakseen kaiken tämän. He ovat olleet erittäin menestyksekkäitä.

Pieni tehonkulutus on ollut elektroniikkasuunnittelun tärkein kriteeri ainakin viimeisen 10 vuoden ajan. Mooren alain ja lukuisten älykkäiden suunnittelijoiden ansiosta mikropiirien tehonkulutus on pienentynyt dramaattisesti. Usein tehoa kuluu milliwatteja toiminnassa ja nanowatteja valmiustilassa. Kehityksen tuloksena äärimmäisen pienen tehonkulutuksen langattomat anturiverkot tulivat mahdollisiksi ja niiden käyttöönotto on olut erittäin nopeaa. Nyt anturit varoittavat rakennusten ja siltojen rasittumisesta, ilmansaasteista, mtsäpaloista maanvyörymistä, kuluneista laakereista ja siipien tärinästä. Pienen tehonkulutuksen anturiverkot ovat lukuisien teollisuuden, lääketieteen ja kulutussovellusten perusta.

Sähköverkon ulkopuolella anturiverkot nojaavat paristoihin ja ovat saman haasteen edessä kuin matkapuhelimet. Tällöin on suotavaa pidentää akkujen toiminta-aikaa keräämällä energiaa saatavilla olevista lähteistä - valosta, lämmöstä, tärinästä, liikkeestä tai ympäröivästä RF-säteilystä. Mikäli laite tulee toimeen hyvin pienellä virralla ja pariston vaihtaminen on vaikeata tai kallista, on mahdollista luopua paristosta kokonaan ja turvata sähkönsaannissa kokonaan energiankeruun menetelmiin. Hyvin pienen tehonkulutuksen mikro-ohjain ja energiankeruu ovat yhdessä mahdollistaneet koko joukon sovelluksia, jotka eivät aiemmin olleet mahdollisia.

Energiankeruun markkinat ovat suuret ja kasvavat kovaa vauhtia. IDTechEx:n mukaan energiankeruu muodosti vuonna 2012 vain 0,7 miljardin dollarin markkina. Vuonna 2022 markkinoiden kooksi ennustetaan viittä miljardia dollaria ja tuolloin energiankeruulla sähköistetään 250 miljoonaa anturia. Thermosähköinen energiankeruu yksin yltää 865 miljoonaan dollariin vuonna 2023.

Tämänhetkiset teknologiat ja sovellukset

Energiankeruuseen käytetään yleisesti useita tekniikoita, ja näkyvissä on joitakin erittäin innovatiivisia uusia teknikoita. Yleisimmät energianlähteet ovat valo, lämpö, tärinä ja RF. Kattojen aurinkopaneeleita lukuunottamatta mikään näistä ei tuota kovin paljon energiaa (ks. kuva 1), mutta usea niistä voi olla täysin riittävä tuottamaan sähköä vähävirtaisille laitteille tietyssä ympäristössä.

Kuva 1: Energiankeruun lähteistä saatavilla oleva teho.

Aurinko

Lähes jokaisessa kodissa ja toimistossa on yksi aurinkokennolla varustettu taskulaskin. Tai oikeastaan laskin jossa on nappiparisto ja pieni aurinkokennokalvo sen päällä. Nämä polykiteiset pii- tai ohutkalvosolut muuntavat fotoneita elektroneiksi tyypillisesti 15-20 prosentin hyötysuhteella piillä ja 6-12 prosentin hyötysuhteella ohutkalvossa. Koska sisävalaistuksen tuottama teho on tyypillisesti vain noin 10 mikrowattia neliösentiltä, laskinten kennojen hyödyllisyys riippuu moduulin koosta ja valon spektristä eli aallonpituudesta.

Pieniä aurinkokennoja käytetään yleisesti kulutus- ja teollisuuslaitteissa, kuten leluissa, kelloissa, laskimissa, katuvalojen ohjauksessa, kannettavissa teholähteissä ja satelliiteissa. Koska valoa on saatavilla vain ajoittain, aurinkokennoja käytetään akkujen lataamiseen ja käyttöenergia tulee vakaammista superkondensattoreista.

Termosähköinen energiankeruu

Termosähköiset keruulaitteet hyödyntävät Seebeckin ilmiötä, jossa jännite syntyy kun kahden erilaisen metallin liitksessa on lämpötilaero. Termosähköiset generaattorit (TEG, Thermoelectric generators) muodostuvat yhteenliitetyistä termopareista, jotka on liitetty sarjaan koneeseen, vedenlämmittimeen tai jopa aurinkopaneelin takapinnalle. Lätöteho riipuu generaattorin koosta ja siitä lämpötilaerosta, jota voidaan ylläpitää. TEG tuottaa yleensä virran langattomille antureille korkean lämpötilan ympäristöissä kuten teollisissa lämmitysjärjestelmissä. Tehotransistorin ja jäähdytyslevyn väliin kytketty TEG voi kierrättää osan energiasta, joka muuten menisi hukkaan lämpönä.

Micropeltin termosähköiset TE-CORE7 -keruumoduulit muuntavat paikallisesti saatavilla olevan hukkalämmön matalan tehonkulutuksen omaavien laitteiden virranlähteeksi. TE-CORE -generaattori muuntaan lämmön säkövaraukseksi, joka sitten vahvistetaan, säilytään 100 mikrofaradin kondensaattoriin ja reguloidaan tuottamaan jopa 5,5 voltin jännitettä. 50 asteen toimintalämpötilassa TE-Core7 voi generoida vuodessa 6,424 milliampaarituntia, mikä vastaa kolmesta neljään AA-paristoa. Paristot pitäisi kuitenkin vaihtaa muutaman kuukauden välein.

Pakottamalla virta kulkemaan kahden erilaisen metallin liitännän läpi saa lämmön siirtymään kuumasta liitännästä kylmään. Tämä on Peltierin ilmiö eli pääasiassa Seebeckin ilmiön vastakohta. Peltierin efekti on termosähköisten lämpöpumppujen perusta.

Pietsosähköinen

Pietsosähköiset anturit tuottavat sähköä, kun niitä painetaan. Niinpä ne ovat hyviä vaihtoehtoja tärinäantureiksi keruumoduuleissa, jotka aistivat moottorien laakerien melua ja lentokoneen siipien tärinää. Miden tärinästä energiaa keräävä Volture V-20W -moduulissa on pietsosähköiseen kiteeseen yhdistetty pietsoelementti. Kun tärinä saa elementin liikkeeseen, se generoi AC-lähtöjännitteen, joka korjataan, reguloidaan ja varastoidaan superkondensattoriin tai ohutkalvoparistoon.

Kuva 2: Miden Volture - pitsosähköinen energiankeräin.

RF - Radiotaajuinen säteily

RFID toimii korjaamalla voimakkaan paikallisen, suoraan anturiin sunnatun signaalin (ei ympäröivää RF-säteilyä). Samalla tavoin Powercastin P2110 RF Powerharvester -vastaanotin muuntaa matalataajuuksisen RF-signaalin 5,25 voltin jännitteeksi, jopa 50 milliampeerin lähtövirraksi. Yhden vähävirtasen mikro-ohajimen, anturien ja radiomoduulin kanssa P2110 mahdollistaa ilman paristoja toimivan lanagattoman anturisolmun, joka voi operoida jopa -11,5 dBm -tasoisella RF-signaalilla.

Vastaanottimen sovelluksiin kuuluvat paristottomat langattomat teollisuuden monitorointianturit, rakennusautomaation anturit, älykkään sähköverkon (smart grid ) anturit, maatalouden anturit sekä puolustustekniikan sovellukset. Mouserin valikoimissa on Powercast-kehityspaketteja niin akkulataukseen kuin langattomiin antureihin.

Kuva 3: Powercast P2110 paristottomassa langattomassa anturissa.

Innovatiivisia teknologioita

Laboratotioissa kehitetään joitakin hyvin mielenkiintoisia energiankeruun tekniikoita, jotka saattavat koko toimialan tulevien vuosien aikana.

Lääketieteen ja liikuntalaitteet

Nyt on alkanut ilmaantua uusia käyttötapoja pietsosähköiselle energiankeruulle. Tutkijat Michiganin yliopistossa ovat kehittäneet laitteen, joka kerää energiaa sydämenlyöntien heijastumisista rinnassa ja muuntaa sen sydämentahdistimen tai implanttidefribrillaattorin virraksi. Tavoitteena on päästä eroon säännöllisistä paristojen vaihtamisesta. Myös tapoja hyödyntää ruumiinlämpöä, liikettä ja tärinää muiden implanttien sähköistämiseksi tutkitaan tiiviisti.

RF-säteilyä käytetään jo kokeellisesti lataamaan sydämentahdistimien ja hermojen stimulointiin tarkoitettujen implanettien (TENS, transcutaneous electrical nerve stimulation) paristoja. Potilas istuu tuolissa, johon istutetun matalataajuuksisen RF-lähettimen signaalia laite vastaanottaa, muokkaa ja varastoi.

MIT:n ja Harvardin tutkijat ovat kehittäneet piirin, joka voidaan istuttaa sisäkorvaan. Se saa virtansa energiasta, jota kerätää ääniaalloista. Piirin tarkoitus on monitoroida korvan biologista toimintaa potilailla, joilla on kuulo- tai tasapaino-ongelmia.

Kuntoilijat ovat mielissään kuullessaan, että voivat siepata osan salilla kuluttamastaan energiasta takaisin. Kolme brittiläistä yliopistoa on kehittänyt yhdessä pietsosähköisen energiankeruulaitteen, joka kiinnitetään polveen. Se generoi energiaa kävellessä tai juoksumatolla liikkuessa. Riikan tekninen yliopisto tarjoaa puolestaan mekaanista energiankeräintä, joka toimii hihoihin kiinnitettyjen magneettien ja takin taskuihin kiinnitettyjen käämien avulla. Käsien heilauttaminen taskujen ohi kävellessä generoi virran, joka voidaan varastoida paristoon. Mitä tahansa, jotta iPhone pysyisi ladattuna!

MEMS-pohjainen pyrosähköinen generaattori

Oak Ridge National Laboratoriesissa on kehitetty ainutlaatuinen pyrosähköinen generaattori, joka voi jäähdyttää elektroniikkalaitteita, fotokennoja, tietokoneita ja jopa suuria hukkalämpöä tuottavia laitteita samalla kun generoi energiaa. Laite perustuu MEMS-pohjaiseen pyrosähköiseen kondensaattoriin, joka on kiinnitetty kaksoismetalliseen liuskaan. Tämä elementti värähtelee kuuman ja kylmän pinnan välillä, jolloin kuuman liuskan pää koskettaa kylmää pintaa eli jäähdytyselementtiä, luovuttaa lämpöään ja saa siten liuskan liikkumaan edestakaisin. Värähtely jatkuu niin kauan, kun lämpötilaero pysyy riittävänä. Se voi kahden pinnan välillä olla mitä tahansa muutamasta asteesta useisiin satoihin asteisiin.

Elementin rakenteet ovat vain neliömillin luokkaa ja yhdellä laitteella voi generoida 1-10 milliwattia tehoa. Yhdelle neliötuumalle voidaan kiinnittää tuhat tällaista elementtiä, millä saadaan aika suhteellisen tehokas tehonlähde. Elementin avulla on päästy 10-30 prosentin tehokkuuteen, mikä on paljon nykyisiä termosähköisiä ja pietsosähköisiä keräimiä parempi lukema.

Kuva 4: MEMS-pohjainen pyrosähköinen generaattori.

Nantennit

Aurinkokennot ovat kaikkein käytetyin energiankeruun lähde, mutta ne eivät ole kovin tehokkaita. Parhaat yksikiteiset aurinkokennosolut joiden teoreettinen hyötysuhde on 30 prosenttia - ovat hyviä, jos niissä päästään yli 20 prosentin hyötysuhteeseen. Nyt tutkijat Missourin yliopistossa ja Idahon kansallislaboratoriossa (Idaho National Laboratory) ovat kehittäneet joustavan aurinkokennokalvon, joka yltää teoreettisesti 90 prosentin hyötysuhteeseen.

Toisin kuin perinteiset aurinkokennot, uusi kalvo on käytännössä nanoantennien (tai nantennien) matriisi. Jokainen antenni on säädetty tietylle valon aallonpituudelle. Pintaan tuleva auringon sähkömagneettinen säteily saa aikaan virran antennissa, joka sitten kerätään, oikaistaan ja varastoidaan. Nanosähköiset sähkömagneettiset keräimet (NEC, nanoelectronic electromagnetic collectors) voidaan konfiguroida taajuusspesifeiksi pinnoiksi, jotka tehokkaasti imevät itseensä auringonvalon koko spektrin. NEC:t voidaan myös konfiguroida heikastavaksi suotimeksi 6,5 mikronin aallonpituuden ympärille. Tällöin keräimet imisivät itseensä infrapunasäteitä ja siten kierrättäisivät hukkalämpöä moottoreista, sulatusuuneista ja muista kuumista energianlähteistä.

NEC-keräimiä on menestyksekkäästi demottu sekä pii- että polyeteenialustoilla, mutta kannattavaan massatuotantoon pääseminen edellyttää vielä lisää rahoitusta ja aikaa. Tutkijat näkevät NEC:ssä nykyisiä aurinkokennoja täydentävän tuotteen, joka kerää käyttämätöntä infrapunaenergiaa. Kalvona niitä voidaan integroida polymeereihin, joten keräimiä voitaisiin isututtaa myös kulutuselektroniikan laitteiden pintaan latamaan niiden akkuja jatkuvasti.

Kohti tulevaa

Erittäin pienen tehonkulutuksen mikro-ohjainten kehitys on luonut suuren ja nopeasti kasvavan energiankeruun markkinan. Keräimien ensimmäinen aalto on mahdollistanut pienitehoisten langattomien anturien syntymisen ja niitä alkaa ilmestyä pian kaikkialle. Vaikutus tulee kuitenkin jatkumaan kulutus- ja teollisuuselektroniikassa sekä lääketieteen laitteiden markkinoilla luoden uusia sovelluksia, joita pystymme vasta nyt kuvittelemaan.

Suunnitteli sitten kannettavaa akkukäyttöistä laitetta tai halusi parantaa suurempien laitteiden energiatehokkuutta, pitäisi kaikkien suunnittelijoiden harkita energiankeruun tekniikoiden liittämistä tuotteisiinsa.

Artikkelissa mainitut tuotteet:

Micropelt: TE-CORE7 Thermal Energy Harvesting Modules

Midé:Volture™ V-20W Vibration Energy Harvester

Powercast: P2110 RF Powerharvester

Lue lisää Mouserin sivuilta:

Energy harvesting

MEMS-tekniikka

back to top
MORE NEWS

Et ole ainoa - suomalainen pudottaa puhelimensa 60 kertaa vuodessa

Suomalaiset tiputtavat puhelimensa 60 kertaa vuodessa, selviää HMD Globalin teettämästä kyselystä, jossa haastateltiin yli tuhatta suomalaista. Keskimäärin puhelin putosi käyttäjältään viisi kertaa kuussa, eli puhelin ottaa vastaan jopa 60 iskua vuoden aikana. Vaikka uuden kännykän saadessaan sitä varjellaan erityisen huolellisesti, huolellisuus unohtuu nopeasti. Uusi puhelin putosi ensimmäistä kertaa keskimäärin 83 päivän päästä ostosta.

Traficom varoittaa: myös tekstarit ja puhelut voivat tulla huijareilta

Rikolliset esiintyvät usein pankkien nimissä ja huijaustavat kehittyvät jatkuvasti. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus varoittaa, että vanhojen sähköpostien lisäksi myös tekstiviestejä ja puheluita käytetään huijaamiseen.

Simulaattori viilaa auton valotutkan

Valotutka eli lidar on yksi tärkeä komponentti autojen ADAS-järjestelmissä ja tulevissa autonomisissa ajoneuvoissa. Mittaustalo Keysight Technologies esittelee ensi viikolla Stuttgartin autotestaamisen näyttelyssä uutta lidar-simulaattoriaan.

Missä se taivuteltava viipyy, Apple?

Motorola esitteli eilen kaksi taivuteltavaa älypuhelinta razr 40 -malliston muodossa. Samalla se liittyi useimpien muiden valmistajien joukkoon, jotka houkuttelevat ostajia kasaan taittuvilla puhelimilla. Kun Googlekin on jo julkistanut omansa, vain yksi on joukosta poissa: Apple.

Oikean 5G-IoT:n testaus etenee

RedCap eli Reduced Capacity on se on 5G-standardointia, joka käytännössä mahdollistaa IoT-datan siirtämisen 5G-verkon yli. Nyt alueen testaus on ottanut askeleita eteenpäin. Mittaustaloa Rohde & Schwarz kertoo olevansa RedCap-testitapausten ykkönen.

Ponssen kuormatraktoriin fossiilivapaata terästä

Teräsyhtiö SSAB haluaa mullistaa teräksen valmistusprosessin. SSAB aikoo toimittaa fossiilivapaata terästä markkinoille kaupallisessa mittakaavassa vuoden 2026 aikana. Yksi ensimmäisiä asiakkaita on metsäkonevalmistaja Ponsse.

Sähköautotavoite karkaa Suomelta

Suomessa olisi tarkoitus olla 700 000 sähköautoa vuoteen 2030 mennessä. Nyt näyttää siltä, että tavoite on karkaamassa kauaksi. Uusia autoja tulee markkinoille taas hieman parempaan tahtiin, mutta liian suuri osa niistä kulkee edelleen fossiilisilla polttoaineilla.

Suomalainen maailman pienin turvallinen tietokone vietiin avaruuteen

WithSecuren USB armory on maailman pienin turvallinen tietokone. Organisaatiot ympäri maailman käyttävät sitä moniin eri tarkoituksiin – ja nyt sitä on testattu myös avaruudessa. Tämä tapahtui Saksan ilmailu- ja avaruuskeskuksen johtamassa tutkimusrakettiohjelmassa. 

KUKA toi nopeat ja tarkat robotit puhdastiloihin

Saksalainen KUKA on esitellyt kaksi nopeaa, tarkkaa ja pienikokoista robottia, jotka soveltuvat erityisesti puhdastilakäyttöön. Uutuudet tulivat DELTA- ja SCARA-sarjoihin.

Suomen kolmas Internet-yhdyspiste perustuu Nokian laitteisiin

Saksalainen DE-CIX on avannut uuden Internetin yhdysliikennepisteen Suomeen. Uusi yhdysliikennepiste on aluksi käytettävissä Equinixin datakeskuksissa Helsingissä, mutta saatavuus laajenee myöhemmin uusiin kohteisiin. DE-CIX:n yhteydet ovat jo kolmas netin iso solmupiste Suomessa.

Kolmen nanometrin jälkeen tulee kaksi nanometriä

Taiwanilainen TSMC tunnetaan monien edistyneimpien puolijohdesirujen sopimusvalmistajana. Tällä hetkellä volyymituotantoon ovat siirtymässä 3 nanometrin prosessissa valmistetut piirit. Vuonna 2025 edessä ovat ensimmäiset isot sarjat N2-prosessissa, jossa viivanleveys on enää kaksi nanometriä.

Tekoälyn mahdollisuudet päihittävät sen uhat

Capgemini Research Instituten julkaiseman tutkimuksen mukaan lähes 60 prosenttia opettajista uskoo, että vuorovaikutusosaaminen tekoälyn kanssa nousee keskeiseksi työelämätaidoksi tulevaisuudessa. Vaikka monet tunnustavat generatiivisen tekoälyn mahdollisuudet, 78 prosenttia opettajista maailmanlaajuisesti jakaa huolen sen mahdollisista negatiivisista vaikutuksista oppimistuloksiin.

Nokia esittelee jo 6G-piirejä

Yleisesti arvioidaan, että 6G-verkot voisivat tulla käyttöön joskus ensi vuosikymmenen vaihteessa. Alueen tutkimus etenee jo kovaa vauhtia, kuten Nokian Bell Labs -tutkimuskeskuksen ja mittaustalo Keysightin demot kansainvälisessä mikroaaltotekniikan symposiumissa kesäkuussa osoittavat.

ECF23: RedCap saattaa kaupallistua ensi vuonna

3G on käytännössä kadonnut. 90 prosenttia verkoista tukee 4G-tekniikkaa. 4G tulee olemaan käytössä vielä pitkän aikaa ja 5G on suunniteltu toimimaan 4G:n rinnalla. 5G-NR on yhtenäinen, suorituskykyisempi radiorajapinta. Pian sen päällä alkaa kulkemaan IoT-data, sanoi AcalBFi:n myyntipäällikkö Hans Andersson ECF23-konferenssin esityksessään.

Maailman ensimmäinen vesitiivis MEMS-paineanturi

STMicroelectronics on esitellyt markkinoiden ensimmäisen vesi- ja nestetiiviin MEMS-pohjaisen paineanturin. Samalla ST lupaa komponentille pitkän käyttöiän eli teollisuuskomponenteille vaaditun 10 vuoden eliniän.

Tekoälystä kaikki hyöty irti: ilmainen kurssi opettaa promptaamaan

Tekoälystä on lyhyessä ajassa tullut jokaiselle tärkeä apuri. Siitä on jo nyt hyötyä kaikille arjessa ja työelämässä. Tulevaisuuden mahdollisuudet ovat rajattomat. Tekoäly voidaan valjastaa keventämään hallinnollista työtä, tukemaan oppimista ja luovuutta sekä vapauttamaan aikaa inhimillisiin kohtaamisiin.

”Suomeen tarvitaan nopeasti kattava valokuituverkko”

- Suomi on ollut mobiilimaana hurja edelläkävijä, mutta samalla kiinteiden yhteyksien puoli on jäänyt täysin paitsioon. Suuri osa ei edes tiedä, miltä tuntuu olla valokuituyhteyden päässä, kun esimerkiksi videopuhelu tai -peli on aidosti reaaliaikainen, sanoo valokuituyhtiö Valoon liiketoiminnan kehityksestä vastaavaksi johtajaksi nimitetty Vesa Kemppainen.

Turvallista Linuxin verkon reunalle

NXP Semiconductors on julkistanut uuden i.MX 91 -sovellusprosessorien perheen. Sarja tarjoaa optimoidun yhdistelmän suojausta, ominaisuuksia ja energiatehokasta suorituskykyä, joita tarvitaan seuraavan sukupolven Linux-pohjaisessa IoT:ssä ja teollisuuden sovelluksissa.

Suomalaiset kehittivät sentintarkan kaivuurobotin kiskotöihin

Ensi viikolla Espanjan Tarragonassa järjestetään raidetekniikan tutkimukseen keskittyvä näyttely. Siellä esitellään suomalaista demoa, joka vie kiskojen automatisoidun rakentamisen ja korjaamisen uudelle tasolle. Tampereen yliopiston ja Novatronin yhteisdemossa robotti skannaa ympäristöään ja liikkuu ja toimii sentintarkasti.

Arm esitteli tulevien puhelimien prosessorit - 32-bittiset sovellukset jäävät historiaan

Arm valitsi Taiwanin Computex-näyttelyn paikaksi, jossa sen seuraavan polven älypuhelinprosessorit esiteltiin. Luvassa on lisää tehoa kaikkiin laiteluokkiin, kun suorittimissa siirrytään TCS23-alustalle. Samalla tuki 32-bittisille sovelluksille loppuu.

2023 # 50 år box
 2022  # mobilbox
TMSNet  advertisement
Mar Apr May Jun # Rohde mobilbox
May  # Farnell  mobilbox f skyskrapa
2023 # 50 år mobilbox

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Elintoimintojen kliiniset mittaukset yhdellä piirillä

Moni fyysisen kunnon ja terveyden seurantaan tarkoitettu laite sisältää erilaisia elintoimintojen mittauksia, mutta niiden tarkkuus ja luotettavuus eivät täytä terveydenhoidon ammattilaisten vaatimuksia. Pitkälle integroidun AFE-piirin avulla voidaan kuitenkin rakentaa jopa iholle kiinnitettävän tarralapun muotoon mittausjärjestelmä, joka hoitaa kaikki tärkeät elintoimintojen mittaukset kliinisellä tasolla.

Lue lisää...

OPINION

Ennakkoluulot estävät tekoälyn täyden hyödyntämisen

Tekoäly on valloittanut kahvipöytäkeskustelut. Keskusteluista voimme kiittää ChatGPT:n kaltaisia tekoälyjä, jotka loistavat kyvyllään laatia tekstejä – niin pätevästi kirjoitettuja artikkeleita kuin toimivaa koodiakin, kirjoittaa Lenovolla globaalin monimuotoisuustoimiston johtajana työskentelevä Ada Lopez.

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Et ole ainoa - suomalainen pudottaa puhelimensa 60 kertaa vuodessa
  • Traficom varoittaa: myös tekstarit ja puhelut voivat tulla huijareilta
  • Simulaattori viilaa auton valotutkan
  • Missä se taivuteltava viipyy, Apple?
  • ECF23: Kyberhyökkäys ilman yhtään kirjoitettua koodiriviä

NEW PRODUCTS

  • KUKA toi nopeat ja tarkat robotit puhdastiloihin
  • Navitasin ihmetehopiirit Mouserin valikoimaan
  • 5 wattia neliötuuman powerista
  • 3,5 kilowattia erittäin korkealla hyötysuhteella
  • Automaattisesti varavirran varaan
 

NEWSFLASH

twitter
ETN_fi @ETN_fi
ETN_fi UK Semiconductor Strategy https://t.co/MABHzsSaK4
toukokuu 10 • reply • retweet • favorite
ETN_fi RT @joeprkns: Last night I used GPT-4 to write code for 5 micro services for a new product. A (very good) dev quoted £5k and 2 weeks. G…
maalis 17 • reply • retweet • favorite
ETN_fi This is why Nokia lost the game in mobile phones - an insiders view https://t.co/NB5Wndkx5p
joulu 12 • reply • retweet • favorite
ETN_fi @OnePlus_FI lahjoittaa Pelastusarmeijalle 50 puhelinta jouluapuun. Iso- Britanniassa samanlainen lahjoitus tehdään… https://t.co/LKdl2Pywie
joulu 07 • reply • retweet • favorite
ETN_fi Finnish PM Sanna Marin: We need to cut our dependence on China. https://t.co/598gQXKvlj #Slush2022 #China #electronics #semiconductors
marras 17 • reply • retweet • favorite
web design services
 

Section Tapet