Maailmalla on jo paljonkin palveluita, joissa voi käyttää tekoälyapureita - usein niitä kutsutaan agenteiksi - käymään läpi, tiivistämään ja yhteenvetämään esimerkiksi sähköposteja tai kalenteritietoja. Agentit osaavat sitten nostaa esiin käyttäjän kannalta relevantteja tietoja ja muistuttamaan esimerkiksi tapaamisista.
Mind2 on kuitenkin outo lintu tässä tarjonnassa. Se tallentaa tiettävästi ainoana ratkaisuna maailmassa kaiken paikallisesti laitteen omalle teratavun kiintolevylle. Mind2 on tuottavuustyökalu, joka poistaa tarpeen käyttää eri sovelluksia.
Sailfish OS:n päällä toimiva ratkaisu nojaa Venho.AI-tekoälyyn, jonka kymmenkunta agenttia kokoavat yhteen dataa eri sovelluksista. Tässä datassa voi olla sekoittuneena yrityksen sähköposteja, kalentereita, Slack-keskusteluja ja privaatteja Whatsapp-viestejä. Metadatan avulla laite osaa kaivaa esiin kaiken tiettyyn kontekstiin liittyvän. Kaiken saa näkymään laitteen viestikeskuksessa.
Antti Saarnion mukaan tavoitteena on, että kun nyt ihminen tekee 80 prosenttia kaikesta työstä ja tekoälyn loput 20 prosenttia, Mind2 kääntää suhteen päinvastoin. Saarnion mukaan laite voi tuoda kaksi lisätuntia työpäivään. Tätä tuottavuutta on oikeastaan mahdotonta ostaa mistään.
Jollan historia on tietysti ollut vähintäänkin värikäs. Miksi Mind2 olisi se laite, joka räjäyttää pankin? - Olemme törmänneet niin monta kertaa seinään, että osaamme tehdä alustan, Saarnio sanoo.
Pian alkavat ensimmäisen Salossa valmistetun 500 kappaleen Mind2-erän toimitukset. 30 pinnan alennuksella eli 489 eurolla myytävä laite on tarkoitettu ennen kaikkea kehittäjille. Palautteen pohjalta Mind2:st voidaan edelleenkehittää. Muutenkin siitä on tarkoitus tehdä jatkuvasti kehittyvä laite. - Vuonna 2013 esiteltyä puhelintammekin päivitimme vielä 2019, muistuttaa Sami Pienimäki.
Tekoäly on monella tapaa Mind2:n DNA:ssa. Antti Saarnio kertoo hahmotelleensa ideaansa ChatGPT:n kanssa. Nyt kämmenelle sopivan laitteen Rockchip-prosessorin NPU-ytimellä pyörii 8 miljardin parametrin Llama 3.1 -malli. Suurempikin sopisi, ainakin Llama 3.2:n pitäisi toimia hyvin.
Bisnesmielessä Mind2 saattaisi lähteä lentoon, kun se korvaisi jonkun muun laitteen. Sekään ei ole mahdotonta. - Kotelon sisään sopisi 5G-modeemi, jolloin Mind2 voisi jo korvata useamman sata euroa maksavan kodin tai pientoimiston reitittimen, sanoo Pienimäki.
Eikös ideaalia olisi, jos Mind2:n saisi integroitua kännykän kuorien sijaan? Sami Pienimäki ei tyrmää ideaa, mutta vielä siihen on aika paljon matkaa. - Laite käy aika lämpimänä, kun se prosessoi, Pienimäki sanoo esitellen kotelon paranneltua jäähdytystä. Tuuletin peittää ison osan piirilevystä.
Toisaalta puolijohdealan kehityksellä on taipumus korjata nämä pienet ongelmat.
Lisätietoja täältä.