ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT
Oct 29/9 30/9 # Rohde supersquare
6/2-15/5 # Period: start idag om möjligt 6/2—15/5 egen prenannons, över- och  underdeldel

ETNtv

Watch ECF videos

 
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Ziphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

 2022  # square  (4)
TMSNet  advertisement
ETNdigi
Mar Apr May Jun # Farnell sajt skyskrapa
Mar 1-9/4 # Ansys sajt
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Tweet

TECHNICAL ARTICLES

Lämpökuvakennolla säästöjä rakennusautomaatioon

Tietoja
Kirjoittanut Veijo Ojanperä
Julkaistu: 09.10.2020
  • Automation
  • Devices
  • Embedded

Rakennusautomaatioon kaivattaisiin anturia, joka kykenee sisätiloissa tunnistamaan ihmisten lukumääriä ja mittaamaan kohdealueiden lämpöjakaumia loukkaamatta kenenkään yksityisyyttä. Melexis on kehittänyt tällaisen lämpökuvakennon, joka täyttää lämpökameran ja yksinkertaisen PIR-anturin väliin jäävän aukon.

Artikkelin kirjoittaja Alex Watson toimii Future Electronics -yhtiössä anturiliiketoiminnan kehityspäällikkönä EMEA-alueella 

Viimeisten 50 vuoden aikana seinien ja välipohjien paremmat eristykset, monilasi-ikkunat ja ledipohjaiset valaistusjärjestelmät ovat yhdessä vähentäneet merkittävästi asuinrakennusten ja liiketilojen lämmön ja sähköenergian kulutusta. Näistä edistysaskelista huolimatta talotekniikka kärsii edelleen erilaisista tehottomuuksista.

Esimerkiksi tilojen alikäyttö tarkoittaa, että monet rakennukset ovat kooltaan suurempia kuin niiden tarvitsisi tilojen käyttäjämäärän perusteella olla. Energiaa menee hukkaan, koska tilat ovat valaistuja ja lämmitettyjä myös tyhjillään. Ja perinteiset sisätilojen lämmitystekniikat tuottavat huonolla hyötysuhteella lämpöä ja mukavuutta käyttäjille.

Tämän tehottomuuden perussyy on tähän asti ollut rakennusten ohjausjärjestelmien heikoin lenkki: ihmiset. On valitettavan totta, että ihmiset jättävät rutiininomaisesti valot päälle huoneesta poistuessaan, varaavat kokoushuoneita saapumatta itse kokoukseen ja asettavat tavoitelämpötilan liian korkeaksi tullessaan kylmään huoneeseen.

Jos rakennuksista voitaisiin tehdä enemmän itsesäätäviä, niiden käyttäjät ja koko maapallo hyötyisivät siitä: paranneltu rakennusautomaatio vähentäisi rakennusten lämmitys-, ilmanvaihto- ja valaistusjärjestelmien tuottamia kasvihuonekaasupäästöjä ja samalla alentaisi käyttökustannuksia.

Kehitystä tämän toivotun lopputuloksen saavuttamiseksi kiihdyttää nykyään kaksi samanaikaista suuntausta. Ensinnäkin liiketiloihin ja asuntoihin sovellettavat maailmanlaajuiset säännökset kiristävät vaatimuksia, jotta rakennukset täyttäisivät energiatehokkuuden ja sisäilman laadun vähimmäisnormit.

Toiseksi, tarjolle on tuotu monipuolista, edullista puolijohdetekniikkaa, joka tukee vahvaa datalähtöistä tekoälyä (AI) ja antaa koneille mahdollisuuden tehdä päätöksiä, jotka edellyttävät monimutkaisten ja epäselvien datajoukkojen kuten kuvatiedostojen tulkintaa ihmismäisellä tavalla.

Tämän seurauksena laitevalmistajat, jotka tuottavat lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointilaitteita (HVAC), turva- ja kulunvalvontalaitteita, valaistuksen ohjauslaitteita sekä rakennusautomaatiojärjestelmiä, etsivät innokkaasti mahdollisuuksia vallata osan näistä markkinoista, joiden arvioidaan tänä vuonna nousevan noin 75 miljardiin dollariin.

Osa rakennusautomaation seuraavan sukupolven järjestelmien arvosta tulee tekniikasta, joka tarkkailee tilojen käyttöastetta, laskee ihmismääriä ja mittaa rakennusten sisäisiä lämpötiloja. Kaikki nämä toiminnot voidaan suorittaa infrapuna-alueella toimivalla anturikennolla.

Tälläkin alueella tekninen kehitys mahdollistaa uusia toiminnallisuuksia ja entistä kehittyneempiä käyttötapoja lukuisille eri järjestelmille kuten valaistuksen ja lämmityksen ohjaukselle sekä ilmanvaihdolle.

Edullinen korttitason lämpökuvakenno

Infrapuna- eli lämpösäteilyyn perustuva etätunnistus tarjoaa ihanteellisen tavan havaita lämpösäteilyä lähettäviä kohteita laajalla spektrialueella. Lämpökamerat havaitsevat osan lämpösäteilyn spektristä, esimerkiksi aallonpituuksien 700 – 1200 nm välillä.

IR-säteilyä tunnistavat kuvakennot eivät toimi näkyvän valon spektrialueella, joten ne eivät tarvitse valaistustekniikkaa ja toimivat yhtä tehokkaasti sekä päivänvalossa että yöllä. Koska infrapunakenno voi etämitata lämpötilaa tarkasti, samaa laitetta voidaan käyttää lämpösäteilyä lähettävien kohteiden kuten ihmiskehojen havaitsemiseen ja myös pintalämpötilojen mittaamiseen.

Nämä toiminnot ovat erittäin arvokkaita rakennusautomaation älykkäissä järjestelmissä, joissa niitä voidaan käyttää monin tavoin:

- Optimoimaan tilankäyttöä havaitsemalla tyhjät tilat (esim. kokoushuoneet) ja sovittamalla huonevarauksen tehneiden ihmisten lukumäärän käytettävissä oleviin tiloihin. Tämä voi auttaa kiinteistön ylläpitäjiä välttämään ylimääräisiä hukkatiloja, jotka jäisivät vajaakäyttöön.

- Säätämään valaistusta ja ilmanvaihtoa huoneen käyttöasteen mukaan. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi valojen sammuttamista tyhjissä tiloissa ja raitisilman virtauksen lisäämistä ihmisistä täyttyviin tiloihin ilmanlaadun ylläpitämiseksi.

- Säätämään automaattisesti lämmityksen tehokkuutta siellä, missä se on tarpeen. Lämpöpatterien konvektio lämmittää ensi sijassa huoneiden reuna-alueita. Suuressa tilassa tästä voi jäädä kylmiä kohtia huoneen keskialueille, missä ihmiset yleensä oleskelevat. Lämpöanturi, joka mittaa lähellä olevien pintojen lämpötilaa, voi säätää lämmitysjärjestelmää ja varmistaa, että tavoitelämpötila saavutetaan huoneen eniten käytetyssä osassa.

Kuva 1. Lämpökameralla otettu yksityiskohtainen kuva sudesta. Kuvan on ottanut Yhdysvaltain geologinen tutkimuskeskus Yellowstonen kansallispuistossa.

Viime aikoihin asti näissä termisen läsnäolon havaitsemiseen tarkoitetuissa sovelluksissa on voitu käyttää vain kahdentyyppisiä lämpöantureita, joilla kummallakin on merkittäviä puutteita.

Täysimittainen infrapunakamera eli lämpökamera tarjoaa erittäin yksityiskohtaisen videokuvan kohteen lämpöprofiilista. Kuva on niin tarkka, että siitä voi myös nähdä, mitä kohdetilassa olevat ihmiset tekevät (kuva 1). Tämä on sinänsä arvokas ominaisuus esimerkiksi turva- ja valvontalaitteissa.

Rakennusautomaation järjestelmissä kohteen asukkaiden yksityisyydelle asetetaan kuitenkin vahva oikeudellinen suoja, mikä merkitsee, että infrapunakameran käyttäminen edellyttäisi hankalia tietojen ja protokollien suojaustoimia.

Koska IR-kuvakennoihin perustuvat tarkat anturit ovat hyvin kalliita eikä rakennusautomaation järjestelmien tarvitse tunnistaa yksilöitä tai seurata heidän toimintaansa, kameratekniikka on periaatteessa sopimaton tähän käyttöön.

Markkinoiden toista ääripäätä edustavat yksinkertaiset PIR-anturit (pyroelectric infrared), jotka ovat useimmille tuttuja liiketunnistimista, jotka sytyttävät pihavaloja ja käynnistävät hälytyksiä kutsumattomista vieraista. Nämä laitteet ovat halpoja, mutta eivät pysty havaitsemaan paikallaan pysyviä kohteita. Lisäksi ne havaitsevat infrapunaa säteileviä kohteita ainoastaan noin 10 mikrometrin aallonpituuksilla – eivätkä kykene mittaamaan kohteen lämpötilaa.

Näiden kahden anturityypin väliin jää aukko: tarvitaan anturi, joka pystyy tuottamaan riittävän yksityiskohtaiset lämpötiedot sisältävän lämpökartan, mutta ei vaaranna kohteiden yksityisyyttä.

Tämän aukon Melexis-yhtiö on pyrkinyt täyttämään IR-herkkään pikselimatriisiin perustuvilla MLX9064x-sarjan antureillaan. Sarjan ensimmäinen tuote on MLX90640-anturikenno, joka tuottaa 768 pikselin (32 x 24) lämpökuvan (kuva 2). Anturia toimitetaan kahtena versiona, joista toisen näkökenttä on 55° x 35° ja toisen 110° x 75°.

Kuva 2. MLX90640-anturin tuottama lämpökuva ihmisen kädestä. Kuva näkyy Tianman valmistamalla värillisellä LCD-näytöllä, joka on asennettu Future Electronicsin Sequana-referenssikortin taakse (Kuva: Future Electronics).

Kun anturikennoa käytetään yritysten kokous- ja konferenssisalien kaltaisissa suurissa sisätiloissa, sen 32 x 24 pikselin resoluutio on riittävän alhainen estämään läsnäolijoiden tunnistamisen ja henkilökohtaisten yksityiskohtien havaitsemisen, mutta riittävän suuri, jotta järjestelmä voi laskea ihmisten lukumäärän.

Jakamalla kennon havaitseman näkökentän pikseleiksi anturi antaa mahdollisuuden myös kartoittaa suhteellisen yksityiskohtaisen lämpötilaprofiilin tilan käyttöasteeseen nähden. Näin lämpötila-asetukset voidaan mukauttaa huoneen käyttäjien todellisten kokemusten pohjalta sen sijaan, että säädettäisiin lämpötila tavoitearvoonsa seinälle asennetulla termostaatilla, joka on etäällä läsnäolijoista.

MLX90640-anturi toimitetaan piirilevyn reikiin asennettavassa nelinastaisessa TO39-standardikotelossa, johon on integroitu myös tarvittava optiikka. Anturi on riittävän pieni, jotta se voidaan sijoittaa monenlaisiin isäntälaitteisiin mukaan lukien kattovalaisimet, seinälle tai kattoon asennettavat ilmanvaihtokoneet, pöytämalliset ilmanpuhdistimet ja jopa älykaiuttimet.

Tärkeää on, että suunnittelijat voivat käyttää MLX90640-anturin tuottamia tietoja luotettavasti: tyypillinen tarkkuus on ± 1 °C koko mittausalueella -40 °C ... +300 °C. Hyvä tarkkuus on seurausta ainutlaatuisesta Melexis-pikselirakenteesta, jonka kohinataso on hyvin alhainen: rakenteen NETD-lukema (Noise Equivalent Temperature Difference) on 0,1Krms yhden hertsin näytetaajuudella. (Demovideo anturin toiminnasta on nähtävissä Youtubessa).

Anturikennon sovelluskohteet

Lämpösäteilylle herkkään pikselimatriisiin perustuva anturi ei tuo laitesuunnitteluun merkittäviä vaikeuksia. Anturipaketissa on vain neljä liitäntänastaa: kaksi teholähdettä varten, yksi I2C-liitännän kellotuloa varten ja yksi I2C-väylän sarjamuotoista I/O-liitäntää varten.

Kuva 3. Future Electronicsin kehittämä Sequana Thermal -anturikortti, jolle on sijoitettu MLX90640-anturi (keskellä vasemmalla) ja Panasonicin läsnäolo/liiketunnistin EKMB1393111K (keskellä oikealla). (Kuva: Future Electronics)

Mahdollisia vaikeuksia voi syntyä laiteohjelmiston ja kohteeseen tarvittavan sovellusohjelman käyttöönotossa. I2C-liitännän kautta MLX90640-anturi voi antaa lämpötilatiedot jokaisesta 768 pikselistä. Yksityiskohtaiset rekisteriasetukset mahdollistavat eri parametrien kuten vahvistuksen, herkkyyden, offsetin ja resoluution säätämisen. Tämä laiteohjelmisto sijaitsee anturin ulkopuolella – sitä isännöi mikro-ohjain tai sovellusprosessori.

Tällaisen laiteohjelmiston kehittäminen tyhjältä pöydältä olisi vaativa suunnittelutehtävä. Onneksi laitevalmistajat voivat nopeuttaa evaluointivaiheen aikatauluaan, sillä anturin valmistaja Melexis itse toimittaa mikro-ohjaimelle ajuritiedostoa, joka on vapaasti ladattavissa netistä [1]. Ohjainohjelmisto on kirjoitettu Arm Mbed -käyttöjärjestelmälle, jota käytetään nykyään laajasti ja joka on tuttu monille sulautettujen järjestelmien kehittäjille.

Rakennusautomaatiossa toimiviksi varmistettujen uusien laitesuunnittelukonseptien kehittämistä voidaan entisestään nopeuttaa käyttämällä Future Electronicsin laboratorioissa (Centres of Excellence) suunniteltua referenssikorttia. Sequana Thermal System -levy sisältää lämpöanturina toimivan tytärkortin (kuva 3), joka on liitetty toiseen kahdesta ohjainkortista, jotka ohjaavat 4,3 tuuman värillistä LCD-näyttöä.

MLX90640-anturin lisäksi tytärkortille on sijoitettu Panasonicin PaPIRs-liikeanturi EKMB1393111K. Todellisessa käyttösovelluksessa erittäin niukasti tehoa kuluttavaa PaPIRs-anturia voidaan käyttää herättämään MLX90640-anturi lepotilasta, jotta koko anturijärjestelmän tehonkulutus voidaan pitää minimissä. PaPIRs EKMB -tuoteperheessä on paljon erilaisia linssejä, ja se on saatavissa valmiustilan virta-arvoilla 1µA, 2µA ja 6μA eri sovelluksia varten.

Käyttäjä voi valita ohjainkortin kahdesta vaihtoehdosta: STMicroelectronicsin 32-bittinen STM32F746G tai NXP:n prosessori/mikro-ohjain-yhdistelmä i.MC RT1050 (kuva 4). Seguana Thermal -järjestelmän mukana toimitetaan Melexis-laiteohjelmisto, jota ajetaan Mbed OS -käyttöjärjestelmässä. Sen avulla kehittäjät voivat aloittaa välittömästi lämpöanturin suorituskyvyn evaluoinnin omassa sovelluksessaan. Tämä arviointi helpottuu, koska lämpöanturin tuottama lämpödata voidaan visualisoida värinäytölle tai yhtä hyvin siirtää isäntä-PC:lle ohjainkortin USB-liitännän kautta.

Kuva 4. Sequana Thermal -anturikortti (vasemmalla) asennettuna sulautetun järjestelmän päälevyyn. (Kuva: Future Electronics)

Parannuksia rakennusten hallintaan

Integroimalla MLX90640-lämpökuva-anturin omiin lopputuotteisiinsa (valaisimiin, valaistuksenohjaimiin, termostaatteihin jne.) laitevalmistajat voivat ottaa käyttöön edistyneitä toimintoja ihmisten laskentaan ja lämpökartoitukseen.

Laitteen lähtö voi ohjata pitkälle kehitettyjä rakennusten hallintajärjestelmiä, jotka parantavat käyttäjien mukavuutta ja vähentävät energiahävikkiä sekä varjelevat käyttäjiä yksityisyyden loukkauksilta.

Aloittamalla MLX90640-pohjaisen suunnittelun hyödyntämällä Sequana Thermal -referenssikorttia, suunnittelija voi nopeasti varmistaa, kuinka anturijärjestelmä toimii halutussa reaalimaailman sovelluskohteessa.

 

Viite [1] Melexis-ohjainohjelmisto on vapaasti ladattavissa osoitteesta https://github.com/melexis/mlx90640-library.git.

Lisätietoja: www.futureelectronics.com

back to top
MORE NEWS

Vuoden teknologiajohtajat Wärtsilästä ja kvanttitietokoneyrityksestä

Suomalaisista teknologiavaikuttajista koostuva tuomaristo valitsi vuoden 2023 teknologiajohtajiksi Wärtsilän Juha Kytölän (kuvassa) ja IQM Quantum Computersin Kuan Yen Tanin. Vuoden 2023 innovaatioprofessorin palkinto myönnettiin Tampereen yliopiston Mircea Guinalle.

Tekoäly tulee perustason valvontakameraan

Piilaaksosta ponnistava Arbarella on jo saanut nimeä energiatehokkaista kuvantamispiireistään, joilla voidaan ajaa myös koneoppimismalleja. Yhtiön uusin tulokas on CV72S-järjestelmäpiiri, joka tuo tekoälyn myös perustason valvontakameroihin.

Oskilloskooppitietoa ilmaiseksi

Kuinka käytetään oskilloskoopin mittapäitä? Mikä on paras tapa suunnitella tehoelektroniikan suotimet? Miten virranlaatu vaikuttaa signaalin eheyteen? Mitä työkaluja voidaan käyttää virheenkorjaukseen? Nämä ja paljon muuta selviävät huhtikuussa Rohde & Schwarzin ilmaisissa Oscilloscope Days -virtuaalitapahtumassa.

Silicon Labs kutisti Bluetooth-radion

Teksasilainen Silicon Labs on esitellyt kaksi uutta piiriperhettä, jotka on suunniteltu markkinoiden pienimpien IoT-laitteiden toteutukseen. Uutuudet ovat xG27-radiopiiri ja BB50-mikro-ohjainyksikkö. Sirujen koot vaihtelevat kahdesta neliömillistä viiteen.

CanSat-tölkkisatelliitteja kilometrin korkeuteen

ESERO Finland ja Tiedekeskus Heureka järjestävät nuorille suunnatun CanSat-kilpailun, jossa lähetetään tölkkisatelliitteja pienoiskantoraketin kyydissä ensimmäistä kertaa kilometrin korkeuteen. CanSat on juomatölkkiin koottu täysin toimiva satelliitin pienoismalli, joka yläilmoissa kerää tutkimuksellista havaintotietoa ilmakehän ilmiöistä.

Ohjaa Raspberry Pi -korttia ajatuksen voimalla

Lontoolaisen Imperial Collegen tutkimusassistentti Ildar Rakhmatulin on työstänyt Raspberry Pi -korttiin lisäosan, jonka avulla korttia voidaan käyttää EEG-mittaukseen. Kovimmissa visioissa suosittua Pi-korttia voidaan käyttää laitteiden ohjaamiseen ajatuksen voimalla.

Nämä kiintolevyt pettävät useimmin

Uudessa läppärissä data tallennetaan jo pääosin flash-piireihin perustuville SSD-levyille, mutta esimerkiksi varmuuskopioinnissa tai edullisemmassa lisätallennustilassa perinteinen mekaaninen HDD-levy on edelleen suosittu. Mutta ovatko ne kestäviä? Uusimman selvityksen mukaan levyissä on selviä eroja ja osa pettää selvästi muita useammin.

Yhä tarkempi ohjaus kännykkälataamiseen

Navitas Semiconductor tunnetaan huippunopeiden galliumnitridi-pohjaisten laturipiirien kehittäjänä. Yhtiö on nyt esitellyt APEC 2023 -tapahtumassa uuden ohjainpiiriperheen GaNSense Control -sarjaan. Ne lisäävät latauspiirien suorituskykyä ja nostavat laitteiston integrointiastetta entisestään.

Valmis työkalupaketti RISC-V-kehitykseen

Yksi viime viikon Embedded World -messujen kuumia puheenaiheita oli avoin RISC-V-arkkitehtuuri ja sen kasvava tarjonta sulautetuissa sovelluksissa. Kehitystyökaluja tarjoava Imperas esitteli messuilla paketin, jolla voidaan kehittää RISC-V-pohjainen suunnittelu konseptista piille.

100 wattia useasta portista

Latureista tulee yhä tehokkaampia ja monikäyttöisempiä. Sandiegolainen Silanna Semiconductor on nyt esitellyt laitevalmistajille referenssialustan, jonka avulla voidaan ensimmäistä kertaa suunnitella moniporttisia 100 watin USB-latureita.

 2022  # mobilbox
TMSNet  advertisement
6/2—15/5 # egenannons mobilbox ecf
Mar Apr May Jun # Rohde mobilbox
Mar Apr May Jun  # Farnell  mobilbox f skyskrapa
Mar 1-9/4 # Ansys sajt

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Valitse langaton teknologia oikein - osa 1

Nykyisin on käytössä useita erilaisia langattoman tiedonsiirron standardeja ja protokollia, jolloin saattaa olla vaikea valita oikeanlainen, tiettyyn sovellukseen soveltuva teknologia. Tässä artikkelissa tuodaan esiin eräitä tärkeimpiä kriteerejä, joita on syytä ottaa tarkastelun kohteeksi, kun valittavana on neljä suosittua vaihtoehtoa: Wi-Fi, Bluetooth Low Energy, valmistajakohtainen RF-tekniikka ja Connectivity Standards Alliancen protokolla Green Power.

Lue lisää...

OPINION

Poliitikot eivät kykene ratkaisemaan autoalan verotusta

Autoalan tiedotuskeskus järjesti tänään Nollasta sataan -paneelikeskustelun, jossa poliitikot keskustelivat sekä liikenteen päästöistä että sen verottamisesta. Paneeli osoitti ennen kaikkea, että poliitikoilla tulee olemaan suuria vaikeuksia laatia kestäviä, tasapuolisia ja järkeviä ratkaisuja ongelmiin.

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Vuoden teknologiajohtajat Wärtsilästä ja kvanttitietokoneyrityksestä
  • Tekoäly tulee perustason valvontakameraan
  • Oskilloskooppitietoa ilmaiseksi
  • Silicon Labs kutisti Bluetooth-radion
  • CanSat-tölkkisatelliitteja kilometrin korkeuteen

NEW PRODUCTS

  • Lähes gigatavu sekunnissa muistikorteille
  • 65 watin laturiproto nopeasti
  • Intelin ARC-näytönohjaimen saa nyt Rutronikilta
  • Sovellus lataa sähköauton automaattisesti halvimmalla sähkönhinnalla
  • Farnellilta nyt tekoälyä verkon reunalle
 

NEWSFLASH

twitter
ETN_fi @ETN_fi
ETN_fi RT @joeprkns: Last night I used GPT-4 to write code for 5 micro services for a new product. A (very good) dev quoted £5k and 2 weeks. G…
maalis 17 • reply • retweet • favorite
ETN_fi This is why Nokia lost the game in mobile phones - an insiders view https://t.co/NB5Wndkx5p
joulu 12 • reply • retweet • favorite
ETN_fi @OnePlus_FI lahjoittaa Pelastusarmeijalle 50 puhelinta jouluapuun. Iso- Britanniassa samanlainen lahjoitus tehdään… https://t.co/LKdl2Pywie
joulu 07 • reply • retweet • favorite
ETN_fi Finnish PM Sanna Marin: We need to cut our dependence on China. https://t.co/598gQXKvlj #Slush2022 #China #electronics #semiconductors
marras 17 • reply • retweet • favorite
ETN_fi https://t.co/ugg6A09vln Need cm level accuracy in your positioning device? Now you can explore this with #ublox two… https://t.co/5rQNxsAu5V
loka 07 • reply • retweet • favorite
web design services
 

Section Tapet