Telia käynnisti tänään Töölön jalkapallostadionilla Helsingissä oman 5G-aikansa Suomessa. Koko Telia Companyn toimitusjohtaja Johan Dennelind sanoi, että 5G:n myötä datan hinnoitteluun tulee uusia malleja. – Ainakin sellaisia tullaan kokeilemaan, Dennelind sanoi.
Suomessa on totuttu luksukseen mobiilidatassa. Liittymissä on tyypillisesti vapaa datankäyttö ja yleensä vielä maksiminopeuksilla. Tämän takia Suomi on kansainvälisesti erikoinen paikka: julkisilla wifi-yhteyksillä on suhteellisen vähän käyttäjiä, kun kaikki kantavat nopeaa nettiä aina mukanaan.
Tänään Telia lanseerasi ”esikaupalliset” 5G-palvelunsa aiheeseen sopivasti Telia 5G -areenalla. Teknologiajohtaja Jari Collinin mukaan stadionilla otettiin ensimmäiset 5G-standardin mukaiset tukiasemat käyttöön. Laitteet tulevat Nokialta ja ovat uusinta AirScale-sarjaa.
Kuluttajan kannalta 5G tarkoittaa ennen kaikkea nopeampaa, jopa gigabitteihin yltävää datanopeutta sekä kymmenisen kertaa nykyisiä 4G-verkkoja nopeampaa vastetta. Somen ja Youtuben kannalta näillä ei ole valtavasti merkitystä, mutta toki nopeampi data mahdollistaa esimerkiksi 4K-resoluutioon siirtymisen.
Mutta mitä se maksaa kuluttajalle? – Mitään hinnoittelumalleja emme ole vielä julkistamassa. 5G tulee mahdollistamaan erilaisia malleja, ja voi olla että jotkut haluavat maksaa datasta enemmän. Näitä aiomme tutkia ja kokeilla, Dennelind muotoili.
Jos viestin haluaa kääntää suomeksi, Telia tulee muuttamaan hinnoitteluaan nykyistä selvemmin portaalliseksi. Todennäköisesti yritykset saavat kriittisiin yhteyksiin latenssiltaan erittäin nopeita yhteyksiä, joista operaattori voi laskuttaa hieman enemmän. Kuluttajan kannalta huojentavaa on se, että mobiliyhteyden hinta ole vuosien saatossa juuri kasvanut, vaikka datanopeus on 2G:n jälkeen kasvanut monikymmenkertaiseksi. Perustason nopea 5G-liittymä lienee jatkossakin useimpien kuluttajien käytettävissä.
Töölön stadionilla Telia testaa 3,5 gigahertsin 5G-yhteyksiä Ficoran testiluvalla. Siinä on tietysti rajattu lähetysteho, joten verkko ei kovin kauas ulotu. Vielä syyskyyn aikana alkaa Suomessa 3,5 gigahertsin alueen taajuushuutokauppa, jossa – mikäli vanhat merkit paikkansa pitävät – kaikille isoille operaattoreille tulee toistasataa megahertsiä uutta taajuutta. Verkkojen rakentaminen alkaa ensi vuoden alussa ja kaupallisia 5G-yhteyksiä ryhdytään kauppaamaan viimeistään ensi keväänä. Siinä vaiheessa kaupoista löytyy jo 5G-päätelaitteitakin ainakin mobiilireitittimien muodossa.