logotypen
 
 

IN FOCUS

IP suojaan ulkoiseen muistiin

Monet markkinoilla olevat mikro-ohjaimet tarjoavat tallennuskapasiteettia muutamien megatavujen verran, mikä vaikuttaa merkittävästi tuotteen hintaan. Sopiva vaihtoehtoinen ratkaisu on käyttää ulkoista muistia, jota voidaan hankkia suuremmissa määrissä selvästi edullisempaan hintaan ja useilla eri kapasiteettivaihtoehdoilla – yleensä muutamasta megatavusta satoihin megatavuihin.

Lue lisää...

Kaikkien järjestelmien tehonkulutuksen vaatimukset monimutkaistuvat ja samalla kasvaa tarve käyttää pieniä akkukäyttöisiälaitteita mahdollisimman energiatehokkaasti. Tämän vuoksi integroidun kuormakytkimen käytöstä on tullut entistä suositumpaa. Se antaa suunnittelijoille mahdollisuuden toteuttaa hienostuneita tehonsyöttöratkaisuja pienimmissäkin laitteissa.

Artikkelin kirjoittaja Bryson Barney toimii sovellusinsinöörinä ON Semiconductor -yhtiössä. 

Tehonsyöttö on elinehto kaikelle teknologialle, joka ohjaa nykyistä maailmaa. Olemme yhä riippuvaisempia huipputekniikan tuotteista, jotka helpottavat kiireistä elämää sekä työpaikoilla että niiden ulkopuolella.

Tehonhallinta on erityisen tärkeää niukkaan tehonkulutukseen tähtäävissä huipputekniikan sovelluksissa. On kyseessä sitten laajan laitteiston pitkälle kehitetty moniosainen tehonsyöttöjärjestelmä tai yksittäisen akkukäyttöisen laitteen energian hyödyntäminen viimeiseen pisaraan asti, tehonhallinta on etusijalla kaikkien suunnittelijoiden asialistalla.

Kuormakytkimillä on tärkeä tehtävä sekä suurten että pienten järjestelmien tehonhallinnassa ja kuormittavien laitteiden suojaamisessa. Kuormakytkimen valinta kullekin sovellukselle sisältää monia eri näkökohtia, ja nykyään on saatavissa useita uusia kytkinpiirejä, jotka ovat suorituskyvyltään ja ominaisuuksiltaan entistä tasokkaampia.

Kaikkien kuormakytkimien päätehtävänä on kytkeä syöttöteho kuormittavaan laitteeseen päälle ja pois. Tämä toiminto voidaan helposti toteuttaa erillisratkaisuna yksinkertaisella MOSFET-sarjakytkimellä. Täysin integroidut kuormakytkimet ovat kuitenkin yleensä erillisratkaisua pienempiä, vähemmän komponentteja vaativia ja tarjoavat enemmän suojaustoimintoja, joita ovat esimerkiksi ylikuumenemisen, alijännitteen ja ylivirran tunnistus sekä niiltä suojautuminen vikatilanteissa.

Joskus mukana on myös käänteisvirran estopiiri, joka suojaa järjestelmää kaikkien kuormasta laitteeseen päin pyrkivien virtojen etenemiseltä. Tämä on erityisen käyttökelpoinen ominaisuus esimerkiksi USB-C-liitäntöjä sisältävissä sovelluksissa, joissa tehoa voidaan samanaikaisesti jakaa useaan eri kohteeseen.

Kuva 1. Tyypillisen integroidun kuormakytkimen lohkokaavio.

Kaikissa integroiduissa kuormakytkinpiireissä on vähintään neljä nastaa: VIN, VOUT, GND ja EN (Enable). Yleensä piireihin kuitenkin lisätään muitakin nastoja tarjoamaan erilaisia lisätoimintoja sekä lähtölinjat järjestelmän suojaustoiminnoille, kuten kuvasta 1 nähdään.

Yksinkertaisen päälle/pois-ohjauksen ja suojauksen lisäksi kuormakytkimet kykenevät myös ohjaamaan kuorman kytkemisen nopeutta säätämällä lähtöjännitettä VOUT. Ohjaamalla FET-transistorin hilan varautumista voidaan säätää syöksyvirtaa kuten myös lähtöjännitteen nousunopeutta. Tällainen pehmeä käynnistys suojaa kuormittavaa laitetta virtapiikeiltä, joita voi syntyä teholähteen ja kuorman hallitsemattoman kytkennän seurauksena erityisesti silloin, kun kuorma ei ole puhtaasti resistiivinen.

Joissakin kuormakytkinpiireissä on myös ohjattava vuotovastus, jonka avulla kuormaan varastoitunut energia voidaan purkaa nopeasti ja näin estää kuorman syöttönastan jännitteen kelluminen, kun kuormakytkin on off-tilassa.

Kuormakytkimen rakenne ja käyttö

Yksi kuormakytkimen yleisimmistä sovelluksista on erillisten tehoalueiden hallinta järjestelmässä. Tämä ohjausmuoto on erityisen hyödyllinen akkukäyttöisissä laitteissa, joissa tarpeettoman energianhaaskauksen estäminen on kriittistä, jotta akusta saataisiin maksimaalinen käyttöaika laitteelle.

 

Kuva 2. Kuormakytkimillä voidaan hallita tehonjakelua useilla eri kuormatasoilla.

Kuormakytkimiä voidaan käyttää ohjaamaan tehoa järjestelmän eri osille, jotka on segmentoitu loogisiin alueisiin kuvan 2 mukaisesti. Käytännössä ne lohkot, joita tarvitaan vain lyhytaikaisesti, saavat syöttötehon ainoastaan niiden ollessa aktiivisia. Tällaisia ovat esimerkiksi erilaiset anturit ja lähetin-vastaanottimet.

Kuormakytkimiä voidaan käyttää myös järjestelmissä, joissa on useita teholähteitä yhdelle kuormalle (kuva 3). Kuormatehoa voidaan tällaisissa järjestelmissä esimerkiksi syöttää joko pääteholähteestä tai varalähteestä.

Kuva 3. Tehonsyötön kanavoinnilla voidaan yhtä kuormaa syöttää useasta teholähteestä.

Monimutkaiset järjestelmät vaativat yleensä useita tehonsyöttölinjoja ja monissa tapauksissa niiden toiminta on rakennettava tietyn käynnistysjärjestyksen mukaisesti järjestelmän asianmukaisen toiminnan varmistamiseksi. Saattaa esimerkiksi olla tarpeen, että keskusprosessori on käynnistettävä alusta alkaen ennen radiolähettimen käyttöä, jotta voidaan välttää sekavat tai käsittämättömät datalähetykset.

Kuva 4. Kuormakytkinten avulla voidaan järjestelmän eri osien tehonsyöttö saada käyntiin halutussa järjestyksessä.

Vaikka haluttu käynnistysjärjestys voidaan saavuttaa käyttämällä ulkoista mikro-ohjainta sallimaan kuormakytkinten toiminta oikealla ajoituksella, kuormakytkimet voivat myös itsenäisesti tarjota tehonsyötön sekvensoinnin hyödyntämällä ’Power Good’ -lähtöä (PG), kuten kuvasta 4 nähdään.

Useita kuormakytkimiä voidaan ketjuttaa kytkemällä kukin PG-nasta aina seuraavan kuormakytkimen Enable-nastaan (EN). Jos käynnistysvaiheiden välille tarvitaan lisää viivettä, siihen päästään lisäämällä kondensaattori ohjauslinjan ja maatason välille.

Sopiva kuormakytkin sovellukselle

Nykyään on saatavissa monentyyppisiä kuormakytkimiä, mikä antaa suunnittelijoille laajat valintamahdollisuudet kuhunkin sovellukseen. Vaikka valinta voi aluksi tuntua vaikealta, on suhteellisen helppo tehtävä löytää kuhunkin sovellukseen paras mahdollinen piiri ottamalla huomioon muutama tärkeä parametri.

Energiatehokkuus eli korkea hyötysuhde on tärkeä ja usein keskeinen syy kuormakytkimen käyttöön sovelluksessa. Suunnittelijoiden tulisi kiinnittää erityistä huomiota valittavan tuotteen RON-resistanssiarvoon. Mitä alhaisempi tämä kytkentäresistanssi on, sitä pienempi on jännitepudotus tulojännitteestä VIN lähtöjännitteeseen VOUT kytkimen toiminnan aikana. Ja vastaavasti sitä alhaisempi on myös kuormakytkimen tehohäviö ja lämmöntuotto.

Valittavan kuormakytkimen on oltava oikein mitoitettu suurimman sallitun kuormavirran ja tulojännitteen (VIN) osalta. Samalla kun varmistetaan, että kuormavirran nimellisarvo on riittävä kohdesovellukseen, on huolehdittava siitä, ettei lukemaa yliarvioida, sillä suurempitehoisten FET-transistorien hilakapasitanssi on korkeampi, jolloin tarvitaan enemmän kytkentäenergiaa. Lisäksi suuritehoinen komponentti on myös kooltaan isompi ja hinnaltaan kalliimpi.

Lepovirran tulisi olla (kuormakytkimen ollessa päällä) mahdollisimman pieni kuten myös mahdollisten vuotovirtojen (kaikki virrat teholähteestä kuormaan, kun kuormakytkimen MOSFET on off-tilassa).

Lisäksi tietyissä sovelluksissa kytkimen vasteaika on kriittinen tekijä käynnistykseen/sammutukseen kuluvan ajan sekä mahdollisten vikasuojaustoimintojen ajoituksen kannalta. Vasteaikaan vaikuttaa MOSFET-transistorin kokoluokka, sillä isotehoiset kytkimet vaativat suuremman hilavarauksen ja ovat siten hitaammin toimivia.

Tässäkin FET-kytkimen kokoluokan yliarvioiminen voi johtaa kehnompaan suorituskykyyn nopeiden transienttien kohdalla.

Kattava valikoima tarjolla

ON Semiconductorin toimittamat ecoSWITCH-sarjan kuormanhallintapiirit tarjoavat luokkansa parhaan RON-resistanssiarvon, joka tällä hetkellä on suunnittelijoiden saatavilla. Piirisarja sisältää yli 20 erilaista tuotetta ja valikoima kasvaa edelleen, kun yhtiö julkaisee yhä uusia kuormakytkintuotteita.

Hyvä esimerkki ecoSWITCH-sarjan suorituskyvystä on NCP45560-piiri. Kytkin on pakattu tilaa säästävään 3 x 3 millin DFN12-koteloon, mutta se kykenee silti kytkemään jatkuvia virtoja energiatehokkaasti jopa 24 ampeeriin asti RON-resistanssiarvon ollessa vain 4,1 mΩ.

NCP45560-piiri on ihanteellinen tehonhallintaan ja pikavaihtosovelluksiin (hot swap), joissa kaivataan vain vähän piirilevyalaa vieviä ratkaisuja. Piiri sisältää useita suojausominaisuuksia ja tarjoaa merkittäviä tila- ja kustannussäästöjä erillisratkaisuihin verrattuna.

MORE NEWS

Uuden sirun avulla kännykkä voi tietää sijaintinsa sentin tarkkuudella

Nykyisten GPS-järjestelmien tarkkuus on vain muutamia metrejä, mutta uusi teknologia voi viedä paikannuksen tarkkuuden senttimetriluokkaan. Purdue Universityn ja Chalmersin teknillisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet sirupohjaisen aaltokampatekniikan, joka voi mullistaa navigoinnin, autonomiset ajoneuvot ja tarkat mittausjärjestelmät.

Uusi salaus suojaa jo tämän päivän kuituyhteyksiä kvanttikoneilta

Kvanttitietokoneiden uhka nykyiselle tietoturvalle on herättänyt huolta laajasti: tulevaisuudessa ne voivat murtaa laajasti käytössä olevat salausmenetelmät. Nyt Karlsruhen teknillisen instituutin (KIT) tutkijat ovat kehittäneet ratkaisun, joka tuo kvanttiturvallisen salauksen jo olemassa oleviin kuituyhteyksiin – ilman kalliita erikoislaitteita.

Tekoäly alkaa valvoa Pohjoismaihin tulevaa dataa

Tiedon valtaväylistä Pohjoismaissa vastaava GlobalConnect ottaa käyttöön kehittyneen tekoälypohjaisen valvontajärjestelmän. Yhtiö investoi ScienceLogicin alustan käyttöönottoon, jonka avulla voidaan reaaliaikaisesti seurata verkon toimintaa ja ratkaista ongelmia ennen kuin ne ehtivät vaikuttaa käyttäjiin.

Uusi fotonipiiri kiihdyttää tekoälyn prosessoinnin huippunopeuteen

Amerikkalainen teknologia-alan yritys Lightmatter on julkaissut uudenlaisen fotoniikkaan perustuvan superpiirin, joka lupaa mullistaa tekoälyn infrastruktuurin. Passage M1000 -niminen piiri mahdollistaa ennennäkemättömän nopean tiedonsiirron tekoälylaskennassa, avaten tien entistä suuremmille ja tehokkaammille AI-malleille.

Trumpin politiikka voi nostaa seuraavan iPhonen hintaa jopa 40 prosenttia

USA Todayn mukaan Applen iPhonet saattavat kallistua jopa 43 prosenttia Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uusien tullien seurauksena. Trump ilmoitti keskiviikkona laajasta uudesta tullisuunnitelmasta, jonka tavoitteena on vauhdittaa yhdysvaltalaista tuotantoa. Tämä sisältää 34 prosentin lisätullit Kiinasta tuotaville tuotteille, mikä nostaa kokonaistullin 54 prosenttiin – korkeimmaksi Yhdysvaltain historiassa Kiinaa kohtaan.

Tänä vuonna jo joka viides uusi auto kulkee sähköllä

Sähköautojen suosio jatkaa kasvuaan haasteista ja epäilyksistä huolimatta. Uusimpien tilastojen mukaan vuonna 2025 jo 18 % maailmanlaajuisista autokaupoista kohdistuu sähköautoihin – kolme kertaa enemmän kuin viisi vuotta sitten.

Microsoft lähti liikkeelle 50 vuotta sitten BASIC-tulkista

Microsoft juhlii tänä vuonna 50-vuotista taivaltaan, ja juhlan kunniaksi yhtiön perustaja Bill Gates julkaisi alkuperäisen ohjelmakoodin, joka käynnisti koko teknologiayrityksen – Altair BASIC -tulkin. Gatesin mukaan kyseessä on "siistein koodi, jonka olen koskaan kirjoittanut".

Rohde lisäsi tehoa EMC-mittauksiin

Rohde & Schwarz on julkaissut päivitetyn version ELEKTRA-ohjelmistostaan, joka tuo lisää tehoa ja automaatiota EMC-mittauksiin. Uusi ohjelmistoversio tukee kaikkia ajankohtaisia EMC-standardeja eri toimialoilla – mukaan lukien kaupallinen elektroniikka, autoteollisuus, langattomat järjestelmät, puolustus ja ilmailu.

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Tamperelaissiru purkaa useampia audiovirtoja kuin mikään muu prosessori

Tamperelainen VLSI Solution on julkaissut uuden sukupolven audioprosessorin, joka asettaa uudet standardit äänenkäsittelylle sulautetuissa järjestelmissä. VS1073-uutuuspiiri pystyy purkamaan ja käsittelemään enemmän äänenpakkausmuotoja kuin mikään muu prosessori markkinoilla – mukaan lukien uudet tuetut formaatit kuten ALAC, DSD, Opus ja AC-3.

Uusi LUMI-supertietokone yllättää: kylkeen tulee kvanttitietokone

Suomeen rakennetaan maailman tehokkainta tekoälysupertietokonetta, ja sen rinnalle kehitetään nyt myös täysin uusi kvanttilaskenta-alusta. LUMI AI Factory -hankkeen johtaja Pekka Manninen vahvistaa, että uusi huippuluokan laskentaympäristö käynnistyy keväällä 2027.

Samsungin uusin tuo tekoälyn jäässä oleville tablettimarkkinoille

Tablettimarkkinat hakevat suuntaa, mutta Samsung uskoo tekoälyyn. Yhtiö julkaisi 2. huhtikuuta uuden Galaxy Tab S10 FE -sarjan, joka tuo älykkäät ominaisuudet yhä useamman käyttäjän ulottuville. Vaikka markkina kokonaisuudessaan junnaa lähes paikallaan, Samsung pyrkii herättelemään sitä AI-pohjaisella tuottavuudella ja kevyellä muotoilulla.

Trumpin tullit aiheuttavat suurta epävarmuutta puolijohdealalla

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut uusista tullipolitiikoista, jotka uhkaavat horjuttaa puolijohdeteollisuuden globaaleja toimitusketjuja. Trumpin hallinto on määrännyt 10 prosentin perustullin kaikkiin tuontituotteisiin ja jopa 32 prosentin tullit valikoiduille maille, kuten Taiwanille. Vaikka Taiwanin puolijohteet ovat toistaiseksi tullivapaita, alan toimijat elävät epävarmuudessa mahdollisista tulevista muutoksista.

Maailman ensimmäisessä MEMS-kompassissa ei ole liikkuvia osia

Ranskalainen teknologiayritys SBG Systems on esitellyt maailman ensimmäisen MEMS-pohjaisen gyrokompassin, joka kykenee määrittämään suunnan ilman GNSS-apua ja täysin ilman liikkuvia osia. Tämä inertianavigoinnin läpimurto avaa uuden luvun tarkassa ja kompaktissa paikannuksessa, erityisesti merenkulun ja robotiikan sovelluksissa.

Cadence demosi eurooppalaisvoimin kehitettyä ajoneuvojen SoC-piiriä

Euroopassa pitäisi vähentää riippuvuutta sekä kiinalaisesta että amerikkalaisesta tekniikasta. Muutaman viikon takaisilla Nürnbergin Embedded World -messuilla nähtiinkin tähän suuntaan kasvavia versoja. Esimerkiksi Cadence ja saksalainen Dream Chip Technologies esittelivät uuden sukupolven älykkään SoC-järjestelmäpiirin ajoneuvosovelluksiin.

LUMI-tekoälytehdas on yksi ensimmäisiä Euroopassa

LUMI-tekoälytehdas avaa uuden luvun eurooppalaisessa tekoälyn kehityksessä yhdistämällä huipputeknologian, asiantuntijuuden ja yhteistyön ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi. Tekoälyhubin fyysiset tilat sijoittuvat Espoon Otaniemeen Aalto-yliopiston yhteyteen, ja laskennan ydin toimii Kajaanissa, missä nykyinen LUMI-supertietokone tarjoaa maailmanluokan suorituskykyä tekoälykehitykselle.

Jyväskylän ylioppilaskylään maailman nopein opiskelijanetti

Kotimainen valokuituyhtiö Lounea toteutti Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan Soihtu-asuntoihin huippumodernit nettiyhteydet. Opiskelijakylä nousi kerralla maailman kärkeen tarjoamalla asukkailleen poikkeuksellisen nopeat verkkoyhteydet. 

Painetun elektroniikan tutkija TactoTekin teknologiajohtajaksi

Oululaistaustainen elektroniikkayhtiö TactoTek on nimittänyt tekniikan tohtori Pälvi Apilon uudeksi teknologiajohtajakseen. Apilo on ollut osa TactoTekin asiantuntijatiimiä vuodesta 2018 ja toiminut viimeksi yhtiön ennakoinnin ja tutkimuksen johtajana.

Linuxista tulee parempi pelaajille

Linux-kernelin tuore 6.14-päivitys lupaa merkittäviä suorituskykyparannuksia Windows-pelejä pelaaville Linux-käyttäjille. Ytimeen on tuotu parannettu NTsync-ajuri, jonka ansiosta Wine- ja Proton-yhteensopivuuskerrosten kautta ajettavat pelit voivat hyötyä jopa satojen prosenttien teholisästä tietyissä tilanteissa.

Eficoden aprillijuttu oli hieno

Yli 600 koodaajan ohjelmistotalo Eficode päätti tänä vuonna aprillipäivän kunniaksi viedä kehittäjähuumorin uudelle tasolle julkaisemalla kuvitteellisen SUAMI-järjestelmän – Single Unified AI Metrics Indicator – joka mittaa kehittäjien tuottavuutta sielunmaiseman, eksistentiaalisen ahdistuksen ja astrologian avulla.

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Lue lisää...

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

ETNinsta

THIS SPACE TEMPORARILY LEFT BLANK
 
article