ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT USCONTACT
Oct 29/9 30/9 # Rohde supersquare
6/2-15/5 # Period: start idag om möjligt 6/2—15/5 egen prenannons, över- och  underdeldel

ETNtv

Watch ECF videos

 
ECF22 videos
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Timo Poikonen, congatec
  • Kimmo Järvinen, Ziphera
  • Sigurd Hellesvik, Nordic Semiconductor
  • Hans Andersson, Acal BFi
  • Andrea J. Beuter, Real-Time Systems
  • Ronald Singh, Digi International
  • Pertti Jalasvirta, CyberWatch Finland
ECF19 videos
  • Julius Kaluzevicius, Rutronik.com
  • Carsten Kindler, Altium
  • Tino Pyssysalo, Qt Company
  • Timo Poikonen, congatec
  • Wolfgang Meier, Data-Modul
  • Ronald Singh, Digi International
  • Bobby Vale, Advantech
  • Antti Tolvanen, Etteplan
  • Zach Shelby, Arm VP of Developers
ECF18 videos
  • Jaakko Ala-Paavola, Etteplan CTO
  • Heikki Ailisto, VTT
  • Lauri Koskinen, Minima Processor CTO
  • Tim Jensen, Avnet Integrated
  • Antti Löytynoja, Mathworks
  • Ilmari Veijola, Siemens

logotypen

 2022  # square  (4)
TMSNet  advertisement
ETNdigi
Mar Apr May Jun # Farnell sajt skyskrapa
Mar 1-9/4 # Ansys sajt
A la carte
AUTOMATION DEVICES EMBEDDED NETWORKS TEST&MEASUREMENT SOFTWARE POWER BUSINESS NEW PRODUCTS
ADVERTISE SUBSCRIBE TECHNICAL ARTICLES EVENTS ETNdigi ABOUT US CONTACT
Tweet

TECHNICAL ARTICLES

Uuden polven logiikkaohjain vie teollisuuden IoT:n pilveen

Tietoja
Kirjoittanut Veijo Ojanperä
Julkaistu: 16.11.2021
  • Automation
  • Devices
  • Embedded

Ohjelmoitava logiikka eli PLC on jo vuosia toiminut teollisuuden työhevosena koneiden ja prosessien ohjauksessa. Nyt uuden sukupolven PLC-laitteet vievät käyttömahdollisuudet aivan uudelle tasolle tukemalla pilvipalveluja hyödyntävää IIoT-konseptia.

Artikkelin kirjoittaja Simon Meadmore johtaa Farnellin IP&E-tuotteiden kansainvälistä jakelua.

Kun elektroniikka aikoinaan alkoi yleistyä, oli väistämätöntä, että monipuolisia ja nopeasti toimivia logiikkakomponentteja haluttiin ottaa käyttöön myös koneiden ohjaamiseen tehtaissa ja muissa tuotantolaitoksissa. Alkuaikoina automaatioon päästiin käyttämällä kiinteästi johdotettua lähestymistapaa. Ohjauksesta vastasivat erilaiset perustason laitteet kuten releet, nokka-ajastimet ja rumpusekvensserit, jotka ovat sähkömekaanisia komponentteja tapahtumasarjojen automaattiseen ohjaamiseen.

Nokka-ajastin (cam timer) perustuu sähkömoottoriin, joka pyörittää nokka-akselia. Moottori pyörii vakionopeudella, joten siinä käytetään alennusvaihteistoa pyörittämään akselia sopivan hitaalla nopeudella. Akselin nokat painavat niiden kohdalle liitettyjä kytkimiä eri aikoina. Järjestelmän avulla nokat ja kytkimet voivat ohjata monimutkaisiakin kytkentätapahtumia, jotka mahdollistavat monenlaisten laitteiden (moottorit, venttiilit jne.) kytkemisen päälle ja pois.

Tuohon aikaan rumpusekvensseri oli toinen suosittu automaatiokomponentti. Uudelleen ohjelmoitava sähkömekaaninen ajastinlaite hyödynsi pyörivään rumpuun kiinnitettyjä nuppeja soittorasian tapaan. Rummun pyöriessä nupit aktivoivat sähkökytkimiä toistuvina sarjoina.

Vaikka tämä kiinteästi kytketty lähestymistapa mahdollisti entistä tehokkaamman automaation, siihen liittyi muutamia mahdollisia ongelmia. Kiinteästi johdotetun järjestelmän toiminnan ymmärtäminen oli vaikeaa, koska yksittäisiä johtimia piti usein jäljittää niiden ohjaamien laitteiden selvittämiseksi.

Toinen merkittävä haaste oli luotettavuus – yksittäinen vika, kuten vaurioitunut rele tai katkennut johdin, saattoi aiheuttaa koko järjestelmän vikaantumisen. Tämä puolestaan johti yleensä useita tunteja kestävään vianhakuun järjestelmän palauttamiseksi käyttökuntoon.

PLC mukaan kuvaan

1960-luvulla amerikkalaiset autonvalmistajat kehittivät automaatioratkaisuksi ohjelmoitavan logiikkaohjaimen eli PLC:n (Programmable Logic Controller). Ensimmäinen PLC oli Modicon 084, jonka Dick Morley kehitti General Motorsille vuonna 1964.

Pohjimmiltaan ohjelmoitava logiikka on puolijohdekomponenteista rakennettu teollinen tietokone, joka valvoo järjestelmän tuloja ja lähtöjä. Niiden perusteella se tekee logiikkapohjaisia päätöksiä automatisoiduille prosesseille tai koneille.

Tyypillinen PLC-rakenne sisältää keskusyksikön (CPU), analogiset tulot, analogiset lähdöt ja DC-lähdöt. CPU on yleensä 16- tai 32-bittinen mikroprosessori, joka toimii PLC:n aivoina. Se ohjaa PLC:tä suorittamaan tehtäviä, joihin kuuluvat ohjauskäskyjen suorittamisen lisäksi kommunikointi muiden laitteiden kanssa, loogisten ja aritmeettisten operaatioiden suorittaminen sekä sisäinen diagnosointi.

Aivan kuten muissakin tietokonelaitteissa myös PLC:ssä on pysyvä lukumuisti (ROM) käyttöjärjestelmän tallentamiseen ja hakumuisti (RAM) syöttö- ja lähtölaitteiden tilatietojen sekä ajastimien ja laskurien data-arvojen tallentamiseen. PLC lukee signaaleja eri antureista ja syöttölaitteista kuten näppäimistöistä, kytkimistä ja mittausantureista. Nämä tulosignaalit voivat olla joko digitaalisessa tai analogisessa muodossa. Lisäksi voidaan vastaanottaa tulosignaaleja ’älykkäistä’ laitteista kuten roboteista tai visuaalisista järjestelmistä.

Prosessori käy tyypillisesti läpi useita vaiheita datan keräämiseksi ja käsittelemiseksi: skannauksen aloitus, sisäiset tarkistukset, tulojen skannaus, ohjelman mukaisten loogisten operaatioiden suoritus sekä lähtöjen päivitys. Ja sen jälkeen ohjelma toistetaan päivitetyin lähtöarvoin. Lähtöön liitetyt laitteet voivat sisältää esimerkiksi moottoreita tai solenoidiohjattuja venttiilejä.

Ohjelmointi helpommaksi

Mekaanisiin järjestelmiin verrattuna PLC:llä on paljon etuja, sillä ne ovat kestävämpiä ja sietävät monien teollisuusympäristöjen ankaria oloja: kovaa kuumuutta tai kylmyyttä, pölyä ja äärimäistä kosteutta. PLC:n toinen merkittävä etu on selvästi helpompi ohjelmointi kuin yleiskäyttöisillä tietokoneilla.

IEC 61131 on avoin kansainvälinen standardi, joka määrittelee viisi tärkeintä kieltä, joita käytetään PLC:n ohjelmoinnissa: LD (Ladder Diagram), SFC (Sequential Function Charts), FBD (Function Block Diagram), ST (Structured Text) ja IL (Instruction List). Tämän standardin kolmannesta päivitysjulkaisusta IL-kieli kuitenkin poistettiin.

Tikapuukaavioihin perustuva LD-ohjelmointi juontaa juurensa varhaiseen relelogiikkaan, jossa käytettiin fyysisiä releitä ja kytkimiä prosessien ohjaamiseen. LD-ohjelmointikieli korvaa nämä fyysiset laitteet PLC:n sisäisellä logiikalla. LD-ohjelma on hyvin järjestetty ja sitä on helppo seurata ja muokata, mutta suurimpana haittapuolena on käytettävissä olevien toimintojen rajallinen määrä.

PLC pähkinänkuoressa

Ohjelmoitava logiikka (PLC) on toiminut prosessien ohjaamisen työhevosena jo vuosien ajan. Helppokäyttöiset, luotettavat ja kestävät PLC:t ovat tulleet tutuiksi tehtaissa monenlaisten koneiden ja prosessien ohjauslaitteina.

PLC-laitteiden viestintäjärjestelmät olivat alun perin paikallisia, mikä mahdollisti yhteydet vain samassa rakennuksessa olevien PLC-laitteiden kesken. Nyt Industry 4.0 -konseptin ja teollisen IIoT-konseptin myötä kehitetään uuden sukupolven PLC-laitteita, jotka voivat siirtää tietoja minne tahansa pilvipalvelujen kautta.

Nämä PLC:t ovat entistä älykkäämpiä ja niillä on paljon paremmat viestintäominaisuudet kuin aiemmilla järjestelmillä. Joissakin on mukana myös tekoälyominaisuuksia (AI), ja monet hyödyntävät Ethernetin tarjoamia etuja rutiininomaisesti.

Oheisessa artikkelissa tarkastellaan PLC-laitteiden kehitystä ja niiden ohjelmointia. Lisäksi tarkastellaan uusia ominaisuuksia, jotka tekevät tutusta PLC:stä tärkeän osan huomispäivän edistyneitä ohjaus- ja viestintäjärjestelmiä yhdistämällä yrityksen kaikki tiedot aina tehdassaleista kokoushuoneisiin asti ja syventämällä näin ymmärrystä erilaisista tuotantoprosesseista.

Ohjauksen vuokaavioihin perustuvat peräkkäisten toimintojen SFC-kaaviot puolestaan käyttävät askelittain eteneviä vaiheita ja siirtymiä haluttujen tulosten saavuttamiseksi. Vaiheet sisältävät eri toimintoja, ja päätös toiminnon suorittamisesta perustuu ajoitukseen, prosessin vaiheeseen tai jonkin laitteen fyysiseen tilaan. Siirtymät ovat ohjeita siirtyä vaiheesta toiseen tosi/epätosi-ehtojen perusteella.

Graafinen FBD-ohjelmointikieli perustuu tulojen ja lähtöjen välisiin funktioihin, jotka on lohkoina kytketty liitäntälinjoin. Lohkot on asetettu ohjelmasivuille, joita PLC skannaa. Visuaalisena menetelmänä tämä voi olla helpompaa joillekin käyttäjille ja saattaa toimia hyvin liikkeenohjauksissa, vaikka saattaakin ajautua epäjärjestykseen, koska lohkot voivat sijaita missä tahansa osassa sivua.

Strukturoitua tekstiä hyödyntävä ST on korkean tason ohjelmointikieli, aivan kuten Basic, Pascal tai C. Se on erittäin tehokas työkalu, joka voi suorittaa monimutkaisia tehtäviä käyttämällä erilaisia algoritmeja ja matemaattisia toimintoja sekä toistuvia tehtäviä. Hyvin monimutkaisten tehtävien suorittaminen, kuten virheiden korjaaminen tai koodien muokkaaminen käytön aikana, saattaa kuitenkin olla vaikeaa.

Käskyluettelo eli IL on puolestaan tekstipohjainen kieli, joka on samankaltainen kuin Assembly. Siinä käytetään esimerkiksi koodeja ’LD’ (Load), ’AND’ ja ’OR’. Se soveltuu kohteisiin, jotka vaativat sekä kompaktia että aikakriittistä koodia. Toisaalta sen haittapuolia ovat strukturoinnin puute ja virheidenkäsittelyn vaikeus.

Anturi- ja ohjausliitännät

Ohjelmoitavissa logiikoissa on yleensä perustason liitännät antureita ja ohjausta varten, mukaan luettuina digitaaliset ja analogiset jännitetulot sekä releohjauslähdöt. Ne mahdollistavat standardityyppisten anturien kytkemisen PLC-yksikköön sekä järjestelmien sähköisen ohjaamisen relelähtöjen avulla.

Näiden lisäksi PLC-laitteilla on myös monimutkaisempia viestintäominaisuuksia, jotka mahdollistavat järjestelmien rakentamisen käyttämällä useita PLC-yksiköitä. Perinteisesti PLC:t käyttävät vakiintuneita liitäntöjä (RS-232, RS-485, RS-422) muodostamaan yhteydet antureihin sekä Modbusin kaltaisia protokollia muodostamaan yhteydet järjestelmän muihin ohjaimiin.

Datansiirtoprotokolla Modbus on alun perin kehitetty käytettäväksi Modicon-yhtiön omien logiikkalaitteiden kesken, mutta siitä on ajan myötä tullut alan standardi ja yleinen menettely teollisuudessa elektronisten laitteiden liittämiseksi yhteen. Nämä jopa yli 60-vuotiaat standardit ja protokollat mahdollistavat helpon yhteensopivuuden, mutta rajoittavat järjestelmien suorituskykyä.

PLC suunniteltiin alun perin toimimaan vain tehtaissa. Viestintäjärjestelmät olivat paikallisia, mikä mahdollisti yhteydet vain samassa rakennuksessa sijaitsevien logiikkayksiköiden välillä. Nykyajan teollisuudessa IIoT-järjestelmät (Industrial IoT) sen sijaan vaativat pilvipalvelujen käyttöä. Siksi PLC-laitteiden on ollut pakko kehittyä tukemaan IIoT-järjestelmien ja Industry 4.0 -konseptin asettamia vaatimuksia.

Nykyään PLC:t tarjoavat edelleen saman yksinkertaisen tavan hallita monimutkaisia tuotannon automaatiojärjestelmiä, mutta lisäksi ne antavat mahdollisuuden paljon laajempaan valikoimaan toimintoja ja ominaisuuksia. Tarjolla on kattava valikoima datansiirtoliittymiä ja entistä parempi tuki myös pilvipohjaiselle IIoT-konseptille. Parannellut toiminnot ovat tehneet PLC-laitteista entistä tehokkaamman osan automaatiojärjestelmiä kehittävien suunnittelijoiden työkaluvalikoimaa.

Yhdyskäytävällä IIoT-järjestelmiin

Useat markkinoiden kärkivalmistajat kehittävät tehokkaita PLC-laitteita, jotka tarjoavat edellä mainitut toiminnot ja edut. Yksi näistä on Omron, jonka PLC-laitteet on suunniteltu käytettäväksi yhdyskäytävien tai muiden laitteiden kautta. Tämä on yleinen lähestymistapa, jonka ansiosta PLC voi tukea IIoT-konseptia.

PLC-yhdyskäytävä, jota kutsutaan myös protokollamuuntimeksi, on verkkoyksikkö, joka voi liittyä erilaisiin järjestelmiin. Yksi sen tärkeimmistä käyttötavoista on toimia siltana kahden erimerkkisen PLC-ohjainjärjestelmän välillä. Tämä on houkuttava tapa, sillä PLC:n ohjelmointi on helppoa ja huoltotarve vähäinen. Yhdyskäytävä suojaa PLC:tä toimimalla tiedon tulo- ja poistumispisteenä, koska kaikki verkkojen läpi virtaava liikenne tulee ohjata yhdyskäytävän kautta.

Nykyaikaiset PLC:t ovat osana yhä suurempia verkkoja ja ne tukevat myös tietoliikenneliitäntöjä kuten Ethernetiä. Esimerkiksi Omronin CJ2M tarjoaa Ethernet/IP-portin, jonka suurin siirtoetäisyys on 100 metriä ja nopeus 100 Mb/s.

Omron on kehittänyt PLC:stä myös tehokkaampia versioita nimellä Machine Automation Controller. NX1-sarjan modulaarinen koneenohjain tarjoaa logiikkasekvenssit sekä liike- ja datatoiminnot. NX1 liittyy yhdistävänä osana sekä tuotannon että tietotekniikan maailmaan minimoiden näin suunnittelun ja huollon. Se tukee jopa 64 EtherCAT-solmua ja myös EtherCAT Ring -topologiaa, joka ylläpitää tietoliikennettä ja ohjaustoimintoja kaapelin katketessa tai laitevian sattuessa.

Suora kytkettävyys pilveen

Euroopan suurimmaksi teollisuusyritykseksi kasvanut Siemens on keskittynyt IIoT-konseptin mahdollistaviin yhdyskäytäviin. Esimerkiksi uaGate SI on kompakti yhdyskäytävä, joka tarjoaa kätevän ja turvallisen datayhteyden ilman tietokonetta. Se yhdistää dataa useista Siemensin logiikoista (mm. Simatic s7-300, S7-400, S7-1200 ja S7-1500), joten sitä voidaan käyttää korkean tason hallintaohjelmistoilla (esim. ERP tai SCADA).

Nämä järjestelmät mahdollistavat Siemensin PLC-laitteiden integroinnin yhtiön pilvipohjaisiin ohjausjärjestelmiin kuten Simatic PCS neoon. Kyseessä on täysin web-pohjainen prosessinhallintajärjestelmä, jonka avulla käyttäjät voivat ohjata tehtaita etänä mistä tahansa laitteesta. Simatic PCS neo käyttää samaa sovellus- ja laitevalikoimaa kuin yhtiön vakiintunut Simatic PCS 7 -prosessinohjausjärjestelmä.

Muut yritykset tarjoavat PLC-laitteita, jotka on suunniteltu toimimaan verkon reunalla, ja niissä on sisäänrakennetut web-palvelimet, joita voidaan hyödyntää PLC:n etäkäytössä. Esimerkiksi Schneider Electricin Modicon M221 -logiikkaohjain voidaan liittää yhteen modeemin ja reitittimen kanssa netin kautta tapahtuvaa etäkoneiden välistä synkronointia sekä ylläpitoa, ohjausta ja valvontaa varten.

Nämä tuotteet on suunniteltu toimimaan Schneider Electricin EcoStruxure-alustalla. Kyseessä on IIoT-yhteesopiva ’kytke ja käytä’ -tyyppinen avoimeen ja yhteistoimintaiseen arkkitehtuuriin perustuva alusta, joka yhdistää yrityksen kaikki toiminnot aina myymälätiloista neuvotteluhuoneisiin asti ja kerää kaikilta tasoilta kriittistä tietoa antureista pilveen.

EcoStruxuren avulla yritys voi analysoida keräämäänsä dataa löytääkseen merkityksellisiä oivalluksia ja varmistaakseen, että ne voivat myös toimia reaaliaikaisen tiedon ja liiketoimintalogiikan perusteella. Tämä tekee alustasta ihanteellisen ratkaisun monenlaisiin sovelluksiin kodeissa, rakennuksissa, datakeskuksissa, infrastruktuurissa ja teollisuudessa.

Uusi laitepolvi yhdistää trendejä

Tällä hetkellä on syntymässä aivan uusi sukupolvi PLC-laitteita, jotka ovat entistä älykkäämpiä ja joilla on paljon paremmat viestintäominaisuudet kuin aiemmissa järjestelmissä. Yhdistämällä eri trendejä (esim. tekoälyä) suoraan pilveen kytkeytyvien logiikkalaitteiden kehittämiseen voidaan helpottaa IIoT-pohjaisten ohjausjärjestelmien ja Industry 4.0 -konseptin kehitystyötä.

Farnellin kaltaiset korkean palvelutason jakelijat voivat tarjota teknistä tukea auttaakseen suunnittelijoita löytämään tuotteet, jotka parhaiten sopivat heidän sovelluksiinsa.

 

back to top
MORE NEWS

Nyt tekoäly tulee piirien suunnitteluun

Mikään ei tällä hetkellä puhuta ihmisiä tekniikan alalla niin paljon kuin tekoäly. Ei siis ole ihme, että tekniikkaa sovelletaan yhä useammilla alueilla. Nyt EDA-talo Synopsys on esitellyt piiriensuunnittelun työkalut, joissa tekoälyä hyödynnetään oikeasti ensimmäistä kertaa.

Tesla Model Y oli helmikuun myydyin auto Euroopassa

Uusien autojen kauppa elpyi helmikuussa. Euroopassa myytiin runsaat 900 000 uutta henkilöautoa, mikä on 12 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Sähköautojen kova kysyntä on kasvun tärkein moottori tällä hetkellä. Teslan Model Y nousi samalla myydyimmäksi automalliksi, raportoi JATO Dynamics.

Älykäs ja nopea ohjaus ottaa kaiken irti pikalatauksesta

Gallium-nitridi on materiaali, joka on mullistanut latauksen. Nopeus perustuu piitä selvästi nopeampaan kytkentään, mutta samalla tämä on asettanut haasteita elektroniikan ohjaukselle. Vanhat ohjaimet eivät ole pysyneet mukana. ROHM korjaa ongelman uudella pulssiohjaustekniikallaan.

Taipuisat puhelimet jäävät pienen joukon luksukseksi

Jokaisen uusimman polven taivuteltavia älypuhelimia kokeillut tietää, miten hienoista laitteista on kyse. Niiden hinta on kuitenkin ollut suurien myyntimäärien tiellä. Tutkimuslaitos IDC:n taivuteltavien myynti kasvaa tänä vuonna 50 prosenttia, mutta osuus kokonaismarkkinoista on edelleen marginaalinen.

Nokia leikkaa tukiaseman virrankulutusta koodilla

Nokia AVA (Analytics and Virtual Assistant) on Nokian kehittämä tekoälyalusta. Se on suunniteltu auttamaan palveluntarjoajia hallitsemaan ja optimoimaan verkkoaan sekä tarjoamaan parempaa asiakaspalvelua ja tukea. Nyt uusittu AVA leikkaa tukiasemien virrankulutusta.

Linuxeja on yli 600, tässä suosituimmat

Linux-jakelujen tarkkaa määrää on vaikea antaa, sillä uusia luodaan ja olemassa olevia muokataan koko ajan. On kuitenkin arvioitu, että tällä hetkellä saatavilla on yli 600 erilaista Linux-jakelua. Näitä ovat suositut jakelut, kuten Ubuntu, Debian, Fedora, CentOS ja Arch Linux, sekä vähemmän tunnetut jakelut, jotka on räätälöity tiettyihin tarkoituksiin, kuten tietoturvaan, koulutukseen, multimediatuotantoon ja pelaamiseen.

Moni haittaohjelma perustuu vanhaan koodiin

Kyberturvallisuusyhtiö Fortinetin FortiGuard Labs julkaisi äskettäin Global Threat Landscape -puolivuotisraporttinsa, jossa kartoitettiin vuoden 2022 jälkipuoliskolla yleisimmin esiintyneitä uhkia ja verkkorikollisten menettelytapoja. Raportti paljastaa verkkorikollisten kierrätysinnon lisääntyneen – vanhaa koodia vahvistetaan ja täydennetään aiempaa useammin

Laaja tutkimus selvitti: Näin paljon vihreä siirtymä maksaa Euroopassa

Vihreä siirtymä on jo pitkään ollut niin yritysten kuin poliitikkojen lempiaihe. Se lupaa meille kasvua, työpaikkoja ja tietenkin päästötöntä energiaa. Mutta kuinka kalliiksi vihreä siirtymä tulee eurooppalaisille? Tämäkin käy ilmi Panasonic Toughbookin teettämästä ja White Space Strategy -tutkimuslaitoksen toteuttamasta selvityksestä

Testaa avoimen kännykkäverkon radioyksiköitä

Open RAN on avoin standardi, jossa mobiiliverkon voi toteuttaa yhdistämällä verkon komponentteja eri valmistajilta. Optimistisimmissa ennusteissa ORAN-osuus kokonaismarkkinoista voisi nousta jopa puoleen tämän vuosikymmenen aikana.

RISC-V tuo nyt puheohjauksen moniin laitteisiin

Renesas on laajentanut RISC-V-valikoimaansa ensimmäisellä ohjainpiirillä, joka on suunniteltu puheohjattuihin HMI-järjestelmiin. Uusi 32-bittinen R9A06G150-piiri on sovelluskohtainen vakiopiiri, joka tuo kustannustehokkaan, tuotantovalmiin puheohjausjärjestelmän moniin sulautettuihin laitteisiin.

Business Finlandin veturimiljoonilla luodaan satoja työpaikkoja

Business Finland on tehnyt positiiviset rahoituspäätökset yhdelle uudelle veturiyritykselle, Konecranesille, sekä viidelle haastajaluokan veturiyritykselle, jotka ovat Bittium, Danfoss, Orion sekä Ponsse ja Epec yhdessä. Kyse on yhdestä Business Finlandin merkittävimmistä rahoituspäätöksistä tänä vuonna.

Nousiko Apple pysyvästi kännykkämarkkinoiden ykköseksi?

Atlas VPN:n keräämän datan perusteella Apple ohitti Samsungin suosituimpana älypuhelimena vuoden 2023 ensimmäisinä kuukausina. Kyseessä on merkittävä muutos globaaleilla älypuhelinmarkkinoilla, sillä Samsung on pitänyt ykkössijaa hallussaan useiden vuosien ajan.

Intel vihjasi 256 ytimen Xeonista - ottaa AMD:n kiinni

Intel on esitellyt palvelinkoneiden prosessoriensa päivitettyjä suunnitelmia. Uutisten perusteella näyttää siltä, että yhtiö on vihdoin ottamassa kiinni AMD:n usean vuoden jatkunutta etulyöntiasemaa.

Venäjä suunnannut nyt kyberhyökkäyksensä Eurooppaan

Ukrainan konfliktiin liittyvissä kyberhyökkäyksissä tapahtui merkittävä käänne vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä. Venäjän ja Ukrainan kybersodankäynnistä siirryttiin selvästi Euroopan laajuiseen korkean intensiteetin hybridi-kybersotaan. Kyberhyökkäykset kohdistuvat erityisesti Puolaan, Baltian maihin ja Pohjoismaihin, selviää Thalesin Cyber Threat Intelligence -yksikön tuoreesta raportista.

Roaming-datan määrä kasvaa jo 3000 petatavuun tänä vuonna

Verkkovierailun markkinoitu tutkiva Kaleido Intelligence ennustaa, että kuluttaja- ja IoT-mobiiliyhteyksien tuottaman verkkovierailudataliikenteen kokonaismäärä nousee 3000 petatavuun vuonna 2023. Tämä tarkoittaa kolminkertaista kasvua pandemiaa edeltävään tasoon verrattuna.

Microsoft tuo nyt OpenAI-mallit tietoturvaan

Microsoft kertoi eilen tuovansa uuden sukupolven tekoälyn osaksi tietoturvaa julkaisemalla Microsoft Security Copilot -ratkaisun. Sen avulla voi tunnistaa uhkia ja vastata niihin nopeasti sekä ymmärtää yleistä uhkaympäristöä entistä paremmin. Security Copilot hyödyntää samoja OpenAI-malleja, joihin netin vallannut ChatGPT-botti perustuu.

Kännykkämarkkina ei ehkä koskaan palaa huippuvuosiensa tasolle

Vuonna 2015 maailmassa myytiin 1,98 miljardia puhelinta. Sen jälkeen on tultu alaspäin kahdeksan vuoden ajan. CCS Insightsin mukaan tänä vuonna määrä putoaa 1,35 miljardiin laitteeseen. Vuoden 2015 määriin markkinoilla ei ehkä koskaan enää päästä.

Intel luopuu lopullisesti modeemeista

Intel on yrittänyt tunkeutua modeemien markkinoille niin 3G-, 4G- kuin 5G-aikakaudella. Nyt tarina saa vihdoin päätöksen, kun prosessorijätti myy 5G-modeemien liiketoimintansa Mediatekille. Jäljelle vain pieni 4G-modeemibisnes Fibocomin kanssa, joka on päättymässä vuonna 2025.

Ericsson kiihdytti 5G:n lähes 6 gigabittiin Färsaarilla

Fär-saarten teleoperaattori Faroese Telecom ja Ericsson ovat yltäneet jopa 6 gigabitin sekuntinopeuksiin 5G-datansiirrossa millimetriaalloissa. Lukema on tähän mennessä nopein mitattu nopeus suorassa liveverkossa Euroopassa.

Vaihda nyt edes SIM-kortin PIN-koodi!

Loihde Trust toimittaa yrityksille turvallisuusratkaisuja, mutta miten yrityksen omat ammattilaiset suojaavat datansa ja identiteettinsä. Tietoturvakonsultti Aino Kivilahti suosittelee salasanapankkien terveen järjen käyttöä. - Ainakin kannattaa vaihtaa se kännykän SIM-ortin PIN-koodi, hän evästää.

 2022  # mobilbox
TMSNet  advertisement
6/2—15/5 # egenannons mobilbox ecf
Mar Apr May Jun # Rohde mobilbox
Mar Apr May Jun  # Farnell  mobilbox f skyskrapa
Mar 1-9/4 # Ansys sajt

© Elektroniikkalehti

 
 

TECHNICAL ARTICLES

Mystiikka pois valotutkasta!

Edistyneet kuljettajaa avustavat järjestelmät (ADAS) ja autonominen ajo voivat onnistua, kun ajoneuvoa ympäröivä ympäristö tunnistetaan tehokkaasti autonomisen navigoinnin mahdollistaviin algoritmeihin. Tässä käytetään useita anturimenetelmiä, joiden tiedot yhdistetään yhteen täydentämään toisiaan ja tarjoamaan redundanssia. Näin jokainen tekniikka voi hyödyntää omia vahvuuksiaan ja tarjota paremman yhdistetyn ratkaisun.

Lue lisää...

OPINION

Poliitikot eivät kykene ratkaisemaan autoalan verotusta

Autoalan tiedotuskeskus järjesti tänään Nollasta sataan -paneelikeskustelun, jossa poliitikot keskustelivat sekä liikenteen päästöistä että sen verottamisesta. Paneeli osoitti ennen kaikkea, että poliitikoilla tulee olemaan suuria vaikeuksia laatia kestäviä, tasapuolisia ja järkeviä ratkaisuja ongelmiin.

Lue lisää...

LATEST NEWS

  • Nyt tekoäly tulee piirien suunnitteluun
  • Tesla Model Y oli helmikuun myydyin auto Euroopassa
  • Älykäs ja nopea ohjaus ottaa kaiken irti pikalatauksesta
  • Taipuisat puhelimet jäävät pienen joukon luksukseksi
  • Nokia leikkaa tukiaseman virrankulutusta koodilla

NEW PRODUCTS

  • Mittaa sähköauton akuston varaustaso promillien tarkkuudella
  • Lähes gigatavu sekunnissa muistikorteille
  • 65 watin laturiproto nopeasti
  • Intelin ARC-näytönohjaimen saa nyt Rutronikilta
  • Sovellus lataa sähköauton automaattisesti halvimmalla sähkönhinnalla
 

NEWSFLASH

twitter
ETN_fi @ETN_fi
ETN_fi RT @joeprkns: Last night I used GPT-4 to write code for 5 micro services for a new product. A (very good) dev quoted £5k and 2 weeks. G…
maalis 17 • reply • retweet • favorite
ETN_fi This is why Nokia lost the game in mobile phones - an insiders view https://t.co/NB5Wndkx5p
joulu 12 • reply • retweet • favorite
ETN_fi @OnePlus_FI lahjoittaa Pelastusarmeijalle 50 puhelinta jouluapuun. Iso- Britanniassa samanlainen lahjoitus tehdään… https://t.co/LKdl2Pywie
joulu 07 • reply • retweet • favorite
ETN_fi Finnish PM Sanna Marin: We need to cut our dependence on China. https://t.co/598gQXKvlj #Slush2022 #China #electronics #semiconductors
marras 17 • reply • retweet • favorite
ETN_fi https://t.co/ugg6A09vln Need cm level accuracy in your positioning device? Now you can explore this with #ublox two… https://t.co/5rQNxsAu5V
loka 07 • reply • retweet • favorite
web design services
 

Section Tapet