Prosessorin odotetaan olevan jopa 30 kertaa energiatehokkaampi kuin perinteiset CMOS-teknologiaan perustuvat ratkaisut, ja sen avulla voidaan saavuttaa huomattavia suorituskykyparannuksia erityisesti tekoälyn inferenssissä ja monimutkaisissa matemaattisissa laskuissa.
Q.ANT:n toimitusjohtaja Michael Förtsch kuvailee prosessoria “fotoniteknologian ja kestävän kehityksen yhteensovittamisen merkkipaaluksi”. Uutuustuote perustuu yrityksen omaan LENA-arkkitehtuuriin (Light Empowered Native Arithmetics) ja käyttää litium-niobaatti-ohutkalvoteknologiaan, jonka Q.ANT on kehittänyt vuodesta 2018 lähtien. Prosessori on saatavilla PCI-Express-yhteensopivana, mikä tekee siitä helposti integroitavan olemassa oleviin tietojärjestelmiin.
Fotoniprosessorin avulla voidaan ratkaista esimerkiksi suurten kielimallien (LLM) ja koneoppimisen laskennallisia haasteita huomattavasti energiatehokkaammin. Q.ANT:n testit osoittivat, että laite voi vähentää koneoppimisen parametreja ja operaatioiden määrää lähes puoleen verrattuna perinteisiin menetelmiin. Tämä avaa mahdollisuuksia myös nopeampaan tekoälyn koulutukseen ja inferenssiin eli päättelyyn.
Esimerkiksi GPT-4-mallin kaltaisen tekoälyn kyselyt kuluttavat nykyisin kymmenkertaisesti sähköä tavalliseen internet-hakuun verrattuna. Q.ANT:n teknologia voi vähentää energiankulutuksen jopa 1/30-osaan.
Ensimmäiset fotoniprosessorit ovat tilattavissa nyt, ja toimitukset alkavat helmikuussa 2025. Ne ovat saatavilla valmiina palvelinratkaisuina, jotka integroituvat helposti olemassa oleviin tietokeskusympäristöihin.