Ohjelmistotalo Leanware ja Würth ovat ottaneet käyttöön cobotin eli ihmisen kanssa työskentelevän robotin yhteisessä pilottihankkeessa logistiikka-automaatiotoimittaja Vanderlanden kanssa. Suomen ensimmäinen Vanderlanden cobotti on nimeltään Siiri Würth ja se on aloittanut työnsä Würthin logistiikkakeskuksessa Riihimäellä syyskuun alussa.
Kyseessä on logistiikka-alalla ainutlaatuinen kehityshanke ja Suomi on ensimmäisenä maana maailmassa Vanderlanden hankkeessa mukana. Tavoitteena on kehittää ihmistä auttavaa cobottia vaativassa kappaletavarakeräilyssä. Siiri on yksi työelämämurroksen avaimista, jossa töitä tehdään entistä pienemmällä työvoimalla.
Robotteja on teollisuudessa käytetty jo pitkään eivätkä automatisoidut prosessit ole uutta. Logistiikka-alalla keräilyn robotisointi on aiemmin tarkoittanut yleensä selkeiden yksiköiden keräilyä tai tavaran automaattista liikuttamista. Leanwaren, Würthin ja Vanderlanden yhteisessä hankkeessa ainutlaatuista on se, että pilotissa on robotti, joka kykenee tekemään työtä samalla alueella ihmisen kanssa ja suorittamaan vaativaa keräilytyötä eli keräämään kappaletavaroita.
- Käytännössä Siiri tulee nyt oppikouluun, jossa se kehittyy valtavasti. Alussa tutustumme toisiimme ja opettelemme minkälaiset tuotteet ovat fyysisesti cobotille parhaita käsitellä, miten se tehostaa keräilyprosessia ja mikä on kokonaistehokkuuden kannalta järkevin työnjako ihmisen ja cobotin yhteistyössä, siten että kummankin vahvuudet pystytään optimoimaan. Testaamme siis mihin tällainen robotti kykenee, kertoo Würthin logistiikkapäällikkö Terhi Vesala.
Cobotti Siirin suurin vahvuus on siinä, että se pystyy jo nyt tarttumaan väsymättömästi hyvin erilaisiin tuotteisiin ja lisäksi se osaa toimia samassa tilassa ihmisen kanssa turvallisesti. Yksin työskennellessään Siirin vauhti on huomattavasti nopeampi, mutta se tunnistaa ihmisen ja hidastaa tahtiaan yhteistyötä ihmisen kanssa tehdessään.
Siiri tulee keräämään tuotteita Würthin asiakkaille, mutta sen keräämät tuotteet varmistetaan ennen asiakkaalle toimittamista tässä kokeiluvaiheessa ihmisen toimesta. Siirin toiminta on integroitu päivittäiseen työhön ja sitä pystytään ohjaamaan samalla käyttöliittymällä kuin muutakin logistiikkakeskuksen prosessia. Siiri onkin Vanderlanden ensimmäinen cobotti maailmassa, joka on aidossa tuotantokäytössä.
- Siirin kehittäminen on osa logistiikka-alan suurempaa muutosta, jossa toistuvia ja rutiininomaisia töitä pyritään yhä enenevässä määrin siirtämään roboteille. Tavoitteena on, että ihminen tekee sellaista työtä, missä hän on ylivertainen robottiin nähden ja cobotti tekee sitä työtä, missä se on hyvä. Tästä pilotista saamme arvokasta kokemusta kehittäessämme yritysten sisälogistiikkaprosessien kokonaistehokkuutta, kuvailee Leanwaren liiketoimintajohtaja Mira Sohlman.
Ohjelmistotoimittaja Leanware integroi cobotin saumattomaksi osaksi Würthin keräysprosessia. Varastonhallintajärjestelmä on käytössä kaikilla työntekijöillä ja samalla käyttöliittymällä työntekijä käyttää myöskin cobottia.
- Tämä on ensimmäinen kerta, kun tällainen ratkaisu on pystytty tekemään. Cobotit ovat nyt kehittyneet tarpeeksi pitkälle. Maaperä pilotille oli oiva, kun me Leanwarella etsimme jatkuvasti uusia keinoja tehostaa logistiikkaprosesseja ja asiakkaamme Würth haluaa edelläkävijänä testata tulevaisuuden mahdollisuuksia. Meillä on Suomessa erinomaista logistiikka-alan osaamista, joten oli melko loogista, että tällainen pilotti tehdään juuri Suomessa, Mira Sohlman päättää.