logotypen
 
 

IN FOCUS

IP suojaan ulkoiseen muistiin

Monet markkinoilla olevat mikro-ohjaimet tarjoavat tallennuskapasiteettia muutamien megatavujen verran, mikä vaikuttaa merkittävästi tuotteen hintaan. Sopiva vaihtoehtoinen ratkaisu on käyttää ulkoista muistia, jota voidaan hankkia suuremmissa määrissä selvästi edullisempaan hintaan ja useilla eri kapasiteettivaihtoehdoilla – yleensä muutamasta megatavusta satoihin megatavuihin.

Lue lisää...

Esineiden internet vaatii paristottomia ja huoltovapaita päätelaitteita, jotta verkon koko potentiaali voitaisiin hyödyntää ja näin tehdä maailmasta entistä älykkäämpi. Avuksi tarvitaan ympäristöstä tehokkaasti energiaa kerääviä järjestelmiä. Lisäksi avainasemassa ovat ultrapihien puolijohdepiirien jatkuva kehitystyö sekä erittäin suorituskykyiset radiotekniikat kuten Bluetooth LE.

Artikkelin kirjoittaja Bruno Damien johtaa ON Semiconductor -yhtiön IoT-tuotteiden markkinointia EMEA-alueella.

Tehokkaiden laitemarkkinoita analysoivien menetelmien käyttö on entistä helpompaa ja niiden avulla voidaan todeta anturidatan kysynnän huikea kasvu. Cisco-yhtiön aiemmin laatima ennuste 50 miljardista verkkoon kytketystä ’esineestä’ tänä vuonna ei vaikuta enää lainkaan liian kunnianhimoiselta.

Jos puoletkin näin valtavasta laitemäärästä käyttäisi tehonsyöttöön ainoastaan paristoa, niiden toimittamisesta aiheutuvat kustannukset ja ympäristörasitteet – sekä paristojen jatkuvan vaihtamisen haasteet – voisivat tehdä koko IoT-konseptista kestämättömän.

Paristottomat älykkäät anturit, jotka saavat käyttötehonsa keräämällä energiaa ympäristöstä, ovat teknisenä ratkaisunolleet näköpiirissä jo jonkin aikaa. Viimeisimmät saavutukset energiankeruun tekniikoissa yhdistettynä uusiin erittäin niukkatehoisiin mikropiireihin, antureihin ja radiotekniikoihin (mm. Bluetooth LE) tarkoittavat, että energian kerääminen ympäristöstä on nyt entistä käytännöllisempää, tehokkaampaa, edullisempaa ja yhä helpommin toteutettavissa luotettavasti pieneen kokoon.

Energiabudjetti niukemmaksi

Ajatellaan vaikka älykästä anturia, jonka on tarkoitus mitata ympäristöstä erilaisia tietoja ja lähettää niitä eteenpäin säännöllisin väliajoin. Paristottoman toiminnan edellytykset voidaan ymmärtää analysoimalla jokaisen lähetysjakson suorittamiseen tarvittava energia ja haluttu toistoväli. Jos järjestelmä pystyy keräämään riittävästi energiaa lähetysjaksojen suorittamiseen halutulla toistosyklillä, pitkäaikainen käyttö ilman paristoa on mahdollista.

Tarvittava energia riippuu järjestelmän tehosta sekä ympäristödatan sieppaamiseen ja lähettämiseen vaadittavasta ajasta. Näiden vaatimusten minimoimiseksi Bluetooth Low Energy ja muut vastaavat protokollat (kuten Zigbee Green Power) on optimoitu lyhytkestoisten lähetysten ja alhaisen lähetystehon saavuttamiseksi tietoturvasta tinkimättä.

Käyttäen kumpaa tahansa mainituista protokollista on mahdollista lähettää anturidatan täysi kehys noin 10 millisekunnissa (tai alle). Jos anturisolmun alijärjestelmä pystyy toimimaan luotettavasti esimerkiksi 10 mA virralla ja 1 voltin jännitteellä, tähän tarvittava energiabudjetti voidaan laskea kaavasta:

1 V x 10 mA x 10 ms = 100 µJ/operaatio

Tämä tulos kuvastaa joitakin alustavia tavoitteita, jotka on otettava huomioon.

Jos oletetaan, että anturimittausten, prosessoinnin ja radioliikenteen alijärjestelmät kykenevät toimimaan noin 1 voltin jännitteellä, tarvittava kokonaisenergiabudjetti on 100 mikrojoulea. Energiankeruun alijärjestelmän on siepattava ympäristöstä tarpeeksi energiaa, jotta vähintään 100 µJ olisi käytettävissä solmulaitteen toimintoihin aina tarvittaessa.

Ainoa rajoitus on saada tämä energia riittämään halutulla toistotahdilla. Jos toistoväli on yhden ja kymmenen sekunnin välillä, tämä on kova vaatimus energiankeruulähteelle, muttei mahdoton. Esimerkiksi tavallinen 1-2 neliötuuman aurinkokenno, jonka hyötysuhde voi olla alimmillaan vain 4 prosentin luokkaa, selviytyy tästä haasteesta.

Näiden vaatimusten täyttämiseksi järjestelmän suunnittelu tulee aloittaa käyttäen erittäin niukasti tehoa kuluttavia antureita. Uusimpaan MEMS-teknologiaan perustuvat anturit pystyvät vastaamaan näihin vaatimuksiin tarjoamalla mitättömän vähäisen virrankulutuksen, joka perustuu kehittyneen mekaanisen suunnittelun ja korkeatasoisen integroinnin yhdistelmään.

Tällaisten anturien valikoimasta Boschin kehittämä niukkatehoinen BME280-ympäristöanturi sisältää integroidut paine-, lämpötila- ja kosteusanturit samassa paketissa. BMA400 puolestaan on teollisuuden ensimmäinen 3-akselinen kiihtyvyysanturi, joka tarjoa äärimmäisen niukasti tehoa kuluttavan toiminnan suorituskyvystä tinkimättä.

Yhdistämällä nämä anturipiirit on mahdollista muodostaa erittäin niukkatehoinen monianturialusta, joka sisältää myös inertia-anturin. Alusta soveltuu lukuisiin eri sovelluksiin kuten ilmastointijärjestelmiin, prosessinvalvontaan, omaisuuden seurantaan ja murtohälytysjärjestelmiin.

Järjestelmä paketissa

Vastatakseen prosessointia ja radioliikennettä hoitavien alijärjestelmien asettamiin haasteisiin ON Semiconductor on kehittänyt IoT-sovelluksiin erittäin niukkatehoisen SiP-paketin (System-in-Package) RSL10 SIP. Tämä yhdistelmäpaketti sisältää radioliikenteestä vastaavan SoC-piirin, integroidun antennin, tehonhallintapiirin sekä kaikki tarvittavat passiiviset komponentit.

SiP-paketin tehonkulutus on erittäin alhainen: vain 62,5 nanowattia syvässä lepotilassa ja 7 milliwattia vastaanottotilassa. Piiri pystyy toimimaan alimmillaan 1,1 voltin jännitteellä ja siihen on integroitu myös flash- ja RAM-muistilohkot. Se tukee FOTA-päivityksiä (Firmware Over The Air) muistinsuojauksen kera ja piiri on myös sertifioitu maailmanlaajuisten sääntelystandardien mukaisesti (mm. CE ja US FCC).

Yhdistämällä SiP-paketti RSL10 erittäin niukkatehoisiin BME280- ja BMA400-antureihin sekä ON Semiconductorin digitaaliseen lämpömittari/hälytyspiiriin NTC203, on saatu aikaan RSL10-aurinkokenno-monianturialusta (kuva 1).

Tämä käyttövalmis paristoton anturisolmu kytkeytyy keskittimeen (esim. yhdyskäytävään tai älypuhelimeen) käyttämällä Bluetooth LE -protokollaa. Alusta toimitetaan lähdekoodin, piirikaavioiden ja Gerber-tiedostojen kera räätälöinnin mahdollistamiseksi.

Kuva 1. Aurinkokennolla varustettu RSL10-monianturialusta valmiina lähettämään anturitietoja Bluetooth Low Energy -protokollaa käyttäen.

Energiaa keräämällä

RSL10-monianturialustassa hyödynnetty erittäin niukkatehoisten tekniikoiden yhdistelmä kykenee mittaamaan ja siirtämään eteenpäin ympäristöä koskevia tietoja sekä solmulaitteen liikedataa alle 10 millisekunnin jaksoissa keskimäärin noin 10 mA virrankulutuksella. Jotta tästä saataisiin käytännöllinen sovellus, energiankeruuseen tarkoitetun alijärjestelmän täytyy vain tuottaa riittävästi energiaa laitteen toiminnan tukemiseksi, kun toimitaan asianmukaisen käyttösyklin puitteissa.

Energiaa voidaan kerätä ympäristön lähteistä (kuten auringonvalosta) tyypillisesti melko hitaasti. Yksi lähestymistapa on määrittää niin sanottu vahvistuskerroin suhteessa energiantarpeeseen. Esimerkiksi energian kerääminen yhden sekunnin ajan ja anturin käyttäminen 10 millisekunnin ajan tuottaa vahvistuskertoimeksi 100. Vastaavasti 10 sekunnin pituinen energiankeruujakso ja 5 ms mittaus/lähetysjakso antaa vahvistuskertoimeksi 2000.

Aurinkokennolla varustetun RSL-monianturialustan kerran sekunnissa tapahtuvaa 10 ms lähetysjaksoa vastaavaenergiankeruun vahvistuskerroin on noin 100. Jatkuvalla energiankeruulla kerran 10 sekunnissa tapahtuva lähetysjakso antaa puolestaan kertoimeksi 1000.

Näiden lukujen perusteella aurinkokennoa hyödyntävän energiankeruujärjestelmän on muodostettava virtalähde, joka kykenee syöttämään 10 mA/100 = 100 µA tai 10 mA/1000 = 10 µA virran, jotta lähetysjakso voidaan toistaa kerran sekunnissa tai vastaavasti kerran 10 sekunnissa. Nämä tiedot auttavat valitsemaan sopivan aurinkopaneelin monianturialustan tehonsyöttöä varten. Paneelin voi kätevästi liittää anturikorttiin kaksiporttisen liittimen kautta.

Ribes Techin valmistama aurinkokennomoduuli FlexRB-25-7030 täyttää miltei täsmällisesti nämä vaatimukset. Se tuottaa 16 mikroampeerin virran 200 luksin valaistuksessa tai 80 µA virran 1000 luksilla, mikä riittää 10 ms pituisen lähetysjakson suorittamiseen enintään noin kerran sekunnissa (kuva 2).

Kaksisataa luksia on tyypillinen luonnonvalon tuottama valaistusvoimakkuus sisätiloissa talvisena iltapäivänä pilvisellä säällä. Kirkkaampi ilma, ylimääräiset keinovalolähteet tai kennon sijoittamien ulos tai ikkunan läheisyyteen voi lisätä valaistusvoimakkuutta useita satoja lukseja.

Kuva 2. RSL10-monianturialustaa on demonstroitu liitettynä kaupalliseen aurinkopaneeliin, joka kykenee syöttämään 200 luksin valaistuksessa 16 µA virran.

Ympäristöstä kerätty energia varastoidaan yleensä kondensaattoriin tai ladattavaan akkuun sovelluksen vaatimuksista riippuen. Kondensaattorilla on akkua alhaisempi energiatiheys, joten se kykenee varastoimaan vähemmän energiaa tilavuusyksikköä kohti (kuva 3). Siksi lisäakun avulla aikaansaatu varmistus voi olla paikallaan aurinkokennoja hyödyntävissä sovelluksissa, joiden täytyy säilyä aktiivisina pitkiä aikoja, kun ympäristöstä ei odoteta saatavan valoa lainkaan.

Kuva 3. Akkujen ja kondensaattorien vertailu energian varastointivälineinä.

Energian varastointitavan valinnassa tuli aina myös miettiä järjestelyjä sekä akun varaamisen että purkamisen hallintaan. Akku tulee suojata ylilataukselta ja syväpurkamiselta, mikä saattaa vaatia hakkuriregulaattorin käyttämistä, jolloin tarvitaan ylimääräinen mikropiiri sekä sitä varten ulkoisia komponentteja. Toisaalta jännitekestoisuudeltaan sopiva kondensaattori ei vaadi lainkaan latauspiiriä tai suojauskomponentteja. Kummassakin tapauksessa tarvitaan kuitenkin lähtöjännitteen vakautusta.

RSL10-anturialustaan on sisällytetty matalaprofiilinen 47 µF kondensaattori ja jännitteen vakautusta varten ON Semiconductorin NCP170-piiri. Kyseessä on yksinkertainen vähäisen jännitehäviön synnyttävä (LDO) lineaariregulaattori, jonka lepovirta on äärimmäisen alhainen. Sen ansiosta voidaan minimoida ympäristöstä kerätyn arvokkaan energian vuotaminen hukkaan. Lisäksi kaikki alustakortille valitut piirit on valittu joko alhaista tulojännitettä tai laajaa syöttöjännitealuetta silmällä pitäen yksinkertaisen reguloinnin mahdollistamiseksi.

Energiavarastona käytettävä kondensaattori antaa mahdollisuuden alustan käyttöönottoon paikoissa, joissa ympäristön valaistus on melko voimakas eikä pitkiä pimeitä jaksoja ole odotettavissa. Tällaisissa oloissa jatkuva toiminta on mahdollista.

Moduuli on varustettu RF-lähetysohjelmistolla, jonka avulla anturidataan ja järjestelmän tilaan liittyvät tiedot (kuten varastokondensaattorin jännitetaso) voidaan lähettää eteenpäin hyödyntäen Bluetooth 5:n beacon-toimintamuotoa. Tämä laiteohjelmisto on yhteensopiva iOS- ja Android-käyttöjärjestelmien BLE Scanner -sovellusten kanssa.

Energiakuilu umpeen

Sulautettujen järjestelmien tyypillisen tehontarpeen ja energiankeruujärjestelmien tuotantokyvyn välille jääväenergiakuilu voidaan nyt täyttää. Uudet keruujärjestelmät ovat entistä tehokkaampia keräämään energiaa lähiympäristöstä.

Suurin kiitos kehityksestä kuuluu kuitenkin ultrapihien puolijohdetekniikoiden jatkuvalle kehitystyölle sekä erittäin tehokkaille radiotekniikoille kuten Bluetooth LE:lle. Niiden ansiosta paristottomat IoT-solmulaitteet ovat nyt mahdollisia.

Täysin käyttövalmis monianturipaketti RSL10 puolestaan osoittaa, että paristottomien anturisolmujen hyödyntäminen on nyt mahdollista IoT-järjestelmien käyttöönotossa hyvin laajassa mittakaavassa.

MORE NEWS

PDF:stä tuli suosittu tapa hyökätä sähköpostiin

Kyberrikolliset ovat löytäneet uuden, tehokkaan keinon kiertää tietoturvasuojaukset: PDF-tiedostot. Check Point Researchin tuoreen tutkimuksen mukaan jo 22 % haitallisista sähköpostiliitteistä on PDF-muodossa. Samalla 68 % kyberhyökkäyksistä alkaa edelleen sähköpostista, mikä tekee PDF:stä entistä houkuttelevamman hyökkäysvälineen.

Uuden sirun avulla kännykkä voi tietää sijaintinsa sentin tarkkuudella

Nykyisten GPS-järjestelmien tarkkuus on vain muutamia metrejä, mutta uusi teknologia voi viedä paikannuksen tarkkuuden senttimetriluokkaan. Purdue Universityn ja Chalmersin teknillisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet sirupohjaisen aaltokampatekniikan, joka voi mullistaa navigoinnin, autonomiset ajoneuvot ja tarkat mittausjärjestelmät.

Uusi salaus suojaa jo tämän päivän kuituyhteyksiä kvanttikoneilta

Kvanttitietokoneiden uhka nykyiselle tietoturvalle on herättänyt huolta laajasti: tulevaisuudessa ne voivat murtaa laajasti käytössä olevat salausmenetelmät. Nyt Karlsruhen teknillisen instituutin (KIT) tutkijat ovat kehittäneet ratkaisun, joka tuo kvanttiturvallisen salauksen jo olemassa oleviin kuituyhteyksiin – ilman kalliita erikoislaitteita.

Tekoäly alkaa valvoa Pohjoismaihin tulevaa dataa

Tiedon valtaväylistä Pohjoismaissa vastaava GlobalConnect ottaa käyttöön kehittyneen tekoälypohjaisen valvontajärjestelmän. Yhtiö investoi ScienceLogicin alustan käyttöönottoon, jonka avulla voidaan reaaliaikaisesti seurata verkon toimintaa ja ratkaista ongelmia ennen kuin ne ehtivät vaikuttaa käyttäjiin.

Uusi fotonipiiri kiihdyttää tekoälyn prosessoinnin huippunopeuteen

Amerikkalainen teknologia-alan yritys Lightmatter on julkaissut uudenlaisen fotoniikkaan perustuvan superpiirin, joka lupaa mullistaa tekoälyn infrastruktuurin. Passage M1000 -niminen piiri mahdollistaa ennennäkemättömän nopean tiedonsiirron tekoälylaskennassa, avaten tien entistä suuremmille ja tehokkaammille AI-malleille.

Trumpin politiikka voi nostaa seuraavan iPhonen hintaa jopa 40 prosenttia

USA Todayn mukaan Applen iPhonet saattavat kallistua jopa 43 prosenttia Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uusien tullien seurauksena. Trump ilmoitti keskiviikkona laajasta uudesta tullisuunnitelmasta, jonka tavoitteena on vauhdittaa yhdysvaltalaista tuotantoa. Tämä sisältää 34 prosentin lisätullit Kiinasta tuotaville tuotteille, mikä nostaa kokonaistullin 54 prosenttiin – korkeimmaksi Yhdysvaltain historiassa Kiinaa kohtaan.

Tänä vuonna jo joka viides uusi auto kulkee sähköllä

Sähköautojen suosio jatkaa kasvuaan haasteista ja epäilyksistä huolimatta. Uusimpien tilastojen mukaan vuonna 2025 jo 18 % maailmanlaajuisista autokaupoista kohdistuu sähköautoihin – kolme kertaa enemmän kuin viisi vuotta sitten.

Microsoft lähti liikkeelle 50 vuotta sitten BASIC-tulkista

Microsoft juhlii tänä vuonna 50-vuotista taivaltaan, ja juhlan kunniaksi yhtiön perustaja Bill Gates julkaisi alkuperäisen ohjelmakoodin, joka käynnisti koko teknologiayrityksen – Altair BASIC -tulkin. Gatesin mukaan kyseessä on "siistein koodi, jonka olen koskaan kirjoittanut".

Rohde lisäsi tehoa EMC-mittauksiin

Rohde & Schwarz on julkaissut päivitetyn version ELEKTRA-ohjelmistostaan, joka tuo lisää tehoa ja automaatiota EMC-mittauksiin. Uusi ohjelmistoversio tukee kaikkia ajankohtaisia EMC-standardeja eri toimialoilla – mukaan lukien kaupallinen elektroniikka, autoteollisuus, langattomat järjestelmät, puolustus ja ilmailu.

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Tamperelaissiru purkaa useampia audiovirtoja kuin mikään muu prosessori

Tamperelainen VLSI Solution on julkaissut uuden sukupolven audioprosessorin, joka asettaa uudet standardit äänenkäsittelylle sulautetuissa järjestelmissä. VS1073-uutuuspiiri pystyy purkamaan ja käsittelemään enemmän äänenpakkausmuotoja kuin mikään muu prosessori markkinoilla – mukaan lukien uudet tuetut formaatit kuten ALAC, DSD, Opus ja AC-3.

Uusi LUMI-supertietokone yllättää: kylkeen tulee kvanttitietokone

Suomeen rakennetaan maailman tehokkainta tekoälysupertietokonetta, ja sen rinnalle kehitetään nyt myös täysin uusi kvanttilaskenta-alusta. LUMI AI Factory -hankkeen johtaja Pekka Manninen vahvistaa, että uusi huippuluokan laskentaympäristö käynnistyy keväällä 2027.

Samsungin uusin tuo tekoälyn jäässä oleville tablettimarkkinoille

Tablettimarkkinat hakevat suuntaa, mutta Samsung uskoo tekoälyyn. Yhtiö julkaisi 2. huhtikuuta uuden Galaxy Tab S10 FE -sarjan, joka tuo älykkäät ominaisuudet yhä useamman käyttäjän ulottuville. Vaikka markkina kokonaisuudessaan junnaa lähes paikallaan, Samsung pyrkii herättelemään sitä AI-pohjaisella tuottavuudella ja kevyellä muotoilulla.

Trumpin tullit aiheuttavat suurta epävarmuutta puolijohdealalla

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ilmoittanut uusista tullipolitiikoista, jotka uhkaavat horjuttaa puolijohdeteollisuuden globaaleja toimitusketjuja. Trumpin hallinto on määrännyt 10 prosentin perustullin kaikkiin tuontituotteisiin ja jopa 32 prosentin tullit valikoiduille maille, kuten Taiwanille. Vaikka Taiwanin puolijohteet ovat toistaiseksi tullivapaita, alan toimijat elävät epävarmuudessa mahdollisista tulevista muutoksista.

Maailman ensimmäisessä MEMS-kompassissa ei ole liikkuvia osia

Ranskalainen teknologiayritys SBG Systems on esitellyt maailman ensimmäisen MEMS-pohjaisen gyrokompassin, joka kykenee määrittämään suunnan ilman GNSS-apua ja täysin ilman liikkuvia osia. Tämä inertianavigoinnin läpimurto avaa uuden luvun tarkassa ja kompaktissa paikannuksessa, erityisesti merenkulun ja robotiikan sovelluksissa.

Cadence demosi eurooppalaisvoimin kehitettyä ajoneuvojen SoC-piiriä

Euroopassa pitäisi vähentää riippuvuutta sekä kiinalaisesta että amerikkalaisesta tekniikasta. Muutaman viikon takaisilla Nürnbergin Embedded World -messuilla nähtiinkin tähän suuntaan kasvavia versoja. Esimerkiksi Cadence ja saksalainen Dream Chip Technologies esittelivät uuden sukupolven älykkään SoC-järjestelmäpiirin ajoneuvosovelluksiin.

LUMI-tekoälytehdas on yksi ensimmäisiä Euroopassa

LUMI-tekoälytehdas avaa uuden luvun eurooppalaisessa tekoälyn kehityksessä yhdistämällä huipputeknologian, asiantuntijuuden ja yhteistyön ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi. Tekoälyhubin fyysiset tilat sijoittuvat Espoon Otaniemeen Aalto-yliopiston yhteyteen, ja laskennan ydin toimii Kajaanissa, missä nykyinen LUMI-supertietokone tarjoaa maailmanluokan suorituskykyä tekoälykehitykselle.

Jyväskylän ylioppilaskylään maailman nopein opiskelijanetti

Kotimainen valokuituyhtiö Lounea toteutti Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan Soihtu-asuntoihin huippumodernit nettiyhteydet. Opiskelijakylä nousi kerralla maailman kärkeen tarjoamalla asukkailleen poikkeuksellisen nopeat verkkoyhteydet. 

Painetun elektroniikan tutkija TactoTekin teknologiajohtajaksi

Oululaistaustainen elektroniikkayhtiö TactoTek on nimittänyt tekniikan tohtori Pälvi Apilon uudeksi teknologiajohtajakseen. Apilo on ollut osa TactoTekin asiantuntijatiimiä vuodesta 2018 ja toiminut viimeksi yhtiön ennakoinnin ja tutkimuksen johtajana.

Linuxista tulee parempi pelaajille

Linux-kernelin tuore 6.14-päivitys lupaa merkittäviä suorituskykyparannuksia Windows-pelejä pelaaville Linux-käyttäjille. Ytimeen on tuotu parannettu NTsync-ajuri, jonka ansiosta Wine- ja Proton-yhteensopivuuskerrosten kautta ajettavat pelit voivat hyötyä jopa satojen prosenttien teholisästä tietyissä tilanteissa.

Maksupäätteen kosketusnäyttö vaatii vahvan tietoturvan

Kosketusnäyttö on olennainen osa jokaista nykyaikaista maksujärjestelmää ja myyntipisteen POS-päätettä (point of sale terminal). Sen tietoturvaan on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Lue lisää...

Tekoäly vaikuttaa lähes joka toiseen työpaikkaan

Tekoäly on nopeasti nousemassa maailman talouksien uudeksi moottoriksi – ja murroksen keskiössä ovat työmarkkinat. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön (UNCTAD) tuoreen Technology and Innovation Report 2025 -julkaisun mukaan jopa 40 prosenttia maailman työpaikoista on alttiina tekoälyn vaikutuksille. Se voi tarkoittaa joko työn automatisointia tai sitä, että työtehtävät muuttuvat perustavalla tavalla.

Lue lisää...

 

Tule tapaamaan meitä tulevissa tapahtumissamme.
R&S-seminaareihin saat kutsukirjeet ja uutiskirjeet suoraan sähköpostiisi, kun rekisteröidyt sivuillamme.
 
 R&S -seminaari: 5G Advanced & Beyond
Oulussa 13.5.2025
Espoossa 14.5.2025
 
R&S -seminaari: Calibration
Tampereella 22.5.2025

Seminaareihin ilmoittautuminen ja tiedustelut:
asiakaspalvelu@rohde&schwarz
 

 

LATEST NEWS

NEW PRODUCTS

 

ETNinsta

THIS SPACE TEMPORARILY LEFT BLANK
 
article