ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT

IN FOCUS

Suojaa datasi kunnolla

SSD-levyt tarjoavat luontaisesti korkean luotettavuuden kaikentyyppisiin sovelluksiin, aina aloitustason kuluttajalaitteista kriittisiin järjestelmiin. Asianmukaiset tietosuojamekanismit voivat maksimoida levyn käyttöiän toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä tarpeen mukaan, kertoo Silicon Motion artikkelissaan.

Lue lisää...

ETNtv

 
ECF24 videos
  • Timo Poikonen, congatec
  • Petri Sutela, Testhouse Nordic
  • Tomi Engdahl, CVG Convergens
  • Henrik Petersen, Adlink Technology
  • Dan Still , CSC
  • Aleksi Kallio, CSC
  • Antti Tolvanen, Etteplan
ECF23 videos
  • Milan Piskla & David Gustafik, Ciklum
  • Jarno Ahlström, Check Point Software
  • Tiitus Aho, Avnet Embedded
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Pasi Suhonen, Rohde & Schwarz
  • Joachim Preissner, Analog Devices
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Xiphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

TMSNet  advertisement
ETNdigi
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn

TECHNICAL ARTICLES

Paristoton IoT-laite vaatii tehopihiä tekniikkaa

Tietoja
Kirjoittanut Veijo Ojanperä
Julkaistu: 10.01.2020
  • Devices
  • Embedded
  • Power

Esineiden internet vaatii paristottomia ja huoltovapaita päätelaitteita, jotta verkon koko potentiaali voitaisiin hyödyntää ja näin tehdä maailmasta entistä älykkäämpi. Avuksi tarvitaan ympäristöstä tehokkaasti energiaa kerääviä järjestelmiä. Lisäksi avainasemassa ovat ultrapihien puolijohdepiirien jatkuva kehitystyö sekä erittäin suorituskykyiset radiotekniikat kuten Bluetooth LE.

Artikkelin kirjoittaja Bruno Damien johtaa ON Semiconductor -yhtiön IoT-tuotteiden markkinointia EMEA-alueella.

Tehokkaiden laitemarkkinoita analysoivien menetelmien käyttö on entistä helpompaa ja niiden avulla voidaan todeta anturidatan kysynnän huikea kasvu. Cisco-yhtiön aiemmin laatima ennuste 50 miljardista verkkoon kytketystä ’esineestä’ tänä vuonna ei vaikuta enää lainkaan liian kunnianhimoiselta.

Jos puoletkin näin valtavasta laitemäärästä käyttäisi tehonsyöttöön ainoastaan paristoa, niiden toimittamisesta aiheutuvat kustannukset ja ympäristörasitteet – sekä paristojen jatkuvan vaihtamisen haasteet – voisivat tehdä koko IoT-konseptista kestämättömän.

Paristottomat älykkäät anturit, jotka saavat käyttötehonsa keräämällä energiaa ympäristöstä, ovat teknisenä ratkaisunolleet näköpiirissä jo jonkin aikaa. Viimeisimmät saavutukset energiankeruun tekniikoissa yhdistettynä uusiin erittäin niukkatehoisiin mikropiireihin, antureihin ja radiotekniikoihin (mm. Bluetooth LE) tarkoittavat, että energian kerääminen ympäristöstä on nyt entistä käytännöllisempää, tehokkaampaa, edullisempaa ja yhä helpommin toteutettavissa luotettavasti pieneen kokoon.

Energiabudjetti niukemmaksi

Ajatellaan vaikka älykästä anturia, jonka on tarkoitus mitata ympäristöstä erilaisia tietoja ja lähettää niitä eteenpäin säännöllisin väliajoin. Paristottoman toiminnan edellytykset voidaan ymmärtää analysoimalla jokaisen lähetysjakson suorittamiseen tarvittava energia ja haluttu toistoväli. Jos järjestelmä pystyy keräämään riittävästi energiaa lähetysjaksojen suorittamiseen halutulla toistosyklillä, pitkäaikainen käyttö ilman paristoa on mahdollista.

Tarvittava energia riippuu järjestelmän tehosta sekä ympäristödatan sieppaamiseen ja lähettämiseen vaadittavasta ajasta. Näiden vaatimusten minimoimiseksi Bluetooth Low Energy ja muut vastaavat protokollat (kuten Zigbee Green Power) on optimoitu lyhytkestoisten lähetysten ja alhaisen lähetystehon saavuttamiseksi tietoturvasta tinkimättä.

Käyttäen kumpaa tahansa mainituista protokollista on mahdollista lähettää anturidatan täysi kehys noin 10 millisekunnissa (tai alle). Jos anturisolmun alijärjestelmä pystyy toimimaan luotettavasti esimerkiksi 10 mA virralla ja 1 voltin jännitteellä, tähän tarvittava energiabudjetti voidaan laskea kaavasta:

1 V x 10 mA x 10 ms = 100 µJ/operaatio

Tämä tulos kuvastaa joitakin alustavia tavoitteita, jotka on otettava huomioon.

Jos oletetaan, että anturimittausten, prosessoinnin ja radioliikenteen alijärjestelmät kykenevät toimimaan noin 1 voltin jännitteellä, tarvittava kokonaisenergiabudjetti on 100 mikrojoulea. Energiankeruun alijärjestelmän on siepattava ympäristöstä tarpeeksi energiaa, jotta vähintään 100 µJ olisi käytettävissä solmulaitteen toimintoihin aina tarvittaessa.

Ainoa rajoitus on saada tämä energia riittämään halutulla toistotahdilla. Jos toistoväli on yhden ja kymmenen sekunnin välillä, tämä on kova vaatimus energiankeruulähteelle, muttei mahdoton. Esimerkiksi tavallinen 1-2 neliötuuman aurinkokenno, jonka hyötysuhde voi olla alimmillaan vain 4 prosentin luokkaa, selviytyy tästä haasteesta.

Näiden vaatimusten täyttämiseksi järjestelmän suunnittelu tulee aloittaa käyttäen erittäin niukasti tehoa kuluttavia antureita. Uusimpaan MEMS-teknologiaan perustuvat anturit pystyvät vastaamaan näihin vaatimuksiin tarjoamalla mitättömän vähäisen virrankulutuksen, joka perustuu kehittyneen mekaanisen suunnittelun ja korkeatasoisen integroinnin yhdistelmään.

Tällaisten anturien valikoimasta Boschin kehittämä niukkatehoinen BME280-ympäristöanturi sisältää integroidut paine-, lämpötila- ja kosteusanturit samassa paketissa. BMA400 puolestaan on teollisuuden ensimmäinen 3-akselinen kiihtyvyysanturi, joka tarjoa äärimmäisen niukasti tehoa kuluttavan toiminnan suorituskyvystä tinkimättä.

Yhdistämällä nämä anturipiirit on mahdollista muodostaa erittäin niukkatehoinen monianturialusta, joka sisältää myös inertia-anturin. Alusta soveltuu lukuisiin eri sovelluksiin kuten ilmastointijärjestelmiin, prosessinvalvontaan, omaisuuden seurantaan ja murtohälytysjärjestelmiin.

Järjestelmä paketissa

Vastatakseen prosessointia ja radioliikennettä hoitavien alijärjestelmien asettamiin haasteisiin ON Semiconductor on kehittänyt IoT-sovelluksiin erittäin niukkatehoisen SiP-paketin (System-in-Package) RSL10 SIP. Tämä yhdistelmäpaketti sisältää radioliikenteestä vastaavan SoC-piirin, integroidun antennin, tehonhallintapiirin sekä kaikki tarvittavat passiiviset komponentit.

SiP-paketin tehonkulutus on erittäin alhainen: vain 62,5 nanowattia syvässä lepotilassa ja 7 milliwattia vastaanottotilassa. Piiri pystyy toimimaan alimmillaan 1,1 voltin jännitteellä ja siihen on integroitu myös flash- ja RAM-muistilohkot. Se tukee FOTA-päivityksiä (Firmware Over The Air) muistinsuojauksen kera ja piiri on myös sertifioitu maailmanlaajuisten sääntelystandardien mukaisesti (mm. CE ja US FCC).

Yhdistämällä SiP-paketti RSL10 erittäin niukkatehoisiin BME280- ja BMA400-antureihin sekä ON Semiconductorin digitaaliseen lämpömittari/hälytyspiiriin NTC203, on saatu aikaan RSL10-aurinkokenno-monianturialusta (kuva 1).

Tämä käyttövalmis paristoton anturisolmu kytkeytyy keskittimeen (esim. yhdyskäytävään tai älypuhelimeen) käyttämällä Bluetooth LE -protokollaa. Alusta toimitetaan lähdekoodin, piirikaavioiden ja Gerber-tiedostojen kera räätälöinnin mahdollistamiseksi.

Kuva 1. Aurinkokennolla varustettu RSL10-monianturialusta valmiina lähettämään anturitietoja Bluetooth Low Energy -protokollaa käyttäen.

Energiaa keräämällä

RSL10-monianturialustassa hyödynnetty erittäin niukkatehoisten tekniikoiden yhdistelmä kykenee mittaamaan ja siirtämään eteenpäin ympäristöä koskevia tietoja sekä solmulaitteen liikedataa alle 10 millisekunnin jaksoissa keskimäärin noin 10 mA virrankulutuksella. Jotta tästä saataisiin käytännöllinen sovellus, energiankeruuseen tarkoitetun alijärjestelmän täytyy vain tuottaa riittävästi energiaa laitteen toiminnan tukemiseksi, kun toimitaan asianmukaisen käyttösyklin puitteissa.

Energiaa voidaan kerätä ympäristön lähteistä (kuten auringonvalosta) tyypillisesti melko hitaasti. Yksi lähestymistapa on määrittää niin sanottu vahvistuskerroin suhteessa energiantarpeeseen. Esimerkiksi energian kerääminen yhden sekunnin ajan ja anturin käyttäminen 10 millisekunnin ajan tuottaa vahvistuskertoimeksi 100. Vastaavasti 10 sekunnin pituinen energiankeruujakso ja 5 ms mittaus/lähetysjakso antaa vahvistuskertoimeksi 2000.

Aurinkokennolla varustetun RSL-monianturialustan kerran sekunnissa tapahtuvaa 10 ms lähetysjaksoa vastaavaenergiankeruun vahvistuskerroin on noin 100. Jatkuvalla energiankeruulla kerran 10 sekunnissa tapahtuva lähetysjakso antaa puolestaan kertoimeksi 1000.

Näiden lukujen perusteella aurinkokennoa hyödyntävän energiankeruujärjestelmän on muodostettava virtalähde, joka kykenee syöttämään 10 mA/100 = 100 µA tai 10 mA/1000 = 10 µA virran, jotta lähetysjakso voidaan toistaa kerran sekunnissa tai vastaavasti kerran 10 sekunnissa. Nämä tiedot auttavat valitsemaan sopivan aurinkopaneelin monianturialustan tehonsyöttöä varten. Paneelin voi kätevästi liittää anturikorttiin kaksiporttisen liittimen kautta.

Ribes Techin valmistama aurinkokennomoduuli FlexRB-25-7030 täyttää miltei täsmällisesti nämä vaatimukset. Se tuottaa 16 mikroampeerin virran 200 luksin valaistuksessa tai 80 µA virran 1000 luksilla, mikä riittää 10 ms pituisen lähetysjakson suorittamiseen enintään noin kerran sekunnissa (kuva 2).

Kaksisataa luksia on tyypillinen luonnonvalon tuottama valaistusvoimakkuus sisätiloissa talvisena iltapäivänä pilvisellä säällä. Kirkkaampi ilma, ylimääräiset keinovalolähteet tai kennon sijoittamien ulos tai ikkunan läheisyyteen voi lisätä valaistusvoimakkuutta useita satoja lukseja.

Kuva 2. RSL10-monianturialustaa on demonstroitu liitettynä kaupalliseen aurinkopaneeliin, joka kykenee syöttämään 200 luksin valaistuksessa 16 µA virran.

Ympäristöstä kerätty energia varastoidaan yleensä kondensaattoriin tai ladattavaan akkuun sovelluksen vaatimuksista riippuen. Kondensaattorilla on akkua alhaisempi energiatiheys, joten se kykenee varastoimaan vähemmän energiaa tilavuusyksikköä kohti (kuva 3). Siksi lisäakun avulla aikaansaatu varmistus voi olla paikallaan aurinkokennoja hyödyntävissä sovelluksissa, joiden täytyy säilyä aktiivisina pitkiä aikoja, kun ympäristöstä ei odoteta saatavan valoa lainkaan.

Kuva 3. Akkujen ja kondensaattorien vertailu energian varastointivälineinä.

Energian varastointitavan valinnassa tuli aina myös miettiä järjestelyjä sekä akun varaamisen että purkamisen hallintaan. Akku tulee suojata ylilataukselta ja syväpurkamiselta, mikä saattaa vaatia hakkuriregulaattorin käyttämistä, jolloin tarvitaan ylimääräinen mikropiiri sekä sitä varten ulkoisia komponentteja. Toisaalta jännitekestoisuudeltaan sopiva kondensaattori ei vaadi lainkaan latauspiiriä tai suojauskomponentteja. Kummassakin tapauksessa tarvitaan kuitenkin lähtöjännitteen vakautusta.

RSL10-anturialustaan on sisällytetty matalaprofiilinen 47 µF kondensaattori ja jännitteen vakautusta varten ON Semiconductorin NCP170-piiri. Kyseessä on yksinkertainen vähäisen jännitehäviön synnyttävä (LDO) lineaariregulaattori, jonka lepovirta on äärimmäisen alhainen. Sen ansiosta voidaan minimoida ympäristöstä kerätyn arvokkaan energian vuotaminen hukkaan. Lisäksi kaikki alustakortille valitut piirit on valittu joko alhaista tulojännitettä tai laajaa syöttöjännitealuetta silmällä pitäen yksinkertaisen reguloinnin mahdollistamiseksi.

Energiavarastona käytettävä kondensaattori antaa mahdollisuuden alustan käyttöönottoon paikoissa, joissa ympäristön valaistus on melko voimakas eikä pitkiä pimeitä jaksoja ole odotettavissa. Tällaisissa oloissa jatkuva toiminta on mahdollista.

Moduuli on varustettu RF-lähetysohjelmistolla, jonka avulla anturidataan ja järjestelmän tilaan liittyvät tiedot (kuten varastokondensaattorin jännitetaso) voidaan lähettää eteenpäin hyödyntäen Bluetooth 5:n beacon-toimintamuotoa. Tämä laiteohjelmisto on yhteensopiva iOS- ja Android-käyttöjärjestelmien BLE Scanner -sovellusten kanssa.

Energiakuilu umpeen

Sulautettujen järjestelmien tyypillisen tehontarpeen ja energiankeruujärjestelmien tuotantokyvyn välille jääväenergiakuilu voidaan nyt täyttää. Uudet keruujärjestelmät ovat entistä tehokkaampia keräämään energiaa lähiympäristöstä.

Suurin kiitos kehityksestä kuuluu kuitenkin ultrapihien puolijohdetekniikoiden jatkuvalle kehitystyölle sekä erittäin tehokkaille radiotekniikoille kuten Bluetooth LE:lle. Niiden ansiosta paristottomat IoT-solmulaitteet ovat nyt mahdollisia.

Täysin käyttövalmis monianturipaketti RSL10 puolestaan osoittaa, että paristottomien anturisolmujen hyödyntäminen on nyt mahdollista IoT-järjestelmien käyttöönotossa hyvin laajassa mittakaavassa.

MORE NEWS

Rakettitiede lentää onnistuneilla rekrytoinneilla

Helsinkiläinen ohjelmistokehitykseen erikoistunut IT-yhtiö Rakettitiede jatkoi kannattavaa kasvuaan viime vuonna. - Olemme onnistuneet rekrytoimaan kokeneita osaajia ja tarjoamaan heille juuri oikeanlaisia toimeksiantoja, sanoo toimitusjohtaja Juha Huttunen.

Maailman ensimmäinen lisälaitesovitin, joka säilyttää IP65-luokituksen

Sotilaskäytössä kentällä tarvitaan IP65-luokitusta – eli täyttä suojaa pölyä ja roiskevettä vastaan – jotta laitteet kestävät vaativissa ja vaihtelevissa olosuhteissa. Mutta entä jos laitteeseen täytyy liittää lisälaitteita, kuten radiot, LAN-verkot tai muut kenttävarusteet? Usein suojaus menetetään heti, kun portit avataan. Panasonic on ratkaissut tämän ongelman esittelemällä maailman ensimmäisen lisälaitesovittimen, joka säilyttää IP65-luokituksen myös käytön aikana.

Tekoälyn aikakaudella mikro-ohjain pitää ajatella uusiksi

ETN - Technical articleTekoälyä tuodaan nyt vauhdilla mikro-ohjaimiin. Ajan myötä kaikista päätelaitteiden ML-sovelluksiin tarkoitetuista mikro-ohjaimista tulee hybridilaitteita, joissa yhdistyvät CPU ja NPU. Tämä kehitys on väistämätöntä.

Suomalainen startup Ovido kesyttää tuotetiedon tekoälyn avulla

Helsinkiläinen teknologiayritys Ovido haluaa mullistaa tavan, jolla tuotetietoa hallitaan kansainvälisissä toimitusketjuissa. Yritys kehittää tekoälypohjaista SaaS-alustaa, joka auttaa valmistajia vastaamaan kiristyviin sääntelyvaatimuksiin, kertovat toimitusjohtaja Suvi Haimi ja toinen perustaja Antti Toponen.

VTT kehitti maatuvan aurinkokennon maatalouteen

VTT on kehittänyt maailman ensimmäisten joukossa täysin biohajoavan aurinkokennomoduulin, joka voidaan kiinnittää suoraan viljelykasvin lehteen tai varteen. Maatuvan kennon avulla maatalouteen voidaan tuoda uutta mittauselektroniikkaa ilman huolta jätteistä tai ympäristöhaitoista.

Uusi GaN-transistori voi mullistaa 6G-verkkojen radiotaajuuspiirit

Bristolin yliopiston ja Northrop Grummanin tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen galliumnitridiin (GaN) perustuvan transistoriarkkitehtuurin, joka voi merkittävästi parantaa tulevien 6G-verkkojen nopeutta, tehokkuutta ja signaalinlaatua. Löydös julkaistiin Nature Electronics -lehdessä.

OnePlussan Nord-sarja ottaa harppauksen lippulaivojen suuntaan

OnePlus valmistautuu isoon kesälanseeraukseen, kun se julkistaa 8. heinäkuuta viisi uutta laitetta, ajoitetusti keskelle lomakautta. Tuotteisiin kuuluvat uudet puhelinmallit OnePlus Nord 5 ja Nord CE 5, langattomat kuulokkeet Buds 4, älykello Watch 3 (43 mm) sekä edullinen tablettiuutuus OnePlus Pad Lite.

Lopulta tekoäly lopettaa koodaamisen

AWS:n Principal Developer Advocate Gunnar Grosch esitti AWS Summit Stockholm 2025 -tapahtumassa rohkean näkemyksen ohjelmistokehityksen tulevaisuudesta. - Lopulta tekoäly lopettaa koodaamisen. Hänen mukaansa kehittäjien rooli on jo nyt siirtymässä koodin kirjoittajista kohti koodintarkastajaa – asiantuntijaa, joka ohjaa, tarkistaa ja optimoi tekoälyn tuottamaa koodia.

Mullistava muunninpiiri nostaa datansiirron nopeuden kolminkertaiseksi

Belgialainen mikroelektroniikan tutkimuskeskus IMEC on esitellyt digitaalista datansiirtoa mullistavan uutuuden. 150 giganäytetty sekunnissa näytteistävä DA-muunnin 300 gigabitin tiedonsiirtoon sekunnissa yhdellä kaistalla. Tämä on merkittävä harppaus verrattuna nykyisiin markkinoilla oleviin PAM-4-pohjaisiin ratkaisuihin.

Hengittävä akku on askeleen lähempänä

Englantilaisen Surreyn yliopiston tutkijat ovat tehneet läpimurron uudenlaisessa litium–hiilidioksidiakussa, joka voi tulevaisuudessa paitsi varastoida energiaa tehokkaasti, myös vähentää ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta. Tutkijoiden kehittämä “hengittävä” akku käyttää hiilidioksidia kemiallisessa reaktiossa sähkön tuottamiseen ja vapauttamiseen.

Uudenlainen termistori on iso askel sähköautoille

Murata on esitellyt maailman ensimmäisen hartsivaletun ja wire-bonding- eli lankabondausyhteensopivan NTC-termistorin. Sen tuoma tarkempi lämpötilanhallinta mahdollistaa pienemmät ja tehokkaammat moduulit sähköautoihin.

Eurooppalaiset viranhaltijat hylkäävät Windowsia

Useat eurooppalaiset viranomaiset ovat aloittaneet historiallisen irtautumisen Microsoftin tuotteista. Tanskan digiministeriö sekä Saksan pohjoinen osavaltio Schleswig-Holstein ovat päättäneet siirtyä Windowsista ja Microsoft 365 -palveluista avoimen lähdekoodin ohjelmistoihin, kuten Linuxiin ja LibreOfficeen.

Rohde ajatteli spektrianalyysin uusiksi

Rohde & Schwarz on mullistanut signaali- ja spektrianalyysin tuomalla markkinoille täysin uudenlaisen FSWX-analysaattorin. Uutuuslaite haastaa perinteisen arkkitehtuurin yhdistämällä monikanavaisen mittauksen, sisäisen ristiinkorrelaation ja laajakaistaisen analyysin. Aiemmin näitä ominaisuuksia ei ole nähty yhdessä ja samassa laitteessa.

Elisa kiihdyttää 5G:tä, mutta kovemmat nopeudet ovat harvojen herkkua

Elisa ja Nokia laajentavat 5.5G-verkon eli 5G Advancedin kattavuutta Suomessa ja Virossa, mutta verkon hyödyt jäävät vielä harvojen käyttöön päätelaitteiden puutteen vuoksi. Elisan teknologiajohtaja Sami Komulaisen mukaan uusi verkko on jo käytössä tietyillä alueilla. - Elisan 5.5G kattaa tällä hetkellä osan pääkaupunkiseudusta sekä Tampereen, Turun ja Jyväskylän aluetta, Komulainen sanoo.

USA pelkää, että kiinalaiset aurinkokennotkin vakoilevat

Yhdysvaltalaiset turvallisuusviranomaiset varoittavat, että kiinalaisissa aurinkosähköjärjestelmissä voi piillä dokumentoimatonta viestintälaitteistoa – ja että nämä voivat mahdollistaa vakoilun tai jopa sabotaasin sähköverkkoon.

AMD:n uusi tekoälyprosessori nostaa riman korkealle

AMD on julkistanut uuden sukupolven Instinct MI350 -sarjan grafiikkaprosessorit, jotka on suunniteltu erityisesti generatiivisen tekoälyn ja huipputason laskennan vaatimuksiin. Uutuudet lupaavat jopa nelinkertaista laskentatehoa ja merkittäviä parannuksia energiatehokkuudessa aiempiin sukupolviin verrattuna.

Trian uusin tukee Windowsia, Androidia ja Linuxia

Sulautettujen tietokonealustojen valmistukseen erikoistunut Tria on julkistanut uuden perheen laskentamoduuleja, jotka perustuvat Qualcommin Dragonwing-prosessoreihin ja tukevat nyt kolmea eri käyttöjärjestelmää: Windows 11 IoT Enterprisea, Androidia sekä Yocto Linuxia.

Yksi koodi, monta laitteistoa

ETN - Technical articlePrototyyppien kehitystyössä nopeus on valttia. Markkinoilla menestyvät sovellukset, joilla aikaan saadaan uusia ja virtaviivaistetaan jo olemassa olevia palveluita. Nykyisin käytössä oleviin sulautettuihin järjestelmiin saadaan lisää toimintoja hyödyntämällä data-analytiikan ja koneoppimisen kaltaisia tekniikoita reaaliaikaisen sensoridatan käsittelyn tehostamisessa. Myös käyttöliittymien kehittymisen tuomien etujen hyödyntäminen helpottaa automaattisten järjestelmien kasaamista ja ohjausta.

Varo matoja kekseissä!

Harvoin tietoturvatiedotteet osuvat näin ytimekkäästi: HP:n varoitus matkailijoille paljastaa evästehuijauksen, joka saattaa päätyä laitteeseesi troijalaisena. Kesälomakauden kynnyksellä matkailijoita vaanii uusi, ovelasti naamioitu tietoturvauhka.

Kaikkein nopeimpien langattomien signaalien testaaminen onnistuu nyt tabletilla

Saksalainen Aaronia esittelee San Franciscon IMS 2025 -messuilla maailman nopeimmat kannettavat reaaliaikaiset spektrianalysaattorit, jotka mahdollistavat jopa yli 3 000 GHz/s pyyhkäisyn – ja kaiken tämän voi tehdä kentällä suoraan tabletilla.

ETNdigi 1/2025 is out
TMSNet  advertisement

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Tekoälyn aikakaudella mikro-ohjain pitää ajatella uusiksi

ETN - Technical articleTekoälyä tuodaan nyt vauhdilla mikro-ohjaimiin. Ajan myötä kaikista päätelaitteiden ML-sovelluksiin tarkoitetuista mikro-ohjaimista tulee hybridilaitteita, joissa yhdistyvät CPU ja NPU. Tämä kehitys on väistämätöntä.

Lue lisää...

OPINION

Onko tekoäly nyt uusin uhka tietoturvalle?

Tekoäly on tullut jäädäkseen – siitä ei ole epäilystäkään. Mutta mitä tapahtuu, kun siitä tulee myös kyberturvallisuuden suurin uhka?

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Rakettitiede lentää onnistuneilla rekrytoinneilla
  • Maailman ensimmäinen lisälaitesovitin, joka säilyttää IP65-luokituksen
  • Tekoälyn aikakaudella mikro-ohjain pitää ajatella uusiksi
  • Suomalainen startup Ovido kesyttää tuotetiedon tekoälyn avulla
  • VTT kehitti maatuvan aurinkokennon maatalouteen

NEW PRODUCTS

  • Maailman ensimmäinen lisälaitesovitin, joka säilyttää IP65-luokituksen
  • Uudenlainen termistori on iso askel sähköautoille
  • 10 wattia sokeripalan kokoisesta teholähteestä raiteille
  • Bluetoothin uudet ominaisuudet käyttöön pienellä USB-tikulla
  • Yksi piiri pidentää langattoman laitteen käyttöaikaa
 
 

Section Tapet