logotypen
 
 

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

Kaikkien järjestelmien tehonkulutuksen vaatimukset monimutkaistuvat ja samalla kasvaa tarve käyttää pieniä akkukäyttöisiälaitteita mahdollisimman energiatehokkaasti. Tämän vuoksi integroidun kuormakytkimen käytöstä on tullut entistä suositumpaa. Se antaa suunnittelijoille mahdollisuuden toteuttaa hienostuneita tehonsyöttöratkaisuja pienimmissäkin laitteissa.

Artikkelin kirjoittaja Bryson Barney toimii sovellusinsinöörinä ON Semiconductor -yhtiössä. 

Tehonsyöttö on elinehto kaikelle teknologialle, joka ohjaa nykyistä maailmaa. Olemme yhä riippuvaisempia huipputekniikan tuotteista, jotka helpottavat kiireistä elämää sekä työpaikoilla että niiden ulkopuolella.

Tehonhallinta on erityisen tärkeää niukkaan tehonkulutukseen tähtäävissä huipputekniikan sovelluksissa. On kyseessä sitten laajan laitteiston pitkälle kehitetty moniosainen tehonsyöttöjärjestelmä tai yksittäisen akkukäyttöisen laitteen energian hyödyntäminen viimeiseen pisaraan asti, tehonhallinta on etusijalla kaikkien suunnittelijoiden asialistalla.

Kuormakytkimillä on tärkeä tehtävä sekä suurten että pienten järjestelmien tehonhallinnassa ja kuormittavien laitteiden suojaamisessa. Kuormakytkimen valinta kullekin sovellukselle sisältää monia eri näkökohtia, ja nykyään on saatavissa useita uusia kytkinpiirejä, jotka ovat suorituskyvyltään ja ominaisuuksiltaan entistä tasokkaampia.

Kaikkien kuormakytkimien päätehtävänä on kytkeä syöttöteho kuormittavaan laitteeseen päälle ja pois. Tämä toiminto voidaan helposti toteuttaa erillisratkaisuna yksinkertaisella MOSFET-sarjakytkimellä. Täysin integroidut kuormakytkimet ovat kuitenkin yleensä erillisratkaisua pienempiä, vähemmän komponentteja vaativia ja tarjoavat enemmän suojaustoimintoja, joita ovat esimerkiksi ylikuumenemisen, alijännitteen ja ylivirran tunnistus sekä niiltä suojautuminen vikatilanteissa.

Joskus mukana on myös käänteisvirran estopiiri, joka suojaa järjestelmää kaikkien kuormasta laitteeseen päin pyrkivien virtojen etenemiseltä. Tämä on erityisen käyttökelpoinen ominaisuus esimerkiksi USB-C-liitäntöjä sisältävissä sovelluksissa, joissa tehoa voidaan samanaikaisesti jakaa useaan eri kohteeseen.

Kuva 1. Tyypillisen integroidun kuormakytkimen lohkokaavio.

Kaikissa integroiduissa kuormakytkinpiireissä on vähintään neljä nastaa: VIN, VOUT, GND ja EN (Enable). Yleensä piireihin kuitenkin lisätään muitakin nastoja tarjoamaan erilaisia lisätoimintoja sekä lähtölinjat järjestelmän suojaustoiminnoille, kuten kuvasta 1 nähdään.

Yksinkertaisen päälle/pois-ohjauksen ja suojauksen lisäksi kuormakytkimet kykenevät myös ohjaamaan kuorman kytkemisen nopeutta säätämällä lähtöjännitettä VOUT. Ohjaamalla FET-transistorin hilan varautumista voidaan säätää syöksyvirtaa kuten myös lähtöjännitteen nousunopeutta. Tällainen pehmeä käynnistys suojaa kuormittavaa laitetta virtapiikeiltä, joita voi syntyä teholähteen ja kuorman hallitsemattoman kytkennän seurauksena erityisesti silloin, kun kuorma ei ole puhtaasti resistiivinen.

Joissakin kuormakytkinpiireissä on myös ohjattava vuotovastus, jonka avulla kuormaan varastoitunut energia voidaan purkaa nopeasti ja näin estää kuorman syöttönastan jännitteen kelluminen, kun kuormakytkin on off-tilassa.

Kuormakytkimen rakenne ja käyttö

Yksi kuormakytkimen yleisimmistä sovelluksista on erillisten tehoalueiden hallinta järjestelmässä. Tämä ohjausmuoto on erityisen hyödyllinen akkukäyttöisissä laitteissa, joissa tarpeettoman energianhaaskauksen estäminen on kriittistä, jotta akusta saataisiin maksimaalinen käyttöaika laitteelle.

 

Kuva 2. Kuormakytkimillä voidaan hallita tehonjakelua useilla eri kuormatasoilla.

Kuormakytkimiä voidaan käyttää ohjaamaan tehoa järjestelmän eri osille, jotka on segmentoitu loogisiin alueisiin kuvan 2 mukaisesti. Käytännössä ne lohkot, joita tarvitaan vain lyhytaikaisesti, saavat syöttötehon ainoastaan niiden ollessa aktiivisia. Tällaisia ovat esimerkiksi erilaiset anturit ja lähetin-vastaanottimet.

Kuormakytkimiä voidaan käyttää myös järjestelmissä, joissa on useita teholähteitä yhdelle kuormalle (kuva 3). Kuormatehoa voidaan tällaisissa järjestelmissä esimerkiksi syöttää joko pääteholähteestä tai varalähteestä.

Kuva 3. Tehonsyötön kanavoinnilla voidaan yhtä kuormaa syöttää useasta teholähteestä.

Monimutkaiset järjestelmät vaativat yleensä useita tehonsyöttölinjoja ja monissa tapauksissa niiden toiminta on rakennettava tietyn käynnistysjärjestyksen mukaisesti järjestelmän asianmukaisen toiminnan varmistamiseksi. Saattaa esimerkiksi olla tarpeen, että keskusprosessori on käynnistettävä alusta alkaen ennen radiolähettimen käyttöä, jotta voidaan välttää sekavat tai käsittämättömät datalähetykset.

Kuva 4. Kuormakytkinten avulla voidaan järjestelmän eri osien tehonsyöttö saada käyntiin halutussa järjestyksessä.

Vaikka haluttu käynnistysjärjestys voidaan saavuttaa käyttämällä ulkoista mikro-ohjainta sallimaan kuormakytkinten toiminta oikealla ajoituksella, kuormakytkimet voivat myös itsenäisesti tarjota tehonsyötön sekvensoinnin hyödyntämällä ’Power Good’ -lähtöä (PG), kuten kuvasta 4 nähdään.

Useita kuormakytkimiä voidaan ketjuttaa kytkemällä kukin PG-nasta aina seuraavan kuormakytkimen Enable-nastaan (EN). Jos käynnistysvaiheiden välille tarvitaan lisää viivettä, siihen päästään lisäämällä kondensaattori ohjauslinjan ja maatason välille.

Sopiva kuormakytkin sovellukselle

Nykyään on saatavissa monentyyppisiä kuormakytkimiä, mikä antaa suunnittelijoille laajat valintamahdollisuudet kuhunkin sovellukseen. Vaikka valinta voi aluksi tuntua vaikealta, on suhteellisen helppo tehtävä löytää kuhunkin sovellukseen paras mahdollinen piiri ottamalla huomioon muutama tärkeä parametri.

Energiatehokkuus eli korkea hyötysuhde on tärkeä ja usein keskeinen syy kuormakytkimen käyttöön sovelluksessa. Suunnittelijoiden tulisi kiinnittää erityistä huomiota valittavan tuotteen RON-resistanssiarvoon. Mitä alhaisempi tämä kytkentäresistanssi on, sitä pienempi on jännitepudotus tulojännitteestä VIN lähtöjännitteeseen VOUT kytkimen toiminnan aikana. Ja vastaavasti sitä alhaisempi on myös kuormakytkimen tehohäviö ja lämmöntuotto.

Valittavan kuormakytkimen on oltava oikein mitoitettu suurimman sallitun kuormavirran ja tulojännitteen (VIN) osalta. Samalla kun varmistetaan, että kuormavirran nimellisarvo on riittävä kohdesovellukseen, on huolehdittava siitä, ettei lukemaa yliarvioida, sillä suurempitehoisten FET-transistorien hilakapasitanssi on korkeampi, jolloin tarvitaan enemmän kytkentäenergiaa. Lisäksi suuritehoinen komponentti on myös kooltaan isompi ja hinnaltaan kalliimpi.

Lepovirran tulisi olla (kuormakytkimen ollessa päällä) mahdollisimman pieni kuten myös mahdollisten vuotovirtojen (kaikki virrat teholähteestä kuormaan, kun kuormakytkimen MOSFET on off-tilassa).

Lisäksi tietyissä sovelluksissa kytkimen vasteaika on kriittinen tekijä käynnistykseen/sammutukseen kuluvan ajan sekä mahdollisten vikasuojaustoimintojen ajoituksen kannalta. Vasteaikaan vaikuttaa MOSFET-transistorin kokoluokka, sillä isotehoiset kytkimet vaativat suuremman hilavarauksen ja ovat siten hitaammin toimivia.

Tässäkin FET-kytkimen kokoluokan yliarvioiminen voi johtaa kehnompaan suorituskykyyn nopeiden transienttien kohdalla.

Kattava valikoima tarjolla

ON Semiconductorin toimittamat ecoSWITCH-sarjan kuormanhallintapiirit tarjoavat luokkansa parhaan RON-resistanssiarvon, joka tällä hetkellä on suunnittelijoiden saatavilla. Piirisarja sisältää yli 20 erilaista tuotetta ja valikoima kasvaa edelleen, kun yhtiö julkaisee yhä uusia kuormakytkintuotteita.

Hyvä esimerkki ecoSWITCH-sarjan suorituskyvystä on NCP45560-piiri. Kytkin on pakattu tilaa säästävään 3 x 3 millin DFN12-koteloon, mutta se kykenee silti kytkemään jatkuvia virtoja energiatehokkaasti jopa 24 ampeeriin asti RON-resistanssiarvon ollessa vain 4,1 mΩ.

NCP45560-piiri on ihanteellinen tehonhallintaan ja pikavaihtosovelluksiin (hot swap), joissa kaivataan vain vähän piirilevyalaa vieviä ratkaisuja. Piiri sisältää useita suojausominaisuuksia ja tarjoaa merkittäviä tila- ja kustannussäästöjä erillisratkaisuihin verrattuna.

MORE NEWS

Jättirahoitus GenAI-softakehitykseen

Business Finland on myöntänyt Jyväskylän yliopistolle merkittävän, 840 000 euron rahoituksen tutkimushankkeelle, jonka tavoitteena on tutkia generatiivisen tekoälyn (GenAI) hyödyntämistä ohjelmistokehityksen eri vaiheissa. Hanke kantaa nimeä Generative AI for the Software Development Life Cycle, ja sen kokonaisbudjetti Jyväskylän yliopiston osalta on 1,2 miljoonaa euroa, josta 30 prosenttia katetaan yliopiston omarahoituksella.

Raidejokerin lähestymisestä varoitetaan sanallisesti

Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki on käynnistänyt vuoden mittaisen pilottikokeilun, jossa testataan uudenlaista varoitusjärjestelmää Viikin pikaraitiotien ylityspaikalla. Järjestelmä varoittaa jalankulkijoita ja pyöräilijöitä sekä äänimerkein että sanallisesti lähestyvästä raidejokerin junasta.

Ensimmäistä kertaa grafiikka- ja AI-laskenta samalla RISC-V-prosessorilla

Imagination Technologies on esitellyt uuden E-Series-arkkitehtuurin, joka yhdistää grafiikka- ja tekoälylaskennan ensimmäistä kertaa samaan RISC-V-prosessoriin pohjautuvaan IP-lohkoon. Uutuus avaa tietä tehokkaammille, joustavammille ja energiaa säästäville reunalaitteille – älypuhelimista robottiautoihin.

Aurinkokennokalvo voi tehdä rakennuksista sähköntuottajia

Rakennusten ikkunat ja julkisivut voivat tulevaisuudessa toimia sähköntuottajina, kiitos Luulajan teknillisen yliopiston tutkimukselle. Uudenlainen ohut aurinkokennokalvo yhdistää sähköntuotannon, ympäristöystävällisyyden ja läpinäkyvyyden – ilman kompromisseja rakennusten estetiikassa tai luonnonvalon hyödyntämisessä.

Kenelle Samsungin veitsenterävä uutuus on tarkoitettu?

Samsungin odotettu Galaxy S25 Edge on virallisesti julkaistu, ja 5,8 millimetrin paksuisena se ottaa haltuunsa tittelin "maailman ohuimpana täysiverisenä älypuhelimena". Kyse on hienosta insinööritaidon näytöstä: titaanirunko, keraaminen lasi ja huipputason kamera- sekä tekoälyominaisuudet on mahdutettu hämmästyttävän solakkaan koteloon.

Selain on yritysten tietoturvan sokea piste

Yritykset nojaavat yhä enemmän verkkoselaimiin päivittäisessä työssään, mutta samalla altistuvat vakaville tietoturvauhille. NordLayerin kyberturva-asiantuntijan mukaan perinteiset selaimet muodostavat tietoturvan sokean pisteen, jota on vaikea valvoa ja suojata – erityisesti pienemmissä organisaatioissa, sanoo NordLayerin asiantuntija Edvinas Buinovskis.

FakeUpdates vaikutti 6 prosentissa organisaatioita

Tietoturvayritys Check Point Software Technologies on julkaissut huhtikuun 2025 haittaohjelmakatsauksensa. Raportin mukaan FakeUpdates jatkoi maailman yleisimpänä haittaohjelmana, vaikuttaen 6 prosenttiin organisaatioista maailmanlaajuisesti. Suomessa sen esiintyvyys oli 4,02 prosenttia.

Yksi ainoa molekyyli parantaa kennon suorituskykyä 0,6 prosenttia – ja sillä on merkitystä

Uusi kansainvälinen tutkimus osoittaa, että synteettinen molekyyli nimeltä CPMAC voi merkittävästi parantaa perovskiittipohjaisten aurinkokennojen tehokkuutta ja käyttöikää. Vaikka hyötysuhde parani vain 0,6 prosenttia, sillä on todellista merkitystä: suuressa mittakaavassa, kuten yhden gigawatin aurinkovoimalassa, se voi tuottaa tarpeeksi lisäenergiaa jopa 5000 kotitaloudelle.

Intel katkaisee linkin grafiikan ja CPU:n väliltä

Intel on virallisesti lopettanut Deep Link -teknologiansa kehityksen ja tuen, lopettaen näin kunnianhimoisen yrityksen yhdistää prosessorin ja näytönohjaimen voimat tiiviimmäksi kokonaisuudeksi.

Autojen tutkapiiri kutistui, teho kasvoi kaksinkertaiseksi

NXP Semiconductors on julkaissut uuden sukupolven tutkapiirin, joka mullistaa autonomisten ajoneuvojen tutkajärjestelmät. Uusi S32R47-imaging-tutkaprosessori tarjoaa jopa kaksinkertaisen suorituskyvyn edeltäjäänsä verrattuna ja mahtuu silti 38 prosenttia pienempään fyysiseen tilaan.

Vuoden lopulla jo 240 watin USB-lataus suoraan pistokkeesta

Pistorasiaan integroitava USB-lataus on siirtymässä täysin uudelle aikakaudelle. Brittiläinen tehoelektroniikkayritys Pulsiv on kehittänyt ensimmäisen valmiin ratkaisun, joka mahdollistaa jopa 240 watin USB-C-latauksen suoraan tavallisesta seinäpistokkeesta. Kyseessä on merkittävä tekninen läpimurto, joka voi muuttaa tapaa, jolla kannettavat tietokoneet, älypuhelimet ja jopa pienet kodinkoneet tai sähkötyökalut ladataan kotona ja työpaikoilla.

Omdia: Puolijohteet uuteen ennätykseen

Vuosi 2024 oli puolijohdeteollisuudelle historiallinen, sillä alan liikevaihto nousi Omdian mukaan 25 prosenttia edellisvuodesta ja ylsi ennätykselliseen 683 miljardiin dollariin. Kasvun moottorina toimi erityisesti tekoälyyn liittyvä kysyntä, joka nosti muistipiirien myynnin huikeaan 74 prosentin kasvuun.

Uusi standardi parantaa Bluetoothin tietoturvaa

Bluetooth-teknologia on saanut merkittävän päivityksen, joka parantaa käyttäjien yksityisyyttä ja laitteiden virrankulutusta. Bluetooth Special Interest Group (SIG) on julkaissut uuden Bluetooth Core Specification 6.1 -version, jossa keskeisenä uutuutena on satunnaistettu laiteosoitteiden päivitys – askel kohti vaikeammin jäljitettävää langatonta viestintää.

Tesla kiertää työsaartoa Ruotsissa suomalaisyrityksen kautta

Tesla on ajautunut erikoiseen selkkaukseen Ruotsin ay-liikkeen kanssa, ja yhtiö on nyt ryhtynyt kiertämään työtaistelutoimia suomalaislähtöisen yrityksen avulla. Kyseessä on ahvenanmaalainen ACS-konserni (Automation & Charger Solar), joka on aloittanut Teslan superlatureiden asennukset Ruotsissa kesken laajaa ay-liikkeen tukemaa saartoa.

Tehoelektroniikan PCIM oli suurempi kuin koskaan aikaisemmin

Nürnbergissä tällä viikolla järjestetty PCIM Expo & Conference 2025 ylitti odotukset niin laajuudeltaan kuin sisällöltään. Tapahtuma kasvoi tänä vuonna kuuteen näyttelyhalliin ja kattoi yhteensä 41 500 neliömetriä – enemmän kuin koskaan aiemmin. Näyttely houkutteli paikalle 685 näytteilleasettajaa ja noin 16 500 kävijää eri puolilta maailmaa.

Tuki uudelle USB4:lle laajenee

Testaus- ja simulaatiojärjestelmistään tunnettu Keysight Technologies on julkaissut päivitetyn version System Designer for USB -työkalustaan. Uusin versio tukee nyt USB4 v2-standardia, mikä mahdollistaa uusimpien USB-teknologioiden hyödyntämisen jo suunnitteluvaiheessa.

Python jyrää: Suosio ennätyslukemissa

Python ei ole vain suosituin ohjelmointikieli maailmassa – se on nyt suositumpi kuin yksikään kieli yli 20 vuoteen. Samalla kieli kehittyy entisestään, sillä toukokuussa julkaistu Python 3.14 -beta tuo mukanaan nipun merkittäviä uudistuksia, jotka tekevät kielen käytöstä entistäkin miellyttävämpää ja tehokkaampaa.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Infineon sai vihreää valoa Dresdenin uudelle tehtaalle

Infineon Technologies on saanut Saksan liittovaltion talousministeriöltä lopullisen rahoituspäätöksen uuden, huipputeknologiaan keskittyvän puolijohdetehtaan rakentamiseksi Dresdeniin. Yritys investoi Smart Power Fab -nimiseen tuotantolaitokseen yli viisi miljardia euroa omia varojaan. Hanke tuo arviolta 1000 uutta työpaikkaa alueelle.

Nokian uusi kuituratkaisu korvaa kuparikaapelit

Nokia on julkistanut uuden Aurelis Optical LAN -ratkaisunsa, joka tarjoaa yrityksille kehittyneen ja pitkäikäisen vaihtoehdon perinteisille kuparipohjaisille lähiverkoille. Uusi kuitutekniikka vähentää merkittävästi kaapelointia ja energiankulutusta, tarjoten samalla huippunopeaa ja luotettavaa verkkoyhteyttä tulevaisuuden tarpeisiin.

RedCap vie IoT:n todelliseen 5G-aikaan

5G RedCap -teknologia on suunniteltu kuromaan umpeen kuilua energiatehokkaiden ja erittäin nopeiden verkkojen välillä, avaten tien uuden sukupolven IoT-laitteille. Tutustu, miten tämä teknologia mullistaa 5G-ekosysteemin ja vie IoT-sovellukset täysin uudelle tasolle.

Lue lisää...

Selain on yritysten tietoturvan sokea piste

Yritykset nojaavat yhä enemmän verkkoselaimiin päivittäisessä työssään, mutta samalla altistuvat vakaville tietoturvauhille. NordLayerin kyberturva-asiantuntijan mukaan perinteiset selaimet muodostavat tietoturvan sokean pisteen, jota on vaikea valvoa ja suojata – erityisesti pienemmissä organisaatioissa, sanoo NordLayerin asiantuntija Edvinas Buinovskis.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
R&S -seminaari: 6G
Oulussa 13.5.2025 (rekisteröidy)
Espoossa 14.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025 (rekisteröidy)
 
R&S -seminaari: Aerospace & Defence Testing
Tampereella 5.6.2025. Tiedustelut asiakaspalvelu@rohde-schwarz.com
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 
 
article