EU:n uusi akkuasetus tuo merkittäviä muutoksia teollisuusakkujen kierrätysvaatimuksiin. Elokuusta 2025 alkaen myös suuret teollisuusakut on kierrätettävä samoin periaattein kuin tavalliset paristot ja pienakut. Tämä tarkoittaa, että akkujen markkinoille saattajien on hoidettava kierrätysvastuu kollektiivisesti tuottajayhteisöjen kautta.
Tuottajavastuun laajentuminen tarkoittaa, että kaikille teollisuusakuille on perustettava valtakunnallinen keräysjärjestelmä, riippumatta siitä, milloin ne on saatettu markkinoille. Kierrätyskustannukset on myös sisällytettävä tuotteiden hintoihin jo myyntihetkellä.
Suomessa Recser Oy on laajentanut toimintaansa kattamaan myös suuret, yli 25 kiloa painavat teollisuusakut, jotka eivät ole lyijypohjaisia. Aiemmin Recser on vastannut alle 25 kiloisten paristojen ja akkujen kierrätyksestä, mutta nyt se ottaa vastuulleen myös suurempien akkujen jätehuollon ja kierrätyksen. Lyijypohjaisten akkujen kierrätyksestä Suomessa vastaa Akkukierrätys Pb Oy.
Uusi asetus koskee erityisesti teollisuusakkuja, joita käytetään muun muassa liikkuvissa työkoneissa, viestintäverkoissa, maataloudessa sekä sähköenergian tuotannossa ja jakelussa. EU:n tavoitteena on asetuksella edistää kiertotaloutta, vahvistaa sisämarkkinoiden toimintaa sekä vähentää paristojen ja akkujen ympäristövaikutuksia.
Suomessa jätelakiin tehtävät muutokset tarkentavat uuden asetuksen toteutusta kansallisella tasolla. Lausuntokierroksella oleva lainsäädäntö tuo lisäohjeita muun muassa tuottajavastuun yksityiskohtiin ja jätehuollon käytännön järjestelyihin.
Teollisuusakkujen kierrätysvastuun siirtyminen yksilöllisestä vastuusta kollektiiviseksi merkitsee merkittävää muutosta alan toimijoille. Kierrätyksen toteuttaminen yhteisvastuullisesti tehostaa akkujen jätehuoltoa ja varmistaa, ettei teollisuusakkuja jää pois kiertotalouden ulkopuolelle
Kuva: Cactos Oy