ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

ETNtv

 
ECF24 videos
  • Timo Poikonen, congatec
  • Petri Sutela, Testhouse Nordic
  • Tomi Engdahl, CVG Convergens
  • Henrik Petersen, Adlink Technology
  • Dan Still , CSC
  • Aleksi Kallio, CSC
  • Antti Tolvanen, Etteplan
ECF23 videos
  • Milan Piskla & David Gustafik, Ciklum
  • Jarno Ahlström, Check Point Software
  • Tiitus Aho, Avnet Embedded
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Pasi Suhonen, Rohde & Schwarz
  • Joachim Preissner, Analog Devices
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

TMSNet  advertisement
ETNdigi
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn

TECHNICAL ARTICLES

Parkkipaikka löytyy antureilla

Tietoja
Kirjoittanut Veijo Ojanperä
Julkaistu: 06.09.2019
  • Embedded
  • Business

Aloittava yritys tarvitsee paljon tukea saadakseen tuotteensa nopeasti käynnistyville markkinoille. Näin teki saksalainen Smart City System Rutronik24:n tuella Parkkipilotti-tuotettaan kehittäessään.

Artikkelin on kirjoittanut Rutronikin myyntipäällikkö Carlos Ramos. Hän on ollut Rutronikin palveluksessa syksystä 2017 lähtien. 

Nürnbergiläinen startup-yritys haluaa tuoda osansa tulevaisuuden älykaupunkiin muuntamalla pysäköintipaikat digitaalisesti. Toisin kuin muissa lähestymistavoissa, jotka ovat joko erittäin kalliita tai asennukseltaan paljon aikaa vieviä, Smart City Systemsin parkkipilotti (Parking Pilot) perustuu pieneen, mutta kestävään eli robustiin anturiin, joka voidaan helposti kiinnittää pysäköintialueille.

Jopa 30 prosenttia kaupunkiliikenteestä koostuu siitä, kun ihmiset ajelevat ympäriinsä etsien pysäköintipaikkaa. Tämä vie aikaa ja rasittaa hermoja, mutta lisää myös liikenteen määrää ja saastuttaa ympäristöä. Älypysäköinti eli toisin sanoen pysäköintipaikkojen digitaalinen hallinta voisi ratkaista tämän ongelman ja on siksi potentiaalisesti erittäin tuottoisa markkina. Tutkimuslaitos Frost & Sullivanin mukaan tällä markkinalla tehtiin vuonna 2014 noin 7 miljardin dollarin liikevaihto Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Luvun arvioidaan nousevan 43 miljardiin vuoteen 2025 mennessä.

Kisa on alkanut

Tämän takia iso joukko yrityksiä kehittää nyt älykkäitä pysäköintijärjestelmiä. Kehitystyön nopeus ja ratkaisujen kilpailukyky siksi ratkaisevia tekijöitä, kun yritys hakee asemaa markkinoilla ja yrittää luoda alalle standardia. Startup nimeltä Smart City System on kehittänyt oman pysäköintianturinsa vain 2,5 vuodessa.

Parkkipilotin (”Parking Pilot”) koko on 130 x 240 x 20 milliä ja se voidaan helposti kiinnittää pysäköintialueille. Sisäänrakennettu anturi käyttää magneettikenttää havaitakseen, onko auto pysäköity sen alle vai ei. Tämä informaatio lähetetään Smart City Systemin palvelimille yhtiön omalla radioprotokollalla. API-rajapinnoilla pysäköintipaikkakohtainen data annetaan reaaliakassa pysäköintioperaattorien käyttöön, minkä ansiosta ne voivat ajaa omia sovelluksiaan ja analyysiohjelmia.

Parkkipilotin etu muihin ratkaisuihin nähden on se, että se on paljon yksinkertaisempi, kestävämpi ja vähemmän kallis. Anturien elinkaari on 5-7 vuotta ja ne on helppo vaihtaa.

Anturit yritys valmisti ensin itse, mutta niiden valmistuksessa on jo siirrytty sarjatuotantoon.

Iso etuja jopa pienillä määrillä

- Ensimmäistä tuotantoerää varten ostimme nopeasti pienen määrän mikro-ohjaimia, ja Rutronik24 toimitti meille välittömästi halutun mallin, selittää Smart City Systemin perustaja ja toimitusjohtaja Stefan Eckart.

Kehittäjät olivat valinneet Parkkipilottia varten STM32L0-ohjaimen alhaisen tehonkulutuksensa ja helpon ohjelmoitavuuden takia.

- Meille startuppina Rutronik24 on varma toimittaja ja täydellinen kumppani projektiimme. Suora ja nopea kommunikointi sekä yksinkertaiset neuvot auttoivat meitä paljon matkalla kohti markkinavalmiutta, sanoo Stefan Eckart.

Yritykset, joilla on pieniä ja keskisuuria vaatimuksia, pääsevät Rutronikin myyntiorganisaation kautta käsiksi jakelijan koko tuotevalikoimaan ja voivat hyödyntää lukuisia lisäarvopalveluita, kuten konsultointia tai näytetoimituksia. Smart City System sai esimerkiksi Advantechin yhdyskäytävän näytteitä Rutronik24:lta verratakseen eri radiostandardeja ja parantaakseen omia standardejaan.

Rutronik14:n asiantuntijat neuvoivat perustajia markkinatilanteesta ja sarjatuotannon mahdollisuuksista ja tukivat heitä EMS-sopimusvalmistajan valinnassa. – Tämän ansiosta pystyimme pysymään tiukassa aikataulussamme ja tuomaan ensimmäisen tuotesarjan markkinoille ajoissa, Eckart kehuu.

Valikoima sovellusvaihtoehtoja

Parkkipilotissa on paljon enemmän mahdollisuuksia kuin vain ohjausjärjestelmä vapaille parkkipaikoille. Sen avulla voidaan pitää kriittiset alueet kuten hätäpoistumistiet tai sähköautojen latausasemat vapaina siten, että järjestelmä hälyttää välittömästi, kun joku ajoneuvo yrittää pysäköidä niihin. Tämä helpottaa pysäköinninvalvonnan tehtäviä, mutta lyhentää myös väärinpysäköityjen ajoneuvojen havaitsemiseen ja niiden poistamiseen kuluvaa aikaa. Markettien pysäköintialueilla järjestelmä tunnistaa luotettavasti pitkäaikaispysäköijät ja järjestelmän avulla voidaan tarjota asiakkaille varaus- ja navigointipalveluja. Tarkka reaaliaikainen pysäköintipaikkojen käyttöasteen analyysi mahdollistaa ylimääräisten parkkipaikkojen vuokraamisen. Yleisesti ottaen jokainen pysäköintilaitos ja -alue voidaan organisoida paljon tehokkaammin, mikäli autot voiva suoraan navigoida vapaille paikoille.

Kaupungit voivat vähentää liikenteen määrää kaduillaan, mikäli ne monitoroivat julkisia pysäköintipaikkoja anturien avulla ja ohjaavat kuljettavat suoraan vapaille paikoille. Dresdenin kaupungissa käytetään jo Smart City Systemin Parkkipilottia menestyksellä, kuten monissa yrityksissä kuten Aldi Nordissa, Edekassa, VW:lla ja EnBW:llä.

Katse tulevaisuuteen

Menestyksekkään käynnistyksen jälkeen Saksassa yritys katsoo jo toiminnan laajentamiseen muihin Euroopan maihin. Mikäli yritys pysyy kasvu-urallaan, Rutronik jatkaa sen tukemista kattavalla teknisellä, taloudellisella ja logistiikan tuella aina räätälöityihin logistiikkaratkaisuihin asti.

Lisäksi Smart City System aikoo jo nyt laajentaa tarjontaansa.

- Joillakin parkkipaikoilla sähköt katkaistaan tiettyinä aikoina päivisin. Tutkimme parhaillamme, voisivatko aurinkopaneelit tai akut olla järkevä ratkaisu näissä tapauksissa. Tässäkin luotamme Rutronik24:n apuun ja tukee, sanoo Stefan Eckart.

MORE NEWS

Rohde ajatteli spektrianalyysin uusiksi

Rohde & Schwarz on mullistanut signaali- ja spektrianalyysin tuomalla markkinoille täysin uudenlaisen FSWX-analysaattorin. Uutuuslaite haastaa perinteisen arkkitehtuurin yhdistämällä monikanavaisen mittauksen, sisäisen ristiinkorrelaation ja laajakaistaisen analyysin. Aiemmin näitä ominaisuuksia ei ole nähty yhdessä ja samassa laitteessa.

Elisa kiihdyttää 5G:tä, mutta kovemmat nopeudet ovat harvojen herkkua

Elisa ja Nokia laajentavat 5.5G-verkon eli 5G Advancedin kattavuutta Suomessa ja Virossa, mutta verkon hyödyt jäävät vielä harvojen käyttöön päätelaitteiden puutteen vuoksi. Elisan teknologiajohtaja Sami Komulaisen mukaan uusi verkko on jo käytössä tietyillä alueilla. - Elisan 5.5G kattaa tällä hetkellä osan pääkaupunkiseudusta sekä Tampereen, Turun ja Jyväskylän aluetta, Komulainen sanoo.

USA pelkää, että kiinalaiset aurinkokennotkin vakoilevat

Yhdysvaltalaiset turvallisuusviranomaiset varoittavat, että kiinalaisissa aurinkosähköjärjestelmissä voi piillä dokumentoimatonta viestintälaitteistoa – ja että nämä voivat mahdollistaa vakoilun tai jopa sabotaasin sähköverkkoon.

AMD:n uusi tekoälyprosessori nostaa riman korkealle

AMD on julkistanut uuden sukupolven Instinct MI350 -sarjan grafiikkaprosessorit, jotka on suunniteltu erityisesti generatiivisen tekoälyn ja huipputason laskennan vaatimuksiin. Uutuudet lupaavat jopa nelinkertaista laskentatehoa ja merkittäviä parannuksia energiatehokkuudessa aiempiin sukupolviin verrattuna.

Trian uusin tukee Windowsia, Androidia ja Linuxia

Sulautettujen tietokonealustojen valmistukseen erikoistunut Tria on julkistanut uuden perheen laskentamoduuleja, jotka perustuvat Qualcommin Dragonwing-prosessoreihin ja tukevat nyt kolmea eri käyttöjärjestelmää: Windows 11 IoT Enterprisea, Androidia sekä Yocto Linuxia.

Yksi koodi, monta laitteistoa

ETN - Technical articlePrototyyppien kehitystyössä nopeus on valttia. Markkinoilla menestyvät sovellukset, joilla aikaan saadaan uusia ja virtaviivaistetaan jo olemassa olevia palveluita. Nykyisin käytössä oleviin sulautettuihin järjestelmiin saadaan lisää toimintoja hyödyntämällä data-analytiikan ja koneoppimisen kaltaisia tekniikoita reaaliaikaisen sensoridatan käsittelyn tehostamisessa. Myös käyttöliittymien kehittymisen tuomien etujen hyödyntäminen helpottaa automaattisten järjestelmien kasaamista ja ohjausta.

Varo matoja kekseissä!

Harvoin tietoturvatiedotteet osuvat näin ytimekkäästi: HP:n varoitus matkailijoille paljastaa evästehuijauksen, joka saattaa päätyä laitteeseesi troijalaisena. Kesälomakauden kynnyksellä matkailijoita vaanii uusi, ovelasti naamioitu tietoturvauhka.

Kaikkein nopeimpien langattomien signaalien testaaminen onnistuu nyt tabletilla

Saksalainen Aaronia esittelee San Franciscon IMS 2025 -messuilla maailman nopeimmat kannettavat reaaliaikaiset spektrianalysaattorit, jotka mahdollistavat jopa yli 3 000 GHz/s pyyhkäisyn – ja kaiken tämän voi tehdä kentällä suoraan tabletilla.

Nokialle tärkeä 5G-sopimus Tšekkiin

Nokia on solminut merkittävän 5G Standalone -verkkosopimuksen Tšekin suurimman operaattorin, O2 Czech Republicin, kanssa. O2 ottaa käyttöön Nokian pilvinatiivin 5G SA Core -ratkaisun, mahdollistaen kehittyneet 5G-palvelut, kuten verkkoleikkaukset, alhaisen viiveen sovellukset ja korkean tietoturvan.

Tamperelainen Unikie voi kasvaa suureksi robottirekkojen ohjaajaksi

Tamperelainen ohjelmistoyhtiö Unikie on ottamassa merkittävän askeleen kohti eurooppalaista läpimurtoa robottiajoneuvojen ohjauksessa. Yritys on solminut globaalin kumppanuuden Deutsche Telekomin kanssa. Tavoitteena on tuoda älykästä automaattista ajoneuvologistiikkaa teollisuusalueille, varikoille ja tuotantolaitoksiin ympäri Eurooppaa – ja mahdollisesti myös sen ulkopuolelle.

Uutuuspiiri vahvistaa tulevia PCIe 6 -signaaleja

Diodes Incorporated on esitellyt ensimmäisen PCI Express 6.0 -nopeuksiin (jopa 64 GT/s) yltävän vahvistinpiirin, joka parantaa signaalin laatua uusimman sukupolven liitäntätekniikoissa. Uusi PI3EQX64904 on lineaarinen, nelikanavainen PAM4-vahvistin, jonka tehtävänä on varmistaa luotettava tiedonsiirto vaativissa sovelluksissa, kuten datakeskuksissa, tekoälyjärjestelmissä ja suurteholaskennassa.

Nokia luottaa AMD:n uusimpaan 5G-pilvilaskennassa

Nokia ottaa käyttöön AMD:n 5. sukupolven EPYC-prosessorit osana 5G-verkkonsa pilvi-infrastruktuuria. AMD:n suorituskyky ja energiatehokkuus tukevat Nokian Cloud Platformia, joka toimii 5G-runkoverkon eli 5G Coren laskenta-alustana.

10 wattia sokeripalan kokoisesta teholähteestä raiteille

Traco Powerin uusi TMR 10WIR -sarja tarjoaa jopa 10 watin tehon vain sokeripalan kokoisessa SIP-8-metallikotelossa. Poweri on kvalifioitu käyttöön rautateillä. Kompakti DC/DC-muunnin on suunniteltu erityisesti vaativiin liikenne- ja teollisuussovelluksiin, joissa tila on kortilla, mutta laatuvaatimukset korkealla.

Datan lähettäminen näkyvällä valolla on turvallisempaa

Langattoman tiedonsiirron uusin läpimurto perustuu näkyvään valoon. Skotlantilainen pureLiFi on julkaissut uuden Kitefin XE -järjestelmän, joka mahdollistaa nopean ja erittäin turvallisen langattoman yhteyden ilman perinteisiä radiotaajuuksia, kuten WiFi- tai mobiiliverkkoja.

LUMI on nyt maailman yhdeksänneksi tehokkain

Suomen CSC:n ylläpitämä LUMI-supertietokone on rankattu maailman yhdeksänneksi tehokkaimmaksi supertietokoneeksi tuoreessa kesäkuun 2025 TOP500-listauksessa. Samalla se on koko kärkikymmenikön energiatehokkain järjestelmä.

Samaa koodia Arm- ja RISC-V-prosessoreille

Sulautettujen järjestelmien ohjelmistokehittäjille koittaa helpotus. Ruotsalainen IAR on julkaissut päivitetyt versiot työkaluistaan, jotka mahdollistavat saman lähdekoodin hyödyntämisen sekä Arm- että RISC-V-arkkitehtuureissa. Tämä avaa merkittäviä mahdollisuuksia kustannustehokkaaseen ja skaalautuvaan tuotekehitykseen erityisesti auto-, teollisuus-, lääketekniikka- ja IoT-markkinoilla.

Yksi ainoa siru optimoi sähköauton akuston

Sveitsiläinen LEM on lanseerannut uuden virranmittausyksikön sähköajoneuvojen  akkujen hallintaan. Ensimmäistä kertaa markkinoilla LEM on yhdistänyt shuntti- ja avoimen silmukan Hall-ilmiöteknologiat yhteen osaan, jota kutsutaan hybridivalvontayksiköksi (HSU). Uutuudella yhtiö vastaa pienen tilantarpeen, alhaisen kustannustason ja korkeimman turvallisuustason haasteisiin sähköautojen akkujen hallintajärjestelmissä.

Pieni parannus pidentää langattomien hiirten käyttöaikaa merkittävästi

Renesas esittelee ensimmäisen mikropiirin, joka tukee uutta USB-C 2.4 -standardia – vaikutukset ulottuvat suoraan langattomien pelihiirten virrankulutukseen ja yhteensopivuuteen. Langattomien pelihiirten yksi suurimmista haasteista on ollut virrankulutuksen ja suorituskyvyn tasapainottaminen. Uusin päivitys USB-C-standardiin voi vaikuttaa tähän yllättävän paljon.

Uusi RTOS alkaa vallata pieniä mikro-ohjaimia

Sulautettujen järjestelmien maailma on saamassa uuden suunnan, kun PX5 RTOS – uusi reaaliaikakäyttöjärjestelmä ThreadX:n alkuperäiseltä kehittäjältä William Lamielta – alkaa nousta esiin vaihtoehtona pieniin ja vaativiin mikro-ohjainympäristöihin. Viimeisin merkittävä askel tässä kehityksessä on saksalaisen debuggausjätti Lauterbachin ilmoitus täysimittaisesta TRACE32-tuesta PX5:lle.

Tässä toukokuun pahimmat haittaohjelmat

Tietoturvayritys Check Pointin toukokuun haittaohjelmakatsaus paljastaa, että FakeUpdates on yhä yleisin sekä Suomessa ja maailmalla. Raportin mukaan FakeUpdates vaikutti 5,41 prosenttiin organisaatioista maailmanlaajuisesti. Suomessa sen esiintyvyys oli 3,80 prosenttia.

ETNdigi 1/2025 is out
TMSNet  advertisement

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Yksi koodi, monta laitteistoa

ETN - Technical articlePrototyyppien kehitystyössä nopeus on valttia. Markkinoilla menestyvät sovellukset, joilla aikaan saadaan uusia ja virtaviivaistetaan jo olemassa olevia palveluita. Nykyisin käytössä oleviin sulautettuihin järjestelmiin saadaan lisää toimintoja hyödyntämällä data-analytiikan ja koneoppimisen kaltaisia tekniikoita reaaliaikaisen sensoridatan käsittelyn tehostamisessa. Myös käyttöliittymien kehittymisen tuomien etujen hyödyntäminen helpottaa automaattisten järjestelmien kasaamista ja ohjausta.

Lue lisää...

OPINION

Onko tekoäly nyt uusin uhka tietoturvalle?

Tekoäly on tullut jäädäkseen – siitä ei ole epäilystäkään. Mutta mitä tapahtuu, kun siitä tulee myös kyberturvallisuuden suurin uhka?

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Rohde ajatteli spektrianalyysin uusiksi
  • Elisa kiihdyttää 5G:tä, mutta kovemmat nopeudet ovat harvojen herkkua
  • USA pelkää, että kiinalaiset aurinkokennotkin vakoilevat
  • AMD:n uusi tekoälyprosessori nostaa riman korkealle
  • Trian uusin tukee Windowsia, Androidia ja Linuxia

NEW PRODUCTS

  • 10 wattia sokeripalan kokoisesta teholähteestä raiteille
  • Bluetoothin uudet ominaisuudet käyttöön pienellä USB-tikulla
  • Yksi piiri pidentää langattoman laitteen käyttöaikaa
  • Tehoa ja tarkkuutta teolliseen skannaukseen
  • Kenttälaitteita helposti teollisuusverkkoon
 
 

Section Tapet