ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT
Oct # TME square

ETNtv

Watch ECF videos

 
ECF23 videos
  • Milan Piskla & David Gustafik, Ciklum
  • Jarno Ahlström, Check Point Software
  • Tiitus Aho, Avnet Embedded
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Pasi Suhonen, Rohde & Schwarz
  • Joachim Preissner, Analog Devices
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

 2022  # square  (4)
TMSNet  advertisement
ETNdigi
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Tweet

TECHNICAL ARTICLES

Valmiiksi sertifioitu moduuli helpottaa IoT:n käyttöönottoa

Tietoja
Kirjoittanut Veijo Ojanperä
Julkaistu: 25.09.2019
  • Devices
  • Embedded

IoT-laitteiden verkkoon liittämiseen on tarjolla valtava määrä protokollia. Laitevalmistajan kannalta prosessia helpottaa huomattavasti, jos käyttää valmiiksi sertifioitua moduulia. ON Semiconductorin Sigfox-moduuli on tästä hyvä esimerkki.

Artikkelin kirjoittaja Brian Buchanan toimii ON Semiconductorilla langattomien liitäntäratkaisujen päällikkönä. Hän on ollut ON Semin palveluksessa jo yli 16 vuotta. Uransa Brian aloitti sekasignaalisuunnittelijana, joka kehitti ratkaisuja autoelektroniikkaan ja teollisuuden sovelluksiin. Tietotekniikan ja MBA-tutkinnot hänellä on Utahin yliopistosta. 

Esineiden internetin (IoT) tuoma tuottavuuden, ohjaustoimenpiteiden ja suorituskyvyn lisä tarjoaa hyödyntämismahdollisuuksia erilaisissa lopputuotteissa missä tahansa markkinoilla. Erityisesti IoT on saanut huomiota markkinoilla, joissa uusimman teknologian hyödyntäminen on aikaisemmin ollut vähäistä, etenkin teknologian vaatimien tiedonsiirron yhteyksien vajavaisuuden vuoksi.

Teollisuus- ja kulutussovelluksissa tunnistamisen, käsittelyn, havainnoinnin ja liitettävyyden tärkeimmät osat ovat keskeisiä asioita, jotka IoT-suunnittelussa on otettava huomioon. Modulaariset asenna-ja-käytä -tyyppiset ratkaisut nopeuttavat ja helpottavat merkittävästi uusien suunnittelujen tekemistä erilaisissa sovelluksissa, joista voidaan mainita muutamana esimerkkinä sellaiset sovellusalueet kuin älykäs koti/rakennus, hyvinvointi ja esineiden jäljitys. Paras hyöty saadaan silloin, kun modulaariset ratkaisut on varustettu niille räätälöidyille työkaluilla ja kun tarpeen niin vaatiessa ne on ennalta varmistettu täyttämään asianmukaisten kansainvälisten standardien ja protokollien vaatimukset.

Liitettävyys asettaa suuria haasteita, koska tarjolla on valtava määrä protokollia, jotka ovat enemmän tai vähemmän sidoksissa kunkin sovelluksen ominaispiirteisiin. Sisään rakennetun infrastruktuurinsa ja pitkän kantaman yhteyksiensä ansiosta Sigfox on nousemassa esiin yhtenä käyttökelpoisimmista protokollista. Monille potentiaalisille IoT-sovellusten suunnittelijoille Sigfox on kuitenkin varsin uudenlaista teknologiaa, joten sen soveltamisen haltuunoton helpottaminen on tärkeä edellytys IoT:n nopealle lisääntymiselle.

IoT-sovellusten asettamia haasteita

Arviolta yli 31 miljardia laitetta (esinettä) on jo liitetty esineiden internetiin ja joka päivä liitetään tuhansia lisää. Yhdessä nämä laitteet tuovat valtavan myönteisen muutoksen kuluttajien ja yritysten käyttöön kaikkialla maailmassa. Kodeissa automatiikka valaistuksen ohjauksessa säästää energiaa ja lisää turvallisuutta, sillä etätoimiset ovikellot mahdollistavat asujan ”kotona olemisen” mistä maailman kolkasta tahansa, mistä on olemassa yhteys internetiin. Yrityksissä tehtaissa ja muissa tiloissa voidaan valvoa jokaista yksityiskohtaa, jolloin saadaan enemmän dataa toiminnallisen tehokkuuden parantamiseksi kuin koskaan aikaisemmin.

Yritystoiminnoissa, joissa laitteita käytetään etäällä olevissa tiloissa, laitteiden toimintaa voidaan valvoa keskitetysti toimistoista käsin ja säästetään kustannuksissa, kun ei tarvitse säännöllisesti tehdä tarkastuskäyntejä paikan päällä. Monipuolisen data-analytiikan, reaaliaikaisen valvonnan, ennakoivan huollon ja ylläpidon sekä muiden arvokkaiden lisäominaisuuksien ansiosta IoT:n tuomista eduista pystytään saamaan entistä enemmän irti.

Monet IoT-laitteiden käytettävyyttä ja kannettavuutta edistävät ominaisuudet, kuten pieni koko, liitettävyys ja etäkäytön mahdollisuus, tuovat omat lisähaasteensa suunnittelijoille. 

Samalla kun laitteiden tulee olla kooltaan riittävän pieniä mahtuakseen asennettavaksi ahtaisiin tiloihin, tulee IoT-solmuun integroida suuri määrä toimintoja. Tavallisia toimintoja ovat mikro-ohjaimella tapahtuva järjestelmän ja prosessidatan hallinta, erilaisilla antureilla suoritettavat mittaus- ja valvontatoiminnot ja salausteknologialla toteutettava varmistus siitä, että kaikki sensitiivinen data tallennetaan ja välitetään turvallisesti.

Tärkeitä ovat myös teholähteet. Vaikka monet IoT-laitteet sijaitsevat kodeissa, toimistoissa tai tuotantotiloissa, missä verkkojännite on käytettävissä, monet näistä laitteista ovat mukavuussyistä paristokäyttöisiä. Ja kaikki sähköttömissä tiloissa sijaitsevat laitteet ovat mitä todennäköisimmin paristokäyttöisiä.

Kokorajoitukset ja rajallinen paristosta saatavissa oleva energia asettavat suunnittelijoille monia haasteita, jotka on otettava huomioon valitsemalla ja käyttämällä pienikokoisia, hyvin vähän tehoa kuluttavia komponentteja ja kehittämällä edistyneitä tehonhallinnan algoritmejä, jotka takaavat, ettei arvokasta energiaa tuhlata.

IoT-laitteiden liitettävyyden haasteet

Toinen IoT-laitteisiin liittyvä haaste on toteuttaa tiedonsiirron rajapinta, joka on aivan oleellinen, kun halutaan yhdistää solmu ja IoT-laite toisiinsa. Tämä vaatii varsin paljon erityisosaamista ja suunnittelijan yksi suurimmista haasteista onkin valita kaikkein sopivin protokolla tai sopivimmat protokollat valtavasta tarjonnasta. Jotkut protokollista ovat hyvin erikoistuneita ja tarkoitettu joihinkin erityissovelluksiin, kun taas toiset kuten Bluetooth ja Wi-Fi ovat laajasti käytettyjä, tosin vain lyhyen kantaman sovelluksiin tarkoitettuja.

Pitkään matkapuhelinten solukkoteknologia oli lähes ainoa saatavissa oleva menetelmä, jolla on voitu yhdistää sellaiset solmut, jotka sijaitsevat kauempana toisistaan kuin mitä lyhyen kantaman langattomilla teknologioilla kuten Bluetoothilla saadaan yhdistettyä. Matkapuhelinteknologia on kuitenkin tarkoitettu puheen ja suurinopeuksisen datan siirtämiseen, mikä kuluttaa paljon tehoa ja tekee siitä huonosti sopivan yksinkertaiseen koneelta-koneelle (M2M) tiedonsiirtoon, jota IoT käyttää ja johon IoT perustuu.

Sigfox on solukkotyyppinen järjestelmä, joka on kehitetty pienen tehonkulutuksen, pitkän kantaman, pienen datanopeuden ja etäällä toisistaan sijaitsevien laitteiden, etenkin IoT-solmujen, välisen edullisen tiedonsiirron tarpeita silmällä pitäen. Yksinkertaiseen M2M-tiedonsiirtoon tarkoitettuna Sigfox-verkko mahdollistaa helpon liitettävyyden etäisyyksillä, jotka ovat paljon suurempia kuin mihin yksinkertainen pienitehoinen lähetin-vastaanotin yksin pystyy. Verkko hyödyntää UNB-teknologiaa (Ultra-Narrow Band), jolla voidaan yhdistää pienitehoinen lähetin-vastaanotin ja luotettava jatkuva tiedonsiirto.

Sigfox on suunniteltu sopimaan useimpiin IoT-sovelluksiin. Sillä on hyvin vähän rajoitteita: sovelluksen tulee lähettää enintään 140 kooltaan 12-tavuisia viestejä vuorokaudessa ja sovelluksen langattoman suorituskyvyn tulee olla 100 b/s. Kun mainitut ehdot täyttyvät, Sigfoxin avulla saadaan käyttöön luotettava, vähän tehoa kuluttava ja edullinen yhteysratkaisu.

Toisin kuin yleisesti käytössä oleviin tiedonsiirtoprotokolliin, kuten Bluetoothiin, liittyvä osaaminen on laajalle levinnyt, on Sigfox erikoistunutta asiantuntemusta vaativa protokolla. Sigfox-pohjaisen tiedonsiirron rajapinnan suunnittelu ja toteuttaminen vaatii, että suunnittelija opettelee ja tuntee hyvin protokollan vaatimukset. Tästä voi aiheutua teknologinen este tai ainakin rajoite yrityksille, jotka suunnittelevat pääsyä etäkäyttöisten IoT-laitteiden markkinoille.

Modulaarisuus madaltaa Sigfoxin soveltamiskynnystä

ON Semiconductor on aktiivinen tällä sektorilla. Se on julkistanut ohjelmoitavan Sigfox RF -lähetin-vastaanottimen SIP-järjestelmäkotelossa, johon on integroitu edistykselliselle SoC-järjestelmäpiirille RF-lähetin-vastaanotin tarvittavine ulkoisine komponentteineen, mukaan lukien TCXO. Tämä helpottaa ja nopeuttaa suunnittelun ja varmennuksen vaatimia prosesseja.

Tähän kuva.

AX-SIP-SFEU SiP-piiri tarjoaa käyttövalmiin Sigfox-yhteyden laitteen ja pilven välille ja siinä on mukana Sigfoxin LPWAN-tiedonsiirtoa hyödyntävät laitteesta pilveen ja pilvestä laitteeseen tietoa siirtävät yhteydet etäkäyttöisille IoT-sovelluksille. SiP-piiri sisältää Sigfox RF IC -piirin, erilliset RF-sovitinkomponentit, kaikki tarvittavat passiivikomponentit ja laitteisto-ohjelmistot yhdessä ja samassa paketissa. ON Semiconductorin ratkaisu on ennakkoon varmistettu olevan CE- ja Sigfox Verified -vaatimusten mukainen, joten suunnittelija voi olla varma sen sopivuudesta etäkäyttöisiin IoT-laitteisiin.

Kooltaan 7 mm x 9 mm x 1 mm oleva yhtenäisesti pinnoitettu kotelo takaa sen, että AX-SIP_SFEU sopii tilakriittisiin etäkäyttöisiin IoT-sovelluksiin. Itse asiassa piiri on yksi kompaktimmeista Sigfox Verified -ratkaisuista, joten suunnittelijan ei tarvitse huolehtia tilantarpeesta suunnitellessaan etäkäyttöisiä IoT-solmuja. Pienestä koosta on erityisesti hyötyä suunniteltaessa puettavan elektroniikan, omaisuuden/esineiden jäljitysmerkintöjen tai muita pientä kokoa edellyttävien sovellusten Sigfox-ratkaisuja.

Tehonkulutukseen liittyviä haasteita saadaan vähennettyä käyttämällä AX-SIP-SFEU:n tehonsäästötoimintoja (standby-, sleep- ja deep sleep -tilat) silloin, kun sovelluksen ei tarvitse lähettää mitään. Tehonsäästötilojen vaatimat virrat ovat 0,55 mA, 1,2 µA ja 180 nA, ja laite toimii CR2032-nappiparistolla. Vaihtoehtoisesti voidaan hyödyntää energiankeruutekniikoita, jolloin ei tarvita minkäänlaisia paristoja eikä paristojen hallintaa tai paristojen vaihtoja.

Yksi RF-suunnittelun haastavimmista puolista etenkin ensimmäisiä suunnitteluja tehtäessä on tarvittavien hyväksyntöjen saavuttaminen. AX-SIP-SFEU SiP-piiri on Sigfox Verified -verifioitu RC1-vyöhykeverkkoa varten, mikä tarkoittaa, että se on varmennettu täyttämään standardin RF- ja protokollavaatimukset, jolloin yhteistoimivuus voidaan taata. Lisäksi piiri on CE-sertifioitu, mikä takaa, että se täyttää Euroopan talousalueen alueella voimassa olevat terveyttä, turvallisuutta ja ympäristönsuojelua koskevat standardit.

Yhteenveto

Paljon uusia etuja ja mahdollisuuksia tuovassa esineiden internetissä suunnittelijoille haasteita asettaa IoT-solmuilta vaadittava pieni koko ja niihin integroitavien toimintojen suuri määrä. Sen lisäksi, että solmujen pitää täyttää fyysiset kokoon liittyvät rajoitteet ja tehonkulutukseen liittyvät vaatimukset, niiden on myös oltava kansainvälisten RF-tiedonsiirron standardien mukaisia. Tämä lisää ajantarvetta, kustannuksia ja riskejä suunnitteluprosessin aikana. Erityisen tärkeää tämä on suunniteltaessa etäkäyttöisiä laitteita, joissa tarvitaan pitkän kantaman yhteyksien toteuttamiseksi matkapuhelinverkkoja edullisempia ratkaisuja.

Ennakkoon varmennettu, pienikokoinen, vähän tehoa tarvitseva ON Semiconductorin AX-SIP-SFEU-moduuli on ratkaisu IoT-solmujen suunnittelijalle, joka haluaa olla varma, että solmu täyttää asianmukaiset RF-tiedonsiirtojärjestelmän vaatimukset ja on helposti ja lähes riskittömästi toteutettavissa. Tämä madaltaa IoT-suunnittelun teknologisia esteitä merkittävästi.

back to top
MORE NEWS

Sotilaskäyttöön kehitetty läppäri kestää ”vähän enemmän”

Panasonic Mobile Solutions on esitellyt kovien olosuhteiden Toughbook-läppäristään 40 Military -version, joka on kehitetty erityisesti sotilasajoneuvoissa käytettäväksi. Laite on kehitetty yhdessä roda computer GmbH:n kanssa, joka on jo pitkään konfiguroinut ja mukauttanut Panasonicin laitteita erilaisiin sotilassovelluksiin.

Alihankinta keräsi hyvin väkeä

Tampereen Alihankinta-messut täytti tällä viikolla jo 35 vuotta. Kolmipäiväinen tapahtuma keräsi hyvin väkeä, kaikkiaan 16 925 kävijää. Luku ei ole aivan ennätysvuoden 2016 tasolla, mutta selkeä parannus vaisuun viime vuoteen.

Zuken tuo tekoälyn piirikortin reititykseen

Japanilainen Zuken tunnetaan piirilevyjen suunnittelun työkaluistaan. Nyt yritys on tuomassa tekoälyn asiakkaidensa käyttöön. Tämä tapahtuu kolmessa vaiheessa Zukenin CR-8000-työkaluissa.

Raspberry Pi saa odotetun 5-version

Raspberry Pi on suosituin kehittäjien yhden kortin tietokone, mutta nykyinen 4-sukupolvi on jo neljän vuoden ikäinen. Tämä ongelma poistuu lokakuussa. Raspberry Pi 5 saa jopa 2-3 kertaa enemmän suorituskykyä, kun prosessoriksi vaihtuu Broadcomin BCM2712.

Voiko johtava muovi tuoda riittävän EMI-suojauksen 5G-sovellukseen?

On monia esteitä, jotka on voitettava, jotta 5G tuo lupaamansa paremman suorituskyvyn ja tehokkuuden, antaa uusia käyttökokemuksia ja yhdistää uusia toimialoja. Yksi avain näiden lupausten täyttämiselle on ainutlaatuisten EMI-suojausmateriaalien ja -tekniikoiden kehittäminen, jotka mahdollistavat sähkömagneettisten häiriöiden onnistuneen hallinnan ja parantavat sähkömagneettista yhteensopivuutta.

16-bittisellä lisää tehoa moottorinohjaukseen

Renesas Electronics on julkistanut uuden jäseniä suosittuun RL78-mikro-ohjainten perheeseensä. 16-bittinen RL78/G24 tuo tähän asti suurimman suorituskyvyn RL78-perheen ohjaimiin.

Telia testaa jo uusinta RedCap-tekniikkaa

Telia on tehnyt Nokian ja MediaTekin kanssa kenttätestejä Suomessa 5G Reduced Capability -teknologialla eli RedCapilla. RedCap on IoT:n eli esineiden internetin uusin 5G-tekniikka, joka auttaa Telian asiakkaita hyödyntämään IoT:t entistä paremmin.

Nokia yllättää: tuo 5G-päätelaitteet teollisuuskäyttöön

Vuosituhannen alussa Nokia valmisti suuria määriä Tetra-viranomaispuhelimia, mutta tämä liiketoiminta myytiin vuonna 2005 ranskalaiselle EADS:lle. Nyt yhtiö yllättää tuomalla kovaa käyttöä kestävät 5G-päätelaitteet langattomiin verkkoihin teollisissa ympäristöissä, kuten satamissa, kaivoksissa, kemianlaitoksissa ja öljynporauslautoilla.

Tamperelainen Radientum Nordicin eliittikumppaniksi

Tamperelainen Radientum tunnetaan antennien ja RF-suunnittelun työkaluistaan. Nyt yhtiö on päässyt mukaan Nordic Semiconductorin eliittikumppaniksi eli Elite Desing Partners -listalle.

Laser nostaa prosessorin datalinkin viisinkertaiseksi

Kupari on jo kauan sitten korvattu kuidulla verkkoyhteyksissä. Nyt ruotsalaisen Svers Semiconductorsin tytäryhtiö Sivers Photonics aikoo esitellä ECOC-messuilla Glasgow´ssa optista piiriä, joka yltää 4 terabitin datanopeuteen 8 eri aallonpituudella.

Microchip toi I3C-väylän pienelle ohjaimelle

Jo iäkkäät I2C- ja SPI-väylät ovat korvautumassa nopeammalla I3C-anturiväylällä monissa pienissä laitteissa. Microchip on nyt kehittänyt markkinoiden ensimmäisen pienen nastamäärän ohjainpiirin, joka tukee I3C-väylää.

Simulink osaa nyt analysoida bugeja lennossa

MathWorks on julkistanut vuoden toiset päivitykset sekä Matlabiin että Simulinkiin. Uusi 2023b-julkaisu esittelee kaksi tuotetta ja useita merkittäviä päivityksiä, joilla suunnittelijoiden työtä voidaan tehostaa ja virtaviivaistaa.

Demo osoittaa: universaaliprosessori on askeleen lähempänä

Tachyum on yritys, joka kehittää universaaliprosessoria. Siis suoritinta, joka kykenee ajamaan kaikkia eri käskykantoja samalla raudalla. Prodigy-prosessorin pitäisi tulla markkinoille ensi vuonna.

Renesas yhdistää AI- ja mikro-ohjainkehityksen

Mikro-ohjainmarkkinoiden kärkeen kuuluva Renesas aikoo mahdollistaa sen, että mikro-ohjainten kehittäjät pääsevät samoilla työkaluilla kiinni myös tekoälytoimintojen kehittämiseen. Yhti sanoo luoneensa rajapinnat Reality AI Tools -työkalujen ja e2 studio -kehitysympäristönsä välille.

Ericsson: mobiiliverkkoja ajetaan pian pilvessä

Mobiiliverkot eivät ole entisen kaltaisia. Aiemmin kyse oli valmistajakohtaisista suljetuista ratkaisuista, nyt verkkoja halutaan toteuttaa eri valmistajien komponenteilla ja ohjelmistoilla. Ericsson sanoo saavuttaneensa tärkeän virstanpylvään tulevaisuuden avoimissa verkoissa.

Nokia tarjoaa ”verkkoa koodina” – siis mitä?

Nokia on julkistanut uuden alustan, jolle on annettu nimeksi Networks as Code. Alustan tavoitteena on nopeuttaa sitä, miten operaattorit voivat muuttaa verkon ominaisuuksia liikevaihtoa kerryttäviksi tuotteiksi. Mistä siis on kyse?

UWB:llä voi paikantaa 1,4 millimetrin tarkkuudella

Monissa sovelluksissa olisi käyttöä äärimmäisen tarkalle paikannukselle. Toinen tärkeä ominaisuus olisi erittäin pieni virrankulutus. Belgialainen mikroelektroniikan tutkimuskeskus IMEC esitteli VLSI Technology Symposiumissa impulssiradion, joka vastaa molempiin vaatimuksiin komeasti.

Auton moottorinohjaus yhdellä kortilla

Saksalaisen Rutronikin System Solutions -suunnitteluyksikkö on esitellyt uuden kehityskortin autojen pienikokoisille moottorin ohjausyksiköille. RDK4-kortti on odotettu laajennus yhtiön kanta- ja sovitinkorttivalikoimaan.

Aurinkosähkön ja akkujen hinta on romahtanut 10 vuodessa

Berliinissä sijaitseva tieteellinen ajatushautomo Mercator Research Institute on Global Commons and Climate Change (MCC) on julkaissut Energy Research & Social Science -lehdessä tutkimuksen, jonka perusteella aurinkosähkön hinta on laskenut 87 prosenttia ja akustojen 85 prosenttia viimeisen vuosikymmenen aikana.

Innokas Medical on nyt vain Innokas

Lääketieteen laite- ja sovelluskehityksen palveluita tarjoavat 200 kehittäjän Innokas Medical haluaa laajentua myös muille sulautetun kehityksen alueille. Tätä varten yhtiö uudelleenbrändää itsensä ytimekkäällä nimellä Innokas.

22/8 34 35 36 37 38 39 # pcbway
37 38 39 40  # pc-box
2023 # 50 år pc-box
 2022  # mobilbox
22/8 34 35 36 37 38 39 # pcbway klar
37 38 39 40 # mobilbox
2023 # 50 år mobilbox
Oct # mobilbox
TMSNet  advertisement
ALWAYS # ETNdigi nysbrev

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Voiko johtava muovi tuoda riittävän EMI-suojauksen 5G-sovellukseen?

On monia esteitä, jotka on voitettava, jotta 5G tuo lupaamansa paremman suorituskyvyn ja tehokkuuden, antaa uusia käyttökokemuksia ja yhdistää uusia toimialoja. Yksi avain näiden lupausten täyttämiselle on ainutlaatuisten EMI-suojausmateriaalien ja -tekniikoiden kehittäminen, jotka mahdollistavat sähkömagneettisten häiriöiden onnistuneen hallinnan ja parantavat sähkömagneettista yhteensopivuutta.

Lue lisää...

OPINION

Kolme tapaa pidentää tietokoneiden käyttöikää

Ilmastokriisin ratkaiseminen edellyttää teknologian käyttöiän pidentämistä ja laitteiden kierrättämistä jatkuvan uusien laitteiden ostelun ja pois heittämisen sijaan, kirjoittaa Panasonic TOUGHBOOKin Pohjoismaiden maajohtaja Stefan Lindau.

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Sotilaskäyttöön kehitetty läppäri kestää ”vähän enemmän”
  • Alihankinta keräsi hyvin väkeä
  • Zuken tuo tekoälyn piirikortin reititykseen
  • Raspberry Pi saa odotetun 5-version
  • Voiko johtava muovi tuoda riittävän EMI-suojauksen 5G-sovellukseen?

NEW PRODUCTS

  • Sotilaskäyttöön kehitetty läppäri kestää ”vähän enemmän”
  • USB ja Bluetooth samassa pienessä paketissa
  • 65 wattia tehoa useammasta USB-portista
  • Markkinoiden suosituin korttitietokone nyt Mouserilta
  • Tähän asti tarkin anturi sähköautojen akustoihin
 

NEWSFLASH

Tweets by ETN_fi
 

Section Tapet