Elisen sunnuntain suurin uutinen ainakin tekniikan alueella Suomessa oli Nokian hallituksen puheenjohtajan Risto Siilasmaan Helsingin Sanomille antama haastattelu. Siinä Siilasmaa käytännössä lyttää edeltäjänsä eli Jorma Ollilan tavan johtaa Nokiaa. Tärkein kysymys jää kuitenkin edelleen valle vastausta.
Siilasmaa sanoo HS:n haastattelussa, että hänen Nokian hallitustaipaleensa dramaattisin hetki koettiin tammikuussa 2011, kun hallitus totesi, ettei uudesta Meego-käyttöjärjestelmästä ollut Nokian pelastajaksi. Siilasmaa kertoo haastattelussa laatineensa Ollilalle jo joululomalla muistion, jonka mukaan Android-alustan mahdollisuuksia pitäisi tutkia.
Siilasmaan mukaan Ollila ei koskaan halunnut puhua muistiosta. Ideaa Androidista ei näin tuotu koskaan Nokian hallitukseen. Siilasmaan mukaan Ollila ei ilmeisestihalunnut tunnustaa, että Symbianin aika oli ohi.
Symbianin jälkeen ja Meegon petettyä siihen asetetut lupaukset jäljellä olivat enää Android ja Microsoftin Windows. Nokian hallitus taipui Windowsin taakse tunnetuin seurauksin. Tämä oli käytännössä Ollila viimeinen palvelus Nokian hallituksen puheenjohtajana. Hän luopui tehtävästään keväällä 2012. Tilalle astui Siilasmaa, vaikka Ollila Siilasmaan mukaan teki kaikkensa hänen valintansa estämiseksi.
Siilasmaan ja HS:n jutussa hänen väitteisiinsä vastanneen Ollilan välit ovat ilmeisen tulehtuneet. Verkon keskustelupalstat täyttyivät eilen vilkkaasta väittelystä siitä, kumpi näkemys – Siilasmaan vai Ollilan – on oikea. Siilasmaan tulkintaa pidetään yleisesti oikeampana. Ollila jatkoi eilisessä HS:n vastauspuheenvuorossaan entistä linjaansa, jossa hän edelleen kieltäytyy ottamasta mitään vastuuta Nokian matkapuhelinliiketoiminnan epäonnistumisesta.
Hesarin haastattelu on tehty Siilasmaan lokakuussa ilmestyvän kirjan johdosta. Siinä varmaan valotetaan lisää Nokian johtamiskulttuuria ja siitä aiheutuvia ongelmia Jorma Ollilan aikakaudella. Se iso kysymys on ainakin vielä edelleen ilman vastausta: miksi Nokian johto Ollilaa myöten oli niin vakuuttunut Windowsin paremmuudesta? Mihin tämä ilmeinen virhe perustui? Ja ennen kaikkea: miten Nokian olisi Androidin kelkassa käynyt? Kuka tänä päivänä olisi älypuhelinmarkkinoiden ykkönen?